OMICRAL 100 mg kemény kapszula

OMICRAL 100 mg kemény kapszula betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer az Omicral és milyen betegségek esetén alkalmazható?
Az Omicral kemény kapszula hatóanyaga az itrakonazol, amely a gombaellenes gyógyszerek csoportjába tartozik.
Az Omicral a hüvely, a bőr, a száj, a köröm, vagy a belső szervek gombás fertőzésének kezelésére szolgáló készítmény.
2. Tudnivalók az Omicral szedése előtt
Ne szedje az Omicralt:
- ha allergiás a hatóanyagra, vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- amennyiben valaha szívkamra működési zavarban (pangásos szívelégtelenségben) szenvedett vagy szenved, kivéve ha a kezelés életmentő, vagy egyéb súlyos fertőzésre alkalmazzák.
- ha terhes (kivéve, amikor orvosa az Ön terhességének ismeretében rendeli az Omicralt).
- ha Ön fogamzóképes korú nő, megfelelő fogamzásgátló módszert kell alkalmaznia annak érdekében, hogy a gyógyszer szedése alatt biztosan ne essen teherbe. Mivel a készítmény szedésének abbahagyása után a gyógyszer még bizonyos ideig megtalálható a szervezetben, a fogamzásgátlást a gyógyszer leállítását követő menstruációs ciklus végéig kell folytatnia.
- Az alábbi hatóanyagokat tartalmazó gyógyszereket soha ne alkalmazza, ha Omicralt szed.
- terfenadin, asztemizol és mizolasztin (allergia ellenes gyógyszerek);
- bepridil és nizoldipin (angina, azaz mellkasi szorítóérzés, ill. a magas vérnyomás kezelésére);
- ciszaprid (emésztési zavarok kezelésére);
- szimvasztatin és lovasztatin (koleszterinszint-csökkentők);
- midazolam és triazolam (altatók)
- pimozid és szertindol (bizonyos pszichiátriai betegségek kezelésére);
- levacetilmetadol (ópiát függőség kezelésére)
- ergot alkaloidok, mint pl. dihidroergotamin és ergotamin (migrén kezelésére)
- ergot alkaloidok, mint az ergometrin (ergonovin) és a metilergometrin (metilergonovin), (szülés utáni vérzés csökkentésére és a méh összehúzódására alkalmazzák);
- kinidin és dofetilid (szabálytalan szívműködés kezelésére).
Figyelmeztetések és óvintézkedések
Az Omicral fokozott elővigyázatossággal alkalmazható
- Amennyiben valaha májbetegségben szenvedett, vagy szenved. Ez esetben szükség lehet az adag módosítására. Azonnal tudassa orvosával amennyiben az Omicral kezelés ideje alatt az alábbi tüneteket tapasztalja: étvágytalanság, hányinger, hányás, fáradtság, hasi fájdalom, vagy sötét vizelet, világos széklet.
Amennyiben egy hónapnál hosszabb ideje szedi folyamatosan az Omicralt, orvosa elrendelheti bizonyos vérvizsgálatok elvégzését, a lehetséges májműködési zavarok kiszűrése végett. Ezek a rendellenességek nagyon ritkán fordulnak elő.
- Közölje orvosával amennyiben valaha szívbetegségben szenvedett, vagy szenved, beleértve a pangásos szívelégtelenséget. Amennyiben orvosa úgy dönt, hogy felírja az Omicralt, fel fogja hívni az Ön figyelmét arra, hogy bizonyos tünetek megjelenésére fokozottan figyeljen. Azonnal értesítse orvosát amennyiben a következőket tapasztalja: légzési nehézség, váratlan súlygyarapodás, láb és/vagy altest-duzzanat, zihálás, szokatlan fáradtság, vagy ha éjszaka nehézlégzés miatt felébred.
- Vesebetegség esetén tájékoztatni kell a kezelőorvost, mivel szükséges lehet az adagolás módosítása.
