NEORECORMON 30 000 NE oldatos injekció előretöltött fecskendőben

NEORECORMON 30 000 NE oldatos injekció előretöltött fecskendőben betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a NeoRecormon és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A NeoRecormon egy tiszta, színtelen oldatos injekció, melyet a bőr alá (szubkután) vagy vénába (intravénásan) adnak be. A készítmény egy béta-epoetin nevű hormont tartalmaz, mely serkenti a vörösvértestek termelődését. A béta-epoetint speciális géntechnológiával állítják elő, és pontosan ugyanúgy hat, mint a természetes hormon, az eritropoetin.
Keresse fel kezelőorvosát, ha tünetei nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.

A NeoRecormon a következő esetekben javasolt:

- Krónikus vesebetegséghez társuló tünetekkel együttjáró vérszegénység (renális anémia) kezelése dializált, vagy még nem dializált betegek esetében.
- Vérszegénység megelőzése koraszülöttekben (750 - 1500 g születési tömegű és a terhesség 34. hete előtt született csecsemők).
- Tünetekkel együttjáró vérszegénység kezelése kemoterápiában részesülő, daganatos betegségben szenvedő felnőtt betegek esetében.
- Műtétet megelőzően saját részre vért adó betegek kezelése. A béta-epoetin injekció növeli az Öntől műtét előtt levehető vérmennyiséget, melyet aztán a műtét alatt, vagy utána visszajuttatnak az Ön szervezetébe (ezt nevezik autológ vértranszfúziónak).


2. Tudnivalók a NeoRecormon alkalmazása előtt

Ne alkalmazza a NeoRecormon-t
- ha allergiás a béta-epoetinre, vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- nehezen szabályozható vérnyomásproblémái vannak
- ha saját részre ad vért műtét előtt és:
-- szívrohama vagy sztrókja volt a kezelés megkezdése előtt egy hónapon belül
-- instabil angina pektorisza van - újonnan jelentkező vagy fokozódó mellkasi fájdalom
-- ha vérrög keletkezésének veszélye áll fenn Önnél a visszerekben (mélyvénás trombózis) - például akkor, ha korábban már volt Önnél vérrögképződés.
Ha ezek közül bármelyik vonatkozik vagy esetleg vonatkozhat Önre, azonnal közölje kezelőorvosával.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
A NeoRecormon alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával
- ha csecsemőjének NeoRecormon kezelésre van szüksége, gondosan ellenőrizni fogják őt a szemre gyakorolt esetleges hatások miatt
- ha vérszegénysége nem javul az epoetin kezelésre
- ha bizonyos B-vitaminokból kevesebb van a szervezetében (folsav vagy B12-vitamin)
- ha nagyon magas az alumíniumszint a vérében
- ha vérlemezkeszáma magas
- ha krónikus májbetegsége van
- ha epilepsziás
- ha eritropoetin elleni antitestek keletkeztek a vérében és tiszta vörösvértest aplasiája fejlődött ki (csökkent, vagy megszűnt a vörösvértest termelődése) bármely, előzőleg alkalmazott eritropoetikus készítmény hatására. Ebben az esetben nem szabad átállnia NeoRecormon terápiára.

Egyéb gyógyszerek, amelyek serkentik a vörösvértestek termelődését, fokozott elővigyázatossággal alkalmazhatók:
A NeoRecormon a gyógyszerek egy olyan csoportjába tartozik, amelyek úgy serkentik a vörösvértestek termelődését, mint az emberi eritropoetin nevű fehérje. Kezelőorvosa mindig fel fogja jegyezni, hogy pontosan milyen készítményt használ.

Az epoetin kezeléssel kapcsolatban jelentettek súlyos bőrreakciókat, beleértve a Stevens-Johnson- szindrómát (SJS) és a toxikus epidermális nekrolízist (TEN) is.

Az SJS/TEN kezdetben a törzsön elhelyezkedő vöröses, céltáblaszerű vagy körkörös, gyakran középen hólyagot tartalmazó foltok formájában jelentkezhet. Előfordulhat fekély a szájban, a torokban,az orrban, nemi szerveken és a szemen (vörös és duzzadt szem) is. Ezeket a súlyos exanthemákat gyakran láz és/vagy influenzaszerű tünetek előzik meg. A bőrkiütések súlyosbodhatnak; kiterjedt bőrleválás és életveszélyes szövődmények alakulhatnak ki.

