DINITROGÉN-OXID SIAD cseppfolyósított orvosi gáz

DINITROGÉN-OXID SIAD cseppfolyósított orvosi gáz betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Dinitrogén-oxid SIAD és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Dinitrogén-oxid SIAD egy cseppfolyósított orvosi gázkészítmény, amely 100 térfogatszázalék (V/V%) dinitrogén-oxidot tartalmaz.
A Dinitrogén-oxid SIAD egyéb összetevőt nem tartalmaz.
A Dinitrogén-oxid SIAD színtelen, édeskés illatú gáz. Inhaláció (belélegzés) útján alkalmazzák. Palackokba töltve, cseppfolyósított orvosi gázként kerül forgalomba.
A dinitrogén-oxid fájdalomcsillapító hatást fejt ki (analgetikus) és altató (anesztetikus) hatással is rendelkezik.
A dinitrogén-oxid a szervezetben található számos, neurotranszmittereknek nevezett kémiai anyagra fejti ki hatását, amelyek az idegrendszer speciális hírvivő molekulái (ingerületátvivő anyagai).

A Dinitrogén-oxid SIAD alkalmazható:
- a műtéti altatásban az általános anesztézia bevezetéseként és fenntartásaként az orvosi beavatkozás idejére, más intravénás vagy inhalációs altatószerrel kombinálva,
- fájdalomcsillapító és nyugtató hatású szerként olyan esetekben, amikor a gyors fájdalomcsillapító hatás elérése, majd (az orvosi beavatkozás után) a hatás ugyancsak gyors megszűnése a cél.
A Dinitrogén-oxid SIAD gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt adható.


2. Tudnivalók a Dinitrogén-oxid SIAD alkalmazása előtt

A Dinitrogén-oxid SIAD nem alkalmazható Önnél:
- ha koponyán belüli nyomásnövekedés jelei tapasztalhatók Önnél,
- ha eszméletlen,
- légmell (pneumotorax) esetén,
- ha olyan betegsége van, ami miatt gázfelhalmozódás következhet be a testüregekben (belekben, orrüregben),
- ha a tüdőartériáiban emelkedett a vérnyomás (pulmonális hipertónia),
- ha B12-vitamin-hiányban szenved,
- eszméletvesztéssel járó fejsérülések esetén,
- arcsérülés esetén,
- keszonbetegség (dekompressziós betegség) esetén,
- erősen csökkent tudatállapot esetén,
- ha jelenleg metotrexát-kezelés alatt áll.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Dinitrogén-oxid SIAD alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával:
- ha B12-vitamin-hiányban szenved, mivel a dinitrogén-oxid súlyosbíthatja ezt a hiánybetegséget;
- fokozott figyelmet kell fordítani a dinitrogén-oxid adagolására, ha Ön szívelégtelenségben vagy a szívműködés súlyos zavarában szenved;
- a dinitrogén-oxid nem alkalmazható a légutakban végzett lézersebészeti beavatkozások alkalmával, a tűz- és robbanásveszély kockázata miatt;
- a dinitrogén-oxid nyomásfokozódást vált ki a középfülben;
- a dinitrogén-oxid nagyobb koncentrációban a gége- (laringeális) reflex kieséséhez és eszméletvesztéshez vezethet;
- előfordulhat a hipoxémia veszélye (a vér oxigéntartalmának csökkenése) a teljes anesztéziát követően. A légzési funkciók és az intoxikáció jeleinek a monitorozása szükséges.
- ha fordult már elő Önnél gyógyszerrel való visszaélés, mivel magasabb a függőség kialakulásának kockázata a dinitrogén-oxid rendszeres alkalmazása esetén. Kezelőorvosa fogja eldönteni, hogy a Dinitrogén-oxid SIAD-kezelés megfelelő-e az Ön esetében.

A dinitrogén-oxid ismételt vagy hosszú távú alkalmazása növelheti a B12-vitamin-hiány kialakulásának kockázatát, ami a csontvelő és az idegrendszer károsodásához vezethet. Kezelőorvosa vérvizsgálatot végeztethet Önnél a kezelés előtt és után a lehetséges B12-vitamin-hiány következményeinek értékelése céljából.

Egyéb gyógyszerek és a Dinitrogén-oxid SIAD

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

Teljes anesztézia, nyugtató (szedatív) hatású gyógyszerek, fájdalomcsillapítók
A dinitrogén-oxid hatása fokozódik, ha más inhalációs anesztetikummal együtt alkalmazzák és ilyen esetekben csökkenteni kell az alkalmazandó adag mennyiségét. Az intravénás anesztetikumok, a nyugtatók (szedatívumok) és a fájdalomcsillapítók (analgetikumok) hatását is fokozza, ezért ezek adagját csökkenteni kell.

Helyi érzéstelenítők
A dinitrogén-oxid a mandibuláris (állkapocscsont) és szubarachnoidális érzéstelenítésre használt helyi érzéstelenítők fájdalomcsillapító hatását fokozza.

