Gyógyszerkereső

NEBIBLOCK 5 mg tabletta

NEBIBLOCK 5 mg tabletta

Hatóanyag:
nebivolol

ATC:
Nebivolol

Vényköteles

- Normatív TB támogatás: igen
- Közgyógyellátásra adható: igen
- EÜ támogatásra adható: nem
- EÜ 100 támogatásra adható: nem

Kiszerelés:
30x buborékcsomagolásban


Kedvezményes árak:

933 Ft

428 Ft

Törzskönyvi szám: OGYI-T-22669/01
Gyártó: Actavis Group

( * : az ár tájékozatató jellegű. )

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Nebiblock és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Nebiblock egy főként a szívműködésre ható gyógyszer (béta-blokkoló). A készítmény csökkenti a magas vérnyomást és javítja a szív teljesítményét.
A Nebiblock alkalmazható:
- magas vérnyomás kezelésére (esszenciális hipertónia),
- a szokásos kezelés (pl. vízhajtók, digoxin, ACE-gátlók, angiotenzin-II-gátlók) kiegészítéseként alkalmazható a 70 éves, illetve ennél idősebb, enyhe vagy közepesen súlyos, stabil, krónikus szívelégtelenségben szenvedő betegeknél.

2. Tudnivalók a Nebiblock szedése előtt

Ne szedje a Nebiblock-ot:
- ha allergiás a nebivolol-hidrokloridra, vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- ha májfunkció-zavara van vagy májfunkció-károsodásban (májelégtelenség) szenved,
- ha akut szívelégtelenségben, kardiogén sokkban vagy olyan súlyosbodó szívelégtelenségi rohamokban (dekompenzáció) szenved, amely a szívizom összehúzódásának erejét növelő (inotróp) hatóanyaggal végzett intravénás kezelést tesz szükségessé,
- ha \"szik szinusz\" szindrómában (egy bizonyos típusú szívritmuszavarban) szenved, beleértve a szinoatriális blokkot (SA-blokk) is,
- ha a szív bizonyos ingerületvezetési zavaraiban szenved (másod- és harmadfokú szívblokk, AV-blokk (elektromos szívritmus-szabályozó - pészméker - nélkül)),
- ha hörgőgörcs és hörgi asztma szerepel a kórtörténetében,
- ha kezeletlen mellékvese daganatban (feokromocitómában) szenved,
- ha a vér túlzott savasságában szenved (metabolikus acidózis),
- ha a kezelés megkezdése előtt fekvő helyzetben mért nyugalmi szívfrekvenciája (pulzusa) kevesebb, mint 60 ütés percenként (bradikardia),
- ha kórosan alacsonya vérnyomása (a szisztolés vérnyomás kisebb mint 90 Hgmm),
- ha a végtagok súlyos keringési zavarában szenved.
Amennyiben bármiben is bizonytalan, keresse fel kezelőorvosát.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Nebiblock szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével,
- ha szokatlanul alacsony a pulzusa (nyugalomban kevesebb, mint 50-55 ütés percenként és/vagy olyan tünetek jelentkeznek, mint a szédülés, gyengeség és bizonytalan járás) a nebivolol-kezelés alatt,
- ha egy bizonyos szívbetegségekben szenved (pl. angina pektorisz (szívtáji szorító fájdalom), iszkémiás szívbetegség (koszorúér-szűkület), szívritmuszavar); iszkémiás szívbetegségben szenvedő betegeknél a kezelést fokozatosan kell leállítani, körülbelül 1-2 hét alatt és ha szükséges, ezzel egyidőben helyettesítő kezelést is el lehet kezdeni,
