+17° - +39°
Nincs front

MELOXICAM-ZENTIVA 15 mg tabletta

MELOXICAM-ZENTIVA 15 mg tabletta betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Meloxicam-Zentiva és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Meloxicam-Zentiva hatóanyaga a meloxikám. A Meloxicam-Zentiva az úgynevezett nem szteroid gyulladásgátló szerek (NSAID) csoportjába tartozik, gyulladásgátló és fájdalomcsillapító hatású gyógyszer.
A Meloxicam-Zentiva az oszteoartritisz fellángolásainak rövidtávú és a reumás ízületi gyulladás (reumatoid artritisz) és a Bechterew-kór (spondilitisz ankilopoetika) hosszú távú kezelésére szolgál.
A készítmény felnőttek és 15 évesnél idősebb serdülők kezelésére szolgál.
2. Tudnivalók a Meloxicam-Zentiva szedése előtt
Ne szedje a Meloxicam-Zentiva-t, ha
- allergiás (túlérzékeny) a meloxikámra vagy a készítmény bármelyik egyéb összetevőjére,
- allergiás (túlérzékeny) acetilszalicilsavra (aszpirin) vagy más gyulladásgátló gyógyszerekre,
- valaha aszpirin vagy más gyulladásgátló készítmény asztmás tüneteket (légzési nehézséget), orrpolipot (orrdugulás az orrnyálkahártya megduzzadásának következtében) orrfolyással, bőrduzzanatot vagy csalánkiütést okozott Önnél,
- jelenleg fennálló, vagy legalább 2 alkalommal visszatérő gyomor- vagy nyombélfekélye illetve vérzése van (ez többek között szurokszékletet-a széklet fekete elszíneződését -eredményezhet),
- a kórelőzményében valamely nem szteroid gyulladásgátló (NSAID) szer alkalmazása kapcsán emésztőrendszeri vérzés vagy perforáció (a bélfal kilyukadása) szerepel,
- a kórelőzményében cerebrovaszkuláris vérzés (az agy ereiből történő vérzés) vagy egyéb vérzési rendellenesség szerepel,
- súlyos májbetegségben szenved,
- súlyos veseelégtelenségben szenved és nem dializálják,
- súlyos szívelégtelenségben szenved,
- a terhesség utolsó három hónapjában van.
A Meloxicam-Zentiva nem alkalmazható gyermekek és 15 évnél fiatalabb serdülők kezelésére.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
Ne szedjen egyéb nem szteroid gyulladásgátló gyógyszert a Meloxicam-Zentivával, hacsak nem orvosa írja fel Önnek. A Meloxicam-Zentiva és más nem szteroid gyulladásgátló (NSAID) gyógyszerek gyomor és bélvérzéshez, kifekélyesedéshez és gyomor-bélrendszeri átfúródáshoz vezethetnek, mely néha életveszélyes állapotot idéz elő. Ezek a kezelés során bármikor felléphetnek, figyelmeztető jelekkel, vagy azok nélkül függetlenül attól, hogy korábban előfordult-e már hasonló esemény.
A kockázat a magasabb dózisokkal és a terápia időtartamával arányosan nő. Ne lépje túl az előírt dózist és a terápiás időtartamot.
Mielőtt elkezdené szedni a Meloxicam-Zentivat, kérdezze meg kezelőorvosát, amennyiben bármelyik az alábbiak közül érvényes Önre. Szükséges lehet a terápia egyéni módosítása vagy az állapotának kontrollálása a terápia ideje alatt.
- Ha Ön terhes, terhességet tervez, vagy szoptat.
- Ha nyelőcsőgyulladás vagy gasztritisz (a gyomor nyálkahártya gyulladása) vagy bármilyen egyéb gyomor- bélrendszeri betegség, pl. kolitisz ulceroza, Crohn-betegség szerepel a kórelőzményében. Bármilyen szokatlan hasi panasz esetén tájékoztassa kezelőorvosát.
- Amennyiben egyidejűleg olyan gyógyszereket szed, amelyek megnövelhetik a gyomor-bélrendszeri ártalom vagy vérzés kockázatát (egyéb nem szteroid gyulladásgátlók, kortokiszteroidok, véralvadásgátlók, mint pl. warfarin, szelektív szerotonin újrafelvétel gátlók (SSRI), vagy vérlemezke összecsapzódást gátlók, mint pl. acetilszalicilsav).
- Ha szívbetegségben szenved, ha átesett sztrókon, vagy úgy véli, hogy fennáll ezek kockázata (pl. ha magasvérnyomás betegségben, cukorbetegségben szenved, magas a koleszterin szintje, vagy dohányzik).
- Ha hipovolémiás (csökkent keringő vértérfogat), mely akkor következhet be, ha súlyos vérveszteséget, vagy égést szenved el, sebészi beavatkozáson esik át, vagy kevés a bevitt folyadék mennyisége.
- Ha vesebetegségben szenved
- Ha cukorbeteg
- Ha korábban magas kálium szintet diagnosztizáltak a vérében
- Ha kezelőorvosa korábban tájékoztatta arról, hogy valamilyen cukor-intoleranciája van, mivel ez a készítmény laktózt tartalmaz.
Ha Ön időskorú, legyengült vagy gyengébb testalkatú, nagyobb az esélye a mellékhatások fellépésének, ezért szigorú orvosi ellenőrzés szükséges. Bármilyen szokatlan hasi tünet fellépése esetén (különösen gyomor- bélrendszeri vérzés) haladéktalanul értesítse kezelőorvosát.
