Gyógyszerkereső

LEVENOR 8 mg tabletta

Kiszerelés: 30x

Törzskönyvi szám: OGYI-T-20393/03

LEVENOR 8 mg tabletta

Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Apotex Europe

Hatóanyag: perindopril

ATC: Perindopril

Normatív TB támogatás:

Vényköteles

Közgyógyellátásra adható:

Patikán kívül vásárolható

EÜ támogatásra adható:

EÜ 100 támogatásra adható:

Üzemi baleset jogcím:

1073 Ft *

281 Ft

*az ár tájékozatató jellegű.

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Levenor és milyen betegségek esetén alkalmazható!
A Levenor tabletta az angiotenzin-konvertáló enzim (ACE)-gátlóknak nevezett gyógyszerek csoportjába tartozik. Ezek a vérerek tágítása révén fejtik ki hatásukat, ami könnyebbé teszi a szív számára a vér keringtetését.
A Levenor tabletta az alábbi esetekben alkalmazható:
- magasvérnyomás-betegség (hipertónia) kezelésére,
- szívelégtelenség (olyan állapot, amikor a szív nem képes a szervezet ellátásához szükséges mennyiségű vért a keringésbe juttatni,
- olyan, szívvel kapcsolatos kóros események kockázatának csökkentésére, mint a szívroham - azoknál a betegeknél, akiknek stabil koszorúér-betegségük van (ebben az állapotban a szív vérrel való ellátása csökken) - valamint azoknál a betegeknél, akiknek volt már szívrohamuk, és/vagy megoperálták őket, hogy a szív vérellátását javítsák a szívet ellátó erek kitágításával.
2. Tudnivalók az Levenor szedése előtt

