Gyógyszerkereső

FINESTRA 1 mg filmtabletta

FINESTRA 1 mg filmtabletta

Hatóanyag:
finasteride

ATC:
Finasteride

Vényköteles

- Normatív TB támogatás: nem
- Közgyógyellátásra adható: nem
- EÜ támogatásra adható: nem
- EÜ 100 támogatásra adható: nem

Kiszerelés:
30x Al/Al buborékcsomagolásban és dobozban


Kedvezményes árak:

-

-

Törzskönyvi szám: OGYI-T-22539/02
Gyártó: Aramis Pharma

( * : az ár tájékozatató jellegű. )

Betegtájékoztató

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A FINESTRA FILMTABLETTA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?
- A Finestra filmtabletta hatóanyaga a finaszterid.
- A finaszteridet a férfiakra jellemző mintázatú hajhullás (másnéven \"androgén eredetű hajhullás\") kezelésére alkalmazzák. Ha a betegtájékoztató elolvasása után bármilyen kérdése van, forduljon kezelőorvosához.
- A férfiakra jellemző mintázatú hajhullás gyakori jelenség, melyet genetikai tényezők és a dihidro-tesztoszteron (DHT) nevű hormon együttese okoz. A DHT szerepet játszik a haj növekedési fázisának rövidülésében és a haj ritkulásában.
- A finaszterid gátolja az ún. 2. típusú 5-alfa-reduktáz enzimet, amely a tesztoszteron nevű hormont alakítja át DHT-vé, így a DHT szintjét csökkenti a fejbőrben. A Finestra filmtabletta alkalmazása csak az enyhe vagy mérsékelt hajhullásban szenvedő férfiak esetén hatásos, de már kopasz férfiaknál nem. Finaszteriddel 5 évig kezelt férfiak többségénél, a hajhullás folyamata lelassult, és legalább a kezeltek felénél valamilyen mértékben a haj növekedési folyamata is javult.
2. TUDNIVALÓK A FINESTRA FILMTABLETTA SZEDÉSE ELŐTT
Ne szedje a Finestra filmtablettát
- ha Ön nő (ez a gyógyszer kifejezetten férfiak számára készült, lásd a Terhesség c. részt is). Klinikai vizsgálatokban kimutatták, hogy a finaszterid hajhullásban szenvedő nőknél nem hatásos.
- ha allergiás a finaszteridre vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- Ha nem biztos valamiben, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
- A Finestra filmtabletta szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy, gyógyszerészével vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberrel.
- Gyermekek és serdülők 18 éves kor alatt nem szedhetik a finaszteridet.
- Ha laborvizsgálat során Önnél az ún. prosztata-specifikus antigén (PSA) szintjét akarják meghatározni a vérből, akkor közölje kezelőorvosával, hogy finaszteridet szed, mert ez a gyógyszer befolyásolhatja az eredményt.
- Közölje kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, ha bármilyen egészségügyi problémája van vagy volt, beleértve az esetleges allergiákat is.
Egyéb gyógyszerek és a Finestra filmtabletta
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
A finaszterid általában szedhető más gyógyszerekkel együtt.
A Finestra filmtabletta egyidejű bevétele étellel és, itallal és alkohollal

A Finestra filmtabletta étkezéssel vagy étkezéstől függetlenül is szedhető.
Terhesség és szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével
- A finaszterid csak férfiaknál alkalmazható a férfiakra jellemző mintázatú hajhullás kezelésére.
- Nők nem szedhetnek finaszteridet, a terhességet veszélyeztető kockázat miatt.
- Ha Ön nő és terhes vagy teherbe eshet vagy szoptat, nem szabad összezúzott vagy eltört Finestra filmtablettával érintkeznie.
- Ha fiúmagzattal terhes nőnél a Finestra filmtabletta hatóanyaga felszívódik szájon át történő bevétellel vagy a bőrön át, akkor a fiúcsecsemő rendellenesen fejlődött nemi szervekkel születhet.
- Ha egy terhes nő a Finestra filmtabletta, hatóanyagával érintkezésbe kerül, forduljon orvoshoz.
- A Finestra filmtabletta bevonattal rendelkezik, amely normál használat mellett megakadályozza a hatóanyaggal való érintkezést.
Ha az Ön szexuális partnere terhes vagy teherbe eshet, meg kell akadályozni a partner érintkezését a spermával (pl. gumióvszer használatával).
Ha bármilyen kérdése van, forduljon kezelőorvosához.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Eddig nem végeztek vizsgálatokat arra vonatkozóan, hogy a Finestra filmtabletta befolyásolná a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeket.
A Finestra filmtabletta laktóz monohidrátot tartalmaz.
Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
3. HOGYAN KELL SZEDNI A FINESTRA FILMTABLETTÁT?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
A készítmény szokásos adagja naponta 1 tabletta.
A készítmény étkezéssel vagy étkezéstől függetlenül is szedhető.
A Finestra filmtabletta nem hatékonyabb, ha a javasolt napi adagnál gyakrabban szedi.
Kezelőorvosa figyelemmel kíséri, hogy a Finestra filmtabletta hatásos-e Önnél. Fontos, hogy addig szedje a Finestra filmtablettát, ameddig kezelőorvosa előírja. A Finestra filmtabletta csak hosszú távú, folyamatos alkalmazás mellett hatásos.
Ha az előírtnál több Finestra filmtablettát vett be

Ha Ön véletlenül túl sok tablettát vett be, azonnal forduljon kezelőorvosához.
Ha elfelejtette bevenni a Finestra filmtablettát
Ha elfelejtett bevenni egy tablettát, hagyja ki az elfelejtett adagot, és vegye be a következőt a szokásos módon. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.
Ha idő előtt abbahagyja a Finestra filmtabletta szedését
A teljes hatás kialakulásához akár 3-6 hónapra is szükség lehet. Fontos, hogy Ön addig szedje a Finestra filmtablettát, ameddig kezelőorvosa előírja. Ha abbahagyja a Finestra filmtabletta szedését, valószínű, hogy 9-12 hónapon belül ki fog hullani a kezelés hatására kinőtt haja.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert.
4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Hagyja abba a Finestra filmtabletta szedését, és azonnal forduljon kezelőorvosához, ha az alábbi tünetek bármelyikét tapasztalja:
- az arc, nyelv vagy torok bedagadása,
- nyelési nehézség,
- csalánkiütés,
- légzési nehézség.

A mellékhatások általában átmenetiek a folyamatos kezelés mellett, vagy a kezelés abbahagyásakor megszűnnek:
Nem gyakori (1000 közül 1-10 beteget érint)
- A nemi vágy csökkenése
- Merevedési probléma
- Ejakulációs problémák, mint pl. a kilövellt ondó mennyiségének csökkenése
- Nyomott hangulat
- Nem ismert gyakoriságú (a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg)
- Allergiás reakciók, mint pl. bőrkiütés, viszketés, csalánkiütés, és az ajkak és az arc duzzanata
- Az emlő duzzanata vagy nyomásérzékenysége. Ez akár olyan súlyos állapotra is utalhat, mint emlőrák.
- Herefájdalom
- Szapora szívverés
- Maradandó merevedési probléma a kezelés abbahagyása után
- Meddőségről számoltak be olyan férfiaknál, akik hosszú ideig szedtek finaszteridet, és más olyan kockázati tényezők is fennálltak, amelyek befolyásolhatják a termékenységet. A finaszterid abbahagyása után az ondó minőségének normalizálódásáról vagy javulásáról számoltak be. Eddig nem végeztek hosszú távú klinikai vizsgálatokat a finaszterid férfiak meddőségére kifejtett hatására.
- Májenzimek szintjeinek emelkedése.
Haladéktalanul forduljon kezelőorvosához, ha emlőszövetében bármilyen elváltozást észlel, mint pl. csomókat, fájdalmat, az emlő megnagyobbodását vagy váladékozást az emlőbimbóból, mivel ezek súlyos állapot, pl. emlőrák jelei lehetnek.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, vagy gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

5. Hogyan kell a Finestra filmtablettát tárolni?
Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A CSOMAGOLÁS TARTALMA ÉS EGYÉB INFORMÁCIÓK
Mit tartalmaz a Finestra filmtabletta
- A készítmény hatóanyaga: 1 mg finaszterid filmtablettánként.
- Egyéb összetevők:
Tabletta mag: Laktóz-monohidrát, mikrokristályos cellulóz, hidegen duzzadó keményítő, karboximetilkeményítő-nátrium, dokuzát-nátrium, magnézium-sztearát, tisztított víz.
Filmbevonat: Opadry Brown 03A86790 (hipromellóz 6cp, titán dioxid (E 171), talkum, sárga vas-oxid (E 172), vörös vas-oxid (E172)).
Milyen a Finestra filmtabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Barna színű, kerek filmtabletta mélynyomású, \"H\" jelzéssel az egyik oldalán és \"36\" jelzéssel a másik oldalán. Vastagság 3 -3,6 mm, átmérő 6,4-6,8 mm.

A Finestra 1 mg filmtabletta 28 és 30 darabos Al/Al buborékcsomagolásban és dobozban kerül forgalomba.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.