MOMETASON PANNONPHARMA 50 µg/adag szuszpenziós orrspray

MOMETASON PANNONPHARMA 50 µg/adag szuszpenziós orrspray betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Mometason PannonPharma orrspray és milyen betegségek esetén alkalmazható?

Milyen típusú gyógyszer a Mometason PannonPharma orrspray?
A Mometason PannonPharma orrspray mometazon-furoátot tartalmaz, amely a "kortikoszteroidok" nevű gyógyszercsoporthoz tartozik. Az orrba permetezéskor a mometazon-furoát csökkenti az orrnyálkahártya-gyulladást (a duzzanatot és az orr irritációját), így enyhíti a tüsszögést, a viszketést, az orrdugulást és az orrfolyást.

Milyen betegségek esetén alkalmazható a Mometason PannonPharma orrspray?
Szénanátha és perenniális rinitisz
A Mometason PannonPharma orrspray a szénanátha (más néven szezonális allergiás rinitisz - orrnyálkahártya-gyulladás) és perenniális rinitisz (egész évben jelentkező orrnyálkahártya-gyulladás) kezelésére szolgál felnőtteknél, valamint 3 éves és ennél idősebb gyermekeknél.

A szénanátha, ami az év bizonyos időszakaiban jelentkezik, a fák, füvek, gyomok pollenjeire, valamint a penészgombák és gombák belélegzett spóráira adott allergiás reakció.

A perenniális rinitisz egész évben jelentkező orrnyálkahártya-gyulladás, és a tüneteit számos dologra való érzékenység okozhatja; ezek közé tartozik a házipor-atka, az állati szőrök (vagy korpa), a madártollak és bizonyos ételek. A Mometason PannonPharma orrspray csökkenti a duzzanatot és az orr irritációját, így enyhíti a szénanátha vagy a perenniális rinitisz által okozott tüsszögést, viszketést, orrdugulást és orrfolyást.

Orrpolipok
A Mometason PannonPharma orrspray orrpolipok kezelésére is alkalmas 18 évesnél idősebb felnőtteknél.
Az orrpolipok az orr nyálkahártyájának kicsiny kinövései, melyek általában mindkét orrüregben megjelennek. A Mometason PannonPharma orrspray csökkenti az orrnyálkahártya-gyulladást, ezáltal fokozatosan csökkenti az orrpolipok méretét, így csökkenti az orrdugulás-érzést, ami befolyásolhatja az orron át történő légzést.


2. Tudnivalók a Mometason PannonPharma orrspray alkalmazása előtt

Ne alkalmazza a Mometason PannonPharma orrspray-t:
- ha allergiás (túlérzékeny) a mometazon-furoátra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére;
- ha kezeletlen orrüregi fertőzésben szenved. A Mometason PannonPharma orrspray alkalmazása az orr kezeletlen fertőzése, mint pl. herpesz esetén súlyosbíthatja a fertőzést. Az orrspray alkalmazása előtt várja meg, amíg elmúlik a fertőzés.
- ha a közelmúltban orrsérülése volt vagy orrüregi műtétet végeztek Önnél. Ezekben az esetekben csak a sérülés/műtéti seb teljes gyógyulása után használhatja az orrspray-t.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Mometason PannonPharma orrspray alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével:
- ha tuberkulózisa van vagy volt valaha;
- ha valamilyen fertőzésben szenved;
- ha más kortikoszteroid tartalmú gyógyszert is használ, akár szájon át, akár injekcióban;
- ha cisztás fibrózisban szenved.

Beszéljen kezelőorvosával, ha Mometason PannonPharma orrspray-t alkalmaz, és az alábbiak érvényesek Önre:
• ha az Ön immunrendszere nem működik megfelelően (pl.csökkent a fertőzésekkel szembeni ellenállóképessége) és olyan személlyel került érintkezésbe, aki kanyaróban vagy bárányhimlőben szenved. Kerülje az érintkezést olyan személlyel, aki ilyen fertőzésben szenved.
• ha orrüregi fertőzése vagy torokgyulladása van;
• ha több hónapja vagy régebb óta használja a gyógyszert;
• ha régóta fennáll az irritáció az orrában vagy a torkában.

A kortikoszteroid orrspray-k alkalmazásakor - különösen a nagy dózisban, hosszú ideig végzett kezelés során mellékhatások léphetnek fel, mivel a gyógyszer felszívódik a szervezetben.

Ha szemviszketést vagy szemirritációt tapasztal, a kezelőorvosa más kezelés alkalmazását javasolhatja Önnek a Mometason PannonPharma orrspray helyett.

