DESIRETT 75 µg filmtabletta

DESIRETT 75 µg filmtabletta betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Desirett filmtabletta, és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Desirett filmtabletta a terhesség megelőzésére alkalmazható.
A Desirett filmtabletta kis mennyiségben tartalmazza a női nemi hormonok egyik fajtáját, a progesztogén dezogesztrelt, ezért a Desirett filmtablettát csak progesztogént tartalmazó tablettának (POP), vagy minitablettának nevezik.
A kombinált tablettákkal ellentétben a minitabletták nem tartalmaznak a progesztogén mellett ösztrogén hormont.
A legtöbb csak progesztogént tartalmazó tabletta vagy minitabletta elsősorban úgy hat, hogy gátolja a hímivarsejteknek a méhbe jutását; de szemben a kombinált tabletták elsődleges hatásával, nem minden esetben gátolja meg a petesejt érését. A Desirett filmtabletta abban különbözik a legtöbb, csak progesztogént tartalmazó tablettától, hogy az adagja az esetek többségében elég nagy ahhoz, hogy megakadályozza a petesejt érését. Ennek eredményeképpen a Desirett filmtabletta magas fogamzásgátlási hatékonyságot biztosít.
A kombinált tablettákkal ellentétben a Desirett filmtablettát olyan nők is alkalmazhatják, akik nem tolerálják az ösztrogéneket, és szedhetik a szoptató nők is.
A Desirett filmtabletta hátránya, hogy alkalmazása során rendszertelen időközönként hüvelyi vérzés léphet fel. Az is előfordulhat, hogy a vérzése teljesen kimarad.


2. Tudnivalók a Desirett filmtabletta szedése előtt

Ugyanúgy, mint egyéb hormonális fogamzásgátlók, a Desirett filmtabletta sem véd meg a HIV-fertőzéstől (AIDS) vagy bármilyen más, szexuális úton terjedő betegségtől.

Ne szedje a Desirett filmtablettát
- Ha allergiás a dezogesztrelre vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- Ha trombózisa van. Trombózisnak nevezzük, ha vérrögök keletkeznek a vérerekben (például a lábakban (mélyvénás trombózis), vagy a tüdőben (tüdőembólia)).
- Ha sárgaságban (a bőr sárgás elszíneződése) vagy súlyos májbetegségben szenved vagy szenvedett, és a máj működésére jellemző laboratóriumi értékek még nem álltak vissza a normális értékre.
- Ha olyan rákbetegségben szenved, vagy olyan rákbetegség gyanúja merül fel, aminél a daganat érzékeny a nemi hormonokra, ilyenek például az emlőrák bizonyos típusai.
- Ha tisztázatlan eredetű hüvelyi vérzése van.
- Ha allergiás a földimogyoróra vagy a szójára.

A Desirett filmtabletta szedésének megkezdése előtt mondja el kezelőorvosának, ha ezek közül az állapotok közül valamelyik vonatkozik Önre. Orvosa tanácsolhatja Önnek, hogy nem hormonális születésszabályozási módszert alkalmazzon.

Azonnal beszéljen orvosával, ha ezek közül az állapotok közül bármelyik először előfordul a Desirett filmtabletta alkalmazása alatt.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Desirett filmtabletta szedése előtt beszéljen kezelőorvosával:
- ha mellrákja volt vagy van;
- ha a máját érintő rosszindulatú daganatos megbetegedése van, mert a Desirett filmtabletta esetleges hatását nem lehet kizárni;
- ha jelenleg vagy korábban vénás trombózisa volt;
- ha cukorbeteg;
- ha epilepsziás (lásd az "Egyéb gyógyszerek és a Desirett filmtabletta" című fejezetet);
- ha tuberkulózisa (más néven tüdőgümőkórja) van (lásd az "Egyéb gyógyszerek és a Desirett filmtabletta" című fejezetet);
- ha magas vérnyomása van;
- ha Önnek májfoltja van vagy volt (sárgásbarna pigmentációs foltok a bőrön, különösen az arcon), ekkor kerülje a túlzott napfényt vagy ultraibolya sugárzást.

Ha az előzőkben felsorolt állapotok bármelyikének fennállása esetén alkalmazza a Desirett filmtablettát, Önnek gondos orvosi ellenőrzésre lehet szüksége.
A kezelőorvosa elmagyarázza Önnek, mi a teendő.

