FORCID SOLUTAB 875 mg/125 mg diszpergálódó tabletta

FORCID SOLUTAB 875 mg/125 mg diszpergálódó tabletta betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Forcid Solutab 875 m/125 mg diszpergálódó tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Forcid Solutab 875 mg/125 mg diszpergálódó tabletta egy antibiotikum, amely a fertőzéseket okozó baktériumok elpusztításával fejti ki hatását. Két különböző hatóanyagot tartalmaz, az amoxicillint és a klavulánsavat. Az amoxicillin az úgynevezett "penicillinek" csoportjába tartozó gyógyszer, amelyek bizonyos körülmények közt hatástalanná válhatnak (inaktiválódnak). Ez ellen véd a másik hatóanyag (a klavulánsav).
A Forcid Solutab 875 mg/125 mg diszpergálódó tabletta felnőtteknél és gyermekeknél is alkalmazható a következő fertőzések kezelésére:
- középfül- és melléküreg-fertőzések
- légúti fertőzések
- húgyúti fertőzések
- bőr- és lágyrész-fertőzések, beleértve a szájüregi fertőzéseket is
- csont- és ízületi fertőzések.
2. Tudnivalók a Forcid Solutab 875 mg/125 mg diszpergálódó tabletta szedése előtt
Ne szedje a Forcid Solutab-ot
- ha allergiás az amoxicillinre, a klavulánsavra, a penicillinre vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- ha bármikor volt már súlyos allergiás reakciója más antibiotikummal szemben. Ilyen reakció lehet a bőrkiütés vagy az arc, illetve a torok duzzanata.
- ha korábbi antibiotikum-kezelés alatt volt májproblémája vagy sárgasága (a bőr sárgás elszíneződése).
-> Ne szedje az Forcid Solutab 875 mg/125 mg diszpergálódó tablettát, ha ezek bármelyike érvényes Önre. Amennyiben nem biztos benne, beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, mielőtt elkezdi szedni az Forcid Solutab 875 mg/125 mg diszpergálódó tablettát.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
Mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, ha:
- mirigyláza van;
- máj- vagy vesebetegség miatt kezelik;
- vizeletürítése nem rendszeres.
Ha nem biztos benne, hogy a fentiek bármelyike érvényes-e Önre, forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez, mielőtt elkezdené szedni a Forcid Solutab 875 mg/125 mg diszpergálódó tablettát.
Bizonyos esetekben orvosa megvizsgálhatja a fertőzést okozó baktérium típusát. Az eredménytől függően lehet, hogy Ön más hatáserősségű Forcid Solutab 875 mg/125 mg diszpergálódó tablettát vagy egy másik gyógyszert fog kapni.
Állapotok, amelyekre figyelnie kell:
A Forcid Solutab 875 mg/125 mg diszpergálódó tabletta egyes meglévő állapotokat súlyosbíthat, illetve súlyos mellékhatásokat okozhat. Ezek lehetnek többek között az allergiás reakciók, görcsrohamok és a vastagbélgyulladás. A Forcid Solutab 875 mg/125 mg diszpergálódó tabletta szedése alatt Önnek figyelnie kell bizonyos tünetekre, annak érdekében, hogy csökkenthető legyen bármilyen probléma előfordulásának kockázata. Lásd "Állapotok, melyekre figyelnie kell" a 4. pontban.
Vér- és vizeletvizsgálat:
Ha Önnél vérvizsgálatot (például a vörösvértestek állapotának vizsgálatát vagy májfunkciós teszteket), vagy vizeletvizsgálatot végeznek (cukor kimutatására), tájékoztassa az orvost vagy a nővért, hogy Forcid Solutab 875 mg/125 mg diszpergálódó tablettát szed. Erre azért van szükség, mert a Forcid Solutab 875 mg/125 mg diszpergálódó tabletta befolyásolhatja az ilyen típusú vizsgálatok eredményét.
Egyéb gyógyszerek és a Forcid Solutab 875 mg/125 mg diszpergálódó tabletta
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett , valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Ha Ön a Forcid Solutab 875 mg/125 mg diszpergálódó tablettával egyidejűleg allopurinolt szed (amelyet köszvény kezelésére alkalmaznak), nagyobb a valószínűsége, hogy allergiás bőrreakciók fognak jelentkezni.
Ha Ön probenecidet szed (amelyet köszvény kezelésére alkalmaznak), lehet, hogy orvosa változtatni fog az Forcid Solutab 875 mg/125 mg diszpergálódó tabletta adagján.
