Gyógyszerkereső

MISSEE 0,15 mg/0,03 mg filmtabletta

Kiszerelés: 1x28

Törzskönyvi szám: OGYI-T-22572/01

MISSEE 0,15 mg/0,03 mg filmtabletta

Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Exeltis Magyarország

Hatóanyag: levonorgestrel, ethinylestradiol

ATC: Levonorgestrel és ethinylestradiol

Normatív TB támogatás:

Vényköteles

Közgyógyellátásra adható:

Patikán kívül vásárolható

EÜ támogatásra adható:

EÜ Kiemelt támogatás:

Tájékoztató fogyasztói ár: Ft
A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.

Fogyasztói ár:  Ft *

*az ár tájékozatató jellegű.

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Missee 0,15 mg/0,03 mg filmtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

- A Missee 0,15 mg/0,03 mg filmtabletta egy fogamzásgátló tabletta, és terhesség megelőzésére használják.
- Mind a 21 sárga tabletta kis mennyiséget tartalmaz két különböző női hormonból, nevezetesen a levonorgesztrelből és az etinilösztradiolból.
- A 7 fehér tabletta nem tartalmaz hatóanyagot, ezeket placebo tablettáknak hívják.
- A két hormont tartalmazó fogamzásgátló tablettákat "kombinációs" tablettáknak hívják.
2. Tudnivalók a Missee 0,15 mg/0,03 mg filmtabletta alkalmazása előtt

Általános megjegyzések
A Missee filmtabletta alkalmazásának megkezdése előtt olvassa el a 2. pontban található, vérrögökkel kapcsolatos információt. Különösen fontos elolvasnia a vérrögök képződésére utaló tüneteket - lásd 2. pont, "Vérrögök").
Mielőtt elkezdheti szedni a Missee 0,15 mg/0,03 mg filmtablettát, orvosa néhány kérdést tesz fel saját, valamint közeli rokonai személyes egészségének kórelőzményéről. Az orvos meg fogja mérni a vérnyomását is, és személyes állapotától függően néhány más vizsgálatot is elvégezhet.
Ebben a betegtájékoztatóban különböző helyzeteket írunk le, amelyekben meg kell szakítania a Missee 0,15 mg/0,03 mg filmtabletta használatát, vagy a Missee 0,15 mg/0,03 mg filmtabletta megbízhatósága csökkenhet. Ekkor nem kellene szexuális kapcsolatot létesítenie, vagy kiegészítő, nem-hormonális fogamzásgátlást kell használni,erre például az óvszer, vagy egy másik mechanikus fogamzásgátló módszer megfelel. Ne használja a naptár, vagy hőmérséklet-mérési módszert. Ezek megbízhatatlanok lehetnek, mivel a Missee 0,15 mg/0,03 mg filmtabletta befolyásolja a testhőmérséklet havi változását, és a nyálkahártyát a méhnyakban.
A Missee 0,15 mg/0,03 mg filmtabletta, ugyanúgy, mint más hormonális fogamzásgátló szer, nem nyújt védelmet a HIV-AIDS fertőzés ellen, és más, szexuálisan átadható betegségekkel szemben sem.

