ENAP 20 mg tabletta

ENAP 20 mg tabletta betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer az Enap tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?
Az Enap tabletta az úgynevezett angiotenzin-konvertáló enzim (ACE)-gátló gyógyszerek csoportjába tartozik. Ez a gyógyszer a vérerek tágítása révén fejti ki hatását, melynek köszönhetően a szív könnyebben pumpálja rajtuk keresztül a vért a test különböző részeibe. Ennek eredményeként a vérnyomás csökken.
Az Enap tabletta a következő betegségek kezelésére alkalmazható:
- magasvérnyomás-betegség (hipertónia);
- tünetekkel járó szívelégtelenség (egy olyan állapot, melyben a szív nem képes a szervezet igényeinek megfelelő mennyiségű vért kipumpálni);
- a tünetekkel járó szívelégtelenség megelőzése tünetmentes állapotban, szív csökkent pumpafunkciója mellett.
2. Tudnivalók az Enap tabletta szedése előtt
Ne szedje az Enap tablettát:
- ha allergiás az enalaprilra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére;
- ha ACE-gátló (ugyanabba a családba tartozó gyógyszerek) bevételét követően volt már korábban allergiás reakciója, így pl. nyelési vagy légzési nehézséggel járó arc-, ajak-, nyelv- és/vagy torokduzzanata;
- ha a családjában előfordult angioödéma, vagy Önnél bármely más körülmény mellett angioödéma lépett fel;
- ha több mint 3 hónapja terhes (azonban a terhesség korai szakaszában sem ajánlott szedni az Enap tablettát, lásd. a "Terhesség" című részt.)
- ha cukorbetegségben szenved vagy károsodott a veseműködése és aliszkirén hatóanyag-tartalmú vérnyomáscsökkentő gyógyszert kap.
- ha Ön szakubitril/valzartán-t (a krónikus szívelégtelenség kezelésére felnőtteknél alkalmazott gyógyszert) szed vagy szedett, mivel ilyenkor fokozott a kockázata az angioödéma (hirtelen fellépő duzzanat a bőr alatt, olyan területen, mint például a torok) kialakulásának.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
Az Enap tabletta szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével:
- ha diuretikummal (vízhajtó) való kezelés, dialízis, alacsony sótartalmú diéta, hányás vagy hasmenés következményeként kiszáradt. Leginkább a tabletta szedésének kezdetekor tapasztalhat nagyfokú vérnyomáscsökkenést (hipotenzió), és gyengének vagy szédülékenynek érezheti magát.
- ha a jelenleg kezelt szívbetegségén kívül egyéb szívproblémái is vannak, vagy ha olyan betegsége van, ami az agyi vérereket érinti.
- ha vesebetegségben szenved, vagy a vesét vérrel ellátó artéria beszűkült (veseartéria-szűkület).
- ha Ön a közelmúltban veseátültetésen esett át.
- ha májbetegsége van.
- ha kollagén-érbetegsége van, ha az immunrendszerét elnyomó kezelésben részesül (amit autoimmun betegségek kezelésére, mint például a reumás ízületi gyulladás (reumatoid artritisz), vagy transzplantációs műtétet követően használnak), ha allopurinolt szed (köszvény kezelésére), illetve ha prokainamidot szed (szívritmuszavar kezelésére). Kezelőorvosa rendszeresen vérmintát vehet a fehérvérsejtszám ellenőrzése érdekében. Ha a felsoroltak bármelyikének fennállása közben fertőzést kap (amelynek tünete lehet a láz vagy a hőemelkedés), azonnal értesítse kezelőorvosát!
- ha a kórtörténetében szerepel ACE-gátló szedése alatt jelentkező angioödéma (olyan tünetekkel, mint pl. bőrkiütés, nyelési vagy légzési nehézség, ajak-, arc-, torok- vagy nyelvduzzanat - angioödéma)
- ha a cukorbetegségének kezelésére vércukorszint-csökkentő gyógyszert szed vagy inzulint kap. Rendszeresen ellenőriznie kell, nem csökken-e le a vércukorszintje kórosan alacsony értékre, főleg a két gyógyszer együttes alkalmazásának első hónapjában.
