+17° - +39°
Nincs front

LEVODOPA/CARBIDOPA/ENTACAPONE MYLAN 50 mg/12,5 mg/200 mg filmtabletta

LEVODOPA/CARBIDOPA/ENTACAPONE MYLAN 50 mg/12,5 mg/200 mg filmtabletta betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Levodopa/Carbidopa/Entacapone Mylan és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Levodopa/Carbidopa/Entacapone Mylan három hatóanyagot (levodopa, karbidopa, entakapon) tartalmaz egy filmtablettában. Az Levodopa/Carbidopa/Entacapone Mylan-t a Parkinson-kór kezelésére alkalmazzák.
A Parkinson-kórt a dopamin nevű anyag alacsony szintje okozza az agyban. A levodopa emeli a dopamin mennyiségét és így csökkenti a Parkinson-kór tüneteit. A karbidopa és az entakapon javítják a levodopa antiparkinson hatásait.
2. Tudnivalók a Levodopa/Carbidopa/Entacapone Mylan szedése előtt

Ne szedje a Levodopa/Carbidopa/Entacapone Mylan-t, ha:
- allergiás a levodopára, karbidopára, entakaponra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére,
- szűkzugú zöldhályog betegsége van (glaukóma: egyfajta szembetegség),
- mellékvese-daganata van,
- bizonyos gyógyszereket szed depresszió kezelésére (szelektív MAO-A és MAO-B gátlók kombinációi, vagy nem-szelektív MAO-gátlók),
- korábban bármikor neuroleptikus malignus szindróma nevű betegsége volt (NMS - ez egy ritkán előforduló mellékhatás olyan gyógyszereknél, amelyeket súlyos mentális zavarok kezelésére használnak),
- korábban bármikor nem sérülésből eredő izomelhalásos betegsége volt (rabdomiolízis: egy ritka izombetegség),
- súlyos májbetegségben szenved.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Levodopa/Carbidopa/Entacapone Mylan szedése előtt beszéljen a kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, ha Ön az alábbiak valamelyikében szenved vagy szenvedett korábban:
- szívroham vagy egyéb szívbetegség, ideértve a szívritmuszavart is, vagy bármilyen érbetegség
- asztma vagy egyéb tüdőbetegség
- májbetegség, mert ez szükségessé teheti a dózis módosítását
- vese- vagy hormonbetegség
- gyomorfekély vagy görcsrohamok
- ha tartós hasmenést észlel, beszéljen kezelőorvosával, mert az vastagbél-gyulladás jele lehet
- súlyos mentális zavar, például pszichózis, bármely formája
- krónikus nyíltzugú zöldhályog (glaukóma), mert ez szükségessé teheti a dózis módosítását és lehet, hogy a szembelnyomását folyamatosan ellenőrizni kell.
Beszéljen kezelőorvosával, ha jelenleg az alábbi gyógyszereket valamelyikét szedi:
- antipszichotikumok (pszichózis kezelésére alkalmazott gyógyszerek)
- olyan gyógyszer, amely ülésből vagy fekvésből történő felálláskor alacsony vérnyomást okozhat. Tudnia kell, hogy a Levodopa/Carbidopa/Entacapone Mylan tovább ronthatja ezt a hatást.
Beszéljen kezelőorvosával, ha a Levodopa/Carbidopa/Entacapone Mylan kezelés ideje alatt:
- azt veszi észre, hogy izmai nagyon merevek lesznek, vagy erősen rángatóznak, vagy ha remegést, izgatottságot, zavartságot, lázat, vagy gyors pulzust tapasztal, illetve a vérnyomása erősen ingadozik. Ha ezek közül bármelyik előfordul, haladéktalanul keresse fel kezelőorvosát!
- depressziósnak érzi magát, öngyilkossági gondolatai vannak, vagy szokatlan változásokat vesz észre a magatartásában
- azt veszi észre, hogy néha hirtelen elalszik, vagy ha nagyon aluszékonynak érzi magát. Ha ez előfordul, ne vezessen gépjárművet, és ne kezeljen semmilyen eszközt vagy gépet (lásd "A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre" című pontot)
- azt veszi észre, hogy akaratlan mozgásai kezdődnek, vagy azok súlyosbodnak, miután elkezdte szedni a Levodopa/Carbidopa/Entacapone Mylan-t. Ha ez történik, kezelőorvosának esetleg meg kell változtatni antiparkinson gyógyszereinek dózisát
- hasmenést tapasztal; ajánlott a testsúlyának folyamatos figyelése abból a célból, hogy az esetleges túlzott mértékű fogyást elkerüljék
- fokozatosan elveszti étvágyát, gyengeséget/kimerültséget tapasztal, vagy viszonylag rövid időn belül veszít a testsúlyából. Ha ez megtörténik, meg kell fontolni egy általános orvosi kivizsgálás elvégzését, beleértve a májfunkció értékelését is
- úgy érzi, hogy abba kell hagynia az Levodopa/Carbidopa/Entacapone Mylan használatát; olvassa el a "Ha idő előtt abbahagyja a Levodopa/Carbidopa/Entacapone Mylan szedését" c. szakaszt.