- ha a karok vagy lábak keringési zavarában szenved,
- ha tartósan fennálló légzési problémái vannak, különösen, ha krónikus (obstruktív) légúti megbetegedésben szenved,
- ha cukorbeteg. A Nebiblock nem befolyásolja a vércukorszintet, de elfedheti az alacsony vércukorszint tüneteit (idegesség, remegés, gyors szívverés). A verítékezést, mint tünetet azonban nem fedi el.
- ha pajzsmirigy-túlműködésben szenved: a gyógyszer elfedheti a felgyorsult szívverést (tahikardia), ami a betegség egyik tünete; a Nebiblock-kezelés hirtelen leállítása szapora szívverést okozhat,
- ha allergiás: a Nebiblock fokozhatja azokkal a pollenekkel vagy egyéb anyagokkal szembeni reakciót, amelyekre Ön allergiás,
- ha pikkelysömöre (pszoriázis) van: azok a betegek, akik jelenleg is pikkelysömörben szenvednek, illetve akiknek a kórtörténetében pikkelysömör szerepel, a Nebiblock tablettát csak a várható előny és kockázat gondos mérlegelése után szedhetik,
- a Nebiblock csökkentheti a könnyelválasztást (ez az információ a kontaktlencsét viselők számára fontos).
Gyermekek és serdülők
Nem végeztek vizsgálatokat gyermekek és serdülőkorúak esetében. Ezért nem javasolt a használata gyermekek és 18 év alatti serdülők számára.
Idősek
A 65 évesnél idősebb betegek számára alacsonyabb kezdő adag javasolt (lásd a \"Hogyan kell szedni a Nebiblock-ot\" c. részt). 75 évesnél idősebb betegek esetében fokozott elővigyázatosság és a kezelés gondos orvosi felügyelete szükséges.
Egyéb gyógyszerek és a Nebiblock
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.
Ez fokozottan vonatkozik az alábbi gyógyszerekre:
- a szívritmuszavarok kezelésére alkalmazott bizonyos gyógyszerek (I. osztályba tartozó antiaritmikumok, például kinidin, hidrokinidin, cibenzolin, flekainid, dizopiramid, mexiletin, propafenon, lidokain és amiodaron): nebivolollal együtt adva fokozhatják a nebivolol szívműködésre gyakorolt csökkentő hatását.
- a magas vérnyomás és a szív koszorúerek görcse ellen ható bizonyos gyógyszerek (úgynevezett kalcium-antagonisták), amelyek fokozhatják a Nebiblock hatását (ilyenek például a verapamil és a diltiazem vagy az amlodipin, felodipin, lacidipin, nifedipin, nikardipin, nimodipin és a nitrendipin).
- az egyéb, központilag ható vérnyomáscsökkentő szerek (klonidin, guanfacin, moxonidin, metildopa, rilmenidin): a hosszú ideig tartó kezelés hirtelen megszakításakor fokozhatják a jelentős vérnyomás-emelkedés kockázatát (\"rebound hipertónia\"). A fenti készítmények alkalmazását csak akkor lehet felfüggeszteni, ha a béta-blokkoló (például Nebiblock) adását már néhány nappal korábban leállították.
- a béta-blokkolók és digitálisz glikozidok egyidejű alkalmazása a szívműködés bizonyos zavarához vezethet (megnyúlt ingerületvezetési idő). A nebivolollal végzett klinikai vizsgálatok azonban nem mutattak ki bizonyítékot ilyen kölcsönhatásra. A nebivolol nem befolyásolta a digoxin vérszintjét.
