Gyógyszerkereső

NEO-PANPUR gyomornedv-ellenálló filmtabletta

Kiszerelés: 30x buborékcsomagolásban

Törzskönyvi szám: OGYI-T-3762/02

NEO-PANPUR gyomornedv-ellenálló filmtabletta

Forgalomba hozatali engedély jogosultja: EGIS

Hatóanyag: összetett: protease, amylase, lipase

ATC: Multienzimek (lipase, protease stb.)

Normatív TB támogatás:

Vényköteles

Közgyógyellátásra adható:

Patikán kívül vásárolható

EÜ támogatásra adható:

EÜ Kiemelt támogatásra adható:

Üzemi baleset jogcím:

Fogyasztói ár: 864 Ft *

Normatív támogatott ár: 864 Ft 

Eü. emelt támogatott ár: 259 Ft 

*az ár tájékozatató jellegű.

Betegtájékoztató

1 MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A NEO-PANPUR FILMTABLETTA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?
A táplálék emésztéséhez szükséges természetes enzimek: lipáz, amiláz, proteáz keverékét tartalmazza, ami a táplálékkal felvett fehérjéket, cukrokat, zsírokat emészthetővé teszi. Ezeket az enzimeket sertés hasnyálmirigyből vonták ki.
A hasnyálmirigy megbetegedésével kapcsolatos emésztési zavarok kezelésére szolgál, melyeket a hasnyálmirigy emésztőenzimeinek hiányos termelése okoz.
Ilyen állapotok tünetei: étkezés utáni hasi teltségérzés, fájdalom, puffadás, émelygés, zsíros, bűzös, nagy mennyiségű székletürítés.
A Neo-Panpur filmtabletta alkalmazható nagymennyiségű, zsíros étel elfogyasztása kapcsán fellépő viszonylagos hasnyálmirigy-enzimhiány okozta emésztési panaszok megszüntetésére.
A Neo-Panpur filmtabletta szedése javasolt továbbá pl. az alábbi kórképekben:
- hasnyálmirigy-elégtelenség miatt kialakult idült emésztési zavarok
- idült hasnyálmirigy-gyulladás,
- heveny hasnyálmirigy-gyulladást követően jelentkező hasnyálmirigy-elégtelenség
- ún. cisztikus fibrózis (mucoviscidosis),
- kiterjedt hasnyálmirigy műtétek utáni állapot,
- gyomor-bélrendszeri műtétek utáni állapotok,
- a vékonybélbe vezető hasnyálmirigy- vagy epevezeték elzáródása, amit jó- vagy rosszindulatú szövetszaporulat okozhat.
A tabletta bevonata a gyomorsavnak ellenáll, így hatását a nyombélben fejti ki. Itt elősegíti az étkezéssel bejutott tápanyag emésztését, lehetővé téve ezzel felszívódását.
2 TUDNIVALÓK A NEO-PANPUR FILMTABLETTA ALKALMAZÁSA ELŐTT
Ne szedje a Neo-Panpur filmtablettát:
- ha allergiás a pankreász porra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére;
- ha sertésfehérjével szemben ismert túlérzékenysége van;
- heveny hasnyálmirigy-gyulladás esetén;
- idült hasnyálmirigy gyulladás heveny fellángolása esetén, amikor az étkezés sem ajánlott.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Neo-Panpur filmtabletta szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével
- A gyógyszer alkalmazása előtt fennálló betegségeiről, ill. allergiájáról az orvost tájékoztatni kell, különösen sertésfehérje túlérzékenység esetén.
- Egyes betegségekben módosulhat a gyógyszer adagolása, ezért, ha más betegség (különösen köszvény, hasmenéssel vagy hányással járó állapotok, gyomor- vagy nyombélfekély, vérszegénység) is egyidejűleg fennáll, erről tájékoztassa kezelőorvosát és a gyógyszert orvosa javaslata szerint szedje.
Egyéb gyógyszerek és a Neo-Panpur filmtabletta
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.
- Egyes gyógyszerekkel (pl. folsavval, vaskészítményekkel) együtt szedve a Neo-Panpur filmtabletta csökkenti a felszívódásukat, ezért az adagolás módosítása válhat szükségessé.
A Neo-Panpur filmtabletta egyidejű bevétele étellel és itallal
Lúgos kémhatású (pH 5,5 fölött) ételekkel (pl. tej) nem javasolt a tabletta együttadása, mert oldják a gyomorsavval szembeni védőburkot, így fokozzák a tabletta enzimeinek roncsolódását a gyomorban, ami csökkenti a hatóanyag effektivitását.
Terhesség és szoptatás
Nem áll rendelkezésünkre elég kontrollált klinikai adat a Neo-Panpur filmtabletta terhesség vagy szoptatás alatti alkalmazásával kapcsolatban, ezért terhes és szoptató anyák esetében hasnyálmirigy enzim-készítményt csak az előny/kockázat mérlegelésével javasolhat a kezelőorvos.
