Gyógyszerkereső

LEVOFLOXACIN-TEVA 5 mg/ml oldatos infúzió

Kiszerelés: 1x100 ml

Törzskönyvi szám: OGYI-T-21095/02

LEVOFLOXACIN-TEVA 5 mg/ml oldatos infúzió

Gyártó: Teva GyĂłgyszergyár

Hatóanyag: levofloxacin

ATC: Levofloxacin

Normatív TB támogatás:

Vényköteles

Közgyógyellátásra adható:

Patikán kívül vásárolható

EÜ támogatásra adható:

EÜ 100 támogatásra adható:

 Ft *

-

*az ár tájékozatató jellegű.

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Levofloxacin-Teva 5 mg/ml oldatos infúzió és milyen betegségek esetén alkalmazható?

Az Ön gyógyszerének a neve Levofloxacin-Teva 5 mg/ml oldatos infúzió. A Levofloxacin-Teva 5 mg/ml oldatos infúzió levofloxacin nevű hatóanyagot tartalmaz, mely az antibiotikumok gyógyszercsoportjába tartozik. A levofloxacin egy "kinolon" típusú antibiotikum, amely elpusztítja az Ön szervezetében fertőzéseket okozó baktériumokat.
A Levofloxacin-Teva 5 mg/ml oldatos infúziót az alábbi szervek fertőzéseinek kezelésére lehet alkalmazni:
- a tüdő fertőzései tüdőgyulladásban (pneumóniában) szenvedő betegeknél,
- húgyutak, a vesét és a húgyhólyagot is beleértve,
- prosztata, hosszan tartó fertőzés esetén,
- a bőr és az alatta elhelyezkedő szövetek, többek között az izmok. Ezeket esetenként "lágyrész" fertőzéseknek nevezik.
Speciális esetekben a Levofloxacin-Teva 5 mg/ml oldatos infúzió alkalmazható egy tüdőt érintő megbetegedés, az antrax esetében a fertőzés esélyének a csökkentésére, illetve a már meglévő betegség esetén a betegség súlyosbodásának elkerülésére, ha Ön az antraxot okozó baktériummal fertőzött.
2. Tudnivalók a Levofloxacin-Teva 5 mg/ml oldatos infúzió alkalmazása előtt
Ne alkalmazzák Önnél a Levofloxacin-Teva 5 mg/ml oldatos infúziót, és beszéljen kezelőorvosával:
- ha Ön allergiás a levofloxacinra, valamely más úgynevezett kinolon típusú antibiotikumra, pl. moxifloxacinra, ciprofloxacinra vagy ofloxacinra, vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére. Az allergiás reakció tünetei lehetnek: bőrkiütés, nyelési vagy légzési nehézség, az ajkak, az arc, a torok és a nyelv vizenyős duzzanata.
- ha Ön epilepsziában szenved, vagy korábban epilepsziában szenvedett;
- ha Önnek bármikor is ínbántalma, mint például íngyulladása volt a "kinolonok" osztályába tartozó antibiotikummal történt kezelés kapcsán. Az inak az izmainkat rögzítik a csontokhoz;
- ha gyermek vagy növésben lévő serdülőkorú;
- ha Ön terhes, vagy teherbe eshet, vagy úgy véli, hogy terhes;
- ha Ön szoptat.
Ne alkalmazzák Önnél ezt a gyógyszert, ha a fentiek közül bármelyik eset fennáll Önnél. Ha bizonytalan, beszéljen kezelőorvosával, gyógyszerészével vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberrel, mielőtt alkalmazni kezdenék Önnél a Levofloxacin-Teva 5 mg/ml oldatos infúziót.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával, gyógyszerészével vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberrel:

