INFANRIX HEXA por és szuszpenzió szuszpenziós injekcióhoz

INFANRIX HEXA por és szuszpenzió szuszpenziós injekcióhoz betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer az Infanrix hexa és milyen betegségek esetén alkalmazható?

Az Infanrix hexa egy, a gyermeke védelmére szolgáló oltóanyag, amely hat betegség megelőzésére szolgál.

- Diftéria: súlyos, baktérium okozta fertőzés, amely főleg a légutakat és néha a bőrt támadja meg. A légutak nyálkahártyája megduzzad, amely súlyos légzési nehézséget és esetenként fulladást okoz. A baktérium méreganyagot is kibocsát. Ez idegrendszeri károsodást, szívproblémákat, sőt halált is okozhat.

- Tetanusz: a tetanusz baktérium a bőr sérülésein (vágás, karcolás, sebzés) keresztül jut a szervezetbe. A fertőzésre különösen hajlamosító sebek az égés, a csonttörés, a mély sebek, illetve az olyan sérülések, amelyek földdel, porral, lótrágyával szennyezettek vagy faszálkák vannak bennük. A baktérium méreganyagot is kibocsát. Ez izommerevséget, fájdalmas izomösszehúzódásokat, görcsöt, sőt halált is okozhat. Az izomgörcs olyan erős lehet, hogy gerinctörés is bekövetkezhet.

- Szamárköhögés (pertusszisz): a szamárköhögés erősen fertőző betegség. Súlyos, esetlegesen légzési problémákat is előidéző köhögést okoz. A köhögést gyakran "húzó" hang kíséri. A köhögés egy-két hónapig, vagy még hosszabb ideig tarthat. A szamárköhögés fülfertőzéseket, esetlegesen hosszú ideig tartó hörghurutot (bronhitiszt), tüdőgyulladást (pneumóniát), görcsöket, agykárosodást, sőt halált is okozhat.

- Hepatitisz B (B típusú járványos májgyulladás): a hepatitisz B vírusfertőzés következtében a máj megduzzad. A vírus megtalálható a fertőzött személyek testnedveiben, így a hüvelyváladékban, a vérben, az ondóban vagy a nyálban (köpetben).

- Polio: egy vírusfertőzés. A járványos gyermekbénulás (poliomielitisz) gyakran csak enyhe lefolyású betegség. Mindazonáltal néha nagyon súlyos is lehet és maradandó károsodást, sőt halált is okozhat. A poliomielitisz az izmokat mozgásképtelenné teheti (bénulás). Ez érintheti a légzéshez és a járáshoz szükséges izmokat is. A betegség által érintett karok és lábak fájdalmasan kicsavarodhatnak (deformálódhatnak).

- b-típusú Haemophilus influenzae (Hib): a Hib fertőzés agyi duzzanatot (gyulladást) okozhat. Ez súlyos problémákhoz vezethet, mint amilyen a szellemi visszamaradottság (retardáció), agyi bénulás, süketség, epilepszia vagy részleges vakság. Torokduzzanatot is okozhat. Ez fulladás következtében halált okozhat. Ritkábban a baktérium megfertőzheti a vért, a szívet, a tüdőt, a csontokat, az ízületeket, valamint a szem és a száj szöveteit.

Hogyan fejti ki hatását az Infanrix hexa
- Az Infanrix hexa segíti gyermeke szervezetét abban, hogy létrehozza saját védelmét (ellenanyagokat). Ezek fogják védeni gyermekét e betegségek ellen.
- Ahogy egyetlen oltóanyag, így az Infanrix hexa sem feltétlenül nyújt teljes védelmet minden beoltott gyermek számára.
- A vakcina nem okozhat olyan betegségeket, mint amilyenektől megvédi gyermekét.