Mondja el kezelőorvosának, ha Ön vagy az Ön családja/gondozója azt veszi észre, hogy Ön az addig megszokottól eltérő módon viselkedik, nem tud ellenállni a késztetésnek, hévnek vagy kísértésnek ,hogy olyan tevékenységeket végezzen, amelyek árthatnak Önnek vagy másoknak,. Ezeket a viselkedéseket impulzus-kontroll zavaroknak nevezik, és közéjük tartozik a szenvedélyes szerencsejáték, a fokozott evés vagy költekezés, a kórosan felfokozott nemi vágy vagy a fokozódó szexuális gondolatokba vagy érzelmekbe való belefeledkezés.
Lehet, hogy kezelőorvosának újra kell értékelnie az Ön kezelését.
A kezelőorvosa rendszeresen laboratóriumi vizsgálatokat végeztethet el Önnél a Levodopa/Carbidopa/Entacapone Mylan-nel végzett hosszú távú kezelés alatt.
Amennyiben sebészeti műtét előtt áll, kérjük, tudassa a műtétet végző orvossal, hogy a Levodopa/Carbidopa/Entacapone Mylan-t szed.
A Levodopa/Carbidopa/Entacapone Mylan nem javasolt a más gyógyszerek által kiváltott extrapiramidális tünetek (mint az önkéntelen mozgások, remegés, izommerevség és izomösszehúzódások) kezelésére.
Gyermekek és serdülők
18 év alatti betegek esetében nem áll rendelkezésre kellő mennyiségű tapasztalat. Emiatt a Levodopa/Carbidopa/Entacapone Mylan alkalmazása gyermekek esetében nem ajánlott.
Egyéb gyógyszerek és a Levodopa/Carbidopa/Entacapone Mylan
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Ne szedje a Levodopa/Carbidopa/Entacapone Mylan-t, ha bizonyos gyógyszereket szed depresszió kezelésére (szelektív MAO-A és MAO-B gátlószerek kombinációi, vagy nem-szelektív MAO-gátlók).
A Levodopa/Carbidopa/Entacapone Mylan fokozhatja bizonyos gyógyszerek hatásait és mellékhatásait. Ide tartoznak:
- a depresszió kezelésére használt gyógyszerek, mint a moklobemid, az amitriptilin, a dezipramin, a maprotilin, a venlafaxin és a paroxetin
- a rimiterol és az izoprenalin, melyeket légzőszervi megbetegedések kezelésére alkalmaznak
- az adrenalin, amelyet súlyos allergiás reakciók esetén alkalmaznak
- a noradrenalin, a dopamin, és a dobutamin, melyeket a szívbetegségek és az alacsony vérnyomás kezelésére alkalmaznak
- a trombózis megelőzésére használt warfarint
- az alfa-metildopa, amelyet a magas vérnyomás kezelésére alkalmaznak
- az apomorfin, amelyet a Parkinson-kór kezelésére alkalmaznak.
Bizonyos gyógyszerek gyengíthetik a Levodopa/Carbidopa/Entacapone Mylan hatásait. Ezek közé tartoznak a következők:
- a mentális zavarok, valamint hányinger és hányás kezelésére használt dopamin-antagonisták
- fenitoin, amelyet a görcsrohamok megelőzésére használnak
- papaverin, amelyet az izmok ellazítására használnak.
A Levodopa/Carbidopa/Entacapone Mylan nehezebbé teheti a vas felszívódását. Ezért ne szedjen egy időben Levodopa/Carbidopa/Entacapone Mylan t és vaspótló készítményeket. Miután az egyiket bevette, várjon legalább 2-3 óra hosszat, mielőtt bevenné a másikat.
A Levodopa/Carbidopa/Entacapone Mylan egyidejű bevétele étellel és itallal
A Levodopa/Carbidopa/Entacapone Mylan bevehető étkezés közben vagy attól függetlenül. Bizonyos betegek esetében a Levodopa/Carbidopa/Entacapone Mylan esetleg nem jól szívódik fel akkor, ha fehérjékben gazdag táplálékkal (például húsok, halételek, tejtermékek, magvak és dióféleségek) együtt vagy röviddel annak elfogyasztása után veszik be. Forduljon kezelőorvosához, ha úgy érzi, hogy ez Önre is vonatkozik.
Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt, beszéljen a kezelőorvosával, vagy gyógyszerészével.
A Levodopa/Carbidopa/Entacapone Mylan kezelés ideje alatt nem szabad szoptatni.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Levodopa/Carbidopa/Entacapone Mylan csökkentheti a vérnyomást, ami miatt megszédülhet. Ezért különösen óvatosnak kell lennie, ha gépjárművet vezet, vagy bármilyen szerszámmal dolgozik, illetve gépet használ.
Ha nagyon álmosnak érzi magát, vagy ha azt veszi észre, hogy néha hirtelen álomba zuhan, várjon addig, amíg teljesen fel nem ébred, mielőtt vezetni kezdene, vagy bármely olyan tevékenységbe fogna, amely éberséget igényel. Különben súlyos sérülés kockázatának vagy életveszélynek teheti ki önmagát és másokat.
3. Hogyan kell szedni a Levodopa/Carbidopa/Entacapone Mylan-t?

