+14° - +33°
Nincs front

LUDEA 20 mg gyomornedv-ellenálló kemény kapszula

LUDEA 20 mg gyomornedv-ellenálló kemény kapszula betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Ludea és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Ludea hatóanyaga az omeprazol. Ez a "protonpumpagátlók"-nak nevezett gyógyszercsoportba tartozik. A gyomorban termelődő sav mennyiségének csökkentése révén fejti ki hatását.
A Ludeát az alábbi betegségek kezelésére alkalmazzák:
Felnőtteknél:
- Gasztro-özofageális refluxbetegség (GERD). A gyomortartalomnak a nyelőcsőbe (ez a gyomrot a gégével összekötő cső) történő visszafolyása következtében kialakuló, fájdalommal, gyulladással, gyomorégéssel járó elváltozás.
- A bélrendszer felső szakaszában (nyombélfekély), vagy a gyomorban (gyomorfekély) kialakult fekély.
- Helicobacter pylori baktérium fertőzésével társult fekélybetegség. Amennyiben ilyen betegsége van, lehet, hogy orvosa a fertőzés kezelésére antibiotikumokat is felír, elősegítve így a fekély gyógyulását.
- Az ún. nem-szteroid gyulladáscsökkentő (NSAID) gyógyszerek által okozott fekély. A Ludea alkalmas a fekély kialakulásának megelőzésére is a nem-szteroid gyulladáscsökkentő készítmények szedése esetén.
- Hasnyálmirigy-daganat okozta gyomorsav túltengés (Zollinger-Ellison szindróma).
Gyermekeknél:
1 évesnél idősebb és legalább 10 kg testtömegű gyermekek
- Gasztro-özofageális refluxbetegség (GERD). A gyomortartalomnak a nyelőcsőbe (ez a gyomrot a gégével összekötő cső) történő visszafolyása következtében kialakult, fájdalommal, gyulladással, gyomorégéssel járó elváltozás. Gyermekeknél a betegség tüneteként jelentkezhet a gyomortartalom visszafolyása a szájüregbe (regurgitáció), hányás és elégtelen súlygyarapodás is.
4 évesnél idősebb gyermekek és serdülők
- Helicobacter pylori baktérium fertőzésével társult fekélybetegség. Amennyiben gyermekének ilyen betegsége van, lehet, hogy orvosa a fertőzés kezelésére antibiotikumokat is felír, elősegítve így a fekély gyógyulását.
2. Tudnivalók a Ludea szedése előtt
Ne szedje a Ludeát
- ha allergiás az omeprazolra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- ha allergiás egyéb protonpumpagátló gyógyszerekre (mint pl. a pantoprazol, a lanzoprazol, a rabeprazol, az ezomeprazol).
- ha nelfinavirt tartalmazó gyógyszert szed (HIV fertőzés kezelésére alkalmazzák).
Ha nem biztos abban, hogy a fentiek közül valamelyik vonatkozik-e Önre, beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, mielőtt elkezdené szedni a Ludeát.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Ludea szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A Ludea elfedheti más betegségek tüneteit. Ezért amennyiben az alábbiak közül bármelyik eset fennáll Önnél, vagy bármelyik tünetet tapasztalja a Ludea szedése előtt vagy alatt, azonnal tudassa orvosával.
- Jelentős, ok nélküli fogyás és nyelési nehezítettség.
- Gyomortáji fájdalom, vagy emésztési zavar jelentkezése.
- Étel vagy vér hányása.
- Fekete széklet (véres széklet).
- Súlyos vagy tartós hasmenés, mivel az omeprazol-kezelés mellett valamivel gyakrabban alakul ki hasmenéssel járó fertőzés.
- Súlyos májbetegség.
- A protonpumpagátlók szedése (különösen, ha 1 évnél hosszabb ideig tart a kezelés), mint amilyen a Ludea is, enyhén megnövelheti a csípő-, a csukló- és a csigolyatörések kockázatát. Tudassa kezelőorvosával, amennyiben Ön csontritkulásban (oszteoporózis) szenved, vagy ún. kortikoszteroid gyógyszert szed, ami szintén növelheti a csontritkulás kialakulásának kockázatát.
- Ha korábban bármilyen bőrreakciót tapasztalt Ludeához hasonló gyomorsavcsökkentő gyógyszer szedése esetén.
- Ha egy speciális vérvizsgálatra vár (kromogranin-A).