Ne szedje a Levenor-t
- ha allergiás a perindoprilra, bármely más ACE-gátlóra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére,
- ha korábbi ACE-gátló-kezelés kapcsán voltak már Önnek olyan tünetei, mint az arc, a nyelv, illetve a torok duzzanata, mely légzési/nyelési nehezítettséget is okozhat, erős viszketés vagy súlyos bőrkiütések (ezt az állapotot nevezik angioödémának); valamint ha Önnél vagy közvetlen családtagjánál ugyanilyen tünetek jelentkeztek bármely más körülmények között,
- ha Ön több, mint 3 hónapos terhes (azonban a terhesség korai szakaszában sem ajánlott szedni a Levenor-t (lásd " Terhesség és szoptatás és termékenység" c. fejezet),
- ha cukorbetegségben szenved vagy károsodott a veseműködése és aliszkirén hatóanyag-tartalmú vérnyomáscsökkentő gyógyszert kap.
Ha a fentiek bármelyike vonatkozik Önre, ne szedje a gyógyszert. Ha bizonytalan a kérdésben, beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével a Levenor tabletta szedése előtt.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Levenor szedése előtt beszéljen kezelőorvosával, gyógyszerészével vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberrel:
- ha Önnek aortasztenózisa (szívből kivezető főverőér szűkülete) vagy a szívizom megnagyobbodása miatt kialakult betegsége (hipertrófiás kardiomiopátiája) vagy veseartéria-szűkülete (a vesét vérrel ellátó verőér szűkülete) van,
- ha Ön a következő, magas vérnyomás kezelésére szolgáló gyógyszerek bármelyikét szedi:
- angiotenzin II-receptor-blokkoló (ARB) (zartánok néven is ismertek - például valzartán, telmizartán, irbezartán), különösen akkor, ha cukorbetegséggel összefüggő vesebetegségben szenved.
- aliszkirén.
- ha Önnek egyéb szívproblémája van,
- ha Önnek májproblémája van,
- ha Önnek veseproblémája van vagy művesekezelésben részesül,
- ha Ön kollagén-érbetegségben szenved (pl. szisztémás lupusz eritematózusz (különböző szerveket megtámadó és gyakran bőrjelenségeket okozó kötőszöveti betegség) vagy szkleroderma (a bőr keményedésével járó, az egész szervezetet érintő kötőszöveti betegség)),
- ha Ön cukorbetegségben szenved,
- ha Ön sószegény étrendet tart vagy káliumtartalmú sópótlókat szed,
- ha általános érzéstelenítéssel/altatással járó beavatkozást és/vagy műtétet terveznek Önnél,
- ha Ön LDL-aferezis kezelésben részesül (amelynek során egy gép segítségével koleszterint távolítanak el a véréből),
- ha rovarcsípésre (méh- vagy darázscsípés) való túlérzékenységet csökkentő, úgynevezett deszenzibilizáló kezelést fog kapni,
- ha Önnek mostanában hasmenése volt, hányt vagy kiszáradt,
- ha kezelőorvosa korábban arra figyelmeztette Önt, hogy érzékeny bizonyos cukrokra.
- ha Ön az alábbi gyógyszerek bármelyikét szedi, az angioödéma kockázata Önnél megemelkedett:
- racekadotril (hasmenés kezelésére szolgáló gyógyszer);
- szirolimusz, everolimusz, temszirolimusz és egyéb, úgynevezett mTOR-inhibitorok osztályába tartozó gyógyszerek (szervátültetés során a beültetett szervek kilökődésének megakadályozására szolgáló gyógyszerek).
Kezelőorvosa rendszeresen ellenőrizheti az Ön veseműködését, vérnyomását és az elektrolitszinteket (pl. kálium) a vérben.
Lásd még a "Ne szedje a Levenor-t" pontban szereplő információkat."
Feltétlenül közölje kezelőorvosával, ha úgy gondolja, hogy terhes (vagy teherbe eshet). A Levenor szedése a korai terhesség időszakában nem ajánlott. Nem szabad szednie a gyógyszert, ha több mint 3 hónapja terhes, minthogy súlyos károkat okozhat a magzatnak, ha a terhességnek ebben a szakaszában szedi (lásd "Terhesség és szoptatás és termékenység" című fejezet).
Gyermekek és serdülők
A perindopril alkalmazása gyermekek és 18 év alatti serdülők esetén nem javasolt.
Egyéb gyógyszerek és a Levenor
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Lehet, hogy orvosának meg kell változtatnia a gyógyszerek adagját, és/vagy egyéb óvintézkedéseket tehet. Az alábbi gyógyszerek befolyásolhatják a Levenor tabletta hatását:
- egyéb, magas vérnyomás kezelésére szolgáló gyógyszerek, pl. angiotenzin II-receptor-blokkolók (ARB) vagy aliszkirén (Lásd még a "Ne szedje a Levenor tablettát" és a "Figyelmeztetések és óvintézkedések" pontok alatti információt), vagy vízhajtók (olyan gyógyszerek, amelyek fokozzák a vesék vizelettermelését),
- káliummegtakarító vízhajtók (pl. spironolakton, triamteren vagy amilorid),
- a vér káliumszintjét emelő gyógyszerek, káliumpótló készítmények és káliumtartalmú sópótlók,
- lítium a mánia vagy a depresszió kezelésére,
- nem-szteroid gyulladásgátló gyógyszerek (pl. ibuprofén, diklofenák), vagy fájdalomcsillapító hatást elérő adagban alkalmazott acetilszalicilsav-tartalmú készítmények,
- cukorbetegség kezelésére szolgáló gyógyszerek (pl. inzulin, metformin, gliptinek,
- baklofén (izommerevség kezelésére használják olyan betegségekben, mint pl. a szklerózis multiplex),
- pszichés betegségek (depresszió, szorongás, skizofrénia stb.) vagy egyéb elmebetegségek kezelésére szolgáló gyógyszerek (pl. triciklusos antidepresszánsok, antipszichotikumok),
- ciklosporin és egyéb, a szervezet védekezőképességét csökkentő gyógyszerek (úgynevezett immunszuppresszánsok), amelyeket autoimmun betegségek (ilyen a reumatoid artritisz) kezelésére vagy szervátültetés után alkalmaznak,
- trimetoprim (fertőzések kezelésére használatos gyógyszer),
- esztramusztin (rákos megbetegedések kezelésére használják),
- allopurinol (a köszvény kezelésére),
- prokainamid (a szabálytalan szívműködés kezelésére),
- értágítók, köztük a nitrátok (olyan gyógyszerek, amelyek hatására a vérerek tágabbak lesznek),
- heparin (véralvadásgátló gyógyszer)
- alacsony vérnyomás, keringési-elégtelenség (sokk), illetve asztma kezelésére szolgáló gyógyszerek (pl. efedrin, noradrenalin vagy adrenalin)
- aranysók, különösen intravénásan adagolva (reumatoid artritisz tüneti kezelésére szolgál),
- gyógyszerek, melyeket leggyakrabban a hasmenés kezelésére (racekadotril) alkalmaznak
- gyógyszerek, melyek a szervátültetés során beültetett szervek kilökődésének megakadályozására szolgálnak (szirolimusz, everolimusz, temszirolimusz és egyéb, úgynevezett mTOR-inhibitorok osztályába tartozó gyógyszerek). Lásd a "Figyelmeztetések és óvintézkedések" részt.
Ha a fentiek közül bármelyik vonatkozik Önre (vagy ha bizonytalan), beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével a Levenor tabletta szedése előtt. Akkor is tájékoztassa kezelőorvosát, ha a fenti gyógyszereket jelenleg nem, de korábban szedte.
A Levenor egyidejű bevétele étellel, itallal és alkohollal
Alkoholos italok fogyasztása és Levenor tabletta egyidejű szedése esetén szédülés jelentkezhet. Orvosa dönt arról, hogy fogyaszthat-e alkoholt a kezelés során.
A Levenor tablettát a reggeli étkezés előtt javasolt bevenni.
Terhesség és szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Terhesség
Feltétlenül közölje kezelőorvosával, ha úgy gondolja, hogy terhes, vagy teherbe eshet. Az orvos azt fogja tanácsolni Önnek, hogy hagyja abba a gyógyszer szedését, ha teherbe akar esni, vagy ha megtudja, hogy teherbe esett, mert akkor a Levenor helyett egy másik gyógyszert kell szednie. Nem ajánlott a Levenor szedése a terhesség korai időszakában sem. Nem szabad szedni a Levenor-t a 3. terhességi hónap után, mert súlyos károkat okozhat a magzatnak.
Szoptatás
Közölje kezelőorvosával, amennyiben szoptat, vagy el szeretné kezdeni a szoptatást. A Levenor alkalmazása nem javasolt szoptató anyáknak. Amennyiben szoptatni szeretne, kezelőorvosa valószínűleg másik készítményt fog Önnek javasolni, különösen akkor, ha gyermeke újszülött vagy koraszülött.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Levenor tabletta szedésekor szédülés és fáradtság jelentkezhet. Amennyiben ezeket észleli, ne vezessen gépjárművet és ne kezeljen veszélyes gépeket. Beszéljen kezelőorvosával.
A Levenor tejcukrot (laktóz) tartalmaz
Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
3. Hogyan kell szedni a Levenor-t?