Ezt a gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Felnőttek és idősek számára:
- Kezelőorvosa pontosan meg fogja mondani, hogy naponta hány darab Levodopa/Carbidopa/Entacapone Mylan tablettát vegyen be.
- A tablettákat nem szabad kettétörni, vagy kisebb darabokra törni.
- Egyszerre mindig csak egy tablettát vegyen be.
- Attól függően, hogy hogyan reagál a szervezete a kezelésre, kezelőorvosa magasabb vagy alacsonyabb dózist javasolhat.
- Ha a Levodopa/Carbidopa/Entacapone Mylan 50 mg/12,5 mg/200 mg, 100 mg/25 mg/200 mg vagy a 150 mg/37,5 mg/200 mg tablettát szedi, ne vegyen be egy nap alatt 10 darabnál többet.
Forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez, amennyiben úgy érzi, hogy a Levodopa/Carbidopa/Entacapone Mylan hatása túl erős vagy túl gyenge, illetve ha lehetséges mellékhatásokat tapasztal, ebben az esetben egyéb hatáserősségű levodopa/karbidopa/entakapon készítmények megfelelőbbek lehetnek.
Ha az előírtnál több Levodopa/Carbidopa/Entacapone Mylan-t vett be
Ha véletlenül több Levodopa/Carbidopa/Entacapone Mylan tablettát vett be, mint amennyit kellett volna, haladéktalanul forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez. Túladagolás esetén zavarodottságot vagy izgatottságot érezhet, a szívverése a megszokottnál lassabb vagy szaporább lehet, illetve a bőrének, a nyelvének, a szemének vagy a vizeletének a színe megváltozhat, a légzése szokatlanná válik, vagy el is ájulhat.
Ha elfelejtette bevenni a Levodopa/Carbidopa/Entacapone Mylan-t tablettát
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott tabletta pótlására.
Ha több mint 1 óra van hátra a következő adag időpontjáig:
Vegyen be egy tablettát azonnal, amikor észreveszi, hogy az előzőt elfelejtette, majd vegye be a következő tablettát a szokásos időben.
Ha kevesebb, mint 1 óra van hátra a következő adag időpontjáig:
Vegyen be egy tablettát azonnal, amikor észreveszi, hogy az előzőt elfelejtette, várjon 1 órát, azután vegyen be még egy tablettát. Ezt követően a szokásos rend szerint szedje be a gyógyszert.
Mindig hagyjon legalább egy órát a Levodopa/Carbidopa/Entacapone Mylan tabletták bevétele között, hogy elkerülje a lehetséges mellékhatásokat.
Ha idő előtt abbahagyja a Levodopa/Carbidopa/Entacapone Mylan szedését
Ne hagyja abba a Levodopa/Carbidopa/Entacapone Mylan szedését, kivéve ha a kezelőorvosa ezt mondja Önnek. Ilyen esetben, tüneteinek megfelelő kontrollálása érdekében lehet, hogy kezelőorvosának módosítania kell egyéb, Parkinson-kór ellen szedett gyógyszereit, különös tekintettel a levodopára. Ha hirtelen abbahagyja a Levodopa/Carbidopa/Entacapone Mylanés egyéb antiparkinson gyógyszer szedését, az nem kívánt mellékhatásokat eredményezhet.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. Ha bármilyen mellékhatást észlel, minél előbb forduljon orvoshoz. A mellékhatások közül sokat enyhíteni lehet az adagolás módosításával.
Ha a Levodopa/Carbidopa/Entacapone Mylan kezelés időtartama alatt az alábbi tüneteket tapasztalja, azonnal forduljon orvosához vagy menjen a legközelebbi kórház sürgősségi osztályára:
Nem gyakori (100 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet)
- Hirtelen mellkasi fájdalom szorító érzéssel és legszomjjal, amely kisugárzódhat a nyakba vagy a karba is. Ezek a szívroham tünetei lehetnek.
Ritka (1000 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet)
- Görcsök/görcsrohamok.
- Allergiás reakció, melynek a következő tünetei lehetnek: csalánkiütés, viszketés, bőrkiütés, arcának, ajkainak, nyelvének vagy torkának megduzzadása. Ez utóbbi légzési vagy nyelési nehézséget okozhat.
Nem ismert (a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg)
- Öngyilkos viselkedés.
- Az izmai nagyon merevek lesznek, vagy erősen rángatóznak, remegést, izgatottságot, zavartságot, lázat, illetve gyors szívverést tapasztal, vagy erős vérnyomás-ingadozást észlel. Ezek a neuroleptikus malignus szindróma (NMS, amely a központi idegrendszeri betegségek kezelésére használt gyógyszerekkel szembeni ritka, súlyos reakció) vagy a rabdomiolízis nevű ritka, súlyos izombetegség tünetei lehetnek.
Egyéb lehetséges mellékhatások

