Gyógyszerkereső

NIQUITIN CQ 21 mg transzdermális tapasz

NIQUITIN CQ 21 mg transzdermális tapasz

Hatóanyag:
nicotine

ATC:
Nicotine

Vénynélküli

- Normatív TB támogatás: nem
- Közgyógyellátásra adható: nem
- EÜ támogatásra adható: nem
- EÜ 100 támogatásra adható: nem

Kiszerelés:
7x


Kedvezményes árak:

3386 Ft *

3386 Ft

Törzskönyvi szám: OGYI-T-8174/05
Gyártó: Omega Pharma Hungary

( * : az ár tájékozatató jellegű. )

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a NiQuitin CQ transzdermális tapasz és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A NiQuitin CQ tapasz segítséget nyújt a dohányzás abbahagyásához. A kezelésnek ezt a típusát nikotin helyettesítő kezelésnek hívják.
A cigarettában található nikotin az, amely a fizikai függőséget okozza.
- A NiQuitin CQ tapasz nikotint szolgáltat a szervezet számára, helyettesíti a dohányzás révén felvett nikotint, ezáltal elősegíti a dohányzásról határozott szándékkal történő leszokást.
- A készítmény enyhíti a dohányzás abbahagyásával járó erős nikotin éhséget és azokat a kellemetlen tüneteket, mint például a betegségérzést vagy ingerlékenységet, amelyeket számos dohányzással felhagyni kívánó személy megtapasztal.
- A NiQuitin CQ tapasz a szervezetben egyenletes nikotin koncentrációt biztosít, ami rendszerint alacsonyabb, mint a dohányzásból származó nikotin szint.
A NiQuitin CQ tapasz alkalmazása nem jár együtt a dohányzás egészségügyi veszélyeivel. Ennek az az oka, hogy nem tartalmaz kátrányt, szén-monoxidot, illetve a cigarettafüstben található egyéb mérgező anyagokat.
Amennyiben lehetséges, a NiQuitin CQ transzdermális tapaszokat egy a leszokást segítő program részeként kell alkalmazni.
2. Tudnivalók a NiQuitin CQ transzdermális tapasz alkalmazása előtt
Ne alkalmazza a NiQuitin CQ tapaszokat
- ha allergiás a nikotinra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- ha Ön nem dohányzik vagy alkalmi dohányos,
- gyermekkorban (12 éves kor alatt),
A NiQuitin CQ tapasz fokozott elővigyázatossággal, orvossal való megbeszélés után alkalmazható:
- amennyiben nemrégiben szívinfarktuson esett át,
- instabil vagy rosszabbodó koszorúér betegség okozta mellkasi fájdalom (angina pektorisz) esetén,
- súlyos szívritmuszavar esetén,
- amennyiben nemrégiben agyvérzésen esett át.
- ha bőrgyulladása vagy egyéb bőrbetegsége van, vagy volt,
- ha szív- vagy keringési betegsége, vagy magas vérnyomása van,
- ha mérsékelt illetve súlyos vese-, vagy májbetegsége van,
- ha gyomorfekélye van,
- ha pajzsmirigy túlműködése van,
- ha cukorbeteg. Amikor elkezdi alkalmazni a NiQuitin CQ transzdermális tapaszt, ellenőrizze gyakrabban vércukorszintjét, mert lehet, hogy szükség lesz az inzulin vagy a cukorbetegség elleni gyógyszer adagjának megváltoztatására,
- ha mellékvese daganata van,
- ha gyomor- vagy nyombélfekélye, illetve ha nyelőcső gyulladása van (a száj és a gyomor közötti összeköttetés), mivel a nikotinhelyettesítő kezelése miatt rosszabbodhatnak a tünetei,
- ha bizonyos gyógyszereket szed (további információért lásd alább: \"A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek\"),
- ha terhes vagy szoptat csak egyedi orvosi elbírálás után alkalmazható (további információért lásd alább: \"Terhesség és szoptatás\").
A dohányzásból nem származik egészségügyi előny, mindig érdemesebb abbahagyni; ebben segíthet Önnek a nikotin helyettesítő terápia. Általánosságban a nikotin helyettesítő terápiához társítható bármely lehetséges mellékhatás kockázatát meghaladják a dohányzás folytatásának jól ismert veszélyei.
Egyéb gyógyszerek és a NiQuitin CQ tapasz
A dohányzás abbahagyása a szervezetben csökkenő nikotinszint eredményeként megváltoztathatja az Ön által esetleg szedett egyéb gyógyszerek hatását.
Az alábbi gyógyszerek adagolásának újra beállítására lehet szükség a dohányzás abbahagyásakor: koffein, teofillin, imipramin, pentazocin, fenacetin, fenilbutazon, takrin, klomipramin, inzulin, prazosin, propranolol, izoprenalin, szalbutamol, nifedipin, ropinirol, klozapin vagy olanzapin.
A dohányzás abbahagyása továbbá befolyásolhatja bizonyos opioid fájdalomcsökkentő készítmények, vízhajtók illetve fekélybetegség kezelésére szolgáló gyógyszerek hatását.
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.
Terhesség és szoptatás
Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Terhesség és szoptatás ideje alatt csak feltétlenül szükséges esetben, egyedi orvosi elbírálás után alkalmazható.
A terhesség alatti dohányzás veszélyekkel jár a babára nézve. Ilyen veszélyek többek között a születés előtti fejlődés visszamaradása, koraszülés vagy halvaszületés. A dohányzás abbahagyása a legjobb módja annak, hogy mind a saját mind a babája egészségét javítsa. Minél előbb hagyja abba a dohányzást annál jobb. Ha Ön terhes, akkor az az ideális ha nikotin helyettesítő kezelés nélkül szokik le. Ha már megpróbált leszokni, de nem sikerült, akkor kérjük, forduljon orvosához.
Ha Ön szoptat, a cigarettafüst légzési nehézségeket és egyéb problémákat is okozhat csecsemőknél és gyermekeknél. Ha a leszokáshoz nikotin helyettesítő terápiát vesz igénybe, akkor az anyatejjel bejutó nikotin mennyisége sokkal kisebb és kevésbé veszélyes a csecsemőre, mint a cigarettafüst belégzése.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A NiQuitin CQ alkalmazásának a gépjárművezetést kedvezőtlenül befolyásoló hatása nem ismert.
3. Hogyan kell alkalmazni a NiQuitin CQ transzdermális tapaszt?
Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Minden - a NiQuitin CQ tapaszok segítségével történő - leszokási kísérlet megkezdése előtt a készítményt használó személynek teljesen abba kell hagynia a dohányzást. A dohányzásról való leszokás során még egy szál cigaretta is csökkenti a siker esélyét. Ha mégis rágyújtana, tartson ki elhatározása mellett és beszéljen orvosával, aki segíthet Önnek. Növelheti a siker esélyét, ha igénybe vesz viselkedési terápiát, tanácsot pl. egy dohányzásról való leszokást támogató program keretében.
Egyéb nikotintartalmú készítmény (pl. nikotinos rágógumi) nem használható a tapasz alkalmazásával egyidőben.
A NiQuitin CQ tapasz háromféle hatáserősségben szerezhető be. Amint a szervezete hozzászokik a dohányzás abbahagyásához, az alkalmazott tapaszok erőssége csökkenthető, míg végül már nem lesz rá szüksége. Ezzel a leszoktató programmal a szervezet nikotin igénye fokozatosan megszüntethető.
Szokásos adagolása:
Felnőtt (idősek esetében is), és serdülő (12-17 éves) korban:
Ha naponta több mint 10 cigarettát szív, akkor a kezelést kezdje az alábbi módon:
1. fokozat NiQuitin CQ 21 mg transzdermális tapasz 6 héten át, majd
2. fokozat NiQuitin CQ 14 mg transzdermális tapasz 2 héten át, majd
3. fokozat NiQuitin CQ 7 mg transzdermális tapasz 2 héten át.
Ha naponta 10 vagy kevesebb cigarettát szív, akkor a kezelést kezdje az alábbi módon:
2. fokozat NiQuitin CQ 14 mg transzdermális tapasz 6 héten át, majd
3. fokozat NiQuitin CQ 7 mg transzdermális tapasz 2 héten át.
A dohányzásról való leszokás esélye nő, ha a dóziscsökkentő kezelést teljes egészében végigviszi.
A NiQuitin CQ tapaszok nem használhatók 10 egymást követő hétnél tovább. Ha valóban visszaszokik a dohányzásra, akkor meg kell beszélnie orvosával vagy gyógyszerészével, hogyan érhető el a legjobb eredmény a további NiQuitin CQ kezelések során.
Mire szükséges figyelni a tapasz felhelyezése során?
Fontos, hogy tiszta, száraz és szőrmentes bőrfelületre helyezze fel a tapaszt és győződjön meg arról, hogy megfelelően felragadt. Ne tegye a tapaszt ráncolódó bőrfelületre (pl. ízület fölé) vagy ahol a bőr mozgás közben ráncolódik. A tapasz nem használható kivörösödött, sérült vagy irritált bőrfelületen. A már használt bőrfelületre legalább hét napig nem helyezhető fel ismét másik tapasz.
- Felhasználásig a NiQuitin CQ tapaszt ne vegye ki a védőtasakból!
- A szaggatott vonal mentén vágja fel a tasakot; ügyelve arra, hogy ne vágjon bele a tapaszba!
- Óvatosan vegye ki a tapaszt! Átlátszó védőfólia borítja a tapasz ragadós, ezüstös színű oldalát. Ezt az oldalt kell felhelyezni a bőrfelületre.
- A tapasz ezüstös színű oldala nézzen Ön felé majd húzza le az átlátszó védőfólia egyik felét a tapasz közepétől kezdve! A tapaszt fogja meg a szélén (az ezüstös színű oldalt lehetőleg ne érintse meg) és húzza le a védőfólia másik felét is!
- Azonnal helyezze fel a NiQuitin CQ tapaszt a bőrfelületre! Határozottan nyomja a tapaszt a tenyerével a bőrre legalább 10 másodpercig! Győződjön meg róla, hogy jól felragadt, különösen a széleken!
- A NiQuitin CQ tapasz felhelyezése során ne érintse a szemét vagy az orrát! Ha végzett, mindig mosson kezet, de csak vízzel! Ne használjon szappant, mert az elősegítheti a nikotin felszívódását!
A víz nem károsítja a NiQuitin CQ tapaszt, ha megfelelően helyezték fel. A NiQuitin CQ transzdermális tapasz viselése mellett rövid ideig fürödhet, úszhat vagy zuhanyozhat.
Milyen időközönként kell cserélni a tapaszokat?
Az új tapasz felhelyezése előtt távolítsa el a régit. Az új tapaszt naponta egyszer, lehetőleg mindig azonos időpontban, célszerű nem sokkal az ébredés után felhelyezni. Hagyja a tapaszt 24 órán át a helyén és az új tapasz rögzítésére mindig válasszon más bőrfelületet. Ugyanarra a bőrfelületre legalább hét napig nem helyezhető fel ismét tapasz.
Ha leveszi a tapaszt, akkor hajtsa ketté a ragadós oldalait összenyomva, és tegye abba a tasakba, amelyből az új tapaszt kivette. A használt tapaszokat gondosan, gyermekek vagy állatok számára nem elérhető, biztonságos módon dobja ki.
A NiQuitin CQ tapaszok a legtöbb ember bőrére általában jól tapadnak. A tapasz azonban néha leeshet. Ha ez történik Önnel a nap folyamán, akkor helyezzen fel egy új tapaszt egy másik tiszta, száraz és szőrmentes bőrfelületre. Majd mindent folytasson úgy, mint korábban.
Ha kívánja, a tapasz eltávolítható alvás előtt (kb. 16 óra elteltével), de ébredéskor egy újat kell felhelyezni. Azonban, ha 16 óra elteltével leveszi a tapaszt, azzal csökkenti a tapasz hatékonyságát, a sok dohányosnál ébredéskor jelentkező cigaretta iránti erőteljes vágy leküzdésében.
Gyermekkorban (12 éves kor alatt) a NiQuitin CQ tapasz nem alkalmazható.
Ha elfelejtette lecserélni a régi tapaszt a szokásos időben, akkor tegye meg mielőbb, majd mindent folytasson úgy, mint korábban.
