FOSTER NEXTHALER 200 µg/6 µg/belégzés inhalációs por

FOSTER NEXTHALER 200 µg/6 µg/belégzés inhalációs por betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Foster Nexthaler és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Foster Nexthaler inhalációs por szájon át, belégzéssel (inhalálással) jut be mélyen a tüdőbe. A gyógyszer kétféle hatóanyagot tartalmaz: vízmentes beklometazon-dipropionátot és formoterol-fumarát-dihidrátot.

- A vízmentes beklometazon-dipropionát az úgynevezett kortikoszteroid gyógyszerek csoportjába tartozik, melyek gyulladásgátló tulajdonságuk révén csökkentik a duzzanatot és az irritációt a tüdőben.

- A formoterol-fumarát-dihidrát a hosszú hatástartamú hörgőtágító gyógyszerek közé tartozik, amelyek a hörgők simaizomzatának ellazítása révén kitágítják a légutakat, így könnyebbé válik a ki- és belégzés.

A két hatóanyag együtt könnyebbé teszi a légzést. Segítenek megelőzni az asztma olyan tüneteinek kialakulását, mint a légszomj, a zihálás és a köhögés.

A Foster Nexthaler az asztma kezelésére alkalmazható felnőtteknél.

A Foster Nexthaler inhalációs por azon asztmás betegek rendszeres kezelésére szolgál, akiknél:
- az asztma nem megfelelően kezelhető inhalációs kortikoszteroidokkal és "szükség szerint" alkalmazott, rövid hatású hörgőtágító készítményekkel,
vagy
- az asztmája jól reagál a külön-külön alkalmazott inhalációs kortikoszteroidokra és hosszú hatású hörgőtágítókra.


2. Tudnivalók a Foster Nexthaler alkalmazása előtt

Ne alkalmazza a Foster Nexthaler-t,
- ha allergiás a beklometazon-dipropionátra vagy a formoterol-fumarát-dihidrátra, vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
Ne alkalmazza ezt a gyógyszert, ha akut asztmás tünetei vannak, úgymint légszomj, zihálás és köhögés, sem akkor, ha asztmája rosszabbodik vagy akut asztmás rohama van! Az asztmás tünetek megszüntetésére használjon gyors hatású "rohamoldó" hörgőtágítót, amit mindig hordjon magánál!


A Foster Nexthaler alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával, ha az alábbiak bármelyike fennáll az Ön esetében:
- szívproblémák, azaz ha szívbetegségben szenved vagy a szívműködésében bármilyen ismert zavar van;
- szívritmuszavarok, mint például szapora vagy rendszertelen szívverés, vagy szívdobogásérzés, vagy ha mondták, hogy rendellenes az EKG-ja;
- magas vérnyomás;
- verőérszűkület (arterioszklerózis), vagy ha Ön tudja, hogy aneurizmája (az érfal kóros kiboltosulása) van;
- pajzsmirigy-túlműködés;
- alacsony káliumszint a vérben;
- bármilyen máj- vagy vesebetegség;
- cukorbetegség; nagy adagú formoterol inhaláció emelheti a vérben a glükózszintet, ezért a gyógyszer alkalmazásának elején időnként a kezelés alatt szükség lehet néhány soronkívüli vércukorszint-mérésre;
- mellékvesevelő-daganat (úgynevezett feokromocitóma);
- Önt altatni vagy érzésteleníteni fogják; az altatás vagy érzéstelenítés fajtájától függően, legalább 12 órával a beavatkozás előtt, a Foster Nexthaler alkalmazását fel kell függeszteni;
- korábbi vagy jelenlegi tuberkulózis (TBC) elleni kezelés, vagy ismert vírusos vagy gombás mellkasi fertőzés.

Ha a fent említettek bármelyike fennáll Önnél, mindenképpen tájékoztassa erről kezelőorvosát a Foster Nexthaler alkalmazásának megkezdése előtt. Amennyiben bizonytalan, hogy használhatja-e a Foster Nexthaler-t, konzultáljon kezelőorvosával, az asztmanővérrel vagy gyógyszerészével.