- Azonnal tudassa orvosával amennyiben az Omicral-kezelés ideje alatt bizsergő érzés, zsibbadás, gyengeség jelentkezik a kézben vagy a lábban, vagy ismeretlen eredetű fájdalmat tapasztal.
- Amennyiben korábban előfordult, hogy más gombaellenes szertől allergiás reakció jelentkezett, a kezelőorvost tájékoztatni kell erről.
- Tájékoztassa orvosát, ha Önnél olyan betegség áll fenn, amikor az alacsony fehérvérsejtszám miatt a szervezete nem képes a fertőzés leküzdésére (neutropénia), vagy szerzett immunhiányos szindrómában (AIDS-ben) szenved, vagy szervátültetésen esett át, ez esetben az adag módosítása válhat szükségessé.
- Bármilyen fokú hallásvesztés esetén azonnal hagyja abba az Omicral szedését és forduljon orvosához. Nagyon ritkán, Omicralt szedő betegek átmeneti vagy maradandó hallásvesztésről számoltak be.
Egyéb gyógyszerek és az Omicral
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.
Az alábbi hatóanyagokat tartalmazó gyógyszereket sohasem szabad az Omicrallal együtt szedni:
- terfenadin, asztemizol és mizolasztin (allergia ellenes gyógyszerek);
- bepridil és nizoldipin (mellkasi szorító érzés (angina), és magas vérnyomás kezelésére);
- ciszaprid (emésztési zavarok kezelésére);
- szimvastatin és lovasztatin (bizonyos koleszterinszint-csökkentő gyógyszerek);
- midazolam és szájon át alkalmazott triazolam (elalvást segítő gyógyszerek);
- pimozid és szertindol (bizonyos pszichiátriai betegségek kezelésére);
- levacetilmetadol (ópiát függőség kezelésére);
- ergot alkaloidok, mint pl. dihidroergotamin és ergotamin (migrén kezelésére)
- ergot alkaloidok, mint az ergometrin (ergonovin) és metilergometrin (metilergonovin), (szülés utáni vérzés csökkentésére és a méh összehúzódására);
- kinidin és dofetilid (szabálytalan szívműködés kezelésére).
Bizonyos gyógyszerek nagymértékben csökkenthetik az Omicral hatását.
Ez különösen igaz bizonyos epilepszia kezelésére (fenitoin, karbamazepin, fenobarbitál), vagy tuberkulózis kezelésére (rifampicin, rifabutin, izoniazid) alkalmazott készítmények esetében. Ezért minden esetben közölje kezelőorvosával, ha ezen gyógyszerek valamelyikét szedi, hogy kezelőorvosa megtehesse a szükséges intézkedéseket.
Az Omicral és bizonyos gyógyszerek együttadása esetén szükségessé válhat az Omicral, vagy a másik gyógyszer adagolásának módosítása:
- bizonyos antibiotikumok: klaritromicin, eritromicin;
- egyes szív- és érrendszerre ható gyógyszerek (digoxin, dizopiramid, cilosztazol és egyes úgynevezett "kalciumcsatorna-blokkolók", mint pl. a dihidropiridinek és a verapamil;
- véralvadásgátlók;
- szájon át, injekcióban, vagy inhalációs formában adott gyulladáscsökkentők, asztma és allergia kezelésére: metilprednizolon, budezonid, flutikazon vagy dexametazon;
- ciklosporin A, takrolimusz és rapamicin (melyeket rendszerint szervátültetés után alkalmaznak). A rapamicin szirolimuszként is ismert.
- HIV fertőzés kezelésére alkalmazott gyógyszerek, mint pl., a ritonavir, az indinavir, a szakvinavir. Ezeket proteáz gátlóknak is nevezik.