Ne alkalmazza a Missee 0,15 mg/0,03 mg filmtablettát:
Nem szabad szednie a Missee filmtablettát, ha az alább felsorolt állapotok valamelyike fennáll Önnél. Tájékoztassa a kezelőorvosát, ha az alábbi állapotok bármelyike fennáll Önnél. Kezelőorvosa megbeszéli Önnel, hogy melyik születésszabályozó módszer lenne megfelelőbb az Ön számára
- ha Önnek vérrög van (vagy valaha volt) a lábszárának (mélyvénás trombózis, MVT), tüdejének (tüdőembólia, TE) vagy más szervének vérerében;
- ha tudomása van arról, hogy véralvadási zavarban szenved - például protein C-hiány, protein S-hiány, antithrombin III-hiány, Faktor V Leiden mutáció vagy antifoszfolipid antitestek;
- ha Önnél műtéti beavatkozást szükséges végezni vagy hosszú ideig fekvőbeteg (lásd 2. pont);
- ha valaha volt szívrohama vagy agyvérzése (sztrók);
- ha Önnek angina pektórisza (ez egy olyan állapot, ami súlyos mellkasi fájdalommal jár, és a szívroham első jele lehet) vagy az agyi véráramlás átmeneti zavara (TIA - tranziens iszkémiás attak) áll fenn (vagy valaha fennállt);
- ha az alábbi betegségek bármelyikében szenved, amelyek fokozhatják az artériás vérrögök kialakulásának kockázatát:
-o súlyos cukorbetegség, amely érkárosodással jár
-o nagyon magas vérnyomás
-o nagyon magas vérzsír szint (koleszterin vagy triglicerid)
-o hiperhomociszteinémia néven ismert állapot
- ha Önnek "aurával járó migrén" típusú migrénje van (vagy valaha volt)
- ha májbetegsége van (vagy korábban előfordult), és májfunkciója még nem normális,
- ha májdaganata van (vagy korábban előfordult),
- ha emlőrákja van (vagy korábban előfordult), vagy felmerült a gyanúja, hogy emlőrákja van, vagy daganatos valamelyik nemi szerve,
- ha tisztázatlan eredetű hüvelyvérzése van,
- ha allergiás etinilösztradiolra, levonorgesztrelre vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére. Egy allergiás reakció okozhat viszketést, kiütéseket vagy duzzadást.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
Mikor forduljon a kezelőorvosához?
Sürgősen forduljon orvoshoz
- ha vérrögre utaló tünetet észlel, ami azt jelentheti, hogy vérrög képződött a lábszárában (azaz mélyvénás trombózis), a tüdejében (azaz tüdőembólia), szívrohama vagy szélütése van (lásd a "Vérrögök (trombózis)" című pontot).
E súlyos mellékhatások tüneteinek leírásáért kérjük, olvassa el a "Hogyan ismerhető fel a vérrög" című részt.
Tájékoztassa kezelőorvosát, ha a következő állapotok fennállnak Önnél.
A Missee filmtabletta szedése előtt beszéljen kezelőorvosával. Néhány esetben fokozott elővigyázatosság szükséges a Missee filmtabletta vagy egyéb kombinált fogamzásgátló szedésekor, és szükséges lehet, hogy orvosa Önt rendszeresen megvizsgálja.
Abban az esetben is keresse fel kezelőorvosát, ha a Missee filmtabletta szedése alatt az alábbi állapotok bármelyike kialakulna vagy súlyosbodna:
- ha egy közeli rokonának emlőrákja van (vagy bármikor volt),
- ha májbetegsége, vagy epehólyag problémája van,
- ha cukorbetegsége van,
- ha depressziós,
- ha Ön Crohn-betegségban vagy kólitisz ulcerózában szenved (idült gyulladásos bélbetegség);
- ha Ön szisztémás lupusz eritematózuszban szenved (SLE - egy olyan betegség, ami a természetes védekezőképességét befolyásolja);
- ha Ön hemolitikus urémiás szindrómában szenved (HUS - egy olyan véralvadási zavar, ami veseelégtelenséget okoz);
- ha Ön sarlósejtes vérszegénységben szenved (a vörösvértestek örökletes betegsége);
- ha emelkedett az Ön vérzsírszintje (hipertrigliceridémia), vagy a családi kórtörténetében szerepel ilyen állapot. A hipertrigliceridémiát összefüggésbe hozták a pankreatitisz
(hasnyálmirigy-gyulladás) kialakulásának emelkedett kockázatával;
- ha Önnél műtéti beavatkozást szükséges végezni, vagy hosszú ideig fekvőbeteg (lásd 2. pont).
- ha Ön nemrégiben szült, akkor Önnél fokozott a vérrögök kialakulásának kockázata. Kérdezze meg kezelőorvosát, hogy a szülés után mennyi idő elteltével kezdheti meg a Missee szedését;
- ha Önnél a bőr alatt lévő vénák gyulladása áll fent (felszínes tromboflebitisz);
- ha Önnek visszértágulatai vannak;
- ha epilepsziás (lásd az "Egyéb gyógyszerek és a Missee 0,15 mg/0,03 mg filmtabletta" fejezetet),
- ha olyan betegsége van, amely először a terhesség során, vagy nemi hormonok korábbi szedése során mutatkozott meg (például hallásvesztés), egy porfíria nevű vérbetegség, bőrkiütés hólyagokkal a terhesség során (terhességi herpesz), a test hirtelen mozgását okozó idegbetegség (Sydenham chorea),
- ha kloazmája van (vagy bármikor volt) (a bőr, főleg az arc vagy a nyak bőrének elszíneződése, amely "terhességi foltok" néven ismert). Ha ez fennáll, kerülje a napfénnyel vagy ultraibolya sugárzással való közvetlen érintkezést.
- ha örökletes angioödémája van, az ösztrogéneket tartalmazó készítmények tüneteket okozhatnak, vagy súlyosbíthatják azokat. Azonnal beszéljen orvosával, ha az angioödéma tüneteit tapasztalja, ilyen például az arc, a nyelv és/vagy a torok megduzzadása, és/vagy nyelési nehézségek, vagy csalánkiütések légzési nehézségekkel.
VÉRRÖGÖK
A kombinált hormonális fogamzásgátlók, mint például a Missee filmtabletta alkalmazása növeli a vérrögök kialakulásának kockázatát ahhoz képest, mintha nem használna ilyen készítményt. Ritka esetben egy vérrög elzárhat egyes vérereket, és ez súlyos problémákhoz vezethet.
A vérrögök az alábbi helyeken alakulhatnak ki:
- vénákban (erre "vénás trombózisként", "vénás tromboembóliaként" vagy VTE-ként hivatkoznak)
- artériákban (erre "artériás trombózisként", "artériás tromboembóliaként" vagy ATE-ként hivatkoznak).
A vérrögök által okozott problémákból történő felépülés nem mindig teljes. Ritkán súlyos, tartós hatások maradhatnak vissza, illetve nagyon ritkán ezek halálos kimenetelűek is lehetnek.
Nem szabad elfelejteni, hogy a Missee filmtabletta alkalmazása következtében kialakuló, ártalmas vérrögök előfordulásának összesített kockázata alacsony.
HOGYAN ISMERHETŐ FEL A VÉRRÖG?
Sürgősen forduljon orvoshoz, ha az alábbi jelek vagy tünetek bármelyikét észleli.