Amennyiben súlyos bőrkiütést vagy ezen bőrtünetek valamelyikét észleli magán, hagyja abba a NeoRecormon alkalmazását és keresse fel kezelőorvosát vagy azonnal forduljon orvoshoz.

Különleges figyelmeztetés
A NeoRecormon-kezelés alatt

Amennyiben Ön krónikus vesebetegségben szenved, és különösen, ha Ön nem megfelelően reagál a NeoRecormon-ra, kezelőorvosa ellenőrizni fogja az Ön NeoRecormon adagját, mivel a NeoRecormon adagok nem-megfelelő válasz esetén történő ismételt emelése fokozhatja a szívvel vagy vérerekkel kapcsolatos problémák kialakulásának veszélyét és növelheti a szívinfarktus, az agyvérzés és a halál bekövetkeztének kockázatát.

Amennyiben Ön rosszindulatú daganatos betegségben szenved, tudnia kell, hogy a NeoRecormon olyan hatású lehet, mint egy vérsejt növekedési faktor és bizonyos körülmények között negatív hatással lehet a daganatos betegségére. Az Ön egyéni helyzetétől függően esetleg egy vérátömlesztés előnyösebb lehet. Beszélje ezt meg kezelőorvosával.

Ha Ön vesezsugorodásban (nefroszklerózis) szenved és nem részesül dialízis kezelésben, kezelőorvosa egyedileg dönti el, hogy a kezelés megfelelő-e Önnek. Ennek oka, hogy teljes biztonsággal nem zárható ki, hogy a szer esetleg sietteti a veseelégtelenség előrehaladását.

Kezelőorvosa rendszeres vérvizsgálatokat végeztethet, melynek során ellenőrzik:
- a káliumszintet. Ha magas, vagy emelkedő a káliumszintje, a kezelőorvos megfontolja az Ön további kezelését
- a vérlemezkeszámot. A vérlemezkeszám enyhén, vagy mérsékelten emelkedhet az epoetin kezelés alatt és ez változásokat okozhat a véralvadási folyamatban.

Ha Ön hemodializált vesebeteg, a kezelőorvos megváltoztathatja a heparin adagolását. Ezzel el lehet kerülni a dializáló rendszer elzáródását.

Ha Ön hemodializált vesebeteg és fennáll Önnél a sönt-trombózis veszélye, vérrögök (trombusok) alakulhatnak ki a söntben (abban az érben, mely kapcsolatban áll a dializáló rendszerrel). A kezelőorvos acetilszalicilsavat írhat fel, vagy változtat a söntön.

Ha Ön saját részre ad vért műtét előtt, a kezelőorvos:
- ellenőrzi, hogy tud-e vért adni, különösen, ha az Ön testsúlya 50 kg alatt van.
- ellenőrzi, hogy elegendő mennyiségű vörösvértest van-e a vérében (a hemoglobin értéke legalább 11 g/dl).
- biztosítja, hogy egy alkalommal vérének csak 12%-át veszik le.

Ne alkalmazza helytelenül a NeoRecormon-t:
A NeoRecormon egészséges egyéneken történő téves alkalmazása a vérsejtek számának növekedéséhez, ennek következtében fokozott vérsűrűséghez, így életveszélyes szív-, és érrendszeri szövődményekhez vezethet.

Egyéb gyógyszerek és a NeoRecormon
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

Terhesség, szoptatás és termékenység
A NeoRecormon terhesség vagy szoptatás ideje alatt történő alkalmazásával kapcsolatban nincs sok tapasztalat. Kérdéseivel bármely gyógyszer szedése előtt forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.
Állatoknál nem bizonyították, hogy a NeoRecormon a termékenység károsodását okozza. Az emberekre vonatkozó lehetséges kockázat nem ismert.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A NeoRecormon nem befolyásolja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket.