- bizonyos rosszindulatú daganatok kezelésére szolgáló gyógyszerek (buszulfán, docetaxel, trimetrexát, vinka alkaloidok);
- szorongás oldók, vagy altató szerek (nyugtatók) mint pl. az alprazolam, a buszpiron, a brotizolam;
- az allergia kezelésére használatos ebasztin hatóanyag tartalmú készítmények;
- a depresszió kezelésére szolgáló reboxetin hatóanyagot tartalmazó szerek;
- a koleszterinszint csökkentésére szolgáló atorvasztatin;
- migrén kezelésére alkalmazott eletriptán tartalmú gyógyszerek;
- fájdalomcsillapításra szolgáló alfentanil és fentanil hatóanyagot tartalmazó gyógyszerek;
- malária kezelésére szolgáló halofantrin;
- cukorbetegség (diabétesz) kezelésére szolgáló repaglinid.
Ha a fenti hatóanyagú gyógyszerek bármelyikét szedi, kérjük beszélje meg kezelőorvosával.
Az Omicral megfelelő felszívódásához kellő mennyiségű gyomorsavra van szükség, ezért azok a gyógyszerek, amelyek semlegesítik a gyomorsavat, a készítmény bevételét követő 2 órán belül nem szedhetők. Ugyanezen okból az AIDS betegeknek és a gyomorsav-termelődést gátló gyógyszereket szedő betegeknek az Omicralt kólával javasolt bevenni.
Az Omicral egyidejű alkalmazása étellel és itallal
A kapszulát mindig közvetlenül főétkezés után kell bevenni, mert így szívódik fel a legjobban. A kapszulát egészben, kevés vízzel kell lenyelni.
Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével
Terhesség
Amennyiben fogamzóképes korban van, úgy megfelelő fogamzásgátlásról kell gondoskodnia annak érdekében, hogy a gyógyszer szedése alatt biztosan ne essen teherbe. Mivel a készítmény szedésének abbahagyása után a gyógyszer még bizonyos ideig megtalálható a szervezetben, a fogamzásgátlást a gyógyszer szedésének befejezését követő menstruációs ciklus végéig kell folytatnia.
Amennyiben felmerül annak a gyanúja, hogy a kezelés ideje alatt teherbe esett, beszélje meg orvosával.
Szoptatás
Ha szoptat, a gyógyszer bevétele előtt kérje ki orvosa tanácsát, mert az Omicral hatóanyaga kis mennyiségben megjelenhet az anyatejben.
Gyermekek és serdülők
Az Omicral gyermekeknek nem adható, de a kezelőorvos kivételes esetben rendelheti számukra.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Nem befolyásolja ezen képességeket, kivéve ha mellékhatásként szédülés vagy látászavar lép fel. Amennyiben ezt tapasztalja, nem szabad gépjárművet vezetnie, vagy gépek kezelésével járó munkát végezni.
Az Omicral szacharózt tartalmaz
Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
3. Hogyan kell szedni az Omicralt?
A gyógyszert mindig az kezelőorvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
A gombafertőzés típusának és helyének függvényében orvosa dönti el, hogy mennyi kapszulát és mennyi ideig kell szednie.
Amennyiben az orvos másképpen nem rendeli, a készítmény szokásos adagja:

A bőrelváltozások csak a kezelés befejezését követően néhány hét elteltével tűnnek el teljesen. Ez a gomba által okozott foltokra jellemző, mert a gyógyszer ugyan elpusztítja a gombát, de a gomba által okozott elváltozás csak az egészséges bőr visszanövése után tűnik el.
A körömelváltozások csak a kezelés befejezését követően 6-9 hónappal tűnnek el, mert a gyógyszer a gombát elpusztítja ugyan, de az elváltozott körömrész lenövéséhez több hónapra van szükség. Bár a kezelés során nem áll be észrevehető változás, ez nem ad okot aggodalomra, mert a gyógyszer hónapokon keresztül jelen van a körömben és biztosítja a gyógyulást. A fentiek miatt az orvos által előírt időpontban a kezelést abba kell hagyni, annak ellenére, hogy ekkor a gyógyulásnak még nincs látható jele.
