Gyógyszerkereső

FEMELLE 75 ?g filmtabletta

Kiszerelés: 3x28 buborékcsomagolásban

Törzskönyvi szám: OGYI-T-22661/02

FEMELLE 75 ?g filmtabletta

Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Aramis Pharma

Hatóanyag: desogestrel

ATC: Desogestrel

Normatív TB támogatás:

Vényköteles

Közgyógyellátásra adható:

Patikán kívül vásárolható

EÜ támogatásra adható:

EÜ Kiemelt támogatás:

Tájékoztató fogyasztói ár: 6374 Ft
A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Femelle és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Femelle-t terhesség megelőzésére alkalmazzák.
A Femelle kis mennyiségben tartalmazza az egyik női nemi hormont, a progesztogének közé tartozó dezogesztrelt. Ezért hívják a Femelle-t csak progesztogént tartalmazó tablettának.
Ellentétben a kombinált tablettákkal, a csak progesztogént tartalmazó tabletta a progeszteron mellett nem tartalmaz ösztrogén hormont.
A legtöbb, csak progesztogént tartalmazó tabletta elsősorban úgy fejti ki hatását, hogy megakadályozza a hímivarsejt bejutását a méhbe, de nem minden esetben gátolja a peteérést, ami a kombinált tabletták elsődleges hatása. A Femelle abban különbözik a legtöbb csak progeszteront tartalmazó tablettától, hogy olyan adagban tartalmazza a hatóanyagot, amely a legtöbb esetben elegendő a peteérés megakadályozásához. Ennek következtében a Femelle rendkívül hatékony fogamzásgátló hatást biztosít. A kombinált tablettával ellentétben a Femelle-t azok a nők is szedhetik, akik nem tolerálják az ösztrogéneket, vagy szoptatnak. Hátrány viszont, hogy a Femelle szedése során rendszertelen időközönként hüvelyi vérzés jelentkezhet. Az is előfordulhat, hogy a vérzése teljesen kimarad.
2. Tudnivalók a Femelle szedése előtt

A Femelle a többi hormonális fogamzásgátlókhoz hasonlóan nem véd a HIV (AIDS) fertőzéssel, illetve bármilyen egyéb nemi úton terjedő betegséggel szemben.
Ne szedje a Femelle-t
- ha allergiás a dezogesztrelre vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- ha trombózisa van. A trombózis vérrög képződését jelenti az erekben (pl. az alsó végtagban (mélyvénás trombózis), vagy a tüdőben (tüdőembólia)).
- ha sárgasága (a bőre besárgul) vagy súlyos májbetegsége volt vagy van jelenleg, és a májműködése még nem érte el a normális szintet.
- ha ténylegesen vagy gyaníthatóan nemi hormonokra érzékeny rosszindulatú daganatos betegsége van, mint pl. az emlőrák bizonyos típusai.
- ha ismeretlen hátterű hüvelyi vérzése van.
- ha allergiás a mogyoróra vagy szójaolajra.
Tájékoztassa kezelőorvosát a Femelle szedésének megkezdése előtt, ha a fenti kórképek bármelyike vonatkozik Önre.
Kezelőorvosa ez esetben egy nem hormonális fogamzásgátló módszert javasolhat Önnek.
Haladéktalanul forduljon kezelőorvosához, amennyiben a fenti állapotok bármelyike először jelentkezik a Femelle szedése alatt.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Femelle szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, ha
- Önnek valaha emlőrákja volt.
- Ön májrákban szenved, mivel a Femelle májdaganatra gyakorolt lehetséges hatását nem lehet kizárni.
- Önnek valaha volt már trombózisa.
- Ön cukorbeteg.
- Ön epilepsziás (lásd az "Egyéb gyógyszerek és a Femelle" című részt).
- Ön tuberkulózisban szenved (lásd az "Egyéb gyógyszerek és a Femelle" című rész).
- Önnek magas a vérnyomása.
- az Ön bőrén májfoltok (kloazma) vannak vagy valaha voltak (sárgásbarna elszíneződés a bőrön, elsősorban az arcon). Amennyiben ezek a tünetek fennállnak, kerülje a túlzott napfényt, illetve az ultraibolya sugárzást.
Amennyiben a Femelle-t a fenti betegségek bármelyikének fennállása esetén szedi, szigorú orvosi ellenőrzésre lehet szüksége. A teendőkről kezelőorvosa nyújthat tájékoztatást.
A Femelle és az emlőrák
Rendszeresen ellenőrizze melleit, és haladéktalanul keresse fel az orvosát, ha bármilyen csomót érez a mellében. A fogamzásgátló tablettát szedő nőknél az emlőrák előfordulási arányát kissé magasabbnak találták, mint azoknál a hasonló korú nőknél, akik nem szedik a tablettát. A szedés abbahagyása után 10 évvel a kockázat ugyanakkora, mint azoknál, akik sohasem szedtek fogamzásgátló tablettát. Az emlőrák ritkán fordul elő 40 éves életkor alatt, de a nő életkorának növekedésével a kockázat fokozódik. Ezért az átlagon felüli számban diagnosztizált emlőrákos esetek száma annál magasabb, minél idősebb koráig szedte a nő a fogamzásgátlót. Az, hogy milyen hosszú időn át történik a tabletta szedése, kevésbé fontos.
Minden 10 000, legalább 5 éven át fogamzásgátló tablettát szedő, de 20 éves korukig a szedést abbahagyó nőknél kevesebb, mint eggyel több az emlőrákos megbetegedések száma 10 évvel a szedés befejezését követő időszakban, az ebben a korcsoportban szokásosan diagnosztizált 4 eseten felül. Ugyanígy, 10 000 olyan nőre, aki legalább 5 éven át szedi a fogamzásgátló tablettát, de 30 éves koráig abbahagyja a szedését, 5 további emlőrák eset jut a szokásos diagnosztizált 44 eseten felül. Tízezer olyan nőre, aki legalább 5 éven át szedi a fogamzásgátló tablettát, de 40 éves koráig abbahagyja a szedését, 20 további emlőrák eset jut a szokásosan diagnosztizált 160 eseten felül.
Az emlőrák kockázatát a csak progesztogént tartalmazó tablettákat, így a Femelle-t szedő nőknél hasonlónak gondolják az ösztrogént is tartalmazó (kombinált) tablettát szedőkéhez, de a bizonyíték kevéssé meggyőző.
Úgy tűnik, hogy a fogamzásgátló tablettát szedő nőknél diagnosztizált emlőrákok kisebb valószínűséggel adnak áttétet, mint a tablettát nem szedő nőknél észlelt emlődaganatok. Nem ismert, hogy az emlőrák kockázatában tapasztalt különbséget a tabletta okozza-e. Lehetséges, hogy a nők gyakoribb vizsgálatával az emlőrák korábban kerül felismerésre.
A Femelle és a trombózis
Haladéktalanul keresse fel kezelőorvosát, ha trombózis lehetséges tüneteit észleli (lásd még "A rendszeres felülvizsgálatok" című pontot). A trombózis egy vérrög, amely elzárhatja a véreret. A trombózis néha az alsó végtag mélyvénáiban fordul elő (mélyvénás trombózis). Ha a rög leszakad arról a vénáról, ahol kialakult, elérheti és elzárhatja a tüdő verőereit, és úgynevezett "tüdőembóliát" okozhat. Ennek eredményeként végzetes állapot alakulhat ki. A mélyvénás trombózis előfordulása ritka. A tabletta szedésétől függetlenül is kialakulhat. Akkor is előfordulhat, ha Ön terhes. A trombózis kockázata nagyobb a fogamzásgátló tablettát szedőknél, mint azoknál, akik nem szednek fogamzásgátlót. Úgy vélik, hogy a kockázat a csak progeszteront tartalmazó fogamzásgátlót, pl. a Femelle-t szedők körében kisebb, mint azoknál, akik ösztrogént is tartalmazó (kombinált) tablettát szednek.
Gyermekek és serdülők
A biztonságosságra és hatásosságra nincsenek rendelkezésre álló adatok 18 évesnél fiatalabb serdülőknél.
Egyéb gyógyszerek és a Femelle
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről. Néhány gyógyszer megakadályozhatja, hogy a Femelle megfelelő hatást fejtsen ki. Ezek közé tartoznak az epilepszia kezelésére alkalmazott gyógyszerek (pl. primidon, fenitoin, karbamazepin, oxkarbazepin, felbamát és fenobarbitál), vagy a tuberkulózis gyógyszerei (pl. rifampicin), a HIV-fertőzés (pl. ritonavir), továbbá más fertőző betegségek gyógyszerei (pl. grizeofulvin), a gyomorrontás kezelésére szolgáló szerek (orvosi szén), depressziós hangulatban alkalmazott készítmények (közönséges orbáncfűvet tartalmazó gyógynövény készítmények).
Kezelőorvosa tájékoztatja Önt arról, hogy szükséges-e kiegészítő fogamzásgátló módszert alkalmaznia, és ha igen, mennyi ideig.
A Femelle befolyást gyakorolhat más gyógyszerekre, és vagy fokozhatja azok hatását (pl. a ciklosporint tartalmazó gyógyszerek esetében) vagy csökkentheti hatásosságukat.
Terhesség és szoptatás
Terhesség
Ne szedje a Femelle-t, ha Ön terhes vagy vagy úgy gondolja, hogy terhes lehet.
Szoptatás
A Femelle alkalmazható szoptatás alatt. A Femelle nem befolyásolja az anyatej termelődését vagy annak minőségét. A Femelle hatóanyagából egy kis mennyiség azonban bejut az anyatejbe.
Femelle-t szedő anyák 7 hónapig szoptatott gyermekeinek egészségét vizsgálták legfeljebb 2,5 éves korig. A gyermekek növekedésére és fejlődésére gyakorolt hatást nem figyeltek meg.
Ha szoptat és a Femelle-t akarja szedni, kérjük, forduljon kezelőorvosához.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Nincs arra utaló bizonyíték, hogy a Femelle alkalmazása bármilyen befolyást gyakorolna a figyelemre vagy összpontosításra.
A Femelle laktózt (tejcukrot) és szójabab-olajat tartalmaz
Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

Ne szedje ezt a gyógyszert, ha allergiás a mogyoróra vagy a szójára.
3. Hogyan kell szedni a Femelle-t?

Az alkalmazás módja
A Femelle szájon át alkalmazandó.

Mikor és hogyan kell szedni a Femelle-t?
Egy Femelle csomag 28 tablettát tartalmaz. A buborékcsomagolásra a hét napjait, valamint nyilakat nyomtattak, amelyek mutatják, hogy milyen sorrendben kell beszedni a tablettákat. Minden naphoz egy tabletta tartozik. Minden alkalommal, amikor egy új Femelle csomagot kezd el, a felső sorból vegyen egy tablettát. Ne csak egy tetszés szerinti tablettával kezdje. Ha például szerdán kezdi el a szedést, akkor a felső sorból a hátoldalán "Sze" jelzésű tablettát kell kivennie. Napi egy tablettával folytassa a szedést, amíg a csomag ki nem ürül. Mindig kövesse a nyilak által mutatott sorrendet. A tablettacsomagra pillantva könnyen ellenőrizheti, hogy aznap bevette-e már a tablettát. A tablettákat minden nap körülbelül azonos időpontban vegye be.
A tablettát egészben, vízzel nyelje le. A Femelle szedése során gyenge vérzése lehet, de ettől függetlenül folytatnia kell a tabletta szedését a megszokott rend szerint. Ha egy csomag kiürült, másnap egy új Femelle csomagot kell elkezdenie - tehát megszakítás nélkül és anélkül, hogy vérzésre várna.
Mikor kell elkezdeni az első Femelle csomag szedését
Ha az előző hónapban nem alkalmazott hormontartalmú fogamzásgátlót
Várja meg a havi ciklusa kezdetét. A menstruációja első napján vegye be az első Femelle tablettát. Nincs szüksége kiegészítő fogamzásgátló módszer alkalmazására.
Elkezdheti a tabletta szedését a menstruáció 2-5. napján is, de ebben az esetben használjon kiegészítő fogamzásgátlást (mechanikus módszert) is a tabletta szedésének első 7 napján.
Ha kombinált tablettáról, hüvelygyűrűről vagy transzdermális tapaszról tér át
A Femelle szedését elkezdheti a jelenlegi fogamzásgátlója utolsó tablettájának bevételét követő napon, vagy a hüvelygyűrű, illetve transzdermális tapasz eltávolításának napján (ez azt jelenti, hogy nincs tabletta-, gyűrű- vagy tapaszmentes szünet). Amennyiben jelenlegi fogamzásgátlója hatóanyag nélküli (inaktív) tablettákat is tartalmaz, a Femelle szedését az utolsó, hatóanyagot tartalmazó tabletta szedését követő napon el lehet kezdeni (ha nem biztos benne, hogy ez melyik, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét). Ha követi ezeket az utasításokat, nincs szükség kiegészítő fogamzásgátló módszer alkalmazására.
Megkezdheti a Femelle szedését legkésőbb a jelenlegi fogamzásgátló tabletta-, gyűrű- vagy tapaszmentes szünetet vagy a placebo (hatóanyagmentes) tabletták időszakát követő napon is. Ha ezt az utasítást követi, akkor az első ciklusban a tabletta szedésének első 7 napján alkalmazzon kiegészítő (mechanikus) fogamzásgátló módszert is.
Ha egy másik, csak progesztogén tartalmú tablettáról tér át a Femelle-re
Bármelyik nap abbahagyhatja annak szedését, és azonnal elkezdheti a Femelle szedését. Nincs szükség kiegészítő fogamzásgátló módszer alkalmazására.
Ha fogamzásgátló injekciós készítményről vagy implantátumról illetve progesztogén tartalmú méhen belüli eszköz (IUD) alkalmazásáról vált át a Femelle-re
Akkor kezdje a Femelle szedését, amikor a következő injekció beadása esedékessé válna, vagy azon a napon, amikor az implantátumot vagy a méhen belüli eszközt eltávolítják. Nincs szükség kiegészítő fogamzásgátló módszer alkalmazására.
Szülés után
Elkezdheti szedni a Femelle-t a szülés után 21-28 nappal. Ha ennél később kezdi el szedni a tablettát, akkor a tablettaszedés első 7 napja alatt használjon kiegészítő (mechanikus) fogamzásgátló módszert is.
Ha azonban már sor került az együttlétre, akkor a Femelle szedésének megkezdése előtt a terhesség lehetőségét ki kell zárni. A szoptató nőkkel kapcsolatosan további információk a 2. pont "Terhesség és szoptatás" részben találhatók. Kezelőorvosa szintén adhat tanácsokat Önnek.
Vetélés vagy terhesség megszakítás után
Kezelőorvosa megfelelő tanácsokat ad Önnek.
Ha elfelejtette bevenni a Femelle-t
Ha kevesebb, mint 12 órát késett egy tabletta bevételével, a Femelle hatása még megbízható marad. Pótolja az elfelejtett tablettát amint eszébe jut, a következőt pedig a szokásos időben vegye be.
Ha több mint 12 órát késett egy tabletta bevételével, a Femelle megbízhatósága csökkenhet. Minél több egymást követő tablettát hagy ki, annál nagyobb a kockázata annak, hogy csökken a fogamzásgátló hatás. Azonnal pótolja az utolsó kifelejtett tablettát, amint az eszébe jut, majd a szokásos időben vegye be a következő tablettát. Alkalmazzon kiegészítő (mechanikus) fogamzásgátló módszert is a tablettaszedés következő 7 napján. Ha a tabletta szedésének első hetében egy vagy több tablettát is elfelejtett bevenni, és a tabletta kihagyása előtti héten együttlétre került sor, akkor fennáll a teherbeesés lehetősége. Kérjen tanácsot kezelőorvosától.
Ha emésztőrendszeri panaszoktól (pl. hányás, súlyos hasmenés) szenved
Kövesse a kihagyott tablettára vonatkozó, ugyanebben a fejezetben található utasításokat. Ha hány, orvosi széntablettát vesz be vagy súlyos hasmenése van a Femelle filmtabletta bevételét követő 3-4 órán belül, akkor előfordulhat, hogy a tabletta hatóanyaga nem szívódik fel teljesen.

Ha az előírtnál több Femelle-t vett be
Nem említik, hogy bármilyen súlyos káros hatása lenne annak, ha valaki egyszerre túl sok Femelle tablettát vesz be. Amennyiben egyszerre több tablettát szed be, hányingere lehet, hányhat, és hüvelyi vérzést tapasztalhat. Ha azt veszi észre, hogy egy gyermek vett be a tablettákból, azonnal forduljon kezelőorvosához tanácsért.
Ha idő előtt abbahagyja a Femelle szedését
A Femelle szedését bármikor abbahagyhatja. Attól a naptól kezdve, amikor abbahagyta a tabletta szedését, nincs többé védve a terhesség ellen.
4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

A Femelle szedésével összefüggésbe hozott súlyos, nemkívánatos hatások már ismertetésre kerültek a 2. "Tudnivalók a Femelle szedése előtt" című pont "A Femelle és az emlőrák" és az "A Femelle és a trombózis" bekezdéseiben. Kérjük, hogy további információkért olvassa el az említett pontot, és azonnal beszéljen kezelőorvosával, amennyiben szükségesnek tartja.
Hüvelyi vérzés rendszertelen időközönként előfordulhat a Femelle használata alatt. Ez lehet csupán egy kis elszíneződés az alsóneműn, ami még betét használatát sem igényli, de lehet intenzívebb is, ami egy enyhébb havi vérzésre hasonlít, és megfelelő higiéniás módszerek alkalmazását igényli. Az is előfordulhat, hogy egyáltalán nincs vérzése. A rendszertelen vérzés nem azt jelzi, hogy a Femelle fogamzásgátló hatása csökken. Általában semmilyen beavatkozásra nincs szükség, csak folytassa a Femelle szedését. Amennyiben azonban nagyfokú vagy hosszan tartó vérzés jelentkezik, Önnek orvoshoz kell fordulnia.
Az alábbi mellékhatásokról számoltak be:
- Gyakori (10-ből legfeljebb 1 nőt érinthet):
- Hangulatváltozások, depressziós hangulat, csökkent szexuális vágy (libidó), fejfájás, émelygés, faggyúmirigy-gyulladás (akné), emlőfájdalom, rendszertelen menstruáció vagy a menstruáció kimaradása, testtömeg-gyarapodás
- Nem gyakori (100-ból legfeljebb 1 nőt érinthet):
- Hüvelyi fertőzés, kontaktlencse viselési problémák, hányás, hajhullás, fájdalmas menstruáció, petefészek ciszta, fáradékonyság
- Ritka (1000-ből legfeljebb 1 nőt érinthet):
Bőrbetegségek, pl. bőrkiütés, csalánkiütés, fájdalmas kékes-vöröses bőr alatti csomók (eritéma nodózum)
A fenti mellékhatásokon kívül előfordulhat az emlők váladékozása.
Azonnal forduljon kezelőorvosához, ha az úgynevezett angioödéma olyan tüneteit tapasztalja, mint az arc, a nyelv vagy a garat vizenyős duzzanata, nyelési nehézség, csalánkiütés és nehézlégzés.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Femelle-t tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.
A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Femelle

A készítmény hatóanyaga: dezogesztrel (75 mikrogramm)
Egyéb összetevők: laktóz-monohidrát, kukoricakeményítő, povidon K30, RRR-α-tokoferol, szójabab-olaj, vízmentes kolloid szilícium-dioxid, víztartalmú kolloid szilícium-dioxid, sztearinsav, hipromellóz, polietilén-glikol, titán-dioxid (E 171) (lásd még "A Femelle laktózt (tejcukrot) és szójabab-olajat tartalmaz" című részt a 2. pontban).

Milyen a Femelle külleme és mit tartalmaz a csomagolás
A Femelle egy buborékcsomagolása 28 db fehér, kerek (kb. 5 mm átmérőjű) filmtablettát tartalmaz. Dobozonként 1, 3 vagy 6 buborékcsomagolást tartalmaz.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

Kapcsolódó betegségek ( nőgyógyászat )

Szeretném megvásárolni patikában, megkeresem a legközelebbi patikát:


Partner patikáink: logo BENU Gyógyszertár