A kezelőorvosa időnként ellenőrizheti az Ön vérében a káliumszintet, különösen akkor, ha Önnek súlyos asztmája van. Más hörgőtágítókhoz hasonlóan a Foster Nexthaler-rel is előfordulhat, hogy hirtelen lecsökkenti a káliumszintet a vérben (hipokalémia). Ez azért van, mert a vérben meglévő oxigénhiány és a Foster Nexthaler mellett alkalmazott egyéb gyógyszerek együttes hatására fokozódhat a vér káliumszintjének csökkenése.

Ha Ön nagy adagokban, hosszú időn keresztül használ belélegezhető kortikoszteroidokat, akkor stresszhelyzetekben több kortikoszteroidra lehet szüksége. Ilyen stresszhelyzet lehet például, ha baleset miatt kórházba kerül, vagy komoly sérülése van, illetve ha műtét előtt áll. Ezekben az esetekben a kezelőorvos határozhat úgy, hogy megemeli a kortikoszteroid adagját, vagy felírhat más szteroid tablettát, vagy szteroid injekciót.

Ha kórházba kell mennie, figyeljen arra, hogy magával vigye az Ön által szedett, illetve alkalmazott összes gyógyszert és inhalátort, beleértve a Foster Nexthaler-t is, illetve valamennyi gyógyszert, amelyeket recept nélkül vásárolt, lehetőleg az eredeti csomagolásban.

Forduljon kezelőorvosához, amennyiben Önnél homályos látás vagy egyéb látászavar jelentkezik.

Gyermekek és serdülők
Ez a gyógyszer gyermekeknek és 18 év alatti serdülőknek nem adható.

Egyéb gyógyszerek és a Foster Nexthaler
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben alkalmazott egyéb gyógyszereiről. Ez azért fontos, mert a Foster Nexthaler megváltoztathatja más gyógyszerek hatását, illetve néhány gyógyszer befolyásolhatja a Foster Nexthaler hatását.

Különösen fontos, hogy tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha az alábbi gyógyszerek bármelyikét szedi:
- Egyes gyógyszerek fokozhatják a Foster Nexthaler hatásait, és lehet, hogy kezelőorvosa fokozott figyelemmel fogja követni az Ön állapotát, ha ilyen gyógyszereket szed (ideértve a HIV kezelésére szolgáló egyes gyógyszereket: ritonavir, kobicisztát).
- Béta-blokkoló gyógyszerek. A béta-blokkolók főként szívbetegségek, magas vérnyomás vagy glaukóma (zöld hályog, a szembelnyomás fokozódása) kezelésére alkalmazhatók. Ha mégis szüksége van béta-blokkolók használatára (beleértve a szemcseppeket is), figyelembe kell vennie, hogy a formoterol hatása csökkenhet vagy hatástalan lehet.
- Rendellenes szívritmus kezelésére szolgáló gyógyszerek (kinidin, dizopiramid, prokainamid).
- Allergiás reakciók kezelésére szolgáló gyógyszerek (antihisztaminok, például terfenadin).
- Depresszió vagy mentális betegségek kezelésére szolgáló gyógyszerek, mint például a monoaminooxidáz-gátlók (például fenelzin és izokarboxazid) vagy triciklikus antidepresszánsok (például amitriptilin és imipramin) vagy fenotiazinok.
- Parkinson-kór kezelésére szolgáló gyógyszerek (L-dopa).
- Pajzsmirigy-alulműködés kezelésére szolgáló gyógyszerek (L-tiroxin).
- Oxitocint tartalmazó gyógyszerek (méhösszehúzódás kiváltására alkalmazzák).
- Mentális betegségek kezelésére alkalmazott gyógyszerek, mint például a monoaminooxidáz-gátlók (MAO-gátlók) és hasonló gyógyszerek, mint például a furazolidon és a prokarbazin.
- Szívbetegségek kezelésére szolgáló gyógyszerek (digoxin).
- Asztma kezelésére használatos egyéb gyógyszerek (teofillin, aminofillin vagy szteroidok)
- Vizelethajtók.

