LOLISEPT 3 mg narancs-méz ízű szopogató tabletta

LOLISEPT 3 mg narancs-méz ízű szopogató tabletta betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Lolisept 3 mg narancs-méz ízű szopogató tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Lolisept 3 mg narancs-méz ízű szopogató tabletta benzidamin-hidroklorid hatóanyagot tartalmaz. A hatóanyag a szopogató tabletta azon összetevője, amely a szükséges gyógyhatást biztosítja.

A Lolisept 3 mg narancs-méz ízű szopogató tabletta helyi tüneti kezelésre javasolt a szájüreg és a torok fájdalmának és irritációjának csillapítására, akut torokfájás esetén, felnőtteknél és 6 évesnél idősebb gyermekeknél. Kemoterápiát vagy sugárterápiát követően, másodlagosan kialakuló szájnyálkahártya-panaszok esetén is alkalmazható.


2. Tudnivalók a Lolisept 3 mg narancs-méz ízű szopogató tabletta alkalmazása előtt

Ne alkalmazza a Lolisept 3 mg narancs-méz ízű szopogató tablettát:
- ha allergiás a benzidamin-hidrokloridra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Lolisept 3 mg narancs-méz ízű szopogató tabletta alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével,
- ha a fenilketonuria nevű betegségben szenved,
-- ha asztmás,
-- ha allergiás acetilszalicilsavra vagy más olyan gyulladáscsökkentő fájdalomcsillapítóra, amely az ún. nem-szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID-ok) közé tartozik.
Ha a szopogató tabletta alkalmazása után a száj- vagy torokfájdalom nem enyhül vagy esetleg még súlyosabbá válik 7 napon belül, illetve ha belázasodik vagy más szokatlan tünetet észlel; ebben az esetben kérdezze meg kezelőorvosát vagy fogorvosát.

Egyéb gyógyszerek és a Lolisept 3 mg narancs-méz ízű szopogató tabletta
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben alkalmazott, valamint alkalmazni tervezett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható gyógyszereket is.

A Lolisept 3 mg narancs-méz ízű szopogató tabletta egyidejű alkalmazása étellel és itallal
Az étel és az ital nem befolyásolja a Lolisept 3 mg narancs-méz ízű szopogató tabletta alkalmazását.

Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, aki majd eldönti, hogy szabad-e alkalmaznia a Lolisept 3 mg narancs-méz ízű szopogató tablettát.

A benzidamin terhes és szoptató nőknél történő alkalmazása tekintetében nem áll rendelkezésre megfelelő információ. Nem ismert, hogy a hatóanyag kiválasztódik-e az anyatejbe. Nem ismert a humán alkalmazás során fellépő lehetséges kockázat mértéke.
A készítmény alkalmazása nem javasolt terhesség és szoptatás esetében.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Nem ismert, hogy a Lolisept 3 mg narancs-méz ízű szopogató tabletta befolyásolná a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket.

A Lolisept 3 mg narancs-méz ízű szopogató tabletta izomaltot, aszpartámot, Ponceau 4R színezéket, borsosmentaolajat (D-limonént), citrált és citronellolt tartalmazó illatanyagot tartalmaz.
A D-limonén, a citrál és a citronellol allergiás reakciót okozhat.

Ez a gyógyszer izomaltot tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

Ez a gyógyszer 3,4 mg aszpartámot tartalmaz szopogató tablettánként. Az aszpartám egy fenilalanin-forrás. Ártalmas lehet, ha Ön a fenilketonuriának nevezett ritka genetikai rendellenességben szenved, amely során a fenilalanin felhalmozódik, mert a szervezet nem tudja megfelelően eltávolítani.

Ez a gyógyszer Ponceau 4R színezéket tartalmaz, mely allergiás reakciókat okozhat.


3. Hogyan kell alkalmazni a Lolisept 3 mg narancs-méz ízű szopogató tablettát?

A gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, illetve a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

A készítmény ajánlott adagja:
Felnőtteknek és 6 évesnél idősebb gyermekeknek naponta 3 alkalommal 1 tabletta elszopogatása javasolt a fájdalom csillapítására. Naponta legfeljebb 3 tablettát alkalmazzon.

Ne alkalmazza a Lolisept 3 mg narancs-méz ízű szopogató tablettát 7 napnál hosszabb ideig. Ha 7 nap elteltével még mindig tünetei vannak, vagy ha magas láza alakult ki, forduljon orvoshoz.
Sugárterápiát követően másodlagosan kialakuló elváltozások (radiomukozitisz) esetén a kezelés szokásos időtartama 3-5 hét.

Alkalmazása gyermekeknél
6 és 11 éves gyermekek kizárólag felnőtt felügyelete mellett alkalmazhatják a gyógyszert.
A gyógyszerforma miatt a Lolisept 3 mg narancs-méz ízű szopogató tabletta 6 évesnél fiatalabb gyermekeknél nem alkalmazható.

