Gyógyszerkereső

INVIRASE 200 mg kemény kapszula

INVIRASE 200 mg kemény kapszula

Hatóanyag:
saquinavir

ATC:
Saquinavir

Vényköteles

- Normatív TB támogatás: nem
- Közgyógyellátásra adható: nem
- EÜ támogatásra adható: nem
- EÜ 100 támogatásra adható: nem

Kiszerelés:
270x


Kedvezményes árak:

113379 Ft *

113379 Ft

Törzskönyvi szám: EU/1/96/026/001
Gyártó: Roche Registration

( * : az ár tájékozatató jellegű. )

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer az Invirase és milyen betegségek esetén alkalmazható?
Az Invirase vírusellenes szer, a proteázgátló gyógyszerek csoportjába tartozik. A Humán Immunhiányt okozó Vírus (HIV) fertőzés kezelésére szolgál.
Az Invirase-t HIV-1 fertőzésben szenvedő felnőtt betegek kezelésére használják. Az Invirase-t ritonavirrel (Norvir) és más retrovírusellenes gyógyszerekkel kombinálva alkalmazzák.
2. Tudnivalók az Invirase szedése előtt
Ne szedje az Invirase-t ha:
- allergiás a szakinavirra, ritonavirra, vagy bármelyik segédanyagra (lásd \"Az Invirase laktózt tartalmaz\"c. részt alább ebben a fejezetben és a \"Mit tartalmaz az Invirase\" c. részt a 6. fejezetben).
- olyan szívbetegsége van, amelyet elektrokardiogram mutat ki (EKG, a szív elektromos működésének vizsgálata) - ez veleszületett eltérés lehet Önnél,
- nagyon lassú a szívverése (bradikardia),
- gyenge a szíve (szívelégtelensége van),
- korábban előfordult Önnél szívritmuszavar (arritmia),
- a vér sóháztartásának zavara áll fenn Önnél, főként, ha alacsony a káliumszintje a vérben (hipokalémia), amelyet jelenleg nem kezelnek,
- súlyos májbetegsége van, mint pl. sárgaság, májgyulladás vagy májelégtelenség és a hasa megtelik folyadékkal, időnként zavart vagy nyelőcsővérzése van,
Ne szedje az Invirase-t, ha a fentiek közül bármelyik fennáll Önnél. Ha nem biztos benne, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, mielőtt elkezdené szedni az Invirase-t.

Ne szedje az Invirase-t, ha Ön az alábbi gyógyszerek közül bármelyiket szedi: Minden olyan gyógyszer, amely megváltoztatja a szívverését, pl:

