NEVIRAPINE TEVA 200 mg tabletta

NEVIRAPINE TEVA 200 mg tabletta betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Nevirapine Teva és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Nevirapine Teva az úgynevezett antiretrovirális szerek csoportjába tartozik és a Humán Immundeficiencia vírus (HIV-1) fertőzés kezelésére szolgál.
A gyógyszer hatóanyaga a nevirapin. A nevirapin csökkenti a vírusok mennyiségét a vérben, és így javítja az egészségi állapotot. A nevirapin a nem-nukleozid reverz transzkriptáz gátlók (NNRTI-k) csoportjába tartozik. A reverz transzkriptáz egy olyan enzim, amelyre a HIV-vírusnak szüksége van a szaporodáshoz. A nevirapin megakadályozza a reverz transzkriptáz működését. A reverz transzkriptáz működésének megakadályozásával a Nevirapine Teva segíti a HIV-1 fertőzés kezelését.
A Nevirapine Teva a (HIV-1) fertőzött felnőttek, serdülők és bármilyen életkorú gyermekek kezelésére javallt. A Nevirapine Teva tablettát más antiretrovirális szerekkel kombinálva kell szednie. Kezelőorvosa az Önnek legmegfelelőbb gyógyszereket fogja javasolni.
Ha a Nevirapine Teva-t az Ön gyermeke számára írták föl, kérjük, hogy az ebben a betegtájékoztatóban leírt információkat tekintse úgy, hogy azok az Ön gyermekére vonatkoznak (ebben az esetben olvasáskor az "Ön" szó helyett az "Ön gyermeke" értendő).
2. Tudnivalók a Nevirapine Teva szedése előtt
Ne szedje a Nevirapine Teva-t
- ha allergiás a nevirapinra vagy a gyógyszer (6. pontban "Mit tartalmaz a Nevirapine Teva" alatt felsorolt) egyéb összetevőjére.
- ha Ön korábban már szedett Nevirapine Teva-t, és a kezelést a következők miatt kellett leállítani:
- súlyos bőrkiütés
- bőrkiütés egyéb tünetekkel, pl.:
- láz
- hólyagképződés
- szájfekélyek
- szemgyulladás
- az arc feldagadása
- a szervezet egészére kiterjedő vizenyő
- légszomj
- izom- vagy ízületi fájdalom
- általános rossz közérzet
- hasi fájdalom
- túlérzékenységi (allergiás) reakciók
- májgyulladás
- ha Önnek súlyos májbetegsége van
- ha korábban a májenzimértékek megváltozása miatt kellett abbahagynia a nevirapin szedését
- ha lyukas levelű orbáncfű (Hypericum perforatum) gyógynövény tartalmú készítményt szed. Ez a gyógynövény felfüggesztheti a Nevirapine Teva megfelelő hatását.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Nevirapine Teva szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A Nevirapine Teva kezelés első 18 hetében rendkívül fontos, hogy Ön és kezelőorvosa figyeljék a máj- vagy bőrrekciók jeleit. Ezek akár súlyossá is válhatnak és életveszélyesek lehetnek. Az ilyen reakció kialakulása leginkább a kezelés első 6 hetében veszélyezteti Önt.
Felléphet bőrkiütés vagy fényérzékenység, vagyis allergiás reakciók, esetleg a következőkkel együtt:
- láz,
- hólyagképződés,
- szájfekélyek,
- szemgyulladás,
- arc feldagadása,
- a szervezet egészére kiterjedő vizenyő,
- légszomj,
- izom- vagy ízületi fájdalom,
- általános rossz közérzet,
- hasi fájdalom.
Ezek a reakciók esetenként életveszélyeseknek bizonyulhatnak vagy halálhoz vezethetnek, ezért jelentkezésük esetén ABBA KELL HAGYNIA A NEVIRAPINE TEVA SZEDÉSÉT ÉS MINDENKÉPPEN ORVOSHOZ KELL FORDULNIA. Ha csupán enyhe bőrkiütés jelentkezik bármilyen más reakció nélkül, akkor kérjük, azonnal tájékoztassa erről orvosát, aki eldönti, hogy abba kell-e hagynia a Nevirapine Teva szedését.
A következő, májkárosodásra utaló tünetek jelentkezhetnek:
- étvágytalanság,
- hányinger,
- hányás,
- sárgaság,
- hasi fájdalom,
ezek észlelésekor azonnal abba kell hagynia a Nevirapine Teva szedését, és orvoshoz kell fordulnia.
