DULOXGAMMA 30 mg gyomornedv-ellenálló kemény kapszula

DULOXGAMMA 30 mg gyomornedv-ellenálló kemény kapszula betegtájékoztatója

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A DULOXGAMMA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

A Duloxgamma a duloxetin nevű hatóanyagot tartalmazza.
A Duloxgamma növeli a szerotonin és a noradrenalin szintjét az idegrendszerben.

A Duloxgamma-t az alábbiak kezelésre alkalmazzák felnőtteknél:
-- depresszió,
-- generalizált szorongás (állandó szorongás vagy idegesség),
-- diabéteszes neuropátiás fájdalom (melyet gyakran égő, szúró, sajgó, hasogató vagy tompa jellegűnek, illetve áramütéshez hasonló jellegűnek írnak le). Előfordulhat érzéskiesés az érintett területen, vagy az olyan érzések, mint a tapintás, meleg, hideg vagy nyomás fájdalmasak lehetnek.

A Duloxgamma a legtöbb depressziós vagy szorongásos betegnél a kezelés megkezdését követő két héten belül kezd hatni, de 2-4 hét is eltelhet addig, amíg jobban érzi magát. Beszéljen kezelőorvosával, ha ezen időtartamot követően nem érzi jobban magát. Amikor Ön már jobban érzi magát, kezelőorvosa folytathatja a Duloxgamma-kezelést, hogy megelőzze a depresszió vagy a szorongás kiújulását.

Diabéteszes neuropátiás fájdalom esetén eltelhet néhány hét addig, amíg Ön jobban érzi magát. Beszéljen kezelőorvosával, ha 2 hónap elteltével nem érzi jobban magát.


2. TUDNIVALÓK A DULOXGAMMA SZEDÉSE ELŐTT

Ne szedje a Duloxgamma-t, ha Ön/Önnek:
- allergiás a duloxetinre vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) bármely egyéb összetevőjére;
- májbetegsége van;
- súlyos vesebetegsége van;
- monoamino-oxidáz-gátló (MAOI) gyógyszert szed vagy szedett az elmúlt 14 napban (lásd az "Egyéb gyógyszerek és a Duloxgamma" című pontot);
- fluvoxamint (általában depresszió kezelésére alkalmazzák), ciprofloxacint vagy enoxacint (bizonyos fertőzések kezelésére alkalmazzák) szed;
- egyéb duloxetint tartalmazó gyógyszereket szed (lásd az "Egyéb gyógyszerek és a Duloxgamma" című pontot).

Beszéljen kezelőorvosával, ha magas vérnyomása vagy szívbetegsége van. Kezelőorvosa meg fogja mondani, hogy szedhet-e Duloxgamma-t.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
A következőkben olyan okokat sorolunk fel, ami miatt a Duloxgamma esetleg nem alkalmas Önnek. A Duloxgamma szedése előtt beszéljen kezelőorvosával, ha Ön/Önnek/Önnél:
- egyéb depresszió elleni gyógyszereket szed (lásd "Egyéb gyógyszerek és a Duloxgamma")
- közönséges orbáncfüvet (Hypericum perforatum) tartalmazó gyógynövénykészítményt szed
- vesebetegsége van
- a kórtörténetében görcsrohamok szerepelnek
- a kórtörténetében mánia szerepel
- bipoláris zavarban szenved
- olyan szembetegsége van, mint például a glaukóma (emelkedett szemnyomás) bizonyos fajtái
- vérzéses rendellenesség szerepel a kórtörténetében (hajlamos véraláfutás kialakulására) különösen, ha terhes (lásd "Terhesség és szoptatás")
- fennáll az alacsony nátriumszint kockázata (pl. ha vízhajtókat szed, különösen idősebb korban)
- egyéb olyan gyógyszert szed, mely májkárosodást okozhat
- egyéb duloxetint tartalmazó gyógyszereket szed (lásd az "Egyéb gyógyszerek és a Duloxgamma" című pontot).

A Duloxgamma okozhat nyugtalanságot vagy a nyugodt ülésre vagy állásra való képtelenséget. Értesítse kezelőorvosát, ha ezt tapasztalja.

Az olyan gyógyszerek, mint a Duloxgamma (az úgynevezett SSRI-k/SNRI-k) szexuális zavar tüneteit okozhatják (lásd 4. pont). Egyes esetekben ezek a tünetek a kezelés leállítása után is fennálltak.