VÉNÁS VÉRRÖGÖK

Milyen következményekkel járhat, ha vérrög alakul ki valamelyik vénában?
- A kombinált hormonális fogamzásgátlók alkalmazását összefüggésbe hozták a vénákban kialakuló vérrögök (vénás trombózis) emelkedett kockázatával. Ugyanakkor ezek a mellékhatások ritkák. Leggyakrabban a kombinált hormonális fogamzásgátló alkalmazásának első évében alakulnak ki.
- Ha a lábszár vagy láb valamely vénájában vérrög alakul ki, akkor az mélyvénás trombózist (MVT) okozhat.
- Ha lábszárban kialakult vérrög a tüdőbe sodródik és ott elakad, akkor az tüdőembóliát okozhat.
- Nagyon ritkán vérrögök más szervek vénáiban, mint például a szemben (retinális véna trombózisa) is kialakulhatnak.
Mikor a legnagyobb a vérrögök kialakulásának kockázata?
A vénás vérrögök kialakulásának kockázata a kombinált hormonális fogamzásgátló legelső alkalmazásának első évében a legmagasabb. A kockázat akkor is magasabb lehet, ha egy 4 hetes vagy hosszabb szünet után újrakezdi a kombinált hormonális fogamzásgátló (akár ugyanazon készítmény, akár másik) alkalmazását.
Az első évet követően a kockázat alacsonyabb lesz, de még mindig magasabb marad annál, mint ha nem szedne semmilyen kombinált hormonális fogamzásgátlót.
Amikor abbahagyja a Missee filmtabletta szedését, akkor a vérrögök kialakulásának kockázata néhány héten belül visszaáll a normális szintre.
Mi a kockázata a vérrögök kialakulásának?
Ez a kockázat az Ön VTE-vel kapcsolatos természetes kockázatától, valamint az Ön által alkalmazott kombinált hormonális fogamzásgátló típusától függ.
A Missee filmtabletta alkalmazása mellett a lábszárban vagy tüdőben (MVT vagy TE) kialakuló vérrögök összesített kockázata alacsony.
- Semmilyen kombinált hormonális fogamzásgátló nem alkalmazó, illetve nem terhes 10 000 nő közül hozzávetőlegesen 2 nőnél alakul ki vérrög egy év alatt.
- Levonorgesztrelt vagy noretiszteront, illetve norgesztimátot tartalmazó kombinált hormonális fogamzásgátlót szedő 10 000 nő közül hozzávetőlegesen 5-7 nőnél alakul ki vérrög egy év alatt.
- A vérrögök kialakulásának kockázata az Ön személyes kórtörténetének függvényében változhat (lásd alább, "A vérrögök kialakulásának kockázatát növelő tényezők"pontot)


