+8° - +19°
Kettős front

FLUOXETIN-ZENTIVA 20 mg kemény kapszula

FLUOXETIN-ZENTIVA 20 mg kemény kapszula betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Fluoxetin-Zentiva és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Fluoxetin-Zentiva az úgynevezett szelektív szerotonin visszavételt gátló depresszió ellenes gyógyszerek közé tartozik. A készítmény a következő állapotok kezelésére alkalmazható:
Felnőttek:
- Major depressziós epizódok
- Obszesszív-kompulzív (kényszer) betegség
- Bulimia nervosa: A Fluoxetin-Zentiva a pszichoterápia kiegészítéseként használják a falási rohamok és hashajtási tevékenység csökkentésére.
A Fluoxetin-Zentiva nem ajánlott gyermekek vagy 18 évesnél fiatalabb betegek kezelésére, mivel a 20 mg kapszulával a pontos adagolás nem biztosítható (lásd 3. pont).


2. Tudnivalók a Fluoxetin-Zentiva szedése előtt

Ne szedje a Fluoxetin-Zentiva kemény kapszulát
- Ha allergiás a fluoxetinre vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére. Amennyiben kiütés vagy egyéb túlérzékenységi reakciók jelentkeznek (mint a viszketés, arc- vagy ajakduzzadás, vagy nehézlégzés), azonnal hagyja abba a gyógyszer szedését és keresse fel haladéktalanul kezelőorvosát.
- Ha úgynevezett nem szelektív monoamino-oxidáz gátló gyógyszert (MAO-gátlót) vagy reverzibilis A típusú MAO-gátlót is szed, mivel együttes alkalmazásuk esetén súlyos vagy életveszélyes reakciók alakulhatnak ki. A MAO-gátlók közé tartoznak pl. a nialamid, iproniazid, moklobemid, fenelzin, tranilcipromin, izokarboxazid, toloxaton (ezek a depresszió kezelésére szolgálnak), a linezolid (egy antibiotikum), a metiltioninium-klorid (melyet metilénkéknek is neveznek, ún. methemoglobinémia akut tüneti kezelésére használják).
Úgynevezett irreverzibilis MAO-gátló (pl. tranilcipromin) szedésének felfüggesztését követően csak 2 hét múlva kezdhető el a fluoxetin-kezelés.
Bizonyos MAO-gátlók (úgynevezett reverzibilis MAOI-A gátlók pl. moklobemid, linezolid, metiltioninium-klorid /metilénkék/) szedésének felfüggesztését követően viszont a következő napon elkezdhető a fluoxetin-kezelés.
A Fluoxetin-Zentiva kezelést követően legalább 5 hétig ne szedjen MAO-gátló gyógyszert. Ha a Fluoxetin-Zentiva-t hosszú ideig és/vagy nagy adagban szedte, hosszabb várakozási időt is megfontolhat a kezelőorvos.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Fluoxetin-Zentiva alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez, ha a következő tüneteket észleli:
- kiütés vagy más túlérzékenységi reakció (mint viszketés, ajak/nyelvduzzanat, vagy nehézlégzés) jelentkezik, azonnal hagyja abba a Fluoxetin-Zentiva szedését és haladéktalanul keresse fel orvosát.
- epilepsziája van, illetve volt valaha a múltban görcsrohama, ill. ha görcsroham jelentkezik illetve rohamok gyakorisága nő, azonnal forduljon kezelőorvosához, lehetséges, hogy a fluoxetin szedését fel kell függeszteni.
- a múltban mániában szenvedett, ha most mániás epizódja van, azonnal forduljon kezelőorvosához, lehetséges, hogy a fluoxetin szedését fel kell függeszteni.
- cukorbetegségben szenved, a cukorbetegség kezelésére használt inzulin vagy más készítmény adagját esetleg módosítani kell.
- májbetegségben szenved (lehet, hogy kezelőorvosának módosítani kell a gyógyszer adagját).
- szívbetegségben szenved.
- alacsony a nyugalmi pulzusszáma és/vagy tudja, hogy egy elhúzódó súlyos hasmenés és hányás vagy vízhajtók használata következtében sóhiány alakult ki Önnél
- zöldhályogban szenved (glaukóma, emelkedett szemnyomás).
- vízhajtót szed, különösen idős korban.
- elektrosokk kezelésben részesül.
- vérzési rendellenességben szenved(ett) vagy véraláfutások ill. szokatlan vérzések alakulnak ki.
- olyan gyógyszereket szed, amelyek befolyásolják a véralvadást (lásd "Egyéb gyógyszerek alkalmazása")
- .tamoxifen kezelésben részesül (emlőrák kezelésére használják) (lásd "Egyéb gyógyszerek és a Fluoxetin-Zentiva")
- kezdi nyugtalannak érezni magát és nem tud nyugodtan ülni vagy állni (akatízia). A Fluoxetin-Zentiva adagjának emelése ronthat állapotán.
- láz, izommerevség vagy remegés, a tudatállapot változása mint zavartság, ingerlékenység és nagyfokú izgatottság alakul ki, lehet, hogy ún. szerotonin szindrómában vagy neuroleptikus malignus szindrómában szenved. Bár ez a tünetegyüttes ritkán fordul elő, életveszélyes állapothoz vezethet. Azonnal forduljon kezelőorvosához, lehetséges, hogy a fluoxetin szedését fel kell függeszteni.