Amennyiben Ön hosszú távú Ludea-kezelésben részesül (1 évnél hosszabb ideig), akkor elképzelhető, hogy orvosa rendszeres ellenőrző vizsgálatokra fogja visszahívni Önt. Az orvosi ellenőrzések alkalmával bármilyen új vagy szokatlan tünet, illetve esemény jelentkezéséről tájékoztassa orvosát!
A protonpumpa-gátlók szedése, mint például a Ludea, kissé megnövelheti a csípő-, csukló- vagy gerinctörések kockázatát, főként, ha azt egy évnél hosszabb ideig alkalmazzák. Értesítse kezelőorvosát amennyiben Önnek csontritkulása (oszteoporózisa) van, vagy kortikoszteroidokat szed (melyek növelhetik a csontritkulás kialakulásának kockázatát).
Ha kiütéseket tapasztal, különösen a napnak kitett bőrterületen, azonnal beszéljen a kezelőorvosával, mivel szükséges lehet a Ludea kezelés leállítása. Ne felejtsen el egyéb tüneteiről, például ízületi fájdalomról is beszámolni kezelőorvosának.
Gyermekek és serdülők
Néhány krónikus betegségben szenvedő gyermek hosszú távú kezelést igényelhet, bár ez nem javasolt. Ez a gyógyszer nem adható 1 évesnél fiatalabb vagy 10 kg-nál kisebb testsúlyú gyermekeknek.
Egyéb gyógyszerek és a Ludea
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről. Ez azért fontos, mert a Ludea befolyásolhatja bizonyos gyógyszerek hatását, vagy más gyógyszerek módosíthatják a Ludea hatását.
Ne szedje a Ludeát nelfinavirt tartalmazó gyógyszerekkel (HIV fertőzés kezelésére alkalmazzák) együtt!
Tájékoztassa kezelőorvosát, amennyiben az alábbi készítmények közül valamelyiket szedi:
- Ketokonazol, itrakonazol vagy vorikonazol (gombás fertőzések kezelésére)
- Digoxin (szívbetegség kezelésére)
- Diazepám (nyugtató, izomlazító, vagy epilepszia kezelésére)
- Fenitoin (epilepszia kezelésére). Amennyiben fenitoint szed, a Ludea alkalmazásának elkezdésekor, illetve annak befejezésekor orvosa meg fogja vizsgálni Önt.
- Véralvadásgátlók, mint pl. warfarin vagy egyéb K-vitamin-gátlók. A Ludea alkalmazásának elkezdésekor, illetve annak befejezésekor orvosa szükségesnek tarthatja Önt megvizsgálni.
- Rifampicin (tuberkulózis kezelésére)
- Atazanavir (HIV fertőzés kezelésére alkalmazzák)
- Takrolimusz (szervátültetés esetén)
- Orbáncfű (Hypericum perforatum) (enyhe depressziós tünetek kezelésére)
- Cilosztazol (időszakos sántítás - klaudikáció intermittens - kezelésére)
- Szakvinavir (HIV fertőzés kezelésére alkalmazzák)
- Klopidogrél (vérrögképződés megelőzésére alkalmazzák)
- Erlotinib (rosszindulatú daganatos betegségek kezelésére alkalmazzák)
- Metotrexát (kemoterápiás gyógyszer, melyet magas dózisban a rosszindulatú daganat kezelésére alkalmaznak) - ha Ön magas dózisú metotrexátot szed, akkor kezelőorvosa átmenetileg felfüggesztheti az omeprazol kezelést.
Amennyiben orvosa a Ludea mellé amoxicillin és klaritromicin antibiotikumokat is felírt a Helicobacter pylori fertőzés okozta fekély kezelésére, nagyon fontos, hogy tájékoztassa kezelőorvosát minden egyéb gyógyszerről, amit szed.
A Ludea egyidejű alkalmazása étellel és itallal
Lásd 3 pont.
Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Az omeprazol kiválasztódik az anyatejbe, azonban amikor előírt adagban alkalmazzák, nem valószínű, hogy az hatással lenne a gyermekre. Orvosa fog rendelkezni arról, hogy a szoptatás ideje alatt alkalmazható-e Önnél a Ludea.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Nem valószínű, hogy a Ludea befolyásolja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket. Mellékhatások, mint pl. szédülés és látászavarok előfordulhatnak (lásd 4. pont). Amennyiben ezt tapasztalja, nem szabad gépjárművet vezetnie, vagy gépkezeléssel járó munkát végeznie.
A Ludea szacharózt tartalmaz
Amennyiben kezelőorvosa már korábban figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
