KIRANOL 20 mg/ml + 5 mg/ml oldatos szemcsepp

KIRANOL 20 mg/ml + 5 mg/ml oldatos szemcsepp betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Kiranol és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Kiranol két hatóanyagot tartalmaz: dorzolamidot és timololt.
A dorzolamid a karboanhidráz-gátlóknak nevezett gyógyszerek csoportjába tartozik.
A timolol a béta-blokkolóknak nevezett gyógyszerek csoportjába tartozik.
Mindkét hatóanyag különböző módon a szemben lévő nyomást csökkenti.

A Kiranol-t a zöldhályog (glaukóma) kezelésében a szemben lévő emelkedett nyomás csökkentésére írják fel akkor, ha az önmagában alkalmazott béta-blokkoló szemcsepp alkalmazása nem bizonyul megfelelőnek.


2. Tudnivalók a Kiranol alkalmazása előtt

Ne alkalmazza a Kiranol-t:
- ha allergiás a dorzolamidra, timololra, a béta-blokkolókra vagy a gyógyszer bármely más (a 6. pontban felsorolt) összetevőjére,
- ha légúti betegségben, például asztmában vagy súlyos krónikus obstruktív hörghurutban (súlyos tüdőbetegség, amely zihálást, nehézlégzést és/vagy hosszasan fennálló köhögést okoz) szenved vagy szenvedett a múltban.
- ha lassú szívverése, szívelégtelensége vagy szívritmuszavara (rendszertelen szívverése) van.
- ha súlyos vesebetegségben szenved, illetve veseproblémái vannak, vagy korábban veseköve volt.
- ha túl sok sav van a vérében (hiperklorémiás acidózis) annak következtében, hogy a kloridion felhalmozódik a vérben.

Ha nem biztos abban, hogy alkalmazhatja-e ezt a gyógyszert, forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
Tájékoztassa orvosát, ha jelenleg az alábbi betegségekben vagy szemészeti panaszokban szenved, vagy szenvedett a múltban bármikor:
- szívkoszorúér-betegség (a tünetek között szerepelhet a mellkasi fájdalom, vagy mellkasi szorító érzés, nehézlégzés, illetve fulladás), szívelégtelenség, alacsony vérnyomás.
- szívritmuszavarok, például lassú szívverés.
- légzési problémák, mint amilyen az asztma vagy a krónikus obstruktív tüdőbetegség.
- elégtelen vérkeringéssel együtt járó megbetegedések (mint amilyen a Raynaud-betegség vagy a Raynaud-szindróma).
- cukorbetegség, mivel a timolol elfedheti az alacsony vércukorszint jeleit és tüneteit
- pajzsmirigy-túlműködés, mivel a timolol elfedheti ennek jeleit és tüneteit.
- ha izomgyengeséget tapasztal vagy miaszténia gráviszt (az akaratlagosan mozgatott izmok betegsége) állapítottak meg Önnél.

Műtét előtt tájékoztassa kezelőorvosát arról, hogy Ön Kiranol szemcseppet használ, mivel a timolol megváltoztathatja az altatás során alkalmazott egyes gyógyszerek hatását.

Tájékoztassa kezelőorvosát, amennyiben valamilyen allergiás vagy túlérzékenységi reakciót tapasztal, beleértve a kiütéseket, az arc, az ajkak, a nyelv és/vagy a torok duzzanatát, mely légzési vagy nyelési nehézséget okozhat.

Ha szemirritáció vagy új szemészeti tünet - mint például a szem(ek) belövelltsége vagy a szemhéjak vizenyős duzzanata - alakul ki Önnél, azonnal forduljon kezelőorvosához.
Amennyiben arra gyanakszik, hogy a Kiranol szemcsepp allergiás reakciót vagy túlérzékenységet okoz (pl. bőrkiütést, súlyos bőrreakciót, vagy a szem bevörösödését és viszketését), azonnal hagyja abba a gyógyszer alkalmazását, és forduljon kezelőorvosához.

Tájékoztassa kezelőorvosát, ha Önnél szemfertőzés alakul ki, szemsérülést szenved, szemműtéten esik át, illetve ha új, vagy súlyosbodó tünetekkel járó reakció alakul ki Önnél.