Emlőrák
Rendszeresen ellenőrizze melleit, és ha bármilyen csomót érez a melleiben, minél hamarabb lépjen kapcsolatba orvosával. Az emlőrákot valamivel gyakrabban diagnosztizálják a kombinált fogamzásgátló tablettát szedő nőknél, mint az azonos korú, de a tablettát nem szedő nőknél. Ha a nő abbahagyja a tabletta szedését, a veszély fokozatosan csökken, így 10 évvel a szedés abbahagyása után a kockázat ugyanakkora, mint azoknál a nőknél, akik sohasem szedték a kombinált fogamzásgátló tablettát. Az emlőrák ritka 40 éves kor alatt, de a nő életkorának növekedésével a veszélye nő, ezért a diagnosztizált emlőrákok extra eseteinek száma magasabb, ha a nő magasabb életkoráig szedi a kombinált fogamzásgátló tablettát. Az, hogy milyen hosszan tartott a tabletta szedése, kevésbé fontos.

Minden 10 000, a kombinált fogamzásgátló tablettát maximum 5 évig szedő nő közül, aki 20 éves korára abbahagyja a kombinált fogamzásgátló tabletta szedését, kevesebb, mint 1 extra emlőrákos megbetegedést találtak a szedés abbahagyása után 10 éven belül, az ebben a korcsoportban normális körülmények között diagnosztizált 4 eseten felül. Hasonlóképpen, minden 10 000, a kombinált fogamzásgátló tablettát maximum 5 évig szedő nő közül, aki 30 éves korára abbahagyja a kombinált fogamzásgátló tabletta szedését, 5 extra eset várható, a normális körülmények között diagnosztizált 44 eset mellett. Minden 10 000, a kombinált fogamzásgátló tablettát maximum 5 évig szedő nő közül, aki 40 éves korára abbahagyja a kombinált fogamzásgátló tabletta szedését, 20 extra eset várható, a normális körülmények között diagnosztizált 160 eset mellett.

Úgy gondolják, hogy az emlőrák kockázata a csak progesztogént tartalmazó tablettákat, mint például a Desirett filmtablettát szedő nőknél hasonló ahhoz, amit a kombinált fogamzásgátló tablettát szedő nőknél figyeltek meg, de a bizonyíték kevésbé meggyőző.

Úgy tűnik, hogy a kombinált fogamzásgátló tablettát szedő nőknél diagnosztizált emlőrákok kisebb valószínűséggel terjednek, mint a kombinált fogamzásgátló tablettát nem szedő nők esetén. Nem ismert, hogy az emlőrák kockázatában talált különbséget a kombinált fogamzásgátló tabletta okozza-e. Lehetséges, hogy a tablettát szedő nőket gyakrabban vizsgálják, így az emlőrákot hamarabb felfedezik.

Trombózis

Azonnal keresse fel kezelőorvosát, ha trombózis lehetséges tüneteit fedezi fel magán (lásd még: "Rendszeres orvosi ellenőrzések"). A trombózis során vérrög keletkezik, amely elzárhat egy véreret. A trombózis néha a láb mély vénáiban fordul elő (mélyvénás trombózis). Ha ez a vérrög leválik a véna faláról, ahol keletkezett, elérheti és blokkolhatja a tüdő artériáit, ezzel az úgynevezett "tüdőembóliát" okozva. Ennek halálos következményei lehetnek. A mélyvénás trombózis ritkán fordul elő. Attól függetlenül is kialakulhat, hogy szedi-e a kombinált fogamzásgátló tablettákat vagy sem. A terhesség ideje alatt is előfordulhat. A kombinált fogamzásgátló tablettát szedőknél nagyobb a kockázata, mint a tablettát nem szedőknél. A csak progesztogént tartalmazó tabletták, mint például a Desirett filmtabletta esetében a kockázat valószínűleg kisebb, mint az ösztrogéneket is tartalmazó kombinált fogamzásgátló tablettákat szedőknél.

Pszichiátriai kórképek
Egyes hormonális fogamzásgátlókat, köztük a Desirett filmtablettát használó nők depresszióról, illetve depresszív hangulatról számoltak be. A depresszió súlyossá is válhat, és időnként öngyilkossági gondolatokhoz vezethet. Ha Ön hangulatváltozásokat és depresszív tüneteket tapasztal, a lehető leghamarabb forduljon kezelőorvosához további ellátás céljából.

