Gyógyszerkereső

INALLER FLUID 0,5 mg/ml belsőleges oldat

Kiszerelés: 1x150 ml (III-as típusú borostyánszínű üvegpalack+ szájfecskendő)

Törzskönyvi szám: OGYI-T-22149/12

INALLER FLUID 0,5 mg/ml belsőleges oldat

Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Goodwill Pharma

Hatóanyag: desloratadine

ATC: Desloratadine

Normatív TB támogatás:

Vényköteles

Közgyógyellátásra adható:

Patikán kívül vásárolható

EÜ támogatásra adható:

EÜ Kiemelt támogatás:

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer az Inaller Fluid 0,5 mg/ml belsőleges oldat és milyen betegségek esetén alkalmazható?
Az Inaller Fluid allergia elleni gyógyszer, mely nem okoz álmosságot. Az allergiás reakciók és tünetek enyhítésére szolgál.
Az Inaller Fluid csillapítja az allergiás nátha (az orrjáratok allergia, pl. szénanátha vagy poratka-allergia által okozott gyulladásának) tüneteit. Ezek közé a tünetek közé tartozik a tüsszögés, az orrfolyás és orrviszketés, a szájpad és a szem viszketése, kivörösödése és a könnyezés.
Az Inaller Fluid a csalánkiütés (allergia által okozott bőrelváltozás) tüneteinek enyhítésére is alkalmazható. Ilyen tünetek pl. a viszketés és a bőrkiütés.
A tünetek enyhítése egy teljes napon keresztül érvényesül, ezért segíti a normális napi tevékenység és alvás fenntartását.
Keresse fel kezelőorvosát, ha tünetei nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.
2. Tudnivalók az Inaller Fluid alkalmazása előtt
Ne alkalmazza az Inaller Fluidot:
? ha allergiás a dezloratadinra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére, vagy a loratadinra.
Az Inaller Fluid 1-11 éves gyermekek, (12 éves vagy annál idősebb) serdülőkorúak és felnőttek (beleértve az időskorúakat is) számára javasolt.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
Az Inaller Fluid alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével,
? ha Önnek károsodott a veseműködése.
Gyermekek és serdülők
Ezt a gyógyszert ne adja 1 évesnél fiatalabb gyermekeknek.
Egyéb gyógyszerek és az Inaller Fluid
Az Inaller Fluidnak nincs ismert kölcsönhatása más gyógyszerekkel. Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Az Inaller Fluid egyidejű bevétele étellel és itallal
Az Inaller Fluid bevehető étkezés közben vagy attól függetlenül is.
Az Inaller Fluid szedése és alkohol fogyasztása esetén elővigyázatosság szükséges.
Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Amennyiben Ön terhes vagy szoptat, az Inaller Fluid alkalmazása nem javasolt.
Férfi / női termékenységre vonatkozólag nincs adat.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Az Inaller Fluid a javasolt adagolásban alkalmazva nem valószínű, hogy álmosságot okoz, vagy csökkenti az éberséget. Mindazonáltal nagyon ritkán néhányan álmosságot tapasztalhatnak, ami hatással lehet a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre.
Az Inaller Fluid szorbitot tartalmaz.
Ha az orvosa arról tájékoztatta, hogy az Ön szervezete bizonyos cukrokra érzékeny, tájékoztassa orvosát, mielőtt ezt a gyógyszert elkezdi szedni.
3. Hogyan kell alkalmazni az Inaller Fluidot?
Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Ezt a gyógyszert szájon át kell alkalmazni.
A készítmény ajánlott adagja:
- Felnőttek és serdülőkorúak (12 éves vagy annál idősebb): 10 ml (két 5 ml-es adagolókanálnyi) belsőleges oldat naponta 1x.
Alkalmazása gyermekeknél
A készítmény ajánlott adagja:
- 1-5 éves gyermekek: 2,5 ml (az 5 ml-es adagolókanálnyi oldat fele) belsőleges oldat
naponta 1x.
- 6-11 éves gyermekek: 5 ml (egy teljes 5 ml-es adagolókanálnyi) belsőleges oldat
naponta 1x.
Ha a belsőleges oldat üvegéhez adagoló szájfecskendő van csomagolva, Ön ennek alkalmazásával veheti be a megfelelő mennyiségű belsőleges oldatot.
A belsőleges oldat adagjának lenyelése után egy kevés vizet kell inni. A készítmény étkezés közben vagy étkezések közötti időben egyaránt bevehető.
A kezelés időtartamát tekintve a kezelőorvosa fogja megállapítani, hogy milyen típusú allergiás náthában szenved, és ennek függvényében fogja meghatározni, hogy milyen hosszú ideig kell szednie a gyógyszerét.
Amennyiben allergiás náthája időszakosan jelentkezik (a tünetek hetente kevesebb, mint 4 napig, vagy kevesebb, mint 4 hétig vannak jelen), a kezelőorvosa olyan adagolási rendet fog javasolni, amely az Ön betegsége kórtörténetének értékelésétől függ.
Amennyiben allergiás náthája állandó jellegű (a tünetek hetente 4 vagy több napig, vagy több mint 4 hétig vannak jelen), a kezelőorvosa hosszabb távú kezelést javasolhat Önnek.
Csalánkiütés esetén a kezelés időtartama betegenként változhat, ezért kezelőorvosa utasításait kell követnie.
Ha az előírtnál több Inaller Fluidot vett be
Csak annyi Inaller Fluidot vegyen be, amennyit a kezelőorvosa felírt Önnek. A véletlen túladagolás valószínűleg nem jár súlyos következményekkel. Ennek ellenére, ha Ön több Inaller Fluidot vett be, mint amennyit a kezelőorvosa javasolt, forduljon kezelőorvosához vagy a gyógyszerészhez.
Ha elfelejtette bevenni az Inaller Fluidot
Ha elfelejtette időben bevenni az adagját, pótolja minél előbb, majd az eredeti adagolási rend szerint folytassa a készítmény szedését. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
A gyermekek és felnőttek többségénél az észlelt mellékhatások a placebo oldathoz vagy tablettához hasonlóak voltak, azonban a 2 évesnél fiatalabb gyermekeknél gyakori mellékhatás volt a hasmenés, láz és álmatlanság, míg felnőtteknél fáradtságot, szájszárazságot és fejfájást észleltek gyakrabban, mint a placebo tabletta esetében.
A dezloratadin forgalmazása óta nagyon ritkán súlyos allergiás reakciókat (légzési nehézség, zihálás, viszketés, kiütés és vizenyős duzzanat), valamint bőrkiütést jelentettek. Nagyon ritkán szívdobogásérzést, szapora szívverést, gyomorfájdalmat, hányingert (émelygést), hányást, gyomorpanaszokat, hasmenést, szédülést, álmosságot, elalvási nehézséget, izomfájdalmat, hallucinációkat, görcsöket, fokozott mozgással járó nyugtalanságot, májgyulladást és rendellenes májfunkciós vizsgálati eredményeket is jelentettek. Nem ismert gyakorisággal a következő mellékhatások fordultak elő: szokatlan gyengeség, a bőr vagy a szemfehérje sárgás elszíneződése, a bőr fokozott érzékenysége a napra és az UV fényre (pl.: szolárium UV fénycsöve) és a szívverés ritmusának megváltozása; testtömeg-növekedés, étvágynövekedés valamint gyermekek esetében lassú szívverés és a szívverés ritmusának megváltozása.
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell az Inaller Fluidot tárolni
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon és az üvegen feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne szedje a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolási hőmérsékletet.
Az eredeti csomagolásban tárolandó.
Ne alkalmazza a gyógyszert, ha az oldaton bármilyen változást tapasztal.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz az Inaller Fluid 0,5 mg/ml belsőleges oldat?
? A készítmény hatóanyaga 0,5 mg dezloratadin milliliterenként.
? Egyéb összetevők: nátrium-citrát, szorbit, szukralóz, vízmentes citromsav, propilénglikol, hipromellóz 2910, tutti-frutti aroma és tisztított víz.
Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Tiszta, színtelen, gyümölcsös illatú oldat.
Az Inaller Fluid 0,5 mg/ml belsőleges oldat gyermekbiztos kupakkal ellátott üvegben, dobozban kerül forgalomba.
A 30 ml-es, 50 ml-es, 60 ml-es, 100 ml-es, 120 ml-es és 150 ml-es kiszereléshez egy mérőkanál vagy egy adagoló szájfecskendő tartozik.
A 225 ml-es és 300 ml-es kiszerelésekhez mérőkanál tartozik. A mérőkanál 2,5 ml és 5 ml kimérésére alkalmas.
Az adagoló szájfecskendővel 2,5 ml-t és 5 ml-t, illetve azok többszöröseit lehet kimérni.
Nem mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

Kapcsolódó betegségek ( táplálkozási betegségek, tüdő- és légúti megbetegedések )

Szeretném megvásárolni patikában, megkeresem a legközelebbi patikát:


Partner patikáink: logo BENU Gyógyszertár