Amikor a Kiranol szemcsepp bekerül a szembe, az egész szervezetre hatással lehet.

Amennyiben Ön lágy kontaktlencsét visel, beszéljen kezelőorvosával a készítmény alkalmazása előtt (ld. "A Kiranol benzalkonium kloridot tartalmaz" pontot).

Gyermekek és serdülők
A Kiranol csecsemőknél és gyermekeknél történő alkalmazásával kapcsolatban csak korlátozott tapasztalat áll rendelkezésre.

Idősek
A Kiranol oldatos szemcseppel végzett vizsgálatok során a készítmény hatásai hasonlóak voltak mind az idősebb, mind a fiatalabb betegek esetében.

Alkalmazás májkárosodásban
Tájékoztassa kezelőorvosát korábbi vagy jelenlegi májproblémáiról.

Egyéb gyógyszerek és a Kiranol
A Kiranol befolyásolhatja más, az Ön által használt gyógyszerek hatását és ugyanakkor más gyógyszerek is befolyást gyakorolhatnak a Kiranol hatására, beleértve ebbe a zöldhályog kezelésére szolgáló egyéb készítményeket is.

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről. Ez különösen fontos akkor, ha

- magas vérnyomás csökkentésére, szívbetegség vagy rendszertelen vagy egyenetlen szívverés kezelésre szolgáló gyógyszert szed gyógyszert (pl. kalciumcsatorna-blokkolót, béta-blokkolót vagy digoxint),
- egyéb olyan szemcseppet is használ, ami béta-blokkolót tartalmaz,
- más karboanhidráz-gátlót, például acetazolamidot is kap.
- monoamino-oxidáz-gátlót (MAOI-t) szed,
- úgynevezett paraszimpatomimetikumot szed, amit a vizeletürítés megkönnyítésére írhattak fel Önnek. A paraszimpatomimetikumok olyan típusú gyógyszerek, amelyeket néha a normális bélmozgás helyreállítására is alkalmaznak.
- olyan, közepesen súlyos vagy súlyos fájdalom enyhítésére szolgáló narkotikumot szed, mint a morfin
- cukorbetegség vagy magas vércukorszint kezelésére szolgáló gyógyszert szed,
- fluoxetin vagy paroxetin nevű antidepresszánst szedi.
- szulfonamid tartalmú gyógyszert szed.
- kinidint szed (szívbetegségek és bizonyos típusú malária kezelésére alkalmazandó).

Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Ha terhes, ne használja a Kiranol-t, csak akkor, ha ezt kezelőorvosa szükségesnek tartja.
Ne alkalmazza a Kiranol-t, ha szoptat. A timolol bejuthat az anyatejbe.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Vannak olyan mellékhatásai a Kiranol szemcseppnek, mint például a homályos látás, amelyek befolyásolhatják a gépjárművezetési és gépkezelési képességeket. Ne vezessen gépjárművet, illetve ne kezeljen gépeket addig, amíg nem érzi jól magát, illetve ki nem tisztul a látása.

A Kiranol benzalkónium kloridot tartalmaz
Ez a gyógyszer 0,075 mg benzalkónium kloridot tartalmaz milliliterenként.
A benzalkónium-klorid felszívódhat a lágy kontaktlencsékbe, és megváltoztathatja a kontaktlencsék színét. A gyógyszer alkalmazása előtt el kell távolítania kontaktlencséjét, amit csak 15 perccel az alkalmazás után tehet vissza.
A benzalkónium-klorid szemirritációt is okozhat, különösen akkor, ha szemszárazságban vagy a szaruhártya (a szem elülső részén található áttetsző réteg) rendellenességében szenved. Beszéljen kezelőorvosával, ha szokatlan vagy szúró érzést, illetve fájdalmat tapasztal a szemében a gyógyszer alkalmazását követően.


3. Hogyan kell alkalmazni a Kiranol-t?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

A megfelelő adagolást és a kezelés időtartamát a kezelőorvosa állapítja meg.