Öngyilkossági gondolatok és depressziójának vagy szorongásos betegségének súlyosbodása
Ha Ön depresszióval és/vagy szorongással járó betegségben szenved, előfordulhatnak önkárosító vagy öngyilkos gondolatai. Ezek gyakoribbak lehetnek az antidepresszáns kezelés kezdeti szakaszában, mert ezeknél a gyógyszereknél a hatás kialakulásához időre van szükség.
Ez általában két hét, de olykor hosszabb időbe is telhet.
Nagyobb valószínűséggel lehetnek ilyen gondolatai:
- Ha korábban voltak már öngyilkossági vagy önkárosító gondolatai.
- Ha Ön egy fiatal felnőtt. Klinikai vizsgálatokból származó információk szerint az antidepresszánsokkal kezelt, pszichiátriai betegségben szenvedő fiatal felnőttek (25 évnél fiatalabbak) esetén magasabb az öngyilkos magatartás kialakulásának veszélye.
Ha bármikor önkárosító vagy öngyilkossági gondolatai támadnak, azonnal keresse fel kezelőorvosát, vagy menjen kórházba.
Hasznos lehet, ha egy rokonának vagy közeli barátjának beszámol
depressziójáról vagy szorongásos betegségéről, és megkéri, hogy olvassák el ezt a betegtájékoztatót. Megkérheti őket, hogy közöljék Önnel, ha úgy gondolják, hogy depressziója, vagy szorongása súlyosbodott, vagy ha az Ön magatartásában bekövetkező változások aggasztóak.
Gyermekek és 8-18 éves korú serdülők
A Fluoxetin-Zentiva nem ajánlott gyermekek vagy 18 évesnél fiatalabb betegek kezelésére, mivel a 20 mg kapszulával a pontos adagolás nem biztosítható (lásd 3. pont).
Fontos tudni, hogy az ebbe a csoportba tartozó gyógyszerek szedése esetén, 18 éves kor alatti betegeknél fokozott az öngyilkossági kísérlet, az öngyilkossági gondolatok és az ellenséges viselkedés (jellemzően erőszakos magatartás, ellenkezés és düh) veszélye. Emellett a Fluoxetin-Zentiva hosszú távú alkalmazásának biztonságosságára vonatkozó adatok korlátozottak a növekedés, serdülés illetve kognitív (gondolkodási funkciók), érzelmi és viselkedésbeli fejlődés szempontjából. Amennyiben a kezelőorvos Fluoxetin-Zentiva-t írt fel 18 éves kor alatti betegnek, és ezzel kapcsolatban kérdése merül fel, keresse fel újra a kezelőorvost. Tájékoztassa a kezelőorvost, amennyiben a fent felsorolt tünetek kialakulását vagy rosszabbodását észleli olyan 18 éves kor alatti betegnél, aki a Fluoxetin-Zentiva-t szedi.

