Gyógyszerkereső

NIMOTOP 0,2 mg/ml oldatos infúzió

Kiszerelés: 1x50 ml

Törzskönyvi szám: OGYI-T-1884/03

NIMOTOP 0,2 mg/ml oldatos infúzió

Gyártó: Bayer AG

Hatóanyag: nimodipine

ATC: Nimodipine

Normatív TB támogatás:

Vényköteles

Közgyógyellátásra adható:

Patikán kívül vásárolható

EÜ támogatásra adható:

EÜ 100 támogatásra adható:

4862 Ft *

-

*az ár tájékozatató jellegű.

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Nimotop oldatos infúzió és milyen betegségek esetén alkalmazható?

Akut agyi vérkeringési zavarban szenvedő betegekkel végzett vizsgálatok megerősítették, hogy a Nimotop oldatos infúzió tágítja az agyi ereket és serkenti az agyi vérkeringést. A korábban már károsodott vagy rossz vérellátású területeken hatása felülmúlja az ép területen kifejtett hatást.
A gyógyszer olyan idegrendszeri károsodás megelőzésére és kezelésére alkalmazható, amely egy kitágult agyi ér (aneurizma) elpattanása miatti agyvérzést követő, agyi vérellátási zavar következménye.
2. Tudnivalók a Nimotop oldatos infúzió alkalmazása előtt

Ne alkalmazza a Nimotop oldatos infúziót:
- ha allergiás a nimodipinre vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Nimotop oldatos infúzió alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberrel.

Az agyszövet emelkedett víztartalma (általános agyvizenyő) vagy koponyaűri nyomásfokozódás esetén a Nimotop oldatos infúzió csak egyedi orvosi elbírálás alapján adható.
Alacsony vérnyomás (100 Hgmm értéknél alacsonyabb szisztolés vérnyomás) esetén a szer csak gondos orvosi felügyelet mellett alkalmazható.
Instabil angina pektóriszban (mellkasi szorítás) szenvedő betegeknél vagy a szívrohamot követő első 4 hétben az orvosnak mérlegelnie kell a Nimotop oldatos infúzió adásának lehetséges kockázatait az előnyökkel szemben.
Egyéb gyógyszerek és a Nimotop oldatos infúzió
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.
Feltétlenül beszélje meg kezelőorvosával, amennyiben az alábbi hatóanyagokat tartalmazó gyógyszerek bármelyikét szedi:
- HIV-ellenes gyógyszerek (pl. zidovudin),
- antidepresszánsok (pl. fluoxetin, nortriptilin),
- vérnyomáscsökkentők,
- a szívműködésre ható szerek.
- A Nimotop filmtabletta egyidejű bevétele étellel, itallal és alkohollal
- Tájékoztassa a kezelőorvost korábbi vagy jelenleg fennálló alkoholizmusáról illetve arról, ha alkohol elleni kezelésben részesül.
- A gyógyszerkészítményben lévő alkohol módosíthatja más gyógyszerek hatásait.
- Terhesség, szoptatás és termékenység
- Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával.
- Terhesség
- A Nimotop oldatos infúzió terhesség ideje alatt a klinikai kórkép súlyosságától függően a terápiás előny és kockázat szigorú mérlegelésével alkalmazható.
- Szoptatás
- Szoptató anyák esetében a gyógyszer adagolásának idejére a szoptatás abbahagyása javasolt.
- Termékenység
- Mesterséges megtermékenyítés során a Nimotop infúzió hatóanyagához hasonló gyógyszerek egyes esetekben a hímivarsejtek visszafordítható elváltozásait és így működőképességük romlását okozták.
- A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
- A Nimotop oldatos infúzió szédülést okozhat, amely gyengítheti a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket. Gépjárművezetés, illetve balesetveszéllyel járó munkavégzés szándéka esetén kérje ki kezelőorvosa tanácsát.
- A Nimotop oldatos infúzió etanolt (alkoholt) tartalmaz
- A gyógyszerkészítmény 23,7 térfogat% etanolt (alkohol) tartalmaz, amely maximum 50 g/nap adagnak (250 ml) felel meg. Alkoholprobléma esetén a készítmény ártalmas lehet. Terhes vagy szoptató nők, gyermekek és magas rizikófaktorú betegek (pl. májbetegség vagy epilepszia) esetén a készítmény alkalmazásáról a kezelőorvos dönt.

- A Nimotop oldatos infúzió nátriumot tartalmaz
- A készítmény 1 mmol (vagy 23 mg) nátriumot tartalmaz infúziós üvegenként, amit kontrollált nátrium diéta esetén figyelembe kell venni.
- 3. Hogyan kell alkalmazni a Nimotop oldatos infúziót?
- A készítmény alkalmazásával kapcsolatos bármilyen kérdésével forduljon kezelőorvosához vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberhez.
- Ezt a gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy egy egészségügyi szakember adja be intravénás cseppinfúzió formájában, vagy alkalmazza agyi műtét során.
A készítmény ajánlott adagja
- Intravénás infúzió
- A Nimotop oldatos infúziót az Ön egyéni tűrőképességének megfelelően fogják adagolni, általában a 7,5-30 mikrogramm nimodipin/testtömeg-kg/óra dózistartományon belül. A kezdő adagot az Ön testtömege és vérnyomásának nagysága alapján állapítja meg a kezelőorvosa, amit aztán később megemel, amennyiben Ön a kezelést jól tolerálja, és nem következik be jelentős vérnyomáscsökkenés.

- Ciszternális (agykamrán keresztüli) öblítés
- A műtét ideje alatt az orvos egy megfelelően elkészített (1 ml Nimotop 0,2 mg/ml oldatos infúzió + 19 ml Ringer oldat keveréke) és testhőmérsékletre melegített infúziós oldattal végzi.
- Az alkalmazás módja
- Az intravénás cseppinfúziót centrális (egy nagyméretű, szívhez közeli vénába juttatott) katéteren keresztül, hígítva, infúziós pumpával fogják adagolni Önnek.
- Adása háromállású csapon át, bizonyos infúziós oldatok (például 5%-os glükóz vagy 0,9%-os nátrium-klorid vagy Ringer-laktát oldat vagy magnézium-tartalmú Ringer-laktát oldat, vagy dextrán 40 oldat vagy 6%-os HAES (poli(O-2-hidroxietil)-keményítő)) 1:4 arányú (Nimotop: kísérő infúzió) adásával együtt történik. Kísérőinfúziónak mannitol, humán albumin vagy vér is megfelel.
- A Nimotop 0,2 mg/ml oldatos infúziót tilos infúziós zsákba vagy üvegbe tölteni, és egyéb gyógyszerekkel keverni.
- A készítmény alkalmazását altatás (anesztézia), műtét és érfestés (angiográfia) alatt is folytatni kell.

- Figyelmeztetés
- A Nimotop oldatos infúzió enyhén fényérzékeny, ezért nem szabad direkt napfény hatásának kitenni. Amennyiben az infúzió adásának idején elkerülhetetlen, hogy a gyógyszert direkt napfény érje, fekete, barna, sárga vagy piros üvegfecskendőt és vezetéket kell használni, vagy az infúziós pumpát és a csöveket átlátszatlan csomagolással kell védeni. Ha a Nimotop oldatos infúziót szórt fény vagy mesterséges megvilágítás mellett alkalmazzák, 10 órán belül semmiféle óvintézkedés nem szükséges.
- Az alkalmazás időtartama
- Az infúziós kezelés az Ön állapotától és az esetleges beavatkozástól függően legalább öt, legfeljebb 14 napig tart, alkalmanként legalább két-három óra hosszú ideig. Az infúziós kezelés után a gyógyszer további adása tabletta formájában, még 7 napig javasolt.
- Gyermekek
- A Nimotop biztonságosságát és hatásosságát 18 évesnél fiatalabb betegek esetében nem igazolták.
- Ha az előírtnál több Nimotop oldatos infúziót kapott
- Ha az előírtnál több Nimotop infúziót kapott, vérnyomásesést, gyors- vagy lassú szívverést, továbbá émelygést észlelhet. Túladagolás esetén a Nimotop-kezelést azonnal fel kell függeszteni. Kezelőorvosa az Ön állapotának legmegfelelőbb kezelést fogja alkalmazni.
- Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy a szakszemélyzetet.
- 4. Lehetséges mellékhatások

- Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
- A mellékhatások alábbi listájában az előfordulási gyakoriságot a klinikai vizsgálatokból származó összesített adatok alapján nyerték. Eszerint
- a "nem gyakori" kifejezés azt jelenti, hogy 1000 ember közül 1-10 ember észlelhette;
- a "ritka" kifejezés azt jelenti, hogy 10 000 ember közül 1-10 ember észlelhette.
Nem gyakori: a vérlemezkék számának csökkenése, túlérzékenységi reakció, kiütés, fejfájás, szapora szívverés, alacsony vérnyomás, értágulás, hányinger.
Ritka: lassú szívverés, bélelzáródás, a májenzimek szintjének átmeneti megemelkedése, az infúzió beadásának helyén fellépő vérrögképződés és a véna falának gyulladása.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Nimotop oldatos infúziót tárolni?
Legfeljebb 25 °C-on, a fénytől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Nimotop oldatos infúzió
- A készítmény hatóanyaga: Egy infúziós üveg 10 mg nimodipint tartalmaz.
- Egyéb összetevők: vízmentes citromsav, trinátrium-citrát, makrogol 400, 96%-os etanol, injekcióhoz való víz.
Milyen a Nimotop oldatos infúzió külleme és mit tartalmaz a csomagolás
50 ml átlátszó, színtelen vagy halványsárga, steril, vizes oldat.
50 ml oldat narancssárga színű, lepattintható műanyag védőlappal, alumíniumkupakkal és műanyaggal bevont gumidugóval lezárt barna infúziós üvegbe töltve.
1 db infúziós üveg és 1 db perfúziós szerelék dobozban
5× (1 db infúziós üveg + 1 db perfúziós szerelék dobozban)

Kapcsolódó betegségek ( szív- és érrendszeri betegségek )

Szeretném megvásárolni patikában, megkeresem a legközelebbi patikát:


Partner patikáink: logo BENU Gyógyszertár