LANOTAN 50 µg/ml oldatos szemcsepp

LANOTAN 50 µg/ml oldatos szemcsepp betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Lanotan és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Lanotan a prosztaglandin analógok csoportjába tartozik.
Hatását a szemben lévő folyadék természetes, véráramba történő áramlásának fokozásával fejti ki.
A Lanotant a nyíltzugú zöldhályog (glaukóma), valamint a szemnyomás-növekedésként (okuláris hipertenzió) kezelésére alkalmazzák felnőttek esetében. Mindkét állapot összefüggésben áll az Ön szemében lévő nyomás növekedésével, amelyek esetenként befolyásolják a látását.
A Lanotan alkalmazható az emelkedett szembelnyomás és glaukóma kezelésére gyermekeknél és csecsemőknél minden korcsoportban.
2. Tudnivalók a Lanotan alkalmazása előtt
A Lanotan szemcsepp felnőtt férfiaknál és nőknél (beleértve az időseket is), valamint újszülött kortól 18 éves korig gyermekeknél és serdülőknél is alkalmazható. A Lanotan szemcseppet koraszülött (a terhesség 36. hete előtt született) csecsemőknél nem vizsgálták.
NE alkalmazza a Lanotant
ha allergiás (túlérzékeny) a latanoprosztra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Lanotan alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával, gyermeke kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, ha úgy gondolja, hogy a következők bármelyike vonatkozik Önre vagy gyermekére:
- ha Önnek vagy gyermekének szemműtéte lesz vagy volt (a szürkehályogműtétet is beleértve);
- ha Önnek vagy gyermekének szemproblémája van (mint pl. szemfájdalom, irritáció vagy gyulladás, homályos látás);
- ha Önnek vagy gyermekének szemszárazsága van;
- ha önnek vagy gyermekének súlyos asztmája van, vagy az asztma nem megfelelően kezelt;
- ha Ön vagy gyermeke kontaktlencsét visel. Továbbra is alkalmazhatja a Lanotant, de kövesse a 3. pontban található, kontaktlencse viselésre vonatkozó utasításokat;
- ha korábban vagy jelenleg a szem herpesz szimplex vírus (HSV) által okozott fertőzésében szenvedett vagy szenved;
Egyéb gyógyszerek és a Lanotan
A Lanotan kölcsönhatásba léphet más gyógyszerekkel. Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, gyermeke kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről (vagy szemcseppekről), beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.
Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, ne alkalmazza ezt a gyógyszert.
Ne alkalmazza a szemcseppet, ha Ön szoptat.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Lanotan alkalmazása esetén rövid ideig tartó homályos látás jelentkezhet. Ilyen esetben ne vezessen gépjárművet, vagy ne kezeljen gépeket, amíg a látása ki nem tisztul.
A Lanotan benzalkónium-kloridot és foszfát-puffereket tartalmaz
Ez a gyógyszer 0,006 mg benzalkónium-kloridot tartalmaz cseppenként, ami megfelel 0,2 mg/ml-nek.
A benzalkónium-klorid felszívódhat a lágy kontaktlencsékbe, és megváltoztathatja a kontaktlencsék színét. A gyógyszer alkalmazása előtt el kell távolítania kontaktlencséjét, amit csak 15 perccel az alkalmazás után tehet vissza.
A benzalkónium-klorid szemirritációt is okozhat, különösen akkor, ha szemszárazságban vagy a szaruhártya (a szem elülső részén található áttetsző réteg) rendellenességében szenved. Beszéljen kezelőorvosával, ha szokatlan vagy szúró érzést, illetve fájdalmat tapasztal a szemében a gyógyszer alkalmazását követően.
Ha Ön vagy gyermeke kontaktlencsét visel, azokat a Lanotan alkalmazása előtt ki kell venni. Lásd még a kontaktlencse viselőknek szóló utasításokat a 3. pontban.
Ez a gyógyszer 0,28 mg foszfátot tartalmaz cseppenként, ami megfelel 9,34 mg/ml-nek.
Ha az Ön szemének elülső részén található áttetsző réteg (szaruhártya) súlyosan károsodott, a foszfátok nagyon ritkán homályos foltokat okozhatnak a szaruhártyán a kezelés során felhalmozódó kalcium miatt.
