Gyógyszerkereső

Kiszerelés: 1x28x

Törzskönyvi szám: OGYI-T-21597/01

Gyártó: Actavis Group

Hatóanyag: desogestrel

ATC: Desogestrel

Normatív TB támogatás:

Vényköteles

Közgyógyellátásra adható:

Patikán kívül vásárolható

EÜ támogatásra adható:

EÜ 100 támogatásra adható:

2050 Ft *

-

*az ár tájékozatató jellegű.

Kiszerelés: 3x28x

Törzskönyvi szám: OGYI-T-21597/02

Gyártó: Actavis Group

Hatóanyag: desogestrel

ATC: Desogestrel

Normatív TB támogatás:

Vényköteles

Közgyógyellátásra adható:

Patikán kívül vásárolható

EÜ támogatásra adható:

EÜ 100 támogatásra adható:

6270 Ft *

-

*az ár tájékozatató jellegű.

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Diamilla és milyen esetekben alkalmazható?

A Diamilla-t terhesség megelőzésére alkalmazzák. A Diamilla kis mennyiségben tartalmazza az egyik női nemi hormont, a progeszteron típusú dezogesztrelt. Ezért hívják a Diamilla-t csak progeszteront tartalmazó vagy minitablettának. Ellentétben a kombinált tablettákkal, a csak progeszteront tartalmazó vagy minitabletta a progeszteron mellett nem tartalmaz ösztrogén hormont.
A legtöbb, csak progeszteront tartalmazó vagy minitabletta elsősorban úgy fejti ki hatását, hogy megakadályozza a hímivarsejt bejutását a méhbe. Nem minden esetben akadályozza meg azonban a petesejt érését, amely a kombinált tabletták elsődleges hatása. A Diamilla különbözik a többi minitablettától, mert olyan adagban tartalmazza a hatóanyagot, amely a legtöbb esetben elég ahhoz, hogy megakadályozza a petesejt-érést. Ennek következtében a Diamilla rendkívül hatékony fogamzásgátló hatást biztosít.
A kombinált tablettával ellentétben a Diamilla-t azok a nők is szedhetik, akik nem jól tűrik az ösztrogént, vagy akik szoptatnak. Hátrány viszont, hogy a Diamilla szedése során rendszertelen időközönként hüvelyi vérzés fordulhat elő. Az is előfordulhat, hogy a vérzése teljesen kimarad.
2. Tudnivalók a Diamilla szedése előtt

