MINIPRESS 1 mg tabletta

MINIPRESS 1 mg tabletta betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Minipress tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A készítmény hatóanyaga, a prazozin-hidroklorid az alfa-receptor blokkoló gyógyszerek csoportjába tartozik.
Értágító hatása révén alkalmas a magasvérnyomás-betegség, a közepesen súlyos és súlyos szívelégtelenség, és az ujjak érszűkületével járó úgynevezett Raynaud-szindróma illetve betegség kezelésére. A készítmény a húgyhólyag és a dülmirigy (prosztata) izomzatát ellazítja, ezáltal alkalmas a jóindulatú prosztata megnagyobbodás által okozott húgyúti panaszok (gyenge vizeletsugarú vagy gyakori vizeletürítés) kezelésére.
2. Tudnivalók a Minipress tabletta szedése előtt

Ne szedje a Minipress tablettát
- ha allergiás (túlérzékeny) a prazozinra, egyéb kinazolin származékokra, vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére,
- ha Önnél a fennálló szívelégtelenség oka szívbillentyű-szűkület, vérrög-beékelődés (tüdőembolia), a szívburok bizonyos megbetegedései vagy a közelmúltban lezajlott szívroham (szívinfarktus).
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Minipress tabletta szedése előtt beszéljen kezelőorvosával, gyógyszerészével:
- ha Önnek szívelégtelensége van. Amennyiben pár hónapos kezelés után testsúlygyarapodást, bokaduzzanatot, vagy szemkörnyéki duzzanatot észlel, értesítse kezelőorvosát.
- ha Ön szívelégtelenség kezelésére erőteljes vízhajtó vagy értágító kezelésben részesül.
- ha Ön egyéb vérnyomáscsökkentő gyógyszert is szed.
- A Minipress-kezelés során - elsősorban a kezelés kezdetén és az adag növelésekor - a vérnyomás rendszeres ellenőrzése javasolt, azokban az esetekben is, amikor a Minipresst a Raynaud betegség és a jóindulatú prosztata megnagyobbodás kezelésére, és nem a magas vérnyomás csökkentése céljából alkalmazzák.
- Egyéb gyógyszerek és a Minipress tabletta
- Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.
- Tájékoztassa kezelőorvosát, mielőtt elkezdené szedni a Minipresst, ha a következő gyógyszerek bármelyikét szedi:
- egyéb vérnyomáscsökkentő gyógyszerek,
- vízhajtó gyógyszerek,
- merevedési zavarok kezelésére használt, szildenafil, tadalafil, vardenafil hatóanyagot tartalmazó gyógyszerek.
- Egyidejű alkalmazásuk esetén ugyanis fokozódhat a tabletta vérnyomáscsökkentő hatása, ami miatt szükség lehet az adagolás módosítására.
- A kezelés ideje alatt egyes laboratóriumi tesztek álpozitív eredményt adhatnak.
- Terhesség és szoptatás
- Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
- Amennyiben Ön terhes vagy szoptat, erről feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, aki gondos mérlegelés alapján egyedileg dönt a készítmény alkalmazhatóságáról.
- A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
- A készítmény alkalmazásának kezdeti szakaszában - egyénenként meghatározandó ideig - gépjárművet vezetni vagy baleseti veszéllyel járó munkát végezni tilos. A továbbiakban a kezelőorvos egyedileg határozza meg a korlátozás vagy tilalom mértékét.
- Hogyan kell szedni a Minipress tablettát?

- A Minipress tablettát mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Ne változtasson a napi adagon anélkül, hogy ezt kezelőorvosával megbeszélné! Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.
- Mivel a készítmény hatása csak néhány óráig tart, ezért az előírt napi mennyiséget 2-4 adagban kell bevenni.
- A tablettát mindig azonos napszakban vegye be, ez előnyös a vérnyomáscsökkentő hatás szempontjából.
- A kezelést kezelőorvosa kisebb napi adagokkal fogja kezdeni. A napi adag ezt követően fokozatosan emelhető a megfelelő hatás eléréséig, ami rendszerint 1-14 napon belül alakul ki.
- A készítmény ajánlott adagja felnőtteknél:

- Magas vérnyomás kezelésére:
- A kezelés első napján este, lefekvéskor 0,5 mg-ot (az 1 mg-os tabletta felét) vegye be. A következő néhány napon (3-7 nap) napi 2-3-szor 0,5 mg a szokásos adag. Kezelőorvosa fokozatosan emelheti a gyógyszer adagját a kívánt hatás eléréséig. A tabletta szokásos fenntartó adagja napi 3-20 mg, amit 2-3 részletben vegyen be. A napi adag a 20 mg-ot nem haladhatja meg.
- Szívelégtelenség kezelésére:
- Az ajánlott kezdő adag naponta 2-4-szer 0,5 mg. Kezelőorvosa szigorú orvosi ellenőrzés mellett fokozatosan emelheti a gyógyszer adagját a kívánt hatás eléréséig. A tabletta szokásos fenntartó adagja napi 4-6 mg, amit 3-4 részletben vegyen be. A napi adag a 20 mg-ot nem haladhatja meg.
- Raynaud-szindróma, illetve -betegség kezelésére:
- A javasolt kezdő adag naponta 2-szer 0,5 mg, 3-7 napon át. Kezelőorvosa fokozatosan emelheti a gyógyszer adagját a kívánt hatás eléréséig. A tabletta szokásos fenntartó adagja naponta 2-szer 1-2 mg. A napi adag a 6 mg-ot nem haladhatja meg.
- Jóindulatú prosztata megnagyobbodás kezelésére:
- A tünetek csökkentésére a kezelés első napján, este 0,5 mg-ot vegyen be. A következő néhány napon (3-7 nap) napi 2-szer 0,5 mg a szokásos adag. Kezelőorvosa fokozatosan emelheti a gyógyszer adagját a kívánt hatás eléréséig, de a napi adag a 2-szer 2 mg-ot nem haladhatja meg.
- Alkalmazása gyermekeknél:
- A Minipress tabletta alkalmazása nem javasolt 12 év alatti gyermekek számára a biztonságosságra vonatkozó adatok hiánya miatt.
- A Minipress szedhető egyidejűleg egyéb vérnyomáscsökkentő gyógyszerekkel is, azonban a túlzott vérnyomás-csökkenés elkerülése céljából azok adagjának módosítására lehet szükség.
- Mindig győződjön meg arról, hogy elegendő mennyiségű gyógyszerrel rendelkezik, így elkerülhető a kezelés megszakítása.
- Ha a tabletta alkalmazása során hatását túlzottan erősnek érzi, vagy a készítmény csekély hatásúnak bizonyul, forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.
- Ha az előírtnál több Minipress tablettát vett be:
- Értesítse kezelőorvosát vagy keresse fel a legközelebbi kórház sürgősségi osztályát.
- A túladagolás tünetei lehetnek: alacsony vérnyomás, gyors szívverés, keringési elégtelenség (sokk).
- Ha elfelejtette bevenni a Minipress tablettát:
- A vérnyomás-kiugrás elkerülése érdekében fontos, hogy ne hagyjon ki egyetlen tablettát sem. Ha mégis elfelejtette volna a tablettát bevenni, ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott tabletta pótlására, mert ezzel már nem pótolja a kiesett mennyiséget, viszont a túladagolás veszélyének tenné ki magát. Vegye be a következő esedékes gyógyszeradagot az előírt időben.
- Ha idő előtt abbahagyja a Minipress tabletta szedését:
- Gyakran a terápiát hosszú ideig kell folytatni (hónapokig, évekig), hogy a vérnyomáscsökkentő hatás folyamatos legyen. Kezelőorvosa tájékoztatása nélkül ne hagyja abba a gyógyszer szedését, még abban az esetben sem, ha jól érzi magát, vérnyomása rendeződött, mert magas vérnyomás betegsége visszatérhet.
- Lehetséges mellékhatások