Egyéb gyógyszerek és a Fluoxetin-Zentiva
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről (5 hétre visszamenőleg), beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.
A Fluoxetin-Zentiva befolyásolhatja néhány egyéb készítmény hatását. Ide tartoznak:
- MAO-gátlók (depresszió kezelésére alkalmazzák). Az úgynevezett nem-szelektív MAO-gátlókat és A-típusú MAO-gátlókat nem szabad Fluoxetin-Zentiva-val együttesen alkalmazni, mivel súlyos vagy akár halálos reakciók (szerotonin szindróma) léphetnek fel. Néhány B-típusú MAO-gátló (pl. a Parkinson-kór kezelésére használt szelegilin) esetleg szedhető Fluoxetin-Zentiva-val egyidejűleg, ha kezelőorvosa gondosan ellenőrzi Önt.
- lítium, triptofán: ezen készítmények Fluoxetin-Zentiva-val együttes alkalmazása esetén fokozott a szerotonin szindróma kockázata. Lítiummal együttes alkalmazás esetén orvosa gyakrabban fogja ellenőrizni állapotát.
- fenitoin (epilepszia kezelésére használják): a Fluoxetin-Zentiva befolyásolhatja a fenitoin vérszintjét, együttes alkalmazás esetén ezért kezelőorvosa elővigyázatosabban indíthatja el a fenitoin-kezelést és rendszeresen ellenőrzi majd állapotát.
- klozapin (bizonyos pszichés zavarok kezelésére használják), tramadol (fájdalomcsillapító) vagy triptánok (migrén kezelésére használják), mert fokozódik a magas vérnyomás kockázata.
- olyan gyógyszerek, melyek befolyásolhatják a szívritmust, pl. IA és III osztályba tartozó ritmuszavar kezelésére szolgáló gyógyszerek, antipszichotikumok (pl. fenotiazin származékok, pimozid, haloperidol), triciklusos antidepresszánsok, bizonyos mikroba-ellenes szerek (pl. sparfloxacin, moxifloxacin, intravénásan alkalmazott eriromicin, pentamidin), malária ellenes kezelés, különösen a halofantrin, bizonyos antihisztaminok (asztemizol, mizolasztin).
- flekainid vagy enkainid (szívbetegség kezelésére használják); karbamazepin (epilepszia kezelésére használják); triciklusos antidepresszánsok (depresszió kezelésére használják: pl imipramin, dezipramin és amitriptilin): együttes alkalmazás esetén kezelőorvosa csökkentheti ezen készítmények adagját, mert a Fluoxetin-Zentiva módosíthatja a hatásukat.
- warfarin és egyéb véralvadásgátlók: a Fluoxetin-Zentiva módosíthatja a hatásukat. Ha elkezdi vagy abbahagyja a Fluoxetin-Zentiva-kezelést warfarin (véralvadásgátló) szedése mellett, orvosa el fog végezni bizonyos vizsgálatokat.
- tamoxifén (emlőrák kezelésére használják): mivel a fluoxetin módosíthatja a vérszintjét és a tamoxifén hatásának csökkenése nem zárható ki, ezért lehet, hogy kezelőorvosának más depresszió elleni kezelést kell megfontolnia
- Ha Fluoxetin-Zentiva-t szed, akkor ne használjon orbáncfű (Hypericum perforatum) készítményt, mert ez nemkívánatos hatások jelentkezéséhez vezethet. Amennyiben már szedte az orbáncfű készítményt a Fluoxetin-Zentiva kezelés indításakor, hagyja abba az orbáncfű használatát és legközelebb említse meg kezelőorvosának.

