NIQUITIN 4 mg mentolos szopogató tabletta

NIQUITIN 4 mg mentolos szopogató tabletta betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a NiQuitin szopogató tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A NiQuitin szopogató tabletta segítséget nyújt a dohányzás abbahagyásához. A kezelésnek ezt a típusát nikotinhelyettesítő kezelésnek hívják.
A cigarettában található nikotin az, amely a fizikai függőséget okozza.
- A NiQuitin szopogató tabletta segít Önnek leszokni a dohányzásról azáltal, hogy helyettesíti a cigarettából a szervezetébe jutó nikotin egy részét.
- Ez a nikotin enyhíti a leszokni vágyók által megtapasztalt kellemetlen tünetek egy részét. Többek között, hogy betegnek érzik magukat vagy ingerlékenyek.
- A nikotin segít enyhíteni a cigaretta iránti sóvárgást és segít Önnek ellenállni a dohányzási késztetésnek.
A NiQuitin szopogató tabletta alkalmazása nem jár együtt a dohányzás egészségügyi veszélyeivel. Ennek az az oka, hogy nem tartalmaz kátrányt, szén-monoxidot illetve a cigarettafüstben található egyéb mérgező anyagokat. Néhányan aggódnak amiatt, hogy miután leszoknak a dohányzásról, a nikotin tartalmú szopogató tablettával válhatnak függővé. Ez nagyon ritkán fordul elő, de ha meg is történne, kevésbé káros mint a dohányzás, és leszokni is könnyebb róla.
Növekednek a leszokási esélyei ha részt vesz egy támogató programban. Ezek a dohányzásról leszoktató programok viselkedési támogatásként ismertek. További információkért a leszoktató programokról kérdezzen meg egy egészségügyi szakembert.

A dohányzás nem tesz jót az egészségnek. Mindig jobb leszokni a dohányzásról. A nikotinhelyettesítő kezelések, mint amilyen a NiQuitin szopogató tabletta is, segíthetnek. Általában a nikotinhelyettesítő kezelés lehetséges mellékhatásait messze felülmúlják a dohányzás folytatásának jól ismert veszélyei.
2. Tudnivalók a NiQuitin szopogató tabletta alkalmazása előtt

Ne alkalmazza a NiQuitin szopogató tablettát
- ha allergiás a nikotinra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- ha allergiás a mogyoróra vagy a szójára
- ha nem dohányzik vagy 12 évnél fiatalabb.

