DINITROGÉN-OXID LINDE 100% cseppfolyósított orvosi gáz

DINITROGÉN-OXID LINDE 100% cseppfolyósított orvosi gáz betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Dinitrogén-oxid Linde és milyen betegségek esetén alkalmazható?
- A hatóanyag a dinitrogén-oxid 100% (térfogat-százalék).
- A Dinitrogén-oxid Linde segédanyagokat nem tartalmaz.
A Dinitrogén-oxid Linde egy belélegzésre használt, színtelen, édeskés szagú gázpalackba töltött gáz-készítmény.
A gázpalack nyomás alatt tartott, tiszta dinitrogén-oxidot tartalmaz.
A dinitrogén-oxid analgetikus (fájdalomcsillapító) és anesztetikus (altató) hatással rendelkezik.
A dinitrogén-oxid a szervezetben található számos, neurotranszmittereknek nevezett kémiai anyagra fejti ki hatását, amelyek az idegrendszer speciális hírvivő molekulái (ingerületátvivő anyagai).
A Dinitrogén-oxid Linde alkalmazható:
- az általános anesztézia (a műtéti altatás) részeként
- fájdalomcsillapító/nyugtató hatású szerként olyan esetekben, amikor a gyors fájdalomcsillapító hatás elérése majd (az orvosi beavatkozás után) a hatás ugyancsak gyors megszűnése a cél.
2. Tudnivalók a Dinitrogén-oxid Linde alkalmazása előtt
A Dinitrogén-oxid Linde alkalmazására kórházi vagy rendelőintézeti körülmények között, kizárólag az erre kiképzett orvos felügyelete mellett kerülhet sor.
Győződjön meg arról, hogy orvosa tisztában van az Ön egészségi állapotával.