Alkalmazása serdülőknél
18 évesnél fiatalabb serdülőkre vonatkozóan a dezogesztrel hatásosságára és biztonságosságára nem állnak rendelkezésre adatok.

Egyéb gyógyszerek és a Desirett filmtabletta
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről vagy gyógynövénykészítményeiről.
Szintén tájékoztasson bármilyen egyéb orvost vagy fogorvost, aki gyógyszert ír fel Önnek (vagy gyógyszerészét), hogy Desirett filmtablettát szed. Ők tájékoztatni fogják Önt arról, hogy szükséges-e kiegészítő fogamzásgátlás alkalmazása (például óvszert), és ha igen, akkor mennyi ideig, vagy arról is, hogy az Ön számára szükséges másik gyógyszer szedését meg kell-e változtatnia.
Egyes gyógyszerek
- befolyásolhatják a Desirett filmtabletta hatóanyagának szintjét a vérben;
- csökkenthetik a készítmény terhességmegelőző hatását;
- váratlan vérzést okozhatnak.

A következő betegségek kezelésére alkalmazott gyógyszerek tartoznak ide:
- epilepszia (pl. primidon, fenitoin, karbamazepin, oxkarbazepin, felbamát, topiramát és fenobarbitál);
- tuberkulózis (tüdőgümőkór) (pl. rifampicin, rifabutin);
- HIV-fertőzés (pl. ritanovir, nelfinavir, nevirapin, efavirenz);
- hepatitisz C-vírusfertőzés (pl. boceprevir, telaprevir);
- más fertőző betegségek (pl. grizeofulvin);
- magas vérnyomás a tüdő ereiben (bozentán);
- depresszió (közönséges orbáncfüvet tartalmazó gyógynövénykészítmények);
- bizonyos bakteriális fertőzések (pl. klaritromicin, eritromicin);
- gombafertőzések (pl.: ketakonazol, itrakonazol, flukonazol);
- magas vérnyomás (hipertónia), angina vagy bizonyos szívritmuszavarok (diltiazem).

Ha Ön olyan gyógyszereket vagy gyógynövénykészítményeket szed, amelyek csökkenthetik a Desirett filmtabletta hatásosságát, mechanikus fogamzásgátló módszert is kell alkalmaznia. Mivel egy másik gyógyszer Desirett filmtablettára gyakorolt hatása a gyógyszerszedés abbahagyását követően akár 28 napig is eltarthat, a kiegészítő mechanikus fogamzásgátló módszert is ennyi ideig kell alkalmazni. Kezelőorvosa el tudja mondani Önnek, ha további fogamzásgátló óvintézkedéseket kell alkalmaznia, és ha igen, akkor azt is, hogy mennyi ideig.

A Desirett filmtabletta is befolyásolhatja más gyógyszerek hatását, ami a hatás fokozódásában (pl. ciklosporin-tartalmú gyógyszerek) vagy csökkenésében (pl. lamotrigin) jelentkezhet.

Bármilyen gyógyszer szedése előtt kérje ki kezelőorvosa vagy gyógyszerésze tanácsát.

Terhesség és szoptatás
Terhesség
Ha terhes, vagy ha úgy gondolja, hogy terhes lehet, ne szedje a Desirett filmtablettát.

Szoptatás
A Desirett filmtabletta alkalmazható a szoptatás ideje alatt. A Desirett filmtabletta a jelek szerint nem befolyásolja az anyatej termelődését vagy minőségét. Ugyanakkor ritkán az anyatej termelődésének csökkenését jelentették a Desirett filmtabletta alkalmazása során. A Desirett filmtabletta hatóanyaga kis mennyiségben átjut az anyatejbe.

7 hónapig szoptatott olyan gyermekek egészségét vizsgálták 2,5 éves korukig, akiknek az édesanyja a szoptatás idején alkalmazta a Desirett filmtablettát. Nem tapasztaltak semmilyen hatást a gyermekek növekedésére és fejlődésére.

Ha szoptat, és alkalmazni akarja a Desirett filmtablettát, forduljon a kezelőorvosához.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Semmi nem utal arra, hogy a Desirett filmtablettának bármilyen hatása lehet az éberségre és a koncentrációra.

A Desirett filmtabletta laktózt (tejcukrot) és szójaolajat tartalmaz
Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

Ne alkalmazza a készítményt, amennyiben földimogyoró- vagy szójaallergiája van.

Rendszeres orvosi ellenőrzések
Ha Desirett filmtablettát szed, kezelőorvosa rendszeres ellenőrzésekre fogja visszarendelni. Általában ezeknek az ellenőrzéseknek a gyakorisága és jellege az Ön egyéni állapotától függ.

Haladéktalanul keresse fel kezelőorvosát,
- ha valamelyik lábában erős fájdalmat vagy duzzanatot tapasztal, megmagyarázhatatlan fájdalom van a mellkasában, légszomja van, szokatlanul köhög, főleg, ha vért köhög fel (ez trombózisra utalhat);
- ha hirtelen súlyos gyomorfájdalma támad vagy besárgul (ez májbetegségre utalhat);
- ha mellében csomót érez (ez mellrákra utalhat);
- ha hirtelen kialakuló vagy erős fájdalmat érez az alhas vagy a gyomor területén (ez méhen kívüli terhesség jele lehet);
- ha várhatóan ágyhoz lesz kötve, vagy műtét előtt áll (legalább négy héttel előtte beszéljen orvosával);
- ha szokatlan, erős hüvelyi vérzése van;
- ha az a gyanúja, hogy terhes.


3. Hogyan kell szedni a Desirett filmtablettát?

Mikor és hogyan kell szedni a Desirett filmtablettát?

A Desirett filmtabletta csomagja 28 db filmtablettát tartalmaz. A hét napjai rá vannak nyomtatva a buborékcsomagolásra, valamint nyilak is találhatók rajta, amelyek a tabletták szedési sorrendjét mutatják. Mindegyik nap egy tablettának felel meg. Valahányszor a Desirett filmtabletta egy új csomagját kezdi meg, a felső sorból vegyen be egy tablettát. Ne kezdje akármelyik tablettával. Például, ha a tabletta bevételét szerdán kezdi el, akkor a felső sorból az "SZE" (szerda) megjelölésű tablettát kell bevenni. Ezt követően a nyilak által kijelölt irány szerint minden nap vegyen be egy tablettát, amíg a levél teljesen ki nem ürül. A tabletta csomagolása alapján könnyen ellenőrizheti, bevette-e napi tablettáját. A tablettát minden nap körülbelül ugyanabban az időben vegye be.
A tablettát vízzel, egészben nyelje le.
Előfordulhat vérzés a Desirett filmtabletta szedése során, de ennek ellenére folytatnia kell a tabletta szedését. Ha egy csomag kiürül, folytassa a szedést egy új csomag Desirett 75 mikrogramm filmtablettával a következő napon, vagyis megszakítás nélkül, és anélkül, hogy a vérzésre várna.

Az első csomag Desirett filmtabletta szedésének megkezdése

Amennyiben az előző hónapban nem alkalmazott hormonális fogamzásgátló szert
Várja meg, amíg menstruációja elkezdődik. A menstruációs ciklus első napján vegye be az első Desirett 75 mikrogramm filmtablettát. Ekkor kiegészítő fogamzásgátló módszer alkalmazása nem szükséges.

A tabletta szedését a menstruációs ciklus 2-5. napján is elkezdheti, de ebben az esetben kiegészítő, mechanikus fogamzásgátló módszer alkalmazása is szükséges a tabletta szedésének első 7 napján.

Amennyiben kombinált fogamzásgátló tablettáról, hüvelygyűrűről vagy transzdermális tapaszról tér át
A Desirett filmtabletta szedését az addig alkalmazott kombinált fogamzásgátló készítmény csomagjának utolsó tablettája beszedésének napja utáni napon, vagy a hüvelygyűrű vagy transzdermális tapasz eltávolításának napján kezdheti meg (ez azt jelenti, hogy nincs tabletta-, gyűrű- vagy tapaszmentes időszak). Ha a korábban alkalmazott kombinált fogamzásgátló csomagja tartalmaz inaktív tablettákat is, a Desirett filmtabletta szedését az utolsó aktív tabletta bevétele után kezdheti meg (ha nem biztos benne, hogy melyik az, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét). Ha követi ezeket az utasításokat, nincs szükség további fogamzásgátló intézkedések alkalmazására.