A száj és a garat nyálkahártyáján történő (orofaringeális) alkalmazásra.
Szopogassa a tablettát mindaddig, amíg lassan feloldódik a szájüregben.
Ne nyelje le és ne rágja össze a készítményt.

Ha az előírtnál több Lolisept 3 mg narancs-méz ízű szopogató tablettát alkalmazott
Ha véletlenül túl sok szopogató tablettát alkalmazott, azonnal kérjen segítséget gyógyszerészétől, kezelőorvosától vagy a legközelebbi kórház sürgősségi osztályától. Mindig vigye magával a gyógyszer csomagolóanyagait is, függetlenül attól, hogy maradt-e még bennük szopogató tabletta.
Gyermekek esetében számoltak be a túladagolás nagyon ritkán kialakuló tüneteiről, amelyek a következők: izgatottság, görcsrohamok, izzadás, koordinálatlan mozgás, reszketés és hányás. Ezek a tünetek az egy szopogató tablettában található benzidamin mennyiségét körülbelül 100-szorosan meghaladó mennyiségű benzidamin alkalmazásakor jelentkeztek.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
A további lehetséges mellékhatások:

Nem gyakori mellékhatások (100 beteg közül legfeljebb 1-et érinthet):
- Fényérzékenység (kiütést vagy napégést eredményez)

Ritka mellékhatások (1000 beteg közül legfeljebb 1-et érinthet):
Égő érzés a szájnyálkahártyán vagy szájszárazság. Ha ezt tapasztalja, kortyolgasson el egy pohár vizet, hogy csökkentse ezt az érzetet.

Nagyon ritka mellékhatások (10 000 beteg közül legfeljebb 1-et érinthet):
- A száj vagy a torok és a nyálkahártyák hirtelen kialakuló duzzanata (angioödéma)
-- Nehézlégzés (gégegörcs)

Nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):
- Allergiás reakció, kiütés vagy viszketés, különösen, ha a teljes testre kiterjed (túlérzékenységi reakció)
-- Érzéscsökkenés a szájnyálkahártyán (orális hipoesztézia)
-- Súlyos, potenciálisan életveszélyes allergiás reakció (anafilaxiás sokk), melynek jele lehet többek között a nehézlégzés, mellkasi fájdalom vagy mellkasi szorító érzés, és/vagy szédülés/ájulás, súlyos bőrviszketés, vagy kiemelkedő bőrhólyagok, az arc, ajkak, nyelv és/vagy torok duzzanata.

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Lolisept 3 mg narancs-méz ízű szopogató tablettát tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.

A dobozon és a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Lolisept 3 mg narancs-méz ízű szopogató tabletta?
- A készítmény hatóanyaga a benzidamin-hidroklorid. Egy szopogató tabletta 3 mg benzidamin-hidrokloridot tartalmaz.
- Egyéb összetevők: izomalt, citromsav-monohidrát, aszpartám, kinolinsárga, méz ízanyag, narancs ízanyag, borsosmentaolaj, Ponceau 4R.

Milyen a Lolisept 3 mg narancs-méz ízű szopogató tabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
A Lolisept 3 mg narancs-méz ízű szopogató tabletta sárga színű, kerek szopogató tabletta, amely PVC-PVDC/alumínium buborékcsomagolásban kerül forgalomba.
Csomagolási egységenként 24 szopogató tablettát tartalmaz.
Kiszerelés: 24x Törzskönyvi szám: OGYI-T-23137/02
LOLISEPT 3 mg narancs-méz ízű szopogató tabletta
  • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Goodwill Pharma
    • Hatóanyag: benzydamin
    • ATC: Benzydamine
    • Normatív TB támogatás:
    • Vényköteles:
    • Közgyógyellátásra adható:
    • Patikán kívül vásárolható:
    • EÜ támogatásra adható:
    • EÜ Kiemelt támogatás:
  • Üzemi baleset jogcím:

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +16 °C
Minimum: +3 °C

A Nyugat-Dunántúlon döntően borult lesz az ég, másutt a kezdeti közepesen vagy erősen felhős időt követően délutántól borul be dél felől. Délelőtt csak a Nyugat- és Észak-Dunántúlon, késő délutántól, estétől dél felől egyre többfelé várható eső, zápor. Délen néhol zivatar is kialakulhat, az Alpokalja magasabb részein pedig havas eső, havazás is lehet. Az északi, északkeleti szelet sokfelé kísérik élénk, helyenként erős lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 11 és 21 fok között alakul, de a tartósan borongós Nyugat-Dunántúlon 10 fok alatti értékeket is mérhetnek. Késő este 6, 13 fok valószínű. Napközben melegfront érezteti hatását, ami miatt a frontérzékenyek tünetei ismét felerősödhetnek.