3. Hogyan kell alkalmazni a Lanotant?
A gyógyszert mindig az Ön vagy gyermeke kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát, gyermeke kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
A szokásos adag naponta felnőttek (időseknek is) és gyermekeknek egyszer egy csepp Lanotan az érintett szem(ek)be. A legjobb, ha este alkalmazza.
Ne alkalmazza a Lanotant napi egynél többször, mivel a kezelés hatásossága csökkenhet, ha gyakrabban alkalmazza.
A Lanotant kezelőorvosa vagy gyermeke kezelőorvosának utasítása szerint mindaddig alkalmazza, amíg az abbahagyásra nem kap utasítást.
Kontaktlencse viselők
Ha Ön vagy gyermeke kontaktlencsét visel, azokat a Lanotan alkalmazása előtt ki kell venni. A Lanotan alkalmazása után várjon 15 percet, mielőtt visszatenné a kontaktlencséket.
Használati útmutató
1. Mosson kezet, és kényelmesen helyezkedjen el ülve vagy állva.
2. Csavarja le a kupakot.
3. Ujjával finoman húzza le az érintett szem alsó szemhéját.
4. Tegye közel a szeméhez az üveg csúcsát, de úgy, hogy az ne érjen a szeméhez.
5. Óvatosan nyomja össze a tartályt, hogy csak egy csepp kerüljön a szemébe, majd engedje el a szemhéját.
6. Az érintett szem belső zugát ujjával nyomja az orra felé. Zárt szem mellett tartsa így 1 percig.
7. Ha orvosa ezt írta elő, ismételje meg az eljárást a másik szeménél is.
8. Tegye vissza a kupakot a tartályra.


Ha a Lanotan szemcseppet másik szemcseppel együtt alkalmazza
Várjon legalább 5 percet a Lanotan és a másik szemcsepp alkalmazása között.
Ha az előírtnál több Lanotant alkalmazott
Legyen óvatos, amikor összenyomja a tartályt, hogy csak egy csepp jusson az érintett szembe.
Ha túl sok szemcsepp kerül a szemébe, az szemirritációhoz vezethet, a szemei könnyezhetnek és bepirosodhatnak. Ez elmúlik, de ha aggódik, kérjen tanácsot saját vagy gyermeke kezelőorvosától.
Minél hamarabb forduljon orvoshoz, ha Ön vagy gyermeke véletlenül lenyeli a Lanotant.
Ha elfelejtette alkalmazni a Lanotant
A szokásos időben folytassa a szokásos adagolással.
Ne alkalmazzon kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására. Ha nem biztos valamiben, forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.
Ha idő előtt abbahagyja a Lanotan alkalmazását
Beszéljen kezelőorvosával vagy gyermeke kezelőorvosával, ha abba akarja hagyni a Lanotan alkalmazását.
Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
A következő ismert mellékhatások jelentkeztek a Lanotan alkalmazása során:
Nagyon gyakori (10 betegből több mint 1 beteget érinthet)
- A szem színének fokozatos megváltozása, a szem szivárványhártyájában a barna pigmentek mennyiségének növekedése miatt. Ha Önnek kevert színű (kékesbarna, szürkésbarna, sárgásbarna vagy zöldesbarna) színű szeme van, ez a változás jobban észrevehető, mintha egyszínű a szeme (kék, szürke, zöld vagy barna szem). A szem színének megváltozásához évekre lehet szükség, bár ez jellemzően az első 8 hónapban figyelhető meg. A szemszín megváltozása tartós lehet, és jobban észrevehető, ha a Lanotant csak az egyik szembe csepegteti. A szem színének megváltozása nem szokott problémát okozni. A szem színváltozása a Lanotan-kezelés leállítását követően nem folytatódik.
- Szempirosság
- Szemirritáció (égő, homokszemszerű, viszkető, szúró érzés, vagy idegentest érzés a szemben). Ha olyan mértékű szemirritációt tapasztal, amely fokozott könnyezéshez vezet, vagy ami miatt fontolóra venné a gyógyszer alkalmazásának abbahagyását, akkor haladéktalanul (egy héten belül) beszéljen kezelőorvosával, gyógyszerészével vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberrel. Lehetséges, hogy kezelését felül kell vizsgálni annak érdekében, hogy továbbra is az állapotának megfelelő kezelésben részesüljön.
