+5° - +16°
Kettős front

Gyógyszerkereső

MODERIBA 200 mg filmtabletta

Kiszerelés: 168x hdpe tartályban

Törzskönyvi szám: OGYI-T-22349/05

MODERIBA 200 mg filmtabletta

Forgalomba hozatali engedély jogosultja: AbbVie

Hatóanyag: ribavirin

ATC: Ribavirin

Normatív TB támogatás:

Vényköteles

Közgyógyellátásra adható:

Patikán kívül vásárolható

EÜ támogatásra adható:

EÜ Kiemelt támogatásra adható:

Fogyasztói ár: 101730 Ft *

Normatív támogatott ár: 101730 Ft 

*az ár tájékozatató jellegű.

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Moderiba filmtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A ribavirin, a Moderiba filmtabletta antivirális aktív hatóanyaga gátolja különböző típusú vírusok, beleértve a Hepatitis C szaporodását.
A ribavirint alfa-2a peginterferonnal vagy alfa-2a interferonnal kombinálva alkalmazzák a hepatitisz C (egy vírus által okozott májfertőzés) bizonyos krónikus formáiban. Ide tartoznak a még nem kezelt felnőtt betegek és azok a felnőttek, akik a hepatitisz C miatt előzőleg már kezelésben részesültek.
A HIV (Humán immundeficiencia vírus, az AIDS kórokozója) és a HCV (hepatitisz C vírus) társfertőzés esetében alfa-2a peginterferonnal kombinációban adva javallt.
A Moderiba filmtabletta csak alfa-2a peginterferonnal vagy alfa-2a interferonnal kombinálva alkalmazható. Önmagában nem adható.
Kérjük, olvassa el az alfa-2a interferon vagy alfa-2a peginterferon betegtájékoztatóját is.
2. Tudnivalók a Moderiba filmtabletta szedése előtt
Ne szedje a Moderiba filmtablettát:
- ha allergiás a ribavirinre vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- ha Ön terhes vagy szoptat (lásd "Terhesség és szoptatás" részt).
- ha szívinfarktusa volt vagy súlyos szívbetegsége van, vagy volt a megelőző 6 hónapban.
- ha előrehaladott májbetegsége van (pl. bőre besárgult, folyadékgyülem van a hasüregében).
- ha vérképzőrendszeri betegsége van, mint pl. sarlósejtes vérszegénység vagy talasszémia.
- ha Önnél az alábbi helyzet áll fenn: ha HIV és HCV társfertőzésben szenved, és előrehaladott májbetegsége van, akkor bizonyos esetekben a Moderiba filmtabletta és az alfa-2a peginterferon kezelés nem kezdhető el. Kezelőorvosa állapítja meg, hogy Önnél ez az eset fennáll-e.
- Kérjük, hogy további információ céljából olvassa el az alfa-2a peginterferon vagy alfa-2a interferon betegtájékoztatóját is.
- Figyelmeztetések és óvintézkedések
- A Moderiba filmtablettát alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával:
- ha Ön fogamzóképes korú nő (lásd "Terhesség és szoptatás" részt).
- ha Ön férfi és partnere fogamzóképes korú nő (lásd "Terhesség és szoptatás" részt).
