Gyógyszerkereső

DIXOL FORTE szájnyálkahártyán alkalmazott spray

Kiszerelés: 1x15 ml üvegben

Törzskönyvi szám: OGYI-T-20733/02

DIXOL FORTE szájnyálkahártyán alkalmazott spray

Gyártó: Angelini Pharma Ă-sterreich

Hatóanyag: diclofenac

ATC: Diclofenac

Normatív TB támogatás:

Vényköteles

Közgyógyellátásra adható:

Patikán kívül vásárolható

EÜ támogatásra adható:

EÜ 100 támogatásra adható:

1791 Ft *

-

*az ár tájékozatató jellegű.

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Dixol Forte spray és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Dixol Forte spray hatóanyaga a nem-szteroid gyulladásgátló (orvosi szaknyelvi rövidítéssel NSAID) diklofenák. Helyileg, pl. szájnyálkahártyán alkalmazott spray formájában alkalmazva fájdalomcsillapító és gyulladásgátló hatású.
A Dixol Forte spray felnőttek számára javallt a száj és a garat gyulladásának tüneti kezelésére, fájdalmának csillapítására (pl. fogíny-, szájnyálkahártya-, ill. garatgyulladás, azaz gingivitisz, sztomatitis, faringitisz esetén), valamint a hagyományos fogászati kezelések vagy foghúzás után.
A Dixol Forte spray gyermekeknek és 18 év alatti serdülőknek nem javallott, mivel nem áll rendelkezésre elegendő adat a gyógyszer hatékonyságára és biztonságosságára vonatkozólag ezekben a korcsoportokban.
2. Tudnivalók a Dixol Forte spray alkalmazása előtt

Ne alkalmazza a Dixol Forte sprayt,
- ha allergiás a diklofenákra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére;
- a többi, úgynevezett nem-szteroid gyulladáscsökkentőhöz hasonlóan, ha acetilszalicilsav vagy más nem-szteroid gyulladáscsökkentő bevételét követően asztma, csalánkiütés vagy akut rinitisz (nátha, orr nyálkahártyájának gyulladása) jelentkezett Önnél;
- a terhesség harmadik harmadában!
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Dixol Forte spray alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével!
A kezelés legfeljebb 7 napig folytatható. Haladéktalanul forduljon orvoshoz, ha tünetei 7 napon belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak!
A gyógyszer használata allergizáló hatású lehet. Ez esetben a kezelést fel kell függeszteni, és más terápiát kell alkalmazni.
Gyermekek és serdülők
Gyermekek és serdülők esetében nem áll rendelkezésre elegendő adat a gyógyszer hatékony és biztonságos alkalmazására, így a készítmény adása nem javasolt ezekben a korcsoportokban.

Egyéb gyógyszerek és a Dixol Forte spray
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett/alkalmazott, valamint szedni/alkalmazni tervezett egyéb gyógyszereiről!
Gyógyszerkölcsönhatással kapcsolatos vizsgálatokat sem ezzel, sem más, szájüregben alkalmazott diklofenák tartalmú készítménnyel nem végeztek.
Terhesség és szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével!
A terhesség első két harmadában és szoptatás alatt csak nagyon indokolt esetben, kizárólag orvosi felügyelet mellett alkalmazható.
A terhesség harmadik harmadában nem alkalmazható.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Dixol Forte spray a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket nem befolyásolja.
A Dixol Forte spray nátrium-benzoátot tartalmaz
Esetleg későbbiekben jelentkező allergiás reakciókat okozhat.
3. Hogyan kell alkalmazni a Dixol Forte sprayt?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően alkalmazza! Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét!
A készítmény ajánlott adagja felnőtteknek: naponta 2 -3-szor 2 bepermetezés. A sprayt fájdalomcsillapítás és gyulladáscsökkentés céljából közvetlenül az érintett helyre, a szájüregbe vagy a torokba kell permetezni.
Egy adag permet 0,2 ml, ami 0,3 mg hatóanyagot tartalmaz.
Amennyiben tünetei 7 napi kezelés után sem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak, keresse fel orvosát!
Gyermekek és serdülők esetében nem áll rendelkezésre elegendő adat a gyógyszer hatékony és biztonságos alkalmazására, így a készítmény adása nem javasolt ezekben a korcsoportokban.
Ha az előírtnál több Dixol Forte sprayt alkalmazott
A szájnyálkahártyán alkalmazott spray egyetlen adagjának véletlenszerű lenyelése veszélytelen. Túladagolást a készítménnyel eddig nem jelentettek.
Ha elfelejtette alkalmazni a Dixol Forte sprayt
Ne alkalmazzon kétszeres adagot az elfelejtett adag pótlására, hanem amint eszébe jut, alkalmazza!
Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét!
4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
A mellékhatások gyakoriságára a következő kifejezéseket használjuk:

Gyakori: köhögés, orrdugulás, hasi fájdalom, emésztési zavar, torokfájás, égő érzés a torokban, szájnyálkahártya irritáció.
Nem gyakori: szédülés, látászavar, alacsony vérnyomás, émelygés, hányás, hasmenés, bőrkiütés.
A készítmény tartós használata nagyon ritkán érzékenységet okozhat, ami általában a szájnyálkahártya többnyire enyhe irritációjában és köhögés formájában nyilvánul meg. Ez esetben a kezelést fel kell függeszteni, és más terápiát kell alkalmazni.

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét! Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Dixol Forte sprayt tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.
A dobozon feltüntetett lejárati idő után ne alkalmazza a készítményt! A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem hasznát gyógyszereivel! Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Dixol Forte spray
A készítmény hatóanyaga: 1,48 mg diklofenák 1 ml szájnyálkahártyán alkalmazott sprayben. Egy adag permet 0,2 ml, ami 0,3 mg diklofenákot tartalmaz.
Egyéb összetevők: kolin-klorid, nem kristályosodó szorbit szirup, nátrium-benzoát, dinátrium-edetát, aceszulfám-kálium, etanol 96%, őszibarack aroma, borsosmentaolaj, Ponceau 4R (E124), nátrium-hidroxid, tisztított víz.
Milyen a Dixol Forte spray külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Tiszta vagy kissé opálos vöröses-narancs színű, jellegzetes mentol- és őszibarack ízű oldat.
Csomagolás: 15 ml oldat adagolópumpával és védőkupakkal ellátott III-as típusú, átlátszó, barna üvegben. 1 üveg dobozban.

Kapcsolódó betegségek ( reumatológiai megbetegedések )

Szeretném megvásárolni patikában, megkeresem a legközelebbi patikát:


Partner patikáink: logo BENU Gyógyszertár