Öngyilkossági gondolatok és depressziójának vagy szorongásos betegségének súlyosbodása
Ha Ön depresszióval és/vagy szorongással járó betegségben szenved, előfordulhatnak önkárosító vagy öngyilkos gondolatai. Ezek gyakoribbak lehetnek az antidepresszáns kezelés kezdeti szakaszában, mert ezeknél a gyógyszereknél a hatás kialakulásához időre van szükség. Ez általában két hét, de olykor hosszabb időbe is telhet.
Nagyobb valószínűséggel lehetnek ilyen gondolatai, ha:
- korábban voltak már öngyilkossági vagy önkárosító gondolatai
- Ön egy fiatal felnőtt. Klinikai vizsgálatokból származó információk szerint az antidepresszánsokkal kezelt, pszichiátriai betegségben szenvedő, 25 évnél fiatalabb felnőttek esetén magasabb az öngyilkos magatartás kialakulásának veszélye.

Ha bármikor önkárosító vagy öngyilkosági gondolatai támadnak, azonnal keresse fel kezelőorvosát, vagy menjen kórházba.

Hasznos lehet, ha egy rokonának vagy közeli barátjának beszámol depressziójáról vagy szorongásos betegségéről, és megkéri, hogy olvassák el ezt a betegtájékoztatót. Megkérheti őket, hogy közöljék Önnel, ha úgy gondolják, hogy depressziója, vagy szorongása súlyosbodott, vagy ha az Ön magatartásában bekövetkező változások aggasztóak.

Gyermekek és 18 év alatti serdülők
A Duloxgamma adása általában nem javasolt gyermekek és 18 év alatti serdülők kezelésére. Tisztában kell lennie azzal is, hogy ilyen típusú gyógyszerrel kezelt 18 év alatti betegeknél nagyobb a kockázata az olyan mellékhatásoknak, mint az öngyilkossági kísérlet és az öngyilkossági gondolatok, az ellenséges viselkedés (főként agresszivitás, ellenkezés és indulatosság). Ennek ellenére kezelőorvosa felírhat Duloxgamma-t 18 éves kor alatti beteg részére, ha úgy gondolja, hogy ez szolgálja legjobban a beteg érdekét. Ha a kezelőorvos 18 évnél fiatalabb betegnek rendelte a Duloxgamma-t, menjen vissza hozzá, amennyiben a fent említettekkel kapcsolatban kérdései merülnek fel. Tudassa a kezelőorvossal, amennyiben 18 évnél fiatalabb betegnél a Duloxgamma szedése során a fent leírt tünetek bármelyike megjelenik vagy rosszabbodik. Ebben a korcsoportban nem bizonyított a Duloxgamma hosszú távú biztonságossága a növekedést, az érést, valamint a gondolkodás- és a viselkedésbeli fejlődést illetően.

Egyéb gyógyszerek és a Duloxgamma
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben alkalmazott, valamint alkalmazni tervezett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

A Duloxgamma hatóanyaga, a duloxetin, más gyógyszerekben is megtalálható, melyek egyéb betegségek kezelésére szolgálnak:
• diabéteszes neuropátiás fájdalom, depresszió, szorongás és a vizelet elcsepegése
Kerülni kell egynél több ilyen készítmény alkalmazását. Ha szed más duloxetin-tartalmú gyógyszert, beszéljen kezelőorvosával.

Kezelőorvosa fogja eldönteni, hogy a Duloxgamma-t szedheti-e más gyógyszerekkel együtt. Orvosával történt megbeszélés nélkül ne hagyja abba vagy kezdje el semmilyen gyógyszer szedését, beleértve a vény nélkül kaphatókét vagy a gyógynövény tartalmúakét sem.

Azt is közölje kezelőorvosával, ha az alábbiak bármelyikét szedi:

Monoamino-oxidáz-gátlók (MAOI)
Nem szedheti a Duloxgamma-t egy másik antidepresszáns MAOI gyógyszerrel együtt, vagy annak leállítását követően 14 napon belül. MAOI-k közé tartozik pl. a moklobemid (egy depresszió elleni készítmény) és a linezolid (egy antibiotikum). Súlyos, vagy akár életet veszélyeztető mellékhatásokhoz vezethet, ha a MAOI-t számos vényköteles gyógyszerrel, köztük a Duloxgamma-val együtt szedi. Legalább 14 napot kell várnia a MAOI szedésének abbahagyását követően, mielőtt a Duloxgamma-t szedheti. A Duloxgamma-kezelés leállítása után 5 napot kell várni, hogy a MAOI szedését elkezdhesse.