- asztma, orrdugulás vagy egyes szembetegségek kezelésére szolgáló bizonyos gyógyszerek (az úgynevezett szimpatomimetikumok), amelyek csökkenthetik a Nebiblock hatását (ilyenek például a dopamin, efedrin).
- cukorbetegség elleni szerek (inzulin és a szájon át szedett gyógyszerek). Lásd még a \"A Nebiblock fokozott elővigyázatossággal alkalmazható\" c. pont.
- baklofen (izomgörcs kezelésére szolgál) és amifosztin (daganat-kemoterápiában használják): vérnyomásesést okozhat. Orvosa esetleg módosíthatja a Nebiblock adagját.
- altató- és általános érzéstelenítő szerek (anesztetikumok): műtéti altatás előtt mindig közölje az altatóorvossal, hogy Nebiblock-ot szed.
- bizonyos mentális betegségek kezelésére használt szerek (antipszichotikumok) fokozhatják a Nebiblock hatását.
- depresszió kezelésére szolgáló készítmények (triciklikus antidepresszánsok, paroxetin), barbiturátok (pl. epilepszia kezelésére szolgáló szerek), nyugtatók (fenotiazinok, pl. tioridazin), szerves nitrátok (angina és szívelégtelenség gyógyszerei), illetve a magas vérnyomás elleni egyéb készítmények egyidejű alkalmazása hirtelen nagyfokú vérnyomáseséshez vezethet.
- ha szerotonin-újrafelvétel gátlókat (bizonyos depresszióellenes szerek, például paroxetin és fluoxetin) és Nebiblock-ot együtt alkalmaznak, előfordulhat, hogy az orvosnak módosítania kell a gyógyszeradagot.
- bizonyos gyógyszerek, melyek ugyanazon a módon bomlanak le, mint a nebivolol, megemelhetik a nebivolol vérszintjét és fokozhatják a mellékhatások előfordulásának gyakoriságát. Néhány ezek közül például a
- bupropion (depresszió elleni készítmény),
- klorokin (malária megelőzésére és olyan autoimmun-betegségek kezelésére szolgál, mint a sokízületi gyulladás),
- levomepromazin (neuroleptikum) és
- terbinafin (gombaellenes készítmény).
Amennyiben a Nebiblock mellett a túlságosan sok gyomorsav elleni savkötő gyógyszereket is szed, a Nebiblock-ot mindig étkezés közben, a savkötőt pedig étkezések között kell bevennie.
A Nebiblock egyidejű bevétele ételelel vagy itallal
A tablettát megfelelő mennyiségű folyadékkal (pl. egy pohár vízzel) kell lenyelni étkezéskor vagy étkezéstől függetlenül.
Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A Nebiblock nem alkalmazható terhesség alatt, hacsak nem feltétlenül szükséges.
Szoptatás idején a Nebiblock alkalmazása nem javasolt.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Nebiblock gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeket befolyásoló hatásait nem vizsgálták.
A Nebiblock mellékhatásaként bizonyos esetekben előfordulhat szédülés vagy fáradtság. Ezt vegye figyelembe, amikor gépjárművet vezet vagy gépeket kezel (lásd a \"Lehetséges mellékhatások\" c. pont).
A Nebiblock laktóz-monohidrátot (tejcukrot) tartalmaz.
Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
3. Hogyan kell szedni a Nebiblock-ot?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

