Gyógyszerkereső

KIRANOL 20 mg/ml + 5 mg/ml oldatos szemcsepp

Kiszerelés: 1x5ml

Törzskönyvi szám: OGYI-T-21778/01

KIRANOL 20 mg/ml + 5 mg/ml oldatos szemcsepp

Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Actavis Group

Hatóanyag: dorzolamide, timolol

ATC: Timolol, kombinációk

Normatív TB támogatás:

Vényköteles

Közgyógyellátásra adható:

Patikán kívül vásárolható

EÜ támogatásra adható:

EÜ Kiemelt támogatás:

Üzemi baleset jogcím:

Ajánlott fogyasztói ár: 1916 Ft
A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, a termék ára függ az orvosi rendelvényen szereplő kedvezmény jogcímétől.

Fogyasztói ár: 1916 Ft *

Normatív támogatott ár: 1916 Ft 

Eü. emelt támogatott ár: 216 Ft 

*az ár tájékozatató jellegű.

Betegtájékoztató

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A KIRANOL ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?
A Kiranol két hatóanyag, a dorzolamid és a timolol kombinációja.
A dorzolamid a karboanhidráz-gátlóknak nevezett gyógyszerek csoportjába tartozik.
A timolol a béta-blokkolóknak nevezett gyógyszerek csoportjába tartozik.
A Kiranol-t a zöldhályog (glaukóma) kezelésében a szemben lévő emelkedett nyomás csökkentésére írják fel akkor, ha az önmagában alkalmazott béta-blokkoló szemcsepp alkalmazása nem bizonyul megfelelőnek.
2. TUDNIVALÓK A KIRANOL ALKALMAZÁSA ELŐTT
Ne alkalmazza a Kiranol-t:
- ha allergiás (túlérzékeny) a dorzolamidra, timololra, a béta-blokkolókra vagy a gyógyszer bármely más (a 6. pontban felsorolt) összetevőjére,
- ha jelenleg légúti betegségben, például asztmában szenved, vagy szenvedett a múltban, illetve ha súlyos, krónikus, légúti szűkülettel járó tüdőbetegsége van/volt (ez egy súlyos tüdőbetegség, ami ziháló légzést, nehézlégzést és/vagy tartós köhögést okozhat),
- ha súlyos vesebetegségben szenved, vagy ha korábban veseköve volt,
- ha a vérében pH (sav-bázis egyensúly) zavar keletkezett,
- ha bizonyos szívbetegségei vannak, beleértve olyan szívritmuszavarokat, melyek rendellenesen lassú szívverést vagy súlyos szívelégtelenséget okoznak.
Ha úgy gondolja, hogy a fentiek bármelyike vonatkozik Önre, ne alkalmazza a Kiranol-t, amíg nem beszélt kezelőorvosával.
A Kiranol fokozott elővigyázatossággal alkalmazható
A gyógyszer alkalmazása előtt tájékoztassa orvosát, ha jelenleg az alábbi betegségekben szenved, vagy szenvedett a múltban bármikor:
- szívkoszorúér betegség (a tünetek között szerepelhet a mellkasi fájdalom, vagy mellkasi szorító érzés, nehézlégzés, illetve fulladás), Prinzmetal angina (nyugalomban jelentkező mellkasi fájdalom), szívelégtelenség, alacsony vérnyomás.
- szívritmus-zavarok, például lassú szívverés.
- légzési problémák, mint amilyen az asztma vagy az idült, légúti elzáródással járó tüdőbetegség.
- elégtelen vérkeringéssel együtt járó megbetegedések (mint amilyen a Raynaud-betegség vagy a Raynaud szindróma).
- cukorbetegség, mivel a Kiranol elfedheti az alacsony vércukorszint jeleit és tüneteit
- pajzsmirigy-túlműködés, mivel a Kiranol elfedheti ennek jeleit és tüneteit.
- májproblémák, ha izomgyengeséget tapasztal vagy miaszténia gráviszt (az akaratlagosan mozgatott izmok betegsége) állapítottak meg Önnél.
- bármilyen, az Ön által szedet gyógyszerrel szembeni allergia (túlérzékenység).
Ha kötőhártya-gyulladás (a szem(ek) belövelltsége, irritációja), a szem vagy a szemhéjak vizenyős duzzanata, bőrkiütés vagy a szem-, illetve a szem körüli terület viszketése alakul ki Önnél, azonnal forduljon kezelőorvosához. Ezek a tünetek lehetnek allergiás reakció következményei vagy a Kiranol mellékhatásai (lásd a "Lehetséges mellékhatások" c. pont).
Tájékoztassa kezelőorvosát, ha Önnél szemfertőzés alakul ki, szemsérülést szenved, szemműtéten esik át, illetve ha új-, vagy súlyosbodó tünetekkel járó reakció alakul ki Önnél.
Amennyiben Ön lágy kontaktlencsét visel, fontos tudni, hogy a kontaktlencséket a szemcsepp alkalmazása előtt el kell távolítani, és csak 15 perc elteltével lehet visszahelyezni, mivel a készítményben lévő benzalkónium-klorid nevű tartósítószer elszínezheti a kontaktlencséket.
Műtét vagy altatás/érzéstelenítés előtt (még a fogorvosnál is) mondja el orvosának, hogy a Kiranol szemcseppet használja, mivel ez a gyógyszer megváltoztathatja az altatáshoz/érzéstelenítéshez alkalmazott egyes gyógyszerek hatását aminek következtében az altatók/érzéstelenítők hirtelen vérnyomásesést idézhetnek elő.
Alkalmazása gyermekeknél
- A Kiranol csecsemőknél és gyermekeknél történő alkalmazásával kapcsolatban csak korlátozott tapasztalat áll rendelkezésre.