A vénás vérrögök kialakulásának kockázatát növelő tényezők
A Missee filmtabletta alkalmazása mellett kialakuló vérrögök kockázata alacsony, de bizonyos állapotok emelik ezt a kockázatot. Az Ön kockázata magasabb:
- ha Ön nagyon túlsúlyos (a testtömegindexe, avagy a BMI-je 30 kg/m2 felett van);
- ha valamelyik közvetlen családtagjának fiatal korában (pl. 50 éves életkor előtt) vérrög alakult ki a lábszárában, tüdejében vagy más szervében. Ebben az esetben Önnek örökletes véralvadási zavara lehet;
- ha Önnél műtéti beavatkozást szükséges végezni, vagy valamilyen sérülés vagy betegség miatt hosszabb ideig fekvőbeteg, illetve ha a lábszára gipszkötésben van. Lehet, hogy abba kell hagyni a Missee filmtabletta alkalmazását a műtét előtt néhány héttel vagy amíg kevésbé mozgékony. Ha abba kell hagynia a Missee filmtabletta alkalmazását, akkor kérdezze meg kezelőorvosát, hogy mikor kezdheti el újra.
- az életkor előrehaladtával (különösen 35 éves életkor felett);
- ha néhány héten belül gyermeket szült.
A vérrögök kialakulásának kockázata annál jobban emelkedik, minél több ilyen állapottal rendelkezik.
A repülőút (>4 órás) átmenetileg fokozhatja a vérrögképződés kockázatát, különösen akkor, ha a felsorolt tényezőkből néhány fennáll Önnél.
Feltétlenül tájékoztassa a kezelőorvosát az Önre vonatkozó fenti állapotokról, még akkor is, ha nem biztos bennük. Kezelőorvosa eldöntheti, hogy abba kell-e hagyni a Missee filmtabletta alkalmazását.
Ha a fenti állapotok bármelyike változik a Missee filmtabletta alkalmazása során, például egy közeli családtagnál ismeretlen okból trombózis alakul ki, vagy Ön sokat hízik, tájékoztassa a kezelőorvosátA
ARTÉRIÁS VÉRRÖGÖK
Milyen következményekkel járhat, ha vérrög alakul ki valamelyik artériában?
Csakúgy mint a vénás vérrögök, az artériás vérrögök is súlyos problémákat okozhatnak. Például szívrohamhoz vagy szélütéshez (sztrók) vezethetnek.
Az artériás vérrögök kialakulásának kockázatát növelő tényezők
Fontos megjegyezni, hogy a Missee filmtabletta alkalmazása mellett kialakuló szívroham vagy szélütés kockázata nagyon alacsony, de emelkedhet:
- az életkor előrehaladtával (35 éves életkor felett);
- ha dohányzik. Ha kombinált hormonális fogamzásgátlót alkalmaz, mint például a Missee filmtabletta, javasolt, hogy szokjon le a dohányzásról. Ha nem tud leszokni a dohányzásról és 35 évesnél idősebb, akkor kezelőorvosa más típusú fogamzásgátló alkalmazását is javasolhatja;
- ha túlsúlyos;
- ha magas vérnyomásban szenved;
- ha valamelyik közvetlen családtagjának fiatal életkorban (körülbelül 50 éves kora előtt) szívrohama vagy szélütése volt. Ebben az esetben Önnél is magasabb lehet a szívroham vagy a szélütés kockázata;
- ha Önnek, vagy valamelyik közvetlen családtagjának magas a vérzsírszintje (koleszterin vagy triglicerid);
- ha migrénes fejfájása szokott lenni, különösen akkor, ha aurával járó migrénről van szó;
- ha valamilyen szívproblémája van (szívbillentyű-rendellenesség, pitvarremegésnek nevezett ritmuszavar)
- ha cukorbetegségben szenved.
Ha a fenti állapotok közül Önnél egynél több áll fenn, vagy ha ezek közül valamelyik nagyon súlyos, akkor a vérrögök kialakulásának kockázata még magasabb.
Ha a Missee filmtabletta alkalmazása során a fenti állapotok bármelyike változik, például ha dohányozni kezd, vagy egy közeli családtagnál ismeretlen okból trombózis alakul ki, illetve Ön sokat hízik, tájékoztassa a kezelőorvosát.
A Missee 0,15 mg/0,03 mg filmtabletta és a daganatok
A kombinációs tablettákat szedő nőknél valamivel gyakrabban diagnosztizálnak emlőrákot, azonban nem ismert, hogy ezt a különbséget a kezelés okozza-e. Ennek az is lehet az oka, hogy a tablettát szedőket alaposabban és gyakrabban vizsgálják, ezért az emlőrákot korábban diagnosztizálják.
Az emlőrák előfordulási gyakorisága fokozatosan csökken a kombinációs hormonális fogamzásgátló szerek szedésének abbahagyása után. Fontos, hogy rendszeresen vizsgáltassa meg magát orvosával, ha bármilyen csomót tapasztal.
Ritka esetekben jóindulatú májdaganatokat találtak a tablettát szedőknél, még ritkább esetekben pedig rosszindulatú daganatokat. Ha hirtelen súlyos gyomorfájdalmat észlel, azonnal keresse fel kezelőorvosát.
Néhány vizsgálat arra utal, hogy a kombinált hormonális fogamzásgátlók hosszú távú alkalmazása nőknél növeli a méhnyakrák kialakulásának kockázatát. Ugyanakkor nem tisztázott, hogy a szexuális magatartás vagy más tényezők, mint például a humán papillóma vírus milyen mértékben fokozza ezt a kockázatot.
Vérzések a menstruációk között
A Missee 0,15 mg/0,03 mg filmtabletta szedésének első néhány hónapja alatt tapasztalhat váratlan vérzést (a placebo napokon kívüli vérzés). Ha ez a vérzés néhány hónapnál tovább tart, vagy néhány hónap elteltével újra kezdődik, beszéljen orvosával, aki kideríti, mi a probléma.
Mit kell tenni, ha nincs vérzés a placebo napok alatt
Ha minden tablettát pontosan beszedett, nem hányt, nem volt súlyos hasmenése, és nem szedett más gyógyszereket, akkor nagyon valószínűtlen, hogy terhes.
Ha a várt vérzés kétszer egymás után elmarad, terhes lehet. Azonnal beszéljen orvosával. NE kezdje meg a következő csíkot, amíg nem biztos abban, hogy nem terhes.

