+18° - +38°
Nincs front

DAKARBAZIN-TEVA 200 mg por oldatos injekcióhoz vagy infúzióhoz

DAKARBAZIN-TEVA 200 mg por oldatos injekcióhoz vagy infúzióhoz betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Dakarbazin-Teva és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Dakarbazin-Teva 100 mg, illetve 200 mg por oldatos injekcióhoz vagy infúzióhoz (Továbbiakban Dakarbazin-Teva) gyógyszer hatóanyaga a dakarbazin. A dakarbazin a citotoxikus szereknek nevezett gyógyszercsaládba tartozik, amelyeket rákos betegségek kezelésére alkalmaznak. Úgy gondolják, hogy ezek a gyógyszerek a rákos sejtek örökítőanyagára (DNS-ére) hatnak.
A dakarbazint különböző rákos betegségek, köztük bőrrák, egyes daganatok és előrehaladott Hodgkin kór kezelésére használják.
2. Tudnivalók a Dakarbazin-Teva alkalmazása előtt
Nem alkalmazható a Dakarbazin-Teva:
- ha allergiás a dakarbazinra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére,
- ha terhes vagy szoptat,
- ha súlyos máj- vagy vesebetegségben szenved.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Dakarbazin-Teva por oldatos injekcióhoz vagy infúzióhoz készítményt rendszerint kórházban adják a betegeknek. Általában Önnek nincs tennivalója a gyógyszerrel kapcsolatban. Különös figyelmet kell fordítania arra, hogy elkerülje a dakarbazin bőrével vagy szemével való érintkezését. A gyógyszert kezelőorvosa vagy az egészségügyi szakszemélyzet adja be és szoros megfigyelés alatt tartja Önt a kezelés során és azt követően. Szokásos módon, minden kezelés előtt vérvizsgálatot végeznek Önnél és májműködését is gyakran ellenőrzik. Ha orvosa bármilyen rendellenességet tapasztal az Ön máj-, illetve vese működésében, azonnal leállítja az Ön kezelését.
A dakarbazin-kezelés során és azt követően Önnek hányingere lehet ill. hányhat, ezért kezelőorvosa gyógyszert rendelhet e tünet enyhítésére.
A dakarbazin-kezelés során megfelelő fogamzásgátló módszerek alkalmazása ajánlott. Ha Ön férfi, akkor a kezelés során és azt követően 6 hónapon át kerülnie kell a gyermeknemzést. Ha Ön nő, nem szabad teherbe esnie a dakarbazin-kezelés alatt, és hatásos fogamzásgátló módszert kell alkalmaznia.
Egyéb gyógyszerek és a Dakarbazin-Teva
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy az egészségügyi szakszemélyzetet a jelenleg vagy nemrégiben alkalmazott, valamint alkalmazni tervezett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható gyógyszereket is. Más gyógyszerek befolyásolhatják a dakarbazin hatását és a dakarbazin is okozhat problémákat más gyógyszerek alkalmazásában.
A Dakarbazin-Teva egyidejű alkalmazása alkohollal
Az alkohol fogyasztása tilos a Dakarbazin-Teva kezelés során.
Terhesség , szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Dakarbazin-Teva befolyásolhatja az Ön gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeit. Rendkívüli óvatosság szükséges akkor, amikor Önnek először adják be az injekciót, különösen, ha szédül, homályos látást tapasztal vagy bármely tekintetben bizonytalan önmagában.
3. Hogyan kell alkalmazni a Dakarbazin-Teva-t?
Az injekciót vagy infúziót mindig az egészségügyi szakszemélyzet vagy a kezelőorvos adja be. Kezelőorvosa határozza meg a dakarbazin adagját és a kezelés gyakoriságát. Mindezt az Ön egyéni szükségletei alapján végzi.
Orvosa megmondja Önnek, hogy ezt agyógyszert mekkora adagban és milyen gyakran kell kapnia. A dakarbazint orvosa vagy a szakszemélyzet készíti elő a beadásra oly módon, hogy feloldja steril, tiszta vízben (injekcióhoz való vízben). A gyógyszert egyszeri injekció formájában adják be.
Észreveheti, hogy a 100 mg-os injekciós üveg csak félig lesz tele. Ennél a készítménynél ennek így kell lennie. A 100 mg-os készítményt 9,9 ml, míg a 200 mg-os készítményt 19,7 ml vízben oldják fel, így mindkét oldat azonos töménységben - 10 mg/ml - tartalmazza a dakarbazint, - a 200 mg-os készítmény injekciós üvege tele van.
Alternatív lehetőségként a dakarbazin lassú infúzióként, 15-30 perc alatt is beadható a vénába 125-250 ml steril cukoroldattal (5%-os glükóz oldatos infúzióval) vagy steril sóoldattal (0,9%-os nátrium-klorid oldatos infúzióval) való hígítást követően.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Legsúlyosabb mellékhatások:
- Túlérzékenységi reakciók (a súlyos, vérnyomáseséssel is járó anafilaxia is) ritkán fordulnak elő a dakarbazin beadását követően.
- Ugyancsak ritka a máj ereinek elzáródása következtében fellépő súlyos májbetegség.
A mellékhatások felsorolása
A mellékhatásokat az alábbi gyakoriságok szerint csoportosítjuk:
Gyakori: 100-ból 1-10 beteget érint
- Az egyes vérsejttípusok (vörösvértest, fehérvérsejt ill. vérlemezke) számának csökkenése, vérszegénység.(ezek következményeként véraláfutások, vérzések, ill. fertőzések, láz is felléphetnek)
- Étvágytalanság, émelygés és hányás szintén előfordul
- Egyes betegeknél influenza szerű tüneteket, hőemelkedés, izomfájdalom és fáradtság léphet fel. Ez 7 nappal a kezelést követően is kialakulhat
Nem gyakori: 1000-ből 1-10 beteget érint
- szőrzetcsökkenés (szőrzetvesztés; kopaszság)
- májfolt, bőrön kialakuló sötétebb foltok (fokozott bőrpigmentáció), fényérzékenység
Ritka: 10 000-ből 1-10 beteget érint.
- A csontvelő működésének csökkenése (amely 3-4 héttel a kezelést követően is előfordulhat) illetve nagyfokú fehérvérsejtszám csökkenés.(ezek következményeként véraláfutások, vérzések, illetve fertőzések, láz is felléphetnek)
- Allergiás túlérzékenységi reakciók (a súlyos, vérnyomáseséssel is járó anafilaxia is) bekövetkezhet
- Előfordulhat az arc bizsergése vagy érzéketlensége, görcsrohamok, fejfájás, zavartság, levertség, látásromlás, arckipirulás
- A máj ereinek elzáródása következtében fellépő súlyos májbetegség (tünetei pl. a bőr és a szemfehérje sárga elszineződése, máj körüli fájdalom, testsúlynövekedés) illetve az egyes májenzimek vérszintjének emelkedése ugyancsak előfordulhat
- Vesefunkció-károsodás.
- Bőrvörösség, bőrkiütés, csalánkiütés
- Hasmenés
- Kezelőorvosa gondot fordít arra, hogy a gyógyszer teljes mennyiségben a vénába kerüljön és ne szivárogjon azon kívülre, de ha ez mégis bekövetkezik, Ön súlyos fájdalmat észlelhet az injekció beadási helyén. Ebben az esetben azonnal szóljon orvosának
Orvosa szorosan, rendszeresen ellenőrzi a mellékhatásokat, különösen azokat, amelyek laboratóriumi eltérésekként jelentkeznek.
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy az egészségügyi szakszemélyzetet. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
5. Hogyan kell a Dakarbazin-Teva-t tárolni?
Önt nem fogják arra kérni, hogy tárolja a gyógyszerét. A gyógyszert már előkészítve hozzák ki Önnek és azonnal beadják. Az injekciót, illetve az infúziót a beadás során védeni kell a fénytől.
Kezelőorvosa, az egészségügyi szakszemélyzet, illetve a gyógyszerész biztosítja, hogy Ön ne kapjon injekciót vagy infúziót a csomagoláson feltüntetett lejárati időn túl. Kezelőorvosának, az egészségügyi szakszemélyzetnek, illetve gyógyszerészének biztosítania kell, hogy a Dakarbazin-Teva-t a fénytől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolják, legfeljebb 25 °C alatti hőmérsékleten. Minden lejárati időn túli injekciós üveget visszaküldenek a gyógyszertárba megsemmisítés céljából.
Kezelőorvosának, az egészségügyi szakszemélyzetnek, illetve gyógyszerészének biztosítania kell, hogy a Dakarbazin-Teva-t gyermekektől elzárva tárolják.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Dakarbazin-Teva
- A készítmény hatóanyaga a dakarbazin (in situ képződő) dakarbazin-citrát formájában
- Egyéb összetevők: vízmentes citromsav (pH beállításra) és mannit.
Milyen a Dakarbazin-Teva külleme és mit tartalmaz a csomagolás
A Dakarbazin-Teva fehér vagy halványsárga színű steril liofilizált por.
20 ml-es, borostyánszínű, I típusú injekciós üveg brómbutil gumidugóval és alumínium gyűrűvel lezárva, a tetején fehér polipropilén lemezzel. Egy injekciós üveg dobozonként..

Kiszerelés: 1x I típusú injekciós üvegben

Törzskönyvi szám: OGYI-T-22393/02

DAKARBAZIN-TEVA 200 mg por oldatos injekcióhoz vagy infúzióhoz

Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Teva Gyógyszergyár

Hatóanyag: dacarbazine

ATC: Dacarbazine

Normatív TB támogatás:

Vényköteles

Közgyógyellátásra adható:

Patikán kívül vásárolható

EÜ támogatásra adható:

EÜ Kiemelt támogatás:

Tájékoztató fogyasztói ár: Ft
A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.

Fogyasztói ár:  Ft *

*az ár tájékozatató jellegű.

Szeretném megvásárolni patikában, megkeresem a legközelebbi patikát:


Partner patikáink: logo BENU Gyógyszertár