Kezelőorvosa fogja meghatározni az Önnek megfelelő kezdő adagot, melyet a későbbiekben az Ön állapotától és egyéb gyógyszerek alkalmazásától függően emelhet. A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ne változtassa meg gyógyszere adagját az orvosa tudta nélkül.
A Levenor tabletta alkalmazható önmagában vagy más vérnyomáscsökkentőkkel együtt.
A 2 mg-os adagot a felezhető 4 mg-os tabletta félbe törésével lehet elérni.
A Levenor tablettát
- kizárólag szájon át alkalmazza.
- lehetőleg reggel, étkezés előtt, szétrágás nélkül nyelje le, egy pohár vízzel.
- lehetőleg mindig a nap azonos időszakában vegye be.
A Levenor tabletta ajánlott adagolása:
Magas vérnyomás kezelésére:
- az ajánlott kezdő és fenntartó adag naponta egyszer 4 mg
- egy hónap múlva - ha szükséges - ez az adag napi 8 mg-ra emelhető.
- Magas vérnyomás kezelésére 8 mg a legnagyobb ajánlott napi adag.
- Ha Ön 65 éves vagy idősebb korú, az ajánlott kezdő adag naponta egyszer 2 mg. Egy hónap múlva ez napi 4 mg-ra, majd szükség esetén napi 8 mg-ra emelhető.
Ha vízhajtót (diuretikumot) is szed:
- orvosa leállíthatja a vízhajtók szedését a Levenor-kezelés megindítása előtt 2-3 nappal. Ez a túlzott vérnyomáscsökkenés megelőzését szolgálja.
- ha szükséges, a vízhajtó szedése folytatható a Levenor-kezelés megindítása után.
- amennyiben nem lehet leállítani a vízhajtó szedését, a kezelést a 2 mg-os Levenor tablettával ajánlott elkezdeni.
Kezelőorvosa vagy gyógyszerésze pontosan tájékoztatja majd a teendőkről.
Kezelőorvosa a Levenor tabletta 2 mg-os kezdő adagját javasolhatja Önnek, ha:
- nagyon magas a vérnyomása,
- nincs elég víz a szervezetében - (kiszáradt),
- kevés a só mennyisége a vérében,
- szívelégtelensége van, ami azt jelenti, hogy a szív csak nehézségek árán tudja a szervezet ellátásához szükséges mennyiségű vért a keringésbe juttatni (kardiális dekompenzáció),
- a magas vérnyomás a vese ereinek szűkülete miatt alakult ki.
Szívelégtelenség kezelésére:
- az ajánlott kezdő adag naponta egyszer 2 mg
- két hét múlva ez az adag napi 4 mg-ra emelhető, ami szívelégtelenség esetén a legnagyobb ajánlott napi adag.
Stabil koszorúér-betegség kezelésére:
- az ajánlott kezdő adag naponta egyszer 4 mg
- két hét múlva ez az adag naponta egyszer 8 mg-ra emelhető, ami ebben a betegségben a legnagyobb ajánlott napi adag.
Ha Ön 65 éves vagy idősebb korú, az ajánlott kezdő adag naponta egyszer 2 mg. Egy hét múlva ez az adag napi 4 mg-ra, majd ismét egy hét elteltével napi 8 mg-ra emelhető.
Adagolása vesekárosodásban:
Az Ön számára megfelelő adagot a veseműködés vizsgálati eredményei alapján a kezelőorvos határozza meg.
Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél
Alkalmazása nem javasolt gyermekeknél és serdülőknél.
Ha az előírtnál több Levenor-t vett be
Ha az előírtnál több tablettát vett be, azonnal forduljon segítségért kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez, vagy a legközelebbi kórház sürgősségi osztályához.
A következő tünetek jelentkezhetnek: alacsony vérnyomás, sokk, veseproblémák, szapora légzés, heves szívverés, szabálytalan szívverés, lassú szívverés, szédülés vagy szorongás és köhögés. A tüneteket enyhítheti, ha felpolcolt lábakkal, hanyatt fekszik.
Ha elfelejtette bevenni a Levenor-t
Fontos, hogy a tablettát mindennap előírás szerint vegye be. Ha elfelejtette bevenni a gyógyszert, a következő adagot vegye be, amikor eszébe jut. A továbbiakban szedje a gyógyszert a megszokott rend szerint. Ne vegyen be kétszeres adagot az elfelejtett adag pótlására.
Ha idő előtt abbahagyja a Levenor szedését
Ne hagyja abba a Levenor szedését, csak akkor, ha erről kezelőorvosával egyeztetett. A magas vérnyomás és szívelégtelenség kezelésére szolgáló gyógyszereket általában egész életen keresztül kell szedni. Ha abbahagyja a Levenor szedését, állapota rosszabbodhat.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Azonnal hagyja abba a Levenor szedését és forduljon orvoshoz, ha az alábbi mellékhatások bármelyikét észleli:
- az arc, az ajkak, a száj, a nyelv vagy a torok duzzadása, légzési nehézség,