Egyéb gyógyszerek és a Missee 0,15 mg/0,03 mg filmtabletta

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, aki felírja a Missee 0,15 mg/0,03 mg filmtablettát, a jelenlegi vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről, beleértve a gyógynövény-készítményeket is. Szintén tájékoztasson minden más orvost vagy fogorvost, aki más gyógyszert ír fel önnek (vagy a gyógyszerészt), hogy a Missee 0,15 mg/0,03 mg filmtablettát szedi. Ők meg tudják mondani, ha kiegészítő fogamzásgátlásra van szüksége (ilyen például az óvszer), és ha ez a helyzet, akkor meddig.
Néhány gyógyszer befolyásolhatja a Missee 0,15 mg/0,03 mg filmtabletta hatóanyagainak vérszintjét, csökkentheti hatását a terhesség megelőzésében, vagy váratlan vérzést okozhat. Ide tartoznak:
- gyógyszerek, amelyeket a következők kezelésére alkalmaznak:
-o epilepszia (például pirimidon, fenitoin, barbiturátok, karbamazepin, oxkarbazepin),
-o tuberkulózis (például rifampicin),
-o HIV- és Hepatitis C vírusfertőzés (úgynevezett proteáz-inhibitorok és nem-nukleozid reverz transzkriptáz gátlók, mint például ritonavir, nevirapin, efivarenz)
-o gombás fertőzések (grizeofulvin, ketokonazol),
-o ízületi gyulladás, degeneratív ízületi betegség (etorikoxib)
-o magas vérnyomás a tüdő ereiben (bosentan),
- a közönséges orbáncfű (Hypericum perforatum)
A Missee 0,15 mg/0,03 mg filmtabletta befolyásolhatja más gyógyszerek hatását, ilyenek például:
- a ciklosporint tartalmazó gyógyszerek,
- a lamotrigin anti-epileptikum (ez a görcsök nagyobb gyakoriságát eredményezheti).
A Missee 0,15 mg/0,03 mg filmtabletta egyidejű bevétele étellel, itallal
A Missee 0,15 mg/0,03 mg filmtabletta beszedhető étkezés közben, vagy attól függetlenül, ha szükséges, akkor kismennyiségű vízzel.
Laboratóriumi vizsgálatok
Ha vérvizsgálatra van szükség, mondja el az orvosnak, vagy a laboratórium személyzetének, hogy szedi a tablettát, mivel a hormonális fogamzásgátló szerek befolyásolhatják néhány teszt eredményeit.
Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Terhesség
Ha terhes, ne szedje a Missee 0,15 mg/0,03 mg filmtablettát. Ha a Missee 0,15 mg/0,03 mg filmtabletta szedése közben teherbe esik, azonnal hagyja abba a tabletta szedését, és lépjen kapcsolatba kezelőorvosával. Ha teherbe szeretne esni, bármikor abbahagyhatja a tabletta szedését (lásd még "Ha abba akarja hagyni a Missee 0,15 mg/0,03 mg filmtabletta szedését").
Szoptatás
A Missee 0,15 mg/0,03 mg filmtabletta szedése általában nem tanácsos, amikor egy nő szoptat. Ha szoptatás közben szedni akarja a tablettát, beszélje meg orvosával.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Nincs információ arra vonatkozólag, hogy a Missee 0,15 mg/0,03 mg filmtabletta befolyásolja a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeket.
A Missee 0,15 mg/0,03 mg filmtabletta laktózt tartalmaz
Ez a gyógyszer laktózt tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni a Missee 0,15 mg/0,03 mg filmtablettát.
3. Hogyan kell szedni a Missee 0,15 mg/0,03 mg filmtablettát?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
A Missee 0,15 mg/0,03 mg filmtablettát mindig az előírások szerint szedje, mivel a kihagyott tabletták csökkenthetik a gyógyszer hatékonyságát.
Mikor, és hogyan kell szedni a Missee 0,15 mg/0,03 mg filmtablettát
Mindegyik csík 28 tablettát tartalmaz: 21 aktív sárga tablettát és 7 fehér placebo tablettát
A Missee 0,15 mg/0,03 mg filmtabletta két különböző színű tablettái sorba vannak rendezve.
Minden nap vegyen be egy Missee 0,15 mg/0,03 mg filmtablettát, ha szükséges, akkor kevés vízzel. A tablettákat minden nap körülbelül azonos időpontban kell bevenni.

Ne keverje össze a tablettákat:
az első 21 napban vegyen be napi egy sárga tablettát, majd a következő 7 napban napi egy fehér tablettát. Ezután azonnal kezdjen meg egy új csíkot (21 sárga majd 7 fehér tabletta). Tehát a két csík között nincs szünet.
A tabletták eltérő összetétele miatt az első tablettát a bal felső sarokból kell bevenni, és ezután naponta kell bevenni a tablettákat. A helyes sorrendhez kövesse a csíkon levő nyilak által meghatározott irányt.
A csík előkészítése
Hogy segítsünk a helyes sorrend megtartásában, a Missee 0,15 mg/0,03 mg filmtabletta mindegyik csíkjához van 7 ragadós matrica a hét 7 napjával. Azt a heti matricát válassza ki, amely azzal a nappal kezdődik, amelyiken elkezdi szedni a tablettát. Ha például szerdán kezd, használja a "SZERDA"-val kezdődő matricát.
A matricát a csík tetején a "Matrica helye" helyre ragassza, hogy az első nap a "Start" jelzésű tabletta fölött legyen.
Így most mindegyik tabletta fölött van egy nap, és láthatja, hogy bevette-e a bizonyos tablettát. A nyilak mutatják a tabletták bevételének sorrendjét.
Az alatt a 7 nap alatt, amíg a fehér placebo tablettákat szedi (placebo napok), a vérzésnek meg kell kezdődni (úgynevezett megvonásos vérzés). Ez általában az utolsó aktív sárga tabletta beszedése utáni 2. vagy 3. napon kezdődik. Miután bevette az utolsó fehér tablettát, kezdje a következő csíkkal, függetlenül attól, hogy vérzése befejeződött vagy sem. Ez azt jelenti, hogy mindegyik csíkot a hétnek ugyanazon a napján kell megkezdeni, és a megvonásos vérzésnek minden hónapban ugyanazon a napon kell megkezdődni.
Ha a Missee 0,15 mg/0,03 mg filmtablettát így szedi, akkor abban a 7 napban is védve van a terhesség ellen, amelyben a placebo tablettát szedi.
Mikor kell megkezdeni a Missee 0,15 mg/0,03 mg filmtabletta szedését

