Gyógyszerkereső

EUCARBON tabletta

Kiszerelés: 30x

Törzskönyvi szám: OGYI-T-20968/02

EUCARBON tabletta

Forgalomba hozatali engedély jogosultja: F. Trenka chem.-pharm.

Hatóanyag: sennae folii pulvis, rhei rhizoma

Normatív TB támogatás:

Vényköteles

Közgyógyellátásra adható:

Patikán kívül vásárolható

EÜ támogatásra adható:

EÜ Kiemelt támogatás:

BENU1849 Ft

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer az Eucarbon tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?
? Az Eucarbon tabletta növényi és ásványi hatóanyagokat tartalmazó enyhén hashajtó hatású készítmény időszakosan fellépő székrekedés rövid ideig tartó kezelésére. Az Eucarbon tabletta enyhe hashajtó hatása a bevétel után 8-10 órával jelentkezik.
2. Tudnivalók az Eucarbon tabletta alkalmazása előtt
Ne szedje az Eucarbon tablettát,
? ha allergiás a hatóanyagokra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére
? ha bélelzáródása, bélszűkülete van
? ha renyhe bélmozgásai vannak
? ha vakbélgyulladása van
? ha ismeretlen eredetű alhasi fájdalma van,
? ha vastagbél idült gyulladásos betegsége van (például Crohn-betegség, fekélyes vastagbélgyulladás (colitis ulcerosa)
? ha víz- és elektrolit háztartás zavara van súlyos kiszáradással
? ha gyomor- vagy nyombélfekély gyanúja áll fenn.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
Az Eucarbon tabletta alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével
Gyermekek és serdülők
12 éven aluli gyermekeknek nem adható.
Az Eucarbon tabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható,
- ha panaszai 1-2 hét után is fennállnak, vagy ha az alkalmazás nem hozza meg a várt eredményt, kérjük, forduljon orvosához.
- terhesség észlelésekor hagyja abba a gyógyszer szedését, és haladéktalanul tájékoztassa a kezelőorvosát.
Ha szívglikozidokat, antiarritmikumokat (szívritmust szabályozó gyógyszereket), QT intervallum-meghosszabbodását (EKG képen látható szívritmusváltozást) eredményező gyógyszereket, diuretikumokat (vízhajtókat), adrenokortikoszteroidokat (mellékvesekéreg hormonokat) vagy édesgyökér tartalmú szert szed, beszélje meg a kezelőorvosával, mielőtt ezekkel egy időben elkezd szennalevelet tartalmazó készítményt szedni.
Ugyanúgy, mint minden más hashajtót, a szennalevelet és a rebarbarát sem szabad szednie, ha bélelzáródásban és nem-diagnosztizált, akut vagy állandó gyomor-bél panaszoktól szenved, azaz például hasfájása, hányingere, illetve hasmenése van, hacsak az orvos másként nem tanácsolja, mivel ezek a potenciális vagy meglévő bélelzáródás (ileusz) tünetei lehetnek.
A mindennapos hashajtószedés szükségessége esetén a székrekedés okát ki kell vizsgálni. A hashajtó hosszan tartó alkalmazását kerülni kell.
A hashajtó hosszantartó szedése bélfunkció károsodásához, és hashajtótól való függéshez vezethet. A szennalevél és a rebarbara tartalmú készítmények szedése azután ajánlott, ha a rendszeres székletürítést nem sikerül az étrend megváltoztatásával, és/vagy rostanyagok bevitelével elérni.
Ha inkontinenciában szenved és szennalevél tartalmú gyógyszert szed, a pelenkákat gyakrabban kell cserélni, hogy megelőzze a bőr fölösleges érintkezését a széklettel.
Veseproblémák fennállása esetén a tabletta szedése kellő körültekintéssel történjen, mert az elektrolit háztartás egyensúlya felbomolhat.
A biztos hatáshoz szükséges dózis egyénenként eltérő lehet. Ne szedje a tablettát hosszabb időn keresztül (1-2 hétnél tovább) orvosi előírás nélkül.
A hasmenés előfordulása a túladagolás jele, a krónikus túladagolás pedig a máj károsodását okozhatja.
Fogyasztószerként nem alkalmazható!
A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
A vér csökkent káliumszintje (hipokalémia, amely a hashajtók hosszantartó alkalmazásának eredményeként alakul ki) fokozza a szívglikozidok hatását és módosítja azon szívritmuszavarok kezelésére szolgáló (antiarritmiás) gyógyszerek hatását, amelyek elősegítik a (normál) szinuszritmushoz való visszatérést (pl. kinidin), valamint azon gyógyszerek hatását, amelyek EKG képen látható szívritmusváltozást (QT intervallum megnyúlást) okozhatnak.
Feltétlenül tájékoztassa kezelőovosát, ha szívbetegsége, szívritmuszavara van, vagy olyan gyógyszert szed, amely megváltoztathatja szívfrekvenciáját.
Hipokalémiát okozó gyógyszerekkel történő egyidejű alkalmazás (pl. diuretikumok, mellékvesekéreg-hormonok és édesgyökér) fokozhatja az elektrolit-háztartás zavarát.
Az Eucarbon tabletta egyidejű bevétele étellel és itallal
Az Eucarbon tabletta hatását ételek, italok nem befolyásolják. A tablettát étkezés közben vagy után javasolt bevenni.
Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével. Az Eucarbon tabletta terhesség és szoptatás ideje alatt nem ajánlott.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Az Eucarbon tabletta nem befolyásolja a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeket.
Fontos információk az Eucarbon tabletta egyes összetevőiről
1 tabletta 43,4 mg, a napi maximum bevehető; 8 tabletta 347,2 mg szacharózt tartalmaz, amit cukorbetegség esetén figyelembe kell venni.
A készítmény laktózt is tartalmaz.
Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
3. Hogyan kell szedni az Eucarbon tablettát?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. A készítmény ajánlott adagja az enyhe hashajtó hatás elérése érdekében 12 éven felüli fiataloknak, felnőtteknek és időskorúaknak 1-2 tabletta, amit étkezés közben vagy után kell bevenni. A biztos hatás eléréséhez szükséges adag egyénenként eltérő lehet. Az erősebb hashajtó hatás elérése érdekében az esti adagot 3-4 tablettára lehet emelni. A napi adag 8 tablettánál nem lehet több.
Az Eucarbon tablettát elegendő mennyiségű (legalább egy pohár) vízzel kell bevenni.
A helyes egyéni dózis az a legkisebb mennyiség, amely laza, formált székletet biztosít. A hasmenés a túladagolás jele lehet, a krónikus túladagolás pedig a máj károsodását eredményezheti.
1-2 hétnél hosszabb ideig tartó alkalmazás orvosi felügyeletet igényel.
Ha a tünetek a gyógyszer alkalmazása során is fennállnak, orvossal vagy gyógyszerésszel kell konzultálni.
Ha az előírtnál több Eucarbon tablettát vett be
A hasmenés a túladagolás jele lehet. Ilyenkor csökkentse az adagot vagy hagyja abba az Eucarbon tabletta szedését.
A túladagolás/helytelen alkalmazás fő tünetei a hascsikarás és súlyos hasmenés, aminek következménye a folyadék- és elektrolit-vesztés, amelyeket pótolni kell. A hasmenés leginkább káliumvesztést okoz, ami a szívműködés zavarához és izomgyengeséghez vezethet, különösen akkor, ha Ön egyidejűleg szívglikozid gyógyszereket, vízhajtókat, kortikoszteroid- vagy édesgyökér tartalmú gyógyszereket is szed.
A hashajtó hatású antrakinon-származékok, gyűjtőnéven antranoidok a vastagbélben fejtik ki hatásukat. Az antranoidot tartalmazó gyógyszerek krónikus túladagolása májgyulladáshoz vezethet.
Ha elfelejtette bevenni az Eucarbon tablettát
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott tabletta pótlására.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Túlérzékenységi reakciók (pl. viszketés, bőrkiütés, csalánkiütés), a víz- és elektrolitháztartás zavara, elektrolitvesztés (különösen kálium), émelygés, hányás, bélrenyheség, székrekedés, görcsök, a vizelet vöröses színeződése, fehérjevizelés, vérvizelés, a bél nyálkahártyájának pigmentációja előfordulhat.
A gyakoriságuk nem ismert.
Hasi fájdalom, hasmenés nagyon ritka esetben előfordulhat.
- Mint egyéb hashajtóknál is, tartós szedése elektrolitvesztéshez, főleg káliumvesztéshez vezethet, ami a bélrenyheséget fokozhatja. Ez izomgyengeségben és a csökkent bélműködés miatt kialakult székrekedésben nyilvánulhat meg.
- Esetenként a lúgos kémhatás miatt a vizelet enyhén pirosra színeződhet, amelynek nincs jelentősége.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell az Eucarbon tablettát tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó. A fénytől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.
A csomagoláson feltüntetett lejárati idő után ne szedje az Eucarbon tablettát. A lejárati idő (Felhasználható:/EXP) az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz az Eucarbon tabletta
A készítmény hatóanyagai:
1 tabletta tartalma:

Egyéb összetevők: kukoricakeményítő, szaharóz (43,40 mg), talkum, akáciamézga, nehéz kaolin, édesköményolaj, borsosmentaolaj, laktóz-monohidrát (0,25-11,25 mg)
Milyen az Eucarbon tabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Szürkésfekete színű, cilinderes, mindkét oldalán domború tabletta.
10 db, 30 db, 100 db, 500 db, 1000 db tabletta PVP/PVDC-Al buborék csomagolásban és dobozban.
Nem feltétlen mindegyik kiszerelési egység kerül forgalomba.

Kapcsolódó betegségek ( emésztőrendszeri megbetegedések )

Szeretném megvásárolni patikában, megkeresem a legközelebbi patikát:


Partner patikáink: logo BENU Gyógyszertár