A tabletta szedését legkésőbb a jelenleg alkalmazott fogamzásgátlójának tabletta-, gyűrű-, vagy tapaszmentes időszaka, vagy a placebotabletták bevételének időszaka utáni napon kezdje meg. Ha ezeket az utasításokat követi, a tablettaszedés első 7 napján feltétlenül használjon kiegészítő fogamzásgátlási módszert (mechanikus módszert) is.

Ha egy másik, csak progesztogént tartalmazó tablettáról (minitablettáról) tér át
Bármelyik napon abbahagyhatja az előző tabletta szedését, és elkezdheti rögtön a Desirett filmtabletta szedését. Nincs szükség kiegészítő fogamzásgátló intézkedések alkalmazására.

Ha fogamzásgátló injekciós készítményről, implantátumról vagy progesztogént felszabadító méhen belüli eszközről (IUD-ről) tér át
A Desirett filmtabletta alkalmazását elkezdheti akkor, amikor a következő injekció lenne esedékes, vagy azon a napon, amikor az implantátum vagy a méhen belüli eszköz eltávolításra került. Nincs szükség további fogamzásgátló intézkedések alkalmazására.

Szülés után
A Desirett filmtabletta szedését gyermeke születése után 21-28 nappal kezdheti meg. Ha később kezdi el, feltétlenül alkalmazzon kiegészítő fogamzásgátló módszert (mechanikus módszert) is a tablettaszedés első 7 napján.
Ha azonban már történt nemi együttlét, a terhességet ki kell zárni a Desirett filmtabletta szedésének megkezdése előtt. A szoptató anyákra vonatkozó további információk a 2. pont "Terhesség és szoptatás" című fejezetben találhatók meg. A kezelőorvosa is adhat tanácsot Önnek.

Vetélés vagy abortusz után
A kezelőorvosa fogja tanáccsal ellátni.

Ha elfelejtette bevenni a Desirett 75 mikrogramm filmtablettát
Ha kevesebb mint 12 óra telt el a legutóbbi, esedékes tabletta bevételének tervezett időpontja óta, a Desirett filmtabletta megbízhatósága fennmaradt. Mihelyt eszébe jut, vegye be a kihagyott tablettát, majd a következő tablettát a szokásos időpontban vegye be.

Ha több mint 12 óra telt el a legutóbbi, esedékes tabletta bevételének tervezett időpontja óta, a Desirett filmtabletta megbízhatósága csökkenhetett. Minél több egymás utáni tablettát hagyott ki, annál nagyobb a veszélye, hogy a fogamzásgátlás hatékonysága lecsökkent. Vegye be az utolsó kimaradt tablettát, amint eszébe jut, a többi tablettát pedig szedje szokásos időben. Alkalmazzon kiegészítő fogamzásgátló módszert (mechanikus módszert) is a tablettaszedés következő hét napja során. Ha egy vagy több tabletta bevételét elmulasztotta a tablettaszedés első hetében, és közösült a kihagyott tabletták előtti héten, fennáll a teherbeesés lehetősége. Kérjen tanácsot kezelőorvosától.

Ha gyomor-bélrendszeri zavarban szenved (például hány vagy súlyos hasmenése van)
Kövesse az előző fejezetben adott, a kihagyott tablettákra vonatkozó tanácsokat.
Ha a Desirett filmtabletta bevétele után 3-4 órán belül hány, illetve súlyos hasmenése van, a hatóanyag valószínűleg nem szívódott fel teljesen.

Ha az előírtnál több Desirett filmtablettát vett be
Nem számoltak be olyan esetről, hogy túl sok Desirett filmtabletta egyidejű bevétele súlyos károsító hatásokat okozott volna. Az alábbi tünetek fordulhatnak elő: hányinger, hányás, továbbá fiatal lányoknál hüvelyi vérzés léphet fel. További információkért forduljon orvosához.

Ha idő előtt abbahagyja a Desirett filmtabletta szedését
A Desirett filmtabletta szedését bármikor abbahagyhatja. Attól a naptól kezdve, hogy abbahagyta a tabletta szedését, nem lesz védve a terhességgel szemben.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így a Desirett filmtabletta is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. A Desirett filmtabletta alkalmazásához kapcsolódó súlyos mellékhatásokat a 2. fejezet ("Tudnivalók a Desirett filmtabletta szedése előtt") "Emlőrák" és "Trombózis" című pontjaiban írtuk le. A további információkért kérjük, olvassa el ezt a fejezetet, és ha szükséges, azonnal beszéljen orvosával.

