Gyógyszerkereső

HERPESIN 50 mg/g krém

Kiszerelés: 2 g

Törzskönyvi szám: OGYI-T-8871/06

HERPESIN 50 mg/g krém

Gyártó: Teva GyĂłgyszergyár

Hatóanyag: aciclovir

ATC: Aciclovir

Normatív TB támogatás:

Vényköteles

Közgyógyellátásra adható:

Patikán kívül vásárolható

EÜ támogatásra adható:

EÜ 100 támogatásra adható:

1222 Ft *

-

*az ár tájékozatató jellegű.

Kiszerelés: 5 g

Törzskönyvi szám: OGYI-T-8871/07

HERPESIN 50 mg/g krém

Gyártó: Teva GyĂłgyszergyár

Hatóanyag: aciclovir

ATC: Aciclovir

Normatív TB támogatás:

Vényköteles

Közgyógyellátásra adható:

Patikán kívül vásárolható

EÜ támogatásra adható:

EÜ 100 támogatásra adható:

BENU2349 Ft

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Herpesin 50 mg/g krém és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Herpesin krém vírusellenes gyógyszer, hatóanyaga az aciklovir, mely megöli vagy meggátolja azoknak a vírusoknak a szaporodását, amelyek az ajakherpeszt vagy a nemi szervek herpeszfertőzését okozzák. A Herpesin krém alkalmas a bőr - különösen az arc, az ajkak és a külső nemi szervek - kezdődő és visszatérő Herpesz szimplex fertőzéseinek helyi kezelésére.

2. Tudnivalók a Herpesin 50 mg/g krém alkalmazása előtt

Ne alkalmazza a Herpesin krémet
- ha allergiás az aciklovirra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- ha allergiás a valaciklovirra.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Herpesin krém alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
- A Herpesin krém nem alkalmazható a szájüreg-, a szem- és a hüvelynyálkahártya kezelésére, nyálkahártya-izgató hatása miatt. Különösen vigyázni kell, hogy a szembe ne kerüljön.
- Herpes zoster, súlyos Herpes simplex vírusfertőzések esetén, valamint immunkárosodásban szenvedő (pl. AIDS-ben szenvedő vagy csontvelő-átültetésen átesett) betegek herpesz vírus fertőzéseinek kezelésére a szájon át alkalmazott aciklovir kezelés javasolt. Ilyen esetekben a betegek figyelmét fel kell hívni arra, hogy bármilyen fertőzés kezelésével kapcsolatban kérjék ki kezelőorvosuk tanácsát.
- A propil-parahidroxibenzoát és a metil-parahidroxibenzoát esetleg későbbiekben jelentkező allergiás reakciókat, a cetil-alkohol helyi bőrreakciókat (pl. kontakt dermatitiszt) okozhat.
Egyéb gyógyszerek és a Herpesin krém
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával.
Terhesség
Terhesség idején csak abban az esetben alkalmazható, ha a várható előny meghaladja a lehetséges kockázatot.
Szoptatás
A Herpesin krém terhes és szoptató anyáknak csak óvatosan adható, és csak abban az esetben, ha a várható előny meghaladja a lehetséges kockázatot.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Nincs arra vonatkozóan bizonyíték, hogy a Herpesin krém befolyásolná a gépjárművezetői és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket. Mindazonáltal a gépjárművezetést és a gépek kezelését az általános közérzet és az esetlegesen jelentkező mellékhatások alapján kell mérlegelni.
3. Hogyan kell alkalmazni a Herpesin 50 mg/g krémet?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
A készítmény szokásos adagja:

Felnőttek és gyermekek
A krémet vékony rétegben kenje fel az elváltozásokra, és az őket körülvevő egészséges bőrre is 0,5 cm széles sávban, lehetőleg a tünetek megjelenésének minél korábbi szakaszában.
Ezt a műveletet naponta 5-ször ismételje meg (4 óránként; úgy, hogy éjszaka nyolc óra kimarad). Kötszer alkalmazása nem szükséges.
A kezelés ajánlott időtartama 5 nap, ha ennyi idő alatt nem múlik el a herpesz, használja tovább a krémet további 5 napig. Ha a herpesz ez alatt sem múlik el, forduljon orvoshoz.
Ha az előírtnál több Herpesin krémet alkalmazott
Forduljon orvoshoz, amennyiben túl sok Herpesin krémet alkalmazott. A Herpesin krém bőrfelszínen történő alkalmazásra való, amennyiben véletlenül lenyelte, forduljon orvoshoz.
4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Nem gyakori (100 közül legfeljebb 1 beteget érinthetnek):
- átmeneti égő vagy csípő érzés a krém alkalmazását követően.
- a bőr enyhe kiszáradása vagy hámlása, viszketés.

- Ritka (1000 közül legfeljebb 1 beteget érinthetnek):
- bőrpír, bőrgyulladás az alkalmazást követően. Érzékenységi tesztek elvégzését követően ez inkább a krém segédanyagai miatt alakult ki, nem az aciklovir miatt.
- Nagyon ritka (10 000 közül legfeljebb 1 beteget érinthetnek):
- azonnali túlérzékenységi reakciók, beleértve az arcduzzanatot, ajakduzzanatot, nyelvduzzanatot vagy a test egyéb részeinek duzzanatát (angio-ödéma), és a csalánkiütést is
Ha Ön az említett allergiás tüneteket észleli, azonnal hagyja abba a Herpesin krém alkalmazását és forduljon orvoshoz.
Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Herpesin 50 mg/g krémet tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
Legfeljebb 25 °C-on, a nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.
A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható) után ne alkalmazza a Herpesin krémet. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Herpesin krém
- A készítmény hatóanyaga az aciklovir.
- Egyéb összetevők: Propil-parahidroxibenzoát, nátrium-hidroxid, metil-parahidroxibenzoát, karbomer 934 PH, nátrium-lauril-szulfát, cetil-alkohol, dimetikon, tisztított víz.
Milyen a Herpesin krém külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Fehér színű, sima, homogén krém.
Csomagolás
2g vagy 5g krém fehér színű, csavaros, műanyag kupakkal lezárt belső védőbevonattal rendelkező alumínium tubusba töltve. Egy tubus dobozban.

Kapcsolódó betegségek ( emésztőrendszeri megbetegedések, felnőttkori fertőző betegségek, bőr- és nemi betegségek, gyermekgyógyászat )