Azon betegeknél, akiknél a gyomor-bélrendszer károsodásának kockázata fokozott, gyomorvédő készítmények egyidejű adása megfontolandó.
A Meloxicam-Zentivához hasonló gyógyszerek kismértékben megnövelhetik a szívinfarktus ("miokardiális infarktus") vagy a sztrók kockázatát.
A meloxikám használatával kapcsolatban potenciálisan életveszélyes bőrkiütéseket jelentettek (Stevens-Johnson szindróma, toxikus epidermális nekrolízis), melyek főként piros, célpontszerű kiütésként, vagy kerek foltként jelennek meg a törzsön, a folt közepén gyakran hólyagokkal.
További jelek lehetnek a szájban, torokban, orrban, illetve nemi szerveken előforduló fekélyek, valamint a piros és duzzadt szemek (konjunktivitisz).
Ezek a potenciálisan életveszélyes kiütések gyakran influenzaszerű tünetekkel társulnak, valamint hólyagok vagy bőrhámlás alakulhat ki testszerte.
A súlyos bőrreakció előfordulásának kockázata a kezelés első heteiben a legnagyobb.
Ha Önnél a Meloxicam-Zentiva alkalmazása során Stevens-Johnson szindróma vagy toxikus epidermális nekrolízis alakult ki, a Meloxicam-Zentiva-t tilos Önnél újra alkalmazni.
Ha Önnél kiütések, vagy a fent említett bőrtünetek alakulnak ki, sürgősen kérjen segítséget kezelőorvosától.
Egyéb gyógyszerek és a Meloxicam-Zentiva:
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Mivel a Meloxicam-Zentiva befolyásolhatja más gyógyszerek hatását és viszont, kérjük, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, amennyiben jelenleg szed, vagy nemrégiben szedett bármilyen más gyógyszert, beleértve a recept nélkül kapható készítményeket is.
Különösképpen fontos, hogy tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha jelenleg szed, vagy a közelmúltban szedett bármit az alább felsorolt készítmények közül:
- Egyéb gyulladásgátlók, beleértve az acetilszalicilsavat (aszpirin)
- Kortikoszteroidok
- Vérrögképződést gátló szerek (pl. warfarin) vagy a vérrögöket feloldó gyógyszerek (ún. trombolítikumok)
- Szelektív szerotonin-újrafelvétel-gátlók (SSRI-k, melyeket depresszió vagy más pszichiátriai betegségek kezelésére alkalmaznak)
- Magas vérnyomás kezelésére használt gyógyszerek és diuretikumok (vízhajtók). A vízhajtó-kezelés ideje alatt rendszeresen kell ellenőrizni a vesefunkciókat
- Ciklosporin - (általában szervátültetést követően, súlyos bőrbetegségekben, reumatoid artritiszben (reumás ízületi gyulladás) vagy nefrózis szindrómában alkalmazzák)
- Lítium -kedélyjavító gyógyszer
- Metotrexát -főként daganatok kezelésében, súlyos, uralhatatlan bőrbetegségekben vagy aktív reumatoid artritiszben alkalmaznak
- Kolesztiramin - a koleszterinszint csökkentésére alkalmazott gyógyszer
- Amennyiben Ön nő, és méhen belüli fogamzásgátló eszközt (IUD), úgynevezett spirált visel.
Amennyiben kérdései vannak, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével
A Meloxicam-Zentiva egyidejű bevétele étellel és itallal
A Meloxicam-Zentiva felszívódását nem befolyásolja az egyidejűleg fogyasztott étel. A tablettákat étkezés közben, vízzel vagy egyéb folyadékkal kell bevenni.
Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A Meloxicam-Zentiva nem alkalmazható a terhesség harmadik harmadában.
A terhesség első és második harmadában, illetve szoptatás ideje alatt a Meloxicam-Zentiva kizárólag a kezelőorvos javaslata alapján szedhető.
A Meloxicam-Zentiva csökkentheti a teherbeesés valószínűségét, így alkalmazása nem javasolt olyan nők számára, akik teherbe kívánnak esni. Olyan nők esetében, akiknél a teherbeesés kapcsán nehézségek merülnek fel, illetve meddőség miatt kivizsgálás alatt állnak, megfontolandó a meloxikám-kezelés megszakítása.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A készítmény nem befolyásolja az éberséget és a koncentrálóképességet. Amennyiben mellékhatásként látászavar, szédülés vagy álmosság jelentkezik, a gyógyszer ronthatja a fokozott éberséget, mozgáskoordinációt, illetve gyors döntéshozatalt igénylő tevékenységek végzését (pl. gépjárművek vezetése, gépek kezelése vagy magasban végzett munkák). Amennyiben a fenti mellékhatások bármelyike jelentkezik, ne végezzen fokozott éberséget igénylő tevékenységeket.
A Meloxicam-Zentiva laktózt tartalmaz.
A Meloxicam-Zentiva tejcukrot (laktózt) tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
3. Hogyan kell szedni a Meloxicam-Zentiva-t!

A Meloxicam-Zentiva-t mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.
A 7,5 mg adag fél tabletta Meloxicam-Zentiva 15 mg tablettával biztosítható.

A szokásos adag felnőttek illetve 15 évnél idősebb serdülők esetén;
Oszteoartritisz fellángolása esetén:
7,5 mg/nap, mely szükség esetén 15 mg-ra emelhető.

Reumatoid artritisz (reumás ízületi gyulladás):
15 mg/nap, azonban szükség esetén 7,5 mg-ra csökkenthető.

Bechterew-kór (spondilartrózis ankilopoetika):
15 mg/nap, azonban szükség esetén 7,5 mg-ra csökkenthető.
Speciális betegcsoportok
Amennyiben Ön időskorú, vese- vagy májelégtelenségben szenved, a mellékhatások kialakulásának fokozott kockázatával kell számolnia (ezek a betegségek " A Meloxicam-Zentiva fokozott elővigyázatossággal alkalmazható" pontban felsorolásra kerültek), és orvosa napi 7,5 mg-ra korlátozhatja adagját.
Gyermekek és 15 év alatti serdülők
A Meloxicam-Zentiva nem alkalmazható 15 éven aluli gyermekek kezelésére.
NE LÉPJE TÚL A 15 MG MAXIMÁLIS NAPI ADAGOT.
A teljes napi dózist egyszerre kell bevenni.
A tablettákat étkezés közben, vízzel vagy egyéb folyadékkal kell bevenni.
Ha az előírtnál több Meloxicam-Zentiva-t vett be
Ha Ön vagy valaki más az előírtnál több Meloxicam-Zentiva-t vesz be, haladéktalanul beszéljen a kezelőorvossal.
A túladagolás tünetei a levertség, aluszékonyság, hányinger, hányás és gyomortáji fájdalom.
A súlyos mérgezések magas vérnyomást, akut veseelégtelenséget, a májműködés zavarát, a légzés csökkenését, kómát, rángógörcsöket és a keringési rendszer összeomlását okozhatják.
Ha elfelejtette bevenni a Meloxicam-Zentiva-t
Ne aggódjon, ha egy adagot elfelejtett bevenni. Ne vegye be az elfelejtett adagot, hanem szokásos időben vegye be a következő dózist. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.
Ha idő előtt abbahagyja a Meloxicam-Zentiva szedését
A kezelés idő előtti megszakítása esetén kiújulhat vagy súlyosbodhat az a betegség/tünet, amely miatt elkezdték a gyógyszer adását.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelő-orvosát vagy gyógyszerészét.

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Konzultáljon haladéktalanul kezelőorvosával és függessze fel azonnal a készítmény alkalmazását, amennyiben az alábbi tünetek bármelyikét tapasztalja
- emésztőrendszeri vérzés (vérhányás, vér megjelenése a székletben vagy szurokszéklet)
- bőrkiütés vagy bármely nyálkahártya sérülés (pl. a száj belső felszínének nyálkahártyája, lásd még a ritka mellékhatásoknál)
- allergiás reakciók vagy asztma (nehézlégzés).
Ez a felsorolás minden olyan ismert mellékhatást tartalmaz, melyről a meloxikám-kezelés kapcsán beszámoltak, beleértve az ajánlott adagokat meghaladó dózisokkal végzett kezelés illetve a hosszantartó kezelés során tapasztalt hatásokat. A mellékhatások gyakoriságuk sorrendjének megfelelően kerültek osztályozásra, az alábbi elv szerint:
Gyakori: 100 betegből 1-10-nél jelentkezhetnek (1-10%)
Nem gyakori: 1000 betegből 1-10-nél jelentkezhetnek (0,1-1%)
Ritka
: 10 000 betegből 1-10-nél jelentkezhetnek (0,01-0,1%)
Nagyon ritka: 10 000 betegből kevesebb, mint 1 esetén jelentkezhetnek
A következő mellékhatások fordulhatnak elő az alábbi gyakorisággal:

Gyakori mellékhatások:
vérszegénység, szédülés, fejfájás, emésztési zavarok, hányinger, hányás, hasfájás, székrekedés, puffadás, hasmenés, viszketés, bőrkiütés és vizenyő (ödéma) beleértve az alsó végtagot is.
Nem gyakori mellékhatások:
a vér sejtes összetevőinek csökkenése, forgó jellegű szédülés, fülcsengés, álmosság, szívdobogás érzés, a vérnyomás emelkedése, az arc és nyak kipirulása, emésztőrendszeri vérzés (ez eredményezheti a szurokszékletet vagy vérhányást) , gyomor- vagy nyombélfekély, nyelőcsőgyulladás, szájnyálkahártya-gyulladás, a máj laboratóriumi vizsgálatok eredményeinek átmeneti emelkedése (pl. a transzaminázok vagy az epefesték (bilirubin) emelkedése - a bilirubin szintjének emelkedése a bőr halvány sárgás elszíneződésével járhat), csalánkiütés, a veseműködés laboratóriumi vizsgálatainak eltérései (pl. a kreatinin vagy a karbamid-nitrogén szintek emelkedése), só-és vízvisszatartás, megnövekedett kálium-szint a vérben, böfögés.
Ritka mellékhatások:
súlyos allergiás reakciók) (anafilaxiás reakciók, gyengeség-érzés, nehézlégzés, bőr-reakciók, asztmás roham jelentkezése acetilszalicilsavra vagy más nem szteroid gyulladásgátlókra allergiás egyénekben), hangulatzavarok, álmatlanság és rémálmok, zavartság, látászavar (pl. homályos látás), emésztőrendszeri perforáció (az emésztőcsatorna falának kilyukadása), gyomorgyulladás, vastagbélgyulladás, májgyulladás, veseelégtelenség veszélyeztetett betegeknél, potenciálisan életveszélyes bőrkiütések (Stevens-Johnson szindróma, toxikus epidermális nekrolízis) (lásd 2. pont),
A Meloxicam-Zentiva-hoz hasonló készítmények alkalmazása során kis mértékben fokozódhat a szívinfarktus ("miokardiális infarktus") vagy sztrók kialakulásának kockázata.
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.

5. Hogyan kell a Meloxicam-Zentiva injekciót tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A csomagoláson feltüntetett lejárati idő után ne szedje a gyógyszert. A lejárati idő az dott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Meloxicam-Zentiva
- A készítmény hatóanyaga 15 mg meloxikám tablettánként.
- Egyéb összetevők: laktóz-monohidrát, mikrokristályos cellulóz, kolloid szilícium-dioxid, magnézium-sztearát, nátrium-citrát-dihidrát, kroszpovidon.
Milyen a Meloxicam-Zentiva készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Halványsárga, kerek, mindkét oldalán domború, metszett szélű tabletta, az egyik oldalon bemetszéssel, annak két oldalán "B", illetve "19" felirattal, a tabletta másik oldala sima.
A tabletta egyenlő adagokra osztható.
20 db vagy 30 db vagy 60 db tabletta buborékcsomagolásban és dobozban.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

Kiszerelés: 20x

Törzskönyvi szám: OGYI-T-20656/04

MELOXICAM-ZENTIVA 15 mg tabletta

Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Zentiva k.s.

Hatóanyag: meloxicam

ATC: Meloxicam

Normatív TB támogatás:

Vényköteles

Közgyógyellátásra adható:

Patikán kívül vásárolható

EÜ támogatásra adható:

EÜ Kiemelt támogatás:

Tájékoztató fogyasztói ár: 465 Ft
A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.

Kapcsolódó betegségek ( reumatológiai megbetegedések )

Szeretném megvásárolni patikában, megkeresem a legközelebbi patikát:


Partner patikáink: logo BENU Gyógyszertár