- egyes HIV-ellenes szerek, mint pl. atazanavir, lopinavir
- egyes szívgyógyszerek - amiodaron, bepridil, dizopiramid, dofetilid, flekainid, hidrokinidin, ibutilid, lidokain, propafenon, kinidin, szotalol
- egyes depresszió kezelésére alkalmazott gyógyszerek - amitriptilin, imipramin, trazodon
- egyéb súlyos pszichiátriai betegségek kezelésére alkalmazott gyógyszerek - mint pl. klozapin, haloperidol, mezoridazin, fenotiazin, szertindol, szultoprid, tioridazin, zipraszidon
- egyes fertőzés-ellenes szerek - mint pl. klaritromicin, dapszon, eritromicin, halofantrin, pentamidin, sparfloxacin
- egyes kábító fájdalomcsillapítók - mint pl. alfentanil, fentanil, metadon
- merevedési zavar kezelésére alkalmazott gyógyszerek - szildenafil, vardenafil, tadalafil
- különböző betegségek kezelésére alkalmazott egyes gyógyszerek: ciszaprid, difemanil, mizolasztin, kinin, vinkamin
Bármelyik egyéb gyógyszer az alábbiak közül:
- terfenadin és asztemizol - allergia elleni gyógyszer
- pimozid - súlyos pszichés betegségek elleni szer
- ergot alkaloidok - migrén kezelésére alkalmazott szer
- triazolám és szájon át alkalmazott midazolám - alvást segítő és/vagy szorongást enyhítő gyógyszer
- rifampicin - tuberkulózis megelőzésére és kezelésére
- szimvasztatin és lovasztatin - a vér koleszterin szintjét csökkentik
- kvetiapin - skizofrénia, bipoláris betegség és major depressziós zavar kezelésére alkalmazott gyógyszer
Ne szedje az Invirase-t, ha a fentiek közül bármelyik vonatkozik Önre. Ha nem biztos benne, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, mielőtt elkezdené szedni az Invirase-t.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
Tudnia kell, hogy az Invirase/ritonavir nem gyógyítja a HIV-fertőzést, tehát továbbra is megkaphat egyéb fertőzéseket és betegségeket, melyek együtt járnak a HIV-betegséggel. Ezért továbbra is orvosi felügyeletre van szüksége, amíg szedi az Invirase/ritonavirt.
E gyógyszer szedése ellenére Ön továbbra is terjesztheti a HIV-fertőzést, habár hatásos retrovírus-ellenes kezelés ennek kockázatát csökkenti. Beszélje meg kezelőorvosával, hogy milyen óvintézkedések szükségesek mások megfertőzésének elkerülése érdekében.
Jelenleg alig van adat az Invirase/ritonavir alkalmazásáról gyermekeken és 60 év feletti felnőtteken.
Szívritmuszavar (aritmia)
Az Invirase hatására megváltozhat a szívverése - ez akár súlyos is lehet. Ez főként akkor fordul elő, ha Ön nő vagy idősebb személy.
- Beszéljen kezelőorvosával az Invirase-kezelés elkezdése előtt, ha a vére káliumszintjét csökkentő gyógyszert szed.
- Azonnal jelezze kezelőorvosának, ha a kezelés alatt szapora vagy szabálytalan szívverést észlel. Kezelőorvosa a szívritmus ellenőrzése céljából EKG-vizsgálatot rendelhet el.
Egyéb betegségek
Előfordulhat, hogy vannak vagy voltak olyan betegségei, amelyekre különös figyelmet kell fordítani, mielőtt elkezdi szedni, ill. mialatt szedi az Invirase/ritonavirt. Ezért a gyógyszer szedésének megkezdése előtt közölnie kell kezelőorvosával, ha cukorbetegsége, hasmenése van, vagy ha allergiás (lásd 4. részt), vagy ha érzékeny egyes cukrokra (lásd \"Az Invirase laktózt tartalmaz\" c. részt).
Vesebetegség: Beszélje meg kezelőorvosával, ha volt valaha vesebetegsége.