Forduljon kezelőorvosához, amennyiben homályos látás vagy egyéb látászavar jelentkezik.

Gyermekek és serdülők
A kortikoszteroid orrspray-k alkalmazásakor - különösen a hosszú távú, nagy dózisú kezelés során, bizonyos mellékhatások léphetnek fel, pl. gyermeknél lelassulhat a növekedés.

Gyermekeknél orron keresztül alkalmazott, hosszú távú kortikoszteroid-kezelés esetén javasolt a testmagasság rendszeres ellenőrzése. Amennyiben változás észlelhető, azonnal értesíteni kell a gyermek kezelőorvosát.

Egyéb gyógyszerek és a Mometason PannonPharma orrspray
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett bármely egyéb gyógyszereiről, ideértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

Egyes gyógyszerek fokozhatják a Mometason PannonPharma orrspray hatásait, és lehet, hogy kezelőorvosa fokozott figyelemmel fogja követni az Ön állapotát, ha ilyen gyógyszereket szed (ideértve a HIV kezelésére szolgáló egyes gyógyszereket: ritonavir, kobicisztát).
Ha Ön szájon át vagy injekcióban más kortikoszteroidot is használ allergia miatt, kezelőorvosa a Mometason PannonPharma orrspray-kezelés kezdetekor annak abbahagyását javasolhatja.
A szájon át szedett vagy injekcióban alkalmazott kortikoszteroidok abbahagyásakor egyes betegeknél mellékhatások, pl. ízületi vagy izomfájdalom, gyengeség vagy depresszió jelentkezhet. Az orrspray alkalmazását azonban ilyenkor is folytatnia kell. Az is előfordulhat, hogy újabb allergiás jelenségeket észlel, például viszketést, könnyezést vagy a bőrön piros, viszkető foltokat. Ha Önnél kialakulnak ezek a tünetek, és problémát okoznak Önnek, keresse fel kezelőorvosát.

Termékenység, terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A mometazon-furoát orrspray terhes nőknél történő alkalmazása tekintetében nem, illetve korlátozott mennyiségű információ áll rendelkezésre.

Nem ismert, hogy a mometazon-furoát átjut-e az anyatejbe.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A mometazon-furoát orrspray gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre gyakorolt hatásairól nincs információ.

A Mometason PannonPharma orrspray benzalkónium-kloridot tartalmaz
A Mometason PannonPharma orrspray benzalkónium-kloridot tartalmaz, amely nyálkahártya-irritációt okozhat.


3. Hogyan kell alkalmazni a Mometason PannonPharma orrspray-t?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Ne használja az orrspay-t a kezelőorvosa által előírt adagnál nagyobb mennyiségben, több alkalommal vagy hosszabb ideig.

Szénanátha és perenniális rinitisz kezelésére

Alkalmazása felnőtteknél és 12 évesnél idősebb gyermekeknél:
A szokásos adag naponta egyszer 2 befújás orrnyílásonként.
- A tünetek enyhülése után kezelőorvosa javasolhatja Önnek az adag csökkentését.
- Ha nem mutatkozik Önnél javulás, keresse fel kezelőorvosát, aki javasolhatja Önnek az adag növelését; a maximális napi dózis orrnyílásonként 4 befújás naponta egyszer.

Alkalmazása 3-11 éves korú gyermekeknél:
A szokásos adag naponta egyszer 1 befújás orrnyílásonként.

Néhány betegnél a Mometason PannonPharma orrspray az első adag után 12 órával enyhítheti a panaszokat, azonban az is előfordulhat, hogy a kezelés hatása csak 2 nap elteltével érezhető. Ezért szükséges, hogy Ön rendszeresen alkalmazza az orrspray-t a kezelés teljes hatásának elérése érdekében.

Ha Ön vagy gyermeke szénanáthában szenved, a kezelőorvosa javasolhatja Önnek, hogy a Mometason PannonPharma orrspray alkalmazását a pollenszezon indulása előtt néhány nappal kezdje el, mivel ez segíteni fog megakadályozni a szénanáthás tünetek kialakulását.

Orrpolipok

Alkalmazása 18 évesnél idősebb felnőtteknél:
A szokásos kezdő adag naponta egyszer 2 befújás orrnyílásonként.
- Ha a tünetek 5-6 hét után nem javulnak, az adagot növelni lehet naponta kétszer 2 befújásra orrnyílásonként. A panaszok enyhülése után a kezelőorvosa javasolhatja Önnek az adag csökkentését.
- Ha a tünetek az 5-6 héten át tartó napi kétszeri kezelés ellenére sem javulnak, vegye fel a kapcsolatot a kezelőorvosával.

Az orrspray előkészítése a használat előtt

A Mometason PannonPharma orrspray védőkupakkal rendelkezik, amely védi és tisztán tartja a fúvókát. Ne felejtse el eltávolítani, mielőtt az orrspray-t használja, illetve használat után visszahelyezni azt.

Az orrspray első használatakor "telíteni kell" a készüléket. Ez úgy történik, hogy 10-szer lenyomja az adagolópumpát addig, amíg finom permet nem áramlik ki belőle:
1. Óvatosan rázza fel a tartályt.
2. Vegye a mutató- és középsőujja közé a fúvókát, miközben hüvelykujjával alulról támasztja a tartályt. Tilos szurkálni a fúvókát.
3. A fúvókát saját magától eltartva, nyomja le 10-szer az adagolópumpát az ujjaival, amíg finom permet nem áramlik ki belőle.
Ha 14 napja vagy annál hosszabb ideje nem használta az orrspray-t, a készüléket újra "kell telíteni" oly módon, hogy 2-szer lenyomja az adagolópumpát addig, amíg finom permet nem áramlik ki belőle.

Az orrspray használata

1. Óvatosan rázza fel a tartályt, majd távolítsa el a műanyag védőkupakot (lásd 1. ábra).




1. ábra

2. Gyengéden fújja ki az orrát.
3. Zárja le az egyik orrnyílást és illessze a fúvókát a másik orrnyílásba (lásd 2. ábra). Tartsa a fejét enyhén előredöntve, az orrspray-t pedig egyenesen fölfelé.




2. ábra

4. Kezdje az orrán keresztül beszívni a levegőt finoman és lassan, és mialatt belélegzik, pumpáljon egy adagot a finom permetből az orrába úgy, hogy nyomja le EGYSZER az adagolópumpát az ujjaival.
5. A száján keresztül lélegezzen ki. Ismételje meg 4. lépést, és juttasson egy második adag permetet ugyanabba az orrnyílásba, amennyiben szükséges.
6. Vegye ki a fúvókát ebből az orrnyílásból és lélegezze ki a levegőt a száján keresztül.
7. Ismételje meg a 3-6. lépést a másik orrnyílásban történő alkalmazáshoz (lásd 3. ábra).
Használat után a fúvókát alaposan törölje meg tiszta zsebkendővel, és helyezze rá vissza a védőkupakot.




3. ábra

Az orrspray tisztítása
- Az orrspray-t rendszeresen tisztítani kell, különben nem működik megfelelően.
- Emelje le a védőkupakot és óvatosan húzza le a fúvókát a tartályról.
- Mossa el a fúvókát és a védőkupakot meleg vízben, majd öblítse le folyó vízzel.
- Tilos hegyes eszközzel szurkálni a fúvókát, mert ezzel megrongálja a készüléket, mely így nem képes megfelelően adagolni a gyógyszert.
- Hagyja a védőkupakot és a fúvókát meleg helyen megszáradni.
- Tegye vissza a fúvókát a tartályra, majd helyezze vissza a védőkupakot is.
- A tisztítást követően az első használatkor a tartályt ismét "telíteni kell" oly módon, hogy 2-szer lenyomja az adagolópumpát.

Ha az előírtnál több Mometason PannonPharma orrspray-t alkalmazott
Értesítse kezelőorvosát, ha véletlenül az előírt adagnál több orrspray-t alkalmazott.

Szteroidok alkalmazása - különösen a hosszú távú és nagy adagú kezelés - ritkán hatással lehet az Ön hormonrendszerére. Gyermekek esetében lelassulhat a növekedés és a testi fejlődés.

Ha elfelejtette alkalmazni a Mometason PannonPharma orrspray-t
Ha elfelejtett alkalmazni egy adag orrspray-t, pótolja ezt mihamarabb, amint eszébe jut. Ezt követően az eredeti adagolási rend szerint folytassa a Mometason PannonPharma orrspray alkalmazását.
Ne alkalmazzon kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

Ha idő előtt abbahagyja a Mometason PannonPharma orrspray alkalmazását
Néhány betegnél a Mometason PannonPharma orrspray az első adag után 12 órával enyhítheti a panaszokat, azonban az is előfordulhat, hogy a kezelés hatása csak 2 nap elteltével érezhető. Nagyon fontos, hogy Ön rendszeresen alkalmazza az orrspray-t. Ne hagyja abba a kezelést, ha jobban érzi magát, anélkül hogy kezelőorvosa erre utasította volna.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. Előfordulhat azonnali túlérzékenységi (allergiás) reakció a készítmény alkalmazását követően. Ezek a reakciók súlyosak lehetnek.
Azonnal hagyja abba a Mometason PannonPharma orrspray alkalmazását, és kérjen sürgős orvosi segítséget, ha az alábbi tüneteket tapasztalja:
- az arc, a nyelv vagy a torok vizenyős duzzanata;
- nyelési nehezítettség;
- csalánkiütés;
- zihálás vagy nehézlégzés.

A kortikoszteroid orrspray-k nagy dózisban és hosszú időn keresztül történő alkalmazása esetén mellékhatások léphetnek fel, mivel a gyógyszer felszívódik a szervezetbe.

Egyéb mellékhatások
A legtöbb ember nem tapasztal semmilyen problémát az orrspray alkalmazásakor. Azonban néhány embernél a Mometason PannonPharma orrspray vagy más kortikoszteroid orrspray alkalmazása után jelentkezhetnek a következők:

Gyakori mellékhatások (10 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- fejfájás;
- tüsszögés;
- orrvérzés (nagyon gyakran előfordult (10 betegből több mint 1-et érinthet) orrpolipózis miatt orrnyílásonként napi kétszer két adag mometazon orrspay-vel kezelt betegeknél);
- orr- vagy torokfájás;
- fekélyek az orrban;
- légúti fertőzés.

Ritka mellékhatások (1000 betegből legfeljebb egy beteget érinthet):
- homályos látás.

Nem ismert gyakoriságú mellékhatás (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):
- megemelkedik a szem belnyomása (zöldhályog alakult ki) és/vagy szürkehályog alakul ki, ami látászavart okoz;
- károsodik a két orrlyukat elválasztó orrsövény;
- ízérzési és szaglási zavarok lépnek fel;
- zihálás vagy nehézlégzés jelentkezik.

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Mometason PannonPharma orrspray-t tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon és a tartályon feltüntetett lejárati idő (EXP) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Legfeljebb 25 °C-on tárolandó. Nem fagyasztható!

Az első felbontás után 2 hónapig használható.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Mometason PannonPharma orrspray?
- A készítmény hatóanyaga: 50 mikrogramm mometazon-furoátot (mometazon-furoát monohidrát formájában) tartalmaz kifújt adagonként.
- Egyéb összetevők: mikrokristályos cellulóz és karmellóz-nátrium, glicerin, nátrium-citrát, citromsav-monohidrát, poliszorbát 80, benzalkónium-klorid, tisztított víz.

Milyen a Mometason PannonPharma orrspray külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Küllem: fehér vagy törtfehér színű, átlátszatlan szuszpenzió.

Csomagolás: adagoló pumpával és az alkalmazáshoz szükséges polipropilén porlasztó feltéttel és védőkupakkal ellátott fehér, nagysűrűségű polietilén (HDPE) tartály dobozban.

Kiszerelés: 1 db tartály; ami 60 vagy 140 kifújható adagot tartalmaz.
Kiszerelés: 18g (140 adag) HDPE tartályban Törzskönyvi szám: OGYI-T-23223/02
MOMETASON PANNONPHARMA 50 µg/adag szuszpenziós orrspray
  • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: PannonPharma
    • Hatóanyag: mometasone
    • ATC: Mometasone
    • Normatív TB támogatás:
    • Vényköteles:
    • Közgyógyellátásra adható:
    • Patikán kívül vásárolható:
    • EÜ támogatásra adható:
    • EÜ Kiemelt támogatás:
  • Üzemi baleset jogcím:
Fogyasztói ár: 1450Ft A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.
Normatív támogatás esetén téritési díj: 1127 Ft

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +18 °C
Minimum: +9 °C

Napos, gomolyfelhős idő várható, de közben délnyugat felől egyre nagyobb területen megnövekszik a felhőzet, estére már nagyrészt erősen felhős lesz az ég. Az Északi-középhegység térségében nem zárható ki délután zápor, esetleg zivatar, majd késő délutántól, estétől máshol is növekszik a csapadék esélye. A délnyugati szelet országszerte erős, több helyen viharos lökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 21 fok között várható, a déli, délkeleti tájakon lesz a legmelegebb idő. Késő estére 9 és 15 fok közé hűl le a levegő. Az időjárás most a hidegfrontra érzékenyeket érinti különösképpen rosszul.