Véralvadásgátló gyógyszerek (például warfarin) Forcid Solutab 875 mg/125 mg diszpergálódó tablettával történő egyidejű szedése esetén szükség lehet soron kívüli vérvizsgálatokra.
Az Forcid Solutab 875 mg/125 mg diszpergálódó tabletta befolyásolhatja a metotrexát (egy daganatos vagy reumás betegségek kezelésére szolgáló gyógyszer) hatását.
Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Forcid Solutab 875 mg/125 mg diszpergálódó tablettának lehetnek mellékhatásai, és a tünetek akadályozhatják a gépjárművezetésben. Csak akkor vezessen gépjárművet, vagy kezeljen gépeket, ha jól érzi magát.
A Forcid Solutab 875 mg/125 mg diszpergálódó tabletta 25 mg káliumot tartalmaz tablettánként, amit csökkent veseműködés vagy kontrollált kálium diéta esetén figyelembe kell venni.
Forcid Solutab 875 mg/125 mg diszpergálódó tabletta nem tartalmaz cukrot, laktózt vagy glutént.
3. Hogyan kell szedni a Forcid Solutab 875 mg/125 mg diszpergálódó tablettát?
Ezt a gyógyszert mindig a kezelőorvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Alkalmazása felnőtteknél és 40 kg vagy ezt meghaladó testtömegű gyermekeknél
- Szokásos adag - naponta kétszer 1 tabletta
- Nagyobb adag - naponta háromszor 1 tabletta
Alkalmazása 40 kg testtömeg alatti gyermekeknél
Kérje orvosa tanácsát, ha a Forcid Solutab 875 mg/125 mg diszpergálódó tablettát 40 kg alatti testtömegű gyermeknél alkalmazza.
Vese- és májbetegségben szenvedő betegek
- Ha Önnek veseproblémái vannak, előfordulhat, hogy az adagot módosítani kell. Kezelőorvosa egy eltérő hatáserősségű készítményt vagy akár egy másik gyógyszert is felírhat Önnek.
- Ha Ön májbetegségben szenved, májműködésének ellenőrzése céljából gyakrabban végezhetnek vérvizsgálatokat Önnél.
Hogyan kell alkalmazni a Forcid Solutab 875 mg/125 mg diszpergálódó tablettát
- A tablettát közvetlen a bevétel előtt elkeverve oszlassa el egy pohár vízben.
- A keveréket étkezés közben kell meginni.
- Az adagokat egyenletesen ossza el a nap folyamán, két adag között legalább 4 óra teljen el. Egy órán belül ne vegyen be két adagot.
- Ne szedje a Forcid Solutab 875 mg/125 mg diszpergálódó tablettát 2 hétnél tovább. Amennyiben továbbra sem érzi jól magát, menjen vissza kezelőorvosához.
Ha az előírtnál több Forcid Solutab 875 mg/125 mg diszpergálódó tablettát vett be
Ha túl sok Forcid Solutab 875 mg/125 mg diszpergálódó tablettát vett be, a tünetek között lehetnek gyomorpanaszok (hányinger, hányás, hasmenés) vagy görcsök. A lehető leghamarabb beszéljen orvosával. Vigye magával a gyógyszer dobozát vagy üvegét, hogy megmutathassa az orvosnak.
Ha elfelejtette bevenni a Forcid Solutab 875 mg/125 mg diszpergálódó tablettát
Ha kihagyott egy adagot, vegye be rögtön, amint eszébe jut. Röviddel ezután ne vegye be a következő adagot, várjon legalább 4 órát, és csak azután vegye be az esedékes tablettát. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.
Ha idő előtt abbahagyja a Forcid Solutab 875 mg/125 mg diszpergálódó tabletta szedését
A Forcid Solutab 875 mg/125 mg diszpergálódó tablettát a kúra befejezéséig kell szedni - még akkor is, ha jobban érzi magát. Minden adagra szükség van a fertőzés legyőzéséhez. Ha néhány baktérium túléli a kezelést, kiújulhat a fertőzés.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Állapotok, amelyekre figyelnie kell
Allergiás reakciók:
- bőrkiütés
- érgyulladás (vaszkulitisz), amely bőrből kiemelkedő piros vagy lila pontokként észlelhető, de a test egyéb részeit is érintheti
- láz, izületi fájdalmak, a nyaki-, a hónalji- és a lágyéki nyirokcsomók duzzanata
- az arc, vagy az ajak vizenyős duzzanata (angioödéma), ami légzési nehézséget okozhat
- ájulás
-> Azonnal forduljon orvoshoz, ha ezek közül a tünetek közül bármelyiket észleli. Hagyja abba a Forcid Solutab 875 mg/125 mg diszpergálódó tabletta szedését.