A Fluoxetin-Zentiva egyidejű bevétele étellel, itallal és alkohollal
A Fluoxetin-Zentiva-t beveheti étkezéstől függetlenül, tetszése szerint.
Alkohol fogyasztása kerülendő a készítmény alkalmazása idején.
Terhesség, szoptatás, és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Terhesség
Győződjön meg arról, hogy szülésznője és/vagy kezelőorvosa tudja, hogy Ön Fluoxetin-Zentiva-kezelés alatt áll. Amennyiben terhesség alatt, különösen annak utolsó 3 hónapjában történik kezelés Fluoxetin-Zentiva-val növekedhet a csecsemőnél bizonyos súlyos állapot kialakulásának kockázata, amelyet újszülöttkori perzisztáló pulmonális hipertenziónak (PPHN) neveznek, a csecsemő légzése ilyenkor szapora és bőre kékessé válik.
Ezek a tünetek általában a születés utáni első 24 órában jelentkeznek. Amennyiben ez az Ön csecsemőjénél alakul ki azonnal vegye fel a kapcsolatot szülésznőjével és/vagy orvosával.
Azoknál a csecsemőknél, akiknek édesanyja a terhesség első néhány hónapjában fluoxetint szedett néhány vizsgálat a születési rendellenességek kialakulásának fokozott kockázatát mutatja, különösen azokat, amelyek a szívet érintik. Az átlagos lakosság körében, 1 gyermek születik 100 újszülött közül szívfejlődési rendellenességgel. Ez a szám emelkedik 2-re 100 újszülöttre vonatkoztatva azokban az esetekben amikor az édesanya fluoxetint szedett.
Ön és kezelőorvosa dönthet úgy, hogy jobb, ha fokozatosan abbahagyja a fluoxetin szedését a terhesség alatt. A körülményektől függően azonban kezelőorvosa dönthet úgy is, hogy jobb az Ön számára ha mindvégig folyamatosan szedi a fluoxetint.
Mindazonáltal óvatosság szükséges terhesség ideje alatt, különösen a késői szakaszban vagy a szülés előtt, mivel az újszülötteknél a következő tüneteket írták le: izgatottság, remegés, izomgyengeség, állandó sírás, szopási vagy alvási nehézség.
Szoptatás
A Fluoxetin-Zentiva hatóanyaga kiválasztódik az anyatejbe és mellékhatásokat okozhat a csecsemőnél. Csak akkor szoptasson, ha feltétlenül szükséges. Ha folytatja a szoptatást, orvosa alacsonyabb Fluoxetin-Zentiva adagot írhat elő.
Termékenység
Állatkísérletekben a fluoxetin negatívan befolyásolta az ondó minőségét. Ez elméletileg hatással lehet a termékenységre, azonban a humán termékenységre kifejtett hatást mindeddig nem figyeltek meg.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A készítmény befolyásolhatja ítélőképességét vagy egyensúlyérzékét. Kezelőrvosa vagy gyógyszerésze tanácsa nélkül ne vezessen gépkocsit és ne kezeljen gépeket.