Alkalmazása időskorúaknál
A Kiranol oldatos szemcseppel végzett vizsgálatok során a Kiranol hatásai hasonlóak voltak mind az idősebb, mind a fiatalabb betegek esetében.
A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek
A Kiranol befolyásolhatja más, az Ön által használt gyógyszerek hatását és ugyanakkor más gyógyszerek is befolyást gyakorolhatnak a Kiranol hatására, beleértve ebbe a zöldhályog kezelésére szolgáló egyéb készítményeket is. Kérjük, feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét arról, ha jelenleg vagy nemrégiben egyéb gyógyszereket szedett, vagy szedni fog, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is. Ez különösen fontos akkor, ha az alábbiak bármelyike vonatkozik Önre:
- magas vérnyomás csökkentésére vagy szívbetegség kezelésére szed gyógyszert, pl. kalciumcsatorna-blokkolót, béta-blokkolót vagy digoxint,
- rendszertelen vagy egyenetlen szívverés kezelésre szolgáló gyógyszert, pl. kinidint vagy digoxint szed,
- egyéb olyan szemcseppet is használ, ami béta-blokkolót tartalmaz,
- más karboanhidráz-gátlót, például acetazolamidot is kap. Ezt a típusú gyógyszert szedheti szájon át, kaphatja szemcsepp formájában vagy más módon.
- kinidint (egyes szívbetegségek vagy a malária bizonyos típusainak kezelésére szolgáló gyógyszert) kap
- monoamino-oxidáz-gátlót (MAOI-t) vagy szelektív szerotonin-visszavétel-gátlót (SSRI-t pl. fluoxetint é paroxetint) szed, melyek depresszió vagy más betegségek kezelésére szolgálnak,
- úgynevezett paraszimpatomimetikumot szed, amit a vizeletürítés megkönnyítésére írhattak fel Önnek. A paraszimpatomimetikumok olyan típusú gyógyszerek, amelyeket néha a normális bélmozgás helyreállítására is alkalmaznak.
- olyan, közepes- vagy nagyfokú fájdalom enyhítésére szolgáló narkotikumot szed, mint a morfin vagy nagy adagban kap aszpirint. Bár nincs arra vonatkozó bizonyíték, hogy a dorzolamid-hidroklorid kölcsönhatásba léphet az aszpirinnel, más, a dorzolamid-hidrokloriddal rokon, szájon át szedett gyógyszerekről ismert, hogy kölcsönhatást váltanak ki az aszpirinnel,
- cukorbetegség vagy magas vércukorszint kezelésére szolgáló gyógyszert szed,
- epinefrint (adrenalint) kap.
Terhesség és szoptatás
Ha terhes, vagy szoptat, illetve úgy gondolja, hogy teherbe eshetett, vagy gyermekvállalást tervez, beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, mielőtt elkezdi alkalmazni ezt a gyógyszert.
Ha terhes, ne használja a Kiranol-t, csak akkor, ha ezt kezelőorvosa szükségesnek tartja.
Ne alkalmazza a Kiranol-t, ha szoptat. A timolol bejuthat az anyatejbe.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Kiranol egyes betegeknél olyan mellékhatásokat idézhet elő, mint például a homályos látás.
Ne vezessen gépjárművet, illetve ne kezeljen gépeket addig, amíg ezek a tünetek el nem múlnak.
Fontos információk a Kiranol egyes összetevőiről:
A Kiranol tartósítószerként benzalkonium-kloridot tartalmaz.
A benzalkonium-klorid szemirritációt okozhat.
A benzalkonium-kloridról ismert, hogy elszínezi a lágy kontaktlencséket. Ne engedje, hogy a készítmény lágy kontaktlencsével érintkezzen. A becseppentés előtt vegye ki a kontaktlencséket és várjon 15 percet, mielőtt visszahelyezi őket.
3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI A KIRANOL-T?
A Kiranol-t mindig az orvos utasításainak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.
A megfelelő adagolást és a kezelés időtartamát a kezelőorvosa állapítja meg.
A készítmény szokásos adagja egy csepp az érintett szembe/szemekbe naponta kétszer, pl. reggel és este.
Amennyiben a Kiranol mellett egyéb szemcseppet is használ, a két készítmény becseppentése között legalább 10 percnek el kell telnie.
Ne változtassa meg a gyógyszer adagolását anélkül, hogy ezt orvosával megbeszélné. Ha abba kell hagynia a kezelést, azonnal forduljon a kezelőorvosához.
Ügyeljen arra, hogy a tartály cseppentőfeltétjének csúcsa ne érjen a szeméhez vagy annak környékéhez. A tartály csúcsa ugyanis szemfertőzést okozó baktériumokkal szennyeződhet, amelyek súlyos szemkárosodást vagy akár látásvesztést is okozhatnak. A tartály lehetséges szennyeződésének elkerülése érdekében ügyeljen arra, hogy az adagolónyílás ne érintkezzen semmilyen felülettel.
Igen fontos a megfelelő adag becseppentése - ezért a cseppentő nyílását nem szabad kitágítani.
Használati utasítás:
A becseppentés előtt ajánlott kezet mosnia.
Megkönnyítheti a becseppentést, ha a műveletet egy tükör előtt végzi