3. Hogyan kell szedni a Ludeát?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Az orvosa írja Önnek elő, hogy mennyi kapszulát milyen hosszú ideig szedjen. Ez függ az Ön betegségétől és korától.
Az ajánlott adagok:
Felnőttek
A GERD tüneteinek, mint pl. a gyomorégés és a gyomorsav-visszafolyás enyhítésére:
- Amennyiben orvosa szerint a nyelőcső enyhén sérült, a szokásos adag napi egyszer 20 mg 4-8 héten át. Ha a nyelőcső ez idő alatt nem gyógyul meg, orvosa elrendelheti 40 mg-os dózis alkalmazását további 8 héten keresztül.
- A nyelőcső gyógyulása után a szokásos adag napi egyszer 10 mg.
- Amennyiben a nyelőcsövön nincs sérülés, a szokásos adagja napi egyszer 10 mg.
A vékonybél felső szakaszán keletkezett fekély kezelésére (nyombélfekély):
- A szokásos adag napi egyszer 20 mg 2 héten át. Amennyiben a fekély ez idő alatt nem gyógyul meg, orvosa ugyanebben az adagolásban további 2 héttel meghosszabbíthatja a kezelést.
- Ha a fekély gyógyulása nem teljes, a dózis napi egyszer 40 mg-ra emelhető 4 héten keresztül.
A gyomorban kialakult fekély kezelésére (gyomorfekély):
- A szokásos adag napi egyszer 20 mg 4 héten keresztül. Amennyiben a fekély ez idő alatt nem gyógyul meg, orvosa ugyanebben az adagolásban további 4 héttel meghosszabbíthatja a kezelést.
- Ha a fekély gyógyulása nem teljes, a dózis napi egyszer 40 mg-ra emelhető 8 héten át.
A nyombél- és a gyomorfekély kiújulásának megelőzésére:
- A szokásos adag napi egyszer 10 mg vagy 20 mg. Az orvos napi egyszer 40 mg-ra emelheti az adagot.
A nem-szteroid gyulladáscsökkentő szerek (NSAID) okozta nyombél- vagy gyomorfekély kezelésére:
- A szokásos adag napi egyszer 20 mg 4-8 héten át.
A nem-szteroid gyulladáscsökkentő szerek (NSAID) alkalmazása mellett a nyombél- vagy gyomorfekély kialakulásának megelőzésére:
- A szokásos adag napi egyszer 20 mg.
A Helicobacter pylori baktérium fertőzése okozta fekély kezelésére és kiújulásának megelőzésére:
- A szokásos adag napi kétszer 20 mg Ludea egy hétig.
- Orvosa az amoxicillin, a klaritromicin vagy a metronidazol készítmények közül két antibiotikum alkalmazását is elő fogja írni.
Hasnyálmirigy-daganat okozta gyomorsavtúltengés (Zollinger-Ellison szindróma) kezelésére:
- Az ajánlott adag naponta 60 mg.
- Orvosa az adagot és a kezelés időtartamát egyénre szabottan állapítja meg.
Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél
A GERD tüneteinek, mint pl. a gyomorégés és a gyomortartalom-visszafolyás kezelésére:
- Az egy évnél idősebb és 10 kg testsúly feletti gyermekek szedhetik a Ludeát. Az adag a gyermek testtömegétől függ. A megfelelő adagot az orvos állapítja meg.
A Helicobacter pylori baktérium fertőzés okozta fekély kezelésére és kiújulásának megelőzésére:
- Négy évnél idősebb gyermekeknek adható a Ludea. Az adag a gyermek testsúlyától függ. A megfelelő adagot az orvos állapítja meg.
- Az orvos két antibiotikum, az amoxicillin és a klaritromicin alkalmazását is elő fogja írni gyermekének.
A készítmény alkalmazása
- Javasolt, hogy a kapszulákat reggel vegye be.
- A kapszulákat étkezéssel egyidejűleg vagy éhgyomorra is be lehet venni.
- Egy fél pohár vízzel egészben nyelje le a kapszulákat. A kapszulákat nem szabad szétrágni vagy összetörni! Ennek azért van jelentősége, mert a kapszulákban olyan speciális bevonatú szemcsék (pelletek) vannak, melyek ellenállnak a gyomorsav emésztő hatásának. Fontos, hogy a szemcsék sértetlenek maradjanak!
Mi a teendő, ha Önnek vagy gyermekének nehézséget okoz a kapszula lenyelése
Ha Önnek vagy gyermekének nehézséget okoz a kapszula lenyelése:
- Nyissa szét a kapszulát, és vegye be annak tartalmát közvetlenül fél pohár vízzel, vagy a kapszula tartalmát keverje el szénsavmentes (buborékmentes) vízben, vagy savas gyümölcslében (pl. alma, narancs, ananász), vagy almapürében.