- ha szívműködési zavarai vannak. Ebben az esetben Önt gondos ellenőrzés alatt kell tartani. Ajánlatos szívműködésének ellenőrzése (EKG készítése) a kezelés megkezdése előtt és rendszeresen a kezelés során.
- ha szívműködési zavarai alakulnának ki, amelyet erős fáradtságérzés kísér. Ez lehet a Moderiba filmtabletta által kiváltott vérszegénység következménye is.
- ha volt már vérszegénysége (a vérszegénység kifejlődésének veszélye általában nagyobb a nők esetében, mint a férfiaknál).
- ha a hepatitisz C betegségen kívül más májbetegsége van.
- ha veseműködési zavarai vannak. Lehet, hogy emiatt a Moderiba filmtabletta adagját csökkenteni kell vagy a kezelést abba kell hagyni.
- ha szervátültetésen esett át (pl. máj vagy vese) vagy a közeljövőben azt terveznek Önnél.
- ha heveny túlérzékenységi reakció tünetei jelentkeznek, mint pl. nehézlégzés, zihálás, hirtelen fellépő duzzanat a bőrön és a nyálkahártyákon, viszketés vagy bőrkiütések. Ilyenkor a Moderiba filmtablettával történő kezelést azonnal abba kell hagyni, és haladéktalanul orvoshoz kell fordulni.
- ha bármikor depressziós volt vagy depresszióval kapcsolatba hozható tüneteket észlel (pl. szomorúnak érzi magát, búskomor, stb.) a Moderiba filmtablettával történő kezelés során (lásd 4.pont).
- ha 18 évesnél fiatalabb. 18 évesnél fiatalabb korú betegeknél a Moderiba filmtabletta alfa-2a peginterferonnal vagy alfa-2a interferonnal történő alkalmazásának biztonságosságát és hatásosságát nem vizsgálták kielégítően.
- ha HIV társfertőzése is van és ezt HIV-ellenes gyógyszerekkel kezelik.
- ha a korábbi hepatitisz C elleni terápiáját vérszegénység vagy alacsony vérsejtszám miatt abbahagyta.
- A Moderiba filmtablettával történő kezelés megkezdése előtt a veseműködést minden betegnél ellenőrizni kell. Kezelőorvosa a Moderiba filmtablettával történő kezelés megkezdése előtt vérvizsgálatot is végeztet Önnél. A vérvizsgálatokat a kezelés 2. és 4. hetében meg kell ismételni. A későbbiekben orvosa határozza meg a vérvizsgálatok gyakoriságát.
- Ha fogamzóképes korú nő, terhességi tesztet kell végeznie a Moderiba filmtablettával történő kezelés megkezdése előtt, havonta a kezelés során és a kezelés befejezése után még 4 hónapon keresztül (lásd "Terhesség és szoptatás" részt).
- Fogászati vagy az ínyt érintő megbetegedéseket, amelyek a fogak kihullásához vezethetnek, jelentettek a Moderiba filmtabletta és alfa-2a peginterferon kombinációs kezelés során. A hosszantartó Moderiba filmtabletta és alfa-2a peginterferon kombinációs kezelés során a szájszárazság a fogakra és a nyálkahártyára károsan hat. Önnek naponta kétszer alaposan fogat kell mosnia, és rendszeresen fogászati vizsgálaton kell részt vennie. Emellett néhány betegnél hányás is jelentkezhet. Amennyiben Önnél ez bekövetkezik, hányás után végezzen alapos szájöblítést.