A NeoRecormon fenilalanint és nátriumot tartalmaz
Ez a gyógyszer fenilalanint tartalmaz, ezért ártalmas lehet a fenilketonúriában szenvedő betegek számára.
Amennyiben Ön fenilketonúriában szenved, beszélje meg kezelőorvosával a NeoRecormon kezelést.

A készítmény kevesebb mint 1 mmol (23 mg) nátriumot tartalmaz adagonként, azaz gyakorlatilag "nátriummentes".


3. Hogyan kell alkalmazni a NeoRecormon-t?

A gyógyszert mindig pontosan a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

Kezelőorvosa az anémia tüneteinek kezeléséhez a legalacsonyabb hatásos adagot fogja alkalmazni Önnél.

Ha Ön nem megfelelően reagál a NeoRecormon-ra, kezelőorvosa ellenőrizni fogja az adagját, és tájékoztatja arról, hogy szükséges-e az adag módosítása.

A kezelés csak kezelőorvosa felügyelete mellett kezdhető el. A további injekciókat kezelőorvosa adja be, vagy, miután megtanították rá, önmagának is beadhatja a NeoRecormon injekciót (lásd a betegtájékoztató végén található utasításokat).

A NeoRecormon beadható a has, a kar vagy a comb bőre alá, vagy intravénásan. Kezelőorvosa fogja eldönteni, hogy Önnek melyik a legmegfelelőbb.

Kezelőorvosa rendszeresen vérvizsgálatot fog Önnél végeztetni a hemoglobinszint mérésére annak érdekében, hogy ellenőrizze, hogy vérszegénysége hogyan reagál a kezelésre.

A NeoRecormon adagolása
A NeoRecormon adagja az Ön betegségének állapotától, az injekció beadásának módjától (bőr alá vagy vénába történő beadás) és az Ön testtömegétől függ. Az Ön számára megfelelő adagot a kezelőorvos számítja ki. Kezelőorvosa az anémia tüneteinek kezeléséhez a legalacsonyabb hatásos adagot fogja alkalmazni.

Ha Ön nem megfelelően reagál a NeoRecormon-ra, kezelőorvosa ellenőrizni fogja az adagját és tájékoztatja arról, hogy szükséges-e a NeoRecormon adagjának módosítása.

- Krónikus vesebetegség által kiváltott tünetekkel együttjáró vérszegénység

Ön az injekciót vagy bőr alá, vagy vénába kapja. Ha az oldatot vénába kapja, az injekciót körülbelül 2 perc alatt kell beadni, például hemodializált betegek az injekciót a verőeres-vénás fisztulán keresztül kapják a dialízis végén.
A hemodialízisben nem részesülő betegek az injekciót általában a bőr alá kapják.

A NeoRecormon kezelésnek két fázisa van:

a) A vérszegénység korrigálása
A bőr alá adott injekció kezdő adagja 20 NE testtömegkilogrammonként, hetente háromszor adva.
4 hét múlva a kezelőorvos vérvizsgálatokat fog végezni és ha a hatás nem kielégító, az adagot 40 NE/ttkg-ra emelheti, hetente háromszor adva. A kezelőorvos havonta tovább emelheti az adagot, ha szükséges.
A heti adag napi adagokra is elosztható.
A vénába adott injekció kezdő adagja 40 NE testtömegkilogrammonként, hetente háromszor adva.
4 hét múlva a kezelőorvos vérvizsgálatokat fog végezni és ha a hatás nem kielégítő, az adagot 80 NE/ttkg-ra emelheti, hetente háromszor adva. A kezelőorvos havonta tovább emelheti az adagot, ha szükséges.
Az injekció egyik típusánál sem lehet a maximális heti adag nagyobb, mint 720 NE testtömegkilogrammonként.

b) A megfelelő vörösvértest mennyiség fenntartása
Fenntartó adag: Ha a vörösvértest mennyisége elérte az elfogadható szintet, az adag a vérszegénység korrigálása céljából alkalmazott adag felére csökkenthető. A heti adag adható hetente egyszer vagy heti három vagy hét adagra elosztva. Amennyiben heti egyszeri adagolás mellett az Ön vörösvértest mennyisége állandó, az adagolást módosítani lehet kéthetente egyszeri beadásra. Ebben az esetben szükségessé válhat az adag emelése.
Hetente vagy kéthetente a kezelőorvos módosíthatja az adagot, hogy megtalálja az Ön egyéni fenntartó adagját.
Gyermekek esetében ugyanezeket az útmutatásokat kell követni. A vizsgálatokban gyermekeknek általában nagyobb NeoRecormon adagokat kellett adni (minél fiatalabb a gyermek, annál nagyobb az adag).
A NeoRecormon kezelés általában hosszantartó, de szükség esetén bármikor megszakítható.

- Koraszülöttek vérszegénysége

Az injekciót bőr alá adják.

A kezdő adag 250 NE testtömegkilogrammonként, hetente háromszor adva.

Azoknál a koraszülötteknél, akik a NeoRecormon kezelés megkezdése előtt transzfúziót kaptak, a NeoRecormon kezelés valószínűleg nem lesz olyan hatékony, mint azoknál, akik nem kaptak transzfúziót.

A kezelés javasolt időtartama hat hét.

- Kemoterápiával kezelt daganatos betegségben szenvedő felnőttek tünetekkel együttjáró vérszegénysége

Az injekciót bőr alá adják.

A kezelőorvos elkezdheti a NeoRecormon kezelést, ha az Ön hemoglobin értéke 10 g/dl, vagy kevesebb. Ezután a kezelőorvos úgy fogja Önt kezelni, hogy a hemoglobin értéke 10 és 12 g/dl között maradjon.

A kezdő heti adag 30 000 NE. Ez az adag adható hetente egyszeri injekcióban vagy heti 3 - 7 injekcióra elosztva. A kezelőorvos rendszeresen vérmintákat vesz Öntől. A vizsgálat eredményétől függően a kezelőorvos csökkentheti vagy növelheti az adagot vagy megszakíthatja a kezelést. A hemoglobinértékek nem lehetnek magasabbak, mint 12 g/dl.

A kezelést a kemoterápia befejezése után 4 hétig kell folytatni.

A maximális adag nem lehet több, mint 60 000 NE hetente.

- A műtét előtt saját részre vért adó betegek

Az injekciót vénába kb. 2 perc alatt, vagy bőr alá adják.

A NeoRecormon adagja függ az Ön állapotától, a vörösvértestszámtól és attól, hogy mennyi vért fognak levenni Öntől a műtét előtt.

A kezelőorvos által meghatározott adagot hetente kétszer, 4 héten át kell adni. Amikor vért ad, a NeoRecormon-t a véradás végén kapja.

A maximális adag nem lehet nagyobb, mint
- vénába adott injekció esetén hetente 1600 NE testtömegkilogrammonként
- bőr alá adott injekció esetén hetente 1200 NE testtömegkilogrammonként.

Ha az előírtnál több NeoRecormon-t alkalmazott:
Ne növelje a kezelőorvos által megállapított adagot. Ha úgy véli, hogy több NeoRecormon-t adott be, mint kellett volna, forduljon kezelőorvosához. Nem valószínű, hogy ez veszélyes lehet. Még nagyon magas vérszint kialakulása esetén sem jelentkeztek mérgezési tünetek.

Ha elfelejtette alkalmazni a NeoRecormon-t:
Ha kihagyott egy injekciót, vagy túl keveset adott be, beszéljen kezelőorvosával.