- Mint minden gyógyszer, így a Minipress tabletta is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
- Hirtelen vérnyomásesés
- Minipress-kezelés kezdetén, az első adag bevételét követően ritkán szédülés, gyengeség, erőteljes izzadás, néhány percig tartó eszméletvesztés jelentkezhet. Ha ezen tüneteket észleli, feküdjön hanyatt, lábait emelje fel, amíg a tünetek megszűnnek. A tünetek jelentkezéséről feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát. A tünetek jelentkezése az egyéni gyógyszer iránti érzékenységtől függ.
- Az eddigi tapasztalatok alapján a kezdeti tünetek gyakorisága és súlyossága kis kezdő dózisok adásával és az adagok óvatos emelésével, valamint a tabletta lefekvés előtti alkalmazásával csökkenthetők.
- Leggyakrabban előforduló mellékhatások:
- erőtlenség, gyengeség,
- szédülés, fejfájás,
- hányinger,
- szívdobogásérzés,
- álmosság.
- A kezelés során ezek a mellékhatások rendszerint megszűnnek, vagy olyan kismértékűek, hogy a gyógyszer adagjának csökkentését nem teszik szükségessé.
- A Minipress kezelés során a következő mellékhatásokat írták le:
- izzadás, kipirulás, ájulásérzés, bizsergésszerű rendellenes érzések (paresztezia), forgó jellegű szédülés,
- allergiás reakciók, gyengeség, láz, rossz közérzet, fájdalom,
- mellkasi fájdalom (angina pektorisz), vizenyő (ödéma), alacsony vérnyomás, felálláskor jelentkező hirtelen vérnyomásesés, eszméletvesztés, lassú szívverés, szapora szívverés,
- hasi diszkomfort érzés (bizonytalan hasi érzékenység, puffadás) és/vagy hasi fájdalom, székrekedés, hasmenés, hasnyálmirigy-gyulladás, hányás, szájszárazság,
- fülcsengés,
- májműködés zavarai,
- izületi fájdalom, autoimmun kötőszöveti betegségre utaló laboratóriumi eredmények (pozitív ANA-titer),
- depresszió, hallucinációk, álmatlanság, idegesség,
- nehézlégzés, orrvérzés, orrdugulás,
- kopaszság, viszketés, bőrkiütés, apró, lapos, viszkető kiütések a bőrön (lihen planusz), csalánkiütés,
- vizelettartási rendellenességek, gyakori vizeletürítés,
- érgyulladás,
- homályos látás, a szemfehérje pirossága, szemfájdalom,
- fájdalmas hosszan tartó merevedés, impotencia, az emlőszövet megnagyobbodása.
- Ezen mellékhatások előfordulása ritka és sok esetben összefüggésük a gyógyszer szedésével nem volt megállapítható.
- Prazozin terápiával kapcsolatos szakirodalmi jelentések a már fennálló alvási rohamokkal járó aluszékonyságban szenvedő betegek romlásáról számoltak be, azonban bizonyított ok-okozati összefüggést nem állapítottak meg.
- Balkamra elégtelenség esetén szívglikozidok és vízhajtók prazozinnal történő egyidejű alkalmazásakor a következőket figyelték meg:
- vizenyő (ödéma), felálláskor jelentkező hirtelen vérnyomásesés,
- szédülés, fejfájás,
- hasmenés, hányinger, szájszárazság,
- szívdobogásérzés,
- álmosság,
- orrdugulás,
- homályos látás,
- impotencia.
- Ezen mellékhatások rendszerint enyhék, vagy közepesen súlyosak voltak, és a kezelés során megszűntek, illetve a gyógyszeradag csökkentése nélkül tolerálhatóak maradtak.
- A Raynaud-szindróma, ill. -betegség kezelése során a leggyakrabban, bár nem sűrűn jelentett mellékhatás:
- szédülés.
- Mellékhatások bejelentése
- Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
- A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
- Hogyan kell a Minipress tablettát tárolni?
- Legfeljebb 30 °C-on, nedvességtől védve tárolandó.
- A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
- A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
- Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
- A csomagolás tartalma és egyéb információk

- Mit tartalmaz a Minipress tabletta
- A készítmény hatóanyaga 1 mg, ill. 2 mg prazozin-hidroklorid tablettánként.
- Egyéb összetevők: nátrium-lauril-szulfát, magnézium-sztearát, kukoricakeményítő, vízmentes kalcium-hidrogén-foszfát, mikrokristályos cellulóz.
Milyen a Minipress tabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás
100 db 1 mg-os tabletta, illetve 100 db 2 mg-os tabletta buborékfóliában és dobozban.

Minipress 1 mg tabletta: fehér, hosszúkás, lapos felületű, mindkét oldalán felezővonallal és egyik oldalán "M6" kódjelzéssel ellátott tabletta.
Minipress 2 mg tabletta: kerek, domború felületű, fehér színű, egyik oldalán felezővonallal és "M7" kódjelzéssel ellátott tabletta.
Kiszerelés: 100x Törzskönyvi szám: OGYI-T-5944/01
MINIPRESS 1 mg tabletta
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Pfizer
  • Hatóanyag: prazosin
  • ATC: Prazosin
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27, +33 °C
Minimum: +11, +20 °C

Pár órára kisüt a nap, de időnéóként erősen felhős lesz az ég. Nagyobb eséllyel a Dunától keletre alakulnak ki záporok, zivatarok. Időnként megélénkülő északkeleti szél mellett 27, 33 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn nem jön front, de melegedés kezdődik. A fokozottan érzékenyeknél fáradékonyság, dekoncentráltság léphet fel, egyesek alvásproblémákat is tapasztalhatnak. A keringési panszokkal küzdők a következő napokban tartós tünetekre készüljenek. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)