Nagyon gyakori (10 beteg közül több mint 1 beteget érinthet)
- akaratlan mozgások (diszkinézisek)
- émelygés (hányinger)
- a vizelet ártalmatlan, barnásvörös elszíneződése
- izomfájdalom
- hasmenés
Gyakori (10 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet)
- szédülés vagy ájulás a vérnyomáscsökkenés következtében, magas vérnyomás
- a Parkinson-kór tüneteinek rosszabbodása, járási nehézségek, szédülés, álmosság
- a mozgásképesség változásai ("on and off" jelenség), amelyet okozhatnak a gyógyszerhatás változásai
- hányás, hasi fájdalom és diszkomfort-érzés, gyomorégés, szájszárazság, székrekedés
- álmatlanság, hallucinációk, zavartság, különös álmok (rémálmok is), fáradtság
- a mentális állapotban bekövetkező változások - ideértve a következőket: memóriaproblémák, szorongás és depresszió (esetleg öngyilkossági gondolatokkal)
- szív- vagy verőérbetegség okozta események (pl. mellkasi fájdalom), pulzusszám-változás vagy szívritmuszavar
- gyakoribb elesés
- légszomj
- fokozott izzadás, kiütések
- izomgörcsök, kar- és lábdagadás
- homályos látás
- vérszegénység
- étvágytalanság, fogyás
- fejfájás, ízületi fájdalom
- húgyúti fertőzés
- gyengeség
Nem gyakori (100 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet)
- vizelési nehézség. Ha ez súlyos, azonnal értesítsen egy orvost vagy menjen a legközelebbi kórház sürgősségi osztályára
- bélvérzés. Felléphetnek gyomorfájdalmak, vér a székletben vagy sötét színű, illetve szurokszerű széklet
- a vérsejtek számának változása, ami vérzéshez vezethet, kóros májfunkciós értékek
- izgatottság
- pszichotikus tünetek
- vastagbélgyulladás (kolitisz)
- a vizeleten kívül egyéb elszíneződések (például bőr, körmök, haj, verejték)
- nyelési nehézség
- általános rosszullét
Nem ismert (a rendelkezésre álló adatokból nemállapítható meg)
- émelygés, hányás, étvágytalanság, bőrviszketés, a bőr vagy a szemfehérje besárgulása, világos színű széklet. Ezek súlyos májproblémák tünetei lehetnek
- viszketés
Az alábbi mellékhatásokat is észlelheti:
- Képtelen ellenállni a kísértésnek, hogy olyan cselekedetet hajtson végre, amely káros lehet, mint például:
-- a komoly személyes vagy családot érintő következmények ellenére is erős késztetés a túlzott mértékű szerencsejátékra
-- megváltozott vagy fokozott szexuális érdeklődés és viselkedés, ami jelentősen érinti Önt vagy másokat, például a felfokozott szexuális késztetés
-- befolyásolhatatlan, mértéktelen vásárlás vagy költekezés
-- falási roham (nagy mennyiségű étel elfogyasztása rövid idő alatt) vagy kényszeres evés (a normálisnál nagyobb mennyiségű és az éhség kielégítéséhez szükségesnél több étel elfogyasztása).
Mondja el kezelőorvosának, ha ezen viselkedések bármelyikét észleli. Kezelőorvosa megbeszéli Önnel a tünetek kezelésének vagy csökkentésének módszereit.