A Dinitrogén-oxid Linde nem alkalmazható
- Ha Önnél az alábbiak állnak vagy a közelmúltban álltak fenn: légmell (pneumotorax), légembólia vagy bármely ok, ami miatt levegő vagy gázbuborékok halmozódhatnak fel a szervezetében, pl. búvár-merülés kapcsán, vagy bypass műtéten esett át, ill. súlyos fejsérülés érte vagy a sebészeti beavatkozást végeztek a középfülében.
- ha szemészeti kezelés részeként a közelmúltban az üvegtestbe gáz tartalmú injekciót fecskendeztek, mivel ez növeli a kockázatát annak, hogy a Dinitrogén-oxid Linde-kezelés hatására a gázbuborékok kitágulhatnak.
- szívbetegség, szívelégtelenség esetén - mivel a Dinitrogén-oxid Linde még a legenyhébb szívműködés-csökkenést is befolyásolhatja.
- a központi idegrendszer nyomás-központját érintő állapotok, pl. koponyűri-nyomásfokozódás, mivel a Dinitrogén-oxid Linde az agy térfogatának további növekedését okozhatja.
- a has felpuffadásával járó kórfolyamatoknál.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Dinitrogén-oxid Linde alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberrel, amennyiben Ön B12-vitaminhiányban szenved, mivel a Dinitrogén-oxid Linde súlyosbíthatja az állapotot
Egyéb gyógyszerek és a Dinitrogén-oxid Linde
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
A Dinitrogén-oxid Linde más anesztetikumok hatását fokozza.
Termékenység, terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával.
A terhesség első 6 hónapjában a Dinitrogén-oxid Linde nem alkalmazható.
A DINITROGÉN-OXID LINDE ALKALMAZHATÓ A TERHESSÉG UTOLSÓ HÁROM HÓNAPJÁBAN, VALAMINT A SZÜLÉS SORÁN, EBBEN AZ ESETBEN AZONBAN SZÜKSÉGES A GYERMEK MEGFIGYELÉSE A MELLÉKHATÁSOK ÉSZLELÉSE ÉRDEKÉBEN.
A Dinitrogén-oxid Linde biztonsággal alkalmazható a szoptatás alatt.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Dinitrogén-oxid Linde befolyásolja a mentális funkciókat. Ezért célszerű kerülni a gépjárművezetést, a gépek kezelését és összetett feladatok elvégzését mindaddig, amíg a teljes felépülés megtörténik.
3. Hogyan kell alkalmazni a Dinitrogén-oxid Linde-t?
A Dinitrogén-oxid Linde kizárólag az erre kiképzett orvos felügyeletével alkalmazható.
A Dinitrogén-oxid Linde-t gáz-elegy részeként alkalmazzák, amely legalább 21% oxigént tartalmaz, az oxigénhiány (hipoxia) veszélyének elkerülése miatt. Az orvosi célra szánt dinitrogén-oxidot a leggyakrabban 35-75 térfogat-százalékban alkalmazzák, a belélegzett levegő%-ra vonatkoztatva.
A Dinitrogén-oxid Linde-t a műtéti anesztézia kapcsán.általában maszkon keresztül lélegeztetik be, függetlenül attól, hogy a beteg spontán, magától lélegzik-e, vagy mesterséges, gépi lélegeztetőn van.
A Dinitrogén-oxid Linde-t olyan helyiségben szabad használni, ahol megfelelő szellőzés van, vagy a kilégzett levegőt speciális berendezéssel vezetik el, hogy megakadályozzák a dinitrogén-oxid feldúsulását a környező légtérben, hiszen hátrányos hatással lenne a személyzetre, vagy bárkire, aki a munkatérben tartózkodik.
Ha az előírtnál több Dinitrogén-oxid Linde került alkalmazásra
Amennyiben az előírtnál több Dinitrogén-oxid Linde került alkalmazásra, hipoxia alakulhat ki, azaz a vérben csökken az oxigén mennyisége. A hipoxia kialakulását mindenképpen el kell kerülni, mivel az életfunkciókra súlyos következményekkel lehet, és többek között eszméletvesztéshez vezet.
Ha az előírtnál több Dinitrogén-oxid Linde került a szervezetbe, meg kell szakítani az alkalmazást, vagy a bejutott gáz koncentrációját csökkenteni kell. Amennyiben vélelmezhető a hipoxiás állapot kialakulása, friss levegőt kell a beteggel belélegeztetni, és egészségügyi intézményen belül meg kell kezdeni az oxigén adását a vér oxigén-szintjének folyamatos monitorozásával.
Az oxigén adását mindaddig kell folytatni, amíg a beteg magához tér, és megfelelő lesz az oxigén-szaturáció.
Biztonsági figyelmeztetések
- A Dinitrogén-oxid Linde belélegzés útján alkalmazható a kezelőorvos utasítása szerint.
- A gázpalackhoz csak az orvosi dinitrogén-oxid alkalmazásához szánt szerelék csatlakoztatható!
- A Dinitrogén-oxid Linde csak jól szellőző helyiségben alkalmazható.
- A gázpalackot tilos túlzott hőhatásnak kitenni!
- A helyiségben, ahol a Dinitrogén-oxid Linde felhasználásra kerül, a dohányzás és nyílt láng használata tilos, mivel fokozottan tűzveszélyes!
- Tűzveszély esetén a gázpalackokat biztonságos helyre kell szállítani!
- Tilos kenőzsírok, olajok vagy egyéb hasonló kenőanyagok alkalmazása a működésükben gátolt csavarmenetek kenésére. Dinitrogén-oxid Linde-vel érintkezve fennáll az öngyulladás kockázata.
- A nyomásszabályozót lassan és óvatosan kell megnyitni.
- A gázpalackok kezelése körültekintést igényel. Győződjön meg arról, hogy a palackok nincsenek-e rázkódás vagy eldőlés veszélyének kitéve!
- A Dinitrogén-oxid Linde használatakor a gázt tartalmazó palackot mindig függőlegesen állítva kell elhelyezni úgy, hogy a nyomásszabályozó felül helyezkedjen el. Bár a dinitrogén-oxid gáz halmazállapotú, a palackban uralkodó nyomás következtében még cseppfolyós halmazállapotban távozik a palackból. A vízszintesen helyzetben lévő palackból a folyadék kifolyhat és sérülést okozhat. A nyomásszabályzót lassan és óvatosan kell megnyitni, hogy elkerülhető legyen a cseppfolyós dinitrogén-oxid kifolyása!
- A palackot tartsa tisztán és szárazon!
- A palackot csak zárt, védősapkával ellátott szeleppel, fedett módon szabad tárolni vagy szállítani.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így a Dinitrogén-oxid Linde is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Gyakori mellékhatások (10 betegből legfeljebb 1-et érinthet):
Szédülés, ájulásérzés, hányinger és hányás
Nem gyakori mellékhatások (100 betegből legfeljebb 1-et érinthet):
Nyomásérzés a középfülben. A Dinitrogén-oxid Linde fokozza a középfülben a nyomást.
Haspuffadás. A Dinitrogén-oxid Linde lassan növeli a belekben a gázok térfogatát.
Nagyon ritka mellékhatások (10 000 betegből legfeljebb 1-et érinthet):
Pszichiátriai hatás is felléphet, mint pl. a pszichózis.
Nem ismert gyakoriságú mellékhatások (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):
Csontvelőre és idegrendszerre gyakorolt hatások.
Ez azért van, mert a Dinitrogén-oxid Linde befolyásolja a B12-vitamin és a folsav anyagcseréjét Mindamellett, hogy ezek a mellékhatások rendkívül ritkák, a lehető legrövidebb alkalmazási idővel a kockázatot a legkisebbre lehet csökkenteni.
Ha a Dinitrogén-oxid Linde alkalmazása hosszan (több, mint 6 órán át) történik, vagy ismételt alkalmazás esetén orvosa ellenőrzi a vérképét.
Pszichiátriai hatás is felléphet, mint pl. a pszichózis.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Dinitrogén-oxid Linde-t tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A palackon elhelyezett címkén feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert.
A Dinitrogén-oxid Linde-t tartalmazó gázpalackok környezetében a dohányzás és a nyílt láng használata tilos! A Dinitrogén-oxid Linde az égést táplálja!
A palackokat az orvosi gázok tárolására alkalmas, fedett, jól szellőző helyiségben, tisztán és szárazon, gyúlékony anyagoktól távol, az időjárás viszontagságaitól védve kell tárolni.
Hosszabb tároláshoz ajánlott hőmérsékleti tartomány: -20 °C - +40 °C.
A palackokat legfeljebb +60 °C-os hőhatásnak szabad kitenni.
A palackokat az ütéstől és eldőléstől óvni kell.
A különféle gázokat tartalmazó palackokat elkülönítve kell tárolni.
Az üres és teli palackokat egymástól elválasztva kell tartani.
Nagyobb palackokat a célnak megfelelő szállítóeszközön kell szállítani.
Különös figyelmet kell fordítani annak ellenőrzésére, hogy a palackhoz csatlakoztatott eszközök véletlenül nem lazultak-e ki.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Dinitrogén-oxid Linde?
- A készítmény hatóanyaga: 100% (térfogat-százalék) dinitrogén-oxid
- A Dinitrogén-oxid Linde egyéb összetevőt nem tartalmaz.
Milyen a Dinitrogén-oxid Linde külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
A dinitrogén-oxid színtelen, édeskés szagú gáz.
A gázpalack nyomás alatt tartott, cseppfolyósított, tiszta (100%) dinitrogén-oxidot tartalmaz.
Kiszerelések