2. Tudnivalók az Infanrix hexa alkalmazása előtt

Nem alkalmazható az Infanrix hexa

- ha gyermeke allergiás:
-- az Infanrix hexa-ra vagy a vakcina (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
-- formaldehidre.
-- neomicinre vagy polimixinre (antibiotikumok).
Az allergiás reakció jelei lehetnek a viszketés, a légszomj vagy az arc, illetve a nyelv duzzanata.
- ha gyermekénél a korábbiakban bármilyen diftéria, tetanusz, pertusszisz (szamárköhögés), hepatitisz B, poliomielitisz vagy b-típusú Haemophylus influenzae elleni vakcina allergiás reakciót okozott.
- ha gyermekének a korábbiakban idegrendszeri problémája volt a pertusszisz (szamárköhögés) elleni oltás beadása után 7 napon belül.
- ha gyermekének súlyos fertőzése, magas láza (38 °C felett) van.
Kisebbfajta fertőzés, mint pl. a megfázás nem probléma, de jelezze kezelőorvosának.

Az Infanrix hexa nem adható be, ha a fentiek bármelyike is vonatkozik gyermekére. Ha nem biztos valamiben, beszéljen kezelőorvosával vagy a gyógyszerésszel, mielőtt gyermekének beadják az Infanrix hexa-t.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

Az Infanrix hexa gyermekénél való alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével:

- ha a korábbiakban, amikor Infanrix hexa-t vagy más pertusszisz (szamárköhögés) elleni oltást kapott, volt-e gyermekének bármilyen problémája, különös tekintettel az alábbiakra:
-- magas láz (40 °C feletti) az oltást követő 48 órán belül
-- ájulás vagy sokkszerű tünet az oltást követő 48 órán belül
-- folyamatos sírás 3 órán keresztül vagy tovább, az oltást követő 48 órán belül
-- görcsök lázzal vagy anélkül az oltást követő 3 napon belül
- ha gyermeke még nem diagnosztizált vagy súlyosbodó idegrendszeri betegségben vagy nem megfelelően kezelt epilepsziában szenved. A vakcinát a betegség kezelésének beállítását követően be kell adni.
- ha gyermekének vérzési rendellenességei vannak, vagy könnyen kap horzsolódást, zúzódást
- ha gyermeke hajlamos lázas állapotban görcs kialakulására, vagy a családban már tapasztaltak ehhez hasonlót.
- ha gyermeke az oltást követően nem reagál az ingerekre, vagy gyermekénél görcsroham jelentkezik, azonnal lépjen kapcsolatba kezelőorvosával. Lásd még 4. pont, Lehetséges mellékhatások.
- ha csecsemője sokkal a normális idő előtt született (a terhesség 28. hetében vagy azelőtt), az oltás utáni 2-3 napban meghosszabbodhat a légvételek között eltelt idő. Ezeknél a csecsemőknél szükséges lehet a légzés megfigyelésére az Infanrix hexa első két vagy három adagjának beadása utáni 48-72 órában.

Ha a fentiek bármelyike is vonatkozik gyermekére (vagy Ön nem biztos ebben), beszéljen kezelőorvosával vagy a gyógyszerésszel, mielőtt gyermekének beadják az Infanrix hexa-t.

Egyéb gyógyszerek és az Infanrix hexa
Kezelőorvosa megkérheti, hogy adjon gyermekének olyan gyógyszert, amely lecsökkenti a lázat (mint például paracetamolt) az Infanrix hexa beadása előtt vagy közvetlenül utána. Ez segíthet csökkenteni az Infanrix hexa egyes mellékhatásait (lázreakció).

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét gyermeke jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről, vagy a közelmúltban kapott egyéb oltásról.

Az Infanrix hexa neomicint, polimixint, para-amino-benzoesavat, fenilalanint, nátriumot és káliumot tartalmaz
Ez a vakcina neomicint és polimixint tartalmaz (antibiotikumok). Tájékoztassa kezelőorvosát, ha gyermeke allergiás ezekre az összetevőkre.
Az Infanrix hexa para-amino-benzoesavat tartalmaz, ami allergiás reakciót (amely esetleg csak később jelentkezik) és kivételes esetekben hörgőgörcsöt okozhat.
A vakcina 0,0298 mikrogramm fenilalanint tartalmaz adagonként. Ártalmas lehet, ha Ön a fenilketonuriának nevezett ritka genetikai rendellenességben szenved, amely során a fenilalanin felhalmozódik, mert a szervezet nem tudja megfelelően eltávolítani.
A vakcina kevesebb mint 1 mmol (23 mg) nátriumot tartalmaz adagonként, azaz gyakorlatilag "nátriummentes".
A készítmény kevesebb mint 1 mmol (39 mg) káliumot tartalmaz adagonként, azaz gyakorlatilag "káliummentes".