Magas vérnyomás

Felnőttek:
A szokásos adag 1 tabletta naponta (5 mg nebivolol). A Nebiblock maximális hatását rendszerint 1-2 hét alatt éri el.
Egyéb vérnyomáscsökkentőkkel együtt alkalmazott kombinációk:
A béta-receptor-blokkolók önmagukban és egyéb vérnyomáscsökkentőkkel kombinációban is alkalmazhatók.
Eddig egyetlen esetben figyelték meg a vérnyomáscsökkentő hatás összegződését, amikor 5 mg nebivololt és 12,5-25 mg hidroklorotiazid hatóanyagú készítményt alkalmaztak együtt.
Veseműködés-károsodásban (veseelégtelenségben) szenvedő betegek:
Veseelégtelenségben szenvedő betegek számára a javasolt kezdő adag 1/2 tabletta (2,5 mg nebivolol) naponta egyszer. Ha szükséges, a napi adagot 1 tablettára (5 mg nebivolol) lehet növelni.
Májműködés-károsodásban (májelégtelenségben) szenvedő betegek:
Májműködés-károsodásban vagy a májműködés zavarában szenvedő betegekkel kapcsolatosan nem áll rendelkezésre elegendő tapasztalat a Nebiblock alkalmazására vonatkozóan. Ezért tilos a Nebiblock alkalmazása ezeknél a betegeknél (lásd még a \"Ne szedje a Nebiblock-ot\" c. pont).
Idős betegek:
Idős, 65 éves vagy ennél idősebb betegek számára a javasolt kezdő adag 1/2 tabletta (2,5 mg nebivolol) naponta. Ha szükséges, a napi adagot 1 tablettára (5 mg nebivolol) lehet növelni. Minden esetben fokozott óvatosság és a beteg szoros megfigyelése szükséges, tekintve, hogy csupán korlátozott tapasztalatok állnak rendelkezésre a 75 év feletti betegekkel kapcsolatosan.
Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél
Nem végeztek vizsgálatokat gyermekek és serdülők esetében. Ezért nem javasolt a használata gyermekek és 18 év alatti serdülők.
Krónikus szívelégtelenség
A stabil, krónikus szívelégtelenség kezelését az adagok lassú emelésével kell elkezdeni, amit az egyénre szabott, optimális fenntartó adag eléréséig kell folytatni.
Azoknál a betegeknél, akik egyéb szív-érrendszerre ható gyógyszert, például vízhajtókat, digoxint, ACE-gátlókat vagy angiotenzin-II-antagonistákat is szednek, az ilyen gyógyszerek adagjait stabilan be kell állítani a Nebiblock-kezelés elkezdése előtt.
A kezdeti adagbeállítást az alábbiak szerint, az adagok egy-kéthetente történő emelésével kell végezni, attól függően, hogy a beteg hogyan tűri a megemelt gyógyszeradagot:
- 1/4 tabletta (1,25 mg nebivolol) naponta egyszer,
- adagemelés naponta egyszer 1/2 tablettára (2,5 mg nebivolol),
- majd naponta egyszer 1 tablettára (5 mg nebivolol) és
- végül naponta egyszer 2 tablettára (10 mg nebivolol).
A javasolt maximális adag 2 tabletta (10 mg nebivolol) naponta egyszer.
A beteget az első tabletta bevételét követően, illetve minden egyes adagemelés első adagjának bevétele után 2 órán keresztül megfigyelés alatt kell tartani és meg kell győződni arról, hogy a beteg klinikai állapota stabil marad.
Veseműködés-károsodásban (veseelégtelenségben) szenvedő betegek:
Mivel az adagot egyénileg emelik a beteg által tolerált maximális szintig, nincs szükség dózismódosításra az enyhe és közepesen súlyos veseelégtelenségben szenvedő betegeknél. Nem állnak rendelkezésre tapasztalatok a súlyos veseelégtelenségre vonatkozóan, ezért a nebivolol alkalmazása ezeknél a betegeknél nem javasolt..
Májműködés-károsodásban (májelégtelenségben) szenvedő betegek:
Nem állnak rendelkezésre megfelelő tapasztalatok a májkárosodásban szenvedő betegekre vonatkozóan, ezért a Nebiblock alkalmazása ezeknél a betegeknél nem javasolt (lásd a \"Ne szedje a Nebiblock-ot\" c. pont).
Idős betegek:
Mivel az adagot egyénileg emelik a beteg által tolerált maximális szintig, ezért nincs szükség dózismódosításra.
Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél
Nem végeztek vizsgálatokat gyermekek és serdülők esetében. Ezért nem javasolt a használata gyermekek és 18 év alatti serdülők számára.
Az alkalmazás módja:
A felírt napi adagot lehetőleg mindig a nap ugyanazon időpontjában kell bevenni.
A tablettákat egészben kell lenyelni, megfelelő mennyiségű folyadékkal (pl. egy pohár vízzel) étellel vagy akár anélkül.
Ha úgy érzi, hogy a Nebiblock hatása túl erős vagy éppen túl gyenge, forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.
Ha az előírtnál több Nebiblock-ot vett be
A túladagolás tünetei: lassú szívverés, alacsony vérnyomás, nehézlégzés és hirtelen fellépő (akut) szívproblémák.
Értesítse kezelőorvosát, ha az előírtnál több Nebiblock tablettát vett be.
Feküdjön le és a lábát emelje a szív szintje fölé.

Ha elfelejtette bevenni a Nebiblock-ot
Ha az egyik napon elfelejtette bevenni a gyógyszerét, folytassa a kezelést a következő napon a szokásos időben bevett tablettával. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott tabletta pótlására.
Ha idő előtt abbahagyja a Nebiblock szedését
Még, ha javul is a közérzete, a kezelést kizárólag akkor hagyhatja abba, ha ezt kezelőorvosa javasolja.
A kezelést idő előtti megszakítása vagy felfüggesztése a vérnyomás emelkedéséhez vagy a szívproblémák súlyosbodásához vezethet.
Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Az észlelt mellékhatások gyakoriság alapján kerülnek felsorolásra.
Az alábbi mellékhatások fordulhatnak elő:
Magas vérnyomásos betegeknél megfigyelt mellékhatások

Gyakori mellékhatások (10 beteg közül legfeljebb 1-et érinthetnek):
Fejfájás, szédülés, fonák érzés (az érzékszervek érzékelési zavara), nehézlégzés, székrekedés, hányinger, hasmenés, fáradtság, vízvisszatartás (ödéma)
Nem gyakori mellékhatások (100 beteg közül legfeljebb 1-et érinthetnek):
Rémálmok, depresszió, látászavar, szokatlanul alacsony szívfrekvencia (lassú pulzus), szívelégtelenség, ingerületvezetési zavarok, alacsony vérnyomás (hipotenzió), a beszűkült artériáknak valamint az elégtelen vérkringésnek köszönhetően járás közben megjelenhet, illetve erősödhet a láb fájdalma, (szakaszos sántítás), zihálás illetve légszomj (hörgőgörcs), emésztési zavar, puffadás, hányás, viszketés, bőrkiütés, merevedési zavarok
Nagyon ritka mellékhatások (10 000 beteg közül legfeljebb 1-et érinthetnek):
Ájulás (szinkope), a pikkelysömör súlyosbodása
Nem ismert gyakoriságú mellékhatások (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg)
Az arc, az ajkak, a torok vagy a nyelv duzzanata (angioneurotikus ödéma), allergia (túlérzékenység), csalánkiütés.
A következő mellékhatásokról számoltak még be a hasonló gyógyszerekkel kapcsolatban: képzelgések, pszichotikus reakciók (pszichózis), zavartság, hideg/kékes-vöröses elszíneződésű karok és lábak, fájdalom az ujjakban és lábujjakban, amelyek először kékes, majd fehér, végül vöröses színűvé válnak (Raynaud-szindróma), szemszárazság és új kötőszövet létrejötte a szemben, illetve a pupillán (praktolol-típusú okulo-mukokután toxicitás).
Krónikus szívelégtelenségben szenvedő betegeknél előforduló mellékhatások

Nagyon gyakori mellékhatások (10 betegből több mint 1-et érinthetnek):
Szédülés, szokatlanul alacsony szívfrekvencia (lassú pulzus)
Gyakori mellékhatások (10 beteg közül legfeljebb 1-et érinthetnek):
Fejfájás, a szívelégtelenség súlyosbodása (első fokú pitvar-kamrai blokk), a vérnyomás esése felálláskor (poszturális hipotenzió), fáradtság/gyengeség, gyógyszer-intolerancia, vízvisszatartás (ödéma) a lábakban, a pulzusszám csökkenése, vérnyomásesés.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban
5. Hogyan kell a Nebiblock-ot tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon és a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:/Felh.:) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Nebiblock?
- A készítmény hatóanyaga a nebivolol. Egy tabletta 5 mg nebivololt (5,45 mg nebivolol-hidroklorid formájában) tartalmaz.
- Egyéb összetevők: vízmentes kolloid szilícium-dioxid, magnézium-sztearát, kroszkarmellóz-nátrium, makrogol 6000 és laktóz-monohidrát.
Milyen a Nebiblock külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Kerek, fehér, domború, 9 mm-es, negyedelő bemetszéssel ellátott tabletta egyik oldalán \"N 5\" jelzéssel.
A tabletta egyenlő fél- és negyed adagokra osztható.
Tabletták Al/PVDC buborékcsomagolásban és dobozban, vagy LDPE csavaros kupakkal lezárt HDPE tartályban és dobozban.
Kiszerelés:
Buborékcsomagolás: 30 db vagy 90 db tabletta
HDPE tablettatartály: 100 db vagy 500 db tabletta

Kapcsolódó betegségek ( szív- és érrendszeri betegségek )

Szeretném megvásárolni patikában, megkeresem a legközelebbi patikát:


Partner patikáink: logo BENU Gyógyszertár


Hasonló gyógyszerek (hatóanyag és ár +/- 25%)

Új gyógyszer keresése