Májbetegség: Mondja el kezelőorvosának, ha májbetegsége volt. A krónikus hepatitis B, vagy C-ben (fertőző májgyulladás) szenvedő betegeken antiretrovirális szerrel történő kezelés esetén nagyobb a valószínűsége annak, hogy súlyos, esetleg halálos kimenetelű, májat érintő mellékhatás jelentkezik, ezért a májműködés ellenőrzése céljából vérvizsgálatra lehet szüksége.
Fertőzés: Egyes, előrehaladott HIV-fertőzésben (AIDS) szenvedő betegekben, akiknek kórtörténetében opportunista fertőzés szerepel, röviddel a HIV-ellenes kezelés megkezdése után a korábbi fertőzésre jellemző gyulladásos jelek és tünetek léphetnek fel. Ezek a tünetek feltehetőleg azért alakulnak ki, mert az immunrendszer válaszkészsége javul, és így képes felvenni a harcot a szervezetben esetlegesen lappangó tünetmentes fertőzésekkel szemben. Amennyiben bármilyen, fertőzésre utaló tünetet észlel, azonnal értesítse kezelőorvosát (lásd 4. részt).
Az opportunista fertőzéseken kívül autoimmun betegségek (olyan állapotok, amikor az immunrendszer a szervezet egészséges szöveteit támadja meg) szintén előfordulhatnak a HIV fertőzés kezelésére szolgáló gyógyszerek szedésének elkezdését követően. Az autoimmun betegségek hónapokkal a kezelés elkezdését követően is jelentkezhetnek. Ha fertőzésre utaló bármilyen tünetet, vagy egyéb tünetet, pl. izomgyengeséget, a kezekben és a lábakban kezdődő, majd a törzs felé terjedő gyengeséget, szívdobogásérzést, remegést vagy hiperaktivitást észlel, azonnal forduljon kezelőorvosához, hogy a szükséges kezelést elkezdhesse.
A test zsírtartalma: A kombinált antiretrovirális-kezelést kapó betegeken a test zsírtartalmának eloszlása megváltozhat, egyes helyeken felhalmozódhat, más helyeken eltűnhet. Beszéljen kezelőorvosával, ha teste zsírszöveteinek eloszlásában változást észlel (lásd 4. részt).
Csontbetegségek: néhány kombinált antiretrovirális-kezelésben részesülő betegnél oszteonekrózisnak nevezett csontbetegség fejlődhet ki (a csont vérellátásának károsodása miatt a csontszövet elhalása). A betegség kifejlődésének számos kockázati tényezője ismert, többek között a kombinált antiretrovirális- kezelés hossza, kortikoszteroid alkalmazása, alkoholfogyasztás, súlyos immunszuppresszió, nagyobb testtömeg index. Az oszteonekrózis tünete az ízületi merevség, a fájdalom (elsősorban csípő, térd, váll) és a mozgási nehezítettség. Ha ezeket a tüneteket észleli, kérjük, forduljon kezelőorvosához.
Egyéb gyógyszerek és az Invirase
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről.
Az Invirase/ritonavir kombináció számos olyan gyógyszerrel szedhető, melyeket HIV-ferőzésben általában használnak.
Van néhány gyógyszer, melyet nem szabad szedni Invirase/ritonavirrel (lásd fent a \"Ne szedje az Invirase-t, ha az alábbi gyógyszerek közül bármelyiket szedi\" c. részt).
Vannak olyan gyógyszerek is, amelyeket vagy kisebb adagban kell szedni, vagy az Invirase, vagy a ritonavir adagját kell csökkenteni együttes alkalmazás esetén (lásd a \"Gyógyszerek, amelyek kölcsönhatásba léphetnek a szakinavirral és/vagy a ritonavirrel\" c. részt alább). Kérdezze meg kezelőorvosát, vagy gyógyszerészét az Invirase/ritonavir-ral együtt szedhető gyógyszerekkel kapcsolatosan.
Gyógyszerek, amelyek kölcsönhatásba léphetnek a szakinavirral és/vagy a ritonavirrel:
- más HIV-ellenes szerek - mint pl. nelfinavir, indinavir, nevirapin, delavirdin, efavinerz, maravirok
