+17° - +38°
Nincs front

EMANERA 20 mg gyomornedv-ellenálló kemény kapszula

EMANERA 20 mg gyomornedv-ellenálló kemény kapszula betegtájékoztatója

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER AZ EMANERA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?
Az Emanera ezomeprazol nevű gyógyszert tartalmaz. Ez az ún "protonpumpa-gátló" gyógyszerek csoportjába tartozik, melyek a gyomorban termelődő sósav mennyiségének csökkentésével hatnak.
Az Emanera a következők kezelésére használatos:
- "Gyomor-nyelőcső reflux betegség" (GERD) - Ebben az állapotban a sav a gyomorból bejut a (garatot a gyomorral összekötő) nyelőcsőbe, ezáltal fájdalmat, gyulladást és gyomorégést idéz elő. Ezt a gyógyszert azért adják, hogy:
- meggyógyítsa a nyelőcsövet, ha az károsodott vagy gyulladttá (lobossá) vált;
- meggátolja ezeknek az állapotoknak a kiújulását;
- enyhítsék az ezekben az állapotokban gyakran fellépő, kellemetlen panaszokat.
- A gyomorban, vagy a (vékony)bél felső szakaszán kialakult, Helicobacter pylori nevű baktériummal fertőzött fekélyek - Ha Ön ebben az állapotban van, orvosa bizonyos antibiotikumokkal együtt is rendelheti ezt a gyógyszert, hogy:
- meggyógyítsa a H. pylori fertőzéshez társuló nyombélfekélyeket;
- megelőzze az ezzel a baktériummal kapcsolatos fekélyek kiújulását.
- Ún. nem-szteroid gyulladásgátlók (NSAID-ok) okozta gyomorfekély - Ezt a gyógyszert azért adják, hogy:
- meggyógyítsa a NSAID-ok által az Ön gyomrában előidézett fekélyeket;
- meggátolja a gyomor- és a nyombélfekélyek kialakulását, ha Ön NSAID-okat szed.
- Hosszú távú kezelésre a fekélyvérzés ismétlődésének ezomeprazol intravénás adásával végzett prevenciója (megelőzése) után.
- A hasnyálmirigy sejtburjánzása okozta kórosan sok gyomorsav-termeléssel járó betegségében (Zollinger-Ellison-szindróma)
2. TUDNIVALÓK AZ EMANERA SZEDÉSE ELŐTT
Ne szedje az Emanera-t
- ha allergiás (túlérzékeny) az ezomeprazolra vagy az Emanera bármely egyéb összetevőjére;
- ha allergiás más protonpumpa-gátló gyógyszerekre;
- ha Ön nelfinavirt (HIV kezelésére használatos gyógyszert) szed.
Ne szedje az Emanera-t, ha az előbbiek bármelyike érvényes Önre. Ha bizonytalan, beszéljen orvosával vagy gyógyszerészével, mielőtt Emanera -t szedne.
Az Emanera fokozott elővigyázatossággal alkalmazható
Mielőtt Emanera-t szedne, forduljon orvosához vagy a gyógyszerészhez, ha:
- súlyos májproblémái vannak;
- súlyos veseproblémái vannak.
Az Emanera elfedheti más betegségek tüneteit. Ezért, ha a következők bármelyike előfordult Önnel mielőtt elkezdené szedni, vagy miközben szedi az Emanera-t, azonnal forduljon orvosához:
- ok nélkül jelentősen csökken a testsúlya és nyelési problémái vannak;
- gyomorfájdalom vagy emésztési zavar lép fel;
- ételt vagy vért kezd hányni;
- szurokfekete székletet ürít.
Ha az Emanera-t "szükség szerinti" alkalmazásra rendelték Önnek, értesítse orvosát, ha a tünetei továbbra is fennállnak, vagy megváltozik a jellegük.
Ha hasmenés jelentkezik az Emanera kezelés során, azonnal forduljon orvosához, mivel a protonpumpa-gátlók alkalmazása a (pl. Salmonella vagy Campylobacter okozta) gyomor-bél fertőzések kismértékben fokozott kockázatához vezethet.
A protonpumpa-gátlók szedése, mint például az Emanera, kissé megnövelheti a csípő-, csukló vagy gerinctörések kockázatát, főként, ha azt egy évnél hosszabb ideig alkalmazzák. Értesítse kezelőorvosát amennyiben Önnek csontritkulása (oszteoporózis) van, vagy kortikoszteroidokat szed (melyek növelhetik a csontritkulás kialakulásának kockázatát).
A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is. Ez azért szükséges, mert az Emanera befolyásolhatja egyes gyógyszerek működésének módját és néhány gyógyszer hatással lehet az Emanera-ra.
Ne vegyen be Emanera-t, ha Ön a következő gyógyszert szedi:
- Nelfinavir (HIV kezelésére használatos).
Számoljon be orvosának vagy gyógyszerészének arról, ha Ön szedi a következő gyógyszerek bármelyikét:
- atazanavir (HIV kezelésére használatos);
- ketokonazol, itrakonazol vagy vorikonazol (gombafertőzések kezelésére használatosak);
- digoxin (szívbetegség kezelésére);
- szakvinavir (HIV kezelésére használatos);
- citaloprám, imipramin vagy klomipramin (depresszió kezelésére);
- diazepám (szorongás kezelésére, izomlazításra, vagy epilepsziában használatos);
- fenitoin (epilepsziában használatos). Ha Ön fenitoint szed, orvosának ellenőriznie kell Önt, amikor elkezdi, ill. abbahagyja az Emanera szedését;
- véralvadásgátlók, pl. warfarin. Előfordulhat, hogy orvosának ellenőriznie kell Önt, amikor elkezdi, ill. abbahagyja az Emanera szedését;
- cizaprid (emésztési panaszokra és gyomorégésre);
- klopidogrel (a vérrögképződés megelőzésére);
- rifampicin (tuberkulózis kezelésére);
- orbáncfű (Hypericum perforatum) (enyhe depresszió kezelésére).
Az Emanera csökkentheti a B12 vitamin felszívódását. Ezt figyelembe kell venni azoknak a betegeknek a hosszú távú terápiája során, akiknek a szervezetében csökkent mennyiségben van jelen a B12 vitamin.
Ha orvosa antibiotikumokat (amoxicillint és klaritromicint) is rendelt az Emanera-n kívül Helicobacter pylori fertőzés okozta fekélyek kezelésére, akkor rendkívül fontos, hogy beszámoljon orvosának minden egyéb, Ön által szedett gyógyszerről.
Az Emanera egyidejű bevétele bizonyos ételekkel vagy italokkal
A kapszulákat étellel, vagy éhgyomorra is beveheti.
Terhesség és szoptatás
Mielőtt Emanera-t szedne, tájékoztassa orvosát arról, ha Ön terhes vagy terhességet tervez. Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével. Orvosa eldönti, hogy Ön szedhet-e Emanera-t ez idő alatt.
Nem ismert, hogy az Emanera kiválasztódik-e az anyatejbe. Ennélfogva, nem szabad Emanera-t szednie, ha Ön csecsemőt szoptat.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Az Emanera valószínűleg nem befolyásolja az Ön gépjárművezetéshez, szerszámok vagy gépek kezeléséhez szükséges képességeit.
Fontos információk az Emanera egyes összetevőiről
Az Emanera szacharózt tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
3. HOGYAN KELL SZEDNI AZ EMANERA-T?
Az Emanera-t mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.
- Az Emanera nem ajánlott 12 évesnél fiatalabb gyermekek számára.
- Ha Ön hosszú időn keresztül szedi ezt a gyógyszert, orvosa bizonyos ellenőrző vizsgálatokat tarthat szükségesnek (legfőképpen, ha egy évnél tovább szedi).
- Ha orvosa azt mondta Önnek, hogy szükség szerint szedje ezt a gyógyszert, számoljon be neki arról, ha megváltoznak a tünetei.
A gyógyszer szedése
- A kapszulákat a nap folyamán bármikor beveheti.
- A kapszulákat étellel, vagy éhgyomorra is beveheti.
- A kapszulát egészben, egy pohár vízzel nyelje le. Ne rágja szét vagy törje össze a kapszulákat. Ez azért fontos, mert a kapszulák bevonattal ellátott szemcséket tartalmaznak - a bevonat meggátolja, hogy a gyomorsav lebontsa a gyógyszert. Fontos, hogy ne tegyen kárt a szemcsékben.
Mi a teendő, ha nehezére esik lenyelni a kapszulákat?
- Ha nehezére esik lenyelni a kapszulákat:
- Nyissa fel a kapszulát és ürítse a szemcséket fél pohár szénsavmentes (buborékmentes) vízbe. Ne használjon semmilyen más folyadékot.
- Igya meg a keveréket azonnal, de legfeljebb 30 percen belül. Mindig keverje fel az elegyet közvetlenül az előtt, hogy meginná.
- Annak érdekében, hogy biztosan bevegye az összes orvosságot, öblítse ki a poharat alaposan fél pohár vízzel, majd igya meg ezt is. A szilárd szemcsék tartalmazzák a gyógyszert - ne rágja szét és ne törje össze őket.
- Ha egyáltalán nem képes nyelni, a kapszula tartalma egy kevés vízzel összekeverve fecskendőbe tölthető. Ez után csövön (ún. "gyomorszondán") keresztül beadható közvetlenül az Ön gyomrába.
Mennyit kell a készítményből bevenni?
- Orvosa megmondja Önnek, hogy mennyi kapszulát szedjen, ill. ezt milyen hosszú ideig tegye. Ez az Ön állapotától, életkorától és attól függ, hogy milyenek a májfunkciói.
- A szokásos adagolást az alábbiak foglalják össze:
Gyomor-nyelőcső reflux betegség (GERD) okozta gyomorégés:
Felnőttek és 12 éves vagy idősebb gyermekek:
- Ha orvosa megállapította, hogy az Ön nyelőcsöve kismértékben károsodott, a szokásos adag naponta egy 40 mg-os Emanera kapszula 4 héten keresztül. Orvosa azt mondhatja Önnek, hogy szedje ugyanezt az adagot további 4 hétig, ha a nyelőcsöve még nem gyógyult meg.
- A szokásos adag a nyelőcső gyógyulása után naponta egy 20 mg-os Emanera kapszula.
- Ha nem károsodott a nyelőcsöve, akkor a szokásos adag naponta egy 20 mg-os Emanera kapszula. Amennyiben állapota stabilizálódott, orvosa azt mondhatja Önnek, hogy szükség szerint szedje a gyógyszerét - naponta legfeljebb egy 20 mg-os Emanera kapszulát vehet be.
- Ha súlyos májproblémái vannak, orvosa alacsonyabb adagot írhat elő Önnek.
Helicobacter pylori fertőzés okozta fekélyek kezelése és kiújulásuk megelőzése:
- Felnőttek (18 éves vagy idősebb korúak): a szokásos adag naponta kétszer egy, 20 mg-os Emanera kapszula, egy héten keresztül.
- Orvosa ezen kívül antibiotikumok - amoxicillin és klaritromicin - szedését is előírja Önnek.
Nem-szteroid gyulladásgátlók (NSAID-ok) okozta fekélyek kezelése:
- Felnőttek (18 éves vagy idősebb korúak): A szokásos adag naponta egyszer egy 20 mg-os Emanera kapszula, 4-8 héten keresztül.
Gyomorfekélyek megelőzése, ha Ön NSAID-okat (nem-szteroid gyulladásgátlókat) szed:
- Felnőttek (18 éves vagy idősebb korúak): A szokásos adag naponta egyszer egy 20 mg-os Emanera kapszula.
Hosszan tartó kezelésre, a fekélyvérzés ismétlődésének intravénásan (visszérbe) adott ezomeprazollal végzett megelőzése után:
- Felnőttek (18 éves vagy idősebb korúak): A szokásos adag naponta egyszer egy 40 mg-os Emanera kapszula, 4 héten keresztül.
A hasnyálmirigy sejtburjánzása okozta kórosan sok gyomorsav-termelés (Zollinger-Ellison-szindróma) kezelése:
- Felnőttek (18 éves vagy idősebb korúak): A szokásos adag naponta kétszer egy 40 mg-os Emanera kapszula.
- Orvosa az Ön szükségleteitől függően állítja be az adagot és azt is eldönti, hogy milyen hosszú ideig szükséges szednie a gyógyszert. A maximális adag 80 mg kétszer naponta.
Ha az előírtnál több Emanera-t vett be
Ha többet vett be Emanera-ból az előírt adagnál, azonnal kérje orvosa vagy gyógyszerésze tanácsát.
Ha elfelejtette bevenni az Emanera-t
- Ha elfelejtett bevenni egy adagot, vegye be, amint eszébe jut. Ha azonban már csaknem ideje bevenni a következő adagot, hagyja ki az elmulasztott dózist.
- Ne vegyen be kétszeres adagot (két adagot egyszerre) a kihagyott adag pótlására.
Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.
4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK
Mint minden gyógyszer, így az Emanera is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Ha a következő, súlyos mellékhatások bármelyikét észleli, hagyja abba az Emanera szedését és azonnal forduljon orvoshoz:
- Hirtelen fellépő légúti sípolás; az ajak, a nyelv, a garat, vagy a test duzzanata; bőrkiütés; ájulás; nyelési nehézségek (súlyos allergiás reakció).
- A bőr kivörösödése hólyagképződéssel, vagy hámlással. Súlyos hólyagképződés és vérzés jelentkezhet az ajkakon, a szemen, a szájban, az orrban, és a nemi szerveken. Ez Stevens-Johnson-szindróma, vagy toxikus epdidermális nekrolízis lehet.
- Sárga bőr, sötét vizelet és fáradtság - ezek májproblémák tünetei lehetnek.
Ezek a hatások ritkák, ezer ember közül egynél kevesebbet érintenek.
További mellékhatások többek között:
Nagyon gyakori: 10 közül egynél több betegen fordul elő
Gyakori: 100 közül 1-10 betegen fordul elő
Nem gyakori: 1000 közül 1-10 betegen fordul elő
Ritka: 10 000 közül 1-10 betegen fordul elő
Nagyon ritka: 10 000 közül egynél kevesebb betegen fordul elő
Nem ismert: Gyakorisága a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg.
Gyakori
- Fejfájás.
- Gyomor-, vagy bélbántalmak: hasmenés, gyomorfájdalom, székrekedés, bélgázok.
- Hányinger, hányás.
Nem gyakori
- Lábfej- és bokaduzzanat.
- Alvászavar (álmatlanság).
- Szédülés, zsibbadásérzés vagy "hangyamászás" érzés, álmosság.
- Forgó jellegű szédülés (vertigo).
- Szájszárazság.
- A májműködésről tájékoztató vérvizsgálati eredmények változásai.
- Bőrkiütés, göbcsés kiütés (csalánkiütés), bőrviszketés.
- Csipö-, csukló- vagy gerinctörés.
Ritka
- Vérproblémák, többek között csökkent fehérvérsejtszám (leukopénia) és vérlemezkeszám (trombocitopénia). Ez gyengeséget, bőr alatti bevérzéseket okozhat, ill. nagyobb valószínűséggel alakulhatnak ki fertőzések.
- Alacsony nátrium szint a vérben. Ez gyengeséget, hányingert, izomgörcsöket okozhat.
- Izgatottság, zavarodottság, vagy nyomott kedélyállapot érzése.
- Az ízérzékelés változásai.
- Látászavarok, pl. homályos látás.
- Hirtelen fellépő légúti sípolás, vagy légszomj (hörgőgörcs).
- A szájüregi nyálkahártya gyulladása.
- "Szájpenész" néven ismert gombafertőzés, mely a bélben is kialakulhat.
- Májproblémák, többek között sárgaság, ami a bőrt sárgára, a vizeletet sötétre színezheti és fáradtság-érzést okozhat.
- A testszőrzet kihullása (alopecia).
- Napfény hatására jelentkező bőrkiütés.
- Ízületi fájdalom (artralgia), izomfájdalom (mialgia).
- Általános rossz közérzet, gyenge erőnlét.
- Fokozott verejtékezés.
Nagyon ritka
- A vérsejtszámok változásai, pl. fehérvérsejtek hiánya (agranulocitózis), a vörös-, ill. fehérvérsejtek, továbbá a vérlemezkék számának csökkenése (pancitopénia).
- Amennyiben Ön több mint 3 hónapon keresztül szedi az Emanera-t, lehetséges, hogy a vérében található magnézium szintje csökken. Az alacsony magnéziumszint tünetei lehetnek a kimerültség, önkéntelen izom-összehúzódások, tájékozódási zavar, görcsök, szédülés, megnövekedett pulzus. Amennyiben ezen tünetek bármelyikét tapasztalja, azonnal értesítse kezelőorvosát. Az alacsony magnéziumszint a vérben lévő kálium- és kalciumszint csökkenéséhez is vezethet. A magnéziumszint ellenőrzése érdekében orvosa a rendszeres vérvétel mellett dönthet.
- Agresszív viselkedés.
- Nem létező dolgok látása, érzékelése, vagy hallása (hallucinációk).
- Súlyos, májelégtelenséghez és agyi gyulladáshoz vezető májproblémák.
- Hirtelen fellépő bőrkiütés, hólyagképződés vagy hámlás a bőrön. Ez magas lázzal és ízületi fájdalommal társulhat (eritéma multiforme, Stevens-Johnson-szindróma, toxikus epidermális nekrolízis).
- Izomgyengeség.
- Súlyos veseproblémák.
- Emlőnagyobbodás férfiakban.
Rendkívül ritkán az Emanera fehérvérsejtekre kifejtett hatása immunhiányos állapothoz vezethet. Ha lázzal, súlyos, általános elesettséggel járó fertőzése van, vagy a láz lokális fertőzés tüneteivel (pl. nyaki, torok-, szájüregi fájdalom; vizeletürítési nehézségek) jár, mindenképpen forduljon orvosához amilyen hamar lehetséges, hogy vérvizsgálattal kizárhassák a fehérvérsejt-hiányt (agranulocitózis). Fontos, hogy felvilágosítást adjon az Ön által ekkor szedett gyógyszerekről.
Ne aggassza a lehetséges mellékhatások ezen felsorolása - lehetséges, hogy egyik sem jelentkezik Önön. Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.
5. HOGYAN KELL A Z EMANERA-T TÁROLNI?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A csomagoláson feltüntetett lejárati idő után ne szedje az Enamera gyomornedv-ellenálló kemény kapszulát!
A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
OPA/Al/PE + DES film/Al + PE fólia buborékcsomagolás
A nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.
OPA/Al/PVC/Al fólia buborékcsomagolás
Legfeljebb 30 °C-on tárolandó.
A nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.
HDPE tartály tabletták számára
A műanyag tartályt tartsa jól lezárva, a nedvességtől való védelem érdekében.
A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK
Mit tartalmaz az Emanera?
- A készítmény hatóanyaga az ezomeprazol. A gyomornedv-ellenálló kemény kapszula 20 mg vagy 40 mg ezomeprazolt tartalmaz (magnézium-dihidrát formájában).
- Egyéb összetevők:
A kapszulában lévő szemcsékben: szacharóz, kukoricakeményítő, povidon K30, nátrium-laurilszulfát, poli(vinil) alkohol, titándioxid (E171), makrogol 3000, makrogol 6000, talkum, nehéz magnézium-karbonát, metakrilsav-etilakrilát kopolimer (1:1) 30%-os diszperzió, poliszorbát 80.
A kapszulahéjban: zselatin, titán-dioxid (E171), vörös vas-oxid (E172).
Milyen az Emanera készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
A 20 mg-os gyomornedv-ellenálló kemény kapszula alsó és felső része enyhén rózsaszínű. A kapszulák fehér-csaknem fehér szemcséket tartalmaznak.
A 40 mg-os gyomornedv-ellenálló kemény kapszula alsó és felső része tört rózsaszínű. A kapszulák fehér-csaknem fehér szemcséket tartalmaznak.
7, 14, 15, 28, 30, 50, 56, 60, 90, 98 vagy 100 db kapszula buborékcsomagolásban és dobozban, vagy
98 kapszula műanyag tartályban. Ne egye meg a tartályban található páraelnyelő kapszulát.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

Kiszerelés: 30x buborékcsomagolásban (opa/al/pvc/al)

Törzskönyvi szám: OGYI-T-21238/14

EMANERA 20 mg gyomornedv-ellenálló kemény kapszula

Forgalomba hozatali engedély jogosultja: KRKA d.d.

Hatóanyag: esomeprazole

ATC: Esomeprazole

Normatív TB támogatás:

Vényköteles

Közgyógyellátásra adható:

Patikán kívül vásárolható

EÜ támogatásra adható:

EÜ Kiemelt támogatás:

Tájékoztató fogyasztói ár: 1349 Ft
A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.

Fogyasztói ár: 1349 Ft *

*az ár tájékozatató jellegű.

Kapcsolódó betegségek ( emésztőrendszeri megbetegedések )

Szeretném megvásárolni patikában, megkeresem a legközelebbi patikát:


Partner patikáink: logo BENU Gyógyszertár