Ha a Nevirapine Teva szedésének ideje alatt súlyos májkárosodás vagy túlérzékenységi reakció lép fel, akkor KIZÁRÓLAG orvosa javaslatára vegyen be ismét Nevirapine Teva-t!
A Nevirapine Teva-t mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Különösen fontos ez a kezelés első 14 napján (bővebben lásd a "Hogyan kell szedni a Nevirapine Teva-t?" című részt).
A következő esetekben fokozott a májkárosodás kockázata:
- nők esetében
- B vagy C hepatitiszes betegek esetében
- kóros májfunkciós értékek esetén
- azoknál a korábban nem kezelt betegeknél, akiknél a Nevirapine Teva-kezelés elkezdésekor magasabb volt a CD4 sejtszám (nők esetében >250 sejt/mm³, férfiak esetében >400 sejt/mm³)
- azoknál a korábban kezelt betegeknél, akiknél a plazmában kimutatható a HIV-1 vírusterhelés és magasabb a CD4 sejtszámuk a nevirapin-kezelés elkezdésekor (nőknél több mint 250 sejt/mm3, férfiaknál több mint 400 sejt/mm3).
Egyes, előrehaladott HIV-fertőzésben (AIDS) szenvedő betegekben, akiknek kórtörténetében (az AIDS-szel összefüggő) opportunista fertőzés szerepel, röviddel a HIV-ellenes kezelés megkezdése után a korábbi fertőzésre jellemző gyulladásos jelek és tünetek léphetnek fel. Ezek a tünetek feltehetőleg azért alakulnak ki, mert az immunrendszer válaszkészsége javul, és így képes felvenni a harcot a szervezetben esetlegesen lappangó tünetmentes fertőzésekkel szemben. Amennyiben bármilyen, fertőzésre utaló tünetet észlel, azonnal értesítse kezelőorvosát.
Az opportunista fertőzéseken kívül autoimmun betegségek (olyan állapotok, amikor az immunrendszer a szervezet egészséges szöveteit támadja meg) szintén előfordulhatnak a HIV-fertőzés kezelésére szolgáló gyógyszerek szedésének elkezdését követően. Az autoimmun betegségek hónapokkal a kezelés elkezdését követően is jelentkezhetnek. Ha fertőzésre utaló bármilyen tünetet, vagy egyéb tünetet, pl. izomgyengeséget, a kezekben és a lábakban kezdődő, majd a törzs felé terjedő gyengeséget, szívdobogásérzést, remegést vagy hiperaktivitást észlel, azonnal forduljon kezelőorvosához, hogy a szükséges kezelést elkezdhesse.
Kombinált antiretrovirális kezelésben részesülő betegekben megváltozhat a testzsír eloszlása. Ha ilyen jellegű változásokat észlel, forduljon orvosához (lásd a 4. "Lehetséges mellékhatások" című pontot).
Egyes, kombinált antiretrovirális terápiában részesülő betegeknél oszteonekrózis (a csontok vérellátásának megszűnése miatt kialakuló csontszövetelhalás) jelentkezhet. A betegség kialakulásának számos rizikótényezője közé tartozik a kombinált antiretrovirális kezelés időtartama, a kortikoszteroidok használata, az alkoholfogyasztás, az immunrendszer nagyfokú gyengesége és a magasabb testtömeg-index. Az oszteonekrózis tünetei: ízületi merevség, ízületi fájdalom (különösen a csípő, a térd és a váll környékén) és mozgási nehézség. Ha ezen tünetek bármelyikét tapasztalja, kérjük, jelezze orvosának.
Ha Ön egyidejűleg nevirapint és zidovudint is szed, tájékoztassa kezelőorvosát, mert szükséges lehet az Ön fehérvérsejtszámának ellenőrzése.
Ne szedje a Nevirapine Teva-t a HIV-vírussal való találkozás után, csak akkor, ha diagnosztizálták Önnél a HIV-fertőzést, és a kezelőorvosa erre utasította. A Nevirapine Teva nem gyógyítja meg a HIV-1 fertőzést. Ezért a továbbiakban is kifejlődhetnek Önnél a HIV-fertőzéssel összefüggő fertőzések és más betegségek. Ezt szem előtt tartva fontos, hogy a Nevirapine Teva szedésének ideje alatt rendszeresen felkeresse orvosát. A Nevirapine Teva szedése mellett is fennáll a HIV-fertőzés vérrel vagy szexuális kontaktus során vagy fertőzött vérrel történő átadásának a veszélye. Megfelelő óvintézkedések szükségesek a HIV másokra történő átvitelének megelőzésére. Kérjük, forduljon orvosához.
A Nevirapine Teva alkalmazása során jelentkező bőrkiütések kezelésére nem szabad prednizolont használni.
Amennyiben Ön a Nevirapine Teva-kezelés alatt szájon át szedhető fogamzásgátló gyógyszert (tablettát) szed vagy más hormonális születésszabályozó módszerrel él, a terhesség és a HIV-fertőzés átadásának megelőzésésére kiegészítésként mechanikus fogamzásgátlást (pl. óvszer) is alkalmaznia kell.
Ha a menopauzát követően Ön hormonkezelést kap, ennek a gyógyszernek a szedése előtt kérjen tanácsot kezelőorvosától.
Ha tuberkulózis kezelésére rifampicint szed vagy azt írták fel Önnek, beszéljen kezelőorvosával, mielőtt ezt a gyógyszert a Nevirapine Teva-val együtt kezdi el alkalmazni.
Gyermekek és serdülők
A Nevirapine Teva tablettát a következő esetekben szedhetik gyerekek:
- 16 éves vagy idősebb gyermekek
- 16 évesnél fiatalabb gyermekek,
- akiknek a testsúlya legalább 50 kg
- akiknek a testfelszíne több mint 1,25 m2.
A 16 évesnél fiatalabb, 50 kg-nál kisebb testtömegű betegek vagy 1,25 m2-nél kisebb testfelületű betegek számára rendelkezésre állnak más nevirapin-tartalmú szájon át adható készítmények, és ha indokolt, ezeket kell alkalmazni.
Egyéb gyógyszerek és a Nevirapine Teva
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről. Tájékoztatnia kell orvosát minden gyógyszerről, amit szed, mielőtt elkezdi szedni a Nevirapine Teva tablettát. Orvosának a Nevirapine Teva szedésének ideje alatt ellenőriznie kell, hogy az Ön többi gyógyszere megfelelően hat-e, és szükség esetén változtat az adagoláson. A többi, Nevirapine Teva-val együtt szedendő HIV-gyógyszer betegtájékoztatóit is gondosan el kell olvasnia.
Különösen fontos tájékoztatnia orvosát arról, ha Ön a következők bármelyikét szedi vagy szedte a közelmúltban:
- orbáncfű-készítmény (Hypericum perforatum, depresszió kezelésére használatos szer)
- rifampicin (a tbc gyógyszere)
- rifabutin (a tbc gyógyszere)
- makrolid antibiotikumok pl. klaritromicin (bakteriális fertőzések elleni gyógyszer)
- flukonazol (gombás fertőzés elleni gyógyszer)
- ketokonazol (gombás fertőzés elleni gyógyszer)
- itrakonazol (gombás fertőzés elleni gyógyszer)
- metadon (heroin és más kábítószerek elvonására használatos gyógyszer)
- warfarin (véralvadásgátló)
- hormonális fogamzásgátlók (pl. "antibébi" tabletta)
- indinavir (HIV-ellenes gyógyszer)
- atanazavir (HIV-ellenes gyógyszer)
- lopinavir/ritonavir (HIV-ellenes gyógyszerek)
- fozamprenavir (HIV-ellenes gyógyszer)
- efavirenz (HIV-ellenes gyógyszer)
- etravirin (HIV-ellenes gyógyszer)
- rilpivirin (HIV-ellenes gyógyszer)
- delavirdin (HIV-ellenes gyógyszer)
- zidovudin (HIV-ellenes gyógyszer)
- boceprevir (C-típusú májgyulladás kezelésére szolgáló szer)
- telaprevir (C-típusú májgyulladás kezelésére szolgáló szer)
- elvitegravir/kobicisztát (HIV-ellenes gyógyszerek).
Ha Ön ezeket együtt szedi, orvosa gondosan ellenőrzi mind a Nevirapine Teva, mind az egyidejűleg szedett gyógyszerek hatásait.
Ha Ön művesekezelésben részesül, orvosa megfontolhatja a Nevirapine Teva adag módosítását. Erre azért lehet szükség, mert a művesekezelés részlegesen kimoshatja a véréből a Nevirapine Teva-t.
A Nevirapine Teva egyidejű bevétele étellel és itallal
A Nevirapine Teva korlátozás nélkül vehető be ételekkel/italokkal.
Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Abba kell hagynia a szoptatást, ha Nevirapine Teva-t szed. Általában nem ajánlott csecsemőt szoptatnia, ha Ön HIV-fertőzött, mert előfordulhat, hogy a csecsemő az anyatejen keresztül fertőződik HIV-vel.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre A Nevirapine Teva szedése mellett kimerültséget tapasztalhat. Elővigyázatosság szükséges gépjárművezetés, gépek vagy szerszámok kezelése esetén. Ha kimerültséget észlel, tartózkodnia kell az olyan potenciálisan veszélyes tevékenységek végzésétől, mint a gépjárművezetés és a gépek vagy szerszámok kezelése.
A Nevirapine Teva laktózt tartalmaz
A Nevirapine Teva tabletta laktózt (tejcukrot) tartalmaz.
Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni a Nevirapine Teva-t.
3. Hogyan kell szedni a Nevirapine Teva-t?
Nem szedheti a Nevirapine Teva-t önmagában. Legalább másik két antiretrovirális szerrel együtt kell szednie. Orvosa az Önnek legjobban megfelelő gyógyszereket fogja javasolni.
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Adagolás:
A kezelés első 14 napján a készítmény adagja 200 mg ("bevezető" időszak). 14 nap után a szokásos adag 200 mg naponta kétszer.
Nagyon fontos, hogy az első 14 nap ("bevezető" periódus) csak napi egy tabletta Nevirapine Teva-t szedjen. Ha ez alatt az időszak alatt bőrkiütés jelentkezik, ne emelje az adagot, hanem forduljon orvoshoz.
Kimutatták, hogy a 14 napos "bevezető" periódus csökkenti a bőrkiütés kockázatát.
Mivel a Nevirapine Teva-t mindig más HIV-ellenes antiretrovirális szerekkel együtt kell szednie, gondosan követnie kell az ezekre a gyógyszerekre vonatkozó utasításokat is. Ezek a gyógyszer dobozába csomagolt betegtájékoztatóban találhatók.
A Nevirapine Teva tablettát mindaddig szednie kell, amíg ezt kezelőorvosa szükségesnek tartja.
Amint azt a "Figyelmeztetések és óvintézkedések" című szakaszban már kifejtettük, a kezelés ideje alatt orvosa rendszeresen ellenőrzi az Ön májműködését, valamint azt, hogy nem jelentkeztek-e mellékhatások (pl. bőrkiütés). Az ellenőrző vizsgálatok eredményétől függően orvosa dönthet úgy, hogy átmenetileg szünetelteti, vagy végleg leállítja a Nevirapine Teva tabletta alkalmazását. Orvosa a későbbiekben dönthet úgy, hogy a korábbinál alacsonyabb dózissal kezdik újra a kezelést.
A Nevirapine Teva kizárólag szájon át alkalmazható. Ne rágja szét a tablettát. A Nevirapine Teva bevehető étkezés közben vagy attól függetlenül is.
Ha az előírtnál több Nevirapine Teva-t vett be
Soha ne vegyen be az orvosa által előírtnál, illetve ebben a tájékoztatóban említettnél több Nevirapine Teva-t. Egyelőre kevéssé ismertek a nevirapin-túladagolás következményei. Forduljon orvoshoz, ha a szükségesnél több Nevirapine Teva-t vett be.
Ha elfelejtette bevenni a Nevirapine Teva-t
Igyekezzék rendszeresen szedni a Nevirapine Teva tablettát. Ha elfelejtett bevenni egy adagot és azt a gyógyszerbevétel szokásos idejéhez képest 8 órán belül észleli, akkor azt vegye be, amint lehet. Ha az adag kimaradását a gyógyszerbevétel szokásos idejéhez képest több mint 8 órával később veszi észre, akkor csak a következő adagot vegye be, a szokásos időben.
Ha idő előtt abbahagyja a Nevirapine Teva szedését
A rendszeresen és az előírt adagban szedett Nevirapine Teva
- nagymértékben fokozza a kombinációs antiretrovirális kezelés hatékonyságát
- csökkenti annak az esélyét, hogy HIV-fertőzése a retrovirális gyógyszerekkel szemben ellenállóvá váljon.