1. A gyógyszer első alkalmazását megelőzően győződjön meg arról, hogy a tartály nyakán lévő biztonsági szalag sértetlen. Bontatlan tartály esetén is szabályos, ha a tartály és a kupak között rés van.
2. Vegye le a tartály kupakját.
3. Hajtsa hátra a fejét, és finoman húzza le az alsó szemhéját, úgy, hogy a szemhéj és a szem között kis tasak képződjék (lásd 1. ábra).
4. Fordítsa a tartályt fejjel lefelé, majd addig nyomja össze, amíg egyetlen cseppet juttat a szemébe, ahogyan azt orvosa mutatta.
A CSEPPENTŐ CSÚCSA NEM ÉRINTKEZHET SEM A SZEMÉVEL, SEM A SZEMHÉJÁVAL! (lásd 1. ábra).
5. A Kiranol becseppentését követően egyik ujját 2 percen keresztül nyomja a szem orr felé néző sarkába. Ez segít megakadályozni, hogy a timolol a test többi részébe is behatoljon.
6. Ismételje meg a 3-5 lépéseket a másik szemen is, amennyiben orvosa útmutatása szerint erre szükség van.
7. Helyezze vissza a kupakot és használat után azonnal zárja le a tartályt.
Ha az előírtnál több Kiranol-t alkalmazott
Fontos, hogy betartsa az orvosa által előírt adagolást. Ha túl sokat cseppentett a szemébe, vagy bármennyit lenyelt a tartály tartalmából, rosszul érezheti magát, többek között szédülést, nehézlégzést vagy szívritmusa lelassulását tapasztalhatja. Amennyiben az előző hatások bármelyikét érzi, azonnal kérjen orvosi segítséget!
Ha elfelejtette alkalmazni a Kiranol-t
Fontos, hogy a Kiranol-t az orvosa által előírt adagban használja.
Ha kihagy egy adagot, pótolja, amilyen hamar csak tudja. Ha azonban már majdnem itt az ideje a következő adagnak, hagyja ki az elfelejtett adagot és térjen vissza a szokásos alkalmazáshoz.
Ne alkalmazzon kétszeres adagot a kimaradt adag pótlására.
Ha idő előtt abbahagyja a Kiranol alkalmazását
Amennyiben abba szeretné hagyni a gyógyszer szedését, először beszéljen kezelőorvosával.
Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.
4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK
Mint minden gyógyszer, így a Kiranol is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Ön általában addig alkalmazhatja ezt a szemcseppet, amíg súlyos mellékhatások nem jelentkeznek. Amennyiben mindezek aggasztják Önt, beszéljen orvosával vagy gyógyszerészével. Orvosával való megbeszélés nélkül ne hagyja abba a Kiranol alkalmazását.
Amennyiben az alábbi, súlyos mellékhatások bármelyikét tapasztalja, hagyja abba a gyógyszer alkalmazását és beszéljen orvosával vagy gyógyszerészével, vagy menjen a legközelebbi kórház baleseti/sürgősségi osztályára.

