DUODART 0,5 mg/0,4 mg kemény kapszula

DUODART 0,5 mg/0,4 mg kemény kapszula betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Duodart és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Duodart-ot férfiaknál a dülmirigy (prosztata) megnagyobbodásának (jóindulatú, azaz benignus prosztata hiperplázia) kezelésére alkalmazzák. A prosztatának ezt a nem rákos eredetű megnagyobbodását a dihidrotesztoszteron hormon túltermelése okozza.

A Duodart két különböző gyógyszer, a dutaszterid és a tamszulozin kombinációja. A dutaszterid az ún. 5-alfa-reduktáz gátló gyógyszerek, a tamszulozin pedig az ún. alfa-blokkoló gyógyszerek csoportjába tartozik.

A prosztata megnagyobbodása vizelési problémákhoz vezethet, így nehezebb a vizeletürítés és gyakrabban kell vizelni. Előfordulhat, hogy a vizelési sugár lassabb és gyengébb. Amennyiben nem kezelik, fennáll a veszélye annak, hogy a vizelet teljesen elakad (akut vizeletretenció). Ilyenkor azonnali orvosi ellátásra van szükség. Egyes esetekben sebészi beavatkozással kell eltávolítani a prosztatát, vagy csökkenteni annak méretét.

A dutaszterid csökkenti a dihidrotesztoszteron termelését, aminek köszönhetően a prosztata összezsugorodik, és a tünetek enyhülnek. Így csökken az akut vizeletretenció veszélye, és kevésbé van szükség műtéti beavatkozásra. A tamszulozin ellazítja a prosztatában lévő izmokat, így könnyebbé válik a vizelés, és a tünetek gyorsan javulnak.


2. Tudnivalók a Duodart szedése előtt

Ne szedje a Duodart-ot
- ha Ön (mert ez a gyógyszer kizárólag férfiak kezelésére való);
- ha gyermek vagy 18 évnél fiatalabb serdülő;
- ha allergiás a dutaszteridre, más 5-alfa-reduktáz gátlókra, a tamszulozinra, a szójára, a földimogyoróra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére;
- ha alacsony a vérnyomása, amitől szédül, szédeleg vagy elájul (ortosztatikus hipotenzió);
- ha súlyos májbetegsége van.
-> Ha úgy gondolja, hogy ezek közül bármelyik fennáll az Ön esetében, ne szedje ezt a gyógyszert, amíg nem beszélt kezelőorvosával.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Duodart szedése előtt beszéljen kezelőorvosával.
- Egyes klinikai vizsgálatokban több olyan betegnél figyeltek meg szívelégtelenséget, aki dutaszteridet és egy alfa-blokkolónak nevezett másik gyógyszert is szedett, mint amilyen a tamszulozin; mint azoknál, akik csak dutaszteridet vagy csak alfa-blokkolót szedtek. A szívelégtelenség azt jelenti, hogy a szív nem képes annyi vért mozgatni a vérkeringésben, mint amennyit kellene.

- Kezelőorvosa mindenképpen tudjon róla, ha Önnek májproblémája van. Ha Önnek bármilyen, a májat érintő betegsége van, szükség lehet néhány további ellenőrző vizsgálatra a Duodart szedése alatt.

- Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát arról, ha súlyos veseproblémája van.

- Szürkehályog (katarakta) műtét. Ha szürkehályog műtétje lesz, kezelőorvosa megkérheti, hogy egy időre hagyja abba a Duodart szedését a műtét előtt. A műtét előtt mondja el a szemész szakorvosnak, hogy Duodart-ot vagy tamszulozint szed (vagy korábban szedett). A szakorvos megfelelő óvatossággal fog eljárni, hogy elkerülje a műtét alatti szövődményeket.

- Nők, gyermekek és serdülők nem nyúlhatnak hozzá szivárgó Duodart kapszulához, mert a hatóanyag a bőrön keresztül felszívódhat. Az érintett területet azonnal mossa le vízzel és szappannal, ha a kapszula hozzáért a bőréhez.

- Alkalmazzon gumióvszert szexuális együttlét alatt. Duodart-ot szedő férfiak ondójában találtak dutaszteridet. Amennyiben a partnere terhes vagy terhes lehet, nem szabad, hogy érintkezzen az Ön ondójával, mivel a dutaszterid befolyásolhatja a fiúmagzat normális fejlődését. Kimutatták, hogy a dutaszterid szedése mellett csökken a spermiumszám, az ondótérfogat és a spermiumok mozgóképessége. Ez csökkentheti az Ön nemzőképességét.

- A Duodart befolyásolja a PSA (prosztata-specifikus antigén) vérvizsgálat eredményét, amelyet néha a prosztatarák kimutatására alkalmaznak. Kezelőorvosa tud erről a hatásról, ennek ellenére mégis elvégeztetheti a vizsgálatot a prosztatarák kiszűrése érdekében. Ha Önnél PSA vérvizsgálatot végeznek, közölje kezelőorvosával, hogy Duodart-ot szed. A Duodart-ot szedő férfiaknak rendszeresen ellenőriztetniük kell PSA szintjüket.

- Egy fokozott prosztatarák-kockázatnak kitett férfiakkal végzett klinikai vizsgálatban a dutaszteridet szedő férfiaknál gyakrabban fordult elő a prosztatarák egy súlyos formája, mint azoknál, akik nem szedtek dutaszteridet. A dutaszterid hatása a prosztatarák e súlyos formájára nem tisztázott.

- A Duodart az emlők megnagyobbodását és érzékenységét okozhatja. Ha ez kellemetlenséget okoz, vagy ha az emlőjében csomókat, illetve mellbimbó-szivárgást észlel, beszéljen kezelőorvosával ezekről a változásokról, mert ezek súlyos állapot, például emlőrák jelei is lehetnek.

-> Forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez, ha bármilyen kérdése van a Duodart szedésével kapcsolatban.

Egyéb gyógyszerek és a Duodart
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

Ne szedje a Duodart-ot az alábbi gyógyszerekkel:
- egyéb alfa-blokkolók (prosztata-megnagyobbodás vagy magas vérnyomás kezelésére).

A Duodart alkalmazása nem ajánlott az alábbi gyógyszerekkel:
- ketokonazol (gombás fertőzések kezelésére használt gyógyszer).

Néhány gyógyszer hatással lehet a Duodart-ra, így nagyobb a valószínűsége mellékhatások jelentkezésének. Ezek a gyógyszerek a következők lehetnek:
- PDE5-gátlók (amelyeket a hímvessző merevedésének létrehozása, illetve fenntartása céljából alkalmaznak), például vardenafil, szildenafil-citrát és tadalafil;
- verapamil vagy diltiazem (magas vérnyomás kezelésére);
- ritonavir vagy indinavir (HIV kezelésére);
- itrakonazol vagy ketokonazol (gombás fertőzések kezelésére);
- nefazodon (antidepresszáns);
- cimetidin (gyomorfekély kezelésére);
- warfarin (véralvadásgátló);
- eritromicin (fertőzések kezelésére szolgáló antibiotikum);
- paroxetin (antidepresszáns);
- terbinafin (gombás fertőzések kezelésére használt gyógyszer);
- diklofenák (fájdalom és gyulladás kezelésére szolgáló gyógyszer).

-> Mondja el orvosának, ha ezek közül a gyógyszerek közül bármelyiket szedi.

Az étel és az ital hatása a Duodart-ra
A Duodart-ot minden nap ugyanazon étkezés után 30 perccel kell bevenni.

Terhesség, szoptatás és termékenység
Nők nem szedhetik
a Duodart-ot.

Azok a nők, akik terhesek (vagy terhesek lehetnek), nem nyúlhatnak a szivárgó kapszulához. A dutaszterid felszívódik a bőrön keresztül, és befolyásolhatja a fiúmagzat normális fejlődését. Ez különösen a terhesség első 16 hetében jelent veszélyt.

Használjon gumióvszert a szexuális együttlét ideje alatt. Duodart-ot szedő férfiak ondójában találtak dutaszteridet. Amennyiben a partnere terhes vagy terhes lehet, nem szabad, hogy érintkezzen az Ön ondójával.

Kimutatták, hogy a Duodart szedése mellett csökken a spermaszám, az ondótérfogat és a spermiumok mozgóképessége. Ezért csökkenhet a férfiak nemzőképessége.
-> Kérjen tanácsot kezelőorvosától, amennyiben terhes nő Duodart-tal került kapcsolatba.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Duodart néhány embernél szédülést okozhat, ezért befolyásolhatja azt a képességét, hogy biztonságosan vezessen gépjárművet vagy kezeljen gépeket.
-> Ne vezessen gépjárművet és ne kezeljen gépeket, ha ilyen hatást észlel.

Fontos információk a Duodart egyes összetevőiről
A Duodart Sunset yellow (E110) színezőanyagot tartalmaz, amely allergiás reakciót válthat ki.
A Duodart szójalecitint tartalmaz, amelyben szójaolaj fordulhat elő. Ne alkalmazza a készítményt, amennyiben földimogyoró vagy szója allergiája van.


3. Hogyan kell szedni a Duodart-ot?

A Duodart-ot mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Ha nem szedi rendszeresen gyógyszerét, ez befolyásolhatja PSA mérési eredményeit. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

Mennyit kell bevenni
Az ajánlott adag naponta egyszer egy kapszula, minden napon ugyanazon étkezés után 30 perccel.


Hogyan kell bevenni
A kapszulát egészben, vízzel kell lenyelni.
Nem szabad szétrágni vagy összetörni. A kapszula tartalmával való érintkezés esetén száj- vagy torokfájdalom alakulhat ki.

Ha az előírtnál több Duodart-ot vett be
Kérjen tanácsot kezelőorvosától vagy gyógyszerészétől, ha túl sok Duodart kapszulát vett be.

Ha elfelejtette bevenni a Duodart-ot
Ne vegyen be újabb adagot az elfelejtett adag pótlására. A következő adagot vegye be a szokott időben.

Ne hagyja abba a Duodart szedését orvosi tanács nélkül
Ne hagyja abba a Duodart szedését anélkül, hogy először kezelőorvosával beszélne.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Allergiás reakció
Az allergiás reakciók jelei lehetnek:
- bőrkiütés (ami viszkethet is);
- csalánkiütés;
- a szemhéj, az arc, az ajkak, a kar vagy a láb duzzanata.
-> Haladéktalanul beszéljen kezelőorvosával, ha a fenti tünetek bármelyikét észleli, és hagyja abba a Duodart szedését.

Szédülés, szédelgés és ájulás
A Duodart szédülést, szédelgést és ritkán ájulást okozhat. Legyen óvatos, ha fekvő vagy ülő helyzetből felül vagy feláll, különösen, ha éjjel felébred, mindaddig, amíg ki nem tapasztalja a gyógyszer hatását. Ha a kezelés során bármikor úgy érzi, hogy szédül vagy szédeleg, üljön le vagy feküdjön le, amíg a tünetek el nem múlnak.

Súlyos bőrreakciók
A súlyos bőrreakciók tünetei az alábbiak lehetnek:
- kiterjedten jelentkező hólyagos, hámló bőrkiütések, különösen a száj, az orr, a szemek és a nemi szervek környékén (Stevens-Johnson-szindróma).
-> Haladéktalanul forduljon orvoshoz, ha a fenti tünetek bármelyikét észleli, és hagyja abba a Duodart szedését.

Gyakori mellékhatások
10 férfi közül legfeljebb 1 esetében jelentkezhet:
- impotencia (merevedési zavar)*;
- a nemi vágy (libidó) csökkenése*;
- magömléssel kapcsolatos nehézségek*, például a magömlés során kiáramló ondó mennyiségének csökkenése;
- az emlő megnagyobbodása vagy érzékenysége (ginekomasztia);
- szédülés.
- *A betegek kis részénél ez a mellékhatás fennmaradhat a Duodart-kezelés befejezése után is.
Nem gyakori mellékhatások
100 férfi közül legfeljebb 1 esetében jelentkezhet:
- szívelégtelenség (a szív kevésbé hatékonyan pumpálja a vért a testben. Olyan tünetek jelentkezhetnek, mint légszomj, extrém fáradtság és duzzanat a bokán és lábakon.);
- álló helyzetben alacsony vérnyomás;
- gyors szívdobogásérzés (palpitáció);
- székrekedés, hasmenés, hányás, hányinger;
- gyengeség vagy erőtlenség;
- fejfájás;
- orrviszketés, orrdugulás vagy orrfolyás (rinitisz);
- bőrkiütés, csalánkiütés, viszketés;
- a szőrzet hullása (általában a testről), vagy hajnövekedés.

Ritka mellékhatások
1000 férfi közül legfeljebb 1 esetében jelentkezhet:
- a szemhéj, az arc, az ajkak, a kar vagy a láb duzzanata (angioödéma);
- ájulás.

Nagyon ritka mellékhatások
10 000 férfi közül legfeljebb 1 esetében jelentkezhet:
- tartós, fájdalmas hímvessző-merevedés (priapizmus);
- súlyos bőrreakciók (Stevens-Johnson-szindróma).

Egyéb mellékhatások
Egyéb mellékhatások kis számú férfinál fordultak elő, de pontos gyakoriságuk nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):
- rendellenes vagy gyors szívverés (szívritmuszavar (aritmia) vagy tahikardia vagy pitvarfibrilláció);
- légszomj (diszpnoé);
- depresszió;
- herefájdalom és hereduzzanat;
- orrvérzés;
- súlyos bőrkiütés;
- változások a látásban (homályos látás vagy látáskárosodás);
- szájszárazság.

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Duodart-ot tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon és a gyógyszeres üvegen feltüntetett lejárati idő (/EXP) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

A Duodart legfeljebb 30 °C-on tárolandó.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Duodart kemény kapszula?
A készítmény hatóanyaga a dutaszterid és a tamszulozin-hidroklorid.
0,5 mg dutaszteridet és 0,4 mg tamszulozin-hidrokloridot tartalmaz kapszulánként.

Egyéb összetevők:
- kemény kapszulahéj: hipromellóz, karragén (E407), kálium-klorid, titán-dioxid (E171), vörös vas-oxid (E172), sunset yellow (E110), karnauba pálmaviasz, kukorica keményítő.

a kemény kapszulában: kaprilsav/kaprinsav mono-di-gliceridjei és butil-hidroxitoluol (E321), zselatin, glicerin, titán-dioxid (E171), sárga vas-oxid (E172), közepes szénláncú trigliceridek, lecitin (szójaolajat tartalmazhat), mikrokristályos cellulóz, metakrilsav-etilakrilát kopolimer (poliszorbát 80-at és nátrium-lauril-szulfátot tartalmaz), talkum, trietil-citrát.

- fekete jelölő festék (SW-9010 vagy SW-9008): sellak, propilénglikol, fekete vas-oxid (E172), kálium-hidroxid (csak az SW-9008 fekete festékben).

Milyen a Duodart külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
A gyógyszer hosszúkás kemény kapszula barna testtel és narancssárga kupakkal, rajta fekete jelölő festékkel GS 7CZ jelölés.
7, 30 és 90 kapszula dobozonként.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
Kiszerelés: 30x Törzskönyvi szám: OGYI-T-21305/01
Gyógyszerek
  • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: GlaxoSmithKline Trading Services Limited
    • Hatóanyag: tamsulosin, dutasteride
    • ATC: Tamsulosin és dutasteride
    • Normatív TB támogatás:
    • Vényköteles:
    • Közgyógyellátásra adható:
    • Patikán kívül vásárolható:
    • EÜ támogatásra adható:
    • EÜ Kiemelt támogatás:
  • Üzemi baleset jogcím:
Kiszerelés: 90x Törzskönyvi szám: OGYI-T-21305/02
Gyógyszerek
  • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: GlaxoSmithKline Trading Services Limited
    • Hatóanyag: tamsulosin, dutasteride
    • ATC: Tamsulosin és dutasteride
    • Normatív TB támogatás:
    • Vényköteles:
    • Közgyógyellátásra adható:
    • Patikán kívül vásárolható:
    • EÜ támogatásra adható:
    • EÜ Kiemelt támogatás:
  • Üzemi baleset jogcím:

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +18 °C
Minimum: +9 °C

Napos, gomolyfelhős idő várható, de közben délnyugat felől egyre nagyobb területen megnövekszik a felhőzet, estére már nagyrészt erősen felhős lesz az ég. Az Északi-középhegység térségében nem zárható ki délután zápor, esetleg zivatar, majd késő délutántól, estétől máshol is növekszik a csapadék esélye. A délnyugati szelet országszerte erős, több helyen viharos lökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 21 fok között várható, a déli, délkeleti tájakon lesz a legmelegebb idő. Késő estére 9 és 15 fok közé hűl le a levegő. Az időjárás most a hidegfrontra érzékenyeket érinti különösképpen rosszul.