A készítmény ajánlott adagja egy csepp az érintett szembe/szemekbe naponta kétszer, pl. reggel és este.

Amennyiben a Kiranol mellett egyéb szemcseppet is használ, a két készítmény becseppentése között legalább 10 percnek el kell telnie.

Ne változtassa meg a gyógyszer adagolását anélkül, hogy ezt orvosával megbeszélné.

Ügyeljen arra, hogy a tartály cseppentőfeltétjének csúcsa ne érjen a szeméhez vagy annak környékéhez. A tartály csúcsa ugyanis szemfertőzést okozó baktériumokkal szennyeződhet, amelyek súlyos szemkárosodást vagy akár látásvesztést is okozhatnak. A tartály lehetséges szennyeződésének megelőzése érdekében a gyógyszer alkalmazása előtt mosson kezet, és a tartály adagolónyílását ne érintse semmilyen felülethez. Ha úgy gondolja, hogy a készítmény befertőződött vagy Önnél szemfertőzés alakult ki, haladéktalanul beszélje meg kezelőorvosával, hogy folytathatja-e a megbontott tartály használatát.

Használati utasítás:

A becseppentés előtt mosson kezet.
Megkönnyítheti a becseppentést, ha a műveletet egy tükör előtt végzi




1. A gyógyszer első alkalmazását megelőzően győződjön meg arról, hogy a tartály nyakán lévő biztonsági szalag sértetlen. Bontatlan tartály esetén is szabályos, ha a tartály és a kupak között rés van.
2. Vegye le a tartály kupakját.
3. Hajtsa hátra a fejét, és finoman húzza le az alsó szemhéját, úgy, hogy a szemhéj és a szem között kis tasak képződjék (lásd 1. ábra).
4. Fordítsa a tartályt fejjel lefelé, majd addig nyomja össze, amíg egyetlen cseppet juttat a szemébe, ahogyan azt orvosa mutatta.
A CSEPPENTŐ CSÚCSA NEM ÉRINTKEZHET SEM A SZEMÉVEL, SEM A SZEMHÉJÁVAL! (lásd 1. ábra).
5. Csukja be a szmét, és az ujjával körülbelül két percig nyomja a szem belső sarkát. Ezzel megelőzheti, hogy a gyógyszer szervezetének más részeibe is bekerüljön.
6. Ismételje meg a 3-5. lépéseket a másik szemen is, amennyiben orvosa útmutatása szerint erre szükség van.
7. Helyezze vissza a kupakot és használat után azonnal zárja le a tartályt.

Ha az előírtnál több Kiranol-t alkalmazott
Ha túl sokat cseppentett a szemébe, vagy bármennyit lenyelt a tartály tartalmából, szédülést, nehézlégzést vagy szívritmusa lelassulását tapasztalhatja. Amennyiben az előző hatások bármelyikét érzi, azonnal kérjen orvosi segítséget!

Ha elfelejtette alkalmazni a Kiranol-t
Fontos, hogy ezt a gyógyszert az orvosa által előírt adagban használja.

Ha kihagy egy adagot, pótolja, amilyen hamar csak tudja. Ha azonban már majdnem itt az ideje a következő adagnak, hagyja ki az elfelejtett adagot és térjen vissza a szokásos alkalmazáshoz.

Ne alkalmazzon kétszeres adagot a kimaradt adag pótlására.

Ha idő előtt abbahagyja a Kiranol alkalmazását
Amennyiben abba szeretné hagyni a gyógyszer szedését, először beszéljen kezelőorvosával.

Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Amennyiben az alábbi, súlyos mellékhatások bármelyikét tapasztalja, hagyja abba a gyógyszer alkalmazását és beszéljen orvosával vagy gyógyszerészével, vagy menjen a legközelebbi kórház baleseti/sürgősségi osztályára.

- Általános allergiás reakciók, beleértve ebbe a bőr alatt jelentkező, az arcot, illetve a végtagokat érintő vizenyős duzzanatokat is, amelyek elzárhatják a légutakat és légzési, illetve nyelési nehézséget idézhetnek elő, továbbá csalánkiütéseket, vagy viszkető bőrkiütéseket, helyi, valamit testszerte jelentkező bőrkiütéseket, viszketést, ezen felül pedig súlyos, hirtelen jelentkező, életveszélyes allergiás reakciót okozhatnak.