Belső szervek fertőzései
Nagyobb adag, hosszabb ideig (esetleg egy évig is) történő szedése szükséges.
Mindig tartsa be kezelőorvosa utasításait, aki a kezelést az Ön állapotához igazítja.
Ha az előírtnál több Omicralt vett be
Túladagolás, vagy véletlen bevétel esetén forduljon a kezelőorvosához, vagy vegye fel a kapcsolatot a legközelebbi kórház sürgősségi osztályával.
Ha szükségesnek látszik aktív szén adható a mérgezés után 1 órán belül. Az Omicral hemodialízissel nem távolítható el. Nincs specifikus ellenszere.
Ha elfelejtette bevenni az Omicralt
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására. Folytassa a gyógyszer szedését a következő adaggal az előírtak szerint.
Ha idő előtt abbahagyja az Omicral szedését
A kezelőorvos által előírt adagban és ideig szedje az Omicralt. Ne hagyja abba a gyógyszer szedését idő előtt, mert abban az esetben nem lehet teljes gyógyulásra számítani.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Azonnal hagyja abba az Omicral szedését és keresse fel kezelőorvosát amennyiben az alább felsorolt mellékhatásokat tapasztalja, vagy gyanítja, hogy jelentkeznek Önnél, mivel sürgős orvosi beavatkozás válhat szükségessé. (Ezek nagyon ritkán fordulnak elő, vagy pontos előfordulási gyakoriságuk a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg)
- Az allergia hirtelen jelentkező tünetei, mint pl. bőrkiütés, csalánkiütés (urtikária néven is ismert), súlyos bőrirritáció, az arc, az ajkak, a nyelv, és a test egyéb részein jelentkező duzzanat, Ezek súlyos allergiás reakció tünetei lehetnek.
- Súlyos bőrtünetek, mint pl. a bőr, az ajkak, a szem és a nemi szervek felhólyagosodása, lázzal, hidegrázással, izomfájdalommal, és általános rossz közérzettel.
- A végtagokban jelentkező bizsergő, zsibbadó érzés, gyengeség.
- Súlyos étvágyvesztés, hányinger, hányás, szokatlan fáradtság, gyomortáji fájdalom, a bőr vagy a szemfehérje sárgás elszíneződése (sárgaság), szokatlanul sötét színű vizelet, világos széklet, hajhullás. Ezek a máj rendellenes működésével kapcsolatos tünetek lehetnek.
- Légszomj, váratlan súlygyarapodás, a láb, vagy az alhas megduzzadása, szokatlan fáradtság érzés, légszomj miatt éjszakai felébredés. Ezek a szívelégtelenség tünetei lehetnek. A légszomj a tüdő vizesedésének jele is lehet.
- Bármilyen fokú hallásvesztés, mely lehet átmeneti vagy maradandó.
- Látása homályossá válik, vagy kettős látás alakul ki.
- Ha nem tudja vizeletét visszatartani, vagy a szokásosnál több vizeletet ürít.
Amennyiben a fent említett mellékhatások közül valamelyiket tapasztalja, hagyja abba a gyógyszer szedését és azonnal keresse fel kezelőorvosát.
Egyéb lehetséges mellékhatások
Az itrakonazollal végzett klinikai vizsgálatok során, az alábbi mellékhatásokat tapasztalták: könnyen kialakuló véraláfutások, fejfájás, hányinger, hasmenés, hasi fájdalom, emésztési zavarok, haspuffadás, a májenzim értékek emelkedése (a máj működését célzó vérvizsgálat mutatja ki), orrnyálkahártya-gyulladás, felsőlégúti fertőzések, arcüreggyulladás, bőrkiütés.