- Ha az előző hónapban nem használt semmilyen hormonális fogamzásgátló szert
Kezdje el a Missee 0,15 mg/0,03 mg filmtabletta szedését a ciklus első napján (azaz a menstruációs periódusa első napján). Ha a menstruáció első napján kezdi el a Missee 0,15 mg/0,03 mg filmtabletta szedését, akkor azonnal védve van a terhességgel szemben. A 2-5. napon is elkezdheti, de külön fogamzásgátló módszert, azaz például óvszert kell használnia a tabletta szedésének első 7 napjában.
- Ha egy kombinációs hormonális fogamzásgátló szerről, hüvelygyűrűről vagy egy tapaszról áll át
A Missee 0,15 mg/0,03 mg filmtabletta szedését előnyösen az előző fogamzásgátló szert utolsó aktív tablettájának (az utolsó, hatóanyagokat tartalmazó tabletta) beszedése utáni napon kezdheti meg, de legkésőbb az előző fogamzásgátló szer tabletta-mentes napjai utáni napon.
Ha egy kombinációs fogamzásgátló hüvelygyűrűről vagy tapaszról áll át, kövesse orvosa tanácsát.
- Ha egy csak progesztogént tartalmazó módszerről áll át (csak progesztogént tartalmazó tabletta, injekció, implantátum vagy progesztogént kibocsátó méhen belüli eszköz - IUD)
A csak progesztogént tartalmazó tablettáról bármelyik napon átállhat (egy implantátumról vagy IUD-ról eltávolítása napján, egy injekciós készítményről a következő injekció esedékességének napján), de mindegyik esetben kiegészítő védekezést kell alkalmazni (például óvszert) a tablettaszedés első 7 napjában.
- Ha abortusza volt
Kövesse orvosa utasításait.
- Szülés után
A szülés utáni 21. és 28. nap között elkezdheti szedni a Missee 0,15 mg/0,03 mg filmtablettát. Ha a 28. napnál később kezdi el a szedést, akkor az első hét napban alkalmazzon barrier típusú fogamzásgátlási módszert (például óvszert).
Ha szülés után a Missee 0,15 mg/0,03 mg filmtabletta újbóli szedésének megkezdése előtt szexuális kapcsolata volt, bizonyosodjon meg arról, hogy nem terhes, vagy várjon a következő menstruációs periódusig, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
- Szoptatás közben
Ha szoptat, és a baba születése után (újra) meg akarja kezdeni a Missee 0,15 mg/0,03 mg filmtabletta szedését, olvassa el a "Terhesség, szoptatás és termékenység" fejezetet.
Kérdezze meg orvosától, mit tegyen, ha nem biztos abban, mikor kell elkezdeni a Missee 0,15 mg/0,03 mg filmtabletta szedését.
Ha az előírtnál több Missee 0,15 mg/0,03 mg filmtablettát vett be
Nem jelentették a Missee 0,15 mg/0,03 mg filmtabletta túladagolásának súlyos káros következményeit. Ha túl sok tablettát vett be, a tünetek közé tartozik a hányinger, a hányás, és fiatal lányoknál az enyhe hüvelyvérzés.
Ha túl sok Missee 0,15 mg/0,03 mg filmtablettát szedett be, vagy rájön, hogy egy gyermek vett be néhányat, kérje orvosa vagy gyógyszerésze tanácsát.

Ha elfelejtette bevenni a Missee 0,15 mg/0,03 mg filmtablettát
A csík 4. sorában levő tabletták a placebo tabletták. Ha ezek közül a tabletták közül felejtett el bevenni egyet, ennek nincs hatása a Missee 0,15 mg/0,03 mg filmtabletta megbízhatóságára. Az elfelejtett placebo tablettát dobja ki.
Ha az 1., 2. vagy 3. sorban levő sárga, aktív tabletták közül hagy ki egyet a következőket kell tenni:
- Ha kevesebb, mint 12 órával később vesz be egy tablettát, a terhesség elleni védelem nem csökken. Mihelyt eszébe jut, vegye be a tablettát, majd folytassa a következő tablettáknak a szokásos időpontban történő bevételével (akkor is, ha ez azt jelenti, hogy ugyanazon a napon 2 tablettát kell bevenni). Ebben az esetben nincs szükség további fogamzásgátlási módszer alkalmazására.
- Ha több mint 12 órát késik a tabletta beszedésével, a fogamzásgátlás elleni védekezés gyengülhet. Minél több tablettát felejtett el, annál nagyobb a kockázata annak, hogy terhes lesz.
Kövesse az alábbi instrukciókat, ha elfelejtett bevenni egy tablettát:
- Ha ebből a csíkból egynél több tablettát felejtett el bevenni
Értesítse orvosát
- Ha az 1. héten 1 tablettát felejtett el
Mihelyt eszébe jut, azonnal vegye be az elfelejtett tablettát, még akkor is, ha ez azt jelenti, hogy egyszerre két tablettát kell bevennie. Ezután a tablettákat ismét a szokásos időpontban szedje be, de a következő 7 napban külön fogamzásgátlást kell alkalmaznia (például óvszert). Ha a kihagyás előtti héten nemi kapcsolata volt, akkor terhes lehet. Ebben az esetben lépjen kapcsolatba orvosával.
- Ha a 2. héten 1 tablettát felejtett el
Mihelyt eszébe jut, azonnal vegye be az elfelejtett tablettát, még akkor is, ha ez azt jelenti, hogy egyszerre két tablettát kell bevennie. Ezután a tablettákat ismét a szokásos időpontban vegye be. A gyógyszer fogamzásgátló hatása nem gyengül, és nem kell extra óvintézkedéseket tenni.
- Ha a 3. héten 1 tablettát felejtett el
Két lehetőség közül választhat:
1. Mihelyt eszébe jut, azonnal vegye be a tablettát, még akkor is, ha ez azt jelenti, hogy egyszerre két tablettát kell bevennie. Folytassa a tabletták szedését, a szokásos időpontban. Hagyja ki a placebo tablettákat, folytassa a következő csíkkal.
Nagyon valószínű, hogy igazi megvonásos vérzése csak a második csík végén lesz, de a 2. csík beszedése közben pecsételő, vagy menstruáció-szerű vérzéseket észlelhet.
2. Az is lehet, hogy abbahagyja az aktív sárga tabletták szedését ebből a csíkból, és azonnal kezdje meg a fehér placebo tabletták szedését (meg kell jegyeznie azt a napot, amelyen elfelejtette bevenni a tablettát). Ha egy új csomagot akar kezdeni a szokásos kezdési időpontban, akkor a placebo tablettákat 7 napnál rövidebb ideig szedje.
Ha a fenti ajánlások közül bármelyiket követi, védve marad a terhességgel szemben.
- Ha a csíkban levő bármelyik tablettát elfelejtette, és az első placebo napokon nincs vérzése, ez jelentheti azt, hogy terhes. Beszéljen kezelőorvosával, mielőtt megkezdi a következő csíkot.