- egyes immunrendszert befolyásló gyógyszerek - mint pl. ciklosporin, szirolimusz (rapamicin), takrolimusz
- különböző szteroidok - mint pl. dexametazon, etinilösztradiol, flutikazon
- egyes szívgyógyszerek - mint pl. kálciumcsatorna-blokkolók, kinidin, digoxin
- vér-koleszterinszint csökkentők - mint pl. sztatinok
- gombaellenes szerek - mint pl. ketokonazol, itrakonazol
- görcsgátlók - mint pl. fenobarbitál, fenitoin, karbamazepin
- nyugtató szerek - mint pl. injekcióban adott midazolám
- egyes antibiotikumok - mint pl. kinuptisztin/dalfoprisztin, rifabutin, fuzidsav
- depresszió elleni gyógyszerek - mint pl. nefazodon, triciklusos antidepresszánsok
- véralvadás elleni gyógyszerek - warfarin
- orbáncfüvet tartalmazó gyógynövény készítmények és fokhagyma kapszulák
- bizonyos gyógyszerek, melyek a gyomorsav termelődésére hatnak - mint pl. omeprazol vagy egyéb protonpumpa-gátlók
- jóindulatú prosztata megnagyobbodás (a prosztata méretének növekedése) tüneteinek kezelésére használt gyógyszerek, mint pl. alfuzozin
- aszthma vagy más tüdőbetegségek, mint pl. krónikus obstruktív légúti betegség (COPD) kezelésére használt gyógyszerek, mint pl. szalmeterol
- köszvény-ellenes gyógyszerek, mint pl. kolhicin
- a tüdő verőereiben fellépő magas vérnyomás kezelésére használt gyógyszerek (pulmonális artériás hipertóniaként ismert betegség), mint pl. boszentán
Kezelőorvosa tudta és beleegyezése nélkül ezért az Invirase/ritonavir mellett nem szedhet más gyógyszereket.
Ha fogamzásgátló tablettát szed terhesség megelőzése céljából, kiegészítő vagy más fogamzásgátló módszert is kell alkalmaznia, mert a ritonavir csökkentheti a fogamzásgátló gyógyszer hatását.
Az Invirase egyidejű bevétele étellel és itallal
Az Invirase-t ritonavirrel együtt kell bevenni, étkezést követően 2 órán belül.
Terhesség és szoptatás
Mielőtt bármilyen gyógyszer szedését megkezdi, beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével. Közölje kezelőorvosával, ha terhes vagy terhességet tervez. Terhesség idején csak a kezelőorvossal történt megbeszélés után szedhető ez a gyógyszer.
Nem szoptathat, ha Invirase/ritonavir-t szed.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Nem vizsgálták, hogy az Invirase hatással van-e a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges készségekre. Tapasztaltak azonban szédülést, fáradságot és látáskárosodást az Invirase szedése során. Ne vezessen gépjárművet és ne kezeljen gépeket, ha ilyen tüneteket tapasztal.
Az Invirase laktózt tartalmaz
Minden kapszula 63,3 mg vízmentes laktózt tartalmaz. Ha kezelőorvosa tudatta Önnel, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, beszéljen kezelőorvosával, mielőtt elkezdi alkalmazni ezt a gyógyszert.
3. Hogyan kell szedni az Invirase-t?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát, vagy gyógyszerészét. Az Invirase 200 mg-os kapszula vagy 500 mg-os filmtabletta formájában kapható (lásd az Invirase 500 mg-os filmtabletta betegtájékoztatóját). Kezelőorvosa az Invirase-t ritonavirel (Norvir) és más HIV készítményekkel együtt fogja felírni Ön számára.
Hogyan kell bevenni
- Az Invirase-t a ritonavir (Norvir) kapszulával egyidőben kell bevenni.
- Az Invirase kapszulát étkezés közben vagy utána kell bevenni.
- A kapszulákat vízzel, egészben kell lenyelni.