Ne adjon be kétszeres adagot az elfelejtett adag pótlására.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Bármely betegen előforduló mellékhatások
- A legtöbb beteg esetében (nagyon gyakori, 10 beteg közül több, mint 1 betegnél fordulhat elő) csökken a vas vérszintje. NeoRecormon terápia alatt csaknem minden beteget vaspótló szerekkel kell kezelni.
- Ritkán (1000 beteg közül legfeljebb 1 betegnél fordulhat elő) allergiás reakciók vagy bőrreakciók fordultak elő, például kiütés, vagy csalánkiütés, viszketés vagy reakció az injekció beadásának helye körül.
- Nagyon ritkán (10 000 beteg közül legfeljebb 1 betegnél fordulhat elő) súlyos allergiás reakció fordult elő, főleg közvetlenül egy injekció beadása után. Ebben az esetben azonnali kezelés szükséges. Ha szokatlan zihálást, vagy légzési nehézséget észlel, megdagad a nyelve, arca vagy torka, vagy duzzadás keletkezik az injekció helye körül, ha feledékenynek érzi magát, elgyengül, vagy elájul, azonnal hívja kezelőorvosát.
- Nagyon ritkán (10 000 beteg közül legfeljebb 1 betegnél fordulhat elő) a betegek influenzaszerű tüneteket tapasztaltak, különösen közvetlenül a kezelés megkezdése után. Ezek a következők: láz, hidegrázás, fejfájás, végtagfájdalom, csontfájdalom és/vagy általános rossz közérzet. Ezek a tünetek általában enyhék, vagy közepes erősségűek voltak és néhány óra alatt vagy pár napon belül megszűntek.
- Az epoetin kezeléssel kapcsolatban súlyos bőrkiütéseket jelentettek, beleértve a Stevens- Johnson-szindrómát és a toxikus epidermális nekrolízist is. Ezek jelentkezhetnek vöröses, céltáblaszerű foltok formájában vagy körkörös, gyakran középen hólyagot tartalmazó foltokként a törzsön, bőrleválásként és fekélyek formájában, melyek a szájban, torokban, orrban, nemi szerveken és szemen helyezkedhetnek el. A bőrtüneteket láz és influenzaszerű tünetek előzhetik meg. Amennyiben ezen tüneteket észleli magán, hagyja abba a NeoRecormon alkalmazását és keresse fel kezelőorvosát vagy forduljon azonnal orvoshoz. Lásd még: 2 pont.

Krónikus vesebetegek esetében (renális anémia) előforduló további mellékhatások
- A vérnyomás emelkedése, a meglévő magas vérnyomás további emelkedése és fejfájás a leggyakoribb mellékhatások (nagyon gyakori, 10 beteg közül több, mint 1 betegnél fordulhat elő). A kezelőorvos rendszeresen ellenőrizni fogja a vérnyomását, különösen a kezelés kezdetén. Kezelőorvosa gyógyszerrel kezelheti a magas vérnyomást, vagy időlegesen felfüggesztheti a NeoRecormon kezelést.
- Azonnal hívja kezelőorvosát, ha fejfájás, különösen, ha hirtelen, nyilalló, migrénszerű fejfájás lép fel, zavartság, beszédzavar, bizonytalan járás, izomgörcsök vagy görcsös rohamok alakulnak ki. Ezek a tünetek súlyos magas vérnyomás (hipertóniás krízis) jelei lehetnek, még akkor is, ha vérnyomása egyébként normális, vagy alacsony. Ilyenkor azonnali kezelésre van szüksége.
- Ha alacsony a vérnyomása, vagy sönt komplikációi vannak, fennáll Önnél a sönt trombózis veszélye (vérrög alakul ki abban az érben, amely a dializáló rendszerrel van összeköttetésben).
- Nagyon ritkán (10 000 beteg közül legfeljebb 1 betegnél fordulhat elő) emelkedik a vérben a kálium- vagy a foszfátszint. Ezt a kezelőorvos kezelni tudja.
- Eritropoetin kezelés alatt, így egyedi esetekben NeoRecormon kezelés során is a semlegesítő antitestek által kiváltott tiszta vörösvértest aplasiát (PRCA) figyeltek meg. A PRCA azt jelenti, hogy a szervezetben leállt vagy csökkent a vörösvértestek termelése. Ez súlyos vérszegénységet okoz, melynek szokatlan fáradtság és gyengeségérzés lehetnek a tünetei. Amennyiben az Ön szervezete semlegesítő antitesteket termel, a kezelőorvos le fogja állítani a NeoRecormon kezelést, és meg fogja határozni a legmegfelelőbb terápiát vérszegénysége kezelésére.

Daganatos betegség miatt kemoterápiában részesülő felnőttek esetében előforduló további mellékhatások
- A vérnyomás emelkedése és fejfájás esetenként előfordulhat. A kezelőorvos esetleg gyógyszerrel fogja kezelni a magas vérnyomást.
- A vérrögök előfordulásának emelkedését figyelték meg.