Vastagbélgyulladás
A vastagbél gyulladása, amit általában véres és nyálkás híg széklet, hasfájás és/vagy láz kísér.
-> A lehető leghamarabb forduljon orvoshoz, és kérje ki a tanácsát, ezekkel a tünetekkel kapcsolatban.
Nagyon gyakori mellékhatások
Ezek 10 beteg közül több mint 1-nél jelentkezhetnek
- hasmenés (felnőtteknél)
Gyakori mellékhatások
Ezek 10 beteg közül legfeljebb 1-nél jelentkezhetnek
- gomba (Candida - a hüvely, a szájüreg vagy a bőrhajlatok gombás fertőzése)
- hányinger, különösen nagy adagok alkalmazása esetén
-> Ha ez Önnel is előfordul, a Forcid Soltab 875 mg/125 mg diszpergálódó tablettát étkezés közben vegye be
- hányás
- hasmenés (gyermekeknél).
Nem gyakori mellékhatások
Ezek 100 beteg közül legfeljebb 1-nél jelentkezhetnek
- bőrkiütés, viszketés
- kidudorodó, viszkető bőrkiütés (csalánkiütés)
- emésztési zavar
- szédülés
- fejfájás.
Nem gyakori mellékhatások, amelyek a vérvizsgálati eredményekben jelentkezhetnek:
- a máj által termelt bizonyos anyagok (enzimek) szintjének emelkedése.
Ritka mellékhatások
Ezek 1000 beteg közül legfeljebb 1-nél jelentkezhetnek.
- bőrkiütés, amely lehet hólyagos, és külleme apró céltáblára hasonlít (központi sötét foltok világosabb területtel övezve, szélükön sötét gyűrűvel - eritéma multiforme)
-> Mielőbb forduljon orvoshoz, ha ezen tünetek közül bármelyiket észleli
Ritka mellékhatások, amelyek a vérvizsgálati eredményekben jelentkezhetnek:
- a véralvadásban szerepet játszó sejtek számának csökkenése
- a fehérvérsejtek számának csökkenése.
Nem ismert gyakoriságú mellékhatások
A gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg.
- allergiás reakciók (lásd fentebb)
- mellkasi fájdalomérzettel járó allergiás reakció (túlérzékenységgel összefüggésben kialakuló akut koronária szindróma, másnéven Kounis szindróma), melynek tünetei közé tartozik: diszkomfort-, nyomás-, nehézség-, feszességérzés, szorítás vagy fájdalom a mellkas közepén. Ez a fájdalom fulladásérzéssel vagy légszomjjal, izzadással, hányingerrel, hányással, sápadt bőrszínnel, fáradtságérzéssel, gyengeséggel, ájulás közeli érzéssel, eszméletvesztéssel, emelkedett pulzusszámmal vagy a vérnyomás emelkedésével járhat.
- vastagbélgyulladás (lásd fentebb)
- súlyos bőrreakciók:
- kiterjedt, hólyagosodással és bőrleválással járó kiütés, főként a száj, az orr, a szem és a nemi szervek környékén (Stevens-Johnson szindróma), és egy másik, még súlyosabb forma, amit kiterjedt bőrleválás kísér (a testfelület több mint 30%-a - toxikus epidermális nekrolízis)
- kiterjedt vörös bőrkiütés, apró, gennytartalmú hólyagokkal (bullózus exfoliativ dermatitisz)
- vörös, pikkelyes, a bőr egyenetlenségével járó hámló bőrkiütések dudorokkal és hólyagokkal (exantémás pusztulózis)
- influenzaszerű tünetek bőrkiütéssel, lázzal, duzzadt mirigyekkel és kóros laborvizsgálati eredményekkel (beleértve az emelkedett eozinofil sejtszámot (eozinofília) és májenzimeket is) (Gyógyszerreakció Eozinofíliával és Szisztémás Tünetekkel (DRESS szindróma)).
- aszeptikus agyhártyagyulladás, melynek tünetei: láz, hidegrázás, fájdalom a test különböző részein, csökkent étvágy, hányás, fáradtság, fényérzékenység vagy fénykerülés, merev és fájdalmas nyak, szűnni nem akaró fejfájás, mentális zavartság, görcsök
- fényérzékenységi reakció (a bőr fokozott érzékenysége napfényre vagy ultraibolya fényre)
-> Azonnal forduljon orvoshoz, ha ezek közül bármelyik tünetet észleli.
- májgyulladás (hepatitisz)
- sárgaság, amit a vér megnövekedett bilirubinszintje idéz elő (a bilirubin a májban termelődik) és amelynek következtében a bőr és a szemfehérje sárgás elszíneződésűvé válhat.
- a vesegyulladás
- megnyúlt véralvadási idő
- hiperaktivitás
- görcsrohamok (azoknál, akik nagy adagban szednek Forcid Solutab 875 mg/125 mg diszpergálódó tablettát, vagy akiknek veseproblémája van)
- fekete nyelv, amely szőrösnek látszik
Vér- vagy vizeletvizsgálattal kimutatható mellékhatások:
- a fehérvérsejtek számának nagymértékű csökkenése
- alacsony vörösvértestszám (hemolítikus anémia)
- kristályok a vizeletben.
Ha mellékhatások jelentkeznek
-> Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Forcid Solutab 875 mg/125 mg diszpergálódó tablettát tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Forcid Solutab 875 mg/125 mg diszpergálódó tabletta?
- A készítmény hatóanyagai: 875 mg amoxicillin (amoxicillin-trihidrát formájában) és 125 mg klavulánsav (kálium-klavulanát formájában) tablettánként.
- Egyéb összetevők: mikrokristályos cellulóz, diszpergálódó cellulóz, kroszpovidon, magnézium-sztearát, vanillin, mandarin aroma (mandarin aroma, maltodextrin, glicerin-triacetát), citrom aroma (citrom aroma, maltodextrin, E 306 (tokoferolok)), szacharin.
Milyen a Forcid Solutab 875 mg/125 mg diszpergálódó tabletta készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
A Forcid Solutab 875 mg /125 mg diszpergálódó tabletta törtfehér, hosszúkás tabletta mélynyomású logoval és "425" jelöléssel.
2, 7, 10, 12, 16, 20, vagy 24 db tabletta alumínium buborékcsomagolásban és fehér/szürke/kék színű dobozban kerül forgalomba.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
Tanácsok/egészségnevelés
Az antibiotikumok baktériumok által okozott fertőzések kezelésére szolgálnak. Vírusok által okozott fertőzések ellen hatástalanok.
Néha előfordul, hogy egy baktériumok által okozott fertőzés nem reagál az antibiotikum-kúrára. Ennek egyik leggyakoribb oka, hogy a fertőzést okozó baktériumok ellenállóak a szedett antibiotikumokkal szemben. Ez azt jelenti, hogy az antibiotikum alkalmazása ellenére túlélnek, sőt, még szaporodni is képesek.
A baktériumok számos okból ellenállóvá (rezisztenssé) válhatnak az antibiotikumokkal szemben. Az antibiotikumok körültekintő alkalmazása segíthet csökkenteni annak az esélyét, hogy a baktériumok ellenállóvá váljanak az antibiotikumokkal szemben.
Amikor az orvos antibiotikum-kúrát ír fel Önnek, akkor az csakis az éppen fennálló betegségének kezelésére szolgál. A következő tanácsok betartása segíthet megelőzni olyan ellenálló baktériumok felbukkanását, amelyek hatástalanítani tudják az antibiotikumot.
1. Nagyon fontos, hogy az antibiotikumot a helyes adagban, a megfelelő időpontokban, és megfelelő számú napon át szedje. Olvassa el a címkén található útmutatásokat, és amennyiben nem ért valamit, kérje meg orvosát vagy gyógyszerészét, hogy magyarázzák el.
2. Antibiotikumot csak akkor szabad szedni, amennyiben azt kifejezetten Önnek írták fel, és csak annak a fertőzésnek a kezelésére szabad alkalmazni, amelyre felírták.
3. Nem szabad másnak felírt antibiotikumokat szednie, még akkor sem, ha az Önéhez hasonló fertőzésük volt.
4. Ne adja át másoknak az Önnek felírt antibiotikumot.
5. Ha az orvos előírásának megfelelően szedte a gyógyszert, és maradt az antibiotikumból, a megmaradt gyógyszert vigye vissza a gyógyszertárba, szakszerű megsemmisítés céljából.

Kiszerelés: 14x

Törzskönyvi szám: OGYI-T-9988/01

FORCID SOLUTAB 875 mg/125 mg diszpergálódó tabletta

Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Astellas Pharma

Hatóanyag: amoxicillin, clavulanic acid

ATC: Amoxicillin és beta-lactamase inhibitor

Normatív TB támogatás:

Vényköteles

Közgyógyellátásra adható:

Patikán kívül vásárolható

EÜ támogatásra adható:

EÜ Kiemelt támogatás:

Tájékoztató fogyasztói ár: 2814 Ft
A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.

Fogyasztói ár: 2814 Ft *

*az ár tájékozatató jellegű.

anthrax, baktériumok

Kapcsolódó betegségek ( vese és húgyutak betegségei, tüdő- és légúti megbetegedések, fül-orr-gégészeti betegségek, felnőttkori fertőző betegségek, bőr- és nemi betegségek )

Szeretném megvásárolni patikában, megkeresem a legközelebbi patikát:


Partner patikáink: logo BENU Gyógyszertár