- ha káliumpótlókat vagy káliumtartalmó sópótló készítményeket szed.
- ha lítiumot szed (a lítiumot bizonyos pszichiátriai betegségek kezelésére használnak).
- ha Ön feketebőrű, mert az enalapril hatása csökkent lehet.
- ha az alábbi gyógyszerek közül bármelyiket szedi, az angioödéma (a bőr alatti területen, mint például a torokban, hirtelen fellépő duzzanat) kockázata nagyobb lesz:
- racekadotril, a hasmenés kezelésére alkalmazott gyógyszer.
- temszirolimusz, szirolimusz, everolimusz és az mTOR-gátlók osztályába (az átültetett szervek kilökődésének megakadályozására, valamint daganatok kezelésére alkalmazzák) tartozó egyéb gyógyszerek.
- vildagliptin, a cukorbetegség kezelésére alkalmazott gyógyszer.
- ha Ön a következő, magas vérnyomás kezelésére szolgáló gyógyszerek bármelyikét szedi:
- angiotenzin II-receptor-blokkoló (ARB) (zartánok néven is ismertek - például valzartán, telmizartán, irbezartán), különösen akkor, ha cukorbetegséggel összefüggő vesebetegségben szenved.
- aliszkirén.
Kezelőorvosa rendszeresen ellenőrizheti az Ön veseműködését, vérnyomását és az elektrolitszinteket (pl. kálium) a vérében.
Lásd még a "Ne szedje az Enap tablettát" pontban szereplő információkat.
Feltétlenül közölje kezelőorvosával, ha úgy gondolja, hogy terhes, vagy teherbe eshet. A gyógyszer szedése a korai terhesség időszakában nem ajánlott. Nem szabad szedni a gyógyszert, ha több mint 3 hónapja terhes, mivel súlyos károkat okozhat a magzatnak, ha a terhességnek ebben a szakaszában szedi azt (lásd a "Terhesség" című részt).
Ha az Enap tabletta szedése közben az alábbi tünetek bármelyikét észleli, azonnal tájékoztassa erről kezelőorvosát:
- Szédül az első dózis bevétele után. Néhány betegnél az első adag bevétele, illetve az adag emelése szédülést, gyengeséget, ájulás körüli érzést és hányingert vált ki.
- Az ajkak, az arc, a nyelv, a hangrés, a gége, a nyak és a végtagok hirtelen megduzzadása. Ezt az állapotot nevezzük angioödémának, ami a kezelés során bármikor felléphet. Az ACE-gátlók nagyobb arányban okoznak angioödémát feketebőrű betegeknél, mint a nem-feketebőrűeknél.
- Magas láz, torokfájás vagy szájfekély (afta) (ezek fertőzés tünetei lehetnek, amiket a fehérvérsejtszám csökkenése okoz).
- A bőr és a szemfehérje besárgulása (sárgaság), ami májbetegség jele lehet.
- Száraz köhögés, ami hosszú ideig, tartósan fennáll. Az ACE-gátlók alkalmazásával kapcsolatban beszámoltak köhögésről, de ez felsőlégúti megbetegedés tünete is lehet.
Ha az alábbi orvosi beavatkozások bármelyikén megy keresztül, mondja meg kezelőorvosának, hogy Ön Enap tablettát szed:
- bármilyen műtéti beavatkozás vagy érzéstelenítés (akár a fogorvosnál is).
- méh- vagy a darázscsípés kiváltotta allergiás reakció mértékét csökkentő kezelés (deszenzibilizáció).
- hemodialízis (nagyobb pórusátmérőjű membránnal) vagy egy (dextrán-szulfáttal végzett) LDL-aferezis nevű kezelés, mely gépi úton távolítja el a koleszterint a szervezetből.
Amikor először elkezdi szedni az Enap tablettát, kezelőorvosa gyakran meg fogja mérni a vérnyomását, hogy megbizonyosodjon afelől, hogy Ön a megfelelő adagot kapta. Ezen felül, néhány betegnél a kezelőorvos olyan vizsgálatok elvégzését is szükségesnek tarthatja, amelyek a kálium- és a kreatininszintet (a veseműködést tükröző laboratóriumi vizsgálat), illetve májenzimszintet méri.
Gyermekek és serdülők
Korlátozott mennyiségű adat áll rendelkezésre az Enap tabletta alkalmazásával kapcsolatban 6 év feletti, magas vérnyomású gyermekek esetében, szívbetegségben szenvedő gyermekekről pedig nincs adat. Az Enap tabletta szedése gyermekek számára a magas vérnyomás kezelésén kívül más javallatokban nem javasolt.
Egyéb gyógyszerek és az Enap tabletta
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről. Erre azért van szükség, mert az Enap tabletta befolyásolhatja bizonyos gyógyszerek hatását és egyes gyógyszerek befolyásolhatják az Enap tabletta hatását. Lehet, hogy kezelőorvosának meg kell változtatnia a gyógyszerek adagját, és/vagy egyéb óvintézkedéseket tehet.
- Ha Ön angiotenzin II-receptor-blokkolót (ARB) vagy aliszkirént szed (Lásd még a "Ne szedje az Enap tablettát" és a "Figyelmeztetések és óvintézkedések" pontok alatti információt).
- Káliummegtakarító vízhajtók (pl. spironolakton, eplerenon, triamteren vagy amilorid), káliumpótlók vagy káliumtartalmú sópótló készítmények, egyéb készítmények (pl. heparin, ami a vérrögök kialakulásának megelőzésére szolgáló gyógyszer; bakteriális fertőzések kezelésére alkalmazott trimetoprim és ko-trimoxazol más néven trimetoprim/szulfametoxazol; ciklosporin, amely az átültetett szerv kilökődésének megakadályozására alkalmazott immunszuppresszív gyógyszer), melyek növelhetik a vér káliumszintjét, ami magas káliumszinthez, hiperkalémiához vezethet. Az enyhe fokú hiperkalémia, ha egyáltalán okoz, akkor is csak kevés mellékhatással jár, és általában vérvizsgálattal vagy elektrokardiogrammal (EKG) állapítják meg.
- Vízhajtók, mint pl. a tiazid diuretikumok vagy kacsdiuretikumok, pl. a furoszemid, a bumetanid, más vérnyomáscsökkentő gyógyszerek, valamint a nitroglicerin, más nitrát-készítmények és egyéb értágítók. Enalaprillal történő együttes alkalmazásuk alacsony vérnyomást okozhat.
- Lítium. Ezt a gyógyszert bizonyos pszichiátriai betegségek kezelésére használják. Az enalapril lítiummal való együttes alkalmazása nem javasolt.
- Triciklusos antidepresszánsok, pl. az amitriptilin (depresszió kezelésére), antipszichotikumok, pl. a fenotiazin-származékok (súlyos szorongás enyhítésére), narkotikumok, pl. a morfin (közepes fokú vagy súlyos fájdalom kezelésére) vagy érzéstelenítők. Az enalaprilnak ezekkel a gyógyszerekkel történő együttes alkalmazása tovább csökkentheti az Ön vérnyomását.
- Nem-szteroid gyulladásgátlók (NSAID-ok, pl. a diflunizál vagy a diklofenák), vagy az aranyterápia, melyet - főleg az izmokat, csontokat és ízületeket érintő - fájdalmas betegségek kapcsán jelentkező fájdalom, merevség és gyulladás enyhítésére alkalmaznak. Ezek a gyógyszerek, enalaprillal együtt szedve megakadályozhatják a vérnyomás megfelelő beállítását, és növelhetik a vér káliumszintjét. Az aranyterápia - ACE-gátlóval, pl. enalaprillal, együtt alkalmazva - az arc kipirulását, hányingert, hányást és alacsony vérnyomást okozhat.