Ha az előírtnál több NiQuitin CQ tapaszt alkalmazott
- Soha ne használjon egyszerre egynél több tapaszt. A túlságosan sok nikotin káros hatást fejthet ki. Ha mégis egynél több tapaszt alkalmazna, vagy egyéb nikotintartalmú készítményt (pl. nikotinos rágógumit) is használna a NiQuitin CQ tapasszal egyidőben (vagy folytatja a dohányzást), akkor nikotin túladagolás következhet be.
- Ezek a tapaszok nem használhatók gyermekek, nemdohányzók vagy ritkán dohányzók esetében, mert nikotin túladagolás következhet be.
- Ha úgy érzi, hogy ez történt, vagy ha egy gyermek lenyelt vagy magára ragasztott egy tapaszt, akkor távolítsa el a tapaszt a bőrfelületről és kizárólag vízzel mossa le. Azonnal forduljon orvoshoz és ha lehet, mutassa meg a dobozt vagy ezt a tájékoztatót az orvosnak.
Ha elfelejtette alkalmazni a NiQuitin CQ tapaszt
Ha elfelejtette lecserélni a régi tapaszt a szokásos időben, akkor tegye meg mielőbb, majd mindent folytasson úgy, mint korábban.
Ha idő előtt abbahagyja a NiQuitin CQ tapasz alkalmazását
Ha idő előtt abbahagyta a tapasz alkalmazását mert újra elkezdett dohányozni, akkor javasoljuk, hogy forduljon egészségügyi szakemberhez további tanácsért a leszokáshoz.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. A NiQuitin CQ tapaszokat az ajánlott adagban alkalmazva, nem okoztak semmilyen komoly mellékhatást.
A dohányzás abbahagyása maga is okozhat néhány olyan tünetet, mint gyengeség érzése, szédülés, depresszió, ingerlékenység, idegesség, nyugtalanság, szorongás, álmosság, koncentrálóképesség csökkenése, fejfájás, alvászavarok/álmatlanság, köhögés, influenzaszerű tünetek és hangulatváltozások.
A nikotin helyettesítő terápiákban alkalmazott nikotin mellékhatásai hasonlóak a cigarettából származó nikotin mellékhatásaihoz és előfordulásuk annál valószínűbb minél több nikotint juttat a szervezetébe.
Az egyéb mellékhatások az alábbiakban vannak felsorolva - az előfordulási valószínűségük szerint csoportokba foglalva:
Nagyon gyakori mellékhatások (10-ből több mint 1 embert érint)
- Alvási zavarok beleértve a rémálmokat, álmatlanság,
- Fejfájás, szédülés,
- Hányinger, hányás,
- Bőrreakciók az alkalmazás helyén.
Gyakori mellékhatások (10 emberből kevesebb mint 1-et érint)
- Idegesség,
- Remegés,
- Szívdobogásérzés,
- Légzési zavar,
- Torokgyulladás,
- Köhögés,
- Emésztési zavar,
- Hasi fájdalom,
- Hasmenés,
- Szájszárazság,
- Székrekedés,
- Erősödő izzadás,
- Ízületi fájdalom, izomfájdalom,
- Mellkasi fájdalom,
- Végtagfájdalom,
- Fájdalom,
- Gyengeség,
- Fáradtság,
Nem gyakori mellékhatások (100 emberből kevesebb mint 1-et érint)
- Túlérzékenység,
- Fokozott szívverés,
- Rossz közérzet, influenzaszerű betegség.
Nagyon ritka mellékhatások (10 000-ből kevesebb mint egy embert érint)
- Bőrallergia, bőrgyulladás, fényérzékenység, anafilaxiás reakció (az egész szervezetre kiterjedő súlyos, azonnali túlérzékenységi reakció amelynek során mellkasi szorító érzés, kapkodó légzés, kiütés és ájulásos rosszullét jelentkezhet).
A felragasztás helyén enyhe bőrvörösödés, viszketés, égető és bizsergő érzés alakulhat ki ami rendszerint egy napon belül elmúlik. Ritkán komolyabb bőrreakció is kialakulhat az alkalmazás helyén. Ha ezt tapasztalja, akkor hagyja abba a kezelést és forduljon orvoshoz.
Alkalmanként szapora szívverés fordulhat elő. Ha ez történik, akkor távolítsa el a tapaszt és forduljon orvoshoz.
Ezek a tünetek gyakran enyhe lefolyásúak és néhány napos kezelés után eltűnnek. Azok az 1. fokozatban lévő felhasználók, akik különösen zavarónak tartják ezeket a hatásokat, áttérhetnek a 2. fokozatra a 6 hetes periódus maradék idejére, majd a 3. fokozattal folytassák az utolsó két hétben.
Ha ezek a jelenségek továbbra is gondot okoznak vagy nem javulnak, vagy Önt a tapaszok használata bármilyen módon zavarja, illetve ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel akkor hagyja abba a kezelést és forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, vagy gyógyszerészét, vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a NiQuitin CQ transzdermális tapaszt tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
A tapaszokat a dobozban, védőtasakukban kell tartani felhasználásig, biztonságos, gyermekek vagy állatok számára nem elérhető helyen. Ne használjon fel sérült vagy nyitott tasakban lévő NiQuitin CQ tapaszt. Az ezüstös oldal kismértékű sárgulása normális jelenség.
A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a NiQuitin CQ transzdermális tapasz?
- A készítmény hatóanyaga a nikotin. Háromféle hatáserősségben kapható:
- 1. fokozat: NiQuitin CQ 21 mg transzdermális tapasz, amely 114 mg nikotint tartalmaz és 21 mg nikotint biztosít 24 óra alatt.
- 2. fokozat: NiQuitin CQ 14 mg transzdermális tapasz, amely 78 mg nikotint tartalmaz és 14 mg nikotint biztosít 24 óra alatt.
- 3. fokozat: NiQuitin CQ 7 mg transzdermális tapasz, amely 36 mg nikotint tartalmaz és 7 mg nikotint biztosít 24 óra alatt.
- Egyéb összetevők:
Gyógyszertároló réteg: etilén-vinil-acetát kopolimer
Hátlap: polietilén/alumínium/polietilén-tereftalát/etil-vinil-acetát
Membrán: HDPE
Öntapadó és védőréteg: poli-izo-butilén adhezív réteg
Laminált borító filmréteg: poliészter film
Jelölő festék: \"PMS 465 Brown Ink\"
Milyen a NiQuitin CQ tapasz külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
NiQuitin CQ 7 mg transzdermális tapasz: 2,5 x 2,8 cm (7 cm2) nagyságú, téglalap alakú transzdermális tapasz, egyik oldala rózsaszínes barna, amelyen NCQ7 felirat látható, a másik oldala ezüst színű melyet a tapasznál nagyobb, két részre osztott, poliészter védőfilm borít.
NiQuitin CQ 14 mg transzdermális tapasz: 3,4 x 4,4 cm (15 cm2) nagyságú, téglalap alakú transzdermális tapasz, egyik oldala rózsaszínes barna, amelyen NCQ14 felirat látható, a másik oldala ezüst színű melyet a tapasznál nagyobb, két részre osztott, poliészter védőfilm borít.
NiQuitin CQ 21 mg transzdermális tapasz: 4,65 x 4,75 cm (22 cm2) nagyságú, téglalap alakú transzdermális tapasz, egyik oldala rózsaszínes barna, amelyen NCQ21 felirat látható, a másik oldala ezüst színű melyet a tapasznál nagyobb, két részre osztott, poliészter védőfilm borít.
Csomagolás: 1 transzdermális tapasz PE tereftalát/LDPE/Al/akrilnitril többrétegű fóliából készült tasakban. Egy dobozban 7 vagy 14 tasak található.

Kapcsolódó betegségek ( pszichiátriai betegségek )

Szeretném megvásárolni patikában, megkeresem a legközelebbi patikát:


Partner patikáink: logo BENU Gyógyszertár

Hasonló gyógyszerek (hatóanyag és ár +/- 25%)

Új gyógyszer keresése

Kövesse a Házipatikát:

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+17, +25 °C
Minimum:
+11, +18 °C

Hazánkban hétfon délelőtt észak felől átmenetileg erősen megnövekszik a felhőzet, szórványosan alakulnak ki záporok.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!