3. Hogyan kell szedni a Fluoxetin-Zentiva-t?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
A készítmény ajánlott adagja felnőtteknél:
- Depresszió: a javasolt adag 20 mg naponta. A kezelést követő 3-4 héten belül kezelőorvosa módosíthatja az adagot, ha szükséges. Az adagolást szükség esetén fokozatosan 60 mg-ra lehet emelni. Kezelőorvosa a lehető legalacsonyabb hatásos dózist állítja be. Lehetséges, hogy nem érzi magát azonnal jobban, amikor elkezdi szedni a depresszió elleni gyógyszerét. Ez megszokott dolog, mivel a depresszió tüneteinek javulása az első néhány hét után jelentkezhet. Depresszióban szenvedő beteget legalább 6 hónapig kell kezelni.
- Bulimia nervosa: a javasolt adag 60 mg naponta.
- Kényszerbetegség: a javasolt adag 20 mg naponta. A kezelést követő 2 héten belül orvosa módosíthatja az adagot, ha szükséges. Az adagolást szükség esetén fokozatosan 60 mg-ra lehet emelni. Amennyiben 10 héten belül nem jelentkezik javulás, lehetséges, hogy leállítják a Fluoxetin-Zentiva kezelést.
Amennyiben Ön idősebb életkorú, kezelőorvosa óvatosabban fogja az adagot emelni és a napi adag általában nem haladhatja meg a 40 mg-ot. A maximális adag 60 mg naponta.
Ha májbetegsége van, vagy olyan gyógyszert szed, mely kölcsönhatásba léphet a Fluoxetin-Zentiva-val, kezelőorvosa alacsonyabb adagot írhat elő, vagy javasolhatja a Fluoxetin-Zentiva másnaponta történő szedését.
Alkalmazása gyermekeknél és 18 év alatti serdülőknél:
A Fluoxetin-Zentiva alkalmazása nem ajánlott gyermekek vagy 18 évesnél fiatalabb betegek esetén, mivel a 20 mg kapszulával a pontos adagolás nem biztosítható (lásd 4.4 pont).
Az alkalmazás módja:
Nyelje le a kapszulát vízzel. Ne rágja meg.
Ha az előírtnál több Fluoxetin-Zentiva-t vett be
- Ha túl sokat vett be, keresse fel a legközelebbi kórház sürgősségi osztályát vagy azonnal értesítse kezelőorvosát.
- Vigye magával a Fluoxetin-Zentiva dobozát, ha lehetséges.
A túladagolás tünetei: hányinger, hányás, görcsrohamok, szívpanaszok (mint szabálytalan szívverés és szívleállás), légzési panaszok és a tudatállapot változása (izgatottságtól eszméletlenségig terjedően).
Ha elfelejtette bevenni a Fluoxetin-Zentiva kemény kapszulát
- Ha kihagyott egy adagot, ne aggódjon. Vegye be másnap a szokott időben a következő adagot. Ne vegyen be kétszeres adagot az elfelejtett adag pótlására.
- Segít a rendszeres gyógyszerszedésben, ha minden nap azonos időben veszi be gyógyszerét.
Ha idő előtt abbahagyja a Fluoxetin-Zentiva szedését
- Ne hagyja abba a Fluoxetin-Zentiva szedését orvosa utasítása nélkül. Fontos, hogy folyamatosan szedje gyógyszerét.
- Ne hagyja abba a Fluoxetin-Zentiva szedését kezelőorvosa utasítása nélkül, abban az esetben sem, ha már jobban érzi magát.
- Gondoskodjon róla, hogy ne fogyjon ki gyógyszere.
A következő hatásokat észlelheti, ha abbahagyja a Fluoxetin-Zentiva szedését: szédülés, bizsergő (szúró) érzés, alvászavarok (élénk vagy gyötrő álmok, alvási képtelenség), nyugtalanság vagy izgatottság, szokatlan fáradtság vagy gyengeség, szorongás, hányinger/hányás (rosszullét), remegés, fejfájás.
A Fluoxetin-Zentiva szedésének leállítását követően jelentkező tünetek többnyire enyhék és maguktól elmúlnak néhány héten belül. Ha a kezelés abbahagyásakor tüneteket észlel, értesítse kezelőorvosát.
A Fluoxetin-Zentiva kezelésének leállításakor kezelőorvosa lassan fogja csökkenteni adagját egy vagy két hét alatt - ez segít a megvonásos tünetek kialakulását csökkenteni.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
- Ha bármikor önkárosító vagy öngyilkos gondolatai vannak, azonnal keresse meg kezelőorvosát vagy menjen a kórházba (lásd 2. pont).
- Ha kiütést vagy allergiás reakciót észlel (viszketést, ajak/nyelvduzzanatot, vagy sípoló légzést/nehézlégzést, azonnal hagyja abba a gyógyszer szedését és értesítse kezelőorvosát.
- Ha nyugtalannak érzi magát, nem tud nyugodtan ülni vagy állni, akatízia nevű tünetegyüttese lehet, a Fluoxetin-Zentiva adagjának emelése ronthat állapotán. Ha ilyen panaszai vannak, forduljon orvosához.
- Azonnal forduljon orvosához, ha bőre kivörösödik, majd hólyagos lesz vagy hámlik. Ez nagyon ritkán fordul elő.
Néhány betegnél előfordult:
- A következő tünetegyüttes (úgynevezett szerotonin-szindróma): tisztázatlan eredetű láz, szapora légzéssel vagy szívveréssel, verejtékezés, izommerevség vagy remegés, zavartság, nagyfokú izgatottság vagy álmosság (csak ritkán);
- Gyengeség, aluszékonyság vagy zavartság (többnyire olyan idős betegeknél, akik vízhajtót szednek);
- Hosszan tartó és fájdalmas hímvessző merevedés;
- Ingerlékenység és nagyfokú izgatottság.
- Szívproblémák, mint a gyors vagy szabálytalan pulzus, ájulás, összeesés vagy szédülés felálláskor, ami rendellenes pulzusszámot jelezhet