Metotrexát
A dinitrogén-oxid erősíti a metotrexát hatását. Állatkísérletekkel bizonyították, hogy a metotrexát kemoterápiás hatását és a toxicitását is fokozza.

A dinitrogén-oxid erősíti a nem depolarizáló izomrelaxánsok (izomlazító gyógyszerek) hatását.

Terhesség és szoptatás
Terhesség
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A dinitrogén-oxid alkalmazása nem ajánlott a terhesség első két harmadában.

Szoptatás
A Dinitrogén-oxid SIAD alkalmazható a szoptatás alatt.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Dinitrogén-oxid SIAD befolyásolja a mentális funkciókat.
Ha fájdalomcsillapítás vagy nyugtatás céljából a Dinitrogén-oxid SIAD készítményt önmagában alkalmazták, akkor a kezelés befejezése után legalább 30 percig vagy a beteg állapotának teljes normalizálódásáig nem ajánlott gépjárművet vezetni és gépekkel munkát végezni.
A Dinitrogén-oxid SIAD altatószerként történő alkalmazását követő 24 órán belül a gépjárművezetés nem ajánlott.


3. Hogyan kell alkalmazni a Dinitrogén-oxid SIAD-ot?

A Dinitrogén-oxid SIAD-ot kizárólag inhaláció (belélegzés) útján, mindig az orvos utasításának megfelelően kell alkalmazni. Ha bizonytalan, kérdezze meg kezelőorvosát.
A dinitrogén-oxidot az orvosi gázok alkalmazásában megfelelően képzett egészségügyi személyzet alkalmazhatja.
A dinitrogén-oxid csak olyan körülmények között alkalmazható, ahol szükség esetén a megfelelő eszközök azonnal rendelkezésre állnak a szabad légutak biztosítására és beteg újraélesztésére (reszuszcitációjára).
A dinitrogén-oxidot rendszerint anesztéziában használt maszkon keresztül lélegzik be, függetlenül attól, hogy a beteg spontán, magától lélegzik, vagy mesterséges, gépi lélegeztetőn van. Mindig egy gázelegy részeként alkalmazzák, amely legalább 21% oxigént tartalmaz az oxigénhiány (úgynevezett hipoxia) megelőzése miatt.
A dinitrogén-oxidot csak olyan helyiségben szabad használni, ahol megfelelő szellőzés van, és/vagy a kilégzett levegőt speciális berendezéssel vezetik el, hogy megakadályozzák a dinitrogén-oxid feldúsulását a környező légtérben, hiszen hátrányos hatással lenne a személyzetre, vagy bárkire, aki a munkatérben tartózkodik.

Adagolás
- fájdalomcsillapítás és nyugtatás (analgézia/szedáció)
A dinitrogén-oxid az 50%-os belégzési koncentrációig csökkenti a fájdalmat és nyugtató hatást fejt ki tudatállapot zavara nélkül és a szóbeli kommunikáció megtartása mellett.
Ezeknél a koncentrációértékeknél a légzés, a vérkeringés és a védekező reflexek rendszerint biztonságosan megtartottak.
- altatás (anesztézia)
Az általános anesztézia (altatás) alkalmával 35-75% koncentrációjú dinitrogén-oxidot használnak, más altatószerekkel kombinálva, mert a dinitrogén-oxid önmagában alkalmazva nem elegendő narkózis (altatás) eléréséhez.

Ha az előírtnál több Dinitrogén-oxid SIAD került alkalmazásra
Amennyiben az előírtnál több Dinitrogén-oxid SIAD került alkalmazásra, a vérében oxigénhiány alakul ki (hipoxia). A hipoxia kialakulását mindenképpen el kell kerülni, mivel az életfunkciókra súlyos következményekkel járhat, és többek között eszméletvesztéshez vezet.

Ha az előírtnál több Dinitrogén-oxid SIAD került a szervezetbe, meg kell szakítani az alkalmazást, vagy a bejutott gáz koncentrációját csökkenteni kell. Amennyiben felmerül a gyanú, hogy kevés oxigén van a vérben, friss levegőt kell a beteggel belélegeztetni. Az egészségügyi intézményekben meg kell kezdeni az oxigén adását - pulzoximéter segítségével monitorozva a vér oxigénszintjét. Oxigént kell adni felébredésig, és amíg a vér oxigénnel telítődik.

Ezt a gyógyszert Ön egészségügyi intézményben, fokozott felügyelet mellett kapja, ezért a túladagolás előfordulása nem valószínűsíthető.