- Szimpatomimetikumok, pl. az efedrin, a noradrenalin vagy az adrenalin, melyeket alacsony vérnyomás, sokk, szívelégtelenség, asztma vagy allergia kezelésére alkalmaznak.
- Antidiabetikus gyógyszerek, mint pl. az inzulin és a szájon át szedhető vildagliptin, melyeket a vércukorszint csökkentésére alkalmaznak.
- Olyan gyógyszerek, amelyeket leggyakrabban hasmenés kezelésére (racekadotril) vagy az átültetett szervek kilökődésének megakadályozására alkalmaznak (temszirolimusz. szirolimusz, everolimusz és az mTOR-gátlók osztályába tartozó egyéb gyógyszerek). Lásd a "Figyelmeztetések és óvintézkedések" pontot.
Az Enap tabletta egyidejű bevétele étellel, itallal és alkohollal
Az Enap tabletta étkezéstől függetlenül bevehető, de bevételéhez egy pohár folyadékot meg kell inni.
Az alkohol fokozza az Enap tabletta vérnyomáscsökkentő hatását, ezért alkoholt a lehető legkisebb mennyiségben fogyasszon!
Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Terhesség
Az orvos azt fogja tanácsolni Önnek, hogy hagyja abba a gyógyszer szedését, mielőtt teherbe esik, vagy amint megtudja, hogy terhes. Az Enap helyett egy másik gyógyszert fog ajánlani Önnek. Az Enap szedése nem ajánlott a terhesség korai időszakában. Nem szabad szedni az Enap tablettát a 3. terhességi hónap után sem, mert súlyos károkat okozhat a magzatnak, ha a gyógyszert a terhesség harmadik hónapja után szedi.
Szoptatás
Közölje kezelőorvosával, amennyiben szoptat, vagy el szeretné kezdeni a szoptatást. A gyógyszer szedésének ideje alatt újszülöttek (a születést követő első hetekben) - és különösen a koraszülöttek - szoptatása nem javasolt. Idősebb csecsemő esetén kezelőorvosa tájékoztatni fogja Önt a gyógyszer szoptatás alatti alkalmazásának előnyeiről és kockázatairól, más kezelésekhez képest.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A gyógyszer hatása egyénenként eltérő lehet. Az enalapril kapcsán jelentett bizonyos mellékhatások néhány betegnél befolyásolhatják a járművezetéshez vagy a gépek kezeléséhez szükséges képességeket. Időnként előfordulhat szédülés vagy kimerültség.
Az Enap tabletta laktózt és nátriumot tartalmaz
Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
Ez a gyógyszer kevesebb mint 1 mmol (23 mg) nátriumot tartalmaz tablettánként, azaz gyakorlatilag "nátriummentes".
3. Hogyan kell szedni az Enap tablettát?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Adagolása magas vérnyomás esetén:
A javasolt kezdő adag napi egyszer 5-20 mg, az Ön vérnyomásától függően. Néhány betegnél ennél kisebb kezdő adag is alkalmazható. Vesebetegségben, szívbetegségben szenvedő, illetve só- és/vagy folyadékhiányos állapotban lévő betegeknél 5 mg vagy ennél kisebb kezdő adag alkalmazandó.
Ha Ön jelenleg nagy adagban szed vízhajtót (a vizelet mennyiségét növelő gyógyszert), előfordulhat, hogy orvosa arra kéri, hogy 2-3 nappal az Enap tabletta bevétele előtt hagyja abba annak szedését. Kezdő adagként 5 mg vagy ennél kisebb adag javasolt.
Amint a vérnyomása beállt a megfelelő értékre, a szokásos fenntartó adag egy tabletta (20 mg) vagy legfeljebb két tabletta (40 mg) naponta.
Adagolása szívbetegség esetén:
Szívbetegségben szenvedő betegeknél az Enap tablettát vízhajtóval, és amennyiben szükséges, digitálisszal (pangásos szívelégtelenségben vagy egyenetlen pulzus esetén alkalmazott gyógyszer) vagy béta-blokkolóval (magasvérnyomás, angina és szívbetegségek kezelésére alkalmazott gyógyszer) együtt adják. Ha a beteg vízhajtót szed, az enalapril-kezelés megkezdése előtt, amennyiben lehetséges, a vízhajtó adagját csökkenteni kell. A kezdő adag 2,5 mg és folyamatosan, 2-4 hét alatt szabad csak a szokásos fenntartó adagig emelni, ami egy (20 mg-os) tabletta naponta egyszer vagy két (10 mg-os) tabletta naponta kétszer. A maximális napi adag 40 mg, két egyenlő adagra osztva.
Csökkent veseműködés
Amennyiben Ön vesebetegségben szenved, az enalapril adagját - a veseműködéstől függően - módosítani kellett. A veseműködés megállapításához a vizelet kreatinin (egy melléktermék) mennyiségét meg kell mérni és vérvizsgálatot kell végezni.
Amennyiben Ön művese-kezelésben (dialízis) részesül, az Ön adagja minden nap változni fog. Kezelőorvosa el fogja mondani Önnek, hogy mekkora adagot kell szednie.
Időskorú betegek:
Az orvos az Ön veseműködése alapján fogja eldönteni, hogy Önnek mekkora adagot kell szednie.
Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél
Az enalapril magas vérnyomású gyermekeknél való alkalmazásáról kevés tapasztalat áll rendelkezésre. Ha a gyermek már le tud nyelni tablettát, az adagot a gyermek testtömege fogja meghatározni, illetve az, hogy vérnyomása hogyan reagál a gyógyszerre. A javasolt kezdő adag 20 kg feletti, illetve 50 kg alatti testtömegű gyermekeknél 2,5 mg, 50 kg, illetve afeletti testtömegű gyermekeknél 5 mg. Az Enap tablettát naponta egyszer kell bevenni. Az adagot a gyermek szükségleteinek megfelelően módosítani kell, maximum napi 20 mg-ig 20 kg feletti, illetve 50 kg alatti testtömegű gyermekeknél, illetve 40 mg-ig 50 kg feletti testtömegű gyermekeknél.
Vesebetegségben szenvedő csecsemők és gyermekek esetén
Vesebetegségben szenvedő csecsemők és gyermekek esetén enalapril adása nem javasolt.
Az Enap tablettát szájon át kell bevenni, étkezés alatt vagy attól függetlenül. A tablettát egy pohár folyadékkal, általában vízzel kell lenyelni. Törekedjen arra, hogy a napi adagot ugyanabban az időben vegye be minden nap! Fontos, hogy az orvos ellenkező utasításáig folytassa az Enap tabletta szedését.
Ha az Enap tabletta hatását túlzottan erősnek érzi, vagy a készítmény csekély hatásúnak bizonyul, forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.
Ha az előírtnál több Enap tablettát vett be
Azonnal forduljon kezelőorvosához, ha véletlenül túl sok tablettát vett be, vagy ha egy gyermek lenyelt néhányat.
A túladagolás leggyakoribb jelei és tünetei a vérnyomásesés és a stupor (majdnem teljes öntudatlansággal járó állapot). Egyéb tünetei lehetnek még a vérnyomásesés következtében fellépő szédülés vagy kábultság, az erőteljes és szapora szívverés, a szapora pulzus, a szorongás, a köhögés, a veseelégtelenség és a szapora légzés.
Ha elfelejtette bevenni az Enap tablettát
Ha kihagy egy adagot, folytassa a következővel, a szokásos rend szerint.
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.
Ha idő előtt abbahagyja az Enap tabletta szedését
Ha abbahagyja a gyógyszer szedését, a vérnyomása emelkedhet, a túl magasra emelkedett vérnyomás pedig befolyásolhatja a szív és a vese működését. A gyógyszer szedését csak orvosi utasításra hagyja abba!
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Feltétlenül hagyja abba azonnal az Enap tabletta szedését és forduljon orvoshoz, ha erősen szédül, főleg a kezelés kezdetén, vagy az adag emelését követően, vagy ha feláll.
Életbevágóan fontos, hogy azonnal abbahagyja az Enap tabletta szedését és hívjon orvosi segítséget, ha a bőre elkezd viszketni, légszomja lesz vagy zihálva veszi a levegőt és a keze, a szája, a torka, az arca vagy a szeme megduzzad.
Alább vannak felsorolva azon mellékhatások, amelyek az enalaprilt szedő betegeknél fordultak elő.
Nagyon gyakori (10-ből több mint 1 beteget érinthet):
Homályos látás, szédülés, köhögés, émelygés, gyengeség.
Gyakori (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
Fejfájás, depresszió, kórosan alacsony vérnyomás (beleértve a kizárólag felálláskor jelentkező vérnyomásesést is), ájulás, szívinfarktus vagy szélütés, mellkasi fájdalom, ritmuszavarok, mellkasi fájdalom (angina pektorisz), szapora szívverés, légszomj, hasmenés, hasi fájdalom, az ízérzés megváltozása, bőrkiütés, túlérzékenységi reakció (angioödéma) és fáradékonyság.
Nem gyakori (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet):
Vérszegénység, alacsony vércukorszint, zavartság, álmosság vagy álmatlanság, idegesség, bizsergő vagy zsibbadó érzés a végtagokban, forgó jellegű szédülés, felálláskor jelentkező vérnyomásesés, szapora, erőteljes szívverés, szívinfarktus (miokardiális infarktus) vagy szélütés (agyi érkatasztrófa), ami a magas kockázatú betegek esetében valószínűleg a nagymértékű vérnyomásesés következménye, orrfolyás, torokfájás és rekedtség, asztma, bélelzáródás, hasnyálmirigy-gyulladás, hányás, emésztési zavar, székrekedés, étvágytalanság, gyomorirritáció, szájszárazság, peptikus fekély, verejtékezés, viszketés, csalánkiütés, hajhullás, csökkent veseműködés vagy veseelégtelenség, fehérje jelenléte a vizeletben (ezt általában egy teszt mutatja ki), impotencia, izomgörcsök, kipirulás, fülcsengés, rossz közérzet, láz.
Ritka (1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
A vérkép megváltozása, pl. csökkent vörösvértest- és fehérvérsejtszám, csökkent vérlemezkeszám, a csontvelő működésének csökkenése, nyirokcsomó-bántalom, az immunrendszer védekezőképességét (pl. autoimmun-betegségek) és a tüdőt érintő hatások (pl. tüdőgyulladás, vízgyülem a tüdőben), rendellenes álmok, alvási zavarok, hideg végtagok (Raynoud-jelenség), orrnyálkahártya-gyulladás, szájnyálkahártya-gyulladás és -fekély, nyelvgyulladás, májelégtelenség, májgyulladás, sárgaság, céltáblára hasonlító bőrkiütések (eritéma multiforme), súlyos (pl. hólyagszerű duzzanatok kialakulásával és a bőr leválásával járó) bőrreakciók, a napi ürített vizeletmennyiség csökkenése, emlőmegnagyobbodás férfiaknál.
Nagyon ritka (10 000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
A hasi szervek vizenyője (ödéma).
Egy tünetegyüttesről is beszámoltak, ami a következő tünetek némelyikét vagy akár az összeset is magában foglalhatja: láz, vérerek gyulladása, izom- és ízületi fájdalom és -gyulladás, a vér összetevőit befolyásoló és általában vérvizsgálattal kimutatható vérképzőszervi zavar, bőrkiütés, fényérzékenység és a bőrön megjelenő egyéb hatások.