- Általános allergiás reakciók, beleértve ebbe a bőr alatt jelentkező, az arcot, illetve a végtagokat érintő vizenyős duzzanatokat is, amelyek elzárhatják a légutakat és légzési-, illetve nyelési nehézséget idézhetnek elő, továbbá, csalánkiütéseket, vagy viszkető bőrkiütéseket, helyi, valamit általános bőrkiütéseket, viszketést, ezen felül pedig súlyos, hirtelen jelentkező, életveszélyes allergiás reakciót okozhatnak.
- Súlyos betegség, amely a száj, a szemek és a nemi szervek környéki bőr nagyfokú duzzanatával, illetve leválásával jelentkezik. Főként a tenyér, illetve a talpak rózsaszínes, vöröses elváltozásával jelentkező bőrkiütés.
Az egyéb, szemészeti alkalmazású készítményekhez hasonlóan a Kiranol is felszívódik a vérbe. Ez hasonló mellékhatásokat válthat ki, mint visszérbe adott vagy szájon át alkalmazott béta-blokkoló szerek. A helyi, szemészeti alkalmazást követően jelentkező mellékhatások gyakorisága kisebb, mint amikor a készítményt szájon át vagy injekció formájában alkalmazzák.
A következő mellékhatásokat jelentették a dorzolamid/timolol vagy az összetevők bármelyikének alkalmazásakor:
Nagyon gyakori (10-ből 1-nél több beteget érint):
Égető és viszkető érzés a szemben, fonák ízérzés.
Gyakori (100-ból 1-10 beteget érint):
A szem(ek) és a szem környékének belövelltsége, a szem(ek) könnyezése, viszketése, a szem(ek) felületén jelentkező hatások, a szem(ek) illetve a szemkörnyék duzzanata és/vagy irritációja, idegentestérzés a szemben (szaruhártya erózió), csökkent szaruhártya érzékenység (a beteg nem érzi, hogy valami belekerült a szemébe, nem érez fájdalmat), fájdalom a szemben, szemszárazság, homályos látás, fejfájás, arcüreg-/orrmelléküreg-gyulladás (feszülés vagy teltségérzet az orrban), hányinger és fáradtságérzés.
Nem gyakori (1000-ből 1-10 beteget érint):
Szédülés, levertség, nyomott hangulat (depresszió), a szivárványhártya gyulladása, homályos látás (ezt néhány esetben a pupilla nagyfokú szűkülését megakadályozó gyógyszer leállítása okozza), lassú szívverés, ájulás, nehézlégzés, emésztési zavarok és vesekő (amit gyakran a hát alsó részén és/vagy oldalsó területén, a lágyékban vagy hasi területen hirtelen jelentkező, kínzó, görcsös fájdalom jellemez).
Ritka (10 000-ből 1-10 beteget érint):
Szisztémás lúpusz eritematózusz (egy immunbetegség, ami belső szervek gyulladását idézheti elő), kezek és lábfejek bizsergése vagy zsibbadása, alvászavarok, rémálmok, emlékezetkiesés, izomgyengeség, csökkent szexuális vágy, szélütés (sztrók), átmeneti rövidlátás, mely a kezelés abbahagyásakor megszűnhet, folyadék felhalmozódása az ideghártya (retina) alatt (szem érhártya leválás filtrációs műtétet követően), szemhéjak ernyedtsége, kettőslátás, a szemhéjak kérgesedése, a szaruhártya (kornea) duzzanata (látászavar tüneteivel kísérten), alacsony szembelnyomás, fülcsengés, alacsony vérnyomás, szívritmuszavar, mellkasi fájdalom, szívdobogásérzés (gyorsabb és/vagy rendszertelen szívverés), vizenyő (folyadék-felhalmozódás), szívroham, pangásos szívelégtelenség (olyan szívbetegség, ami nehézlégzéssel és a lábfejek, valamint a lábak folyadék-felszaporodás miatti vizenyős duzzanatával jár együtt), az agy csökkent vérellátása, a kezek és lábfejek duzzanata vagy hidegsége, továbbá lassult keringés a karokban, valamint a lábakban, lábgörcs és/vagy lábfájdalom járás közben (sántítás), légszomj, fulladásérzet, orrfolyás vagy orrdugulás, orrvérzés, nehézlégzés, köhögés, torokirritáció, szájszárazság, hasmenés, kontakt dermatítisz, hajhullás, pikkelysömör, vagy pikkelysömör súlyosbodása, Peyronie betegség (mely a hímvessző elgörbülését okozhatja), gyengeség/fáradtságérzés, allergiás jellegű reakciók, mint például bőrkiütés, csalánkiütés, viszketés, ritka esetben az ajkak-, a szemek- és a száj vizenyős duzzanata, ziháló légzés.
Nem ismert gyakoriságú mellékhatások:
Alacsony vércukorszint, szívelégtelenség, gyomortáji fájdalom és hányás, nem fizikai megerőltetés okozta izomfájdalom, szexuális funkciózavar, illetve csökkent szexuális vágy.
Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét, főként, ha szemműtétet követően elkezdett Kiranol-kezelés során tapasztal bármilyen változást/látászavart.
5. HOGYAN KELL A KIRANOL-T TÁROLNI?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A tartály címkéjén és a dobozon feltüntetett lejárati idő (Felh.:) után ne alkalmazza a Kiranol-t. A lejárati idő a jelzett hónap utolsó napjára vonatkozik.
Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolási hőmérsékletet.
A Kiranol-t a tartály első felbontása után 28 napon belül fel kell használni. Ezért a felbontást követő 4 hét múlva még akkor is ki kell dobni a tartályt, ha maradt benne valamennyi oldat. Segítségére lehet, ha a felnyitás dátumát felírja a dobozon erre a célra kialakított helyre.
A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK
Mit tartalmaz a Kiranol
- A készítmény hatóanyagai a dorzolamid és a timolol. 20 mg dorzolamidot (22,26 mg dorzolamid-hidroklorid formájában) és 5 mg timololt (6,83 mg timolol-maleát formájában) tartalmaz milliliterenként.
- Egyéb összetevők: mannit (E421), hidroxietilcellulóz, benzalkónium-klorid (tartósítószerként), nátrium-citrát (E331), nátrium-hidroxid (E524) a pH beállításhoz és injekcióhoz való víz.
Milyen a Kiranol készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Az Ön gyógyszere steril, színtelen, tiszta, enyhén viszkózus, vizes oldatos szemcsepp.
A Kiranol oldatos szemcsepp fehér, átlátszatlan MDPE szemcseppentős tartályban kerül forgalomba, amely LDPE cseppentő feltéttel, és HDPE csavaros tetővel, valamint biztonsági zárógyűrűvel van ellátva, dobozban.
Kiszerelés: 1, 3 vagy 6 db 5 ml-es tartály dobozonként.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

Kapcsolódó betegségek ( szemészeti problémák, tüdő- és légúti megbetegedések )

Szeretném megvásárolni patikában, megkeresem a legközelebbi patikát:


Partner patikáink: logo BENU Gyógyszertár