MONTELUKAST STADA 4 mg rágótabletta

MONTELUKAST STADA 4 mg rágótabletta betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Montelukast Stada 4 mg rágótabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Montelukast Stada 4 mg rágótabletta egy leukotrién receptor-antagonista, amely a leukotriéneknek nevezett anyagok hatását gátolja. A leukotriének a tüdő légútjainak beszűkülését és duzzanatát okozzák. A leukotriének gátlásával a Montelukast Stada javítja az asztma tüneteit és segít az asztmás rohamok kialakulásának kontrollálásában.
A kezelőorvos gyermeke asztmájának kezelésére és az asztma nappali és éjszakai tünetei kialakulásának megelőzésére írta fel a Montelukast Stada 4 mg rágótablettát.
- A Montelukast Stada 4 mg rágótabletta olyan 2-5 éves korú betegek kezelésére használják, akiknek gyógyszere nem nyújt kielégítő hatást, ezért kombinációs kezelésre van szükségük.
- A Montelukast Stada 4 mg rágótabletta használható az inhalációs kortikoszteroidok alternatív kezeléseként azoknál a 2-5 éves betegeknél, akik a közelmúltban nem szedtek szájon át alkalmazott kortikoszteroidokat az asztmájuk kezelésére és nem mutatkoztak képesnek az inhalációs kortikoszteroidok használatára.
- A Montelukast Stada 4 mg rágótabletta a testmozgás okozta légúti szűkületet is megakadályozza a 2 éves, vagy annál idősebb betegeknél.
Kezelőorvosa fogja meghatározni, hogy hogyan szedje a Montelukast Stada 4 mg rágótablettát gyermeke, az asztma vagy allergia tünetei és súlyossága alapján.
Mi az asztma?
Az asztma egy krónikus betegség.
Az asztma jellemzői közé tartozik:
- a beszűkült légutak miatti légzési nehézség. A légutak szűkülete a körülményektől függően romlik vagy javul;
- érzékeny légutak, amelyek sok mindenre - pl. a cigarettafüstre, virágporra, hideg levegőre vagy fizikai megerőltetésre - reagálhatnak;
- duzzanat (gyulladás) a légutak felületén.
Az asztma tünetei közé tartozik: köhögés, zihálás és mellkasi szorítás.
2. Tudnivalók a Montelukast Stada 4 mg rágótabletta szedése előtt

Tájékoztassa kezelőorvosát minden olyan orvosi problémáról vagy allergiáról, mely gyermeke esetében fennáll vagy fennállt.
Ne alkalmazza a Montelukast Stada 4 mg rágótablettát, ha gyermeke
- allergiás a montelukasztra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Montelukast Stada 4 mg rágótabletta alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével
- ha gyermeke asztmája vagy légzése rosszabbodik, azonnal forduljon orvoshoz.
- a szájon át szedett Montelukast Stada nem alkalmas a heveny asztmás rohamok kezelésére. Roham esetén kövesse kezelőorvosa erre az esetre vonatkozóan adott utasításait.
Mindig tartsa magánál gyermeke asztmás rohama esetén alkalmazandó inhalációs gyógyszerét.
- fontos, hogy gyermeke az összes, kezelőorvosa által felírt asztmaellenes készítményt szedje. Nem szabad a Montelukast Stada-val helyettesíteni a kezelőorvos által felírt többi asztmaellenes készítményt.
- ha gyermeke asztmaellenes készítményt szed és a következő tünetek közül egyszerre többet tapasztal, forduljon orvoshoz: influenza-szerű megbetegedés, végtagzsibbadás vagy érzéketlenség a végtagokon, tüdővel kapcsolatos tünetek súlyosbodása és/vagy kiütések.
- ne alkalmazzon acetilszalicilsavat, vagy más gyulladáscsökkentő szereket (más néven nem-szteroid gyulladáscsökkentők, NSAID), ha azok súlyosbítják az asztmáját.
Egyéb gyógyszerek és a Montelukast Stada 4 mg rágótabletta
A Montelukast Stada 4 mg rágótabletta hatását más gyógyszerek befolyásolhatják, illetve a Montelukast Stada 4 mg rágótabletta befolyásolhatja más gyógyszerek hatását.
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a gyermeke által jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Mielőtt gyermeke elkezdené szedni a Montelukast Stada 4 mg rágótablettát, tájékoztassa kezelőorvosát arról, ha az alábbi készítményeket szedi:
- fenobarbitál (az epilepszia kezelésére használatos);
- fenitoin (az epilepszia kezelésére használatos);
- rifampicin (a tuberkulózis és más fertőzések kezelésére használatos);
- gemfibrozil (a magas vérzsírszint kezelésére használatos).
A Montelukast Stada 4 mg rágótabletta egyidejű bevétele étellel és itallal
A Montelukast Stada 4 mg rágótablettát nem szabad közvetlenül étellel együtt bevenni: a tablettát legalább étkezés előtt 1 órával vagy étkezés után 2 órával kell bevenni.
Terhesség és szoptatás
Ez a pont nem alkalmazható a Montelukast Stada 4 mg rágótablettára, mivel az 2-5 éves gyermekek számára javallt, mindazonáltal az alábbi információ vonatkozik a hatóanyagra, a montelukasztra.