- ha Ön 60 éves vagy 60 évnél idősebb
- ha kortikoszteroidokat szed, amelyeket esetenként szteroidnak is neveznek (lásd "Egyéb gyógyszerek és a Levofloxacin-Teva 5 mg/ml oldatos infúzió" részt)
- ha Önnek korábban bármikor görcsrohama volt
- ha korábban agyi károsodást szenvedett agyi érkatasztrófa (sztrók) vagy egyéb súlyos agysérülés miatt
- ha veseproblémái vannak
- ha Ön úgynevezett "glükóz-6-foszfát-dehidrogenáz hiány"-ban szenved. A gyógyszer alkalmazásával ebben az esetben nagyobb valószínűséggel alakulhatnak ki Önnél súlyos vérproblémák.
- ha Ön korábban pszichiátriai betegségben szenvedett
- ha Önnek korábban bármikor szívproblémái voltak: óvatosság szükséges ennek a gyógyszernek az alkalmazásakor, ha Önnél születése óta fennáll, vagy a családi kórtörténetben szerepel a megnyúlt QT-szakasz (EKG-n, a szív elektromos ingerületeit rögzítő műszeren látható eltérés), ha a sóháztartás zavara mutatható ki a vérében (a vérben különösen alacsony a kálium- és magnéziumszint), nagyon lassú a szívverése (úgynevezett "bradikardia"), gyenge a szíve (szívelégtelenség), szívrohama volt (miokardiális infarktus), ha Ön nő, vagy időskorú, vagy ha Ön olyan egyéb gyógyszereket szed, melyek kóros EKG-elváltozásokat okoznak (lásd "Egyéb gyógyszerek és a Levofloxacin-Teva 5 mg/ml oldatos infúzió" részt)
- ha Ön cukorbeteg
- ha Önnek korábban bármikor májbetegsége volt
- ha miaszténia gráviszban (egy súlyos izombetegség) szenved.
Ha Ön nem biztos abban, hogy a fentiek közül bármelyik eset fennáll-e Önnél, beszéljen kezelőorvosával, gyógyszerészével vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberrel, mielőtt beadják Önnek a Levofloxacin-Teva 5 mg/ml oldatos infúziót.
Egyéb gyógyszerek és a Levofloxacin-Teva 5 mg/ml oldatos infúzió
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről. Erre azért van szükség, mert a Levofloxacin-Teva 5 mg/ml oldatos infúzió befolyásolhatja más gyógyszerek hatását, illetve más gyógyszerek is befolyásolhatják a Levofloxacin-Teva 5 mg/ml oldatos infúzió hatását.
Mindenképpen tájékoztassa kezelőorvosát, ha az alábbi gyógyszerek közül szedi valamelyiket, mert ebben az esetben a Levofloxacin-Teva 5 mg/ml oldatos infúzió alkalmazása mellett fokozódhat a mellékhatások kialakulásának kockázata:
- Kortikoszteroidok, olykor szteroidoknak is nevezett szerek - gyulladások kezelésére szolgálnak. Az egyidejű kezelés nagyobb valószínűséggel okozhat íngyulladást és/vagy ínszakadást.
- Warfarin - a vér hígítására szolgáló szer. Nagyobb valószínűséggel okozhatja a vérzések növekedését. Ilyen esetben kezelőorvosa rendszeres laboratóriumi vizsgálatot rendelhet el, hogy ellenőrizze a véralvadás mértékét.
- Teofillin - légzési nehézségek elleni szer. Nagyobb a görcsroham kialakulásának a kockázata a Levofloxacin-Teva 5 mg/ml oldatos infúzióval való együttes alkalmazása esetén.
- Nem szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID-ok) - fájdalom és gyulladás elleni gyógyszerek, mint pl. az acetilszalicilsav, ibuprofén, fenbufén, ketoprofén, indometacin. A Levofloxacin-Teva 5 mg/ml oldatos infúzió együttes alkalmazása esetén nagyobb a görcsroham kialakulásának a kockázata.
- Ciklosporin - szervátültetést követően alkalmazott gyógyszer. Fokozódhat a ciklosporinra jellemző mellékhatások kialakulása.