Álmosságot okozó gyógyszerek
Ezek közé tartoznak a kezelőorvos által felírt gyógyszerek, mint benzodiazepinek, erős fájdalomcsillapítók, antipszichotikumok, fenobarbitál és antihisztaminok.

Szerotonin szintet növelő gyógyszerek
Triptánok, tramadol, buprenorfin, triptofán, SSRI-k (pl. paroxetin és fluoxetin), SNRI-k (mint a venlafaxin), triciklusos antidepresszánsok (pl. klomipramin, amitriptilin), petidin, orbáncfű és MAO-gátlók (mint a moklobemid és linezolid). Ezek a gyógyszerek fokozzák a mellékhatások kockázatát; ha szokatlan tüneteket észlel ezen gyógyszerek és a Duloxgamma együttes szedése alatt, keresse fel kezelőorvosát.

Szájon át szedhető véralvadásgátlók vagy a vérlemezkék összecsapódása ellen ható szerek Olyan gyógyszerek, amelyek hígítják a vért vagy gátolják a véralvadást. Ezek a készítmények növelhetik a vérzés kockázatát.

A Duloxgamma egyidejű bevétele étellel, itallal és alkohollal
A Duloxgamma bevehető étkezés közben és attól függetlenül is.

Óvatosnak kell lennie, ha a Duloxgamma szedése alatt alkoholt fogyaszt.

Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével
-- Közölje kezelőorvosával, ha a Duloxgamma szedése alatt teherbe esik, vagy terhességet tervez. Csak akkor szedjen Duloxgamma-t, ha előzetesen megbeszélte kezelőorvosával a kezelés lehetséges előnyeit és a magzatra gyakorolt mindenféle lehetséges kockázatot.

-- Bizonyosodjon meg róla, hogy a szülésznő és/vagy a kezelőorvos tud arról, hogy Ön Duloxgamma-t szed. Ha terhesség alatt szedik, az ehhez hasonló gyógyszerek (úgynevezett SSRI-k) növelhetik egy perzisztens pulmonális hipertóniának (tartósan magas vérnyomás a tüdő ereiben - PPHN) nevezett súlyos állapot kockázatát, ami az újszülöttnél gyorsabb légzést és elkékülést okoz. Ezek a tünetek általában a születés utáni első 24 órában kezdődnek. Amennyiben ez előfordul az Ön gyermekével, azonnal szóljon a szülésznőnek és/vagy kezelőorvosának.

-- Ha a terhesség vége körüli időszakban Duloxgamma-t szed, gyermekénél felléphetnek bizonyos tünetek a szülés után. Ezek a tünetek általában a születéskor vagy az azt követő néhány napon belül kezdődnek. A tünetek közé tartozhat: petyhüdt izmok, remegés, nyugtalanság, elégtelen táplálkozás, légzészavar és görcsrohamok. Ha gyermeke születése után ezek közül a tünetek közül bármelyik előfordul, vagy aggódik gyermeke egészsége miatt, szóljon kezelőorvosának vagy a szülésznőnek, akik megfelelő tanácsot tudnak adni.

-- Ha a terhesség vége körüli időszakban Duloxgamma-t szed, a szülés után közvetlenül jelentkező, túlzott mértékű hüvelyi vérzés kockázata megnő, különösen akkor, ha vérzéses rendellenesség szerepel a kórtörténetében. Kezelőorvosának vagy a szülésznőnek tudnia kell arról, hogy duloxetint szed, így tanácsot adhatnak Önnek.

-- A terhesség első három hónapjában történő Duloxgamma alkalmazásával kapcsolatban rendelkezésre álló adatok nem igazolják, hogy általánosan megnő a születési rendellenességek kockázata a gyermeknél. Ha a Duloxgamma-t a terhesség második felében szedik, akkor megnőhet a koraszülés kockázata (a terhesség második felében Duloxgamma-t szedő minden 100 nő közül 6 további esetben fordul elő koraszülés), főként a terhesség 35. és 36. hetében.

-- Közölje kezelőorvosával, ha szoptat. Szoptatás ideje alatt nem javasolt a Duloxgamma szedése. Kérje kezelőorvosa vagy gyógyszerésze tanácsát.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Duloxgamma-tól álmosnak érezheti magát vagy szédülhet. Ne vezessen gépjárművet, és ne dolgozzon szerszámokkal vagy gépekkel, amíg nem tudja, hogy a Duloxgamma hogyan hat Önre.

A Duloxgamma szacharózt tartalmaz
Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.


3. HOGYAN KELL SZEDNI A DULOXGAMMA-T?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

Depresszió és diabéteszes neuropátiás fájdalom
A Duloxgamma ajánlott adagja 60 mg naponta egyszer, azonban kezelőorvosa írja elő az Önnek megfelelő adagot.

Generalizált szorongás
A Duloxgamma ajánlott kezdő adagja naponta egyszer 30 mg, ezt követően a legtöbb beteg naponta egyszer 60 mg-ot kap, azonban kezelőorvosa írja elő az Önnek megfelelő adagot. Az adagot az Ön, Duloxgamma-ra adott válasza alapján napi 120 mg-ig lehet emelni.

Hogy ne felejtse el bevenni a Duloxgamma-t, könnyebb, ha minden nap ugyanabban az időben veszi be.

A Duloxgamma-t szájon át kell bevenni. A kapszulát egészben, egy korty vízzel kell lenyelni.

Beszélje meg kezelőorvosával, hogy mennyi ideig kell a Duloxgamma-t szednie. Ne hagyja abba a Duloxgamma szedését, illetve ne változtasson az adagján a kezelőorvos utasítása nélkül. Betegségének megfelelő kezelése fontos ahhoz, hogy Ön jobban érezhesse magát. Kezelés nélkül az Ön betegsége esetleg nem múlik el, illetve súlyosabbá és nehezebben kezelhetőbbé válhat.

Ha az előírt adagnál több Duloxgamma-t vett be
Azonnal értesítse kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, ha az előírtnál több Duloxgamma-t vett be. A túladagolás tünetei közé tartozik az álmosság, kóma, szerotonin-szindróma (ritka reakció, mely okozhat fokozott boldogságérzést, álmosságot, ügyetlenséget, nyugtalanságot, részegségérzést, lázat, verejtékezést vagy izommerevséget), görcsroham, hányás és gyors szívverés.

Ha elfelejtette bevenni a Duloxgamma-t
Ha elfelejtett bevenni egy adagot, pótolja, amilyen hamar eszébe jut. Azonban ha elérkezett a következő adag ideje, hagyja ki az elfelejtett adagot, és csak a szokásos adagot vegye be. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására. Ne vegyen be több Duloxgamma-t, mint amennyit kezelőorvosa egy napra előírt.

Ha idő előtt abbahagyja a Duloxgamma szedését
A kezelőorvos utasítása nélkül ne hagyja abba a kapszulák szedését akkor sem, ha jobban érzi magát. Ha kezelőorvosa úgy gondolja, hogy már nincs szüksége a Duloxgamma-ra, legalább 2 hét alatt fogja lecsökkenteni az adagot, mielőtt teljesen leállítaná a kezelést.

Néhány betegnél, akik a Duloxgamma szedését hirtelen hagyták abba, az alábbi tünetek jelentkeztek:
-- szédülés, bizsergő, szúrkáló érzés, vagy elektromos áramütésszerű érzés (különösen a fejben), alvászavarok (valóságnak tűnő álmok, rossz álmok, álmatlanság), kimerültség, álmosság, nyugtalanság vagy izgatottság, szorongás, hányinger vagy hányás, remegés (tremor), fejfájás, izomfájdalom, ingerlékenység, hasmenés, fokozott verejtékezés vagy forgó jellegű szédülés.
Ezek a tünetek általában nem súlyosak, és néhány nap alatt elmúlnak, de ha problémát okoznak Önnek, kérjen tanácsot kezelőorvosától.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. Ezek a mellékhatások rendszerint enyhék vagy mérsékelten súlyosak, és gyakran néhány hét alatt megszűnnek.