Terhesség alatti alkalmazás

Azok a nők, akik terhesek, akiknél fennáll a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretnének, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljenek kezelőorvosukkal. Kezelőorvosuk fogja eldönteni, hogy szedhetik-e ezt a gyógyszert ebben az időszakban.

Szoptatás alatti alkalmazás

Nem ismeretes, hogy a montelukaszt kiválasztódik-e az anyatejben. Azok a nők, akik szoptatnak vagy szoptatni szándékoznak, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljenek kezelőorvosukkal.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Ez a pont nem alkalmazható a Montelukast Stada 4 mg rágótablettára, mivel az 2-5 éves gyermekek számára javallt, mindazonáltal az alábbi információ vonatkozik a hatóanyagra, a montelukasztra.
A gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre gyakorolt hatását nem vizsgálták.
Nem várható, hogy a Montelukast Stada a gépjárművezetéshez vagy a gépek kezeléséhez szükséges képességeket befolyásolná, azonban a gyógyszerre adott egyéni reakciók eltérhetnek. Néhány, a montelukaszttal kapcsolatban nagyon ritkán jelentett mellékhatás (pl. a szédülés vagy álmosság) befolyásolhatja néhány beteg gépjárművezetéshez vagy gépek kezeléséhez szükséges képességeit.
A Montelukast Stada 4 mg rágótabletta aszpartámot tartalmaz
A Montelukast Stada 4 mg rágótabletta aszpartámot tartalmaz, amely fenilalanin forrás. Ha gyermeke fenilketonuriában (ritka, örökletes anyagcserebetegség) szenved, vegye figyelembe, hogy minden 4 mg rágótabletta fenilalanint tartalmaz (2,696 mg fenilalaninnal egyenértékű mennyiség 4 mg-os rágótablettánként.)
3. Hogyan kell szedni a Montelukast Stada 4 mg rágótablettát?