- Szívritmust befolyásoló gyógyszerek. Ezek közé tartoznak a szabálytalan szívverés kezelésére szolgáló gyógyszerek (antiaritmikumok, mint pl. a kinidin, hidrokinidin, dizopiramid, szotalol, dofetilid, ibutilid és amiodaron), a depresszió kezelésére szolgáló gyógyszerek (triciklusos antidepresszánsok, mint pl. az amitriptilin és az imipramin), pszichiátriai betegségekben alkalmazott gyógyszerek (antipszichotikumok), és a bakteriális fertőzésekre alkalmazott gyógyszerek (úgynevezett "makrolid" antibiotikumok, mint pl. az eritromicin, azitromicin és a klaritromicin).
- A probenecid - köszvény elleni gyógyszer, és a cimetidin - fekély és gyomorégés ellen alkalmazott gyógyszer. Fokozott elővigyázatosság szükséges, amennyiben e gyógyszerek közül valamelyiket a Levofloxacin-Teva 5 mg/ml oldatos infúzióval együtt szedik. Amennyiben veseproblémái vannak, kezelőorvosa kisebb dózisokat alkalmazhat Önnél.
Vizeletteszt opiátokra
A vizeletteszt "álpozitív" eredményt adhat erős fájdalomcsillapítók, úgynevezett "opiátok" és a Levofloxacin-Teva 5 mg/ml oldatos infúzió egyidejű alkalmazása esetén. Amennyiben kezelőorvosa vizeletvizsgálatra küldi, tájékoztassa arról, hogy Levofloxacin-Teva 5 mg/ml oldatos infúziót kap.
Tuberkulózis teszt
Ez a gyógyszer "álnegatív" eredményt adhat a tuberkulózist okozó baktérium kimutatását célzó tesztek alkalmazásakor a laboratóriumi vizsgálatok során.
Terhesség, szoptatás és termékenység
Ez a gyógyszer nem alkalmazható Önnél, ha:
- Ön terhes, fennáll Önnél a terhesség lehetősége, vagy úgy véli, hogy terhes
- szoptat, vagy tervezi a szoptatást.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Olyan mellékhatások jelentkezhetnek Önnél a gyógyszer beadása után, mint a szédülés, álmosság, forgó jellegű szédülés vagy látászavarok. Ezek közül néhány mellékhatás hátrányosan befolyásolhatja az Ön koncentrálóképességét és reakcióidejét. Ne vezessen gépjárművet és ne végezzen fokozott figyelmet igénylő tevékenységet, ha ezek a mellékhatások jelentkeznek Önnél.
A Levofloxacin-Teva 5 mg/ml oldatos infúzió nátriumot tartalmaz
Ez a gyógyszer nátrium-kloridot (sót) tartalmaz. A készítmény 3,546 mg nátriumot tartalmaz milliliterenként (összesen 177,3 mg nátriumot tartalmaz 50 ml oldatos infúzióban és 354,6 mg nátriumot 100 ml oldatos infúzióban). Kontrollált nátrium diétán lévő betegeknél ezt figyelembe kell venni.
3. Hogyan kell alkalmazni a Levofloxacin-Teva 5 mg/ml oldatos infúziót?
Hogyan kell alkalmazni a Levofloxacin-Teva 5 mg/ml oldatos infúziót?
- A Levofloxacin-Teva 5 mg/ml oldatos infúziót kizárólag kórházi körülmények között lehet alkalmazni.
- A Levofloxacin-Teva 5 mg/ml oldatos infúziót injekció formájában egy orvos vagy a gondozását végző egészségügyi szakember fogja Önnek valamelyik vénájába meghatározott időtartam alatt beadni (ezt intravénás infúziónak hívjuk).
- A Levofloxacin-Teva 5 mg/ml oldatos infúzió beadásának időtartama 250 mg-os adag esetében 30 perc vagy ennél hosszabb idő.
- A Levofloxacin-Teva 5 mg/ml oldatos infúzió beadásának időtartama 500 mg-os adag esetében 60 perc vagy ennél hosszabb idő.
- A percenkénti szívverésének számát és a vérnyomását szoros megfigyelés alatt kell tartani. Erre azért van szükség, mert hasonló antibiotikum infúzió beadásának ideje alatt mellékhatásként szokatlanul gyors szívműködés és átmeneti vérnyomáscsökkenés kialakulását figyelték meg. Amennyiben az infúzió során jelentős vérnyomásesés lépne fel, az infúziót haladéktalanul leállítják.
Mekkora dózisban kell alkalmazni a Levofloxacin-Teva 5 mg/ml oldatos infúziót?