- A gyógyszeres elegyet bevétel előtt mindig keverje fel (az elegy nem lesz tiszta) és azonnal, de legkésőbb 30 percen belül igya meg!
- Hogy biztosan megigya a teljes gyógyszermennyiséget, a poharat jól öblítse át egy fél pohár vízzel, és igya meg azt is. A kemény részecskék tartalmazzák a gyógyszert - ne rágja szét, és ne törje össze azokat!
Ha az előírtnál több Ludeát vett be
Ha az előírtnál több Ludeát vett be, azonnal keresse fel orvosát vagy gyógyszerészét.
Ha elfelejtette bevenni a Ludeát
Ha elfelejtett bevenni egy adagot, pótolja amint eszébe jut. Ha azonban a soron következő adag időpontja közel van, hagyja ki az elfelejtett adagot. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.
Ha idő előtt abbahagyja a Ludea szedését
Ne hagyja abba úgy a Ludea szedését, hogy nem beszélt előbb kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Amennyiben az alábbi ritka, de súlyos mellékhatásokat észleli, hagyja abba a Ludea szedését, és azonnal lépjen kapcsolatba egy orvossal:
- Hirtelen jelentkező nehézlégzés, az ajak-, a nyelv-, a torok-, vagy a test egyéb részein jelentkező duzzanat, bőrkiütés, ájulás, nyelési nehezítettség (súlyos allergiás reakció).
- Hólyagos, hámló bőrpír. Az ajkak, a szem, a száj, az orr és a nemi szervek súlyos felhólyagosodása, vérzése is előfordulhat. Ezek a "Stevens-Johnson szindróma", vagy a "toxikus epidermális nekrolízis" tünetei lehetnek.
- A bőr sárga elszíneződése, a sötét színű vizelet és a fáradtság májműködési zavar tünetei lehetnek.
Egyéb mellékhatások a következők:
Gyakori mellékhatások (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet)
- Fejfájás.
- Gyomor- vagy bélrendszeri tünetek: hasmenés, gyomortáji fájdalom, székrekedés, szélgörcsök (haspuffadás).
- Hányinger, hányás.
- Jóindulatú gyomorpolipok.
Nem gyakori mellékhatások (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet)
- Láb- és bokaduzzanat.
- Alvászavar (álmatlanság).
- Szédülés, tűszurkálás jellegű bizsergő érzés, álmosság érzete.
- Forgó jellegű szédülés.
- Eltérések a máj működését ellenőrző vérvizsgálatokban.
- Bőrkiütés, a bőr felszínéből kissé kiemelkedő kiütés (csalánkiütés), bőrviszketés.
- Általános rossz közérzet és erőtlenség.
- Csípő-, csukló- vagy gerinctörés.
Ritka mellékhatások (1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet)
- Vérképzőszervi zavarok, mint pl. csökkent fehérvérsejt- vagy vérlemezkeszám. Ez okozhat gyengeséget, könnyebben alakul ki véraláfutás vagy fertőzés.
- Allergiás reakciók, időnként nagyon súlyosak, mint pl. ajak-, nyelv- és torokduzzanat, láz, ziháló légzés.
- Alacsony nátriumszint a vérben. Ez gyengeséget, hányást, görcsöket okozhat.
- Izgatottság, zavartság vagy levertség érzése.
- Ízérzés zavarai.
- Látászavarok, mint pl. homályos látás.
- Hirtelen fellépő nehézlégzés vagy légszomj (hörgőgörcs).
- Szájszárazság.
- Szájüregi gyulladás.
- Ún. "szájpenész", mely a beleket is érintheti, és amelyet gombás fertőzés okoz.
- Májműködési zavar következtében jelentkező sárgaság, mely a bőr sárga elszíneződését, sötét színű vizeletet és fáradtságot okozhat.
- Hajhullás.
- Napfény hatására jelentkező bőrkiütés.
- Ízületi fájdalom vagy izomfájdalom.
- Súlyos veseműködési zavarok.
- Fokozott izzadás.
Nagyon ritka mellékhatások (10 000 -ből legfeljebb 1 beteget érinthet)
- Vérsejtszám csökkenés, mint pl. agranulocitózis (a fehérvérsejtek hiánya).
- Agresszív viselkedés.
- Nem valós dolgok látása, érzése, hallása (hallucináció).
- Súlyos májműködési zavar, mely májelégtelenséghez és az agyat érintő gyulladásos folyamat kialakulásához vezet.
- Hirtelen jelentkező súlyos bőrkiütés, hólyagosodás, bőrhámlás. Ehhez társulhat magas láz és ízületi fájdalom (eritéma multiforme, Stevens-Johnson szindróma, toxikus epidermális nekrolízis).