Ha a fenti mellékhatások bármelyikét észleli, azonnal értesítse orvosát.
A következő mellékhatásokat is jelentették Fluoxetin-Zentiva-t szedő betegeknél:
Nagyon gyakori (100 beteg közül több mint egy betegnél fordulnak elő)
- Alvászavar
- Fejfájás
- Hasmenés, hányinger
- Kimerültség
Gyakori (100 beteg közül 1-10 betegnél fordulnak elő)
- Étvágytalanság, fogyás
- Idegesség, szorongás
- Nyugtalanság, figyelemzavar
- Feszültség
- Csökkent szexuális vágy vagy szexuális problémák (beleértve a merevedés fenntartásának nehézségét)
- Alvási problémák, szokatlan álmok, fáradtság vagy álmosság
- Szédülés
- Az ízérzés változása
- Befolyásolhatatlan remegés
- Homályos látás
- Szapora és szabálytalan szívverés
- Kipirulás
- Ásítozás
- Emésztési zavar, hányás
- Szájszárazság
- Kiütés, csalánkiütés, viszketés
- Fokozott verejtékezés
- Ízületi fájdalom
- Gyakoribb vizeletürítés
- Tisztázatlan hüvelyi vérzés
- Remegés vagy hidegrázás
Nem gyakori (1000 beteg közül 1-10 betegnél fordulnak elő)
- Idegenség-érzés
- Furcsa gondolatok
- Kórosan emelkedett hangulat
- Orgazmus problémák
- Fogcsikorgatás
- Izomrángás, akaratlan mozgások vagy egyensúlyzavar
- Tág pupillák (szembogarak)
- Alacsony vérnyomás
- Légszomj
- Nyelési nehezítettség
- Hajhullás
- Fokozott hajlam a véraláfutásra
- Hideg verejtékezés
- Nehezített vizeletürítés
- Hideg- vagy melegérzet
Ritka (10 000 beteg közül 1-10 betegnél fordulnak elő)
- Alacsony nátrium-érték a vérben
- Szokatlanul vad viselkedés
- Érzékcsalódások
- Izgatottság
- Pánik-rohamok
- Görcsrohamok
- Érgyulladás, bőrbevérzések
- A szövetek gyors duzzadása a nyak, arc, száj és/vagy torok körül
- Torokfájás vagy nyelőcső-fájdalom
- Napfény-érzékenység
- Tejcsorgás
Nagyon ritka (10 000 beteg közül kevesebb mint egy betegnél fordulnak elő)
- vérlemezkeszám csökkenés (mely fokozza a vérzés vagy véraláfutás kockázatát)

Egyéb
(a gyakoriság nem határozható meg)
- Öngyilkossági vagy önbántalmazási gondolatok
- Memóriazavar
- Szexuális problémák, melyek néha megmaradnak a kezelés felfüggesztését követően
- Tüdőbetegségek
- Májgyulladás vagy kóros májfunkciós értékek
- Izomfájdalom
- Vizelési problémák
- Zavartság
- Dadogás
- Fülzúgás
- Orrvérzés
- Tisztázatlan okú véraláfutás vagy vérzés
Csonttörések - Csonttörések fokozott kockázatát figyelték meg azoknál a betegeknél, akiket ezzel a típusú gyógyszerrel kezelnek.
Ha a fenti mellékhatások bármelyike jelentkezik Önnél és zavarják Önt vagy eltartanak egy ideig, forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.
A fenti mellékhatások többsége néhány hét alatt megszűnik a gyógyszer szedése során.

További mellékhatások gyermekeknél és serdülőknél (8-18 éves korig)
-A Fluoxetin-Zentiva okozhat lassúbb növekedést vagy a nemi érés esetleges késlekedését. Orrvérzést is gyakran jelentettek gyermekeknél.
Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Fluoxetin-Zentiva-t tárolni?
Legfeljebb 30 °C-on, eredeti csomagolásban tárolandó.
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon feltüntetett lejárati idő után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Fluoxetin-Zentiva kemény kapszula
A készítmény hatóanyaga: fluoxetin, egy kapszula 20 mg fluoxetint tartalmaz (22,36 mg fluoxetin-hidroklorid formájában).
Egyéb összetevők:
Kapszula tartalma: dimetikon, hidegen duzzadó keményítő.
Kapszula test és tető
: titán-dioxid (E 171), zselatin, Eritrozin (E 127), Patent blue V (E131).

Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Küllem: Kb. 230 mg fehér vagy majdnem fehér színű, finom szemcséjű por 3-as méretű, felső részén kék, átlátszatlan, alsó részén fehér, átlátszatlan, kemény zselatin kapszulába töltve.
Csomagolás: 14 db, 28 db, 30 db, 60 db kemény kapszula színtelen, átlátszó PVC//Al buborékcsomagolásban és dobozban.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

Kiszerelés: 60x

Törzskönyvi szám: OGYI-T-6826/04

FLUOXETIN-ZENTIVA 20 mg kemény kapszula

Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Zentiva k.s.

Hatóanyag: fluoxetine

ATC: Fluoxetine

Normatív TB támogatás:

Vényköteles

Közgyógyellátásra adható:

Patikán kívül vásárolható

EÜ támogatásra adható:

EÜ Kiemelt támogatás:

Üzemi baleset jogcím:

Tájékoztató fogyasztói ár: 4120 Ft
A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.

Kapcsolódó betegségek ( pszichiátriai betegségek )

Szeretném megvásárolni patikában, megkeresem a legközelebbi patikát:


Partner patikáink: logo BENU Gyógyszertár