- Figyelmeztetések és óvintézkedések
- A NiQuitin szopogató tabletta alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával
- Ha a közelmúltban szívrohama vagy sztrókja (szélütés) volt, ha súlyos szívritmus problémái vannak, instabil vagy rosszabbodó koszorúér betegség (angina, mellkasi fájdalom) illetve nyugalmi angina esetén próbáljon meg nikotinhelyettesítő kezelés alkalmazása nélkül leszokni a dohányzásról, kivéve ha orvosa javasolta a készítmény alkalmazását.
- Ha Ön cukorbeteg, akkor ellenőrizze a szokásosnál gyakrabban a vércukorszintjét amikor elkezdi alkalmazni a NiQuitin szopogató tablettát. Megváltozhat a gyógyszer- vagy inzulinszükséglete.
- Ha Önnek volt már allergiás reakciója amely az ajkai, az arca és a torka (angioödéma) feldagadását okozta vagy viszkető kiütések jelentkeztek (csalánkiütés). A nikotinhelyettesítő kezelés időnként kiválthat ilyen típusú reakciókat.
- Ha 12 évnél fiatalabb gyermekei vannak, mivel a nikotinhelyettesítő kezelés nikotintartalma nem megfelelő 12 éves kor alatti gyermekek számára. A leszokási kísérlet során ne cserélje fel a NiQuitin szopogató tablettát nikotinos rágógumival.
- Ha terhes vagy szoptat akkor az a legjobb ha nikotinhelyettesítő kezelés nélkül szokik le a dohányzásról. Mindazonáltal jobb nikotinhelyettesítő kezeléssel leszokni, mint folytatni a dohányzást. (További információkat talál az alábbiakban a "Terhesség és szoptatás" című részben.)
- Kérjen segítséget illetve tanácsot egy egészségügyi szakembertől az alábbi esetekben:
- Ha súlyos máj- vagy veseproblémái vannak, mivel ekkor nagyobb a valószínűsége a mellékhatások előfordulásának.
- Ha kontrollálatlan pajzsmirigy túlműködése vagy feokromocitómája (a mellékvese daganatos betegsége, amely befolyásolhatja a vérnyomást) van - az orvosa beszélni fog Önnek erről - mert a nikotin miatt rosszabbodhatnak a tünetei.
- Ha gyomor- vagy nyombélfekélye illetve ha nyelőcső gyulladása van (a száj és a gyomor közötti összeköttetés), mivel a nikotin lenyelése miatt rosszabbodhatnak a tünetei. A szájnyálkahártya fekélyesedését is okozhatja. Ha valóban rosszabbodnak a tünetei, akkor beszéljen orvosával. Használhat nem szájon át szedhető nikotinhelyettesítő kezelést is inkább, pl. nikotinos tapaszokat.
- Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny.
- Gyermekek (12 évnél fiatalabb)
- A nikotin hatásai erősebben érvényesülnek gyermekek esetében, mint felnőttek esetében. Gyermekeknél súlyos mérgezést okozhat, amely halálos is lehet.
- Egyéb gyógyszerek és a NiQuitin szopogató tabletta
- Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint alkalmazni tervezett egyéb gyógyszereiről.
- A dohányzás abbahagyása befolyásolhatja az esetlegesen alkalmazott gyógyszerei hatásait. Beszéljen kezelőorvosával, ha bármilyen kérdése van, vagy ha szükségét érzi.
- A NiQuitin szopogató tabletta egyidejű alkalmazása bizonyos ételekkel vagy italokkal
- A tabletta szopogatása közben az evés, ivás kerülendő.
- Terhesség és szoptatás
- Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
- A terhesség alatti dohányzás veszélyekkel jár a babára nézve. Ilyen veszélyek többek között a születés előtti fejlődés visszamaradása, a koraszülés vagy a halvaszületés. A dohányzás abbahagyása a legjobb módja annak, hogy mind a saját, mind a babája egészségét javítsa. Minél előbb hagyja abba a dohányzást annál jobb.
- Ha Ön terhes, akkor az az ideális, ha nikotinhelyettesítő kezelés nélkül szokik le. Ha már megpróbált leszokni, de nem sikerült, akkor egészségügyi szakember javasolhatja a nikotinhelyettesítő kezelést, hogy segítsen Önnek a dohányzást abbahagyni. Ez azért van, mert a leszokás nikotinhelyettesítő kezeléssel jobb a fejlődő magzat számára, mint hogyha folytatná a dohányzást. A nikotinhelyettesítő kezelés alkalmazásáról a terhesség lehető legkorábbi szakaszában kell dönteni. A cél, hogy mindössze 2-3 hónapig kelljen használnia. Emlékezzen arra, hogy a legfontosabb az, hogy leszokjon a dohányzásról. Az olyan készítények mint a szopogató tabletták előnyösebbek lehetnek a nikotinos tapaszoknál. Ennek az az oka, hogy a szopogató tablettával nem folyamatosan jut a nikotin a szervezetébe. Mindazonáltal, émelygés illetve rosszulét esetén megfelelőbb lehet a tapasz.
