Gyógyszerkereső

DUROGESIC 25 µg/óra transzdermalis tapasz

DUROGESIC 25 µg/óra transzdermalis tapasz

Hatóanyag:
fentanyl

ATC:
Fentanyl

Vényköteles

- Normatív TB támogatás: nem
- Közgyógyellátásra adható: igen
- EÜ támogatásra adható: igen; EÜ ár: 463 Ft
- EÜ 100 támogatásra adható: igen; EÜ 100 ár: 300 Ft

Kiszerelés:
5x


Kedvezményes árak:

4631 Ft

4631 Ft

Törzskönyvi szám: OGYI-T-4530/01
Gyártó: Janssen-Cilag

( * : az ár tájékozatató jellegű. )

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Durogesic és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Durogesic az opioidoknak nevezett erős fájdalomcsillapítók csoportjába tartozik. Hatóanyaga a fentanil lassan szabadul fel a tapaszból, és a bőrön keresztül a szervezetbe jut.
A Durogesic erős fájdalomcsillapító, mely csak tartós és erős fájdalmak enyhítésére használható.

2. Tudnivalók a Durogesic alkalmazása előtt

Ne alkalmazza a Durogesic-et
- ha allergiás a fentanilra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére,
- sebészeti beavatkozást követő vagy heveny fájdalom csillapítására,
- a légzés súlyos lelassulása és felületessé válása (súlyos légzésdepresszió) esetén.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
FIGYELMEZTETÉS:
A Durogesic transzdermális tapasz olyan gyógyszer, amely gyermekek számára életveszélyes lehet.
Ez vonatkozik a használt transzdermális tapaszokra is.
Tartsa szem előtt, hogy e gyógyszer kinézete felkeltheti a gyermekek érdeklődését, és ez néhány esetben halálos kimenetelhez vezethet.
A Durogesic transzdermális tapasz életveszélyes mellékhatásokat okozhat olyan személyeknél, akik nem használnak rendszeresen orvos által felírt opioid gyógyszereket.
A tapasz véletlen áthelyeződése tapaszt nem viselő személyre
A tapaszt kizárólag olyan személy bőrén szabad alkalmazni, akinek azt az orvos felírta. Olyan eseteket jelentettek, amikor a tapasz például közös ágyban fekvéskor vagy szoros fizikai kontaktus során véletlenül valaki más testére ragadt át. A tapasz véletlen áthelyeződése (különösen gyermekre), opioid túladagolást okozhat. A tapasz véletlen áthelyeződésekor azonnal távolítsa el azt a tapaszt nem viselő bőréről és kérjen orvosi segítséget
A Durogesic tapaszt nem szabad szétvágni. Szétvált, elvágott vagy bármilyen módon sérült tapaszt nem szabad felhasználni.

A Durogesic alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A Durogesic fokozott elővigyázatossággal alkalmazható, ha az alább felsorolt betegségek bármelyikében szenved:
- tüdőbetegségek vagy légzési nehézség,
- szívbetegségek (lassú, szabálytalan szívműködés), alacsony vérnyomás,
- beszűkült máj- vagy veseműködés,
- fokozott koponyaűri nyomás, agydaganat,
- tartós székrekedés,
- miaszténia grávisz (az izmok fáradékonyságát és gyengeségét okozó betegség).
Ilyen esetben feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, mert a Durogesic tapaszt csak fokozott ellenőrzés mellett szabad alkalmaznia.
Ha Ön súlyos beteg, nagyon sovány vagy időskorú, akkor érzékenyebben reagálhat a Durogesic hatásaira.
Ha a Durogesic alkalmazása alatt láz lép fel, értesítse kezelőorvosát, mivel a láz befolyásolhatja a hatóanyag felszabadulását és a bőrön keresztül történő felszívódását, ami túladagoláshoz vezethet.
Ugyanezen okból kerülni kell, hogy a bőrön lévő tapaszt közvetlen külső hőhatásnak tegye ki (lásd 3. pont \"Milyen tevékenység folytatható a Durogesic alkalmazása során?\")
Az egyéb erős fájdalomcsillapítókhoz hasonlóan a Durogesic tapasz is néhány esetben szokatlan álmosságot, a légzés lelassulását vagy gyengülését okozhatja. Ha a Durogesic a beteg légzését túlságosan lelassítja vagy gyengíti, a tapaszt azonnal el kell távolítani, és a kezelőorvost értesíteni kell. A kezelőorvos megérkezéséig a beteget ébren kell tartani beszéddel, mozgatással vagy időnkénti felrázással.
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, ha Ön alkohol, gyógyszer- vagy kábítószerfüggőségben szenved vagy szenvedett korábban.
Ha a Durogesic-et hosszabb időn át alkalmazza, a fájdalomcsillapító hatás csökkenése (tolerancia), testi vagy pszichés függőség alakulhat ki. A Durogesic-kel való visszaélés vagy szándékosan helytelen alkalmazás túladagoláshoz és/vagy halálhoz vezethet.
Gyermekek
A Durogesic tapasz 2 évesnél fiatalabb gyermekeknek nem adható.
Egyéb gyógyszerek és a Durogesic
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
A Durogesic alkalmazása nem ajánlott, ha egyidejűleg MAO-gátló (depresszió elleni) kezelés szükséges. A Durogesic nem adható a MAO-gátló kezelés felfüggesztését követő 14 napon belül.
A Durogesic alkalmazása nem ajánlott, ha egyidejűleg buprenorfin-, nalbufin- vagy pentazocin-kezelés szükséges, mert részlegesen gátolják a fentanil fájdalomcsillapító hatását és az opioid-függő betegeknél megvonási tüneteket válthatnak ki.
Szigorú megfigyelés és/vagy az adag módosítása válhat szükségessé, ha a Durogesic tapaszt az alábbiakban felsorolt hatóanyagokat tartalmazó gyógyszerekkel kombinációban alkalmazzák:
- az AIDS kezelésére szolgáló bizonyos proteáz (fehérjebontó-enzim)-gátlók (mint például ritonavir és nelfinavir);
- fertőzések kezelésére alkalmazott bizonyos antibiotikumok (mint például klaritromicin, troleandomicin és rifampicin);
- gombás fertőzések kezelésére szolgáló bizonyos gyógyszerek (mint például ketokonazol, itrakonazol, flukonazol, vorikonazol);
- szívre és érrendszerre ható bizonyos gyógyszerek (például egyes kalcium-csatorna gátlók, mint a verapamil és diltiazem);
- szívritmuszavar kezelésére szolgáló bizonyos gyógyszerek (mint például amiodaron);
- a depresszió kezelésére szolgáló bizonyos gyógyszerek (mint például nefazodon);
- görcsös állapotok kezelésére szolgáló bizonyos gyógyszerek (mint például karbamazepin, fenobarbitál és fenitoin);
- ha olyan gyógyszereket szed, amelyek a reakcióit csökkentik (opioid fájdalomcsillapítók, nyugtatók, altatószerek, izomlazítók, egyes allergiaellenes gyógyszerek stb.), tájékoztassa kezelőorvosát. Ezeket a gyógyszereket csak az előírásnak megfelelően szedheti, mert egyesített hatásuk álmosságot okozhat;
- egyéb erős fájdalomcsillapítók (buprenorfint, nalbufint vagy pentazocint);
Tájékoztassa kezelőorvosát, ha depresszió kezelésére bizonyos gyógyszereket szed, mint például szerotonin-visszavétel gátlók (SSRI-k) vagy szerotonin-noradrenalin-visszavétel gátlók (SNRI-k) vagy monoamino-oxidáz-gátlók (MAO-gátlók). A felíró orvosnak tudnia kell, ha ezen gyógyszerek bármelyikét szedi, mert néhány esetben ezek és a Durogesic együttes alkalmazása során szerotonin szindróma (a szerotonin szindróma tünete lehet többek között: nyugtalanság, hallucinációk, testhőmérséklet emelkedés, szapora szívverés, ingadozó vérnyomás, izommerevség, a járás nehezítettsége, hasmenés) megjelenését jelentették, amely akár életveszélyes állapot is lehet.
Általános érzéstelenítés alkalmazása előtt tájékoztassa altatóorvosát, kezelőorvosát, fogorvosát, hogy Durogesic tapaszt használ.
A Durogesic egyidejű alkalmazása étellel, itallal és alkohollal
Alkohol fogyasztását kerülni kell a Durogesic tapasz használata alatt, mivel együttes hatásuk álmosságot okozhat, illetve növelheti a légzési problémák kockázatát. Az alkoholfogyasztással kapcsolatban felmerülő kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.
Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával.
Terhesség
A Durogesic a terhesség alatt nem alkalmazható, illetve csak akkor, ha erre feltétlenül szükség van.
Kezelőorvosa el fogja dönteni - az előny/kockázat gondos mérlegelése alapján - hogy Ön használhatja-e a Durogesic tapaszt.
Durogesic alkalmazása vajúdás és szülés alatt nem ajánlott, mert a fentanil átjut a méhlepényen, és a magzatnál vagy az újszülöttnél légzési nehézségeket okozhat, illetve mert a fentanil rövid ideig tartó fájdalomcsillapításra nem alkalmazható.
Szoptatás
A Durogesic hatóanyaga kiválasztódik az anyatejbe, és nyugtató hatást, illetve a légzés gátlását okozhatja a szoptatott csecsemőnél.
A Durogesic szoptató nőnél történő alkalmazása nem ajánlott. A kezelés alatt, illetve a tapasz eltávolítását követő 72 óráig a szoptatást fel kell függeszteni, a termelődött anyatejet meg kell semmisíteni.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Durogesic befolyásolhatja az éberséget, a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket, ezért alkalmazásának és hatásának időtartama alatt (különösen a kezelés kezdeti szakában) nem szabad gépjárművet vezetni vagy baleseti veszéllyel járó munkát végezni. Ilyen jellegű tevékenységek végzésével kapcsolatban a kezelés későbbi szakában kövesse kezelőorvosa utasítását.
3. Hogyan kell alkalmazni a Durogesic-et?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Minden tapaszban 72 órára elegendő fájdalomcsillapító hatóanyag (fentanil) van. Egy tapasz csak egyszer, és legfeljebb 72 órán keresztül használható. A tapaszt a nap azonos időszakában kell cserélni. Ha kezelőorvosa utasításának megfelelően egyszerre több tapaszt használ, akkor a tapaszcserére vonatkozó utasítás valamennyi alkalmazott tapaszra vonatkozik.
A könnyebb követhetőség érdekében, célszerű naptárában bejelölni az aktuális \"cserenapokat\".
A Durogesic felnőttek és olyan 2-16 éves gyermekek kezelésére javallott, akiket erős fájdalomcsillapítóval korábban már kezeltek. Erős fájdalomcsillapítóval még nem kezelt felnőttek esetén kevés tapasztalat áll rendelkezésre. Kezelőorvosa fogja meghatározni az adagot, aki azt egyedileg fogja az Ön számára beállítani.
Hogyan kell a bőrre ragasztani a Durogesic-et?
1. lépés: A tasak kinyitása
Minden Durogesic lezárt tasakban található. A tapaszt mindaddig ne vegye ki a tasakból, amíg nem áll készen annak használatára/felragasztására. Amikor készen áll a tapasz felragasztására, keresse meg a forrasztás mentén futó, előre perforált jelölést (ezt a tapasz csomagolásán egy nyíl jelzi). A jelölés mentén hajtsa össze a tasakot, majd óvatosan tépje el a tasak anyagát. Nyissa szét a tasak mindkét oldalát, majd nyissa ki, mint egy könyvet. Ne használjon ollót.
Ha a tapaszon bármilyen sérülést, károsodást talál, ne használja. Sohase vágja ketté a tapaszt. Az üres tasakot se dobja el.
2. lépés: Távolítsa el a tapaszon lévő védőréteg mindkét részét
Minden Durogesic-nek van egy átlátszó műanyag védőrétege, amely szét van vágva, és két darabban eltávolítható. Középen hajtsa félbe a tapaszt, és a védőréteg mindkét részét külön-külön távolítsa el. Ne érintse meg a tapasz öntapadó felszínét!
3. lépés: A tapasz felragasztása
Amint eltávolította az átlátszó műanyag védőréteget, ragassza a bőrére a tapaszt. Tenyerével határozottan nyomja a tapaszt, míg lassan 30-ig számol. Győződjön meg arról, hogy az egész tapasz rátapadt a bőrre, különösen a sarkoknál tapadjon szorosan.
4. lépés: Ha befejezte a műveletet, mossa meg a kezét.
Hová kell ragasztani a Durogesic-et?
A tapasz ép, szőrmentes területre helyezhető a test felső részén vagy a felkaron. A bőrön ne legyen semmiféle sérülés/vágás, bőrfolt, szőr. A szőrös bőrfelületről a szőrt ollóval vágja le, de ne borotválja (mivel az irritálja a bőrt).
A bőr legyen teljesen tiszta és száraz. A tapasz felhelyezése előtt az érintett bőrfelületen ne használjon krémeket, hidratáló anyagokat, olajat, hintőport, stb. Ha a felragasztás előtt a bőrt meg kell tisztítani, akkor csak tiszta vizet használjon. Ne használjon szappant vagy más tisztítószert. Ne ragassza fel a tapaszt közvetlenül meleg fürdő vagy zuhany után. Várjon, amíg a bőr teljesen megszárad és lehűl.
Ne ragassza a tapaszt ugyanarra a helyre kétszer egymás után.
Olyan helyre ragassza a tapaszt, amelyet könnyű, laza öltözék fed, és nem takar szoros vagy testre simuló ruházat.
Alkalmazása gyermekeknél
Gyermekeknek a javasolt alkalmazási terület a hát felső része. Ezáltal csökkenthető annak a lehetősége, hogy a gyermek eltávolítsa a tapaszt az alkalmazás helyéről.
Mit kell tenni, ha leesik a Durogesic?
Ha a Durogesic leesik, mielőtt váltani kellene, azonnal helyezzen fel egy újat. Ezt az új (pótló) tapaszt 72 óra múlva kell cserélni. Tartsa be a felragasztásra vonatkozó utasításokat. Ha a tapaszok rendszeresen leesnek, beszélje meg kezelőorvosával, gyógyszerészével vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberrel, hogy hogyan ragassza fel azokat (mert ilyen esetben nagy valószínűséggel nem megfelelően jár el a tapasz felhelyezésekor).
Mit kell tenni, ha véletlenül más személyre tapad a tapasz?
Csak annak a személynek a bőrére szabad a tapaszt felragasztani, akinek az orvos felírta. Néhány esetben előfordult, hogy a tapasz véletlenül a beteggel közös ágyban fekvő családtagra ragadt. Ilyen esetben a tapaszt azonnal el kell távolítani, és tájékoztatni kell az esetről a beteg kezelőorvosát.
Mit kell tennie, ha elfelejtette cserélni a tapaszt?
Ha elfelejtette a tapasz cseréjét, amint eszébe jut, cserélje le azt. Naptár használata segíti Önt abban, hogy a megfelelő időben történjenek a tapaszcserék.
Ha hosszabb idő eltelte után cseréli a tapaszt, erről tájékoztassa kezelőorvosát, mert szüksége lehet egyéb fájdalomcsillapítóra is.
A Durogesic alkalmazásának abbahagyása
Csak kezelőorvosa dönthet arról, hogy Ön abbahagyhatja-e a Durogesic használatát. Ezért soha ne hagyja abba a tapasz alkalmazását anélkül, hogy kezelőorvosával megbeszélte volna.
Ha hirtelen abbahagyja, rosszul érezheti magát.
A tapasz elhagyása után csak kezelőorvosa tudtával kezdheti el újból annak alkalmazását.
A kezelés teljes ideje alatt kövesse kezelőorvosa utasításait.
Mit kell tennie, ha túl sok vagy nem megfelelő hatáserősségű tapaszt alkalmazott?
Távolítsa el a tapasz(oka)t, és azonnal keresse fel kezelőorvosát, ha a felírtnál több tapaszt ragasztott fel vagy más erősségű tapaszt alkalmazott.
Milyen hosszú ideig használható a Durogesic-et?
A Durogesic tartós fájdalom kezelésére szolgál. Kezelőorvosa mondja meg Önnek, hogy várhatóan mennyi ideig kell használnia a Durogesic-et.
Milyen gyorsan hat a Durogesic?
Legalább egy napnak el kell telnie, amíg a Durogesic hatása teljessé válik. Ezért a kezelés első napján kiegészítő fájdalomcsillapítóra is szükség lehet. Ezt követően a Durogesic folyamatosan enyhíti a fájdalmat, és ez által Ön abba tudja majd hagyni a kiegészítő fájdalomcsillapító(k) szedését. Ha a fájdalom időnként fellángol a Durogesic-kezelés mellett, akkor kezelőorvosa további fájdalomcsillapító(k) alkalmazását is elrendelheti.
Mi a teendő, ha a fájdalom erősödik?
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert, ha a Durogesic alkalmazása alatt fájdalma erősödik.
Kezelőorvosa emelheti a Durogesic adagját, és/vagy adhat más fájdalomcsillapítókat is.
Ha a Durogesic emelt adagja sem csökkenti fájdalmát, a kezelőorvos dönthet a Durogesic-kezelés felfüggesztéséről.
Milyen tevékenység folytatható a Durogesic alkalmazása során?
A Durogesic tapasz vízálló, tehát Ön zuhanyozhat vagy fürödhet a tapasz viselésekor, de nem dörzsölheti a tapaszt. Természetesen úszhat is, de ne viselje a tapaszt szoros vagy elasztikus fürdőruha vagy pánt/öv alatt.
Közvetlen külső hőforrás a Durogesic hatóanyagának fokozottabb felszabadulását eredményezheti, ezért kerülni kell a melegítő párna, forró vizes palack, elektromos takaró, fűtött vízágy, melegítő vagy szolárium lámpák használatát, a szaunázást, a hosszan tartó meleg fürdőt, meleg pezsgőfürdőt vagy a napozást.
Biztonságosan ragassza fel a Durogesic-et, úgy hogy az ne dörzsölődjön le, vagy ne ragadjon a partnerére, különösen akkor, ha Önnel egy ágyban fekszik.
Kezelőorvosa beleegyezésével a tapasz viselésekor tornázhat vagy sportolhat is.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
A legtöbb embernél a Durogesic alkalmazása nem okoz panaszokat. Néhány ember allergiás lehet a tapasz hatóanyagára a fentanilra vagy egyéb összetevőire.
- Mint minden hasonló fájdalomcsillapító, a Durogesic egyes esetekben okozhat szokatlan álmosságot, nehézlégzést, a légzés a vártnál lassúbbá vagy gyengébbé válhat. Ha a Durogesic a beteg légzését túlságosan lelassítja vagy gyengíti, a tapaszt azonnal el kell távolítani, és orvost kell hívni! Az orvos megérkezéséig a beteget ébren kell tartani beszéddel vagy időnkénti felrázással.
- Más fájdalomcsillapítóról Durogesic tapaszra történő váltáskor vagy a tapasz hirtelen elhagyásakor megvonási tünetek jelentkezhetnek, mint pl. hányinger, hányás, hasmenés, szorongás, hidegrázás. Ha ezek a tünetek jelentkeznek, tájékoztassa kezelőorvosát.
- A tapasz helyén néha tapasztalható bőrkiütés, bőrpír vagy enyhe viszketés. A tapasz eltávolítása után ez rendszerint eltűnik, illetve megszűnik. Ha a tapasz továbbra is irritálja a bőrét, erről tájékoztassa kezelőorvosát.
- Ha Ön már egy ideje Durogesic-et használ, előfordulhat, hogy a hatékonysága csökken (tolerancia alakulhat ki).
Felnőtteknél:

Nagyon gyakori mellékhatások (10 betegből több mint 1-nél fordulhat elő):
- aluszékonyság, szédülés, fejfájás
- hányinger, hányás, székrekedés
- Gyakori mellékhatások (10 betegből legfeljebb 1-nél fordulhat elő):
- túlérzékenység (súlyos, azonnali típusú allergiás reakció, például arcduzzanat, alacsony vérnyomás, légszomj, melyek a kezelés leállítása után megszűnnek)
- étvágytalanság
- álmatlanság, depresszió, szorongás, zavartság, hallucináció
- remegés, szokatlan vagy akár kellemetlen érzés is a bőrön (érzészavar)
- forgó jellegű szédülés (vertigo)
- szívdobogásérzés, szapora szívverés
- magas vérnyomás (hipertenzió)
- nehézlégzés
- hasmenés, szájszárazság, hasi fájdalom, felhasi fájdalom, emésztési zavar
- fokozott verejtékezés, viszketés, bőrkiütés, bőrvörösség
- izomgörcsök
- vizeletelakadás (vizeletretenció)
- fáradtság, perifériás ödéma (folyadék-visszatartás, általában a lábakban), erőtlenség, rossz közérzet, hidegérzet
- Nem gyakori mellékhatások (100 betegből legfeljebb 1-nél fordulhat elő):
- izgatottság, tájékozódási zavar, fokozott jó közérzet
- érzéscsökkenés, görcsrohamok, emlékezetkiesés (memóriazavar), csökkent éberségi szint, tudatvesztés
- homályos látás
- lassú szívverés, cianózis (a bőr és a nyálkahártyák kékes elszíneződése)
- alacsony vérnyomás (hipotenzió)
- a légzés lelassulása és felületessé válása, légzési elégtelenség
- bélelzáródás
- ekcéma, allergiás bőrgyulladás, bőrbetegség, bőrgyulladás, kontakt dermatitisz (bőrgyulladás érintkező bőrfelületen)
- izomrángás
- merevedési zavar, szexuális működészavar
- reakció az alkalmazás helyén, influenzaszerű megbetegedés, testhőmérséklet változás érzése, túlérzékenység az alkalmazás helyén, gyógyszermegvonási tünetegyüttes, láz
- Ritka mellékhatások (1000 betegből legfeljebb 1-nél fordulhat elő):
- pupillaszűkület
- légzéskimaradás, csökkent légcsere
- részleges bélelzáródás
- bőrgyulladás az alkalmazás helyén, ekcéma az alkalmazás helyén
Nem ismert gyakoriságú mellékhatások (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):
- anafilaxiás sokk, anafilaxiás reakció, anafilaxiaszerű reakció (túlérzékenységi reakciók)
- lassult légzés
- Gyermekeknél:

- Nagyon gyakori mellékhatások (10 betegből több mint 1-nél fordulhat elő):
- fejfájás
- hányás, hányinger, székrekedés, hasmenés
- viszketés
Gyakori mellékhatások (10 betegből legfeljebb 1-nél fordulhat elő):
- túlérzékenység (súlyos, azonnali típusú allergiás reakció, például arcduzzanat, alacsony vérnyomás, légszomj, melyek a kezelés leállítása után megszűnnek)
- étvágytalanság
- álmatlanság, szorongás, depresszió, hallucináció
- aluszékonyság, szédülés, remegés, érzéscsökkenés
- a légzés lelassulása és felületessé válása (légzésdepresszió)
- hasi fájdalom, felhasi fájdalom, szájszárazság
- bőrkiütés, fokozott verejtékezés, bőrvörösség
- izomgörcsök
- vizeletelakadás (vizeletretenció)
- perifériás ödéma (folyadék-visszatartás, általában a lábakban), fáradtság, reakció az alkalmazás helyén, erőtlenség
Nem gyakori mellékhatások (100 betegből legfeljebb 1-nél fordulhat elő):
- zavartság
- szokatlan vagy akár kellemetlen érzés is a bőrön (érzészavar)
- pupillaszűkület
- forgó jellegű szédülés (vertigo)
- cianózis (a bőr és a nyálkahártyák kékes elszíneződése)
- kontakt dermatitisz (bőrgyulladás érintkező bőrfelületen), bőrbetegség, allergiás bőrgyulladás, ekcéma
- gyógyszermegvonási tünetegyüttes, influenzaszerű megbetegedés
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Durogesic-et tárolni?
Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.
A használt és a nem használt Durogesic tapaszt egyaránt gyermekektől elzárva kell tartani! Nagy mennyiségű gyógyszer marad a tapaszban a használat után.
A dobozon és a tasakon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható/Felh.) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
A készítmény megsemmisítésére vonatkozó utasítások
A használt tapaszt ragadó felületével befelé össze kell hajtani, hogy önmagával összetapadjon, és biztonságossági, valamint környezetvédelmi szempontból megfelelő módon kell megsemmisíteni. A már használt és még nem használt tapasz véletlen alkalmazása, különösen gyermeknél halálos kimenetelhez vezethet. Valamennyi fel nem használt vagy lejárt tapaszt vissza kell vinni a gyógyszertárba.
A tapasz érintése után tiszta vízzel kezet kell mosni!

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Durogesic
- A készítmény hatóanyaga: fentanil.
- A Durogesic tapasz öt különböző erősségű és méretű formában elérhető.
- Durogesic 12 mikrogramm/óra transzdermális tapasz 2,1 mg fentanilt tartalmaz, a tapaszból óránként 12 mikrogramm fentanil szabadul fel.
- Durogesic 25 mikrogramm/óra transzdermális tapasz 4,2 mg fentanilt tartalmaz, a tapaszból óránként 25 mikrogramm fentanil szabadul fel.
- Durogesic 50 mikrogramm/óra transzdermális tapasz 8,4 mg fentanilt tartalmaz, a tapaszból óránként 50 mikrogramm fentanil szabadul fel.
- Durogesic 75 mikrogramm/óra transzdermális tapasz 12,6 mg fentanilt tartalmaz, a tapaszból óránként 75 mikrogramm fentanil szabadul fel.
- Durogesic 100 mikrogramm/óra transzdermális tapasz 16,8 mg fentanilt tartalmaz, a tapaszból óránként 100 mikrogramm fentanil szabadul fel.
- Egyéb összetevők: poliakrilát (tapadást biztosító anyagként), polietilén-tereftalát/etilén-vinilacetát kopolimer (hátlap) és polietilén-tereftalát, szilikonos (védőlap), jelölőfesték:
Durogesic 12 mikrogramm/óra transzdermális tapasz: narancssárga jelölőfesték
Durogesic 25 mikrogramm/óra transzdermális tapasz: piros jelölőfesték
Durogesic 50 mikrogramm/óra transzdermális tapasz: zöld jelölőfesték
Durogesic 75 mikrogramm/óra transzdermális tapasz: kék jelölőfesték
Durogesic 100 mikrogramm/óra transzdermális tapasz: szürke jelölőfesték
A tapasz nem tartalmaz tartósítószert és mesterséges színezőanyagot.
Milyen a Durogesic külleme és mit tartalmaz a csomagolás

Durogesic 12 mikrogramm/óra transzdermális tapasz:
Négyzet alakú, lekerekített sarkú, 5,25 cm2 felületű, áttetsző transzdermális tapasz, amely halvány narancssárga \"Durogesic 12 µg/h fentanyl\" felirattal jelölt PET/EVA hátlapból és a hatóanyagot tartalmazó poliakrilát adhezív mátrixból áll, amelyet egy szilikonozott PET védőlap borít. (D-Trans rendszer).
Durogesic 25 mikrogramm/óra transzdermális tapasz:
Négyzet alakú, lekerekített sarkú, 10,5 cm2 felületű, áttetsző transzdermális tapasz, amely halványpiros \"Durogesic 25 µg/h fentanyl\" felirattal jelölt PET/EVA hátlapból és a hatóanyagot tartalmazó poliakrilát adhezív mátrixból áll, amelyet egy szilikonozott PET védőlap borít. (D-Trans rendszer).
Durogesic 50 mikrogramm/óra transzdermális tapasz:
Négyzet alakú, lekerekített sarkú, 21 cm2 felületű, áttetsző transzdermális tapasz, amely világoszöld \"Durogesic 50 µg/h fentanyl\" felirattal jelölt PET/EVA hátlapból és a hatóanyagot tartalmazó poliakrilát adhezív mátrixból áll, amelyet egy szilikonozott PET védőlap borít. (D-Trans rendszer).
Durogesic 75 mikrogramm/óra transzdermális tapasz:
Négyzet alakú, lekerekített sarkú, 31,5 cm2 felületű, áttetsző transzdermális tapasz, amely világoskék \"Durogesic 75 µg/h fentanyl\" felirattal jelölt PET/EVA hátlapból és a hatóanyagot tartalmazó poliakrilát adhezív mátrixból áll, amelyet egy szilikonozott PET védőlap borít. (D-Trans rendszer).
Durogesic 100 mikrogramm/óra transzdermális tapasz:
Négyzet alakú, lekerekített sarkú, 42 cm2 felületű, áttetsző transzdermális tapasz, amely világosszürke \"Durogesic 100 µg/h fentanyl\" felirattal jelölt PET/EVA hátlapból és a hatóanyagot tartalmazó poliakrilát adhezív mátrixból áll, amelyet egy szilikonozott PET védőlap borít. (D-Trans rendszer).
1 db tapasz PET/LDPE/Al/akrilnitril védőtasakban.
5 db tasak dobozban.

Szeretném megvásárolni patikában, megkeresem a legközelebbi patikát:


Partner patikáink: logo BENU Gyógyszertár


Hasonló gyógyszerek (hatóanyag és ár +/- 25%)

Új gyógyszer keresése

Kövesse a Házipatikát:

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+25, +30 °C
Minimum:
+11, +16 °C

Hazánkban pénteken délelőtt napos, derült időre van kilátás, északkeleten képződhet kevés gomolyfelhő.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!