- Ezt a gyógyszert felnőtt felügyelete alatt kell a gyermeknek adni.
- Azoknak a gyermekeknek a számára, akiknek problémát okoz a rágótabletta elfogyasztása, granulátum formájú készítmény is elérhető.
- Gyermekének napi egy Montelukast Stada 4 mg rágótablettát kell bevenni a kezelőorvos által elmondottaknak megfelelően.
- A Montelukast Stada 4 mg rágótablettát gyermekének akkor is be kell vennie, amikor nincsenek tünetei vagy akut asztmás rohama van.
- Ezt a gyógyszert mindig úgy kell alkalmazni gyermekénél, ahogy azt a kezelőorvosa előírta. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg gyermeke kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
- Szájon át alkalmazandó.
2-5 év közötti gyermekeknek:
Napi egy 4 mg-os rágótabletta esténként bevéve. A Montelukast Stada 4 mg rágótablettát nem szabad közvetlenül étellel együtt bevenni: a tablettát legalább étkezés előtt 1 órával vagy étkezés után 2 órával kell bevenni.
Ha gyermeke Montelukast Stada-t szed, bizonyosodjon meg róla, hogy nem szed más montelukasztot tartalmazó készítményt.
2-5 éves gyermekek részére elérhető a Montelukast Stada 4 mg rágótabletta.
A Montelukast Stada 4 mg rágótabletta a biztonságosságra és hatékonyságra vonatkozó adatok hiánya miatt 2 éves kor alatt nem ajánlott.
Egyéb elérhető hatáserősségek/gyógyszerformák
6-14 éves gyermekek részére elérhető a Montelukast Stada 5 mg rágótabletta.
15 évnél idősebbek betegek részére elérhető a Montelukast Stada 10 mg filmtabletta.
Ha gyermeke az előírtnál több Montelukast Stada 4 mg rágótablettát alkalmazott
Azonnal forduljon gyermeke kezelőorvosához.
A legtöbb túladagolási esetben nem jelentettek mellékhatásokat. Túladagolás esetén felnőtteknél és gyermekeknél a leggyakrabban jelentett tünetek közé tartozott a hasi fájdalom, álmosság, szomjúság, fejfájás, hányás és hiperaktivitás.
Ha elfelejtette alkalmazni a Montelukast Stada 4 mg rágótablettát
Próbálja meg a Montelukast Stada 4 mg rágótablettát előírás szerint alkalmazni. Ha elfelejtett alkalmazni egy adagot, folytassa az adagolást a szokásos napi egy tablettával.
Ne adjon be kétszeres adagot a kihagyott tabletta pótlására.
Ha gyermeke idő előtt abbahagyja a Montelukast Stada 4 mg rágótabletta alkalmazását
A Montelukast Stada 4 mg rágótabletta csak abban az esetben hatásos az asztma ellen, ha alkalmazása folyamatos.
Fontos, hogy a Montelukast Stada 4 mg rágótablettát folyamatosan kell alkalmazni mindaddig, amíg azt a kezelőorvos előírja, hogy a kezelt asztma egyensúlyban maradjon.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
A montelukaszt 4 mg rágótablettával végzett klinikai vizsgálatok során a leggyakrabban (10 betegből legfeljebb 1-et érint) jelentett, a Montelukast Stada 4 mg rágótablettával vélhetően összefüggő mellékhatások a következők voltak:
- hasi fájdalom.
- szomjúság.
Ezen felül a montelukaszt 10 mg filmtablettával és az 5 mg rágótablettával végzett klinikai vizsgálatok során jelentett mellékhatás a következő volt:
- fejfájás.
- Ezek a mellékhatások rendszerint enyhék voltak, és nagyobb gyakorisággal jelentkeztek a montelukaszt, mint a placebo (hatóanyagot nem tartalmazó tabletta) szedése esetén.
- Ezen felül a forgalomba hozatalt követően az alábbiakat jelentették:
- Nagyon gyakori (10 beteg közül több mint 1-et érint)
- felső légúti fertőzés.
- Gyakori (10 beteg közül legfeljebb 1-et érint)
- hasmenés, hányinger, hányás;
- kiütés;
- láz;
- Nem gyakori (100 beteg közül legfeljebb 1-et érint)
- allergiás reakciók, beleértve a kiütéseket, az arc, az ajkak, a nyelv és/vagy a torok duzzanatát, ami légzési vagy nyelési nehézséget okozhat;