Nagyon gyakori mellékhatások (10-ből több mint 1 beteget érinthet)

-- fejfájás, álmosság
-- hányinger (nausea), szájszárazság

Gyakori mellékhatások (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet)

-- étvágytalanság
-- alvászavar, izgatottság, csökkent nemi vágy, szorongás, az orgazmus elérésének nehézsége vagy hiánya, szokatlan álmok
-- szédülés, nehézkesség érzése, remegés, zsibbadás, beleértve a bőr zsibbadását, szurkálását vagy bizsergését
-- homályos látás
-- fülzúgás (hang észlelése a fülben olyankor is, amikor nincs külső hang)
-- szívdobogásérzés a mellkasban,
-- vérnyomás emelkedés, kipirulás
-- gyakori ásítozás
-- székrekedés, hasmenés, gyomorfájás, hányás, gyomorégés vagy emésztési zavar, szelek távozása
-- fokozott verejtékezés, (viszkető) kiütés
-- izomfájdalom, izomgörcs
-- fájdalmas vizelés, gyakori vizelés
-- merevedési zavar, a magömlés változásai
-- elesések (főként időseknél), kimerültség
-- fogyás

Az ezzel a gyógyszerrel kezelt, depresszióban szenvedő gyermekeknél és 18 éves kor alatti serdülőknél némi fogyást észleltek, amikor először kezdték el szedni ezt a gyógyszert. Hat hónapnyi kezelést követően testtömegük hasonlóvá vált az azonos életkorú és nemű gyermekek és serdülők testtömegéhez.

Nem gyakori mellékhatások (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet)

-- torokgyulladás, ami rekedtséget okoz
-- öngyilkossági gondolatok, alvászavar, a fogak csikorgatása vagy összeszorítása, a tájékozódás zavara, indítékhiány
-- hirtelen akaratlan izomrángások vagy izomrángatózások, nyugtalanság vagy képtelenség a nyugodt ülésre vagy állásra, ingerlékenység, összpontosítási nehézség, az ízérzés megváltozása, a mozgások szabályozásának nehézsége, pl. a koordináció hiánya vagy akaratlan izommozgások, úgynevezett "nyugtalan láb szindróma", rossz minőségű alvás
-- pupillatágulat (a szem közepén lévő sötét pont), látászavar
-- szédülés vagy forgó jellegű szédülés (vertigo), fülfájás
-- gyors és/vagy szabálytalan szívverés
-- ájulás, szédülés, szédelgés vagy ájulás felálláskor, a kézujjak és/vagy lábujjak hidegsége
-- szorító érzés a torokban, orrvérzés
-- vérhányás vagy fekete, úgynevezett szurokszéklet, gyomorgyulladás, bélgyulladás, böfögés, nyelési nehézség
-- májgyulladás, mely hasi fájdalmat és a bőr vagy a szemfehérje sárga elszíneződését okozhatja
-- éjszakai verejtékezés, hólyagok, hideg verejtékezés, érzékenység a napfényre, fokozott hajlam a véraláfutás kialakulására
-- izomfeszülés, izomrángás
-- vizelési nehézség, illetve vizelési képtelenség, a vizelés indításának nehézsége, éjszakai vizelési kényszer, a megszokottnál gyakoribb vizelési inger, gyengébb vizeletsugár
-- kóros hüvelyi vérzés, a megszokottól eltérő menstruációs ciklusok, beleértve az erős, fájdalmas, szabálytalan vagy elhúzódó vérzéseket, szokatlanul enyhe vagy kimaradó vérzések, herefájdalom vagy herezacskó-fájdalom
-- mellkasi fájdalom, hidegérzet, szomjúság, borzongás, melegérzet, járászavar
-- testtömeg-növekedés
-- a Duloxgamma-nak lehetnek olyan hatásai, amelyeket nem vesz észre, mint a májenzimek vagy a káliumszint, kreatin-foszfokináz-szint vagy vércukorszint emelkedése a vérben

Ritka mellékhatások (1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet)