A műtét előtt saját részre vért adó személyek esetében észlelt további mellékhatások
- A vérrögök előfordulásának enyhe emelkedését figyelték meg.

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti a https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/ weboldalon.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a NeoRecormon-t tárolni?

- A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
- A dobozon és a címkén feltüntetett lejárati idő után ne alkalmazza a NeoRecormon-t.
- Hűtőszekrényben (2 °C - 8 °C) tárolandó.
- A fecskendő a hűtőszekrényből kivéve egyszeri alkalommal, szobahőmérsékleten (legfeljebb 25 °C-on) tartható maximum 3 napig.
- A fénytől való védelem érdekében az előretöltött fecskendőt tartsa a dobozában.
- Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a NeoRecormon?

- A készítmény hatóanyaga a béta-epoetin. Egy előretöltött fecskendő 500 vagy 2000 vagy 3000 vagy 4000 vagy 5000 vagy 6000 vagy 10 000 vagy 20 000 vagy 30 000 NE (nemzetközi egység) béta-epoetint tartalmaz 0,3 ml, vagy 0,6 ml oldatban.
- Egyéb összetevők: karbamid, nátrium-klorid, poliszorbát 20, nátrium-dihidrogén-foszfát-dihidrát, dinátrium-hidrogén-foszfát-dodekahidrát, kalcium-klorid-dihidrát, glicin, L-leucin, L-izoleucin, L-treonin, L-glutaminsav és L-fenilalanin és injekcióhoz való víz (lásd 2. pont "A NeoRecormon fenilalanint és nátriumot tartalmaz".

Milyen a NeoRecormon külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

NeoRecormon egy oldatos injekció előretöltött fecskendőben
Az oldat színtelen, tiszta vagy enyhén opálos.

NeoRecormon 500 NE, 2000 NE, 3000 NE, 4000 NE, 5000 NE és 6000 NE: 0,3 ml oldat előretöltött fecskendőnként.

NeoRecormon 10 000 NE, 20 000 NE és 30 000 NE: 0,6 ml oldat előretöltött fecskendőnként.

A NeoRecormon az alábbi kiszerelésekben érhető el:

NeoRecormon 500 NE
1 előretöltött fecskendő és 1 tű (30G1/2) vagy
6 előretöltött fecskendő és 6 tű (30G1/2).

NeoRecormon 2000 NE, 3000 NE, 4000 NE, 5000 NE, 6000 NE, 10 000 NE és 20 000 NE
1 előretöltött fecskendő és 1 tű (27G1/2) vagy
6 előretöltött fecskendő és 6 tű (27G1/2).

NeoRecormon 30 000 NE
1 előretöltött fecskendő és 1 tű (27G1/2) vagy
4 előretöltött fecskendő és 4 tű (27G1/2).

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

NeoRecormon előretöltött fecskendő
Alkalmazási útmutató









Kiszerelés: 4x0,6 ml Törzskönyvi szám: EU/1/97/031/046
Gyógyszerek
  • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Roche Registration
    • Hatóanyag: epoetin beta
    • ATC: Erythropoietin
    • Normatív TB támogatás:
    • Vényköteles:
    • Közgyógyellátásra adható:
    • Patikán kívül vásárolható:
    • EÜ támogatásra adható:
    • EÜ Kiemelt támogatás:
  • Üzemi baleset jogcím:

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +18 °C
Minimum: +9 °C

Nagyrészt erősen felhős időre számíthatunk több helyen - nagyobb eséllyel az ország északi felén - esővel, záporesővel, elvétve zivatar is kialakulhat. Az éjszaka második felében megszűnik a csapadéktevékenység, ezzel együtt a felhőzet is felszakad, és hajnalra kiderül az ég. A nyugati, délnyugati szelet erős, főként a front mentén az átmenetileg északnyugatira forduló szelet viharos lökések kísérhetik, majd hajnaltájt veszít erejéből a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 4 és 9 fok között alakul, de a tartósabban derült és szélcsendes hidegre hajlamos helyeken ennél alacsonyabb értéket is mérhetünk. Az időjárás most a hidegfrontra érzékenyeket érinti különösképpen rosszul.