- Egyéb gyógyszerek és a Moderiba filmtabletta
- Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
- Az a beteg, akinek HIV betegsége is van: Mondja meg orvosának, ha HIV betegség miatt kezelésben részesül.
- A HIV elleni ún. "nagyon aktív retrovírus ellenes kezeléssel" (HAART) együttjáró mellékhatások a tejsav acidózis (a tejsav vérben történő felszaporodása miatt annak savassá válása) és a májfunkció romlása. Ha Ön HAART terápiában részesül, a Moderiba filmtabletta és az alfa-2a peginterferon vagy alfa-2a interferon kezelés növelheti a tejsav vérben történő felszaporodásának vagy a májelégtelenség kialakulásának veszélyét. Az orvos folyamatosan ellenőrzi Önnél ezeknek az állapotoknak a jeleit és tüneteit.
- Ha zidovudin vagy sztavudin hatóanyagú gyógyszert szed, mert HIV pozitív vagy AIDS-beteg, a Moderiba filmtabletta csökkentheti ezeknek a gyógyszereknek a hatását. Ezért Önnél rendszeres vérvizsgálatokra lesz szükség, hogy ellenőrizzék, HIV-fertőzése nem súlyosbodott-e. Ha rosszabbodott, orvosa dönthet úgy, hogy nem folytatja a Moderiba filmtablettával történő kezelést. Azoknál a betegeknél, akik a kombinációban adott Moderiba filmtabletta és alfa-2a peginterferon kezelés mellett zidovudint kapnak, nagyobb a vérszegénység kifejlődésének kockázata.
- A ribavirin és (HIV betegség kezelésére adott) didanozin együttadása nem ajánlott. A didanozin bizonyos mellékhatásai (pl. májbetegség, bizsergés és fájdalomérzés a karokban és/vagy a lábakban, hasnyálmirigy-gyulladás) gyakrabban felléphetnek.
- Moderiba filmtabletta és peginterferon kombinációjával és azatioprinnel kezelt betegeknél a súlyos vérképeltérések kialakulásának kockázata fokozott.
- Kérjük, olvassa el az alfa-2a peginterferon vagy az alfa-2a interferon betegtájékoztatóját, hogy tudja, milyen gyógyszereket szedhet a fenti gyógyszerek bármelyikének alkalmazása mellett.
- A ribavirin kb. 2 hónap alatt ürül ki szervezetéből, ezért kérjük, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, mielőtt bármilyen más, a betegtájékoztatóban említett gyógyszer szedését megkezdi.
- A Moderiba filmtabletta egyidejű alkalmazása bizonyos ételekkel vagy italokkal
- A Moderiba filmtablettát naponta kétszer, étkezés közben kell bevenni (reggel és este) és egészben kell lenyelni.
- Terhesség és szoptatás
- Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
- A Moderiba filmtabletta nagyon káros lehet a magzatra, születési rendellenességet okozhat. Ezért, ha Ön nőbeteg, nagyon fontos, hogy ne legyen terhes a kezelés során és a kezelést követő 4 hónap alatt. A Moderiba filmtabletta károsíthatja a spermiumokat és így a születendő magzatot is. Ezért ha Ön férfibeteg, nagyon fontos, hogy partnere ne essen teherbe a kezelés során és a kezelést követő 7 hónap alatt.
- Ha Ön fogamzóképes korú nőbeteg és Moderiba filmtablettával történő kezelést kap, a Moderiba filmtablettával történő kezelés megkezdése előtt, minden hónapban a kezelés során és még 4 hónapig a kezelés abbahagyását követően negatív terhességi teszttel kell rendelkeznie. Önnek hatékony fogamzásgátlási módszert kell alkalmazni a kezelés ideje alatt és 4 hónapig azt követően. Kérjük, ezt beszélje meg kezelőorvosával. Ha az Ön férfi partnere Moderiba filmtablettával történő kezelésben részesül, kérjük, olvassa el a "Ha Ön férfi" bekezdést.
- Ha Ön férfi és Moderiba filmtablettával történő kezelést kap, ne létesítsen szexuális kapcsolatot terhes nővel, kivéve, ha óvszert használ. Ez csökkenti annak az esélyét, hogy a ribavirin bekerüljön a nő szervezetébe. Ha az Ön nő partnere nem terhes, de fogamzóképes korban van, terhességi tesztet kell végeznie havonta az Ön kezelése során és még további 7 hónapig az Ön kezelésének abbahagyását követően. Önnek vagy partnerének hatékony fogamzásgátlási módszert kell alkalmaznia a kezelés ideje alatt és 7 hónapig azt követően. Kérjük, ezt beszélje meg orvosával. Ha az Ön nő partnere Moderiba filmtablettával történő kezelésben részesül, kérjük, olvassa el a "Ha Ön fogamzóképes korú nőbeteg" bekezdést.
- Nem ismert, hogy a Moderiba filmtabletta átjut-e az anyatejbe. Minthogy az újszülött, a csecsemő potenciálisan károsodhat, a beteg Moderiba filmtabletta kezelés alatt nem szoptathat. Ha a Moderiba filmtablettával történő kezelés mindenképpen szükséges, a szoptatást abba kell hagyni.
- A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
- A Moderiba filmtabletta ezeket a képességeket igen kismértékben befolyásolja.
- Az alfa-2a peginterferon vagy az alfa-2a interferon azonban okozhat álmosságot, fáradtságot és zavartságot. Ha ezek közül bármelyik tünetet tapasztalja, ne vezessen gépjárművet, és ne dolgozzon olyan géppel, amely balesetveszélyt okozhat.
- A Moderiba filmtabletta laktózt (tejcukrot) tartalmaz
- Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
- 3. Hogyan kell szedni a Moderiba filmtablettát?

- A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. A kezelőorvosa fogja meghatározni az Önnek szükséges adagot az Ön testtömege és a vírus típusa alapján.
- A készítmény ajánlott adagja
- naponta 800 mg adagot szedő betegek: 400 mg reggel és 400 mg este.
- naponta 1000 mg adagot szedő betegek: 400 mg reggel és 600 mg este.
- naponta 1200 mg adagot szedő betegek: 600 mg reggel és 600 mg este.
- A tablettákat naponta kétszer, étkezés közben kell bevenni, egészben kell lenyelni, nem szabad eltörni vagy szétmorzsolni.
- A Moderiba filmtablettával történő kezelés ideje 16 hét és 72 hét között változik az Ön fertőzését okozó vírus típusától függően, és aszerint, hogy hogyan reagál a kezelésre, valamint korábban kezelték-e Önt. Kérjük, beszélje meg kezelőorvosával és kövesse az utasításait a kezelés idejére vonatkozóan.
- Azoknak a betegeknek, akik HIV és HCV társfertőzésben szenvednek a Moderiba filmtabletta ajánlott adagja naponta 800 mg és 1200 mg közötti, heti 180 mikrogramm alfa-2a peginterferonnal kombinálva az Ön testtömege és a fertőzést okozó vírus típusa alapján. Beszélje ezt meg ezt kezelőorvosával és kövesse a javasolt kezelési időtervet.
- Ha Önnek veseproblémái vannak, az orvos szigorú és körültekintő ellenőrzése mellett kell a Moderiba filmtablettát alkalmazni.
- Ha Ön májbetegségben szenved, konzultáljon orvosával a Moderiba filmtablettával történő kezelés megkezdése előtt.
- Ha Ön 65 évesnél idősebb beteg, konzultáljon kezelőorvosával a Moderiba filmtablettával történő kezelés megkezdése előtt.
- Moderiba filmtabletta nem ajánlott 18 évesnél fiatalabb betegeknek.
- Mivel a ribavirin teratogén (rendellenességeket okozhat a születendő gyermeken) a tablettákkal óvatosan kell bánni, nem szabad összetörni vagy szétmorzsolni. Ha véletlenül sérült tablettákkal került érintkezésbe, az érintett testrészt alaposan mossa le szappannal és vízzel. Ha tabletta pora került a szembe, öblítse ki a szemet steril vízzel, vagy ha ez nem áll rendelkezésére, normál csapvízzel.
- Ha úgy érzi, hogy a Moderiba filmtabletta hatása túl erős vagy túl gyenge, beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
- Ha a kezelés során bármilyen szokatlan tünetet, mellékhatást észlel, orvosa módosíthatja az adagot, vagy abbahagyhatja a kezelést.
- A Moderiba filmtabletta alfa-2a peginterferonnal vagy alfa-2a interferonnal kombinációban szedi. Olvassa el az alfa-2a peginterferon vagy alfa-2a interferon készítmények betegtájékoztatójában az adagolásról szóló részt.
- Ha az előírtnál több Moderiba filmtablettát vett be
- Amint lehet, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
- Ha elfelejtette bevenni a Moderiba filmtablettát
- Ha elfelejtette az előírt mennyiséget bevenni, amint eszébe jut, pótolja, majd a következő esedékes adagot a megszokott időpontban vegye be. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott filmtabletta pótlására!
- Ha idő előtt abbahagyja a Moderiba filmtabletta szedését
- Csak orvosa döntheti el, hogyan hagyhatja abba a kezelést. Saját elhatározásból soha ne hagyja abba a kezelést, mert a betegség visszatérhet vagy rosszabbodhat.
- Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
- 4. Lehetséges mellékhatások

- Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
- Egyes betegeknél depresszió alakul ki, amikor a ribavirint interferonnal kombinálva szedi, illetve néhány esetben az illetőnek öngyilkossági gondolatai támadtak, vagy a magatartása agresszívvá vált (mely néha mások ellen irányult, pl. a mások életét fenyegető gondolatok). Néhány betegnél öngyilkosság fordult elő. Azonnal kérjen orvosi segítséget, ha úgy veszi észre, hogy kezd depresszióssá válni, vagy öngyilkossági gondolatai vannak, vagy megváltozik a viselkedése. Mérlegelheti, hogy megkér egy családtagot vagy egy közeli barátot, hogy segítsen Önnek, és figyeljen oda Önnél a depresszió jeleire vagy a viselkedésének megváltozására.

- A kezelés során a kezelőorvos rendszeresen vérmintákat vesz, hogy ellenőrizze a fehérvérsejtek (a fertőzésekkel szemben védő sejtek), a vörösvértestek (az oxigént szállító sejtek) és a vérlemezkék (a véralvadásban szerepet játszó sejtek) számában, a májműködésben vagy egyéb laboratóriumi értékekben bekövetkező változásokat.

- Azonnal közölje kezelőorvosával, ha a következő mellékhatások közül bármelyiket észleli: súlyos mellkasi fájdalom; állandó köhögés; rendszertelen szívverés; nehézlégzés; zavartság; depresszió; súlyos gyomorfájdalom; véres széklet (vagy fekete, szurokszínű széklet); erős orrvérzés; láz vagy hidegrázás; látászavar. Ezek a mellékhatások előfordulhatnak, ha a Moderiba filmtablettát alfa-2a peginterferonnal vagy alfa-2a interferonnal együtt szedik. Ezek a mellékhatások súlyosak, és Önnek sürgős orvosi ellátásra lehet szüksége.

- Nagyon gyakori mellékhatások a ribavirin és alfa-2a peginterferon kombináció alkalmazása során (10 betegből több, mint 1 beteget érinthet):

- Vérképzőszervi betegségek: vérszegénység (alacsony vörösvérsejtszám), neutropénia (alacsony fehérvérsejtszám) neutropénia (alacsony fehérvérsejtszám)
- Anyagcsere-betegségek: étvágytalanság
- Pszichiátriai kórképek: depressziós hangulat (csüggedt, el van keseredve vagy reménytelennek látja a helyzetét), álmatlanság
- Idegrendszeri betegségek: fejfájás, koncentráció-képesség zavara és szédülés
- Légzőrendszeri betegségek: köhögés, légszomj
- Emésztőrendszeri betegségek: hasmenés, hányinger, hasi fájdalom
- Bőrbetegségek: hajhullás és bőrreakciók (viszketést, bőrgyulladást és bőrszárazságot is beleértve)
- Vázizomrendszeri betegségek: ízületi- és izomfájdalom
- Általános tünetek: láz, gyengeség, fáradtság, reszketés, hidegrázás, fájdalom, irritáció az injekció beadásának a helyén és ingerlékenység (könnyen felzaklatja magát)
- Gyakori mellékhatások a ribavirin és alfa-2a peginterferon kombináció alkalmazása során (10 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet):

- Fertőzések: felső légúti fertőzés, hörghurut, a száj gombás fertőzése és herpesz (az ajkak és a száj gyakran visszatérő vírusfertőzése)
- Vérképzőszervi betegségek: alacsony vérlemezkeszám (mely a véralvadásra van hatással), megnagyobbodott nyirokcsomók
- Endokrin betegségek: pajzsmirigy-túlműködés és alulműködés
- Pszichiátriai kórképek: hangulat/érzelmi változások, szorongás, agresszió, idegesség, csökkent nemi vágy
- Idegrendszeri betegségek: memória romlása, ájulás, csökkent izomerő, migrén, zsibbadás, bizsergő érzés, égető érzés, remegés, az ízérzés zavara, rémálmok, aluszékonyság
- Szembetegségek: homályos látás, szemfájdalom, szemgyulladás, szemszárazság
- A fül és az egyensúly-érzékelő szerv betegségei: forgó jellegű szédülés, fülfájás
- Szívbetegségek: gyors szívverés, szívdobogásérzés, a végtagok duzzanata
- Érbetegségek: kipirulás
- Légzőrendszeri betegségek: testmozgással összefüggő légzési nehézség, orrvérzés, orrüreg- és torokgyulladása, fertőzés az orr- és melléküregekben (a fej és az arc csontjaiban található levegővel üregek), orrfolyás, torokfájás
- Emésztőrendszeri betegségek: hányás, emésztési zavar, nyelési nehézség, fekélyek a szájüregben, ínyvérzés, a száj és a nyelv gyulladása, flatulencia (fokozott bélgázképződés), székrekedés, szájszárazság
- Bőrbetegségek: bőrkiütés, fokozott verejtékezés, pikkelysömör, csalánkiütés, ekcéma, fényérzékenység, éjszakai izzadás
- Vázizomrendszeri betegségek: hátfájás, ízületi gyulladás, izomgyengeség, csontfájdalom, nyaki fájdalom, izomfájdalom, izomgörcsök
- A nemi szervekkel kapcsolatos betegségek: impotencia (merevedési zavar)
- Általános tünetek: mellkasi fájdalom, influenzaszerű tünetek, gyengeség (rossz közérzet), levertség, hőhullámok, szomjúság, testtömeg-csökkenés
- Nem gyakori mellékhatások a ribavirin és alfa-2a peginterferon kombináció alkalmazása során (100 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet):

- Fertőzések: alsó légúti fertőzések, tüdőgyulladás, húgyúti fertőzés, bőrfertőzések
- Jó- és rosszindulatú daganatok: májdaganat
- Immunrendszeri betegségek: szarkoidózis (gyulladt bőrterületek kialakulása a test teljes felszínén), pajzsmirigy-gyulladás
- Endokrin betegségek: cukorbetegség (magas vércukorszint)
- Anyagcsere betegségek: kiszáradás
- Pszichiátriai kórképek: öngyilkossági gondolatok, hallucinációk (rendellenes érzékelés), düh
- Idegrendszeri zavarok: perifériás neuropátia (a végtagokat ellátó idegek elváltozása)
- Szembetegségek: retinabevérzés (ideghártya-bevérzés)
- Fül és az egyensúly-érzékelő szerv betegségei és tünetei: halláscsökkenés
- Érbetegségek: magas vérnyomás
- Légzőrendszeri betegségek: sípoló légzés
- Emésztőrendszeri betegségek: emésztőrendszeri vérzés, az ajkak gyulladása, ínygyulladás
- Májbetegségek: májműködési zavar
- Ritka mellékhatások a ribavirin és alfa-2a peginterferon kombináció alkalmazása során (1000 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet):

- Fertőzések: a szív fertőzéses megbetegedése, külsőfül-gyulladás
- Vérképzőszervi betegségek: súlyos mértékű vörösvértestszám-, fehérvérsejtszám- és vérlemezkeszám-csökkenés
- Immunrendszeri betegségek: súlyos allergiás reakció, szisztémás lupusz eritematozusz (ebben a betegségben a szervezet a saját sejtjeit támadja meg), reumás ízületi gyulladás (autoimmun betegség)
- Pszichiátriai kórképek: öngyilkosság, pszichotikus zavarok (súlyos személyiségzavar és a normális társas viselkedés megromlása)
- Idegrendszeri zavarok: kóma (mély, hosszantartó tudatvesztéses állapot), görcsrohamok, arcidegbénulás
- Szembetegségek: a látóideg gyulladása és duzzanata, ideghártya-gyulladás, szaruhártyafekély
- Szívbetegségek: szívroham, szívelégtelenség, szívtáji fájdalom, szapora szívverés, szívritmuszavar vagy szívbelhártya gyulladás
- Érbetegségek: agyvérzés
- Légzőrendszeri betegségek: a tüdő kötőszöveteinek gyulladása (a tüdő halálos kimenetelű gyulladása), vérrögök a tüdőben
- Emésztőrendszeri betegségek: gyomorfekély, hasnyálmirigy-gyulladás
- Májbetegségek: májelégtelenség, az epeutak gyulladása, zsírmáj
- Vázizomrendszeri betegségek: izomgyulladás
- Sérülés vagy mérgezés: gyógyszer-túladagolás
- Nagyon ritka mellékhatások a ribavirin és a pegilált alfa-interferon kombináció alkalmazása során (10 000 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet):

- Vérképzőszervi betegségek: aplasztikus anémia (amikor a csontvelő nem tud vörösvértesteket, fehérvérsejteket és vérlemezkéket termelni)
- Immunrendszeri betegségek: idiopátiás (vagy trombotikus) trombocitopéniás purpura (véraláfutások, fokozott vérzéshajlam, csökkent vérlemezkeszám, vérszegénység és súlyos gyengeség)
- Szembetegségek: látásvesztés
- Bőrbetegségek: toxikus epidermális nekrolízis /Stevens-Johnson szindróma/ eritéma multiforme (különböző súlyosságú bőrkiütések, amelyek a száj-, az orr-, a szem- és egyéb nyálkahártyákon kialakuló hólyagokkal járhatnak együtt), angioödéma (a bőr és a nyálkahártya vizenyős duzzanata).
- Nem ismert gyakoriságú mellékhatások:
- Vérképzőszervi betegségek: tiszta vörösvértest aplázia (a vérszegénység egyik súlyos formája, amelynél a vörösvértestek termelődése lecsökken vagy leáll); ez olyan tüneteket okozhat, mint pl. nagyfokú fáradtságérzés és erőtlenség.
- Immunrendszeri betegségek: a beültetett máj- és vese kilökődése, Vogt Koyanagi Harada szindróma - egy ritka betegség, amely a látás, a hallás és a bőr pigmentációjának elvesztését okozza.
- Pszichiátriai kórképek: mánia (a hangulat túlzott emelkedésével járó időszakok) és bipoláris zavarok (a hangulat túlzott emelkedésével és szomorúsággal vagy reménytelenséggel járó időszakok váltakozása).
- Szembetegségek: a retina-leválás ritka formája, amely során a retinában folyadék jelenik meg.
- Gyomor-bélrendszeri betegségek: vérellátás hiánya okozta vastagbélgyulladás (iszkémiás kolitisz), fekélyes vastagbélgyulladás (kolitisz ulceróza)
- Csont-izomrendszer betegségei: súlyos izomkárosodás és fájdalom
- Vesebetegségek: a vesék nem megfelelő működése, egyéb panaszok, amelyek a vese problémáira utalnak.
- Ha Ön HCV és HIV vírussal is fertőzött és HAART (nagyon aktív retrovírus ellenes kezelés) kezelésben is részesül, az alfa-2a peginterferon vagy alfa-2a interferonnal együtt, a ribavirin adása halálos kimenetelű májelégtelenséget, perifériás neuropátiát (tünete a zsibbadás, bizsergés vagy fájdalom a kézben és a lábfejben), hasnyálmirigy-gyulladást (tünete lehet a hasi fájdalom, a hányinger és a hányás), tejsav acidózist (a tejsav vérben történő felszaporodása miatt annak savassá válása), influenzaszerű tüneteket, tüdőgyulladást, érzelmi labilitást (hangulat ingadozások), apátiát (levertség), tinnituszt (fülzúgás), a garat és a gége fájdalmát, (fájdalom a szájüreg hátsó részén és a torokban), ajakgyulladást (száraz és kirepedezett ajkak), szerzett lipodisztrófiát (zsírlerakódás a hát felső részén és a nyakon), kromatúriát (vizelet színének elváltozása) okozhat.
- Mellékhatások bejelentése
- Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
- A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
- A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
- Olvassa el az alfa-2a peginterferon és az alfa-2a interferon betegtájékoztatóját is annak érdekében, hogy ezeknek a gyógyszereknek a mellékhatásaira vonatkozóan további információkat szerezzen.
- 5. Hogyan kell a Moderiba fillmtablettát tárolni?

- A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
- A címkén feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

- Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolási hőmérsékletet.
- A nedvességtől való védelem érdekében a tartályt tartsa jól lezárva.
- Ne szedje be a Moderiba filmtablettát, ha a tartályon vagy a csomagoláson sérülést észlel.
- Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
- 6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

- Mit tartalmaz a Moderiba filmtabletta
- A készítmény hatóanyaga: 200 mg vagy 400 mg vagy 600 mg ribavirin filmtablettánként.
- Egyéb összetevők:
Tablettamag: mikrokristályos cellulóz; laktóz-monohidrát; kroszkarmellóz-nátrium;
povidon; és magnézium-sztearát.
Filmbevonat: poli(vinil alkohol); titán-dioxid (E171); makrogol 3350; talkum és karnaubaviasz.
Színezőanyagként a 200 mg-os filmtabletta indigókármin.alumínium lakkot (E132), a 400 mg-os és a 600 mg-os filmtabletta Brilliant Blue FCF alumínium lakkot (E133) tartalmaz.
Milyen a Moderiba filmtabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Bemetszés nélküli, kék, kapszula alakú filmtabletta, az egyik oldalán "3RP"felirattal, a másik oldalán a 200 mg-os filmtabletta esetében "200", a 400 mg-os filmtabletta esetében "400", a 600 mg-os filmtabletta esetében "600" felirattal van ellátva.
Filmtabletták gyermekbiztos, polipropilén (PP), csavaros kupakkal lezárt HDPE tartályban és dobozban.
Moderiba 200 mg filmtabletta:168 db filmtabletta tartályban és dobozban.
Moderiba 400 mg filmtabletta: 56 db filmtabletta tartályban és dobozban.
Moderiba 600 mg filmtabletta:: 56 db filmtabletta tartályban és dobozban.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

Kapcsolódó betegségek ( felnőttkori fertőző betegségek, bőr- és nemi betegségek, emésztőrendszeri megbetegedések, gyermekgyógyászat )

Szeretném megvásárolni patikában, megkeresem a legközelebbi patikát:


Partner patikáink: logo BENU Gyógyszertár