Laboratóriumi vizsgálatok eredményei
Néhány olyan mellékhatást észleltek, melyek befolyásolják a vérképet, és amiket csak laboratóriumi vizsgálatok mutatnak ki.
Gyakori (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet): magas káliumszint, magas kreatininszint (melléktermék),
Nem gyakori (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet): karbamidszint emelkedése (melléktermék), csökkent nátriumszint,
Ritka (1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet): emelkedett májenzimszintek, emelkedett bilirubinszint.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell az Enap tablettát tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó.
A nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.
A dobozon feltüntetett lejárati idő (EXP) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz az Enap tabletta?
A készítmény hatóanyaga az enalapril-maleát.
Enap 5 mg tabletta: 5 mg enalapril-maleát tablettánként.
Enap 10 mg tabletta: 10 mg enalapril-maleát tablettánként.
Enap 20 mg tabletta: 20 mg enalapril-maleát tablettánként.
Egyéb összetevők:
Enap 5 mg tabletta: magnézium-sztearát, hidroxipropilcellulóz, nátrium-hidrogén-karbonát, talkum, kukoricakeményítő, laktóz-monohidrát (129,8 mg).
Lásd 2. pont "Az Enap tabletta laktózt és nátriumot tartalmaz".
Enap 10 mg tabletta: magnézium-sztearát, nátrium-hidrogén-karbonát, talkum, kukoricakeményítő, laktóz-monohidrát (124,6 mg), vörös vas-oxid (E172).
Lásd 2. pont "Az Enap tabletta laktózt és nátriumot tartalmaz".
Enap 20 mg tabletta: magnézium-sztearát, nátrium-hidrogén-karbonát, talkum, kukoricakeményítő, laktóz-monohidrát (117,8 mg), vörös vas-oxid (E172) sárga vas-oxid (E172).
Lásd 2. pont "Az Enap tabletta laktózt és nátriumot tartalmaz".
Milyen az Enap tabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Enap 5 mg tabletta: fehér színű, kerek, lapos felületű, metszett élű, egyik oldalán mélynyomású bemetszéssel ellátott tabletta. A tabletta egyenlő adagokra osztható.
Enap 10 mg tabletta: vörösesbarna színű, kerek, lapos felületű, metszett élű, egyik oldalán mélynyomású bemetszéssel ellátott tabletta, felületén és a tabletta belső részén fehér pontokkal.
A tablettán lévő bemetszés csak a széttörés elősegítésére és a lenyelés megkönnyítésére szolgál, nem arra, hogy a készítményt egyenlő adagokra ossza.
Enap 20 mg tabletta: halvány narancssárga színű, kerek, lapos felületű, metszett élű, egyik oldalán mélynyomású bemetszéssel ellátott tabletta.
A tablettán lévő bemetszés csak a széttörés elősegítésére és a lenyelés megkönnyítésére szolgál, nem arra, hogy a készítményt egyenlő adagokra ossza.
20 db vagy 30 db vagy 100 db tabletta OPA/Al/PVC//Al buborékcsomagolásban és dobozban.
Kiszerelés: 20x Törzskönyvi szám: OGYI-T-2081/07
ENAP 20 mg tabletta
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: KRKA d.d.
  • Hatóanyag: enalapril
  • ATC: Enalapril
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Tájékoztató jellegű, nem támogatott fogyasztói ár: 562 Ft Lefoglalom

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27, +33 °C
Minimum: +11, +20 °C

Pár órára kisüt a nap, de időnéóként erősen felhős lesz az ég. Nagyobb eséllyel a Dunától keletre alakulnak ki záporok, zivatarok. Időnként megélénkülő északkeleti szél mellett 27, 33 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn nem jön front, de melegedés kezdődik. A fokozottan érzékenyeknél fáradékonyság, dekoncentráltság léphet fel, egyesek alvásproblémákat is tapasztalhatnak. A keringési panszokkal küzdők a következő napokban tartós tünetekre készüljenek. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)