Biztonsági figyelmeztetések
- A Dinitrogén-oxid SIAD belélegzés útján alkalmazható, a kezelőorvos utasítása szerint.
- A gázpalackhoz csak az orvosi dinitrogén-oxid alkalmazásához szánt szerelék csatlakoztatható!
- Mint minden altatógáz, így a dinitrogén-oxid is csak jól szellőző térben alkalmazható.
- A dinitrogén-oxid táplálja az égést és a levegőnél nehezebb.
- A dinitrogén-oxidot alkalmazó egészségügyi személyzetnek ajánlott elkerülni a beteg által kilélegzett gázok direkt belégzését, különösen hosszú ideig tartó beavatkozás esetén.
- A gázpalackot tilos túlzott hőhatásnak kitenni.
- A helyiségben, ahol a Dinitrogén-oxid SIAD felhasználásra kerül, a dohányzás és nyílt láng használata tilos, mivel fokozottan tűzveszélyes!
- Tilos kenőzsírok, olajok vagy egyéb hasonló kenőanyagok alkalmazása a működésükben gátolt csavarmenetek kenésére.
- A nyomásszabályzót lassan és óvatosan kell megnyitni.
- Óvatosan kezelje a gázpalackot! Győződjön meg arról, hogy a palackok nincsenek-e rázkódás vagy eldőlés veszélyének kitéve!
- A Dinitrogén-oxid SIAD használatakor a gázt tartalmazó palackot mindig függőlegesen állítva kell elhelyezni úgy, hogy a nyomásszabályozó felül helyezkedjen el. Bár a dinitrogén-oxid gáz halmazállapotú, a palackban uralkodó nyomás következtében még cseppfolyós halmazállapotban távozik a palackból. A vízszintes helyzetben lévő palackból a folyadék kifolyhat és sérülést okozhat. A nyomásszabályzót lassan és óvatosan kell megnyitni, hogy elkerülhető legyen a cseppfolyós dinitrogén-oxid kifolyása!
- A palackot tartsa tisztán és szárazon!
- A palackot csak zárt, védősapkával ellátott szeleppel szabad tárolni vagy szállítani.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így a Dinitrogén-oxid SIAD is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát.

Tipikusan az alábbi mellékhatásokat észlelték:




Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/

A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Dinitrogén-oxid SIAD-ot tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A palackokat az orvosi gázok tárolására alkalmas, jól szellőző helyiségben kell tárolni.
A gázpalackokat fedett, a környezeti hatásoktól és a széltől védett helyen, tisztán és szárazon, gyúlékony anyagoktól távol kell tárolni.

Hosszabb tároláshoz ajánlott hőmérsékleti tartomány: -20 °C - +40 °C.
A palackokat rövid ideig, legfeljebb +60 °C-os hőhatásnak szabad kitenni.

A palackokat az ütéstől és eldőléstől óvni kell.
A különféle gázokat tartalmazó palackokat elkülönítve kell tárolni.
Az üres és teli palackokat egymástól elválasztva kell tartani.

A palackozott gázok szállítása
A gázpalackokat a szállítás során védeni kell a veszélyes behatásoktól, a feldőléstől és biztosítani kell a függőleges helyzetben történő elhelyezésüket.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Csomagolás




Figyelem: az elzárószelep csavarmenet-mérete G3/8"-os

A palack jelölése:
A palacktest fehér, a palackváll kék színű.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
Kiszerelés: 1x10l (170 bar) Törzskönyvi szám: OGYI-T-21703/01
Gyógyszerek
  • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: SIAD Hungary
    • Hatóanyag: nitrous oxide
    • ATC: Nitrous oxide
    • Normatív TB támogatás:
    • Vényköteles:
    • Közgyógyellátásra adható:
    • Patikán kívül vásárolható:
    • EÜ támogatásra adható:
    • EÜ Kiemelt támogatás:
  • Üzemi baleset jogcím:
Kiszerelés: 1x40l (170 bar) Törzskönyvi szám: OGYI-T-21703/02
Gyógyszerek
  • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: SIAD Hungary
    • Hatóanyag: nitrous oxide
    • ATC: Nitrous oxide
    • Normatív TB támogatás:
    • Vényköteles:
    • Közgyógyellátásra adható:
    • Patikán kívül vásárolható:
    • EÜ támogatásra adható:
    • EÜ Kiemelt támogatás:
  • Üzemi baleset jogcím:
Kiszerelés: 1x50l (170 bar) Törzskönyvi szám: OGYI-T-21703/03
Gyógyszerek
  • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: SIAD Hungary
    • Hatóanyag: nitrous oxide
    • ATC: Nitrous oxide
    • Normatív TB támogatás:
    • Vényköteles:
    • Közgyógyellátásra adható:
    • Patikán kívül vásárolható:
    • EÜ támogatásra adható:
    • EÜ Kiemelt támogatás:
  • Üzemi baleset jogcím:

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +16 °C
Minimum: +3 °C

A Nyugat-Dunántúlon döntően borult lesz az ég, másutt a kezdeti közepesen vagy erősen felhős időt követően délutántól borul be dél felől. Délelőtt csak a Nyugat- és Észak-Dunántúlon, késő délutántól, estétől dél felől egyre többfelé várható eső, zápor. Délen néhol zivatar is kialakulhat, az Alpokalja magasabb részein pedig havas eső, havazás is lehet. Az északi, északkeleti szelet sokfelé kísérik élénk, helyenként erős lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 11 és 21 fok között alakul, de a tartósan borongós Nyugat-Dunántúlon 10 fok alatti értékeket is mérhetnek. Késő este 6, 13 fok valószínű. Napközben melegfront érezteti hatását, ami miatt a frontérzékenyek tünetei ismét felerősödhetnek.