- Izomgyengeség.
- Férfiaknál az emlő megnagyobbodása.
A Ludea nagyon ritkán elpusztíthatja a fehérvérsejteket, ami az immunrendszer elégtelen működéséhez vezet. Amennyiben fertőzés tüneteit észleli, ami lehet láz kíséretével jelentkező súlyos általános állapotromlás, vagy lehetnek szintén lázzal jelentkező, egy konkrét területen kialakult fertőzés tünetei, pl. a nyak környékén, a torokban vagy a szájüregben jelentkező fájdalom, vagy vizelési nehézség, azonnal forduljon orvosához, hogy vérvizsgálat segítségével a fehérvérsejt-hiányos állapotot (agranulocitózis) ki tudja zárni. Fontos, hogy ilyenkor tájékoztassa orvosát arról, hogy milyen gyógyszereket szed.
Nem ismert (a rendelkezésre álló adatokból a gyakoriság nem állapítható meg)
- A bél gyulladásos megbetegedése (ami hasmenést okoz).
- Amennyiben Ön több mint 3 hónapon keresztül szedi a Ludeát, lehetséges, hogy a vérében található magnézium szintje csökken. Az alacsony magnéziumszint tünetei lehetnek a kimerültség, az önkéntelen izomösszehúzódások, a tájékozódási zavar, a görcsrohamok, a szédülés és a megemelkedett pulzus. Amennyiben ezen tünetek bármelyikét tapasztalja, azonnal értesítse kezelőorvosát. Az alacsony magnéziumszint a vérben lévő kálium- és kalciumszint csökkenéséhez is vezethet. A magnéziumszint ellenőrzése érdekében orvosa a rendszeres vérvétel mellett dönthet.
- Kiütés, esetleg ízületi fájdalommal.
Ne ijedjen meg a felsorolt mellékhatások láttán. Lehet, hogy Önnél egyik sem fog előfordulni.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Ludeát tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
Alumínium/alumínium buborékcsomagolás: A nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásában tárolandó.
HDPE tartály: A nedvességtől való védelem érdekében a tartályt tartsa jól lezárva.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Ludea?
- A készítmény hatóanyaga az omeprazol. A Ludea kapszulák 10 mg, 20 mg vagy 40 mg omeprazolt tartalmaznak.
- Egyéb összetevők:
A kapszula tartalma: cukorgömböcskék (kukoricakeményítőből és szacharózból állnak), nátrium-lauril-szulfát, vízmentes dinátrium-hidrogén-foszfát, mannit, hipromellóz, makrogol 6000, talkum, poliszorbát 80, titán-dioxid és metakrilsav-etil-akrilát-kopolimer (1:1) 30%-os diszperzió.
Kapszulahéj: zselatin. A 10 és a 20 mg-os kapszulák is tartalmazzák a kinolinsárga (E104), és a titán-dioxid (E171) színezőanyagot. A 40 mg-os kapszulák indigókármint (E132) és titán-dioxidot (E171) tartalmaznak.
Milyen a Ludea külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
- Ludea 10 mg: Átlátszatlan sárga kapszula, amely csaknem fehér vagy krémszínű, gömb alakú mikroszemcséket tartalmaz
- Ludea 20 mg: Átlátszatlan sárga kapszula, amely csaknem fehér vagy krémszínű, gömb alakú mikroszemcséket tartalmaz
- Ludea 40 mg: Átlátszatlan kék és átlátszatlan fehér kapszula, amely csaknem fehér vagy krémszínű, gömb alakú mikroszemcséket tartalmaz.
A Ludea 7, 14, 15, 28, 30, 50, 56, 60, 90, 100, 140, 280 és 500 kapszulát tartalmazó buborékcsomagolásban; és 5, 7, 14, 28, 30, 56, 60, 90 és 500 kapszulát tartalmazó HDPE tartályban kapható.
Nem kerül feltétlenül mindegyik kiszerelés kereskedelmi forgalomba.

Kiszerelés: 30x

Törzskönyvi szám: OGYI-T-20638/02

LUDEA 20 mg gyomornedv-ellenálló kemény kapszula

Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Richter Gedeon

Hatóanyag: omeprazole

ATC: Omeprazole

Normatív TB támogatás:

Vényköteles

Közgyógyellátásra adható:

Patikán kívül vásárolható

EÜ támogatásra adható:

EÜ Kiemelt támogatás:

Üzemi baleset jogcím:

Tájékoztató fogyasztói ár: 1956 Ft
A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.

Kapcsolódó betegségek ( emésztőrendszeri megbetegedések )