- Súlyos betegség, amely a bőr súlyos hámlásával és duzzanatával, a száj, a szemek és a nemi szervek hólyagosodásával, valamint lázzal jár. Főként a tenyér, illetve a talpak rózsaszínes, vöröses elváltozásával jelentkező bőrkiütés, mely felhólyagosodhat.

Általában folytathatja a szemcsepp alkalmazását, kivéve, ha a mellékhatások súlyosak. Amennyiben mindezek aggasztják Önt, beszéljen orvosával vagy gyógyszerészével. Orvosával való megbeszélés nélkül ne hagyja abba a gyógyszer alkalmazását.

A következő mellékhatásokat jelentették a dorzolamid/timolol vagy az összetevők bármelyikének alkalmazásakor:

Nagyon gyakori (10-ből több mint 1 beteget érinthet):
Égető és viszkető érzés a szemben, ízérzési zavar.

Gyakori (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
A szem(ek) és a szem környékének belövelltsége, a szem(ek) könnyezése, viszketése, szaruhártya-erózió (a szemgolyó elülső rétegének károsodása), a szem(ek) illetve a szemkörnyék duzzanata és/vagy irritációja, idegentestérzés a szemben, csökkent szaruhártya-érzékenység (a beteg nem érzi, hogy valami belekerült a szemébe, nem érez fájdalmat), fájdalom a szemben, szemszárazság, homályos látás, fejfájás, arcüreg-/orrmelléküreg-gyulladás (feszülés vagy teltségérzet az orrban), hányinger, gyengeség/fáradtság, fáradékonyság.

Nem gyakori (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet):
Szédülés, levertség (depresszió), a szivárványhártya gyulladása, látási zavarok, beleértve a fénytörési változásokat (néhány esetben a miotikum-kezelés leállítása miatt), lassú szívverés, ájulás, légszomj, emésztési zavarok és vesekő.

Ritka (1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
Szisztémás lúpusz eritematózusz (egy immunbetegség, ami belső szervek gyulladását idézheti elő), kezek és lábfejek bizsergése vagy zsibbadása, álmatlanság (insomnia), rémálmok, emlékezetkiesés, a miaszténia grávisz (egy izomrendellenesség) jeleinek és tüneteinek felerősödése, csökkent szexuális vágy, szélütés (sztrók), átmeneti rövidlátás, mely a kezelés abbahagyásakor megszűnhet, a retina alatti, vérereket tartalmazó réteg leválása filtrációs műtétet követően, mely látási zavarokat okozhat (szemérhártya leválás), szemhéjak ernyedtsége (a szem félig csukva marad), kettős látás, a szemhéjak kérgesedése, a szaruhártya (kornea) duzzanata (látászavar tüneteivel kísérten), alacsony szembelnyomás, fülcsengés, alacsony vérnyomás, a szívritmus és a szívverés sebességének megváltozása, kongesztív szívelégtelenség (szívbetegség, mely kifulladással és a láb és lábfej dagadásával jár, melyet a folyadék felgyülemlése okoz), ödéma (folyadék felgyülemlése), agyi iszkémia (csökkent agyi vérellátás), mellkasi fájdalom, heves szívdobogásérzés, amely lehet gyors vagy szabálytalan (palpitáció), szívroham, Raynaud-jelenség (a kezek és lábfejek duzzanata vagy hidegsége, továbbá lassult keringés a karokban, valamint a lábakban), lábgörcs és/vagy lábfájdalom járás közben (sántítás), légszomj, légzési elégtelenség, orrfolyás vagy orrdugulás, orrvérzés, a tüdő-légutak összehúzódása, köhögés, torokirritáció, szájszárazság, hasmenés, kontakt dermatítisz, hajhullás, ezüstfehér színű megjelenésű bőrkiütés (pikkelysömör-szerű kiütés), Peyronie-betegség (mely a hímvessző elgörbülését okozhatja), gyengeség/fáradtságérzés, allergiás jellegű reakciók, mint például bőrkiütés, csalánkiütés, viszketés, ritka esetben az ajkak, a szemek és a száj vizenyős duzzanata, ziháló légzés vagy súlyos bőrreakciók (Stevens-Johnson-szindróma, toxikus epidermális nekrolízis).