Mennyit kell bevenni


Szokásos adag

- Vegyen be öt 200 mg-os Invirase kapszulát naponta kétszer.
- Vegyen be egy 100 mg-os ritonavir (Norvir) kapszulát naponta kétszer.
Ha ez az első HIV-ellenes gyógyszere vagy először szedi a ritonavirt (Norvirt)
Az első héten csökkentett adagban kell szednie az Invirase-t.
1. héten:
- Vegyen be naponta kétszer egy 500 mg-os Invirase filmtablettát (lásd az Invirase 500 mg-os filmtabletta betegtájékoztatóját)
- Vegyen be naponta kétszer egy 100 mg-os ritonavir (Norvir) kapszulát
2. héten és utána:
- Folytassa a szokásos adaggal.
Ha az előírtnál több Invirase-t vett be
Ha többet vett be a gyógyszerből, mint amennyit a kezelőorvos előírt, lépjen kapcsolatba kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Ha elfelejtette bevenni az Invirase-t
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására. Ha elfelejtett bevenni egy adagot, vegye be némi étellel amint eszébe jut. Ezután folytassa a szedését az eredeti előírás szerint. Önkényesen ne változtasson az adagoláson.
Ha idő előtt abbahagyja az Invirase szedését
Addig szedje a gyógyszert, amíg a kezelőorvos másképp nem rendeli.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
A HIV-fertőzés kezelése során nem mindig lehet eldönteni, hogy a nemkívánatos hatást az Invirase, vagy valamelyik másik, egyidejűleg szedett gyógyszer okozta-e, vagy az a fertőzés szövődményének tekintendő. Ezért nagyon fontos, hogy az állapotában bekövetkezett bármilyen változásról értesítse kezelőorvosát.
A ritonavirrel együtt szedett szakinavir leggyakoribb (száz beteg közül több mint tíz betegnél) mellékhatásai a gyomor-, bélrendszerrel kapcsolatosak, émelygés, hasmenés, fáradtság, hányás, szelek és hasi fájdalom fordul elő leggyakrabban. A laboratóriumi eredmények (pl. vér- vagy vizeletvizsgálatok) változása is nagyon gyakran előfordult.
Egyéb jelentett mellékhatások (száz beteg közül több mint egynél, de tíz betegből kevesebb, mint egynél) amelyek jelentkezhetnek: kiütés, viszketés, ekcéma és száraz bőr, hajhullás, szájszárazság, fejfájás, perifériás neuropátia (a láb és a kéz idegeinek működészavara, mely zsibbadásban, szurkáló, csípő vagy égő fájdalom érzésben jelentkezhet), gyengeség, szédülés, libido zavarok, ízérzés változása, szájfekélyek, ajakszárazság, kellemetlen hasi érzés, emésztési zavar, fogyás, székrekedés, megnövekedett étvágy, izomgörcs és légszomj.
Egyéb, kevésbé gyakori mellékhatások (ezer beteg közül több mint egynél, de száz betegből kevesebb, mint egynél): csökkent étvágy, látászavar, májgyulladás, görcsök, allergiás reakciók, hólyagok, aluszékonyság, veseműködési zavar, hasnyálmirigy-gyulladás, a bőr vagy a szemfehérje sárgasága,amelyet májproblémák okoznak és Stevens-Johnson szindróma (egy súlyos betegség, amely során hólyagok alakulnak ki a bőrön, a szemeken, a szájban és a nemi szerveken).
A kezelőorvos rendszeresen ellenőrzi a vérképet, az esetleges eltérések felfedezése céljából. Ezzel a kezeléssel, vagy más proteázgátlóval kezelt betegeken előfordult cukorbetegség vagy a vércukorszint emelkedése.
A és B típusú hemofíliában szenvedő betegeken fokozott vérzést figyeltek meg ezzel a kezeléssel, vagy más proteázgátló-kezelés során. Ha ez Önnel is előfordul, azonnal forduljon kezelőorvosához.
Vannak betegek, akiken a kombinált antiretrovirális-kezelés alakváltozást idéz elő, mert megváltozik a testben a zsírszövet eloszlása. Csökkenhet a bőr alatti zsírmennyiség a lábszárakon, karokon és az arcon, a has és más belső szervek zsírtartalma viszont nőhet, az emlők megnagyobbodhatnak, és zsíros púp keletkezhet a nyak hátsó részén (\"bölénypúp\"). Ennek oka, és az egészségre gyakorolt tartós hatása jelenleg nem ismert. A kombinált antiretrovírus terápia emelheti a vér tejsavszintjét, cukorszintjét és vérzsírszintjét is, és fokozhatja az inzulinrezisztenciát.
Leírták izomfájdalom, nyomásérzékenység vagy izomgyengeség előfordulását is, különösen a proteázgátlók és nukleozid analógok kombinációjával végzett antiretrovirális terápia során. Ezek az izomzatot érintő változások ritka esetben komolyak is lehetnek (rhabdomyolisis).
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell az Invirase-t tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon és az üvegen feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik
Az eredeti csomagolásban tárolandó.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz az Invirase
- A készítmény hatóanyaga a szakinavir. Egy Invirase kapszula 228,7 mg szakinavir-mezilátot tartalmaz, mely 200 mg szakinavirnak felel meg.
- Egyéb összetevők: 63,3 mg laktóz (vízmentes), mikrokristályos cellulóz, povidon, karboximetil-keményítő-nátrium, talkum és magnézium-sztearát. A kapszulahéj tartalma: zselatin, fekete, vörös és sárga vas-oxid (E172), indigokármin (E132), titán-dioxid (E171), sellak, szójalecitin, poli-dimetil-sziloxán.

Milyen az Invirase külleme és mit tartalmaz a csomagolás

A 200 mg-os Invirase kemény kapszulák világosbarna és zöld színűek. A kapszula héj mindkét felére a \"ROCHE\"felirat és a\"0245\" jelzés van nyomtatva. Egy borostyánszínű üvegben 270 db Invirase kapszula van.

Kapcsolódó betegségek ( emésztőrendszeri megbetegedések, bőr- és nemi betegségek, gyermekgyógyászat, felnőttkori fertőző betegségek )

Szeretném megvásárolni patikában, megkeresem a legközelebbi patikát:


Partner patikáink: logo BENU Gyógyszertár


Kövesse a Házipatikát:

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+16, +25 °C
Minimum:
+8, +13 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt sok lesz felettünk a felhő, de említést érdemlő csapadék nem valószínű.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!