Arról is tájékoztassa kezelőorvosát, ha Ön műtét vagy fogászati beavatkozás előtt általános érzéstelenítésben fog részesülni.

Terhesség, szoptatás és termékenység
Nincsenek klinikai adatok a Foster Nexthaler terhesség alatti használatával kapcsolatban.
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, ne alkalmazza a Foster Nexthaler-t, kivéve abban az esetben, ha a kezelőorvosa ezt tanácsolta Önnek.
Kezelőorvosa fogja eldönteni, hogy abba kell-e hagynia a Foster Nexthaler alkalmazását a szoptatás alatt vagy alkalmazhatja a Foster Nexthaler-t, viszont akkor nem szoptathat.
Mindig szigorúan kövesse kezelőorvosa utasításait!

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Nem valószínű, hogy a Foster Nexthaler befolyásolná a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket. Azonban, ha mellékhatásként például szédülést vagy remegést tapasztal, ezek érinthetik a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeit.

A Foster Nexthaler laktózt tartalmaz
A laktóz kis mennyiségben tejfehérjét tartalmaz, amely reakciókat válthat ki az allergiás betegeknél. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel kezelőorvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.


3. Hogyan kell alkalmazni a Foster Nexthaler-t?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert.

A Foster Nexthaler nagyon finom részecskeméretű port tartalmaz, így az egyes adagokból több jut be a tüdejébe. Éppen ezért lehet, hogy kezelőorvosa a korábbi inhalátoraihoz képest kisebb adag alkalmazását írja elő az Ön számára.

Kezelőorvosa rendszeresen ellenőrizni fogja, hogy az alkalmazott Foster Nexthaler adag megfelelő-e az Ön számára. Amennyiben az asztmája jól kontrolláltá válik, úgy orvosa javasolhatja az adag fokozatos csökkentését. Semmilyen körülmények között nem szabad Önnek változtatnia az adagot a kezelőorvosa tudta nélkül.

A készítmény ajánlott adagja:

Felnőttek és idősek:
A gyógyszer ajánlott adagja: 2 adag belégzése naponta kétszer.
A maximális mennyiség 4 adag belégzése naponta.

Ne növelje az adagot!
Ha úgy érzi, hogy a gyógyszer nem elég hatásos, mindig beszéljen a kezelőorvosával, mielőtt megnövelné a dózist.

Ne felejtse el, hogy mindig tartson magánál gyorsan ható "rohamoldó" hörgőtágítót az asztma súlyosbodó tüneteinek megszüntetésére, vagy egy hirtelen fellépő asztmás roham kezelésére!

Hogyan kell alkalmazni a Foster Nexthaler-t?

A Foster Nexthaler szájon át történő belégzéses (azaz inhalációs) alkalmazásra való.

Amennyiben lehetséges, ülő vagy álló helyzetben, de mindig egyenes testtartásban kell elhelyezkednie a készülék használata közben.

Ha az előírtnál több Foster Nexthaler-t alkalmazott:
Azonnal forduljon kezelőorvosához, vagy a legközelebbi kórház sürgősségi részlegéhez. Vigye magával a gyógyszerét, így láthatják, hogy milyen gyógyszert használt.

Mellékhatások jelentkezhetnek. Tájékoztassa kezelőorvosát, ha bármilyen szokatlan tünetet észlel, mivel orvosa további vizsgálatokat rendelhet el vagy egyéb szükséges intézkedéseket hozhat.

Ha elfelejtette alkalmazni a Foster Nexthaler-t:
Pótolja a kimaradt adagot, amint eszébe jut. Amennyiben már majdnem elérkezett a következő adag alkalmazásának ideje, ne alkalmazza az elfelejtett adagot, hanem a megfelelő időben inhalálja a következő adagot. Ne alkalmazzon kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására!

Ha idő előtt abbahagyja a Foster Nexthaler alkalmazását:
Ne csökkentse az adagot, és ne hagyja abba a gyógyszer alkalmazását. Még abban az esetben se tegye ezt, ha jobban érzi magát. Ha mégis ezt szeretné tenni, előbb konzultáljon kezelőorvosával. Nagyon fontos, hogy minden nap a kezelőorvosa utasításainak megfelelően használja a Foster Nexthaler-t, még akkor is, ha nincsenek asztmás tünetei.

Ha nem javul a légzése:
Ha tünetei nem javulnak a Foster Nexthaler belélegzését követően, előfordulhat, hogy nem megfelelően használja az eszközt. Nézze meg a helyes használatra vonatkozó útmutatást alább és/vagy keresse fel kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert, hogy újra megmutathassa Önnek a Foster Nexthaler megfelelő használatát.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

A NEXTHALER INHALÁTOR HASZNÁLATI ÚTMUTATÓJA

A. A csomagolás tartalma

A csomagolás tartalmát a 6. pont részletezi.
Ha a csomagolás tartalma nem egyezik meg a 6. pontban leírtakkal, vigye vissza az inhalátort oda, ahol vásárolta és szerezzen be egy újat
.

B. Általános előírások és figyelmeztetések
- Ne vegye ki az inhalátort a védőtasakból, ha nem azonnal akarja használni.
-- Az inhalátort csak az előírtaknak megfelelően használja.
-- Tartsa a fedelet mindaddig zárva, amíg nem kell használnia az inhalátort.
-- Amikor nem használja az inhalátort, tárolja tiszta, száraz helyen.
-- Semmilyen okból ne próbálja szétszedni az inhalátort.

C. A Nexthaler inhalátor fő jellemzői





Három egyszerű lépésben tudja használni a Nexthaler inhalátort: kinyitás, belélegzés, lezárás.

D. Új Nexthaler inhalátor használata előtt
1. Nyissa ki a védőcsomagolást és vegye ki az inhalátort.
- Ne használja az inhalátort, ha a védőcsomagolás nincs lezárva vagy sérült - vigye vissza és szerezzen be helyette egy másikat.
-- Használja a dobozon található matricát, hogy feljegyezze rá a védőcsomagolás kibontásának dátumát.
2. Ellenőrizze az inhalátort.
-- Ha az inhalátor törött vagy sérült, vigye vissza oda, ahol vette és szerezzen be egy újat.
3. Ellenőrizze az adagszámláló ablakot. Ha új az inhalátora, a 120-as számot kell látnia a számláló ablakban.
- Ne használja az új inhalátort, ha a számláló ablak kevesebbet mutat, mint "120" - vigye vissza és szerezzen be egy új inhalátort.




E. Hogyan használja a Nexthaler inhalátort?
- Ha nem biztos abban, hogy megfelelően kapja az adagját, keresse fel kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
-- Ha nem biztos abban, hogy az adagszámláló jelzett az inhalációt követően, várja meg a következő inhaláció időpontját és akkor inhaláljon. Ne alkalmazzon pótló inhalációt.

E.1. Kinyitás
1. Tartsa az inhalátort álló helyzetben.
2. Ellenőrizze a megmaradt adagok (inhalációk) számát: bármilyen szám 1 és 120 között azt jelenti, hogy maradt még adag a tartályban.
--
Ha az adagszámláló ablak "0"-t mutat, az inhalátor üres - dobja ki és vegyen elő egy újat.
3. Nyissa ki teljesen a fedelet.



4. Inhalálás előtt fújja ki a levegőt amennyire tudja, mindaddig, míg nem kényelmetlen.
--
Ne lélegezzen ki az inhalátoron keresztül.
E.2. Belélegzés
Amennyiben lehetséges, ülő vagy álló helyzetben, de mindig egyenes testtartásban kell elhelyezkednie a készülék használata közben.
1. Emelje az inhalátort a szájához és helyezze a szájrészt az ajkai közé.
-- Ne
takarja el a szellőzőnyílást, miközben tartja az inhalátort.
- Ne lélegezzen a szellőzőnyíláson keresztül.
2. Vegyen egy gyors, mély levegőt a száján keresztül.
--
Az adag belélegzése közben valamilyen ízt érezhet.
-- Az adag belélegzése közben kattanást hallhat vagy érezhet.
-- Ne lélegezzen az orrán keresztül.
-- A gyógyszer belégzése közben ne vegye ki az inhalátort ajkai közül.



3. Vegye ki az inhalátort a szájából.
4. Tartsa bent a levegőt 5-10 másodpercig, ameddig kényelmes Önnek.
5. Lassan lélegezzen ki.
-- Ne
lélegezzen ki az inhalátoron keresztül.

E.3. Lezárás
1. Állítsa az inhalátort álló helyzetbe és teljesen zárja le a fedelet.
2. Ellenőrizze, hogy az adagszámlálón eggyel csökkent-e a szám.





3. Ha még egy inhalációra van szüksége, ismételje meg E.1-től E.3-ig a lépéseket.


F. Tisztítás
- Rendes körülmények között nem szükséges tisztítani az inhalátort.
-- Amennyiben szükséges a tisztítás, inhalálás után egy száraz ruhával vagy zsebkendővel törölje át.
-- Ne használjon vizet vagy egyéb folyadékot az inhalátor tisztítására, tartsa szárazon.

G. Tárolás és megsemmisítés
A gyógyszer tárolásával és megsemmisítésre vonatkozó utasításokkal kapcsolatban, lásd 5. pont.

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Ahogy más inhalációs kezeléseknél, a Foster Nexthaler használatakor is fennáll a kockázata annak, hogy az inhalátor használata után közvetlenül a légszomj, a köhögés és a zihálás hirtelen rosszabbodik, azaz paradox hörgőgörcs alakul ki. Ilyen esetben azonnal hagyja abba a Foster Nexthaler használatát és alkalmazza gyorsan ható "rohamoldó" hörgőtágítóját a tünetek kezelésére. Azonnal forduljon kezelőorvosához.

Ha allergiás tüneteket észlel, azonnal forduljon a kezelőorvosához. Ilyenek lehetnek például a bőr allergiás tünetei, bőrviszketés, bőrkiütés, bőrpír, a bőr vagy a nyálkahártyák, különösen a szem-, az arc-, az ajkak- és a torok vizenyős duzzanata.

Az alábbi lista az előfordulás gyakoriságának sorrendjében tünteti fel a további lehetséges mellékhatásokat.

Gyakori (10 kezelt beteg közül legfeljebb 1-nél jelentkezhet):
- remegés.

Nem gyakori (100 kezelt beteg közül legfeljebb 1-nél jelentkezhet):
- megfázásos tünetek, torokfájás;
- gombás fertőzések (a szájban és a torokban); a szájban és a torokban esetleg kialakuló gombás fertőzések kockázatának csökkentése érdekében közvetlenül a készülék használata után vízzel öblítse ki a száját vagy gargarizáljon, és mossa meg a fogát minden esetben;
- asztma tüneteinek súlyosbodása, nehezített légzés;
- rekedtség;
- köhögés;
- szokatlanul szapora szívverés;
- szokatlanul lassú szívverés;
- éles mellkasi fájdalom;
- fejfájás;
- émelygés;
- fáradtságérzés vagy idegesség;
- változás az EKG-ban (elektrokardiogramban);
- alacsony kortizolszint a vizeletben vagy a vérben;
- magas káliumszint a vérben;
- magas vércukorszint;
- a zsírok magas szintje a vérben.

Nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem becsülhető meg):
- homályos látás.