Ne szedje a Diamilla-t,
- ha allergiás a dezogesztrel hatóanyagra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- ha terhes vagy úgy gondolja, hogy terhes lehet.
- ha trombózisa van. A trombózis vérrögképződés az érben (pl. az alsó végtagban (mélyvénás trombózis), a vérrög többek között a tüdőbe vándorolhat, és ott tüdőembóliát idézhet elő).
- ha sárgasága (a bőre besárgul) vagy súlyos májbetegsége volt vagy van, és a májműködése még nem állt helyre.
- ha olyan daganatos betegségben szenved, vagy olyan daganatos betegség gyanúja merül fel, ami a nemi hormonokra érzékeny, mint például az emlőrák bizonyos típusai.
- ha bármilyen megmagyarázhatatlan hüvelyi vérzés lép fel.
Mielőtt elkezdené szedni a Diamilla-t, tájékoztassa orvosát, amennyiben ezeknek az állapotoknak bármelyike érinti Önt. Orvosa ilyenkor egy nem hormonális fogamzásgátló módszert javasolhat Önnek. Haladéktalanul forduljon orvosához, amennyiben a fenti állapotok bármelyike először jelentkezik a Diamilla szedése alatt.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Diamilla szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével:
- ha Önnek valaha emlőrákja volt.
- ha Ön májrákban szenved, mivel a Diamilla májdaganatra gyakorolt lehetséges hatását nem lehet kizárni.
- ha Ön csökkent májműködésben szenved.
- ha Önnek valaha volt már trombózisa.
- ha Ön cukorbeteg.
- ha Ön epilepsziában szenved (lásd a 2 pontban az "Egyéb gyógyszerek és a Diamilla" című részt).
- ha Ön tuberkulózisban szenved (lásd a 2. pontban az "Egyéb gyógyszerek és a Diamilla" című rész).
- ha Önnek magas a vérnyomása, vagy jelentősen megemelkedik a vérnyomása.
- ha az Ön bőrén májfoltok vannak, vagy valaha voltak (sárgásbarna pigmentfoltok a bőrön, elsősorban az arcon). Amennyiben ezek a tünetek fennállnak, kerülje a túlzott napsütést, illetve az ultraibolya sugárzást.
Amennyiben a Diamilla-t a fenti betegségek bármelyikének fennállása esetén szedi, szigorú orvosi ellenőrzésre lehet szüksége. A teendőkről orvosa nyújthat tájékoztatást.
Rendszeres ellenőrzések
A Diamilla szedése alatt orvosa rendszeres felülvizsgálatokat írhat elő Önnek. Az ellenőrzések gyakorisága és típusa általában az Ön állapotától függ.
A lehető leghamarabb forduljon orvoshoz
- ha nagyfokú fájdalmat vagy duzzanatot érez bármelyik lábában, megmagyarázhatatlan eredetű mellkasi fájdalma keletkezik, nehézlégzése támad, szokatlan köhögés fogja el, főleg, ha vért köhög fel (ezek trombózis vagy embólia jele lehetnek);
- ha hirtelen erős gyomorfájdalma jelentkezik, vagy sárgaság alakul ki Önnél (ezek májproblémákra utalhatnak);
- ha csomót érez a mellében (esetleg emlőrákra utaló jel);
- ha váratlan vagy nagyfokú fájdalmat érez az alhas vagy a gyomor tájékán (ezek méhen kívüli terhesség tünetei lehetnek);
- ha ágyhoz kötött vagy sebészeti beavatkozást terveznek Önnél (legalább négy héttel a műtét előtt beszéljen orvosával);
- ha szokatlanul intenzív hüvelyi vérzést tapasztal;
- ha azt feltételezi, hogy terhes.
Emlőrák
Rendszeresen ellenőrizze melleit, és haladéktalanul keresse fel az orvosát, ha valamilyen csomót érez a mellében.
A fogamzásgátló tablettát szedő nőknél az emlőrák előfordulási arányát kissé magasabbnak találták, mint azoknál a hasonló korú nőknél, akik nem szedik a tablettát. Ha a nő abbahagyja a tabletta szedését, akkor a kockázat fokozatosan csökken, így 10 évvel a tabletta elhagyása után a kockázat ugyanakkora, mint a tablettát soha nem szedett nőknél. Az emlőrák ritkán fordul elő 40 éves kor alatt, de a nő életkorának növekedésével a kockázat fokozódik. Ezért az átlagon felüli számban diagnosztizált emlőrákos esetek száma annál magasabb, minél idősebb koráig szedte a nő a fogamzásgátlót. Az, hogy milyen hosszan tartott a tabletta szedése, kevésbe fontos.
Minden 10 000 olyan nőből, akik legfeljebb 5 évig szedték a tablettát, de 20 éves korukra abbahagyták, alig eggyel több az abbahagyást követő 10 éven belül diagnosztizált emlőrákos megbetegedések száma az ugyanebben a korcsoportban általában diagnosztizált 4 esethez képest. Ehhez hasonlóan, a tablettát legfeljebb 5 évig szedő, de 30 éves korára abbahagyó 10 000 nőnél 5 további esetet észlelnek a rendszerint diagnosztizált 44 megbetegedésen felül.
A tablettát legfeljebb 5 évig használó, de 40 éves korára abbahagyó 10 000 nőre jutó, általában diagnosztizált 160 megbetegedéshez még további 20 eset adódik.
Az emlőrák kockázatát a csak progeszteront tartalmazó tablettákat, így a Diamilla-t szedő nőknél hasonlónak gondolják az ösztrogént is tartalmazó (kombinált) tablettát szedőkéhez, de a bizonyíték kevésbé meggyőző.
Úgy tűnik, hogy a fogamzásgátló tablettát szedő nőknél diagnosztizált emlőrákok kisebb valószínűséggel adnak áttétet, mint a tablettát nem szedő nőknél észlelt emlődaganatok. Nem ismert, hogy az emlőrák kockázatában tapasztalt különbséget a tabletta okozza-e. Lehetséges, hogy a nők gyakoribb vizsgálatával az emlőrák korábban kerül felismerésre.
Trombózis
Haladéktalanul keresse fel orvosát, ha trombózis lehetséges tüneteit észleli (lásd még "A lehető leghamarabb forduljon orvoshoz" c. rész első pontja).
A trombózis egy vérrög, amely elzárhatja az eret. A trombózis néha az alsó végtag mélyvénáiban fordul elő (mélyvénás trombózis). Ha a rög leszakad arról a vénáról, ahol kialakult, elérheti és elzárhatja a tüdő verőereit, és úgynevezett "tüdőembóliát" okozhat. Ennek eredményeként életveszélyes állapot alakulhat ki, amely végzetes is lehet. A mélyvénás trombózis előfordulása ritka. A tabletta szedésétől függetlenül is kialakulhat. Akkor is előfordulhat, ha Ön teherbe esik.
A kockázat nagyobb a fogamzásgátló tablettát szedőknél, mint a nem szedőknél.
A fogamzásgátlót szedők körében nagyobb a trombózis kockázata, mint a tablettát nem szedőknél. Nem ismert, hogy van-e különbség a trombózis kockázatában a csak progeszteront tartalmazó tablettát, így a Diamilla-t szedők, illetve azok között, akik ösztrogént is tartalmazó (kombinált) tablettát szednek.
Gyermekek és serdülők
A dezogesztrel biztonságosságát és hatásosságát 18 év alatti serdülőknél nem állapították meg.
Egyéb gyógyszerek és a Diamilla
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Néhány gyógyszer megakadályozhatja, hogy a Diamilla megfelelő hatást fejtsen ki, és váratlan vérzést idézhet elő, vagy csökkenti a készítmény terhesség-megelőző hatását. A következő betegségek kezelésére alkalmazott gyógyszerek tartoznak ide:
- epilepszia (pl. primidon, fenitoin, karbamazepin, oxkarbazepin, felbamát, topiramát és fenobarbitál),
- tuberkulózis (pl. rifampicin, rifabutin),
- HIV-fertőzés (pl. ritanovir, nelfinavir)
- vagy más fertőző betegségek (pl. grizeofulvin),
- gyomorrontás (orvosi szén),
- depressziós hangulat (közönséges orbáncfüvet tartalmazó gyógynövény készítmények),
- szervátültetés (pl. ciklosporin).
Mindig mondja el kezelőorvosának, hogy milyen gyógyszereket vagy gyógynövény-készítményeket szed. Minden orvost, fogorvost, aki más gyógyszert ír fel Önnek, (vagy a gyógyszerészt) tájékoztasson arról, hogy a Diamillat-t szedi. Ők el tudják mondani Önnek, hogy kell-e további fogamzásgátló óvintézkedéseket alkalmaznia (pl. óvszert), és ha igen, akkor azt is, hogy mennyi ideig. A Diamilla befolyásolhatja még bizonyos gyógyszerek hatását a szervezetben, ami a hatás fokozódásában (pl. a ciklosporin tartalmú gyógyszerek) vagy csökkenésében jelentkezhet.
A Diamilla egyidejű bevétele étellel és itallal
A Diamilla étellel és itallal vagy ezek nélkül is bevehető.
Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Terhesség
Ne alkalmazza a Diamilla-t, ha terhes, vagy úgy gondolja, hogy terhes lehet.
Szoptatás
A Diamilla alkalmazható a szoptatás ideje alatt.
Ha szoptat, és a Diamilla-t akarja szedni, kérjük, forduljon kezelőorvosához.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Diamilla nem befolyásolja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket.
A Diamilla laktózt tartalmaz
A Diamilla laktózt (tejcukrot) tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

3. Hogyan kell szedni a Diamilla-t?
A Diamilla-t mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
- Egy Diamilla csomag 28 tablettát tartalmaz.
- Naponta egy tablettát vegyen be.
- A tablettát egészben nyelje le, elegendő mennyiségű vízzel.
A csomagolás elülső oldalán a tabletták közé nyilakat nyomtattak. Ha megfordítja a csomagot, és megnézi a hátoldalát, láthatja, hogy a fóliára a hét napjai vannak nyomtatva. Minden naphoz egy tabletta tartozik. Minden alkalommal, amikor egy új Diamilla csomagot kezd el, a felső sorból vegyen egy tablettát. Ne csak egy tetszés szerinti tablettával kezdje. Ha például szerdán kezdi el a szedést, akkor a felső sorból a hátoldalán "SZ" jelzésű tablettát kell kivennie. Napi egy tablettával folytassa a szedést, amíg a csomag ki nem ürül. Mindig a nyilak szerinti meghatározott irányban szedje a tablettákat.
A csomag hátuljára pillantva könnyen leellenőrizheti, hogy aznap bevette-e már a tablettát.
A tablettákat minden nap körülbelül azonos időpontban vegye be, úgy, hogy a két tabletta közötti szünet mindig 24 óra legyen. A Diamilla szedése során gyenge vérzése lehet, de ettől függetlenül folytassa a tabletta szedését a megszokott rend szerint. Ha egy csomag kiürült, másnap egy új csomag Diamilla-t kell elkezdenie, megszakítás nélkül, és anélkül, hogy vérzésre várna.
Az első csomag Diamilla elkezdése
Ha az előző hónapban nem alkalmazott hormontartalmú fogamzásgátlót
- Várja meg a havi ciklusa kezdetét. A menstruációja első napján vegye be az első Diamilla tablettát. Nincs szüksége kiegészítő fogamzásgátló módszer alkalmazására.
- Elkezdheti a tabletta szedését a menstruációja 2-5. napján is, de ebben az esetben használjon kiegészítő fogamzásgátlást (mechanikus módszert, pl. óvszert) is a tabletta szedésének első 7 napján.
- Ha kombinált tablettáról, hüvelygyűrűről vagy transzdermális tapaszról tér át
- A Diamilla szedését elkezdheti a jelenlegi fogamzásgátlója utolsó tablettájának bevételét követő napon, vagy a hüvelygyűrűje, illetve fogamzásgátló tapasza eltávolításának napján (ez azt jelenti, hogy nincs tabletta-, gyűrű- vagy tapaszmentes időszak). Amennyiben jelenlegi fogamzásgátlója tartalmaz hatóanyag nélküli (inaktív) tablettákat is, a Diamilla szedését az utolsó, hatóanyagot tartalmazó tabletta szedését követő napon el lehet kezdeni (ha nem biztos benne, hogy ez melyik, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét). Ha követi ezeket az utasításokat, nincs szükség kiegészítő fogamzásgátló módszer alkalmazására. Megkezdheti a Diamilla szedését legkésőbb a jelenlegi fogamzásgátló tabletta-, gyűrű- vagy tapaszmentes időszakot vagy a hatóanyagmentes tabletták időszakát követő napon is. Ha ezt az utasítást követi, akkor az első ciklusban a tabletta szedésének első 7 napján alkalmazzon kiegészítő fogamzásgátló módszert (mechanikus védekezést, pl. óvszert) is.
-
- Ha egy másik, csak progeszteron tartalmú (mini) tablettáról tér át a Diamilla-ra
- Bármelyik nap abbahagyhatja annak szedését, és azonnal elkezdheti a Diamilla szedését. Nincs szükség kiegészítő fogamzásgátló módszer alkalmazására.
- Ha injekciós, beültethető vagy progeszteront adagoló méhen belüli eszköz (IUD) alkalmazásáról vált át a Diamilla-ra
- Akkor kezdje a Diamilla szedését, amikor a következő injekciója esedékessé válna, vagy azon a napon, amikor az inplantátumot vagy a méhen belüli eszközt eltávolítják. Nincs szükség kiegészítő fogamzásgátló módszer alkalmazására.
- Szülés után
- Elkezdheti szedni a Diamilla-t a szülés után, mielőtt a menstruációja visszatér. Ha a szülés utáni 21. napnál később kezdi el szedni, akkor az első havi ciklusban a tablettaszedés első 7 napja alatt használjon kiegészítő fogamzásgátló módszert (mechanikus védekezést, pl. óvszert) is. Azonban, ha a közösülés már megtörtént, a Diamilla szedésének megkezdése előtt a terhesség lehetőségét ki kell zárni.
- Vetélés vagy terhességmegszakítás után
- Kezelőorvosa ad tanácsot Önnek.
Az összes többi hormonális fogamzásgátlóhoz hasonlóan a Diamilla sem nyújt védelmet a HIV-fertőzéssel (AIDS) és semmilyen más, szexuális úton terjedő betegséggel szemben.
Ha az előírtnál több Diamilla-t vett be
Nem számoltak be súlyos mellékhatásokról, amikor valaki túl sok dezogesztrel tartalmú gyógyszert vett be egyszerre. A következő tünetek jelentkezhetnek: hányinger, hányás és fiatal lányoknál hüvelyi vérzés. További információkért, tanácsért forduljon orvosához.
Ha elfelejtette bevenni a Diamilla-t
Ha kevesebb, mint 12 órát késett egy tabletta bevételével, a Diamilla hatása még megbízható marad. Amint eszébe jutott, hogy elfelejtett bevenni egy tablettát, azonnal pótolja, a következőt pedig a szokásos időben vegye be.
Ha több mint 12 órát késett egy tabletta bevételével, a Diamilla megbízhatósága csökkenhet. Minél több egymást követő tablettát hagy ki, annál nagyobb a kockázata annak, hogy csökken a fogamzásgátló hatás. Azonnal pótolja az utolsó kifelejtett tablettát, amint azt észrevette, majd a szokásos időben vegye be a következő tablettát. Alkalmazzon kiegészítő fogamzásgátló módszert (pl. óvszert) is a tablettaszedés következő 7 napján. Ha a tabletta szedésének első hetében egy vagy több tablettát is elfelejtett bevenni, és a tabletta kihagyása előtti héten közösült, akkor fennáll a teherbeesés lehetősége. Kérjen tanácsot kezelőorvosától.
Ha emésztőrendszeri panaszai vannak (pl. hányás, súlyos hasmenés)
Hányás
esetén, vagy ha súlyos hasmenése van, illetve ha orvosi széntablettát vesz be a Diamilla filmtabletta bevételét követő 3-4 órán belül, akkor előfordulhat, hogy a tabletta hatóanyaga nem szívódik fel teljesen, és a Diamilla megbízhatósága csökkenhet. Ilyen esetben alkalmazzon kiegészítő fogamzásgátló módszert (pl. óvszert) is a tablettaszedés következő 7 napján. A szokásos időben vegye be a következő tablettát.

Ha idő előtt abbahagyja a Diamilla szedését
A Diamilla szedését bármikor abbahagyhatja. Attól a naptól kezdve, amikor abbahagyta a tabletta szedését, nincs többé védve a terhesség ellen.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

A Diamilla szedésével kapcsolatba hozható súlyos, nemkívánatos hatások már leírásra kerültek az "Emlőrák" és a "Trombózis" címszavak alatt a 2. pont "Tudnivalók a Diamilla szedése előtt" című részében. Kérjük, hogy további információkért olvassa el az említett pontot, és beszéljen kezelőorvosával, amennyiben szükségesnek tartja.
Rendszertelen hüvelyi vérzés előfordulhat a Diamilla használata alatt. Ez lehet csupán egy kis elszíneződés az alsóneműn, ami még betét használatát sem igényli, de lehet intenzívebb is, ami egy enyhébb havi vérzésre hasonlít, és megfelelő tisztasági beavatkozást igényel. Az is lehet, hogy egyáltalán nincs vérzése. A rendszertelen vérzés nem azt jelzi, hogy a Diamilla fogamzásgátló hatása csökken. Általában semmilyen beavatkozásra nincs szükség, csak folytassa a Diamilla szedését. Amennyiben azonban nagyfokú vagy hosszan tartó vérzés jelentkezik, Önnek orvoshoz kell fordulnia.
A dezogesztrel alkalmazása során az alábbi mellékhatásokról számoltak be:

A fenti mellékhatásokon kívül előfordulhat az emlők váladékozása.
Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Diamilla-t tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon és a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne alkalmazza a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik
Tasakban tárolva:
A Diamilla nem igényel különleges tárolást.
Tasak nélkül tárolva:
Legfeljebb 30°-on tárolandó, amennyiben a Diamillát nem tárolja a tasakban.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Diamilla?

- A készítmény hatóanyag: dezogesztrel (75 mikrogramm)
- Egyéb összetevők: laktóz-monohidrát (lásd még "A Diamilla laktózt tartalmaz" című részt a 2. pontban), kukoricakeményítő, povidon, sztearinsav, all-rac-alfa-tokoferol, vízmentes kolloid szilícium-dioxid, hipromellóz, makrogol 400, talkum, titán-dioxid (E 171).

Milyen a Diamilla külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
A Diamilla fehér, vagy csaknem fehér, kerek, mindkét oldalán domború felületű, 5,4-5,8 mm átmérőjű, jelölés nélküli filmtabletta.
A Diamilla egy buborékcsomagolása 28 db filmtablettát tartalmaz.
1, 3 vagy 6 buborékcsomagolást tartalmaz dobozonként.
A buborékcsomagolás buborékcsomagolás-tartóval is forgalomba kerülhet.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

Kapcsolódó betegségek ( nőgyógyászat )

Szeretném megvásárolni patikában, megkeresem a legközelebbi patikát:


Partner patikáink: logo BENU Gyógyszertár