Gyógyszerkereső

Kiszerelés: 1x20 ml

Törzskönyvi szám: OGYI-T-10404/01

Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Almirall Hermal

Hatóanyag: tacalcitol

ATC: Tacalcitol

Normatív TB támogatás:

Vényköteles

Közgyógyellátásra adható:

Patikán kívül vásárolható

EÜ támogatásra adható:

EÜ 100 támogatásra adható:

3535 Ft *

-

*az ár tájékozatató jellegű.

Betegtájékoztató

- Milyen típusú gyógyszer a Curatoderm 4 mikrogramm/g külsőleges emulzió és milyen betegségek esetén alkalmazható?

- A Curatoderm emulzió a pikkelysömör (pszoriázis) helyi kezelésére szolgáló gyógyszer (pszoriázis elleni lokális készítmény). A Curatoderm emulzió takalcitolt tartalmaz, ami egy D-vitamin-származék. A Curatoderm emulziót külsőleg alkalmazzák az enyhe, közepesen súlyos, különösen a hajas fejbőrön lévő pikkelysömör kezelésére. A pikkelysömör egy olyan bőrbetegség, amelyben viszkető, vörös, pikkelyes foltok jelennek meg a bőrön vagy a hajas fejbőrön. Az érintett bőrterületeken az új sejtek gyorsabban termelődnek a normálisnál, de az elpusztult sejtek csak a normális sebességgel hámlanak le. Ahogy az élő bőrsejtek felhalmozódnak, a bőr megvastagszik és gyulladttá válik. A Curatoderm emulzió úgy hat, hogy lassítja a sejtek termelődését, normalizálja azt és segít csökkenteni a gyulladást.
- Tudnivalók a Curatoderm 4 mikrogramm/g külsőleges emulzió alkalmazása előtt

- Ne alkalmazza a Curatoderm emulziót
- ha allergiás a takalcitolra vagy a Curatoderm emulzió egyéb összetevőire, amelyek a 6. pontban vannak felsorolva.
- a pikkelysömör bizonyos fajtáira (pszoriázis punktáta vagy pszoriázis pusztulóza).
- ha Ön súlyos máj-, vese- vagy szívbetegségben szenved, mivel ilyen esetek terén nincs klinikai tapasztalat.
- ha valaha is előfordult, hogy túl sok kalcium volt a vérében (hiperkalcémia vagy a kalcium-anyagcsere egyéb zavarai).
- Ha ez érvényes Önre, ne alkalmazza ezt a gyógyszert, és beszéljen kezelőorvosával.
- Figyelmeztetések és óvintézkedések
- Vigyázzon, hogy az emulzió ne kerüljön a szemébe. Ha ez bekövetkezik, mossa ki alaposan vízzel.
- Gyermekek
- Tapasztalat hiányában ez a gyógyszer nem javasolt 12 éven aluli gyermekek kezelésére.
- Egyéb gyógyszerek és Curatoderm emulzió
- Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett vagy alkalmazni tervezett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.
- Más gyógyszerekkel való kölcsönhatás nem ismert.
- Más, a pszoriázis kezelésére szolgáló gyógyszerekkel (pszoriázis elleni készítmények) egyidőben történő alkalmazásra vonatkozóan nincs adat.
- Kalcium és/vagy D-vitamin készítményekkel történő egyidejű kezelés esetén lehet, hogy kezelőorvosa ellenőrizni akarja vére kalciumszintjét.
- Ha bőrét ultraibolya fény éri (napfény vagy mesterséges fényforrás), akkor a Curatoderm emulziót csak később szabad használni. Az emulziót este kell alkalmazza.
- Terhesség és szoptatás
- Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
- A Curatoderm emulzió terhesség alatti alkalmazásának a gyermekre gyakorolt lehetséges veszélye nem ismert. Mivel a Curatoderm emulzió terhesség alatti alkalmazásával kapcsolatosan nem áll rendelkezésre tapasztalat, alkalmazását kerülni kell. Ezért, ha Ön terhes, vagy a Curatoderm emulzió alkalmazása alatt valószínűleg teherbe fog esni, feltétlenül tudassa kezelőorvosával.
- A Curatoderm emulzióval végzett kezelés a szoptatás alatt szintén nem javasolt, mert nem ismert, hogy a takalcitol átjut-e az anyatejbe.
- A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
- Különleges óvintézkedésekre nincs szükség.
- A Curatoderm emulzió propilénglikolt és dodecil-gallátot tartalmaz
- Propilénglikol tartalma miatt ez a gyógyszer bőrirritációt okozhat. Dodecil-gallát tartalma miatt ezen kívül enyhén irritálhatja a bőrt, a szemeket és a nyálkahártyákat.
- Hogyan kell alkalmazni a Curatoderm 4 mikrogramm/g külsőleges emulziót?

- A Curatoderm emulziót mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
- A Curatoderm emulzió felnőttek és 12 év feletti gyermekek kezelésére szolgál.
- Mindig pontosan kövesse kezelőorvosa tanácsait. Az alábbiak általános javaslatok:
- A Curatoderm emulziót naponta egyszer alkalmazza az érintett területeken, lehetőség szerint este.
- Ne alkalmazzon napi 10 ml-nél, vagy heti 70 ml-nél több Curatoderm emulziót.
- 10 ml emulzió kb. 2 teáskanálnyi mennyiségnek felel meg. Magasabb adagoknál a vér kalciumszintjének emelkedése (hiperkalcémia), valamint a következményes szervi hatások nem zárhatók ki biztosan.
- Tapasztalat hiányában a pszoriázissal érintett tenyér, talp, nemi szervek környéke, arc és hajlatok kezelése nem javasolható.
- Ne alkalmazza a Curatoderm emulziót bőrfelülete 15%-ánál nagyobb területen. Ez körülbelül egy láb felülete méretének felel meg, a lábfej kivételével.
- Kenje szét az emulziót a pikkelysömör által érintett bőrterületen és dörzsölje be.
- A hajas fejbőr kezeléséhez válassza szét a haját, és helyezze a csőrös feltétet a beteg területhez közel, csepegtessen oda néhány cseppet, majd óvatosan dörzsölje be az emulziót.
- Vigyázzon, hogy ne kenje az emulziót a test pikkelysömörtől mentes egyéb területeire.
- Amint befejezte az emulzió alkalmazását, azonnal mosson kezet.
- Használat után zárja le a tartályt.

- Alkalmazás gyermekeknél
- Ennek a gyógyszernek az alkalmazása 12 év alatti gyermekeknél nem javasolt. Lásd "Figyelmeztetések és óvintézkedések" részt.
- Az alkalmazás módja
- Külsőleges emulzió a bőrön történő alkalmazásra.

- A kezelés időtartama:
- Kezelőorvosa elmondja Önnek, mennyi ideig kell alkalmaznia az emulziót. A hajas fejbőrön történő alkalmazás esetén legfeljebb 8 hétig, míg a testen történő alkalmazással legfeljebb 12 hétig vannak tapasztalatok. Hosszabb ideig történő alkalmazással csak a Curatoderm kenőcs esetében vannak tapasztalatok, az emulzióval nincsenek.
- Indokolt időközönként kezelőorvosa vizsgálhatja vizelete fehérjetartalmát.
- Kérjük, beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, ha a Curatoderm emulzió hatását túlzottan erősnek vagy gyengének érzi.
- Ha az előírtnál több Curatoderm emulziót alkalmazott
- Amennyiben túl sok Curatoderm emulziót alkalmazott, szóljon kezelőorvosának, mert szükség lehet vére kalciumszintjének ellenőrzésére. Vére magasabb kalciumszintje (hiperkalcémia) esetén orvosa megszakítja a Curatoderm emulzió kezelést, amíg a vér kalciumszintje nem rendeződik.
- Ha elfelejtette alkalmazni a Curatoderm emulziót
- Ha elfelejtette a Curatoderm emulziót a szokott időben alkalmazni, amint eszébe jut, tegye meg, majd a megszokottak szerint folytassa a kezelést.
- Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
- Lehetséges mellékhatások

- Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
- Gyakori (10 kezelt beteg közül 1 beteget érinthet):
- Helyi bőrreakciók (pl. égés, vörösség) vagy viszketés léphet fel. A bőrreakciók és a viszketés általában enyhék és átmenetiek.
- Ritka (1000 kezelt beteg közül 1 beteget érinthet):
- A takalcitol-kezelés alatt kialakuló bőrgyulladást (kontakt dermatitiszt) vagy a pszoriázis súlyosbodását észlelték.
- Az alábbi mellékhatásokról is beszámoltak (a gyakoriság nem ismert, a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):
- túlérzékenységi reakciók (beleértve duzzanat, ödéma és arcödéma).
- a vér emelkedett kalciumszintje (hiperkalcémia).
- bőrkiütés (erythematosus, maculosus, papulosus, vesicularis).
- Amennyiben a bőrirritációk enyhék és átmenetiek, a kezelést lehet folytatni. Ha súlyosabbak, a kezelést abba kell hagynia, és beszélnie kell kezelőorvosával.
- Mellékhatások bejelentése
- Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
- A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
- Hogyan kell a Curatoderm 4 mikrogramm/g külsőleges emulziót tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó.
A dobozon és a címkén feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne alkalmazza a Curatoderm emulziót. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Legfeljebb 25 °C-on tárolandó. Az eredeti csomagolásban tárolandó.
A Curatoderm emulzió az első felnyitás után 6 hónapig felhasználható.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Curatoderm emulzió?
- A készítmény hatóanyaga a takalcitol.
- 1 g emulzió (= 0,97 ml) 4,17 mikrogramm takalcitol-monohidrátot tartalmaz (4 mikrogramm takalcitolnak felel meg).
- Egyéb összetevők: tisztított víz, hígan folyó paraffin, közepes szénláncú zsírsavak trigliceridjei, propilénglikol, oktildodekanol, polioxietilén (21)-sztearil-éter, diizopropil-adipát, fenoxietanol, dinátrium -foszfát-dodekahidrát, xantán gumi, kálium-dihidrogén-foszfát, dinátrium-edetát, dodecil-gallát.
Milyen a Curatoderm emulzió készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
A Curatoderm emulzió fehér, híg emulzió, amit a bőrön kell alkalmazni.
A Curatoderm emulzió 20 ml-es, 30 ml-es, 50 ml-es, 2x30 ml-es, 2x50 ml-es és 5x50 ml-es kiszerelésekben kapható külsőleges emulzió, nagy sűrűségű polietilén műanyagból készült tartályokban, nagy sűrűségű polietilénből készült műanyag kupakkal.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

Kapcsolódó betegségek ( bőr- és nemi betegségek )

Szeretném megvásárolni patikában, megkeresem a legközelebbi patikát:


Partner patikáink: logo BENU Gyógyszertár