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Levodopa/Carbidopa/Entacapone Mylan-t tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon, a címkén és a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Levodopa/Carbidopa/Entacapone Mylan?
- A készítmény hatóanyaga a levodopa, a karbidopa és az entakapon.
-- Minden Levodopa/Carbidopa/Entacapone Mylan 50 mg/12,5 mg/200 mg filmtablettában 50 mg levodopa, 12,5 mg karbidopa és 200 mg entakapon.
-- Minden Levodopa/Carbidopa/Entacapone Mylan 100 mg/25 mg/200 mg filmtablettában 100 mg levodopa, 25 mg karbidopa és 200 mg entakapon.
-- Minden Levodopa/Carbidopa/Entacapone Mylan 150 mg/37,5 mg/200 mg filmtablettában 150 mg levodopa, 37,5 mg karbidopa és 200 mg entakapon.
- Egyéb összetevők:
Tablettamag: mikrokristályos cellulóz, Povidon K30, magnézium-sztearát, kroszkarmellóz nátrium.
Filmbevonat: polidextróz, titán-dioxid (E171), hipromellóz (E646), makrogol (E1521), vörös vas-oxid (E172), indigókarmin-alumínium lakk (E132)
Milyen a Levodopa/Carbidopa/Entacapone Mylan külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Levodopa/Carbidopa/Entacapone Mylan 50 mg/12,5 mg/200 mg filmtabletta: szürke-lila, kerek, mindkét oldalon domború, metszett élű, kb. 10,7 mm átmérőjű tabletta, egyik oldalán mélynyomásos "M", másik oldalán "LCE1" jellel.
Levodopa/Carbidopa/Entacapone Mylan 100 mg/25 mg/200 mg filmtabletta: szürke-lila, kerek, mindkét oldalon domború, metszett élű, kb. 11,5 mm átmérőjű tabletta, egyik oldalán mélynyomásos "M", másik oldalán "LCE3" jellel.
Levodopa/Carbidopa/Entacapone Mylan 150 mg/37,5 mg/200 mg filmtabletta: szürke-lila, kerek, mindkét oldalon domború, metszett élű, kb. 12,4 mm átmérőjű tabletta, egyik oldalán mélynyomásos "M", másik oldalán "LCE5" jellel.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

Kiszerelés: 100x OPA/Al/PVC//Al buborékcsomagolásban

Törzskönyvi szám: OGYI-T-23150/01

LEVODOPA/CARBIDOPA/ENTACAPONE MYLAN 50 mg/12,5 mg/200 mg filmtabletta

Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Mylan Ireland

Hatóanyag: összetett: entacapone, carbidopa, levodopa

ATC: Levodopa, decarboxylase inhibitor és COMT inhibitor

Normatív TB támogatás:

Vényköteles

Közgyógyellátásra adható:

Patikán kívül vásárolható

EÜ támogatásra adható:

EÜ Kiemelt támogatás:

Tájékoztató fogyasztói ár: 10023 Ft
A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.

Fogyasztói ár: 10023 Ft *

*az ár tájékozatató jellegű.

Parkinson kór

Kapcsolódó betegségek ( ideggyógyászati megbetegedések )

Szeretném megvásárolni patikában, megkeresem a legközelebbi patikát:


Partner patikáink: logo BENU Gyógyszertár