- viselkedés-, és hangulatbeli eltérések (zavaros álmok, beleértve a rémálmokat, ingerlékenység, szorongás, nyugtalanság, izgatottság (beleértve az agresszív viselkedést és ellenséges magatartást), depresszió, alvási nehézségek, alvajárás);
- szédülés, álmosság, végtagzsibbadás/érzéketlenség, rohamok;
- orrvérzés;
- szájszárazság, emésztési zavar;
- véraláfutások, viszketés, csalánkiütés;
- ízületi vagy izomfájdalmak, izomgörcsök;
- gyengeség/fáradtság, rossz közérzet, duzzadás.
- Ritka (1000 beteg közül legfeljebb 1-et érint)
- fokozott vérzékenység;
- remegés;
- szívdobogás-érzés;
- Nagyon ritka (10 000 beteg közül legfeljebb 1-et érint)
- májproblémák (eozinofil infiltráció a májban);
- hallucinációk, öngyilkos gondolatok és tettek;
- hepatitisz (májgyulladás);
- érzékeny vörös csomók a bőr alatt leggyakrabban a lábszáron (eritéma nodózum), súlyos bőrreakciók (eritéma multiforme) melyek előzetes jel nélkül alakulhatnak ki.
A montelukaszttal kezelt asztmás betegek között nagyon ritkán jelentkezett egy tünetegyüttes, amely a következőket foglalta magába: influenza-szerű tünetek, végtagzsibbadás vagy érzéketlenség, a tüdővel kapcsolatos tünetek súlyosbodása és/vagy kiütések (Churg-Strauss szindróma). Ha gyermekénél egy vagy több jelentkezik ezek közül a tünetek közül, azonnal tájékoztassa orvosát.
Ha további kérdése van a mellékhatásokkal kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészé. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Montelukast Stada 4 mg rágótablettát tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon és a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható: / Felh.:) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
A fénytől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Montelukast Stada 4 mg rágótabletta
A készítmény hatóanyaga a montelukaszt (montelukaszt-nátrium formájánam)
Egy rágótabletta 4 mg montelukasztnak megfelelő montelukaszt-nátriumot tartalmaz.
Egyéb összetevők:
Mikrokristályos cellulóz, mannit (E421), kroszpovidon (B típusú), vörös vas-oxid (E172), hidroxipropilcellulóz, dinátrium-edetát, cseresznyearoma, aszpartám (E951), talkum, magnézium-sztearát.
Milyen a Montelukast Stada 4 mg rágótabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás
A Montelukast Stada 4 mg rágótabletta rózsaszín, ovális alakú, mindkét oldalán domború felületű, egyik oldalán mélynyomású "M4" jelzéssel ellátott rágótabletta.
Nylon/Alu/PVC/Al buborékcsomagolásban (a hét napjainak jelölése nélkül) és dobozban:
10 db, 20 db, 30 db, 50 db, 60 db, 90 db, 100 db vagy 250 db rágótabletta.
Nylon/Alu/PVC/Al buborékcsomagolásban (a hét napjainak jelölésével) és dobozban:
7 db, 14 db, 28 db, 56 db, 98 db, 126 db vagy 154 db rágótabletta.
HDPE tartályban (PP kupakkal és páramegkötővel) és dobozban:
10 db, 20 db, 30 db, 50 db, 60 db, 90 db, 100 db vagy 250 db rágótabletta.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

Kiszerelés: 28x

Törzskönyvi szám: OGYI-T-21468/03

MONTELUKAST STADA 4 mg rágótabletta

Forgalomba hozatali engedély jogosultja: STADA Arzneimittel

Hatóanyag: montelukast

ATC: Montelukast

Normatív TB támogatás:

Vényköteles

Közgyógyellátásra adható:

Patikán kívül vásárolható

EÜ támogatásra adható:

EÜ Kiemelt támogatás:

Tájékoztató fogyasztói ár: 853 Ft
A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.

Fogyasztói ár: 853 Ft *

*az ár tájékozatató jellegű.

Kapcsolódó betegségek ( tüdő- és légúti megbetegedések )

Szeretném megvásárolni patikában, megkeresem a legközelebbi patikát:


Partner patikáink: logo BENU Gyógyszertár