- A kezelt szem szempillájának és a környező pehelyszőrnek a fokozatos elváltozása, ami leggyakrabban japán embereknél látható. A változások során megváltozhat a szempillák színe (sötétebbé válik), a hosszúsága, a vastagsága és a szempillák száma;
Gyakori (10 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet)
- Irritáció vagy a szem felszínének sérülése, szemhéjgyulladás (blefaritisz), szemfájdalom, fényérzékenység, kötőhártya-gyulladás (konjunktivitisz);
Nem gyakori (100 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet)
- Szemhéjduzzanat, szemszárazság, a szem felszínének gyulladása vagy irritációja (keratitisz), homályos látás, a szem belső szöveteinek, az uveának a gyulladása (uveitisz), az ideghártya duzzanata (makula ödéma)
- Bőrkiütés
- Mellkasi fájdalom (angina), szívdobogásérzés (palpitáció)
- Asztma, légszomj (diszpnoé)
- Mellkasi fájdalom
- Fejfájás, szédülés
- Izom- és ízületi fájdalom.
Ritka (1000 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet)
- A szivárványhártya gyulladása (iritisz), duzzanat vagy a szem felszínének sérülésére/károsodására utaló tünetek, szem körüli duzzanat (periorbitális ödéma), nem megfelelő irányba növő szempillák vagy extra sorban növő szempillák, a szemfelszín hegesedése, folyadékkal telt terület a szivárványhártyában (írisz ciszta).
- Bőrreakciók a szemhéjon, a szemhéj bőrének sötétebbé válása.
- Az asztma rosszabbodása.
- A bőr súlyos viszketése
- Herpesz szimplex vírus (HSV) által okozott szemfertőzés kialakulása.
Nagyon ritka (10 000 betegből legfeljebb 1 beteget érinthet)
- Szívbetegségben szenvedőknél az angina (koszorúérgörcs) rosszabbodása, besüllyedt szem jelensége (a szembarázda mélyül).
A gyermekeknél a felnőttekhez képest gyakrabban észlelt mellékhatások az orrfolyás és a láz.
Nagyon ritkán, súlyosan károsodott szaruhártya esetén felhőszerű foltok alakultak ki a szaruhártyán a kezelés alatt létrejövő kalcium beépülés következtében.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Lanotant tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A Lanotan első kinyitásáig: hűtve (2 °C - 8 °C) tárolandó és szállítandó.
A fénytől való védelem érdekében a tartályt tartsa a dobozában.
Felbontás után legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
Az első felbontás után 4 héttel a tartályt ki kell dobni.
A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felh.:) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Lanotan?
A készítmény hatóanyaga a latanoproszt. Minden ml-e 50 mikrogramm latanoprosztot tartalmaz.
2,5 ml oldatos szemcsepp (egy tartály tartalma) 125 mikrogramm latanoprosztot tartalmaz.
Egyéb összetevők:
- benzalkónium-klorid 0,2 mg/ml
- nátrium-klorid
- nátrium-dihidrogén-foszfát-monohidrát
- vízmentes dinátrium-foszfát
- tisztított víz
Milyen a Lanotan készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
A szemcsepp színtelen vagy halványsárga, átlátszó oldat. Minden tartály 2,5 ml oldatos szemcseppet tartalmaz.
A Lanotan a következő kiszerelésekben szerezhető be: 1 db 2,5 ml-es tartály, 3 db 2,5 ml-es tartály, és 6 db 2,5 ml-es tartály.
Nem feltétlenül minden kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
Kiszerelés: 1x2,5 ml Törzskönyvi szám: OGYI-T-21504/01
Gyógyszerek
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Dr. Gerhard Mann - Chemisch-pharmazeutische fabrik
  • Hatóanyag: latanoprost
  • ATC: Latanoprost
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Fogyasztói ár: 2087Ft A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.
Emelt támogatás esetén térítési díj: 282 Ft
Normatív támogatás esetén téritési díj: 2087 Ft

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26, +37 °C
Minimum: +17, +23 °C

A változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk, nyugaton és északon lehet zápor, zivatar. Élénk, erős lesz az északnyugati szél, a legmelegebb órákban nyugaton 26, 30, máshol 31, 37 fokot mérhetünk. Kedden a hőség mellett egy lassan mozgó hidegfront jelenti a terhelést. Nyugaton görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, keleten pedig a hőkimerülés, a fáradékonyság és az erős gyulladásos panaszok lesznek a legjellemzőbbek. A keleti tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A keringési rendszert országszerte nagy igénybevétel éri. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: