GERMICID-C végbélkúp

GERMICID-C végbélkúp betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Germicid-C végbélkúp és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Germicid-C egy fájdalomcsillapító, gyulladásgátló, erős lázcsillapító hatású és egy nyugtató, görcsgátló hatású gyógyszer kombinációja. Lázcsillapításra (különösen hányással járó lázas állapot), fájdalomcsillapításra javasolt alkalmazni. Az egyik összetevő erős görcsgátló hatásával kivédi a csecsemő és gyermekkorban gyakran jelentkező lázgörcsöt, csökkenti a hányingert, hányást, fokozza a másik összetevő fájdalomcsillapító hatását.
2. Tudnivalók a Germicid-C végbélkúp alkalmazása előtt
Ne alkalmazza a Germicid-C végbélkúpot gyermekénél
- ha allergiás az aminofenazonra, fenobarbitálra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére,
- ha allergiás (túlérzékeny) egyéb nem szeroid gyulladáscsökkentőre (pirazolon származékok) vagy egyéb barbiturát készítményre,
- ha fehérvérsejtszáma jelenleg vagy korábban alacsony volt,
- anyagcsere-betegség (porfirin anyagcserezavar) esetén,
- mellékvesekéreg alulműködés esetén,
- hasmenésben.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Germicid-C végbélkúp alkalmazása előtt beszéljen gyermeke kezelőorvosával.
- A Germicid-C végbélkúp fenobarbitál összetevőjének használatával kapcsolatban potenciálisan életveszélyes bőrkiütéseket jelentettek (Stevens-Johnson szindróma, toxikus epidermális nekrolízis), melyek főként piros, célpontszerű kiütésként, vagy kerek foltként jelennek meg a törzsön, a folt közepén gyakran hólyagokkal.
- További jelek lehetnek a szájban, torokban, orrban, illetve nemi szerveken előforduló fekélyek, valamint a piros és duzzadt szemek (konjunktivitisz).
- Ezek a potenciálisan életveszélyes kiütések gyakran influenzaszerű tünetekkel társulnak, valamint hólyagok vagy bőrhámlás alakulhat ki testszerte.
- A súlyos bőrreakció előfordulásának kockázata a kezelés első heteiben a legnagyobb.
- Ha gyermekénél a Germicid-C végbélkúp használata során Stevens-Johnson szindróma vagy toxikus epidermális nekrolízis alakult ki, a Germicid-C végbélkúpot tilos újra alkalmazni.
Ha gyermekénél kiütések vagy a fent említett bőrtünetek alakulnak ki, azonnal hagyja abba a Germicid-C kúp adását és sürgősen kérjen segítséget gyermeke kezelőorvosától, valamint tájékoztassa, hogy gyermeke ezt a készítményt használja.
Egyéb gyógyszerek és a Germicid-C végbélkúp
Feltétlenül tájékoztassa gyermeke kezelőorvosát gyermeke jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
A Germicid-C végbélkúp fokozott orvosi ellenőrzés mellett alkalmazható gyermekénél:
ha egyéb nem szteroid gyulladáscsökkentőt, daganatellenes gyógyszert, hormonális készítményt, véralvadásgátlót, antibiotikumot, gombás megbetegedés kezelésére szolgáló gyógyszert, epilepszia ellenes szert, nyugtatót, hangulatjavítót, szívritmusra, szívműködésre ható gyógyszert, vérnyomáscsökkentőt szed vagy szedett az elmúlt időszakban.
A Germicid-C végbélkúp egyidejű alkalmazása alkohollal
A Germicid-C végbélkúp alkalmazásának ideje alatt alkoholt fogyasztani tilos!
Terhesség, szoptatás és termékenység
Terhesség és szoptatás ideje alatt a készítmény alkalmazása nem javasolt. Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene alkalmazni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Bágyasztó, álmosító mellékhatása miatt a gépjárművezetői képességet és baleseti veszéllyel járó munkavégzést befolyásolhatja. Az orvosnak egyedileg kell előírnia a szükséges tilalom mértékét és időtartamát.
3. Hogyan kell alkalmazni a Germicid-C végbélkúpot?
A gyógyszert mindig a kezelőorvos által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát.
Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél
A készítmény ajánlott adagja:
3 hónapos korig: naponta 3x1/2 végbélkúp. Magas láz esetén 3-4 óránként 1/2 végbélkúp, maximum naponta 5x.
3-12 hónapos korban naponta 3x1 végbélkúpot. Makacs magas láz esetén 3-4 óránként 1 végbélkúp, maximum naponta 5 alkalommal.
1-14 éves korban naponta 3-5x1 végbélkúp.
A kúpot tartósan kizárólag orvosi felügyelet és a fehérvérsejtszám rendszeres ellenőrzése mellett szabad alkalmazni.
Ha az előírtnál több Germicid-C végbélkúpot alkalmazott
Túladagolás, vagy annak gyanúja esetén azonnal orvost kell hívni. Az orvos megérkezéséig aktív szén (carbo activatus), valamint hashajtó adásával lehet csökkenteni a felszívódó gyógyszermennyiséget.
A túladagolás tünetei lehetnek: szemtekerezgés (a szemgolyók gyors, akaratlan mozgása), bizonytalan járás, álmosság, kábaság, ritkább légzés, a reflexek csökkenése vagy megszűnése, a vizeletmennyiség csökkenése, hólyagos bőrelváltozás, hőmérséklet- és vérnyomáscsökkenés, vizenyő, légzésleállás, kóma.
Ha elfelejtette alkalmazni a Germicid-C végbélkúpot

Igyekezzen mielőbb pótolni a kimaradt adagot. Ha már a következő adag esedékes, ne alkalmazzon kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására, mert ezzel nem pótolja a kiesett mennyiséget, viszont a túladagolás veszélyének teszi ki gyermekét. Folytassa a kezelést az előírtak szerint.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
A Germicid-C végbélkúp használatával kapcsolatban potenciálisan életveszélyes bőrkiütéseket (Stevens-Johnson szindróma, toxikus epidermális nekrolízis) jelentettek (lásd 2. pont).
Gyakoriság: nagyon ritka.
- Az ajkak, a száj vagy a torok duzzadása, amely nyelési vagy légzési nehézséget okoz,
- ájulás vagy ájulásszerű rosszullét.
Ezek ritka, de nagyon súlyos mellékhatások. Ha a fenti tünetek bármelyikét tapasztalja, gyermekének súlyos túlérzékenységi (allergiás) reakciója lehet a Germicid-C-vel szemben.
- Fertőzések a száj-, orr- és garatüreg, a végbél és a nemi szervek környékén, magas láz, hidegrázás, melyek az egyéni érzékenységtől függő tünetei az igen ritka fehérvérsejtszám csökkenésnek, ami a kezelés során bármikor jelentkezhet.
- Egyéb nem szteroid gyulladáscsökkentőkhöz hasonlóan igen ritkán előfordulhat hólyagos bőrelváltozás, bőrleválás.
A fenti (rendkívül) súlyos mellékhatások ritkán fordulnak elő.
Ha a fenti tünetek bármelyikét észleli gyermekénél, a készítmény alkalmazását hagyja abba, azonnal értesítse gyermeke kezelőorvosát, vagy jelentkezzen a legközelebbi sürgősségi osztályon, illetve értesítse a mentőket:
Az alábbi mellékhatások rendszerint nem súlyosak:
- Bágyadtság, aluszékonyság, kábaság, szédülés, bizonytalan járás, szédülés, testhőmérséklet csökkenése, nyugtalanság, émelygés, hányás, étvágytalanság, bőrkiütés, vérnyomás csökkenése (hipotónia), szapora szívverés, zsibbadással járó rosszullét (heveny porfíriás roham), erős hasi fájdalom.
Ha gyermekénél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa a kezelőorvost. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Germicid-C végbélkúpot tárolni?
Száraz és hűvös helyen, 15 °C alatt, fénytől védve tárolandó.
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon feltüntetett lejárati idő után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Ne alkalmazza ezt a gyógyszert, ha elszíneződést észlel a kúpon.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Germicid-C végbélkúp?
- A készítmény hatóanyagai: 100 mg aminofenazon és 20 mg fenobarbitál végbélkúponként.
- Egyéb összetevők: Közepes szénláncú zsírsavak trigliceridjei, szilárd zsír.
Milyen a Germicid-C végbélkúp külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Fehér vagy sárgás színű, jellemző szagú, torpedó alakú, egynemű és kellő szilárdságú végbélkúp.
6 db végbélkúp fehér színű kombinált PVC/PE fóliában és dobozban.
Az öntési technológiával gyártott kúpok esetében a kúpok végén néhány mm-es beszívódás található. Ez a készítmény minőségét és hatását nem befolyásolja.Minden levél kúpfészkeket tartalmaz, melyeket perforáció választ el. Tépjen le egy kúpfészket a perforáció mentén (1. ábra). Óvatosan húzza le a takaró fóliát a kúpfészek nyíllal jelzett felső szélénél kezdve (2. ábra), majd a kúpfészekből vegye ki az így szabaddá váló kúpot.

Kiszerelés: 6x

Törzskönyvi szám: OGYI-T-3452/01

GERMICID-C végbélkúp

Forgalomba hozatali engedély jogosultja: EGIS

Hatóanyag: aminophenazone, phenobarbital

ATC: Aminophenazone, kombinációk psycholepticumokkal

Normatív TB támogatás:

Vényköteles

Közgyógyellátásra adható:

Patikán kívül vásárolható

EÜ támogatásra adható:

EÜ Kiemelt támogatás:

Tájékoztató fogyasztói ár: 1423 Ft
A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.

Fogyasztói ár: 1423 Ft *

*az ár tájékozatató jellegű.

Szeretném megvásárolni patikában, megkeresem a legközelebbi patikát:


Partner patikáink: logo BENU Gyógyszertár