Gyógyszerkereső

EXVIERA 250 mg filmtabletta

Kiszerelés: 56x buborékcsomagolásban (pvc/pe/pctfe)

Törzskönyvi szám: EU/1/14/983/001

EXVIERA 250 mg filmtabletta

Forgalomba hozatali engedély jogosultja: AbbVie Ltd.

Hatóanyag: dasabuvir

ATC: Dasabuvir

Normatív TB támogatás:

Vényköteles

Közgyógyellátásra adható:

Patikán kívül vásárolható

EÜ támogatásra adható:

EÜ 100 támogatásra adható:

402131 Ft *

402131 Ft

*az ár tájékozatató jellegű.

Betegtájékoztató

Ez a gyógyszer fokozott felügyelet alatt áll, mely lehetővé teszi az új gyógyszerbiztonsági információk gyors azonosítását. Ehhez Ön is hozzájárulhat a tudomására jutó bármilyen mellékhatás bejelentésével. A mellékhatások jelentésének módjairól a 4. pont végén (Mellékhatások bejelentése) talál további tájékoztatást.
1. Milyen típusú gyógyszer az Exviera és milyen betegségek esetén alkalmazható

Az Exviera egy vírusellenes gyógyszer, melyet felnőtteknek adnak a krónikus (hosszan tartó) hepatitisz C vírusfertőzés kezelésére (ez egy fertőző betegség, amely a májat támadja meg, és a hepatitisz C nevű vírus okozza). A gyógyszer hatóanyaga a daszabuvir.
Az Exviera úgy hat, hogy megakadályozza a hepatitisz C vírus szaporodását, ezáltal a vírus nem tud új sejteket megfertőzni. Így a vírus idővel kiürül a véréből.
Az Exviera tabletta nem hat önmagában. Minden esetben együtt kell szedni egy másik vírusellenes gyógyszerrel, amely ombitaszvir/paritaprevir/ritonavir hatóanyagokat tartalmaz. Előfordulhat, hogy bizonyos betegek a ribavirin nevű vírusellenes gyógyszert is szedik. Kezelőorvosa megbeszéli majd Önnel, hogy ezek közül a gyógyszerek közül melyiket szedje az Exviera-val.
Nagyon fontos, hogy az Exviera mellett szedett többi vírusellenes gyógyszer betegtájékoztatóját is elolvassa. Ha bármilyen kérdése van az Ön által szedett gyógyszerekkel kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
2. Tudnivalók az Exviera szedése előtt
Ne szedje az Exviera-t:

- Ha allergiás a daszabuvirra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- Ha a hepatitisz C fertőzésen kívül más, súlyos májbetegsége is van.
- Ha Ön az alábbi táblázatban szereplő hatóanyagú gyógyszerek bármelyikét szedi. Erre azért van szükség, mert súlyos vagy életveszélyes hatások alakulhatnak ki, ha az Exviera-t és az ombitaszvir
- /paritaprevir /ritonavir-t ezekkel a gyógyszerekkel együtt szedi. Ezek a gyógyszerek befolyásolhatják az Exviera és az ombitaszvir/paritaprevir/ritonavir hatását, illetve az Exviera és az ombitaszvir/paritaprevir/ritonavir is befolyásolhatja, hogy ezek a gyógyszerek hogyan hatnak.

Ne szedje az Exviera-t, ha a fent felsoroltak bármelyike fennáll Önnél. Ha nem biztos benne, beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, mielőtt bevenné az Exviera-t.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
Az Exviera szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, ha a hepatitisz C fertőzésen kívül más májbetegsége is van.
Az Exviera és az ombitaszvir/paritaprevir/ritonavir szedése alatt értesítse kezelőorvosát, ha az alábbi tünetek jelentkeznek Önnél, mert ezek a májbetegség rosszabbodásának jelei lehetnek:
- Émelyeg (hányingere van), hány, vagy elveszti az étvágyát.
- Azt veszi észre, hogy sárgul a bőre vagy a szeme.
- Vizelete a szokásosnál sötétebb.
Ha a fentiek bármelyike érvényes Önre (vagy ha bizonytalan ebben), beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, mielőtt bevenné az Exviera-t.
Vérvizsgálatok
Kezelőorvosa vérvizsgálatot végez az Exviera-kezelés előtt, alatt és után. Ez azért történik, mert a kezelőorvos így:
- Eldöntheti, milyen egyéb gyógyszereket szedjen az Exviera mellett és mennyi ideig.
- Megerősítheti, hogy a kezelés működött-e és szervezete mentes-e a hepatitisz C vírustól.
- Ellenőrizheti, hogy felléptek-e az Exviera vagy más vírusellenes gyógyszerek mellékhatásai, amelyeket kezelőorvosa az Exviera-val együttes alkalmazásra írt fel (pl. "ombitaszvir/paritaprevir/ritonavir" és "ribavirin").
Gyermekek és serdülőkorúak
Ne adjon Exviera-t 18 évesnél fiatalabb gyermeknek vagy serdülőnek. Az Exviera alkalmazását gyermekeknél és serdülőknél még nem vizsgálták.
Egyéb gyógyszerek és az Exviera
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Létezik néhány gyógyszer, amelyeket tilos szedni Exviera-kezelés mellett - lásd a "Gyógyszerek, melyeket tilos Exviera-val szedni" című fentebbi táblázatot.
Tájékoztassa kezelőorvosát vagy a gyógyszerészét, mielőtt bevenné az Exviera-t, ha az alábbi táblázatban felsorolt hatóanyagú gyógyszerek bármelyikét szedi. Előfordulhat, hogy az orvosnak módosítania kell ezen gyógyszerek adagolását. Az Exviera szedése előtt arról is tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha hormonális fogamzásgátlót használ. Lásd a fogamzásgátlásról szóló alábbi részt.

Ha a fentiek bármelyike érvényes Önre (vagy ha bizonytalan ebben), beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, mielőtt elkezdené szedni az Exviera-t.
Terhesség
A nőbetegeknek tilos teherbe esniük, mialatt ribavirinnel együtt alkalmazott Exviera és ombitaszvir/paritaprevir/ritonavir kezelést kapnak akár ők maguk, akár férfi partnerük. Ez azért fontos, mert a ribavirin a magzat születési rendellenességét vagy halálát okozhatja.
- Ne kezdje el a kezelést, ha terhes.
- Ne essen teherbe a kezelés alatt.
- Ha Ön vagy a partnere teherbe esik a kezelés alatt vagy a rákövetkező 6 hónapban, azonnal vegye fel a kapcsolatot kezelőorvosával.
Kérje kezelőorvosa vagy gyógyszerésze tanácsát, ha ribavirinnel együtt vagy anélkül Exviera-t és ombitaszvir/paritaprevir/ritonavir kombinációt szed, és Ön vagy partnere azt tervezi, hogy teherbe esik.
Olvassa el a "Terhesség" szakaszt az Exviera mellett alkalmazott többi vírusellenes szer (pl. "ombitaszvir/paritaprevir/ritonavir" és "ribavirin") betegtájékoztatójában is. Fontos, hogy a férfiak és nők is elolvassák a tájékoztatót.
Fogamzásgátlás
- Ha Ön ribavirinnel együtt szedi az Exviera-t és az ombitaszvir/paritaprevir/ritonavir kombinációt, akkor Önnek vagy partnerének egy hatásos fogamzásgátlási módszert kell alkalmazni a kezelés alatt és a kezelés befejezését követő 6 hónapban. Kérdezze meg kezelőorvosát arról, hogy melyik a legmegfelelőbb fogamzásgátlás az Ön esetében.
- Beszéljen kezelőorvosával az Exviera és ombitaszvir/paritaprevir/ritonavir kezelés megkezdése előtt, ha olyan fogamzásgátló gyógyszert alkalmaz, amely etinilösztradiolt tartalmaz. Kezelőorvosa megkéri majd, hogy hagyja abba ennek a gyógyszernek a szedését, és váltson másik fogamzásgátló gyógyszerre az Exviera-kezelés ideje alatt.
Olvassa el a "Fogamzásgátlás" szakaszt az Exviera mellett alkalmazott többi vírusellenes szer (pl. "ombitaszvir/paritaprevir/ritonavir" és "ribavirin") betegtájékoztatójában is. Fontos, hogy a férfiak és nők is elolvassák a tájékoztatót.
Szoptatás
Exviera-kezelés alatt nem szabad szoptatni. Nem ismert, hogy az Exviera hatóanyaga (daszabuvir) kiválasztódik-e az anyatejbe.
Az Exviera hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A betegek közül néhányan rendkívüli fáradtságról számoltak be az Exviera és a hepatitisz C fertőzésre szedett egyéb gyógyszerek szedése alatt. Ha fáradtnak érzi magát, ne vezessen járművet és ne kezeljen gépeket.
Az Exviera laktózt tartalmaz
Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
3. Hogyan kell szedni az Exviera-t

Ezt a gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Az Exviera tabletta nem hat önmagában. Minden esetben másik vírusellenes gyógyszerekkel együtt kell szedni, pl. ombitaszvir/paritaprevir/ritonavir kombinációval. Kezelőorvosa adhat Önnek egy ribavirin nevű vírusellenes gyógyszert is.
Mennyit kell bevenni
A készítmény ajánlott adagja napi kétszer egy tabletta. Egy tablettát vegyen be reggel és egy tablettát este.
Hogyan kell bevenni
- A tablettákat étkezés közben kell bevenni. Az étel típusa nem fontos.
- A tablettákat egészben kell lenyelni.
- A tablettákat ne rágja össze, ne porítsa vagy ne törje szét, mert keserű ízük lehet.
Mennyi ideig kell szedni az Exviera-t
Ön 12 vagy 24 héten át szedi majd az Exviera-t. Kezelőorvosa tájékoztatja majd, hogy mennyi ideig tart a kezelése. Ne hagyja abba az Exviera szedését, kivéve, ha kezelőorvosa azt mondja Önnek.
Nagyon fontos, hogy a teljes kezelési időszakot teljesítse. Így van a legnagyobb esélye, hogy a gyógyszerek legyőzzék a hepatitisz C vírusfertőzést.
Ha az előírtnál több Exviera-t vett be
Ha véletlenül többet vett be az ajánlott adagnál, lépjen kapcsolatba kezelőorvosával, vagy azonnal menjen be a legközelebbi kórházba. Vigye magával a gyógyszer csomagolását, így könnyen el tudja mondani, mit vett be.
Ha elfelejtette bevenni az Exviera-t
Fontos, hogy ne maradjon ki a gyógyszer egyetlen adagja sem. Ha kimarad egy adag és:
- 6 óránál több van hátra a következő adag bevételéig - amilyen hamar csak lehet, étellel vegye be a kimaradt adagot.
- 6 óránál kevesebb van a következő dózisig - ne vegye be a kimaradt adagot, a következő adagot a szokott időben, étellel vegye be.
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha az alábbi mellékhatásokat tapasztalja:

Mellékhatások az Exviera és ombitaszvir/paritaprevir/ritonavir alkalmazása közben:
Gyakori:
10 beteg közül legfeljebb 1-et érinthet
- Viszketés
A ribavirinnel együtt alkalmazott Exviera és ombitaszvir/paritaprevir/ritonavir mellékhatásai:
Nagyon gyakori:
10 beteg közül 1-nél többet érinthet
- Erős fáradtságérzés
- Hányinger
- Viszketés
- Alvászavar (álmatlanság)
- Gyengeség, erőtlenség (aszténia)
Gyakori: 10 beteg közül legfeljebb 1-et érinthet
- Anémia (alacsony vörösvérsejtszám).
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell az Exviera-t tárolni

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon feltüntetett lejárati idő ("EXP") után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz az Exviera

- 250 mg daszabuvirt tartalmaz tablettánként (nátrium-monohidrát formájában).
- Egyéb összetevők:
Tablettamag: mikrokristályos cellulóz (E460(i)), laktóz-monohidrát, kopovidon, kroszkarmellóz-nátrium, kolloid vízmentes szilícium-dioxid (E551), magnézium-sztearát (E470b).
A tabletta filmbevonata: polivinil alkohol (E1203), titán-dioxid (E171), polietilén-glikol 3350, talkum (E553b), sárga vas-oxid (E172), vörös vas-oxid (E172) és fekete vas-oxid (E172).
Milyen az Exviera külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Az Exviera tabletta bézs színű, ovális, 14,0 mm × 8,0 mm méretű filmtabletta, "AV2" bevéséssel. Az Exviera tabletta 2 db tablettát tartalmazó buborékcsomagolásban kerül kiszerelésre. Dobozonként 56 tablettát tartalmaz (gyűjtőcsomagolás, benne 4 belső doboz, egyenként 14 db tablettával).

Kapcsolódó betegségek ( felnőttkori fertőző betegségek, bőr- és nemi betegségek, emésztőrendszeri megbetegedések, gyermekgyógyászat )

Szeretném megvásárolni patikában, megkeresem a legközelebbi patikát:


Partner patikáink: logo BENU Gyógyszertár