- Ha Ön szoptat, a dohányfüst légzési nehézségeket és egyéb problémákat okozhat a babáknál és a gyermekeknél. Az az ideális, ha nikotinhelyettesítő kezelés nélkül szokik le. Ha már megpróbált leszokni, de nem sikerült, akkor egészségügyi szakember javasolhatja a nikotinhelyettesítő kezelést, hogy segítsen Önnek a dohányzást abbahagyni. Ha nikotinhelyettesítő kezelés segítségével próbál leszokni, az anyatejjel a babába átjutó nikotin csak kis mennyiségű. A belélegzett cigarettafüstnél sokkal kevésbé káros. A legjobb ha olyan nikotinhelyettesítő készítményeket használ, amelyek a nap bizonyos szakaszaiban szedhetők (például inkább szopogató tablettákat, rágógumikat mint tapaszokat). Az is előnyösebb ha közvetlenül a készítmény bevétele előtt szoptat. Ezzel segít, hogy gyermeke a lehető legkisebb nikotinmennyiséget kapja.
- A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
- A NiQuitin szopogató tablettáknak nincs ismert hatása a gépjárművezetéshez vagy gépek kezeléséhez szükséges képességekre. Azzal azonban tisztában kell lennie, hogy a dohányzás abbahagyása olyan viselkedési változásokat okozhat, amelyek befolyásolhatják ezen képességeit.
- A NiQuitin szopogató tabletta nátriumot és aszpartámot tartalmaz
- Nátrium: Minden szopogató tabletta 17 mg nátriumot tartalmaz, amit kontrollált nátrium diéta esetén figyelembe kell venni.
- Aszpartám: A NiQuitin szopogató tabletták aszpartámot tartalmaznak, ami egy fenilalanin forrás. A készítmény lebomlásakor fenilalanin képződik, ezért alkalmazása fenilketonuriában szenvedő betegek esetében ártalmas lehet.
- Szójafehérje-tartalom: a készítmény szójafehérjét tartalmaz. Ne alkalmazza a készítményt, amennyiben földimogyoró vagy szója allergiája van.
- Mannit: enyhe hasmenést okozhat.
- Laktóz (tejcukor) Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
3. Hogyan kell alkalmazni a NiQuitin szopogató tablettát?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos valamiben, kérdezze meg kezelőorvosát.
Fontos, hogy a NiQuitin mentolos szopogató tabletta segítségével történő leszokási kísérlet során, a készítményt használó személynek mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy teljesen abbahagyja a dohányzást. Ha mégis rágyújtana mialatt nikotinhelyettesítő kezelést használ, segíthet ha beszél gyógyszerészével, orvosával vagy egy leszokási tanácsadóval. A viselkedési tanácsadás, támogatás illetve tanácsok (például egy leszokással kapcsolatos viselkedési támogató program) általában növeli a siker esélyét.
Vegyen egy NiQuitin szopogató tablettát a szájába és időnként egyik oldalról a másikra helyezze át egészen addig, amíg a tabletta teljesen feloldódik. Ez kb. 20-30 percig tart. A szopogató tablettát ne rágja szét és ne nyelje le egyben. A tabletta szopogatása közben ne egyen vagy igyon, mert ez csökkentheti a tablettában lévő nikotin felszívódását. Naponta legfeljebb 15 tablettát szopogasson el.
Ha úgy érzi, hogy a NiQuitin szopogató tabletta alkalmazására összesen 9 hónapnál hosszabb ideig van szüksége, akkor forduljon egészségügyi szakemberhez tanácsért.
Felnőttek számára (18 éves kortól)
- Az első 6 hétben naponta legalább 9 tablettát szopogasson el.
- Az ezt követő 12 hétben segít fenntartani a dohányzásmentességet, ha azokban az esetekben, amikor nagy vágyat érez a dohányzásra, elszopogat egy tablettát.
- Amikor naponta már csak 1-2 szopogató tablettát használ, teljesen hagyja abba az alkalmazását.
- Miután már leszokott, időnként hirtelen sóvárgást érezhet egy cigaretta iránt. Ezekben az esetekben bevehet egy szopogató tablettát.
-

- Ne lépje túl az előírt adagot!
- Alkalmazása felnőtteknél és serdülőknél

- Serdülők (12-17 évesek)
- A fenti adagolási sémát kell követni, a dohányzásról való azonnali leszokás érdekében, de a szopogató tabletták összesen legfeljebb 12 hétig alkalmazhatók. Ha úgy érzi, hogy a NiQuitin szopogató tabletták alkalmazására 12 hétnél hosszabb ideig van szüksége, vagy nem tudja azonnal abbahagyni a dohányzást, akkor forduljon egészségügyi szakemberhez tanácsért.
- Ne lépje túl az előírt adagot. Gondosan kövesse az alkalmazásra vonatkozó utasításokat és ne vegyen be naponta (24 óra alatt) 15-nél több szopogató tablettát.

- Alkalmazása 12 évesnél fiatalabb gyermekeknél

- 12 évesnél fiatalabb gyermekek nem alkalmazhatják a NiQuitin szopogató tablettát.
- Ezt a készítményt a szájnyálkahártyán kell alkalmazni. Ez azt jelenti, hogy a szopogató tablettákban található nikotin lassan felszabadul a szájban, ahonnan felszívódik a szervezetbe.
- Beszéljen kezelőorvosával amennyiben:

- aggódik amiatt, hogy újra dohányozni kezd
- nehéznek találja, hogy teljesen elhagyja a szopogató tablettákat
- Ha újra dohányozni kezdene, ők tanácsot tudnak adni, hogy hogyan érheti el a legjobb eredményeket egy újabb nikotinhelyettesítő kezelés alkalmazásával.
- Ha az előírtnál több NiQuitin szopogató tablettát alkalmazott
- Ha túl sok NiQuitin szopogató tablettát alkalmaz, akkor émelygés, szédülés, rosszullét fordulhat elő. Hagyja abba a szopogató tabletta alkalmazását és azonnal kérjen orvosi segítséget vagy keresse fel egy kórház sürgősségi osztályát. Ha lehetséges, mutassa meg nekik a készítmény csomagolását vagy ezt a betegtájékoztatót.
- A szopogató tabletták nem alkalmasak 12 éven aluli gyermekek illetve nemdohányzók részére. Ha a készítményt gyermekek vagy nemdohányzók alkalmazzák, akkor nikotin túladagolási tünetek jelentkezhetnek. Ilyen tünetek a fejfájás, hányinger, gyomorfájdalom és hasmenés. Ha egy gyermek használta vagy evett a szopogató tablettákból, azonnal menjen el kezelőorvosához vagy keresse fel a legközelebbi kórház sürgősségi osztályát. Ha lehetséges, mutassa meg nekik a készítmény csomagolását vagy ezt a betegtájékoztatót.
- Ha elfelejtette bevenni a NiQuitin szopogató tablettát
- Amikor szükségét érzi (néhány óránként) vegye be a szopogató tablettát.

- Ha idő előtt abbahagyja a NiQuitin szopogató tabletta alkalmazását
- A dohányzásról való leszokás érdekében kövesse a fenti adagolási sémát.
- Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
- 4. Lehetséges mellékhatások

- Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. Úgy találták, hogy az ajánlott adagolás mellett a NiQuitin szopogató tabletta nem okoz súlyos mellékhatásokat.
- A dohányzás abbahagyása önmagában is okozhat olyan tüneteket mint fejfájás, szédülés, fokozott köhögés és megfázás. Az olyan tünetek mint a depresszió, ingerlékenység, szorongás és álmatlanság szintén összefügghetnek a dohányzás abbahagyásával járó megvonási tünetekkel.
- Az egyéb mellékhatások az alábbiakban vannak felsorolva - az előfordulási valószínűségük szerint csoportokba foglalva:
- Nagyon gyakori (10 ember közül több mint 1-et érinthet):
- hányinger
- csuklás
- bélgázosság.
- Gyakori (10 ember közül legfeljebb 1-et és 100 ember közül legalább 1-et érinthet):
- torokfájás, a száj/nyelv irritációja vagy fekélye
- szájszárazság, nyelési nehézség
- hányás, böfögés, székrekedés, puffadás
- hasmenés, emésztési zavar, gyomorégés
- álmatlanság
- szédülés, fejfájás
- köhögés, torokgyulladás, torokfájdalom.
- A fenti mellékhatások egyike sem súlyos és gyakran a kezelés megkezdése után néhány napon belül elmúlnak.
- Nem gyakori (100 ember közül legfeljebb 1-et érinthet):
- légzési problémák, orrdugulás, légzési elégtelenség, nehézlégzés, fokozott köhögés, alsó légúti infekció, fokott tüsszögés
- gyomorgörcs (gyomorhurut), reflux, fokozott nyelőcsői reflux, émelygés, öklendezés, fokozott nyálképződés, ajak fekélyesedés, gyomor-bélrendszeri megbetegedés, hascsikarás, ajakfájdalom, torokszárazság
- rémálmok, fokozott nyugtalanság, szorongás, szorongási rohamok, szorongási reakciók, csökkent étvágy, étvágytalanság, levertség
- torokduzzanat, rosszullét, mellkasi fájdalom vagy szorítás, túladagolási tünetek; elvonási tünetek, rossz közérzet, hőhullámok, rossz lehelet
- migrén, nyálkahártya égő érzése, égő érzés, száj zsibbadása, érzékelési zavar, túlzott éberség, ízérzészavar, fogínyvérzés
- szomjúság, kifejezett szomjúság
- kiütés, viszketés, bőrpirosság.
- Nagyon ritka (10 000 ember közül legfeljebb 1-et érinthet):
- Súlyos allergiás reakció, melynek jellemző tünetei többek között a hirtelen zihálás vagy szorító érzés a mellkasban, kiütés és gyengeség érzése.
- Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.

- Mellékhatások bejelentése

- Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa
- kezelőorvosát vagy , gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
- A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
- 5. Hogyan kell a NiQuitin szopogató tablettát tárolni?

- A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
- A buborékcsomagoláson/PP tartályon vagy dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne alkalmazza a gyógyszert. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
- Legfeljebb 25 °C-on, az eredeti csomagolásban tárolandó.
- Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze megy gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a NiQuitin szopogató tabletta
-A készítmény hatóanyaga 4 mg nikotin (nikotin-rezinát formájában).
-Egyéb összetevők a kálium-hidrogén-karbonát (E501), aszpartám (E951) (6 mg), magnézium-sztearát (E470b), xantán gumi (E415), vízmentes nátrium-karbonát (E500i), kalcium-karbofil, menta aroma (amely laktózt és szójafehérjét tartalmaz), nátrium-alginát (E401), mannit (E421) (1027 mg).
A NiQuitin 4 mg mentolos szopogató tabletta 17 mg nátriumot tartalmaz szopogató tablettánként.
Milyen a NiQuitin szopogató tabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Fehér vagy csaknem fehér, kerek, domború felületű tabletta, egyik oldalán NL 4S jelzéssel ellátva.
A NiQuitin mentolos szopogató tabletta 24 db, 36 db és 72 db szopogató tablettát tartalmazó fehér, átlátszatlan vagy átlátszó PVC/PE/PVDC//Al buborékcsomagolásban és dobozban; illetve 24 db, 36 db és 72 db szopogató tablettát tartalmazó kupakkal lezárt, nedvességmegkötő réteggel ellátott PP tartályban és dobozban kapható.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
Kiszerelés: 36x (tartályban) Törzskönyvi szám: OGYI-T-8174/21
Gyógyszerek
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Omega Pharma Hungary
  • Hatóanyag: nicotine
  • ATC: Nicotine
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Kiszerelés: 72x (tartályban) Törzskönyvi szám: OGYI-T-8174/22
Gyógyszerek
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Omega Pharma Hungary
  • Hatóanyag: nicotine
  • ATC: Nicotine
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27, +33 °C
Minimum: +11, +20 °C

Pár órára kisüt a nap, de időnéóként erősen felhős lesz az ég. Nagyobb eséllyel a Dunától keletre alakulnak ki záporok, zivatarok. Időnként megélénkülő északkeleti szél mellett 27, 33 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn nem jön front, de melegedés kezdődik. A fokozottan érzékenyeknél fáradékonyság, dekoncentráltság léphet fel, egyesek alvásproblémákat is tapasztalhatnak. A keringési panszokkal küzdők a következő napokban tartós tünetekre készüljenek. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)