A zárószelep vagy maradéknyomás tartására alkalmas RPV szelep csavarmenet-mérete
"G 3/8"-os (szelepcsatlakozás).
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
Kiszerelés: 1x10 l (acél palack krómozott, maradék nyomás tartására alkalmas (ún. RPV) zárószeleppel) Törzskönyvi szám: OGYI-T-21090/04
Gyógyszerek
  • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Linde Gáz
    • Hatóanyag: nitrous oxide
    • ATC: Nitrous oxide
    • Normatív TB támogatás:
    • Vényköteles:
    • Közgyógyellátásra adható:
    • Patikán kívül vásárolható:
    • EÜ támogatásra adható:
    • EÜ Kiemelt támogatás:
  • Üzemi baleset jogcím:
Kiszerelés: 1x40 l (acél palack krómozott, maradék nyomás tartására alkalmas (ún. RPV) zárószeleppel) Törzskönyvi szám: OGYI-T-21090/06
Gyógyszerek
  • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Linde Gáz
    • Hatóanyag: nitrous oxide
    • ATC: Nitrous oxide
    • Normatív TB támogatás:
    • Vényköteles:
    • Közgyógyellátásra adható:
    • Patikán kívül vásárolható:
    • EÜ támogatásra adható:
    • EÜ Kiemelt támogatás:
  • Üzemi baleset jogcím:

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +21 °C
Minimum: +6 °C

A fátyol- és átmenetileg megnövekvő gomolyfelhőzet mellett legalább több órára kisüt a nap. Csapadék nem valószínű. A délnyugati, déli szelet élénk, a nyugati országrészben erős, főként az Északnyugat-Dunántúlon helyenként viharos lökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 18 és 24 fok között várható. Késő estére általában 12 és 17 fok közé hűl le a levegő. Az időjárás most a hidegfrontra érzékenyeket érinti különösképpen rosszul.