Más beklometazon-dipropionátot és/vagy formoterolt tartalmazó inhalációs készítmények alkalmazásánál tapasztalt mellékhatások:
- szívdobogásérzés;
- szabálytalan szívverés;
- rendellenes vagy csökkent ízérzékelés;
- izomfájdalom és izomgörcs;
- nyugtalanság, szédülés;
- szorongás;
- alvászavarok;
- káliumszint csökkenése a vérben;
- vérnyomás emelkedése/csökkenés

Nagy adagú inhalációs kortikoszteroid hosszú távon történő használata az egész szervezetet érintő mellékhatásokkal járhat, ezek többek között:
- a mellékvese csökkent működéséből adódó problémák;
- csonttömeg-csökkenés;
- a növekedés visszamaradása gyermekeknél és serdülőknél;
- zöld hályog (glaukóma), szürke hályog (katarakta);
- gyors hízás, különösen az arcon és a felsőtesten;
- alvászavar, depresszió vagy szorongás, nyugtalanság, idegesség, izgatottság, ingerlékenység: ezek a hatások sokkal inkább jelentkeznek gyermekeknél;
- rendellenes viselkedés.

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárul ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Foster Nexthaler-t tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon, a védőtasakon és a címkén feltüntetett lejárati idő ("Felhasználható:") után ne alkalmazza a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Az eredeti csomagolásban, nedvességtől védve tartandó. Az inhalátort csak közvetlenül a legelső használat előtt vegye ki a védőtasakból.

A védőtasak felbontása előtt: Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.
A védőtasak felbontását követően: Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.

A védőtasak felbontását követően 6 hónapig használható fel.

Használja a dobozon található címkét, hogy feljegyezze a tasak felbontásának dátumát.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Foster Nexthaler?
- A készítmény hatóanyagai: vízmentes beklometazon-dipropionát és formoterol-fumarát-dihidrát.
A szelepen keresztül kilépő minden egyes adag 200 mikrogramm beklometazon-dipropionátot és 6 mikrogramm formoterol-fumarát-dihidrátot tartalmaz. Ez adagonként 158,8 mikrogramm vízmentes beklometazon-dipropionát és 4,9 mikrogramm formoterol-fumarát-dihidrát belélegzésének felel meg.
- Egyéb összetevők: laktóz-monohidrát és magnézium-sztearát.

Milyen a Foster Nexthaler külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
A Foster Nexthaler fehér vagy majdnem fehér por, amit a Nexthaler-nek nevezett műanyag inhalátorban található.
A doboz egy, kettő vagy három tartályt tartalmaz, melyek mindegyikében 120 adag van.
Minden inhalátort zárt védőcsomagolás vesz körül.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A gyógyszer használatára vonatkozó részletes információk elérhetők a betegtájékoztatóban és a külső csomagoláson található QR-kód okostelefonnal/-eszközzel történő leolvasásával.

Ugyanezen információk a következő URL-en is elérhetők: https://qrco.de/Nexthaler200-6-120.
Kiszerelés: 1x120adag inhalátorban Törzskönyvi szám: OGYI-T-20363/09
Gyógyszerek
  • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Chiesi Pharmaceuticals GmbH
    • Hatóanyag: beclometasone dipropionate , formoterol
    • ATC: Formoterol és beclometasone
    • Normatív TB támogatás:
    • Vényköteles:
    • Közgyógyellátásra adható:
    • Patikán kívül vásárolható:
    • EÜ támogatásra adható:
    • EÜ Kiemelt támogatás:
  • Üzemi baleset jogcím:

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +18 °C
Minimum: +9 °C

Nagyrészt erősen felhős időre számíthatunk több helyen - nagyobb eséllyel az ország északi felén - esővel, záporesővel, elvétve zivatar is kialakulhat. Az éjszaka második felében megszűnik a csapadéktevékenység, ezzel együtt a felhőzet is felszakad, és hajnalra kiderül az ég. A nyugati, délnyugati szelet erős, főként a front mentén az átmenetileg északnyugatira forduló szelet viharos lökések kísérhetik, majd hajnaltájt veszít erejéből a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 4 és 9 fok között alakul, de a tartósabban derült és szélcsendes hidegre hajlamos helyeken ennél alacsonyabb értéket is mérhetünk. Az időjárás most a hidegfrontra érzékenyeket érinti különösképpen rosszul.