Mit kell tenni, ha hány, vagy súlyos hasmenése van
Ha a tabletta bevétele után 3-4 órán belül hány, vagy súlyos hasmenése van, megvan a veszélye, hogy a tablettában levő hatóanyagok nem szívódtak fel teljesen a szervezetében. A helyzet majdnem ugyanaz, mint ha elfelejtett volna egy tablettát. Hányás vagy hasmenés után a tartalék csíkból a lehető leghamarabb vegyen be egy másik tablettát. Ha lehetséges 12 órán belül vegye be, ahhoz viszonyítva, amikor normális körülmények között beveszi a tablettáit. Ha ez nem lehetséges, vagy 12 óra már eltelt, kövesse a "Ha elfelejtette bevenni a Missee 0,15 mg/0,03 mg filmtablettát" fejezetben adott tanácsokat.
Menstruációjának késleltetése: mit kell tudni
Bár ez nem ajánlott, késleltetheti a menstruációt, ha a Missee 0,15 mg/0,03 mg filmtabletta új csomagjával folytatja, ahelyett, hogy beszedi a fehér placebo tablettákat. Ennek a második csomagnak a szedése során menstruáció-szerű vérzést vagy pecsételő vérzést tapasztalhat. A második csík befejezése után a szokásos módon újra kezdheti a következő csomaggal.
Kikérheti orvosa tanácsát, mielőtt dönt menstruációjának késleltetéséről.
Menstruációja első napjának megváltoztatása: mit kell tudni
Ha a tablettákat az utasítások szerint szedi, akkor menstruációja azokon a napokon fog kezdődni, amelyeken a placebo tablettákat szedi be (de ezt soha ne növelje meg - 7 a maximum!). Ha ezt a napot meg akarja változtatni, csökkentse azoknak a napoknak a számát, amelyeken placebo tablettákat szed. Ha például a placebo napjai normális körülmények között pénteken kezdődnek, és ezt a napot keddre akarja változtatni (3 nappal korábban), kezdjen egy új csíkot a szokásosnál 3 nappal korábban. Ha a placebo intervallumot nagyon rövidre veszi (például 3 nap), akkor ezeken a napokon esetleg nem lesz vérzése. Ezután gyenge, vagy menstruáció-szerű vérzést tapasztalhat.
Ha nem biztos abban, mit kell tennie, beszélje meg orvosával.

