ENTOCORT 2 mg végbélszuszpenzió

ENTOCORT 2 mg végbélszuszpenzió betegtájékoztatója

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER AZ ENTOCORT VÉGBÉLSZUSZPENZIÓ ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?
Az Entocort végbélszuszpenzióban lévő hatóanyag a budezonid. A budezonid a gyulladás csökkentésére alkalmazott glükokortikoszteroid (ez a kortizonok egy fajtája) nevű gyógyszercsoportba tartozik. Az Entocort végbélszuszpenzió csökkenti a vastagbélben és a végbélben kialakult gyulladást. Az Entocort végbélszuszpenziót elkészítés után azonnal a végbélbe kell juttatni.
Az Entocort végbélszuszpenziót a végbélben és a vastagbél alsó szakaszán kialakuló fekélyes vastagbélgyulladás kezelésére alkalmazzák. A fekélyes vastagbélgyulladást a bélfal gyulladása okozza.
2. TUDNIVALÓK AZ ENTOCORT VÉGBÉLSZUSZPENZIÓ ALKALMAZÁSA ELŐTT
Ne alkalmazza az Entocort végbélszuszpenziót
- ha allergiás (túlérzékeny) a budezonidra, vagy az Entocort végbélszuszpenzió (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
Az Entocort végbélszuszpenzió fokozott elővigyázatossággal alkalmazható
Az Entocort végbélszuszpenzió alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével,
- ha valaha bármely szokatlan tünetet észlelt budezonid vagy bármely más gyógyszer szedésekor,
- ha valamilyen fertőző megbetegedést észlel magán,
- ha májbetegségben szenved.
- ha bármilyen szembetegsége van, beleértve a zöldhályogot (glaukóma) is.
Ha korábban "kortizon" tartalmú gyógyszert szedett (mint pl. prednizon, prednizolon, metil-prednizolon) és Entocort végbélszuszpenzióval folytatja a kezelést, néhány korábban Önnél előforduló mellékhatás átmenetileg újra jelentkezhet: pl. bőrkiütés (ekcéma), orrnyálkahártya-gyulladás. Amennyiben újra észleli ezeket a mellékhatásokat, illetve más tüneteket, mint pl. izom- és ízületi fájdalom, fejfájás, fáradtság, hányinger, hányás, kérjük, forduljon kezelőorvosához.
Ha a fentiek bármelyike igaz Önre (vagy nem biztos benne), akkor az Entocort végbélszuszpenzió alkalmazása előtt kérjük, keresse fel kezelőorvosát.
A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.
Különösen fontos, hogy elmondja kezelőorvosának, ha a következő gyógyszerek valamelyikét szedi:
- szteroid tartalmú gyógyszerek (például prednizolon),
- ketokonazol vagy itrakonazol (amelyek gombás fertőzések kezelésére használhatók),
- ösztrogén tartalmú gyógyszerek (például hormonpótló kezelések során alkalmazott készítmények és néhány fogamzásgátló tabletta),
- úgynevezett HIV-proteáz inhibitorok (például ritonavir és nelfinavir, amelyek a HIV-fertőzés kezelésére szolgálnak),
- karbamazepin (amelyet az epilepszia és a görcsös állapotok kezelésére alkalmaznak).
Terhesség és szoptatás
Feltétlenül tudassa kezelőorvosával, ha terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne. Ezekben az esetekben kizárólag az orvosa döntése, utasítása alapján alkalmazhatja az Entocort végbélszuszpenziót.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A készítmény nem befolyásolja a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeket.
Fontos információk az Entocort végbélszuszpenzió egyes összetevőiről
Tejcukor-érzékenység esetében figyelembe kell venni, hogy a készítmény 1,3 mg tejcukrot is tartalmaz tablettánként. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi alkalmazni ezt a gyógyszert.
Fontos információk az Entocort végbélszuszpenzió egyes összetevőiről
Az Entocort végbélszuszpenzió metil-, és propil-parahidroxibenzoát segédanyagokat tartalmaz, melyek esetleg későbbiekben jelentkező allergiás reakciókat okozhatnak.
3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI AZ ENTOCORT VÉGBÉLSZUSZPENZIÓT?
Az Entocort végbélszuszpenziót mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.
A készítmény első alkalmazása előtt feltétlenül olvassa el a mellékelt használati utasítást, ami leírja, hogy hogyan készítse el és hogyan használja az Entocort végbélszuszpenziót.
A gyógyszeradag egyénre szabottan állítandó be. Figyelmesen kövesse orvosa utasításait, előfordulhat, hogy azok eltérnek a tájékoztatóban leírtaktól.
Az elkészített Entocort végbélszuszpenziót azonnal fel kell használni, nem szabad a tartályban tárolni.
Szokásos adagja felnőtteknek:
Naponta (éjszakára) egy Entocort végbélszuszpenziót kell felhasználni (tabletta és oldószer) 4 héten keresztül.
A végbélszuszpenziót legcélszerűbb este, lefekvés előtt alkalmazni. Így a gyógyszer a lehető leghosszabb ideig a bélrendszerben marad az alvás időtartama alatt.
A teljes hatás rendszerint a 2-4 héten alakul ki. Ha a negyedik hét után sem enyhülnek a tünetei, a kezelőorvos további négy héttel hosszabbíthatja meg a kezelés időtartamát. Az Entocort végbélszuszpenziót az előírásnak megfelelően, rendszeresen kell alkalmazni. Akkor se felejtse el használni, ha tünetei már enyhülnek.
Időskorúak: a felnőtt adag alkalmazható.
Gyermekek: Nem áll rendelkezésre elegendő mennyiségű adat az Entocort végbélszuszpenzió gyermekekben való alkalmazását illetően.
Ha az előírtnál több Entocort végbélszuszpenziót alkalmazott
Ne használjon több adag Entocort végbélszuszpenziót, és ne használja hosszabb ideig, mint ahogy azt orvosa előírta. Az egyszeri alkalommal az előírtnál véletlenül nagyobb adagban alkalmazott Entocort nem ártalmas. Ha azonban hosszabb időn keresztül (hónapokig, vagy még hosszabb ideig) használ a megengedettnél nagyobb adag Entocort mennyiséget, mellékhatások jelentkezhetnek (lásd a 4. pont "Lehetséges mellékhatások" bekezdést). Ha úgy gondolja, hogy ez az eset áll fenn Önnél, forduljon orvosához.
Ha elfelejtette alkalmazni az Entocort végbélszuszpenziót
Ha kifelejt egy Entocort végbélszuszpenzió adagot, nem szükséges azt bepótolnia. Folytassa a gyógyszer alkalmazását a következő adaggal, az utasításnak megfelelően. Ne alkalmazzon kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.
Ha idő előtt abbahagyja az Entocort végbélszuszpenzió alkalmazását
Ne hagyja abba az Entocort végbélszuszpenzió alkalmazását orvosa tudtán kívül. Lehet, hogy orvosa a gyógyszeradagok fokozatos csökkentésével tartja szükségesnek befejezni a terápiát.
Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.
4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK
Mint minden gyógyszer, így az Entocort végbélszuszpenzió is okozhat mellékhatásokat, melyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Ha Önnél allergiás reakció lép fel, hagyja abba a gyógyszer alkalmazását, és azonnal értesítse kezelőorvosát. A súlyos allergiás reakciók (anafilaxia) tünetei közé tartoznak a bőrén megjelenő kiemelkedő vörös foltok, illetve az arc, ajkak, nyelv és torok duzzanata, amely légzési vagy nyelési nehézséget okozhat.
Egyéb lehetséges mellékhatások:
Gyakori (100 beteg közül 1-10-nél jelentkezik):
- emésztési zavarok (pl. has- vagy bélpuffadás, hányinger, hasmenés),
- bőrkiütés (pl. csalánkiütés).
Nem gyakori (1000 beteg közül 1-10-nél jelentkezik):
- izgatottság, álmatlanság.
Ritka (10 000 beteg közül 1-10-nél jelentkezik):
- Ritkán, az olyan gyógyszerek, mint az Entocort végbélszuszpenzió (glükokortikoszteroidok) hatással lehetnek a szervezetben a szteroid hormonok normális termelődésére. Ezek a hatások pl. a mellékvese működésének befolyásolása.
Nagyon ritka (10 000 beteg közül kevesebb mint 1-nél jelentkezik):
- súlyos allergiás reakciók (anafilaxia).
Nem ismert (a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):
- zöldhályog (glaukóma).
Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.
5. HOGYAN KELL AZ ENTOCORT VÉGBÉLSZUSZPENZIÓT TÁROLNI?
Legfeljebb 30 °C-on tárolandó.
A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne alkalmazza az Entocort végbélszuszpenziót.
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK
Mit tartalmaz az Entocort végbélszuszpenzió?
Az Entocort végbélszuszpenzió két részből áll: oldószerből és oldható tablettából. A budezonid hatóanyagot tartalmazó tablettát alkalmazás előtt az oldószerben kell feloldani. A tabletta feloldódása után a folyadék enyhén sárgás színűvé válik.
Az Entocort végbélszuszpenzió (tabletta és oldószer) 2 mg/100 ml budezonidot tartalmaz.
Hatóanyag: 2,3 mg mikronizált budezonid tablettánként.
Az oldószer 115 ml, így az elkészített végbélben alkalmazható szuszpenzió 0,02 mg/ml budezonidot tartalmaz.
Mivel a visszamaradó folyadékmennyiség körülbelül 15 ml, a beteg szervezetébe bejuttatott budezonid adag megközelítően 2 mg.
Segédanyagok:
Tabletta: riboflavin-nátrium-foszfát, kolloid szilícium-dioxid, laktóz, magnézium-sztearát, kroszpovidon.
Oldószer: metil-parahidroxibenzoát, propil-parahidroxibenzoát, nátrium-klorid, tisztított víz.
Milyen az Entocort végbélszuszpenzió külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Tabletta (oldáshoz): halványsárga színű, korong alakú, domború felületű, egyik oldalán mélynyomású "BA1", másik oldalán "2,3" jelzéssel ellátott tabletta.
Oldószer: csavarmenetes műanyag rektális feltéttel és védőkupakkal lezárt műanyag tartályba töltött 115 ml töltettérfogatú tiszta, színtelen oldat.
Csomagolás: 7 db tabletta alumínium buborékcsomagolásban, és dobozban + 7 db műanyag oldószeres tartály+ 7 db kézvédő műanyag tasak dobozban és gyűjtőkartonban.
Kiszerelés: 7x tabl.+7x oldószer+7 kézvédő Törzskönyvi szám: OGYI-T-5763/01
ENTOCORT 2 mg végbélszuszpenzió
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Tillotts Pharma
  • Hatóanyag: budesonide
  • ATC: Budesonid
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Tájékoztató jellegű, nem támogatott fogyasztói ár: 12282 Ft Lefoglalom

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +13, +20 °C

Időnként megnövekszik a felhőzet, szórványosan zápor is lehet, de a napsütés lesz a jellemző. Élénk lesz az északias szél, 25, 30 fokos maximum hőmérsékleteket mérhetünk. Szerdán kettősfront jellegű hatás érvényesül, de front nem érkezik. Többeknél jelentkezhet rosszullét, az arra hajlamosaknál keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az alvásproblémák is felerősödhetnek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)