3. Hogyan kell alkalmazni az Infanrix hexa-t?

Hány adagot adnak be
- Gyermeke összesen kettő vagy három oltást fog kapni, az egyes injekciók között a két adagos beadás esetén legalább 2, illetve a három adagos beadás esetén legalább 1 hónapos időközökkel.
- Kezelőorvosa vagy a nővér tájékoztatni fogja Önt arról, hogy gyermeke mikor térjen vissza a következő oltásokért.
- Ha további (emlékeztető) oltások szükségesek, kezelőorvosa tájékoztatni fogja Önt.

Hogyan adják be a vakcinát?
- Az Infanrix hexa injekciót izomba adják.
- A vakcina sohasem adható érbe vagy a bőrbe.

Ha gyermeke nem kapott meg egy adagot
- Amennyiben gyermeke nem kapta meg az esedékes injekciót, fontos, hogy Ön megbeszéljen kezelőorvosával egy másik időpontot.
- Biztosítsa, hogy gyermeke megkapja a teljes oltási sorozatot. Ellenkező esetben lehet, hogy gyermeke nem lesz teljesen védett a betegségek ellen.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a vakcina is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. Az alábbi mellékhatások fordulhatnak elő ezzel a vakcinával:

Allergiás reakciók
Ha gyermekénél allergiás reakció alakul ki, azonnal értesítse kezelőorvosát. Ennek jelei az alábbiak lehetnek:
- kiütések, amelyek viszkethetnek vagy felhólyagosodhatnak
- a szem és az arc duzzanata
- légzési és nyelési nehézségek
- hirtelen vérnyomásesés és eszméletvesztés.

Ezek a tünetek rendszerint az injekció beadását követően nagyon gyorsan megjelennek. Azonnal értesítse kezelőorvosát, ha erre akkor kerül sor, amikor már elhagyták az orvosi rendelőt.

Azonnal értesítse kezelőorvosát, ha gyermekénél az alábbi súlyos mellékhatások jelentkeznek:
- ájulás
- időszakos eszméletvesztés vagy tudatvesztés
- görcs, lázzal vagy anélkül
Ezek a mellékhatások nagyon ritkán fordultak elő Infanrix hexa-val és más szamárköhögés (pertusszisz) elleni vakcinákkal. Általában 2 - 3 nappal az oltás beadása után alakulnak ki.

Az egyéb jelentett mellékhatások közé tartozik:

Nagyon gyakori (10 adag oltásból több mint 1 esetben fordulhat elő): aluszékonyság, étvágytalanság, 38 °C-os vagy magasabb láz, duzzanat, fájdalom, bőrpír az oltás beadásának helyén, szokatlan sírás, ingerlékenység vagy nyugtalanság.

Gyakori (10 adag oltásból legfeljebb 1 esetben fordulhat elő): hasmenés, hányás, 39,5 °C-nál magasabb láz, 5 cm-nél nagyobb duzzanat vagy kemény csomó az oltás beadásának a helyén, idegesség.

Nem gyakori (100 adag oltásból legfeljebb 1 esetben fordulhat elő): felső légúti fertőzés, fáradtságérzet, köhögés, kiterjedt duzzanat az oltott végtagon.

Ritka (1000 adag oltásból legfeljebb 1 esetben fordulhat elő): hörghurut, bőrkiütés, a nyaki, hónalji vagy ágyéki nyirokcsomók duzzanata (limfadenopátia), a szokásosnál könnyebben kialakuló vérzés vagy véraláfutás (trombocitopénia), igen korán (a terhesség 28. hetében vagy azelőtt) született csecsemőknél az oltást követően 2-3 napig az egyes légvételek közti idő hosszabb lehet a normálisnál, átmeneti légzéskimaradás (apnoe), arc-, ajak-, száj-, nyelv- vagy torokduzzanat, amely nyelési vagy légzési nehézséget okozhat (angioödéma), az egész oltott végtag duzzanata, hólyagok.

Nagyon ritka (10 000 adag oltásból legfeljebb 1 esetben fordulhat elő): viszketés (bőrgyulladás).

Tapasztalat hepatitis B vakcinával

Kivételesen ritka esetekben a következő mellékhatásokat jelentették hepatitis B vakcinával: bénulás, a kezek és lábak zsibbadása vagy gyengesége (neuropátia), egyes idegek gyulladása, bizsergéssel, érzés- vagy mozgáskieséssel (Guillain-Barré-szindróma), az agy duzzanata vagy fertőzése (encefalopátia, enkefalitisz), az agy körüli fertőzés (agyhártyagyulladás).

A vakcinával való ok-okozati összefüggés nem ismert.
A hepatitis B vakcina mellett a szokásosnál könnyebben kialakuló vérzést vagy véraláfutást (alacsony vérlemezkeszám) jelentettek.

Mellékhatások bejelentése

Ha gyermekénél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti a https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/ weboldalon.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell az Infanrix hexa-t tárolni?

- Ez a vakcina gyermekektől elzárva tartandó!
- A dobozon feltüntetett lejárati idő után ne alkalmazza ezt a vakcinát. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
- Hűtőszekrényben (2 °C - 8 °C) tárolandó.
- A fénytől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.
- Nem fagyasztható! Fagyasztással tönkremegy a vakcina.
- Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen gyermeke már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk





Egyéb összetevők:
Hib por: vízmentes laktóz
DTPa-HBV-IPV szuszpenzió: nátrium-klorid (NaCl), medium 199 (ami aminosavakat (köztük fenialinint), ásványi sókat (köztük nátriumot és káliumot), vitaminokat (köztük para-amino- benzoesavat) és egyéb összetevőket tartalmaz) és injekcióhoz való víz.

Milyen az Infanrix hexa külleme és mit tartalmaz a csomagolás

- A diftéria, tetanusz, acelluláris pertusszisz, hepatitisz B, inaktivált poliomielitisz
(DTPa-HBV-IPV) összetevők zavaros fehér szuszpenziót képeznek előretöltött fecskendőben (0,5 ml).
- A Hib összetevő fehér por injekciós üvegben.
- Mindkét összetevőt össze kell keverni közvetlenül mielőtt az injekciót beadják gyermekének. Az összekevert vakcina fehér, enyhén tejszerű folyadék.

- Az Infanrix hexa 1×-es és 10×-es kiszerelésben, tűvel vagy tű nélkül, valamint 5 csomagolást tartalmazó gyüjtőcsomagolás formájában kapható, amelyek egyenként 10 injekciós üveget és 10 előretöltött fecskendőt tartalmaznak, tű nélkül.
- Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
Kiszerelés: 1x inj. ü.+1x et. fecskendő+2x tű Törzskönyvi szám: EU/1/00/152/005
Gyógyszerek
  • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: GlaxoSmithKline Biologicals s.a.
    • Hatóanyag: összetett: diphtheria toxoid, tetanus toxoid, pertussis toxoid, Pertussis antigen, filamentosus haemagglutinin, pertactin, hepatitis B vírus felületi antigén, poliomyelitis vaccine, inactivated, haemophilus B polysaccharide vakcina
    • ATC: Bacterialis és viralis vaccinák kombinációi
    • Normatív TB támogatás:
    • Vényköteles:
    • Közgyógyellátásra adható:
    • Patikán kívül vásárolható:
    • EÜ támogatásra adható:
    • EÜ Kiemelt támogatás:
  • Üzemi baleset jogcím:

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +16 °C
Minimum: +3 °C

A Nyugat-Dunántúlon döntően borult lesz az ég, másutt a kezdeti közepesen vagy erősen felhős időt követően délutántól borul be dél felől. Délelőtt csak a Nyugat- és Észak-Dunántúlon, késő délutántól, estétől dél felől egyre többfelé várható eső, zápor. Délen néhol zivatar is kialakulhat, az Alpokalja magasabb részein pedig havas eső, havazás is lehet. Az északi, északkeleti szelet sokfelé kísérik élénk, helyenként erős lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 11 és 21 fok között alakul, de a tartósan borongós Nyugat-Dunántúlon 10 fok alatti értékeket is mérhetnek. Késő este 6, 13 fok valószínű. Napközben melegfront érezteti hatását, ami miatt a frontérzékenyek tünetei ismét felerősödhetnek.