- Amennyiben bizonytalan abban, hogy miért részesül Levofloxacin-Teva kezelésben, vagy kérdése merülne fel az Ön Levofloxacin-Teva 5 mg/ml oldatos infúzió adagjával kapcsolatban, forduljon kezelőorvosához, gyógyszerészéhez vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberhez.
- A Levofloxacin-Teva 5 mg/ml oldatos infúzió adagját kezelőorvosa határozza meg.
- Az alkalmazott adag az Ön fertőzésének típusától és attól függ, hogy a fertőzés hol helyezkedik el a szervezetében.
- Az Ön kezelésének időtartama a fertőzésének súlyosságától függ.
Felnőttek és idősek
- Tüdőgyulladás: 500 mg naponta egyszer vagy kétszer
- Húgyúti fertőzés, beleértve a veséket és a húgyhólyagot is: 500 mg naponta egyszer
- Prosztatagyulladás: 500 mg naponta egyszer
- Bőr- és lágyrészfertőzések, az izmokat is beleértve: 500 mg naponta egyszer vagy kétszer.
Felnőttek és idősek veseproblémával
Amennyiben veseproblémái vannak, kezelőorvosa kisebb dózisokat alkalmazhat.
Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél
Ez a gyógyszer gyermekek és serdülők számára nem adható.
Védje bőrét a napfénytől
A gyógyszer alkalmazása alatt, valamint azt követően 2 napig óvja bőrét a közvetlen napfénytől. Erre azért van szükség, mert a kezelés miatt bőre sokkal érzékenyebbé válik, és leéghet, viszkethet vagy súlyosan felhólyagosodhat, ha nem tartja be a következő utasításokat:
- Használjon magas faktorszámú napkrémet.
- Mindig viseljen kalapot és olyan öltözéket, ami elfedi a végtagjait.
- Kerülje a szoláriumot.
Ha az előírtnál több Levofloxacin-Teva 5 mg/ml oldatos infúziót kapott
Nem valószínű, hogy az Ön kezelőorvosa vagy a gondozását végző egészségügyi szakember túl nagy adag gyógyszert adna Önnek. Kezelőorvosa, illetve a gondozását végző egészségügyi szakember gondoskodik arról, hogy Ön a megfelelő adagot kapja, egyúttal folyamatosan ellenőrzik az állapotát, és ellenőrzik a gyógyszert, amit kap. Mindig kérjen tájékoztatást, amennyiben bizonytalan, miért kapja a gyógyszert az adott adagban.
A levofloxacin túladagolása olyan tüneteket eredményezhet, mint görcsrohamok, zavartság, szédülés, tudatzavar, remegés, szívproblémák, amelyek egyenetlen szívverést okozhatnak, továbbá hányinger.
Ha kimaradt egy adag a Levofloxacin-Teva 5 mg/ml oldatos infúzióból
Kezelőorvosa, illetve a gondozását végző egészségügyi szakember előírás szerinti időben fogja Önnek adni ezt a gyógyszert. Nem valószínű, hogy nem az előírás szerinti időben kapja meg az infúziót. Ha mégis úgy gondolja, hogy a szükséges dózis alkalmazása elmaradt, tájékoztassa kezelőorvosát vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert.
Ha idő előtt abbahagyja a Levofloxacin-Teva 5 mg/ml oldatos infúzió alkalmazását
Kezelőorvosa, illetve a gondozását végző egészségügyi szakember folyamatosan fogja adni Önnek a Levofloxacin-Teva 5 mg/ml oldatos infúziót, még abban az esetben is, ha jobban érzi magát. Az infúzió idő előtti leállítása esetén romolhat az állapota, vagy a baktérium ellenállóvá (rezisztenssé) válhat a gyógyszerre. Az oldatos infúziós kezelés során néhány nap elteltével az Ön kezelőorvosa úgy dönthet, hogy a gyógyszer tabletta formájára térnek át a kezelés befejezéséig.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. A mellékhatások általában enyhe vagy közepes fokúak, és gyakran rövid időn belül megszűnnek.
Abba kell hagyni a Levofloxacin-Teva 5 mg/ml oldatos infúzió adását, és haladéktalanul jelezze egy orvosnak vagy egy egészségügyi szakembernek, ha a következő mellékhatásokat észleli:

Nagyon ritka mellékhatások (10 000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet)
- allergiás reakció, melynek jelei lehetnek: bőrkiütés, nyelési vagy légzési problémák, az ajkak, az arc, a torok vagy a nyelv vizenyős duzzanata.
Abba kell hagyni a Levofloxacin-Teva 5 mg/ml oldatos infúzió adását, és haladéktalanul jelezze egy orvosnak vagy egy egészségügyi szakembernek, ha a következő mellékhatások valamelyikét észleli, mert sürgős orvosi beavatkozásra lehet szüksége:
Ritka mellékhatások (1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet)
- esetleg gyomorgörccsel és magas lázzal jelentkező vizes hasmenés, amely időnként véres is lehet. Ez súlyos bélproblémára utalhat.
- ín-, vagy ínszalagfájdalom és -gyulladás, mely szakadáshoz vezethet. Az Achilles-ín érintett leggyakrabban.
- görcsrohamok.
Nagyon ritka mellékhatások (10 000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet)
- égő érzés, viszketés, fájdalom vagy zsibbadás. Ezek az úgynevezett neuropátia tünetei lehetnek.
Nem ismert gyakoriságú mellékhatások (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg)
- súlyos bőrkiütések, beleértve az ajkak, szemek, száj, orr és a nemi szervek környékén keletkező hólyagosodást és hámlást is
- étvágycsökkenés, a bőr, illetve a szem sárgás elszíneződése, sötét színű vizelet, viszketés, hasi érzékenység. Ezek a jelek a májjal kapcsolatos problémákra utalhatnak, beleértve a halálos kimenetelű májelégtelenséget is.
Amennyiben romlik a látása, vagy bármilyen más probléma merül fel a szemével kapcsolatban, azonnal forduljon szemész szakorvoshoz.
Jelezze kezelőorvosának, ha az alábbiak közül valamelyik mellékhatás súlyossá válik, vagy néhány napnál tovább tart:
Gyakori mellékhatások (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet)
- alvászavarok
- fejfájás, szédülés
- rossz közérzet (hányinger, hányás) és hasmenés
- egyes májenzimek szintjének megemelkedése a vérben
- az infúzió beadásának helyén fellépő reakció
- vénagyulladás.
Nem gyakori mellékhatások (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet)
- egyéb baktériumok vagy gombák elszaporodása, az úgynevezett Candida nevű gomba által okozott fertőzés, ami kezelést tehet szükségessé
- a fehérvérsejtek számának változásai, amelyet a vérvizsgálati eredményekkel mutatnak ki (leukopénia, eozinofília)
- feszültség (szorongás), zavartság, idegesség, álmosság, remegés, forgó jellegű szédülés érzése (vertigo)
- légzési nehézség (diszpnoé)
- az ízérzés megváltozása, étvágytalanság, gyomorműködési és emésztési zavarok (diszpepszia), hasi fájdalom, puffadás vagy székrekedés
- viszketés és bőrkiütés, súlyos viszketés vagy csalánkiütés (urtikária), fokozott verejtékezés (hiperhidrózis)
- izom- és ízületi fájdalom
- vérvizsgálati tesztek szokatlan eredményeket mutathatnak a májproblémák (emelkedett bilirubinszint) vagy vesebántalmak (emelkedett kreatininszint) miatt
- általános gyengeség.
Ritka mellékhatások (1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet)
- a vérlemezkék számának csökkenése miatt könnyebben alakulnak ki véraláfutások és vérzések (trombocitopénia)
- alacsony fehérvérsejtszám (neutropénia)
- túlzott immunválasz (túlérzékenység)
- csökkent vércukorszint (hipoglikémia), aminek a cukorbetegséggel kezelt betegeknél lehet különös jelentősége
- nem létező dolgok látása, hallása (hallucinációk, paranoia), megváltozott vélemény és gondolatok (pszichotikus reakciók) öngyilkossági gondolatok és késztetés kockázatával
- depresszió, mentális problémák, nyugtalanság érzése (izgatottság), zavaros álmok vagy rémálmok
- a kezeken és a lábakon tapasztalható zsibbadás érzés (paresztézia)
- hallászavarok (fülzúgás) vagy látászavarok (homályos látás)
- szokatlanul szapora szívverés (tahikardia) vagy alacsony vérnyomás (hipotónia)
- izomgyengeség, aminek a miaszténia gráviszban (az idegrendszer ritka betegségében) szenvedő betegeknél lehet különös jelentősége
- veseműködési zavar és alkalmanként allergiás vesereakció, úgynevezett intersticiális nefritisz miatt kialakuló veseelégtelenség
- láz.
Nem ismert gyakoriságú mellékhatások (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg)
- a vörösvértestek számának csökkenése (vérszegénység): a vörösvértestek károsodása miatt a bőrszín sápadt vagy sárgás lesz; minden vérsejttípus számának csökkenése (páncitopénia)
- láz, torokfájás és nem szűnő, általános rossz közérzet. Ezek a tünetek a fehérvérsejtek számának csökkenése miatt alakulhatnak ki (agranulocitózis).
- a keringés összeomlása (anafilaxia-szerű sokk)
- vércukorszint emelkedése (hiperglikémia) vagy a vércukorszint csökkenése, mely kómához vezethet (hipoglikémiás kóma). Ennek cukorbetegeknél van jelentősége.
szaglászavar, a szaglás vagy az ízérzés elvesztése (parozmia, anozmia, ageuzia)
- a mozgás és a járás zavarai (diszkinézia, extrapiramidális zavarok)
- átmeneti eszméletvesztés vagy ájulás (szinkope)
- átmeneti látásvesztés
- halláskárosodás vagy hallásvesztés
- szokatlanul szapora szívverés, életveszélyesen rendszertelen szívverés, beleértve a szívmegállást is, a szívritmus változása (EKG-n, a szív elektromos ingerületeit rögzítő műszeren látható megnyúlt QT-szakasz)
- nehezített légzés vagy zihálás (hörgőgörcs)
- allergiás tüdőreakciók
- hasnyálmirigy-gyulladás
- májgyulladás (hepatitisz)
- a bőr napfény és ultraibolya sugárzás iránti fokozott érzékenysége (fotoszenzitivitás)
- a véráramlást biztosító erek allergiás reakció által kiváltott gyulladása (vaszkulitisz)
- a száj nyálkahártyájának gyulladása (sztomatitisz)
- izomszakadás és izomsorvadás (rabdomiolízis)
- ízületek kivörösödése és duzzadása (artritisz)
- fájdalom, beleértve a hát-, mellkas- és végtagfájdalmat is
- porfíriás betegeknél porfíriás roham (nagyon ritka anyagcsere-betegség)
- homályos látással kísért vagy anélküli állandó fejfájás (jóindulatú koponyán belüli nyomásfokozódás).
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Levofloxacin-Teva 5 mg/ml oldatos infúziót tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A fénytől való védelem érdekében az infúziós zsákot tartsa a védőfólia csomagolásban, amíg felhasználásra nem kész. Ne használja a terméket 2 nappal azt követően, hogy az infúziós zsákot eltávolította a külső csomagolásból.
A külső csomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Az oldatos infúziót azonnal fel kell használni.
Ne alkalmazza ezt a gyógyszert, ha az oldat nem tiszta, nem zöldessárga színű és/vagy szilárd részecskéket tartalmaz.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg a gondozását végző egészségügyi szakembert vagy gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Levofloxacin-Teva 5 mg/ml oldatos infúzió?
- A készítmény hatóanyaga a levofloxacin (levofloxacin-hemihidrát fomájában). Az oldatos infúzió 5 mg levofloxacint tartalmaz milliliterenként.
- A Levofloxacin-Teva 5 mg/ml oldatos infúzió kétféle kiszerelésben elérhető:
250 mg levofloxacin 50 ml oldatos infúziónként.
500 mg levofloxacin 100 ml oldatos infúziónként.
- Egyéb összetevők: nátrium-klorid, sósav és injekcióhoz való víz.
Milyen a Levofloxacin-Teva 5 mg/ml oldatos infúzió külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
A Levofloxacin-Teva 5 mg/ml oldatos infúzió tiszta, zöldessárga oldat.
50 ml vagy 100 ml oldat többrétegű poliolefin anyagú, egy vagy két infúziós porttal ellátott zsákba töltve, izoprén gumidugóval és lepattintható kupakkal lezárva, átlátszó ablakkal ellátott alumínium védőfóliába csomagolva.
Az 50 ml-es kiszerelési egység: 1, 5 vagy 10 db infúziós zsák dobozban.
A 100 ml-es kiszerelési egység: 1, 5, 10 vagy 20 db infúziós zsák dobozban.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

Kapcsolódó betegségek ( fül-orr-gégészeti betegségek, tüdő- és légúti megbetegedések, vese és húgyutak betegségei, felnőttkori fertőző betegségek, bőr- és nemi betegségek )

Szeretném megvásárolni patikában, megkeresem a legközelebbi patikát:


Partner patikáink: logo BENU Gyógyszertár