A forgalomba hozatalt követően nagyon ritkán - 10 000 betegből kevesebb mint 1-nél jelentkezik - a következő mellékhatásokat is jelentették:
menstruációs zavarok, merevedési zavarok, szédülés, izomgyengeség, izomfájdalom, ízületi fájdalom, vizenyő, kellemetlen ízérzés, hajhullás, vérképzőszervi zavarok, magas vérzsírszint, alacsony káliumszint a vérben.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell az Omicralt tárolni?
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó. A nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon és a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő ("EXP:") után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz az Omicral?
- A készítmény hatóanyaga: 100 mg itrakonazol kapszulánként.
- Egyéb összetevők:
Kapszula töltet: cukor gömböcskék (szacharóz (212,2-242,7 mg) és kukoricakeményítő), poloxamer 188, mikronizált poloxamer 188, hipromellóz.
Kapszulahéj: zselatin, indigokármin (E132), kinolinsárga (E104), titán-dioxid (E171), tisztított víz.
Milyen az Omicral külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Átlátszatlan, zöld, kemény zselatinkapszulák, melyek sárgás, bézs granulátumot tartalmaznak.
4 db, 6 db, 15 db, 18 db, 28 db, ill. 100 db kapszula OPA/Al/PVC//PVC/Al/poliészter buborékcsomagolásban és dobozban.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
Kiszerelés: 4x Törzskönyvi szám: OGYI-T-10601/04
OMICRAL 100 mg kemény kapszula
  • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Bausch Health Ireland
    • Hatóanyag: itraconazole
    • ATC: Itraconazole
    • Normatív TB támogatás:
    • Vényköteles:
    • Közgyógyellátásra adható:
    • Patikán kívül vásárolható:
    • EÜ támogatásra adható:
    • EÜ Kiemelt támogatás:
  • Üzemi baleset jogcím:
Fogyasztói ár: 1321Ft A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.
Emelt támogatás esetén térítési díj: 132 Ft
Normatív támogatás esetén téritési díj: 991 Ft
Kiszerelés: 15x Törzskönyvi szám: OGYI-T-10601/05
OMICRAL 100 mg kemény kapszula
  • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Bausch Health Ireland
    • Hatóanyag: itraconazole
    • ATC: Itraconazole
    • Normatív TB támogatás:
    • Vényköteles:
    • Közgyógyellátásra adható:
    • Patikán kívül vásárolható:
    • EÜ támogatásra adható:
    • EÜ Kiemelt támogatás:
  • Üzemi baleset jogcím:
Fogyasztói ár: 4539Ft A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.
Emelt támogatás esetén térítési díj: 454 Ft
Normatív támogatás esetén téritési díj: 3404 Ft
Kiszerelés: 28x Törzskönyvi szám: OGYI-T-10601/06
OMICRAL 100 mg kemény kapszula
  • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Bausch Health Ireland
    • Hatóanyag: itraconazole
    • ATC: Itraconazole
    • Normatív TB támogatás:
    • Vényköteles:
    • Közgyógyellátásra adható:
    • Patikán kívül vásárolható:
    • EÜ támogatásra adható:
    • EÜ Kiemelt támogatás:
  • Üzemi baleset jogcím:
Fogyasztói ár: 7827Ft A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.
Emelt támogatás esetén térítési díj: 783 Ft
Normatív támogatás esetén téritési díj: 5870 Ft

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +18 °C
Minimum: +9 °C

Napos, gomolyfelhős idő várható, de közben délnyugat felől egyre nagyobb területen megnövekszik a felhőzet, estére már nagyrészt erősen felhős lesz az ég. Az Északi-középhegység térségében nem zárható ki délután zápor, esetleg zivatar, majd késő délutántól, estétől máshol is növekszik a csapadék esélye. A délnyugati szelet országszerte erős, több helyen viharos lökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 21 fok között várható, a déli, délkeleti tájakon lesz a legmelegebb idő. Késő estére 9 és 15 fok közé hűl le a levegő. Az időjárás most a hidegfrontra érzékenyeket érinti különösképpen rosszul.