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Nincs adat arra vonatkozóan, hogy a Neo-Panpur filmtabletta hatóanyagai befolyásolnák a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket.
A Neo-Panpur filmtabletta tejcukrot (laktózt) tartalmaz
Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra (pl. tejcukor) érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
3 HOGYAN KELL SZEDNI A NEO-PANPUR FILMTABLETTÁT?
Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
A készítmény ajánlott adagja a hasnyálmirigy-elégtelenség súlyosságától függően felnőtteknek naponta 3-5-ször 1-3 filmtabletta étkezés közben vagy közvetlenül evés után bő vízzel, szétrágás nélkül bevéve.
Ha az előírtnál több Neo-Panpur filmtablettát vett be
Igen nagy adagok a vér húgysavszintjének emelkedését és húgysav fokozott kiválasztását eredményezhetik (ezáltal bizonyos vér-és vizeletvizsgálatok eredményei megváltozhatnak).
Ha elfelejtette bevenni a Neo-Panpur filmtablettát
Egy adag kimaradása esetén az alapbetegség fent részletezett tünetei jelentkezhetnek. Ilyen esetben igyekezzen bevenni mielőbb a kimaradt adagot. Ha már a következő adag bevétele esedékes, ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott filmtabletta pótlására, mert ezzel már nem pótolja a kiesett mennyiséget, viszont a túladagolás veszélyének tenné ki magát. Folytassa a kezelést az előírások szerint.
Ha idő előtt abbahagyja a Neo-Panpur filmtabletta szedését
Ha idő előtt abbahagyja a Neo-Panpur filmtabletta szedését, vagy megszakítja a kezelést, akkor nem várható a kívánt terápiás hatás kialakulása, illetve az emésztési zavarral kapcsolatos panaszai tovább rosszabbodhatnak.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4 LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Csak nagyon ritkán fordulnak elő és inkább csak nagy adagoknál.
Immunrendszeri betegségek és tünetek:
A túlérzékenység leggyakoribb tünete a bőrkiütés.
Emésztőrendszeri betegségek és tünetek:
Nagyobb dózisoknál ritkán észlelhetők gyomor-bél rendszeri tünetek (laza széklet, hányinger).
Vese- és húgyúti betegségek és tünetek:
Húgysavkristályok ürítése a vizelettel, illetve vesekő-képződés mucoviscidosisban (öröklődő betegség, súlyos tüdőelváltozásokkal).
Laboratóriumi és egyéb vizsgálatok eredményei:
A vér húgysavszintjének emelkedése.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5 HOGYAN KELL A NEO-PANPUR FILMTABLETTÁT TÁROLNI?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
A dobozon feltüntetett lejárati idő után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Ne szedje ezt a gyógyszert, ha a bomlás látható jeleit (pl. elszíneződés) észleli.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6 A CSOMAGOLÁS TARTALMA ÉS EGYÉB INFORMÁCIÓK
Mit tartalmaz a Neo-Panpur filmtabletta?
- A készítmény hatóanyaga: 125-166,66 mg pankreász (hasnyálmirigy)-por, mely megfelel: 10 000 FIP-U lipáz, 9000 FIP-U amiláz, 500 FIP-U proteáz enzimtartalomnak filmtablettánként.
- Egyéb összetevők: magnézium-sztearát, vízmentes kolloid szilícium-dioxid, kroszpovidon, mikrokristályos cellulóz, laktóz-monohidrát (1,34-43,0 mg filmtablettánként).
- Bevonat: bergamott aroma, vanília aroma, dimetikon, titán-dioxid (E171), trietil-citrát, talkum, metakrilsav-metil-metakrilát kopolimer 1:1.
Milyen a Neo-Panpur filmtabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Küllem: szürkés-fehér színű, foltos, kerek, íztelen mindkét oldalán enyhén domború felületű gyomornedv-ellenálló filmtabletta, jellegzetes vanília illattal. Törési felülete szürkés-barna színű.
Csomagolás: 3×10 db filmtabletta OPA/Al/PVC//Al buborékcsomagolásban és dobozban.

Kapcsolódó betegségek ( emésztőrendszeri megbetegedések )

Szeretném megvásárolni patikában, megkeresem a legközelebbi patikát:


Partner patikáink: logo BENU Gyógyszertár