Azonnal keresse fel kezelőorvosát, ha allergiás reakciókat (túlérzékenységet) tapasztal, beleértve az arc, az ajkak, a nyelv és/vagy a torok duzzanatát, ami légzési vagy nyelési nehézséget okoz (angioödéma és/vagy anafilaxia).

A Desirett filmtabletta szedése során, szabálytalan időközönként hüvelyi vérzés jelentkezhet. Ez lehet éppen csak enyhe pecsételő vérzés, amely akár még betét használatát sem teszi szükségessé, de lehet erősebb vérzés is, amely szinte egy havivérzéssel egyenértékű, és egészségügyi betéttel történő védelmet igényel. Az is lehet, hogy egyáltalán nem jelentkezik vérzés. A szabálytalan vérzés nem annak a jele, hogy a Desirett filmtabletta fogamzásgátló hatékonysága csökkent volna. Általánosságban Önnek nincs teendője, csak folytassa a Desirett filmtabletta szedését. Amennyiben azonban a vérzés erős vagy elhúzódó, keresse fel kezelőorvosát.

A Desirett tablettát alkalmazók az alábbi mellékhatásokat jelentették:

- Gyakori mellékhatások (10-ből legfeljebb 1 nőt érinthet): hangulatváltozások, depressziós hangulat, csökkent nemi vágy (libidó), fejfájás, hányinger, akne, mellfájdalom, rendszertelen menstruáció vagy a menstruáció kimaradása, testsúlygyarapodás.
- Nem gyakori mellékhatások (100-ból legfeljebb 1 nőt érinthet): hüvelyi fertőzés, kontaktlencse-viselési panaszok, hányás, hajhullás, fájdalommal járó menstruációs vérzés, petefészekciszta, fáradtság.
- Ritka mellékhatások (1000-ből legfeljebb 1 nőt érinthet): bőrkiütés, csalánkiütés, kékes-pirosas, fájdalmas göbös beszűrődéssel járó bőrgyulladás (eritéma nodózum). (Bőrelváltozások.)
- Gyakorisága nem ismert (a rendelkezésre álló adatokból nem határozható meg): allergiás reakciók.

Ezeken a mellékhatásokon kívül emlőváladékozás is előfordulhat.

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Desirett filmtablettát tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.

A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felh.:) után ne szedje a Desirett filmtablettát. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Ennek a gyógyszernek a hatóanyaga környezetvédelmi kockázatot jelent a halak számára.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Desirett 75 mikrogramm filmtabletta?

A készítmény hatóanyaga: dezogesztrel (75 mikrogramm).

Egyéb összetevők: laktóz-monohidrát, kukoricakeményítő, povidon, d-alfa-tokoferol, szójaolaj, vízmentes kolloid szilicium-dioxid, sztearinsav, hipromellóz, makrogol, titán-dioxid (E171) (lásd még: "Fontos információk a Desirett filmtabletta egyes összetevőiről" a 2. pontban).

Milyen a Desirett 75 mikrogramm filmtabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

28 db fehér, kerek filmtablettát tartalmaz buborékcsomagolásonként.
1 db vagy 3 db buborékcsomagolást tartalmaz dobozonként.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
Kiszerelés: 3x28 Törzskönyvi szám: OGYI-T-22613/02
Gyógyszerek
  • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Q PHARMA
    • Hatóanyag: desogestrel
    • ATC: Desogestrel
    • Normatív TB támogatás:
    • Vényköteles:
    • Közgyógyellátásra adható:
    • Patikán kívül vásárolható:
    • EÜ támogatásra adható:
    • EÜ Kiemelt támogatás:
  • Üzemi baleset jogcím:

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13 °C
Minimum: +2 °C

A felhős tájakon is szakadozik a felhőzet, általában sok napsütés valószínű a gomolyfelhő-képződés mellett. Helyenként - nagyobb eséllyel nyugaton és északkeleten - valószínű zápor. Az északnyugati szelet a délnyugati és északkeleti tájak kivételével élénk széllökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű. Napközben kettős fronthatás okozhat kellemetlen tüneteket az időjárásra érzékenyek körében.