Ennek megfelelően rendkívül fontos, hogy a fentieknek megfelelően, folyamatosan szedje a Nevirapine Teva tablettát, és ezt csak orvosi javaslatra hagyja abba.
Ha 7 napnál hosszabb ideig nem vett be Nevirapine Teva tablettát, a kezelés elkezdéséhez hasonlóan, ismét szükséges a 14 napos bevezető kezelés és csak ennek befejezése után szabad ismét 2×200 mg-ra növelni a napi adagot.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Amint azt a "Figyelmeztetések és óvintézkedések" című szakaszban már kifejtettük, a Nevirapine Teva legfontosabb mellékhatása a súlyos-életveszélyes bőrkiütés és a súlyos májkárosodás. Ezek a reakciók zömmel a Nevirapine Teva-kezelés első 18 hetében jelentkeznek, ezért ez idő alatt rendkívül fontos a gondos orvosi ellenőrzés.
Ha bőrkiütést észlel, azonnal forduljon kezelőorvosához.
A bőrkiütés általában enyhe-közepesen súlyos lefolyású. Mindazonáltal néhány betegnél a bőrkiütés hólyagképződéssel társul, lehet súlyos-életveszélyes (Stevens-Johnson-szindróma, toxikus epidermális nekrolízis), sőt halált okozó bőrelváltozás is kifejlődhet. Mind a súlyos, mind az enyhe/közepesen súlyos bőrkiütések zömmel a kezelés első 6 hetében jelentkeznek.
Ha a bőrkiütés jelentkezik, és Ön rosszul is érzi magát, azonnal hagyja abba a Nevirapine Teva tabletta szedését, és keresse fel orvosát.
Túlérzékenységi (allergiás) reakció is kialakulhat. Ezek a reakciók anafilaxia (az allergia súlyos változata) formájában a következő tünetekkel jelentkezhetnek:
- bőrkiütés
- az arc feldagadása
- nehézlégzés (hörgőgörcs)
- anafilaxiás sokk.
Túlérzékenységi reakciók jelentkezhetnek bőrkiütés formájában is a következő mellékhatásokkal:
- láz
- hólyagképződés a bőrön
- a szájnyálkahártya kifekélyesedése
- szemgyulladás
- az arc feldagadása
- a szervezet egészére kiterjedő vizenyő
- légszomj
- izom- vagy ízületi fájdalom
- a fehérvérsejtszám csökkenése (granulocitopénia)
- általános rossz közérzet
- súlyos máj- vagy veseproblémák (máj- vagy veseelégtelenség).
Ha bőrkiütést észlel, vagy túlérzékenységi (allergiás) reakció bármilyen jelét tapasztalja, forduljon azonnal kezelőorvosához. Ezek a reakciók életveszélyesek is lehetnek.
Nevirapine Teva tablettával kezelt betegeken májműködési zavarokat jelentettek. Ezek közé tartozik a májgyulladás (hepatitisz), ami lehet hirtelen kialakuló és igen súlyos (fulmináns májgyulladás) és májelégtelenség - ez mindkettő halálos kimenetelű is lehet.
Ha a májkárosodás következő klinikai tüneteit észleli, forduljon orvoshoz:
- étvágytalanság
- hányinger
- hányás
- sárgaság
- hasi fájdalom.
A következő mellékhatásokat nevirapinnal kezelt betegek észlelték.
Nagyon gyakori (10 beteg közül legalább 1 beteget érinthet):
- bőrkiütés
Gyakori (10 beteg közül legfeljebb egy beteget érinthet):
- a fehérvérsejtszám csökkenése (granulocitopénia)
- allergiás reakciók (túlérzékenység)
- fejfájás
- hányinger (émelygés)
- hányás
- hasi fájdalom
- laza széklet (hasmenés)
- májgyulladás (hepatitisz)
- kimerültség
- láz
- kóros májfunkciós értékek.
Nem gyakori (100 beteg közül legfeljebb egy beteget érinthet):
- allergiás reakció, amelyre bőrkiütés, az arc feldagadása, nehézlégzés (hörgőgörcs) vagy anafilaxiás sokk jellemző
- a vörösvértestszám csökkenése (anémia)
- a bőr sárgára színeződése (sárgaság, ikterusz)
- súlyos és életveszélyes bőrkiütések (Stevens-Johnson-szindróma/toxikus epidermális nekrolízis)
- csalánkiütés (urtikária)
- a bőr alatti szövet vizenyős duzzanata (angioödéma)
- ízületi fájdalom (artralgia)
- izomfájdalom (mialgia)
- csökkent foszforszint a vérben
- vérnyomásemelkedés.
Ritka (1000 beteg közül legfeljebb egy beteget érinthet):
- hirtelen fellépő, heves májgyulladás (fulmináns hepatitisz)
- általános tünetekkel járó gyógyszerkiütés (gyógyszerkiütés eozinofíliával és szisztémás tünetekkel).
A kombinált antiretrovirális kezelés változásokat okozhat a testzsír eloszlásában és emiatt megváltozhat az alakja. Többek között a végtagok és az arcbőr alatti zsírszövet megfogyatkozása, továbbá hasüregi és zsigeri zsírfelhalmozódás, emlőnagyobbodás jelentkezhet, illetve zsírlerakódás keletkezhet a nyak hátoldalán ("bölénypúp" alakulhat ki). E változások kiváltó oka és az egészségi állapotot hosszú távon befolyásoló következményei ezidőtájt nem ismertek. A kombinált antiretrovirális kezelés hatására emelkedhet a vér tejsavszintje és a vércukorszint, felszaporodhatnak a vérben a zsiradékok (hiperlipémia alakuhat ki) és inzulinrezisztencia léphet fel.
A nevirapin és más antiretrovirális szerek egyidejű alkalmazása során a következő szövődményekről is beszámoltak:
- a vörösvértestek vagy a vérlemezkék számának csökkenése
- hasnyálmirigy-gyulladás
- a bőr csökkent vagy kóros érzékenysége.
Ezek a mellékhatások más antiretrovirális szerek alkalmazása során gyakran észlelhetők, így ezeknek a gyógyszereknek a Nevirapine Teva tablettával való kombinációjakor is jelentkezhetnek. Mindazonáltal, ezeket a mellékhatásokat szinte biztosan nem a Nevirapine Teva idézi elő.
További mellékhatások gyermekeknél és serdülőknél
Előfordulhat a fehérvérsejtszám csökkenése (granulocitopénia); ez gyermekeken gyakoribb. A vörösvérsejtek számának csökkenése ("vérszegénység") is összefüggésben állhat a nevirapin- kezeléssel - ez is gyakrabban észlelhető gyermekeken. A bőrkiütéses tünetekhez hasonlóan, kérjük, számoljon be orvosának minden mellékhatásról.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Nevirapine Teva-t tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon és a buborékcsomagoláson feltünetett lejárati idő (Felhasználható:/Felh.:) után ne szedje a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Nevirapine Teva
- A készítmény hatóanyaga: 200 mg nevirapin (nevirapin-anhidrát formájában) tablettánként.
- Egyéb összetevők: mikrokristályos cellulóz, laktóz-monohidrát, povidon K25, A típusú karboximetil-keményítő-nátrium, kolloid szilícium-dioxid, magnézium-sztearát.
Milyen a Nevirapin Teva külleme és mit tartalmaz a csomagolás
A Nevirapine Teva tabletta buborékcsomagolásban kerül forgalomba. A doboz 14 (naptári csomagolás), 60 vagy 120 db tablettát tartalmaz. Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
Kiszerelés: 60x (PVC/PE/PVdC/Al) Törzskönyvi szám: EU/1/09/598/001
Gyógyszerek
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Teva B.V.
  • Hatóanyag: nevirapine
  • ATC: Nevirapine
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Fogyasztói ár: 41763Ft A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.
Kiemelt támogatás esetén térítési díj: 300 Ft
Normatív támogatás esetén téritési díj: 41763 Ft

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +38 °C
Minimum: +15, +24 °C

Folytatódik a hőhullám. Sok napsütésre készülhetünk, néhol hőzivatarok kialakulása sem zárható ki. Délután 32, 38 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön is tovább tart a hőség, front nem érkezik. Gyakoriak lehetnek az alvásproblémák, valamint a fáradékonyság és a dekoncentráltság is. A szívbetegeket nagy terhelés éri, gyakoriak lehetnek a keringési problémák. Kerülje a tűző napsütést, és fontos gondoskodni a rendszeres folyadékpótlásról. Egyre többeknél jelentkezhet fejfájás, migrén is, a tartós hőhullám extrém terhelést jelent. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)