Gyógyszerkereső

FLUTIKAZON CIPLA 250 ?g/adag túlnyomásos inhalációs szuszpenzió

Kiszerelés: 1x120 adag al tartályban

Törzskönyvi szám: OGYI-T-22740/02

FLUTIKAZON CIPLA 250 ?g/adag túlnyomásos inhalációs szuszpenzió

Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Cipla Europe NV

Hatóanyag: fluticasone

ATC: Fluticasone

Normatív TB támogatás:

Vényköteles

Közgyógyellátásra adható:

Patikán kívül vásárolható

EÜ támogatásra adható:

EÜ Kiemelt támogatás:

Tájékoztató fogyasztói ár: 4918 Ft
A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Flutikazon Cipla és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A gyógyszer a flutikazon-propionát nevű hatóanyagot tartalmazza, mely az úgynevezett kortikoszteroid gyógyszerek csoportjába tartozik. A Flutikazon Cipla gyulladáscsökkentő hatást fejt ki a tüdőben. Segíti az asztmás rohamok kialakulásának megelőzését azoknál, akik rendszeres kezelésre szorulnak. A gyógyszer 4-7 nap alatt fejti ki a hatását, és nagyon fontos, hogy rendszeresen kell használni.
A Flutikazon Cipla a hirtelen fellépő, légszomjjal járó asztmás rohamok megszüntetésére nem alkalmas. A hirtelen fellépő rohamok kezelésére egyéb gyógyszert kell használni.
2. Tudnivalók a Flutikazon Cipla alkalmazása előtt
Ne alkalmazza a Flutikazon Cipla -t
- ha allergiás a flutikazon-propionátra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- Figyelmeztetések és óvintézkedések
- Azonnal hagyja abba a Flutikazon Cipla használatát,
- ha a gyógyszeradag alkalmazása után közvetlenül erősödő sípoló légzéssel járó légzési nehézség jelentkezik Önnél.
- A Flutikazon Cipla alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával, gyógyszerészével vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberrel,
- ha kezelték már tuberkulózis (TBC) miatt;
- ha kórtörténetében cukorbetegség (diabétesz mellitusz) szerepel (mert a flutikazon megemelheti a vércukorszintet);
- ha krónikus obstruktív tüdő betegségben (COPD) szenved, illetve ennek megfelelő tünetei vannak, úgymint fokozott köpettermelés, a köpet színének megváltozása, láz, hidegrázás, köhögés felerősödése, fokozott légszomj. Ezek tüdőgyulladás (pneumónia) tünetei lehetnek.
- ha Ön hosszú időn keresztül, nagy adagban alkalmazta a gyógyszert, és a következők bármelyikét észleli
- súlygyarapodás és kerek (holdvilág) arc (Cushing-szindróma);
- bizonytalan tünetek, például hasfájás, rosszullét, hasmenés, fejfájás vagy álmosság (a mellékvesekéreg működésének gátlása, akut mellékvese-krízis). Ezek gyakrabban fordulnak elő fertőzések, például vírusfertőzés vagy gyomorpanaszok során.
- csontritkulás;
- szemproblémák (szürkehályog és zöldhályog);
- lelassult növekedés (főként gyermekeknél és serdülőknél fordul elő).
- Ha nem biztos benne, hogy fennáll-e Önnél ezek bármelyike, akkor a Flutikazon Cipla használatának megkezdése előtt beszéljen kezelőorvosával, a gondozását végző egészségügyi szakemberrel vagy gyógyszerészével.
- Egyéb gyógyszerek és a Flutikazon Cipla
- Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről. Különösen fontos, hogy tájékoztassa orvosát, amennyiben a következő gyógyszerek bármelyikét szedi:
- külöböző típusú fertőzések kezelésére szolgáló gyógyszerek, például ritonavir, ketokonazol, klaritromicin, telitromicin, atazanavir, indinavir, nelfinavir vagy szakvinavir.
- szteroid tablettákat a Flutikazon Cipla inhalátor használatával egyidejűleg, vagy ha nemrég fejezte be a szteroid tabletták szedését. Magánál kell hordania egy szteroidigényre figyelmeztető kártyát, mivel fennáll a károsodott mellékvesekéreg működés lehetősége különösen stresszállapotokban, például súlyos baleset vagy műtét esetén, és kezelőorvosa dönthet úgy, hogy ez idő alatt további szteroid gyógyszereket ad Önnek.
- Ha nem biztos benne, hogy ezek bármelyike vonatkozik-e Önre, akkor a Flutikazon Cipla használatának megkezdése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
- Terhesség, szoptatás és termékenység
- Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
- A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
- Nem valószínű, hogy a Flutikazon Cipla befolyásolná a gépjárművezetéshez és az eszközök vagy a gépek kezeléséhez szükséges képességeket.

- Hogyan kell alkalmazni a Flutikazon Cipla-t?
- A Flutikazon Cipla két különböző hatáserősségben van forgalomban, és kizárólag szájon át történő inhalációs használatra alkalmas. Kezelőorvosa dönti el, hogy Önnek melyik hatáserősségre van szüksége. A Flutikazon Cipla-t mindig pontosan az orvos által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát, a gondozását végző egészségügyi szakembert vagy gyógyszerészét.
- A gyógyszer alkalmazása
- Azok a betegek, akik számára nehézséget okoz, hogy közvetlenül a belégzés megkezdése után kifújjanak egy gyógyszeradagot, Volumatic belégzési segédeszközzel használhatják a Flutikazon Cipla inhalátorhoz.
- A kezdő adagot a betegség súlyosságát figyelembe véve kell meghatározni. Kezelőorvosa Önnel együttműködve be fogja állítani azt a legalacsonyabb adagot, mely még hatásosan féken tartja az asztmát.
- Felnőtt és 16 év feletti serdülő betegek
- Az ajánlott adag 50-500 mikrogramm naponta kétszer.
- Alkalmazása gyermekeknél
- A Flutikazon Cipla alkalmazása nem ajánlott 16 éven aluli gyermekek számára.
- Ha Ön hosszú ideje, nagy adagban alkalmaz inhalációs szteroidot, előfordulhat, hogy bizonyos esetekben további szteroidokra lesz szüksége, például stresszállapotokban, úgymint autóbaleset esetén vagy műtét előtt. Kezelőorvosa dönti el, hogy kell-e további szteroid gyógyszereket kapnia ebben az időszakban.
- Használati útmutató
- Kezelőorvosa, a gondozását végző egészségügyi szakember vagy gyógyszerésze meg fogja mutatni, hogyan kell használni az inhalátort. Időnként ellenőrizniük is kell, hogyan használja Ön az inhalátort. Ha Ön nem megfelelően, illetve az előírások szerint használja Flutikazon Cipla-t, akkor ez azt jelentheti, hogy a gyógyszer nem fogja annyira enyhíteni az asztmáját, mint ahogyan kellene.
- A gyógyszer egy műanyag burkolatba foglalt, fúvókával ellátott túlnyomásos tartályban található. Az inhalátor eldugulásának megelőzése érdekében fontos, hogy hetente legalább egyszer megtisztítsa.

- Az inhalátor ellenőrzése
- Az inhalátor első használatakor bizonyosodjon meg arról, hogy a készülék megfelelően működik. Vegye le róla a fúvókát a két oldalát a hüvelykujjával és a mutatóujjával óvatosan összenyomva, majd széthúzva.
- Rázza fel jól az inhalátort, tartsa el magától a fúvókát, majd nyomja meg a tartályt, és fújjon négy adagot a levegőbe, hogy megbizonyosodjon róla, hogy az inhalátor működik. Ha egy hétig vagy tovább nem használja az inhalátort, fújjon ki két adagot a levegőbe.

- Az inhalátor használata
- Fontos, hogy közvetlenül az inhalátor használata előtt kezdjen el a lehető leglassabban lélegezni.

- Az inhalátor használata során álljon, vagy üljön függőleges helyzetben.
- Vegye le a fúvóka védőkupakját. ívül-belül ellenőrizze, és bizonyosodjon meg róla, hogy a fúvóka tiszta, és nincs benne idegen anyag ("A" jelű ábra).
-

- 4-5 alkalommal rázza meg az inhalátort, biztosítva, hogy minden idegen anyag eltávozzon, és az inhalátor tartalma egyenletesen összekeveredjen ("B" jelű ábra).
-

- Tartsa az inhalátort függőleges helyzetben, fúvókával lefelé, úgy, hogy hüvelykujja legyen lent, a fúvóka alatt. Lélegezzen ki, amíg csak tud ("C" jelű ábra). Ezt követően ne lélegezzen be azonnal.
-

- Vegye a fúvókát a szájába, a fogai közé. Zárja össze körülötte az ajkait.
- Ne harapjon rá a fúvókára ("D" jelű ábra).
-

- Lélegezzen be a száján keresztül. Közvetlenül a belégzés megkezdése után nyomja le a tartály tetejét, hogy kifújjon egy gyógyszeradagot. Eközben hosszan és mélyen lélegezzen be ("D" jelű ábra).
- Tartsa vissza a lélegzetét, vegye ki a fúvókát a szájából, és vegye le az ujját az inhalátor tetejéről.
- A lélegzetét még tartsa vissza néhány másodpercig, vagy amíg tudja ("E" jelű ábra).
-

- Ha kezelőorvosa két adagot rendelt Önnek, akkor várjon körülbelül fél percet, mielőtt a 3-7. lépéseket megismételve újabb adagot alkalmazna.
- Ezt követően öblítse ki a száját vízzel, majd köpje ki. Ez azért szükséges, hogy elkerülje a szájban, illetve a torokban jelentkező mellékhatásokat. Fogat is moshat.
- A porosodás elkerülése érdekében az inhalátor használata után mindig azonnal tegye vissza a fúvóka védőkupakját. Tegye vissza a védőkupakot, erősen megnyomva, és bepattintva a helyére.
- Az első alkalmakkor gyakoroljon tükör előtt. Ha az inhalátor tetején vagy a szája szélein párát lát megjelenni, akkor újra kell kezdeni a gyógyszer belégzését.
- Nagyobb gyermekek vagy gyenge kezű betegek számára könnyebb lehet, ha mindkét kezükkel tartják az inhalátort. Tegye mindkét mutatóujját az inhalátor tetejére és mindkét hüvelykujját a fúvóka alatti gombra. Kezelőorvosa, a gondozását végző egészségügyi szakember vagy gyógyszerésze el tudja ezt magyarázni Önnek.
- Az inhalátor tisztítása
- Az inhalátor eldugulásának megelőzése érdekében fontos hetente legalább egyszer megtisztítani az inhalátort.
Az inhalátor tisztításához:
- Vegye le a fúvóka védőkupakját.
- Soha ne távolítsa el a fémtartályt a műanyag burkolatból.
- Száraz ruhával vagy papírzsebkendővel törölje meg kívül-belül a fúvókát és a műanyag burkolatot.
- Tegye vissza a fúvóka védőkupakját.
- A fémtartályt nem szabad vízbe tenni!
- Ha az előírtnál több Flutikazon Cipla-t alkalmazott
- Amennyiben a szükségesnél több gyógyszert használt, akkor a lehető leghamarabb közölje ezt kezelőorvosával.
- Fontos, hogy a gyógyszerész által a dobozra írt vagy a kezelőorvosa által meghatározott adagot alkalmazza. Ne növelje meg vagy csökkentse az adagját, anélkül, hogy orvoshoz fordulna.
- Ha elfelejtette alkalmazni a Flutikazon Cipla-t
- Alkalmazza a következő adagot, amikor az esedékes.
- Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.
- Ha idő előtt abbahagyja a Flutikazon Cipla alkalmazását
- Ne hagyja abba a kezelést, még ha jobban is érzi magát, kivéve, ha kezelőorvosa ezt tanácsolta. A hosszú időn keresztül nagy adagokban alkalmazott szteroid kezelésben részesülő beteg ne hagyja abba hirtelen a gyógyszer alkalmazását anélkül, hogy ezt a kezelőorvosával megbeszélné, mivel asztmája rosszabbodhat emiatt. A kezelés hirtelen abbahagyása esetén rosszul érezheti magát, és tünetek jelentkezhetnek Önnél, úgymint hányás, álmosság, hányinger, fejfájás, fáradtság, étvágytalanság, alacsony vércukorszint és görcsrohamok.
- Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát, a gondozását végző egészségügyi szakembert vagy gyógyszerészét.
- Lehetséges mellékhatások
- Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. Ha a következő súlyos mellékhatások bármelyikét észleli, hagyja abba a gyógyszer alkalmazását, és azonnal forduljon orvoshoz.
- allergiás reakció (ritkán) vagy súlyos allergiás reakció (nagyon ritkán) jelentkezik, melynek tünetei közé tartozik a bőrkiütés, bőrpír, viszketés vagy csalánkiütés, az arc, ajkak, száj, nyelv és torok duzzanata, ami nyelési és légzési nehézséget okozhat, továbbá a viszkető kiütések, szédülés, ájulásérzés és ájulás.
- légzése vagy a zihálása romlik közvetlenül az inhalátor használata után.
- További mellékhatások:
- Nagyon gyakori (10 beteg közül több mint 1 beteget érint)
- gombás fertőzés a szájban és a torokban.
- Gyakori (10 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet)
- rekedt hang;
- véraláfutások kialakulása;
- tüdőgyulladás (pneumónia) COPD-ben szenvedő betegek esetében (lásd 2. pont "Figyelmeztetések és óvintézkedések").

- Nagyon ritka (10 000 beteg közül legfeljebb 1 beteget érinthet)
- alvásproblémák vagy szorongás, izgatottság és ingerlékenység (ezek a hatások főként gyermekeknél jelentkeznek);
- a vércukorszint (glükóz) megemelkedhet;
- a Flutikazon Cipla hosszú időn keresztül, nagy adagokban történő alkalmazása a mellékvesekéreg működésének gátlását, mellékvese-krízist, Cushing-szindrómát, csontritkulást, szemproblémákat és fiataloknál lassult növekedést okozhat (lásd 2. pont "Figyelmeztetések és óvintézkedések").
- Kezelőorvosa segíteni fog ezt elkerülni azzal, hogy gondoskodik a tünetek féken tartásához szükséges legalacsonyabb szteroid adag beállításáról.
- Nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésekre álló adatokból nem állapítható meg)
- depresszió;
- nyugtalanság vagy idegesség (ezek a hatások főként gyermekeknél jelentkeznek).
- Mellékhatások bejelentése
- Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
- A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
- Hogyan kell a Flutikazon Cipla t tárolni?
- A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
- A címkén és a dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható/Felh.:) után ne alkalmazza ez a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
- A tartály túlnyomásos folyadékot tartalmaz. Ne tegye ki 50 °C-nál magasabb hőmérsékletnek! A tartályt nem szabad kilyukasztani! Hűtőszekrényben nem tárolható! Nem fagyasztható! Fagytól és közvetlen napfénytől védeni kell.
- Amennyiben az inhalátor nagyon lehűl, vegye ki a tartályt a műanyag burkolatból, és használat előtt néhány percig melegítse a kezében. Mást soha ne használjon a felmelegítésére.
- A fémtartályban túlnyomás uralkodik. Nem szabad kilyukasztani, összetörni vagy elégetni, még akkor sem, ha üresnek tűnik.
- Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
- Amennyiben azt tanácsolták Önnek, hogy ne alkalmazza tovább a gyógyszert, akkor juttassa vissza gyógyszerészének az inhalátort, hogy az a megfelelő módon legyen megsemmisítve.
- A csomagolás tartalma és egyéb információk

- Mit tartalmaz a Flutikazon Cipla
- A készítmény hatóanyaga a flutikazon-propionát. Egy kifújt adag (szelepből kijutva) 125, illetve 250 mikrogramm flutikazon-proprionátot tartalmaz. Ez 110 mikrogramm, illetve 227 mikrogramm kifújt flutikazon-propionát adagnak (a készülékből kijutva) felel meg.
- Egyéb összetevő a norflurán (HFA 134a).
- Milyen a Flutikazon Cipla külleme és mit tartalmaz a csomagolás
- A Flutikazon Cipla, adagolószeleppel, adagolóval és porsapkával lezárt alumínium tartályban található fehér szuszpenzió.
Minden tartály 120, egyenként 125 vagy 250 mikrogramm flutikazon-propionát tartalmú adagot tartalmaz.

Kapcsolódó betegségek ( tüdő- és légúti megbetegedések )

Szeretném megvásárolni patikában, megkeresem a legközelebbi patikát:


Partner patikáink: logo BENU Gyógyszertár