-- súlyos allergiás reakció, mely nehézlégzést vagy szédülést okoz nyelvduzzanattal vagy ajakduzzanattal, allergiás reakciók
-- a pajzsmirigy csökkent működése, ami fáradtságot vagy hízást okozhat
-- kiszáradás, alacsony nátriumszint (főleg idős embereknél; a tünetek közé tartozhat: szédülés, gyengeség, zavartság, álmosság vagy nagyfokú fáradtság vagy hányinger vagy hányás, a súlyosabb tünetek: ájulás, görcsrohamok vagy elesés), a vizelet mennyiségét szabályozó, úgynevezett antidiuretikus hormon (SIADH) elégtelen termelődésének tünetegyüttese.
-- öngyilkos viselkedés, mánia (túlzott aktivitás, csapongó gondolatok és az alvásszükséglet csökkenése), hallucinációk, erőszakosság és düh
-- "szerotonin-szindróma" (ritka reakció, mely okozhat fokozott boldogságérzést, álmosságot, ügyetlenséget, nyugtalanságot, részegségérzést, lázat, verejtékezést vagy izommerevséget), görcsrohamok
-- megnövekedett szembelnyomás (glaukóma)
-- köhögés, ziháló légzés és légszomj, amelyeket láz kísérhet
-- szájnyálkahártya-gyulladás, élénkpiros vér a székletben, rossz lehellet, vastagbélgyulladás (amely hasmenéshez vezet)
-- májelégtelenség, a bőr vagy a szemfehérje sárga elszíneződése (sárgaság)
-- Stevens-Johnson-szindróma (súlyos betegség hólyagokkal a bőrön, a szájban, a szemen és a nemi szerveken), súlyos allergiás reakció, mely az arc vagy a torok duzzanatát váltja ki (angioödéma)
-- szájzár
-- szokatlan szagú vizelet
-- menopauza tünetei, kóros anyatej-termelődés férfiaknál vagy nőknél
-- szülés után közvetlenül jelentkező, túlzott mértékű hüvelyi vérzés (posztpartum hemorhágia)
-- a vér koleszterin szintje megnő

Nagyon ritka mellékhatások (10 000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet)
- a bőr ereinek gyulladása (kután vaszkulitisz)

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. HOGYAN KELL A DULOXGAMMA-T TÁROLNI?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A buborékcsomagoláson és a dobozon feltüntetett lejárati idő ("Felh.:/ Felhasználható") után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Legfeljebb 30 °C-on tárolandó.
A nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Duloxgamma?
A készítmény hatóanyaga a duloxetin.
Duloxgamma 30 mg gyomornedv-ellenálló kemény kapszula
30 mg duloxetint tartalmaz (hidroklorid formájában) gyomornedv-ellenálló kemény kapszulánként.

Duloxgamma 60 mg gyomornedv-ellenálló kemény kapszula
60 mg duloxetint tartalmaz (hidroklorid formájában) gyomornedv-ellenálló kemény kapszulánként.

Egyéb összetevők:
Kapszula tartalma: hipromellóz, hipromellóz-acetát-szukcinát, szacharóz, cukorgömböcskék, talkum, titán-dioxid (E171), trietil-citrát;

Kapszulahéj: zselatin, titán-dioxid (E171), indigokármin (E132), sárga vas-oxid (E172) (csak a 60 mg-os kemény kapszulánál).

Milyen a Duloxgamma külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

Duloxgamma 30 mg gyomornedv-ellenálló kemény kapszulák
Gyomornedv-ellenálló kemény kapszulák, melyek felső része sötétkék, alsó része fehér.

Duloxgamma 60 mg gyomornedv-ellenálló kemény kapszulák
Gyomornedv-ellenálló kemény kapszulák, melyek felső része sötétkék, alsó része világoszöld.

Minden kapszula pelletekben tartalmazza a duloxetin-hidrokloridot, amely bevonata védelmet nyújt a gyomorsav ellen.

A Duloxgamma 28, 30, 98, 100 kapszulát tartalmazó csomagolásban kerül forgalomba.
Nem mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
Kiszerelés: 28x buborékcsomagolásban Törzskönyvi szám: OGYI-T-22908/01
Gyógyszerek
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Wörwag Pharma GmbH & Co. KG
  • Hatóanyag: duloxetine
  • ATC: Duloxetine
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Fogyasztói ár: 3376Ft A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.
Emelt támogatás esetén térítési díj: 434 Ft
Normatív támogatás esetén téritési díj: 3376 Ft

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14, +18 °C
Minimum: +1, +8 °C

Több órára kisüt a nap, majd délután nyugat felől elkezd megnövekedni a felhőzet. Napközben számottevő csapadék nem várható, de estétől egyre többfelé kell esőre, záporra készülni. Megélénkül a délire forduló szél, 14, 19 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem jön front. Az előző napi fronthatás miatt azonban a fokozottan érzékenyek még mindig tapasztalhatnak vérnyomásproblémákat, illetve sokaknál a fejfájás sem szűnik meg teljesen. A napsütés javítja a hangulatot, a a kinti programoknak kedveznek a feltételek. Este, éjjel erős hidegfront érkezik! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: