DETTOL MED külsőleges oldatos spray

DETTOL MED külsőleges oldatos spray betegtájékoztatója

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A DETTOL MED KÜLSŐLEGES OLDATOS SPRAY ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?
A Dettol Med külsőleges oldatos spray friss, kisebb sebek tisztítására, és a kisebb sebek fertőzése során gyakran felülfertőző baktériumok eltávolítására alkalmazható.
A készítmény nem alkalmas a sebgyógyulás elősegítésére.
Nem alkalmazható kiterjedt vagy súlyos sérülések esetén, és kizárólag alkalomszerű, helyi és rövid távú használatra szolgál. 24 óránként csak egyszer alkalmazható.
A készítmény azonnal felhasználható, hígítást nem igényel.
2. TUDNIVALÓK A DETTOL MED KÜLSŐLEGES OLDATOS SPRAY ALKALMAZÁSA ELŐTT

Ne alkalmazza a Dettol Med-et
- 12 hónaposnál fiatalabb csecsemőknél
- ha allergiás (túlérzékeny) a benzalkónium-kloridra vagy a Dettol Med külsőleges oldatos spray egyéb összetevőjére.
- A készítmény nem alkalmazható folyamatosan, illetve 24 órán belül egynél többször.
Fokozott elővigyázatosság szükséges és alkalmazása kerülendő
- A szemkörnyéki területeken, a füleknél a nemi szerveken, illetve a szájban. Véletlenszerű szembekerülés esetén a szemet nagy mennyiségű hideg vízzel ki kell mosni.
- Nem szabad belélegezni. Kizárólag külsőleg használható!
- Nem alkalmazható a testfelszín 5%-át meghaladó nagy kiterjedésű sérüléseknél (az 5% kb. a két térden és a két könyökön lévő kisebb sebeknek felel meg).
A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek
A Dettol Med spray használata nem javasolt más hasonló készítmény alkalmazásával egyidejűleg, mert más gyógyszerekkel együtt alkalmazva a hatásait nem vizsgálták.
Terhesség és szoptatás
A terhesség és szoptatás idején történő alkalmazás várhatóan nem jár káros hatással, mert a bőrön keresztüli felszívódás minimális.
Annak érdekében, hogy a szoptatott csecsemő szervezetébe ne juthasson be, szoptatás idején nem javasolt az emlőkön történő alkalmazása.
Ha terhesség vagy szoptatás idején szeretné használni ezt a készítményt, kérje gyógyszerész vagy egészségügyi szakember tanácsát.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A Dettol Med külsőleges oldatos spray nem befolyásolja a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeket.
3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI A DETTOL MED KÜLSŐLEGES OLDATOS SPRAY-T?

Ha orvosa másként nem rendeli, mindig pontosan az alábbiak szerint alkalmazza a Dettol Med külsőleges oldatos spray-t. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.
Kizárólag külsőleges használatra!
Első alkalommal, vagy ha hosszú idő után használja ismét, szükség lehet először a spray feltöltésére: néhányszor egy zsebkendőbe vagy hasonlóra fújja annak érdekében, hogy a sebre a teljes mennyiségű adag jusson.
Felnőtteknek és 6 év feletti gyermekeknek: Permetezzen egyszer egy teljes adagot (a porlasztófej 1-2-szeri lenyomásával) mindegyik sebre és hagyja rajta öt percig. Szükség esetén egy tiszta zsebkendővel vagy vattával törölje le a felesleges folyadékot.
1-6 év közötti gyermekeknek: Ha kérdései merülnek fel, használat előtt kérje ki gyógyszerész vagy egészségügyi szakember tanácsát. Permetezzen mindegyik sebre egyszer egy adagot (a porlasztófej 1-szeri lenyomásával) és hagyja rajta öt percig (egyszerre legfeljebb 4 sebre alkalmazható). Szükség esetén egy tiszta zsebkendővel vagy vattával törölje le a felesleges folyadékot.
4-15 cm távolságból permetezze. Nem szabad belélegezni!
A szappan hatástalaníthatja a spray-t, ezért egyidejűleg ne használjon szappant a seb megtisztítására.
A spray a seb felnyílása esetén ismételten alkalmazható, de nem folyamatos alkalmazásra szolgál. 24 óránként egyszer használható, legfeljebb 3-5 napon át.

Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban vagy aggódik a tünetei miatt, kérjük, forduljon egészségügyi szakemberhez.

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszer, így a Dettol Med külsőleges oldatos spray is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
A kisebb sebek tisztítására történő alkalmazás esetén nagyon ritkán jelentettek mellékhatásokat (10 000 felhasználó közül kevesebb, mint 1-nél), amelyek a következők voltak: bőrviszketés, bőrkiütések, irritáció, égő érzés, duzzanat, a bőr elszíneződése vagy kivörösödése. Előfordulhatnak reakciók a készítmény alkalmazásának helyén, például a bőr berepedése. Ilyen reakciók esetén hagyja abba a készítmény alkalmazását, és kérje ki gyógyszerész vagy egészségügyi szakember tanácsát. Ha Ön ekcémás, akkor a készítmény használata ezt súlyosbíthatja. Hajhullásról is beszámoltak.
Ha bármely mellékhatás tartósan fennáll, ill. súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.
5. HOGYAN KELL A DETTOL MED KÜLSŐLEGES OLDATOS SPRAY-T TÁROLNI?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A feltüntetett lejárati idő után ne alkalmazza a Dettol Med külsőleges oldatos spray-t. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.
A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz a Dettol Med
A készítmény hatóanyaga: 0,20 m/m% benzalkónium-klorid.
- Egyéb összetevők: propilén-glikol, nátrium-dihidrogén-foszfát-dihidrát, dinátrium-hidrogén-foszfát-dodekahidrát, Mild Pine illatanyag, dinátrium-edetát-dihidrát, tisztított víz.
Milyen a Dettol Med készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás
A Dettol Med külsőleges oldatos spray tiszta, színtelen, enyhén fenyő illatú folyadék.
A folyadék felhasználásra kész, adagoló pumpával ellátott, 10 ml-es vagy 100 ml-es sprayben van kiszerelve.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba
Kiszerelés: 10 ml Törzskönyvi szám: OGYI-T-21075/02
Gyógyszerek
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Reckitt Benckiser
  • Hatóanyag: benzalkonium chloride
  • ATC: Benzalkonium
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Kiszerelés: 100 ml Törzskönyvi szám: OGYI-T-21075/01
Gyógyszerek
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Reckitt Benckiser
  • Hatóanyag: benzalkonium chloride
  • ATC: Benzalkonium
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Benu ár: 4349 Ft Megveszem

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +36 °C
Minimum: +14, +21 °C

Napos idő lesz jellemző, csapadék általában nem várható, legfeljebb északkeleten lehet néhol zápor. Mérsékelt marad a nyugati szél, 31, 36 fok közé melegszik a levegő. Szerdán nem jön front, de a tartós meleg egyre erősebb tüneteket okozhat. Többeknél alvásproblémák léphetnek fel, napközben keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás is jelentkezhet. Fokozódik a migrénhajlam. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)