Ha abba akarja hagynia Missee 0,15 mg/0,03 mg filmtabletta szedését
A Missee 0,15 mg/0,03 mg filmtabletta szedését bármikor abbahagyhatja. Ha nem akar teherbe esni, kérje ki orvosa tanácsát a születésszabályozás más megbízható módszereiről. Ha teherbe akar esni, hagyja abba a Missee 0,15 mg/0,03 mg filmtabletta szedését, és várjon meg egy menstruációs periódust, mielőtt megpróbál teherbe esni. Könnyebben ki fogja tudni számítani a szülés várható időpontját.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Ha Ön bármilyen mellékhatást tapasztal, különösen ha az súlyos vagy tartós, illetve bármilyen változást észlel az egészségi állapotában, amiről úgy véli, hogy az a Missee filmtabletta következménye, kérjük, beszéljen kezelőorvosával.
Kombinált hormonális fogamzásgátlót szedő minden nőnél emelkedett a kockázata a vénákban (vénás tromboembólia (VTE)) és az artériákban (arteriás tromboembólia (ATE)) előforduló vérrögök kialakulásának. A kombinált hormonális fogamzásgátlók alkalmazásával járó különböző kockázatokkal kapcsolatos, részletesebb információért kérjük, olvassa el a "Tudnivalók a Missee filmtabletta szedése előtt" című 2. pontot.
Az alábbiakban megadunk egy listát azokról a mellékhatásokról, amelyeket a Missee 0,15 mg/0,03 mg filmtabletta használatával hoztak összefüggésbe:
Gyakori mellékhatások (10 emberből 1-et érinthet):
- hányinger
- hasi fájdalom
- testsúlynövekedés
- fejfájás
- depressziós hangulat
- megváltozott hangulat
- emlő-érzékenység
- emlőfájdalom
Nem gyakori mellékhatások (100 emberből 1-et érinthet):
- hányás
- hasmenés
- folyadék-visszatartás
- migrén
- libidócsökkenés
- emlőnagyobbodás
- kiütés
- csalánkiütés (urtikária)
Ritka mellékhatások (1000 emberből 1-et érinthet):
- kontaktlencse-intolerancia
- túlérzékenység
- testsúlycsökkenés
- libidó-növekedés
- emlő-váladékozás
- hüvely-váladékozás
- a bőrgyulladás egy típusa, amely vöröses, fájdalmas érzékeny csomókat eredményez (eritéma nodózum)
- bőr-rendellenesség, amely vörös, céltábla alakú foltokat, sebhelyeket okoz (eritéma multiforme)
- a vénákban vagy artériákban kialakuló ártalmas vérrögök, mint például:
-o a lábszárban vagy a lábban (azaz MVT- mélyvénás trombózis)
-o a tüdőben (azaz TE - tüdőembólia)
-o szívroham
-o szélütés (sztrók)
-o mini-szélütés vagy átmeneti, szélütésszerű tünetek, amely átmeneti iszkémiás rohamként (TIA - tranziens iszkémiás attak) ismert
-o a májban, hasban/belekben, vesében vagy a szemben kialakuló vérrögök.
Nagyobb lehet a vérrögök kialakulásának valószínűsége, ha fennáll bármilyen más állapot, ami növeli ezt a kockázatot (a vérrögök kockázatát növelő állapotokkal valamint a vérrögök tüneteivel kapcsolatos bővebb információért lásd a 2. pontot)
A következő súlyos mellékhatásokat a fogamzásgátlót szedő nőknél kicsit gyakrabban jelentették, azonban nem ismert, hogy ezt a különbséget a kezelés okozza-e (lásd 2. pont "Figyelmeztetések és óvintézkedések").
- emelkedett vérnyomás
- májdaganatok vagy emlőrák
Az orális fogamzásgátló szerek használatát a következő állapotokkal is kapcsolatba hozták:
Crohn betegség, fekélyes vastagbélgyulladás, epilepszia, migrén, endometriózis, porfíria (anyagcsrezavar, ami hasi fájdalmat és mentális zavart okoz), szisztémás lupusz eritematózus (ahol a test megtámadja és károsítja a saját szerveit és szöveteit), herpesz a terhesség késői szakaszában, Sydenham kórea (gyors akaratlan rángó mozgások), hemolitikus urémiás szindróma (E.coli okozta hasmenést követő állapot), máj problémák mint sárgaság, epehólyag rendellenesség és epekő képződés.
Örökletes angio-oedemában szenvedő nőknél az exogén ösztrogének a fogamzásgátló tablettákban indukálhatják vagy súlyosbíthatják az angio-oedemás tüneteket (lásd 2. pont "Figyelmeztetések és óvintézkedések").
Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

5. Hogyan kell a Missee 0,15 mg/0,03 mg filmtablettát tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
Legfeljebb 30 °C-on tárolandó.
A dobozon és csíkon feltüntetett lejárati idő (Felh.:) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Missee 0,15 mg/0,03 mg filmtabletta?
A Missee 0,15 mg/0,03 mg filmtabletta egy csíkja 21 sárga, aktív tablettát tartalmaz a csík 1. 2. és 3. sorában, és 7 fehér placebo tablettát a 4. sorában.
Aktív tabletták
- A készítmény hatóanyagai a levonorgesztrel és az etinilösztradiol. Egy aktív tabletta 0,15 mg levonorgesztrelt és és 0,03 mg etinilösztradiolt tartalmaz
- Egyéb összetevők:
Tablettamag: laktóz-monohidrát, povidon K30, A típusú kroszpovidon és magnézium-sztearát.
Bevonat: poli(vinil-alkohol), titán-dioxid (E171), makrogol (3350), talkum (E553b), sárga vasoxid (E172).
Placebo tabletták
- A placebo tabletták nem tartalmaznak hatóanyagot.
- Egyéb összetevők:
Tablettamag: vízmentes laktóz, povidon K30, és magnézium-sztearát.
Bevonat: poli (vinil-alkohol), titán-dioxid (E171), makrogol (3350), talkum (E553b).

Milyen a Missee 0,15 mg/0,03 mg filmtabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás

- A Missee 0,15 mg/0,03 mg filmtabletta mindegyik csíkja 21 sárga filmtablettát és 7 fehér filmtablettát tartalmaz.
- Az aktív tabletták sárga, kerek tabletták, átmérőjük 6 mm, vastagságuk legfeljebb 4 mm.
- A placebo tabletták fehér, kerek tabletták, átmérőjük 6 mm, vastagságuk körülbelül 3-4 mm.
- A Missee 0,15 mg/0,03 mg filmtabletta 1 és 3 csíkot tartalmazó dobozokban kerül forgalomba, mindegyik 28 tablettát tartalmaz (21 aktív és 7 placebo tabletta). Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

Kapcsolódó betegségek ( nőgyógyászat )

Szeretném megvásárolni patikában, megkeresem a legközelebbi patikát:


Partner patikáink: logo BENU Gyógyszertár