- erős szédülés vagy ájulás,
- szokatlanul gyors vagy szabálytalan szívverés vagy mellkasi fájdalom,
- heves hasi fájdalom.
Ezek egy súlyos mellékhatás (angioödéma) tünetei, amelyek e gyógyszerfajta (ACE-gátlók) minden egyéb képviselője esetében is előfordulhatnak. Azonnali kezelést igényel, rendszerint kórházban.
Csökkenő gyakoriság szerint csoportosítva az alábbi mellékhatások fordulhatnak elő:
Gyakori (10 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- fejfájás, szédülés, forgás-, mozgás- vagy dőlésérzettel járó szédülés (vertigo), bizsergés vagy tűszúrás érzése, látászavarok, fülzúgás (zaj érzékelése a fülben),
- imbolygás (az alacsony vérnyomás miatt),
- köhögés, légszomj,
- gyomor-, bélrendszeri panaszok (émelygés, hányás, hasi fájdalom, ízérzés-zavar, emésztési zavar, hasmenés, székrekedés),
- allergiás reakciók (mint pl. bőrkiütés, viszketés),
- izomgörcsök, gyengeségérzés.
Nem gyakori (100 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- hangulatváltozás, alvászavar,
- hörgőgörcs (mellkasi szorító érzés, zihálás, légszomj),
- szájszárazság,
- angioödéma (olyan tünetekkel, mint pl. nehézlégzés, az arc, a nyelv, illetve a torok duzzanata),
- erős viszketés vagy súlyos bőrkiütések,
- hólyagok képződése a bőrön,
- veseproblémák,
- impotencia,
- verejtékezés,
- bizonyos fehérvérsejtek számának emelkedése (eozinofília),
- aluszékonyság, ájulás,
- szívdobogásérzés, szapora szívdobogás,
- erek gyulladása (vaszkulitisz),
- a bőr fokozott érzékenysége a napfényre (fényérzékenységi reakció),
- ízületi fájdalom (artralgia), izomfájdalom (mialgia),
- mellkasi fájdalom,
- rossz közérzet,
- perifériás ödéma,
- láz,
- elesés,
- laboratóriumi paraméterekben eltérés: a vér káliumszintjének megemelkedése (a gyógyszer elhagyása után normalizálódik), a vér nátriumszintjének csökkenése, cukorbetegeknél nagyon alacsony vércukorszint (hipoglikémia), emelkedett karbamid- és kreatininszint.
Ritka (1000 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- eltérések a laboratóriumi vizsgálati leletekben: magas májenzim- és magas bilirubinszint a vérben,
- a pikkelysömör tüneteinek rosszabbodása.
Nagyon ritka (10 000 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- zavarodottság,
- szív- és érrendszeri panaszok (rendszertelen szívverés, szívroham és szélütés),
- eozinofil tüdőgyulladás (egy ritka tüdőgyulladás-fajta), orrnyálkahártya-gyulladás (orrdugulás vagy orrfolyás),
- eritéma multiforme (súlyos allergiás reakció miatti bőrelváltozás),
- heveny veseelégtelenség,
- vérkép-eltérések (fehérvérsejt- és vörösvértestszám-csökkenés, alacsony hemoglobinszint és vérlemezkeszám),
- hasnyálmirigy-gyulladás (pankreatitisz), amely heves hasi és hátfájdalmat okoz)
- májgyulladás (hepatitisz).
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Levenor-t tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
A csomagoláson feltüntetett lejárati idő ("Felh.") után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Levenor tabletta?
- A készítmény hatóanyaga:
Levenor 4 mg tabletta: Egy tabletta 4 mg perindoprilt (terc-butilamin formájában) tartalmaz.
Levenor 8 mg tabletta: Egy tabletta 8 mg perindoprilt (terc-butilamin formájában) tartalmaz.
- Egyéb összetevők: vízmentes laktóz, magnézium-sztearát.
Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Levenor 4 mg tabletta: fehér, hosszúkás, domború felületű, metszett élű tabletta, egyik oldalán "APO", másik oldalán a bemetszés alatt és felett "PE", ill. "4" bevéséssel. A tabletta egyenlő adagokra osztható.
Levenor 8 mg tabletta: fehér, hosszúkás, domború felületű, metszett élű tabletta, egyik oldalán "APO", másik oldalán a bemetszés alatt és felett "PE", ill. "8" bevéséssel. A tabletta egyenlő adagokra osztható.
30 db tabletta buborékcsomagolásban és dobozban.

Kapcsolódó betegségek ( szív- és érrendszeri betegségek )

Szeretném megvásárolni patikában, megkeresem a legközelebbi patikát:


Partner patikáink: logo BENU Gyógyszertár