Az egyéb, szemészeti alkalmazású készítményekhez hasonlóan a Kiranol hatóanyagai is felszívódnak a vérbe. Ez hasonló mellékhatásokat válthat ki, mint a szájon át alkalmazott béta-blokkoló szerek. A helyi, szemészeti alkalmazást követően a mellékhatások gyakorisága kisebb, mint a szájon át vagy injekció formájában alkalmazott készítmények esetén.

Olyan, további mellékhatások is fel vannak sorolva, melyek akkor lépnek fel, amikor a béta-blokkolók osztályába tartozó készítményeket szembetegségek kezelésére alkalmazzák.

Nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):
Alacsony vércukorszint, szívelégtelenség, szívritmuszavar, emelkedett szívfrekvencia, emelkedett vérnyomás, hasi fájdalom és hányás, nem fizikai megerőltetés okozta izomfájdalom, szexuális funkciózavar, érzékcsalódás és idegentestérzés a szemben (olyan érzés, mintha lenne valami a szemében)

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Kiranol-t tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A tartály címkéjén és a dobozon feltüntetett lejárati idő (Felh.:/EXP) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolási hőmérsékletet.

A Kiranol-t a tartály első felbontása után 28 napon belül fel kell használni. Ezért a felbontást követő 4 hét múlva még akkor is ki kell dobni a tartályt, ha maradt benne valamennyi oldat. Segítségére lehet, ha a felnyitás dátumát felírja a dobozon erre a célra kialakított helyre.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Kiranol?
- A készítmény hatóanyagai a dorzolamid és a timolol. 20 mg dorzolamidot (22,26 mg dorzolamid-hidroklorid formájában) és 5 mg timololt (6,83 mg timolol-maleát formájában) tartalmaz milliliterenként.
- Egyéb összetevők: mannit (E421), hidroxietilcellulóz, benzalkónium-klorid (tartósítószerként), nátrium-citrát (E331), nátrium-hidroxid (E524) a pH beállításhoz és injekcióhoz való víz.

Milyen a Kiranol külleme és mit tartalmaz a csomagolás
A Kiranol színtelen, tiszta, enyhén viszkózus, vizes oldatos szemcsepp.

A Kiranol oldatos szemcsepp 5 ml oldatot tartalmazó fehér, átlátszatlan műanyag szemcseppentős tartályban kerül forgalomba, amely cseppentő feltéttel és csavaros tetővel, valamint biztonsági zárógyűrűvel van ellátva.

Kiszerelés: 1, 3 vagy 6 db 5 ml-es tartály dobozonként.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
Kiszerelés: 1x5ml Törzskönyvi szám: OGYI-T-21778/01
Gyógyszerek
  • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Actavis Group
    • Hatóanyag: dorzolamide, timolol
    • ATC: Timolol, kombinációk
    • Normatív TB támogatás:
    • Vényköteles:
    • Közgyógyellátásra adható:
    • Patikán kívül vásárolható:
    • EÜ támogatásra adható:
    • EÜ Kiemelt támogatás:
  • Üzemi baleset jogcím:
Fogyasztói ár: 1916Ft A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.
Emelt támogatás esetén térítési díj: 216 Ft
Normatív támogatás esetén téritési díj: 1916 Ft

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +21 °C
Minimum: +6 °C

A fátyol- és átmenetileg megnövekvő gomolyfelhőzet mellett legalább több órára kisüt a nap. Csapadék nem valószínű. A délnyugati, déli szelet élénk, a nyugati országrészben erős, főként az Északnyugat-Dunántúlon helyenként viharos lökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 18 és 24 fok között várható. Késő estére általában 12 és 17 fok közé hűl le a levegő. Időjárási frontra az előrejelzések szerint nem kell számítani, így az időjárásra érzékenyek tünetei várhtóan csillapodnak majd.