ESMOCARD 10 mg/ml oldatos injekció

ESMOCARD 10 mg/ml oldatos injekció betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer az ESMOCARD 10 mg/ml oldatos injekció és milyen betegségek esetén alkalmazható?

Az ESMOCARD 10 mg/ml a béta-blokkoló gyógyszerek csoportjába tartozik. Ezek a gyógyszerek lassítják a szívverést és csökkentik a vérnyomást.

Az ESMOCARD 10 mg/ml oldatos injekciót rövid ideig tartó kezelésre használják, ha szíve túl szaporán ver.

Az ESMOCARD 10 mg/ml oldatos injekciót műtét közben vagy közvetlenül a műtét után is használják, ha vérnyomása túl magasra emelkedik és/vagy szíve túl szaporán ver.


2. Tudnivalók az ESMOCARD 10 mg/ml oldatos injekció alkalmazása előtt

Orvosa nem ad Önnek ESMOCARD 10 mg/ml oldatos injekciót, ha:
- allergiás az ezmolol-hidrokloridra. Az allergiás reakciók jelei lehetnek: légszomj, zihálás, kiütések, viszketés, az arc, illetve az ajkak megduzzadása.
- nagyon lassú a szívverése (kevesebb mint 50 ütés percenként),
- gyors, illetve ha váltakozóan gyors és lassú a szívverése,
- "súlyos szívblokknak" nevezett állapotban van. Ilyenkor szívében az elektromos ingerületvezetés zavara áll fenn, ami a szívverést szabályozza.
- alacsony a vérnyomása,
- gond van a szíve vérellátásával,
- súlyos szívelégtelenségi tünetei vannak,
- Ön verapamilt kap vagy nemrégen kapott. Nem kaphat ESMOCARD 10 mg/ml oldatos injekciót a verapamil alkalmazásának befejezését követő 48 órán belül.
- nem kezelt feokromocitómája van (a feokromocitóma a mellékvese betegsége, ami hirtelen vérnyomás emelkedést, súlyos fejfájást, verejtékezést és szapora szívverést okozhat),
- a tüdőerekben magas vérnyomás uralkodik (pulmonális hipertenzió),
- gyorsan rosszabbodó asztmás tünetei vannak,
- a normálisnál több savas anyag van a testében (metabolikus acidózisnak nevezett állapot).

Ön nem kaphat ESMOCARD 10 mg/ml oldatos injekciót, ha a fentiek bármelyike vonatkozik Önre. Ha nem biztos abban, hogy a fentiek valamelyike vonatkozik-e Önre, akkor az ESMOCARD 10 mg/ml alkalmazását megelőzően beszéljen orvosával vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberrel.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

