+14° - +33°
Nincs front

DONEPEZIL STADA 5 mg filmtabletta

DONEPEZIL STADA 5 mg filmtabletta betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Donepezil STADA és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Donepezil STADA (hatóanyaga a donepezil-hidroklorid) az ún. acetilkolinészteráz-gátló gyógyszerek csoportjába tartozik. A donepezil emeli egy memóriaműködésben szerepet játszó anyag (acetilkolin) szintjét az agyban azáltal, hogy lassítja az acetilkolin lebomlását.
A gyógyszer enyhe vagy közepesen súlyos Alzheimer-betegségben szenvedő betegek esetében a demencia tüneteinek kezelésére alkalmas. Ez a következő tünetek jelentheti: fokozódó memóriazavar, zavarodottság, viselkedésváltozás. Ennek eredményeként az Alzheimer-kórban szenvedő betegek mindennapi tevékenységeiket egyre nehezebben végzik el.
A Donepezil STADA-t kizárólag felnőtt betegek alkalmazhatják.
2. Tudnivalók a Donepezil STADA alkalmazása előtt

Ne szedje a Donepezil STADA-t

Ha allergiás a donepezil-hidrokloridra, piperidin-származékokra, vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Donepezil STADA szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, ha a következő kórállapotokban szenved, ill. szenvedett:
- gyomor- vagy nyombélfekély,
- epilepsziás görcsök (rángatózások) vagy görcsrohamok,
- szívbetegség, (szabálytalan vagy nagyon lassú szívverés,
- asztma vagy egyéb krónikus tüdőbetegség,
- májproblémák vagy májgyulladás (hepatitisz),
- vizeletürítési zavarok vagy enyhe vesebetegség,
Tájékoztatnia kell a kezelőorvosát, ha úgy véli terhes vagy terhes lehet.

Egyéb gyógyszerek és a Donepezil STADA
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről. Ez azért fontos, mert bizonyos gyógyszerek a Donepezil STADA hatását felerősíthetik vagy gyengíthetik.
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, ha a következő gyógyszerek bármelyikét szedi:
- egyéb Alzheimer-kórra szedett készítmény, például galantamin,
- fájdalomcsillapítók, ízületi betegségek kezelésére alkalmazott gyógyszerek, például acetilszalicilsav, nem szteroid gyulladásgátlók, például ibuprofén vagy diklofenák-nátrium),
- antikolinerg hatású gyógyszerek, például tolterodin,
- antibiotikumok, például eritromicin vagy rifampicin,
- gombás fertőzések kezelésére szolgáló gyógyszerek, például a ketokonazol vagy itrakonazol,
- depresszió kezelésére szolgáló gyógyszerek, például fluoxetin,
- különböző típusú görcsrohamok megelőzésére szolgáló gyógyszerek, például fenitoin vagy karbamazepin,
- szívbetegségek kezelésére használt gyógyszerek, például kinidin vagy béta-blokkolók (propanolol és atenolol),
- izomrelaxánsok, például diazepám, szukcinilkolin,
- általános érzéstelenítőszerek.
Ha olyan műtét előtt áll, amelyet általános érzéstelenítésben (altatásban) végeznek, tájékoztatnia kell az operáló- és az altatóorvost, hogy Ön Donepezil STADA-t szed. Ez azért fontos, mert az Ön által szedett gyógyszer módosíthatja a szükséges érzéstelenítőszer mennyiséget.
A Donepezil STADA-t vesebetegségben vagy enyhe, illetve mérsékelt májbetegségben szenvedő betegek is szedhetik. Tájékoztassa kezelőorvosát, ha Ön vese- vagy májbetegségben szenved. Súlyos májbetegségben szenvedő betegek nem szedhetik a Donepezil STADA-t.
Adja meg kezelőorvosának vagy gyógyszerészének gondozói nevét. Gondozói segíteni fognak Önnek abban, hogy a gyógyszert a kezelőorvosa utasítása szerint szedhesse.
A Donepezil STADA egyidejű bevétele étellel, itallal vagy alkohollal
A Donepezil STADA-t folyadékkal (egy pohár vízzel) kell bevenni.
Az étkezés nem befolyásolja a Donepezil STADA hatását. A Donepezil STADA-t nem szabad alkohollal együtt szedni, mert az alkohol megváltoztathatja a hatását.
Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Szoptatás
Szoptatás alatt a Donepezil STADA nem szedhető.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Az Alzheimer-betegség csökkentheti az autóvezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeit. Ön csak akkor végezheti ezeket a tevékenységeket, ha kezelőorvosa szerint ezt biztonságosan tudja megtenni.
A gyógyszer fáradtságot, szédülést és izomgörcsöt okozhat. Ha ezeket a mellékhatásokat tapasztalja, nem vezethet, és nem kezelhet gépeket.
Donepezil STADA laktózt tartalmaz
Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
3. Hogyan kell szedni a Donepezil STADA-t?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Mennyi Donepezil STADA-t kell szedni?
Általában a gyógyszer szedését 5 mg donepezil-hidrokloriddal szokás kezdeni, amelyet este kell bevenni. Egy hónap elteltével kezelőorvosa javasolhatja, hogy 10 mg-ot szedjen, ugyancsak minden este bevéve.
A Donepezil STADA tablettát egy pohár vízzel, este, közvetlenül lefekvés előtt nyelje le.
Az Ön által szedett tabletta erőssége változhat a szedés időtartamától függően és a kezelőorvosa javaslata alapján.
A javasolt legnagyobb adag 10 mg, esténként bevéve.
Mindig kövesse a kezelőorvos vagy a gyógyszerész utasítását az alkalmazás módjára és idejére vonatkozóan. Orvosi utasítás nélkül ne módosítsa az adagot.
Az adag egyes betegcsoportok esetében az alábbiak szerint módosítható:
- Károsodott veseműködésű betegek: az adagolás hasonló a többi beteghez
- Enyhe és mérsékelt májműködési zavar: A dózis emelését az egyéni tolerancia alapján kell végezni.
- Súlyos májműködési zavar: adatok nem állnak rendelkezésre
Mennyi ideig kell szednie a Donepezil STADA-t?
Kezelőorvosa vagy gyógyszerésze fogja meghatározni, hogy mennyi ideig kell folytatnia a tabletták szedését. Szükséges, hogy időről időre felkeresse kezelőorvosát, hogy ellenőrizhesse a kezelést, és felülvizsgálja betegsége tüneteit.

Ha az előírtnál több Donepezil STADA-t vett be
NE vegyen be egy tablettánál többet naponta. Azonnal keresse kezelőorvosát, ha véletlenül a szükségesnél több tablettát vett be. Ha nem éri el kezelőorvosát, menjen a legközelebbi kórház sürgősségi osztályára. Vigye magával a kórházba a tablettákat és a készítmény dobozát, hogy az orvos tudja, mit vett be.
A következő tünetek jelentkezhetnek: rosszullét, nyáladzás, izzadás, lassú szívverés, alacsony vérnyomás (ájulásérzet, szédülés álló helyzetben), légzési nehézségek, eszméletvesztés, görcsök és görcsrohamok.

Ha elfelejtette bevenni a Donepezil STADA
Ha elfelejtette bevenni a tablettát, akkor csak a következő napon a szokott időben vegyen be egy tablettát. Ne vegyen be kétszeres adagot az elfelejtett tabletta pótlására.
Ha egy hétnél hosszabb ideig elfelejtené szedni a gyógyszerét, beszéljen kezelőorvosával, mielőtt újra bevenné a gyógyszert.
Ha idő előtt abbahagyja a Donepezil STADA szedését
Ne hagyja abba a tabletták szedését, amíg kezelőorvosa nem tanácsolja. Ha abbahagyja a Donepezil STADA szedését, a kezelés kedvező hatása fokozatosan csökkeni fog.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
A Donepezil STADA-t szedő betegek a következő mellékhatásokat észlelték.
Súlyos mellékhatások:
Azonnal értesítse orvosát, ha ezen súlyos mellékhatások közül egyet is tapasztal. Lehet, hogy sürgős orvosi beavatkozásra lesz szüksége.
- májkárosodás, pl. hepatitisz. A hepatitisz tünetei a következők: rossz közérzet, étvágytalanság, általános rosszullét, láz, viszketés, a bőr és a szemek sárga elszíneződése, sötét színű vizelet (ritka: 1000 betegből legfeljebb 1-et érint).
- gyomor- vagy nyombélfekély. A fekélybetegség tünetei a következők: fájdalom és diszkomfort (gyomorrontás) érzés a köldök és a szegycsont közötti területen (nem gyakori: 100 betegből legfeljebb 1-et érint).
- gyomor- vagy bélvérzés. Ez szurokszerű székletürítést okozhat vagy végbélvérzés esetén friss vér látható a székletben (nem gyakori: 100 betegből legfeljebb 1-et érint).
- görcsök (rángatózások) vagy görcsrohamok (nem gyakori: 100 betegből legfeljebb 1-et érint).
- izommerevséggel, izzadással vagy csökkent éberséggel járó láz (neuroleptikus malignus szindrómának nevezett rendellenesség) (nagyon ritka: 10 000 betegből legfeljebb 1-et érint)
Nagyon gyakori (10 betegből több mint 1-et érint)
- hasmenés
- émelygés (hányinger)
- fejfájás
Gyakori (10 betegből legfeljebb 1-et érint)
- izomgörcsök
- fáradtság
- álmatlanság (inszomnia)
- nátha
- étvágytalanság
- hallucinációk (nem valós dolgok látása vagy hallása)
- szokatlan álmok, köztük rémálmok
- nyugtalanság
- agresszív viselkedés
- ájulás
- szédülés
- hasi panaszok
- kiütés
- viszketés
- vizelettartási problémák
- fájdalom
- balesetek (a betegek hajlamosabbak elesni és balesetet szenvedni)
- hányás
Nem gyakori (100 betegből legfeljebb 1-et érint)
- lassú szívverés
- az izom kreatinin-kináz szérum koncentrációjának kismértékű növekedése
Ritka (1000 betegből legfeljebb 1-et érint)
- izommerevség, remegés, különösen az arcon és a nyelven, de a végtagokon is jelentkező akaratlan mozgások
- rendellenes szívritmus
Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Donepezil STADA-t tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A buborékcsomagoláson és a dobozon feltüntetett lejárati idő után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Legfeljebb 30 °C-on tárolandó.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Donepezil STADA
A Donepezil STADA hatóanyaga donepezil-hidroklorid.
Donepezil STADA 5 mg filmtabletta: egy filmtabletta 5 mg donepezil-hidrokloridot tartalmaz, amely 4,56 mg donepezilnek felel meg.
Donepezil STADA 10 mg filmtabletta: egy filmtabletta 10 mg donepezil-hidrokloridot tartalmaz, amely 9,12 mg donepezilnek felel meg.
Egyéb összetevők:
Tablettamag:
Laktóz-monohidrát, kukoricakeményítő, hidroxipropilcellulóz, mikrokristályos cellulóz, magnézium-sztearát
Filmbevonat:
Hipromellóz 5cP 2910 (E464), titán-dioxid (E171), propilénglikol, talkum
Milyen a Donepezil STADA külleme és mit tartalmaz a csomagolás

5 mg tabletta: fehér, kerek, körülbelül 7,5 mm átmérőjű filmtabletta.
10 mg tabletta: fehér, kerek, körülbelül 9,3 mm átmérőjű tabletta, egyik oldalán bemetszéssel. A tabletta egyenlő adagokra osztható.
Kiszerelés:
14 db vagy 28 db vagy 42 db vagy 56 db vagy 84 db vagy 98 db vagy 112 db filmtabletta 14 filmtablettát tartalmazó buborékcsomagolásban.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

Kiszerelés: 28x

Törzskönyvi szám: OGYI-T-20852/01

DONEPEZIL STADA 5 mg filmtabletta

Forgalomba hozatali engedély jogosultja: STADA Arzneimittel

Hatóanyag: donepezil

ATC: Donepezil

Normatív TB támogatás:

Vényköteles

Közgyógyellátásra adható:

Patikán kívül vásárolható

EÜ támogatásra adható:

EÜ Kiemelt támogatás:

Tájékoztató fogyasztói ár: 2898 Ft
A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.

Fogyasztói ár: 2898 Ft *

*az ár tájékozatató jellegű.

Kapcsolódó betegségek ( pszichiátriai betegségek )

Szeretném megvásárolni patikában, megkeresem a legközelebbi patikát:


Partner patikáink: logo BENU Gyógyszertár