Az ESMOCARD 10 mg/ml oldatos injekció alkalmazását megelőzően beszéljen orvosával vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberrel. Kezelőorvosa fokozott elővigyázatossággal jár el e gyógyszer alkalmazásánál, ha:
- Önt egy bizonyos, szupraventrikuláris aritmiának nevezett, szívritmus rendellenességgel kezelik és Ön/Önnek:
-- más szívproblémái vannak, vagy
-- más szívgyógyszereket szed.
- Az ESMOCARD 10 mg/ml oldatos injekció alkalmazása ilyen esetekben olyan súlyos reakciókhoz vezethet, amelyek halálosak lehetnek, beleértve:
-- az eszméletvesztést,
-- a sokkot (amikor a szíve nem pumpál elegendő vért), valamint
-- a szívrohamot (szívmegállást).
- alacsony a vérnyomása (hipotenzió). Ennek jele szédülés vagy kábultság lehet, különösen felálláskor. Ez gyorsan rendezhető a dózis csökkentésével vagy az adagolás felfüggesztésével. Rendszerint vérnyomását és az EKG-ját folyamatosan figyelik, ha Önt ESMOCARD 10 mg/ml készítménnyel kezelik. Az alacsony vérnyomás rendszerint az ESMOCARD 10 mg/ml készítménnyel történő kezelés végétől számított 30 percen belül helyreáll.
- a kezelést megelőzően alacsony a pulzusszáma,
- az Ön pulzusszáma 50-55 ütés/perc alá csökken. Ha ez történik, akkor orvosa kisebb adagot adhat vagy abbahagyhatja az ESMOCARD 10 mg/ml készítménnyel történő kezelést.
- Önnek szívelégtelensége van,
- szívében az elektromos ingerületvezetés, ami a szívverést szabályozza, zavara áll fenn (szívblokk),
- Önnek feokromocitómája van (a mellékvese betegsége), amelyet alfa-receptor blokkoló gyógyszerekkel kezelnek,
- Önt magas vérnyomással (hipertóniával) kezelik, amelyet alacsony testhőmérséklet (hipotermia) okozott,
- légutai beszűkültek vagy az asztma tünetéhez hasonlóan zihál,
- Önnek cukorbetegsége van vagy alacsony a vércukorszintje (hipoglikémia). Önnek speciális ellenőrzésre van szüksége, mivel az ezmolol elfedheti az alacsony vércukorszint tüneteit. Az ESMOCARD 10 mg/ml növelheti az Ön cukorbetegségre szedett gyógyszereinek a hatását.
- Bőrrel kapcsolatos problémái vannak. Ezeket okozhatja a beadási hely környezetébe szivárgott oldat. Ha ez történik, akkor az orvosa az injekció beadásához más vénát fog használni.
- Önnek bizonyos típusú, Prinzmetal anginának nevezett betegsége van (mellkasi fájdalom),
- Kevés a vértérfogata (amely alacsony vérnyomással párosul). Önnek könnyebben összeomolhat a keringése.
- Önnek vérkeringési problémái vannak, mint például ujjai elfehérednek (Raynaud-kór) vagy fájdalmat, fáradtságot és néha égő fájdalmat érez a lábaiban.
- veseproblémái vannak Ha Önnek vesebetegsége van vagy dialízisre van szüksége, akkor magas lehet a vérének káliumszintje (hiperkalémia). Ez súlyos szívproblémákat okozhat.
- Önnek bármilyen allergiája van vagy anafilaxiás (súlyos allergiás) reakció kockázata áll fenn Önnél. Az ESMOCARD 10 mg/ml oldatos injekció az allergiás reakciókat súlyosabbá és sokkal nehezebben kezelhetővé teheti.
- Önnek vagy a családjából valakinek pikkelysömör van vagy volt korábban (amelynél a bőrén pikkelyek jelennek meg).
- Önnek hipertireózisa (pajzsmirigy-túlműködése) van.

Az adag módosítása rendszerint nem szükséges, ha Önnek májproblémái vannak.

Ha a fentiek bármelyike vonatkozik Önre (vagy ha nem biztos benne), akkor e gyógyszer alkalmazását megelőzően beszéljen orvosával vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberrel. Szükségessé válhat az Ön körültekintő vizsgálata, és az adagolás módosítása.

Egyéb gyógyszerek és az ESMOCARD 10 mg/ml oldatos injekció
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert a jelenleg vagy nemrégiben szedett gyógyszereiről, beleértve a vény nélküli gyógyszereket, a gyógynövényből készült vagy természetgyógyászati készítményeket.
Kezelőorvosa ellenőrizni fogja, hogy bármely Ön által szedett gyógyszer megváltoztatja-e az ESMOCARD 10 mg/ml hatását.

Feltétlenül közölje kezelőorvosával vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberrel, ha a következő gyógyszerek bármelyikét szedi:
- gyógyszerek, amelyek csökkenthetik a vérnyomást vagy lassíthatják a szívverést;
- szívritmus-problémák vagy mellkasi fájdalom (angina) kezelésére szolgáló gyógyszerek, mint például a verapamil és a diltiazem. Ön nem kaphat ESMOCARD 10 mg/ml oldatos injekciót a verapamil alkalmazásának abbahagyását követő 48 órán belül.
• nifedipin, amely mellkasi fájdalom (angina), magas vérnyomás és Raynaud-kór kezelésére szolgál;
• szívritmus-problémák kezelésére szolgáló gyógyszerek (pl. kinidin, dizopramid, amiodaron), szívelégtelenség kezelésére szolgáló gyógyszerek (pl. digoxin, digitoxin, digitálisz);
- a cukorbetegség kezelésére használt gyógyszerek, beleértve az inzulint és a szájon át szedett gyógyszereket;
- ganglion-blokkoló szerekként ismert gyógyszerek (például trimetafán);
- fájdalomcsillapítóként használt gyógyszerek, mint például a nem-szteroid gyulladásgátló gyógyszerek (NSAID-ok);
• floktafenin, amely egy fájdalomcsillapító gyógyszer;
• amiszulprid, amely mentális problémák kezelésére szolgáló gyógyszer;
• triciklusos antidepresszánsok (mint például az imipramin és az amitriptilin) vagy bármely más, mentális problémák kezelésére szolgáló gyógyszer;
• barbiturátok (mint például az epilepszia kezelésére szolgáló fenobarbitál) vagy a fenotiazinok (mint például a mentális zavarok kezelésére szolgáló klórpromazin);
• klozapin, amely mentális zavarok kezelésére szolgál;
• adrenalin, amely allergiás reakciók kezelésére szolgál;
• az asztma kezelésére szolgáló gyógyszerek;
• megfázás és orrdugulás kezelésére alkalmazott gyógyszerek (orrcsepp, orrspray);
• rezerpin, amely a magas vérnyomás kezelésére szolgál;
• klonidin, amely a magas vérnyomás és a migrén kezelésére szolgál;
• moxonidin, amely a magas vérnyomás kezelésére szolgál;
• ergot-származékok, amelyeket főleg a Parkinson-kór kezelésére alkalmaznak;
• warfarin, amely vérhígításra szolgál;
• morfin, amely egy erős fájdalomcsillapító;
• szuxametónium-klorid (szukcinil-kolinként vagy szkolinként is ismert) vagy mivakurium, amely izmai lazítására használatos, rendszerint műtét közben. Kezelőorvosa akkor is különös gondossággal jár el, amikor az ESMOCARD 10 mg/ml oldatos injekciót műtét közben használja akkor, amikor Ön altatószereket vagy más kezelést kapott.

Ha nem biztos abban, hogy a fentiek valamelyike vonatkozik-e Önre, akkor az ESMOCARD 10 mg/ml oldatos injekció alkalmazását megelőzően beszéljen orvosával vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberrel.

Vizsgálatok, amelyeket Önnél elvégezhetnek az ESMOCARD 10 mg/ml oldatos injekció alkalmazása alatt
Az olyan gyógyszerek hosszú ideig történő alkalmazása, mint az ESMOCARD 10 mg/ml oldatos injekció az Ön szívverése erősségének a csökkenéséhez vezethet.
Mivel az ESMOCARD 10 mg/ml oldatos injekció alkalmazása csak korlátozott ideig történik, valószínűtlen, hogy ez Önnél előforduljon. A kezelés alatt Önt gondosan ellenőrzik és az ESMOCARD 10 mg/ml-kezelés csökkenthető vagy leállítható, ha az Ön szívverésének az erőssége csökken.
Orvosa ellenőrizni fogja a vérnyomását is, miközben Önt az ESMOCARD 10 mg/ml készítménnyel kezelik.

Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával.
Nem áll rendelkezésre elegendő adat a biztonságosság bizonyításához az ezmolol terhesség alatti alkalmazásáról. Jelenleg semmi sem utal arra, hogy embernél fokozódna a születési rendellenességek kockázata. Az ESMOCARD 10 mg/ml oldatos injekció terhesség alatti alkalmazása az erre vonatkozó tapasztalatok hiánya miatt nem ajánlott.

Közölje kezelőorvosával, ha Ön szoptat. Az ESMOCARD 10 mg/ml oldatos injekció átjuthat az anyatejbe, ezért Ön nem kaphat ESMOCARD 10 mg/ml oldatos injekciót, ha szoptat.

Kérje ki kezelőorvosa tanácsát mielőtt bármilyen gyógyszert szedne.

Az ESMOCARD 10 mg/ml-es oldatos injekció nátriumot tartalmaz
A készítmény kevesebb, mint 1 mmol (23 mg) nátriumot tartalmaz injekciós üvegenként, azaz gyakorlatilag "nátriummentes".


3. Hogyan kell alkalmazni az ESMOCARD 10 mg/ml oldatos injekciót?

Az adagolást személyre szabottan kell meghatározni. Egy telítő adag után fenntartó adagot kell adni. Kezelőorvosa fogja meghatározni az adagolás rendjét és a mellékhatások alapján - amennyiben szükséges - módosítani az adagolást.

Az ESMOCARD 10 mg/ml oldatos injekciót injekcióként alkalmazzák. Kezelőorvosa vagy a gondozását végző egészségügyi szakember fogja egy vénába beadni Önnek.

Az infúzió időtartama a hatástól és az esetleges mellékhatásoktól függ. A kezelés időtartamát kezelőorvosa fogja meghatározni.

Az ESMOCARD 10 mg/ml adagjának módosítása rendszerint nem szükséges, ha:
- májproblémái vannak.

Ha vesebetegségben szenved, kezelőorvosa a megfelelő óvatossággal fog eljárni.

Idősek
Orvosa a kezelést kisebb adaggal kezdi.

Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél
Az ESMOCARD 10 mg/ml oldatos injekció biztonságosságát és hatásosságát gyermekeknél és serdülőknél nem állapították meg. Gyermekek és serdülők, 18 éves kor alatt nem kaphatnak ESMOCARD 10 mg/ml oldatos injekciót.

Ha az előírtnál több ESMOCARD 10 mg/ml oldatos injekciót kapott
Mivel Ön szakképzett személytől kap ESMOCARD 10 mg/ml oldatos injekciót, nem valószínű, hogy a szükségesnél többet kap belőle. Azonban, ha ilyen történne, akkor kezelőorvosa leállítja az ESMOCARD 10 mg/ml oldatos injekció alkalmazását és szükség esetén további kezelésben részesíti Önt.

Ha Ön úgy gondolja, hogy az ESMOCARD 10 mg/ml oldatos injekció egy adagját elfelejtett beadni Önnek
Mivel Ön szakképzett személytől kap ESMOCARD 10 mg/ml oldatos injekciót, nem valószínű, hogy egy adag beadása kimarad. Azonban, ha úgy gondolja, hogy egy adag beadása kimaradt, akkor a lehető leghamarabb beszéljen kezelőorvosával vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberrel.

Ha idő előtt abbahagyják az ESMOCARD 10 mg/ml oldatos injekció alkalmazását
Az ESMOCARD 10 mg/ml oldatos injekció alkalmazásának hirtelen abbahagyása gyors szívverés (tachycardia) és magas vérnyomás (hipertónia) visszatérését okozhatja. Ennek elkerülése érdekében orvosa az Ön kezelését fokozatosan szünteti meg. Ha Önnek szívkoszorúér-betegsége van (ez összefüggésben lehet angina vagy szívroham korábbi előfordulásával), akkor az orvosa különös óvatossággal jár el, amikor megszünteti az Ön ESMOCARD 10 mg/ml készítménnyel történő kezelését.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
A legtöbb mellékhatás az ESMOCARD 10 mg/ml készítménnyel történő kezelés leállítását követő 30 percen belül megszűnik. Az ESMOCARD 10 mg/ml oldatos injekció esetében a következő mellékhatásokról számoltak be:

Azonnal közölje kezelőorvosával vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberrel, ha a következő mellékhatásokat észleli, amelyek súlyosak lehetnek. Szükséges lehet az infúziót adagolását is leállítani.

Nagyon gyakori (10-ből több mint 1 beteget érinthet):
- Vérnyomásesés. Ez gyorsan korrigálható az ESMOCARD 10 mg/ml oldatos injekció
adagjának a csökkentésével vagy a kezelés abbahagyásával. A kezelés alatt a vérnyomást
gyakran mérik.
- Túlzott mértékű verejtékezés.

Gyakori (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- étvágycsökkenés,
- szorongás vagy depressziós érzés,
- szédülés,
- álmosság,
- fejfájás,
- zsibbadás vagy bizsergés,
- koncentrálási nehezség,
- zavartság vagy nyugtalanság,
- émelygés vagy hányás,
- gyengeség,
- fáradtság,
- irritáció vagy a bőr megkeményedése az ESMOCARD 10mg/ml oldatos injekció beadásának
helyén.

Nem gyakori (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet):
- abnormális gondolatok,
- hirtelen eszméletvesztés,
- bágyadtságérzés vagy ájulás,
- görcsök (rohamok vagy rángatózás),
- beszédproblémák,
- látásproblémák,
- alacsony pulzusszám,
- az elektromos ingervezetés zavara a szívében, ami a szívverést szabályozza,
- megnövekedett nyomás a tüdő artériáiban,
- a szíve nem képes elegendő vért pumpálni (szívelégtelenség),
- szívdobogásérzésnek (palpitációnak) nevezett szívritmuszavar (kamrai extraszisztolé),
- rendellenes szívverés (nodális ritmus),
- a szívizom erein keresztül folyó gyenge véráramlás okozta mellkasi nyomás (angina pektorisz),
- gyenge keringés a karokban vagy a lábakban,
- sápadtság vagy kipirulás,
- folyadék a tüdőben,
- légszomj vagy a légzést megnehezítő mellkasi nyomás érzése,
- zihálás,
- orrdugulás,
- rendellenes zörgő/recsegő hangok a légzésnél,
- változások az ízérzékelésében,
- emésztési zavar,
- székrekedés,
- szájszárazság,
- hastáji fájdalom,
- bőr elszíneződése,
- bőr kivörösödése,
- izom- vagy ínfájdalom, beleértve azokat a lapockáknál és a bordáknál,
- vizelési problémák (vizelet visszatartás),
- mellkasi fájdalom,
- hidegérzet vagy magas testhőmérséklet (láz),
- véna fájdalom és duzzanat (ödéma) az ESMOCARD 10 mg/ml beadási helyén,
- égető érzés a beadás helyén.

Nagyon ritka (10.000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- súlyos pulzusszámcsökkenés (szinuszműködés leállása),
- nincs elektromos aktivitás a szívben (aszisztolé),
- érzékeny erek vörös bőrfelülettel (thromboflebitisz, azaz vénafalgyulladás),
- a beadási hely környezetébe szivárgott oldat által okozott bőrelhalás.

Nem ismert (a rendelkezésre álló adatok alapján a gyakoriság nem állapítható meg):
- magas káliumszint a vérben (hyperkalaemia),
- a normálisnál több savas anyag van a testében "metabolikus acidózisnak nevezett állapot),
- megnövekedett szívösszehúzódási sebesség (felgyorsult idioventrikuláris ritmus),
- a szív artériajának görcse,
- a normál vérkeringés zavara (szívmegállás),
- pikkelysömör (amelynél a bőrén pikkelyes foltok jelennek meg),
- az arcbőr, a végtagok, a nyelv vagy a torok duzzanata (angioödéma),
- bőrkiütés (csalánkiütés),
- a véna gyulladása vagy az infúzió beadási helyének felhólyagosodása.


Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell az ESMOCARD 10 mg/ml oldatos injekciót tárolni?

Legfeljebb 25 °C-on tárolandó. A fénytől való védelem érdekében tartsa az injekciós üveget a külső kartondobozban.

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon és az üveg címkéjén feltüntetett lejárati idő (EXP) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Felbontás után a készítmény stabilitását 24 órán át 2-8 °C-on tárolva őrzi meg. Azonban a felbontást követően azonnal felhasználandó! Ha nem használják fel azonnal, akkor a tárolási időért és körülményekért a felhasználó felelős, és az nem lehet hosszabb 24 óránál 2-8 °C-on, kivéve, ha a felbontás kontrollált és validált aszeptikus körülmények között történik.

Ne használja fel az ESMOCARD 10 mg/ml oldatos injekciót, ha részecskéket vesz észre az oldatban vagy az oldat elszíneződését tapasztalja.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg kezelőorvosát, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz az ESMOCARD 10 mg/ml oldatos injekció?
- A hatóanyag az ezmolol-hidroklorid.
- Injekciós üvegenként 10 milliliter oldatos injekciót (100 mg ezmolol-hidrokloridot) tartalmaz
(10 mg/ml). 1 ml vizes oldat 10 mg ezmolol-hidrokloridot tartalmaz.
- Egyéb összetevők: nátrium-acetát trihidrát, 99%-os ecetsav, sósav a pH beállítására, injekcióhoz való víz.

Milyen az ESMOCARD 10 mg/ml külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Az ESMOCARD 10 mg/ml oldatos injekció tiszta és színtelen, injekciós üvegekben áll rendelkezése, amelyek mindegyike 10 ml oldatot tartalmaz.
Az injekciós üvegek színtelen üvegből készültek (I. típus) és klórbutilgumi-dugóval vannak ellátva.
Kiszerelés: 5x Törzskönyvi szám: OGYI-T-20417/01
Gyógyszerek
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Orpha-Devel Handels und Vertriebs
  • Hatóanyag: esmolol
  • ATC: Esmolol
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Tájékoztató jellegű, nem támogatott fogyasztói ár: 17104Ft A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +38 °C
Minimum: +15, +24 °C

Folytatódik a hőhullám. Sok napsütésre készülhetünk, néhol hőzivatarok kialakulása sem zárható ki. Délután 32, 38 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön is tovább tart a hőség, front nem érkezik. Gyakoriak lehetnek az alvásproblémák, valamint a fáradékonyság és a dekoncentráltság is. A szívbetegeket nagy terhelés éri, gyakoriak lehetnek a keringési problémák. Kerülje a tűző napsütést, és fontos gondoskodni a rendszeres folyadékpótlásról. Egyre többeknél jelentkezhet fejfájás, migrén is, a tartós hőhullám extrém terhelést jelent. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)